Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 23 noiembrie 2023  privind procedura de repartiţie a absolvenţilor colegiilor naţionale militare în instituţiile de învăţământ superior militar şi calculul mediei de repartiţie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 23 noiembrie 2023 privind procedura de repartiţie a absolvenţilor colegiilor naţionale militare în instituţiile de învăţământ superior militar şi calculul mediei de repartiţie

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1103 din 7 decembrie 2023
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. M.258 din 23 noiembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.103 din 7 decembrie 2023.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezenta metodologie asigură reglementarea admiterii absolvenţilor colegiilor naţionale militare în instituţiile de învăţământ superior militar, prin aplicarea la specificul militar a prevederilor Legii învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare.

    ART. 2
    Metodologia stabileşte procedura de repartiţie a absolvenţilor colegiilor naţionale militare şi calculul mediei de repartiţie, începând cu anul universitar 2024-2025, la programele de studii universitare de licenţă organizate în instituţiile de învăţământ superior militar din reţeaua de învăţământ a Ministerului Apărării Naţionale, pentru nevoile proprii.

    ART. 3
    Fac obiectul procedurii de repartiţie absolvenţii colegiilor naţionale militare, denumiţi în continuare candidaţi, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) au fost declaraţi ADMIS/APT la probele de selecţie şi, după caz, au fost declaraţi APT/ADMIS la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, în cazul celor care candidează pentru arme şi specialităţi militare care necesită acest tip de evaluare/examinare;
    b) au promovat examenul naţional de bacalaureat în prima sesiune din anul absolvirii;
    c) au susţinut testul de verificare a cunoştinţelor şi au obţinut cel puţin media 5,00;
    d) au obţinut media de repartiţie mai mare sau egală cu 6,00.


    ART. 4
    Repartiţia se desfăşoară la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, conform graficului prevăzut în anexa nr. 1, vizând exclusiv locurile rezervate pentru nevoile Ministerului Apărării Naţionale prin planul de şcolarizare.

    ART. 5
    (1) Repartiţia candidaţilor menţionaţi la art. 3 se realizează computerizat, prin aplicaţia informatică Repartiţia absolvenţilor colegiilor naţionale militare în instituţiile de învăţământ superior militar „CM2AM“, dezvoltată de către Centrul pentru tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică al Forţelor Navale, denumită în continuare aplicaţie.
    (2) Candidaţii sunt repartizaţi pe baza opţiunilor anterior exprimate, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartiţie, calculate conform prevederilor art. 6.
    (3) Opţiunile candidaţilor care fac obiectul prevederilor art. 56 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 199/2023, cu modificările ulterioare, sunt introduse în aplicaţie, în vederea admiterii în instituţiile de învăţământ superior militar sau în alte instituţii de învăţământ superior, pe locurile alocate pentru nevoile Ministerului Apărării Naţionale, unde au fost acceptaţi în prealabil.
    (4) Candidaţii sunt obligaţi să îşi exprime toate opţiunile pentru repartiţia în instituţiile de învăţământ superior militar, corespunzătoare numărului de locuri rezervat acestora prin planul de şcolarizare, mai puţin pentru armele/specialităţile militare unde aceştia nu au fost declaraţi APT/ADMIS la examinarea medicală specifică şi/sau la evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale.
    (5) Candidaţii care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 3 lit. c) şi d) şi la alin. (4) al prezentului articol, precum şi cei care le îndeplinesc, dar nu se încadrează, în urma ierarhizării, în numărul de locuri alocate pentru repartiţie în instituţiile de învăţământ superior militar sunt repartizaţi în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri, în limita locurilor aprobate prin planul de şcolarizare, conform contractului educaţional elaborat în temeiul art. 14 alin. (5) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, şi prevederilor dispoziţiei anuale a şefului Direcţiei generale management resurse umane privind procedura de repartizare în unităţile de învăţământ postliceal militar a absolvenţilor colegiilor naţionale militare care nu au fost repartizaţi într-o instituţie de învăţământ superior militar sau au promovat examenul de bacalaureat în a doua sesiune.

    ART. 6
    (1) Media de repartiţie se calculează aplicând următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    M_Rep = media de repartiţie;
    M_TVC = media la testul de verificare a cunoştinţelor;
    M_Abs = media de absolvire a liceului, calculată ca medie aritmetică a mediilor generale pe ani de studii;
    M_Bac = media obţinută la examenul naţional de bacalaureat.


    (2) La medii de repartiţie egale, departajarea candidaţilor se realizează folosind, în ordine, următoarele criterii:
    a) media claselor IX-XII;
    b) media obţinută la examenul naţional de bacalaureat;
    c) nota obţinută la disciplina Matematică din cadrul testului de verificare a cunoştinţelor;
    d) nota obţinută la disciplina Informatică din cadrul testului de verificare a cunoştinţelor;
    e) nota obţinută la proba de Matematică din cadrul examenului naţional de bacalaureat;
    f) nota obţinută la proba de Limba şi literatura română din cadrul examenului naţional de bacalaureat.


    ART. 7
    (1) Testul de verificare a cunoştinţelor constă într-o probă scrisă unică, de tip grilă, cu subiecte la disciplinele Matematică, Informatică şi Limba modernă studiată în regim intensiv, cu durata de 180 de minute, pe care candidaţii o susţin simultan la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“.
    (2) Testul de verificare a cunoştinţelor se elaborează şi se notează conform prevederilor anexei nr. 2.

    CAP. II
    Comisii
    ART. 8
    Pentru organizarea şi desfăşurarea procesului de repartiţie se constituie următoarele comisii:
    a) comisia de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor;
    b) comisia de soluţionare a contestaţiilor la testul de verificare a cunoştinţelor;
    c) comisia de repartiţie.


    ART. 9
    (1) Componenţa nominală a comisiilor prevăzute la art. 8 lit. a) şi b) se stabileşte de către comandantul (rectorul) Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, se înscrie în ordinul de zi pe unitate al academiei cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de susţinerea testului de verificare a cunoştinţelor şi se comunică Direcţiei generale management resurse umane, prin grija şefului Secţiei management educaţional.
    (2) Componenţa nominală a comisiei prevăzute la art. 8 lit. c) se stabileşte de către şeful Direcţiei generale management resurse umane şi se înscrie în ordinul de zi pe unitate al direcţiei, cu cel puţin şapte zile lucrătoare înainte de susţinerea testului de verificare a cunoştinţelor, prin grija şefului Serviciului strategii, politici şi reglementări în domeniul educaţiei militare.
    (3) Persoanele care fac parte din comisiile prevăzute la art. 8 declară, în scris, că nu au pregătit candidaţi în afara cadrului instituţionalizat şi nu au rude sau afini până la gradul IV în rândul acestora.

    ART. 10
    (1) Comisia de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor se constituie dintr-un număr impar de membri, astfel:
    a) preşedinte: unul dintre prorectorii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“;
    b) minimum 18 cadre didactice de specialitate în domeniul disciplinelor la care se susţine testul, din cadrul instituţiilor de învăţământ superior militar ale Ministerului Apărării Naţionale şi/sau din reţeaua de învăţământ a Ministerului Educaţiei, personal didactic de conducere şi personal didactic de predare în domeniul altor discipline, din cadrul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, şi şeful Serviciului strategii, politici şi reglementări în domeniul educaţiei militare din cadrul Direcţiei generale management resurse umane.

    (2) Secretariatul comisiei prevăzute la alin. (1) este asigurat de un ofiţer cu funcţie de conducere din cadrul Secţiei management educaţional/cadru didactic, care este şi secretarul comisiei, un număr variabil de cadre didactice/personal de cercetare/personal didactic auxiliar şi/sau cadre militare, doi subofiţeri de stat major pentru activităţi logistice, gestionarea documentelor şi organizarea pazei, un număr variabil de analişti programatori/ingineri de sistem şi un număr variabil de utilizatori de mijloace informatice şi de multiplicare din cadrul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“.
    (3) Membrii comisiei de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor sunt distribuiţi, prin tragere la sorţi efectuată de către preşedintele comisiei, în dimineaţa aplicării testului, în următoarele subcomisii, astfel:
    a) subcomisia de elaborare a testului, care se constituie din cadre didactice de specialitate din domeniul disciplinelor la care se efectuează verificarea cunoştinţelor;
    b) subcomisia de evaluare, cu un număr variabil de echipe de evaluare, în funcţie de numărul sălilor şi al candidaţilor, care se constituie şi din rândul celorlalţi membri, astfel încât fiecare echipă de evaluare să fie formată dintr-un şef - cadru didactic de specialitate - şi minimum doi membri.

    (4) Supravegherea candidaţilor este asigurată de responsabilii de sală şi un număr variabil de supraveghetori, selectaţi din rândul personalului Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, prin tragere la sorţi, de către preşedintele comisiei de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor, în dimineaţa susţinerii acestuia.

    ART. 11
    (1) Membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor la testul de verificare a cunoştinţelor sunt desemnaţi din cadrul personalului Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, astfel:
    a) preşedinte: unul dintre prorectorii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, altul decât cel din comisia de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor;
    b) trei cadre didactice de specialitate în domeniul disciplinelor la care se susţine testul, după caz, altele decât cele din subcomisia de elaborare a testului.

    (2) Secretariatul comisiei prevăzute la alin. (1) este asigurat de un ofiţer cu funcţie de conducere din cadrul Secţiei management educaţional/cadru didactic.

    ART. 12
    (1) Comisia de repartiţie se constituie din următorii membri:
    a) preşedinte: directorul Direcţiei generale management resurse umane;
    b) şeful Serviciului strategii, politici şi reglementări în domeniul educaţiei militare;
    c) un reprezentant al Direcţiei instruire şi doctrină din Statul Major al Apărării;
    d) comandanţii colegiilor naţionale militare;
    e) câte un reprezentant al academiilor categoriilor de forţe, al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“ şi al Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I“.

    (2) Secretariatul comisiei prevăzute la alin. (1) este asigurat de şeful Biroului învăţământ universitar din cadrul Direcţiei generale management resurse umane şi un ofiţer din cadrul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“.

    ART. 13
    (1) Preşedinţii comisiilor prevăzute la art. 10-12 au următoarele atribuţii generale:
    a) instruiesc membrii comisiilor cu privire la sarcinile ce le revin, prevederile legale, procedurile şi regulile pe care trebuie să le respecte şi le aduc la cunoştinţă măsurile care se pot aplica în cazul nerespectării acestora;
    b) dispun încetarea imediată a atribuţiilor membrilor în cazul cărora constată abateri de la respectarea instructajului efectuat şi iau măsuri pentru consemnarea abaterii în procesul-verbal al repartiţiei;
    c) interzic accesul altor persoane în spaţiile destinate activităţii comisiilor.

    (2) Preşedintele comisiei de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor are următoarele atribuţii specifice:
    a) ia toate măsurile pentru interzicerea introducerii oricărui dispozitiv de telefonie mobilă, de înregistrare audio-video ori de comunicare la distanţă în încăperile în care se desfăşoară elaborarea, multiplicarea şi aplicarea testului de verificare a cunoştinţelor, evaluarea răspunsurilor candidaţilor şi calcularea mediilor acestora;
    b) ia măsurile necesare pentru ca testul să nu fie multiplicat într-un număr de exemplare mai mare decât cel al candidaţilor, iar grilele de evaluare într-un număr mai mare decât cel al echipelor de evaluare;
    c) verifică autenticitatea testului original şi se asigură că nu există elemente de individualizare în testele multiplicate.


    ART. 14
    (1) Comisia de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor are următoarele responsabilităţi:
    a) întocmeşte, în ordinea alfabetică a promoţiei, tabelele cu repartiţia candidaţilor în săli şi le afişează pe uşile acestora;
    b) elaborează testul şi grilele de evaluare şi asigură securitatea şi confidenţialitatea acestora;
    c) multiplică şi distribuie formularele de răspuns, testul şi grilele de evaluare;
    d) întocmeşte, multiplică şi distribuie responsabililor de săli documentele administrative necesare acestora: ghidul responsabilului de sală şi al personalului pentru supraveghere; tabelul nominal cu candidaţii repartizaţi în sală; tabelul nominal în care se consemnează prezenţa şi numărul ciornelor şi al formularelor de răspuns predate şi anulate; coli ştampilate pentru ciorne; un model de completare a formularului de răspuns; raportul responsabilului de sală; procesele-verbale de predare a formularelor de răspuns completate şi a mapelor cu celelalte documente către comisia de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor;
    e) evaluează răspunsurile candidaţilor şi introduce în aplicaţie notele la testul de verificare a cunoştinţelor;
    f) afişează rezultatele finale, în ordinea alfabetică a candidaţilor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

    (2) Responsabilii de sală au următoarele atribuţii:
    a) primesc, pe bază de proces-verbal, documentele administrative prevăzute la alin. (1) lit. d);
    b) verifică sălile în care se susţine testul de verificare a cunoştinţelor şi iau măsuri pentru îndepărtarea eventualelor materiale didactice sau de altă natură, care conţin informaţii ce pot fi utilizate de candidaţi pentru rezolvarea itemilor;
    c) urmăresc ca, la intrarea în săli, candidaţii să nu aibă asupra lor materialele precizate la art. 17 alin. (1) lit. d);
    d) stabilesc locul fiecărui candidat în sală, în ordinea înscrisă în tabelul nominal, asigurându-se că nu au locuri alăturate candidaţii care sunt fraţi sau surori;
    e) verifică prezenţa şi identitatea candidaţilor;
    f) consemnează prezenţa în tabelul destinat şi distribuie fiecărui candidat formularul de răspuns şi numărul de ciorne stabilit de comisie, conform ghidului prevăzut la alin. (1) lit. d);
    g) prezintă candidaţilor modul de completare a răspunsurilor pe formularul de răspuns, utilizând formularul model;
    h) verifică modul de înscriere de către fiecare candidat a datelor de identificare pe formularele de răspuns, prin confruntarea cu cele înscrise în actul de identitate;
    i) instruiesc candidaţii cu privire la regulile de conduită prevăzute la art. 17;
    j) primesc plicul cu testele de verificare a cunoştinţelor de la un membru al comisiei de elaborare şi aplicare a testului şi verifică integritatea sigiliului aplicat pe plic; în cazul în care constată nereguli, raportează imediat preşedintelui comisiei;
    k) deschid plicul cu testele de verificare a cunoştinţelor, în faţa candidaţilor, la ora înscrisă pe plic şi distribuie testele;
    l) anunţă, cu voce tare, orele începerii şi încheierii perioadei alocate rezolvării testului; testul începe în momentul în care subiectele au fost distribuite tuturor candidaţilor;
    m) asigură respectarea regulilor specifice în sală, interzicând furnizarea indicaţiilor, rezolvarea itemilor de către personalul de supraveghere şi accesul persoanelor neautorizate;
    n) distribuie, la cerere, formulare noi de răspuns candidaţilor care au consemnat greşit răspunsurile, verifică înscrierea corectă a datelor de identificare, primesc formularele de răspuns greşite, înscriu „ANULAT“ pe acestea şi certifică anularea cu semnătura proprie;
    o) asigură candidaţilor, la cerere, coli de ciornă suplimentare;
    p) urmăresc ca marcarea răspunsurilor să se facă numai cu cerneală sau pastă de culoare albastră;
    q) preiau de la candidaţi, pe bază de semnătură, formularele completate şi, separat, ciornele şi formularele anulate;
    r) predau formularele de răspuns completate subcomisiilor de evaluare, pe bază de proces-verbal, în prezenţa unui supraveghetor şi a patru candidaţi martori, dintre care doi au obligaţia de a rămâne în sală până la revenirea celorlalţi candidaţi şi declanşarea procedurii de evaluare;
    s) predau comisiei, în prezenţa unui supraveghetor şi a celorlalţi doi candidaţi martori, pe bază de proces-verbal, în care semnează toate persoanele prezente, mapa cu documentele administrative şi, când este cazul, un scurt raport privind eventualele evenimente petrecute în sală pe timpul susţinerii testului de verificare a cunoştinţelor.

    (3) Supraveghetorii se subordonează responsabililor de sală şi au următoarele atribuţii:
    a) verifică, împreună cu responsabilul de sală, identitatea candidaţilor şi corectitudinea datelor de identificare înscrise pe formularele de răspuns;
    b) asigură respectarea, de către candidaţi, a regulilor de conduită prevăzute la art. 17;
    c) însoţesc, dacă sunt desemnaţi, candidaţii care solicită, pe timpul susţinerii testului, să utilizeze toaleta şi se asigură că aceştia nu comunică, în acest timp, cu nimeni altcineva;
    d) însoţesc, dacă sunt desemnaţi, responsabilul de sală pe timpul transportului formularelor de răspuns la punctul de evaluare şi asistă la predarea acestora;
    e) îndeplinesc alte sarcini stabilite de responsabilul de sală.


    ART. 15
    (1) Comisia de soluţionare a contestaţiilor la testul de verificare a cunoştinţelor are următoarele responsabilităţi:
    a) ia în evidenţă contestaţiile;
    b) analizează şi soluţionează contestaţiile;
    c) încheie procesul-verbal cu rezultatul soluţionării contestaţiilor şi îl transmite preşedintelui comisiei de repartiţie;
    d) comunică rezultatul contestaţiilor candidaţilor care le-au depus.

    (2) În situaţia în care candidaţii sesizează existenţa unor erori la înscrierea mediilor în tabelul cu rezultatele testului de verificare a cunoştinţelor sau în formularea itemilor ori a răspunsurilor, aceştia pot solicita, printr-o cerere scrisă, adresată preşedintelui comisiei de soluţionare a contestaţiilor, verificarea şi corectarea erorilor, în termenul prevăzut în graficul activităţilor.

    ART. 16
    Comisia de repartiţie are următoarele responsabilităţi:
    a) ierarhizează candidaţii în ordinea descrescătoare a mediilor de repartiţie şi a opţiunilor exprimate, utilizând aplicaţia informatică prevăzută la art. 5 alin. (1);
    b) listează din aplicaţie fişele individuale ale candidaţilor, întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, şi solicită fiecărui candidat validarea prin semnătură a corectitudinii datelor cuprinse în fişa proprie;
    c) afişează ierarhizarea candidaţilor şi repartiţia acestora, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5;
    d) încheie procesul-verbal şi situaţia centralizatoare cu repartiţia candidaţilor, în care sunt menţionate inclusiv opţiunile celor care urmează să susţină examen de admitere la programele de studii organizate în instituţiile de învăţământ superior militar din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale pe locurile altor beneficiari sau la programele de studii organizate de către alte instituţii de învăţământ superior, pe locurile alocate pentru nevoile Ministerului Apărării Naţionale;
    e) întocmeşte şi transmite, în termen de două zile lucrătoare de la finalizarea procesului de repartiţie, extrasele din situaţia centralizatoare cu repartiţia candidaţilor, la instituţiile de învăţământ superior militar şi la colegiile naţionale militare.


    CAP. III
    Reguli de conduită pentru candidaţi
    ART. 17
    (1) Pe timpul susţinerii testului de verificare a cunoştinţelor, candidaţii au obligaţia să respecte următoarele reguli de conduită:
    a) să aibă asupra lor cartea de identitate/paşaportul, aflate în perioada de valabilitate;
    b) să ocupe locul în bancă indicat de responsabilul de sală/supraveghetori;
    c) să completeze formularele de răspuns numai cu pastă sau cerneală de culoare albastră, conform instrucţiunilor primite de la responsabilul de sală/supraveghetori;
    d) să nu aibă asupra lor mijloace electronice de calcul, manuale, dicţionare, notiţe, însemnări sau dispozitive de telefonie mobilă, de înregistrare audio-video ori de comunicare la distanţă;
    e) să nu comunice între ei;
    f) să nu copieze;
    g) să nu furnizeze răspunsuri altor candidaţi;
    h) să respecte normele de conduită militară pe timpul cât se află în incinta Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, iar încălcarea acestora se aduce la cunoştinţa comandanţilor colegiilor naţionale militare.

    (2) Nerespectarea regulilor de conduită prevăzute la alin. (1) lit. b)-g) se sancţionează de către responsabilul de sală cu anularea formularului de răspuns şi declararea ca RESPINS a candidatului de către preşedintele comisiei de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor.
    (3) Candidaţii nu au voie să părăsească sala cu mai puţin de 15 minute înainte de ora începerii testului de verificare a cunoştinţelor.
    (4) Candidaţii pot să predea formularele de răspuns completate şi ciornele şi pot părăsi sala după minimum 60 de minute de la ora începerii testului de verificare a cunoştinţelor.
    (5) Pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice, candidaţii pot părăsi sala numai însoţiţi de un supraveghetor desemnat de către responsabilul de sală.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 18
    (1) Comandanţii colegiilor naţionale militare desemnează câte doi responsabili cu utilizarea aplicaţiei prevăzute la art. 5 alin. (1) şi transmit datele de identificare ale acestora Direcţiei generale management resurse umane şi Centrului pentru tehnologia informaţiei şi apărare cibernetică al Forţelor Navale, pentru a fi înscrişi în ordinul de zi pe unitate şi, respectiv, pentru crearea conturilor de utilizator în aplicaţie.
    (2) Responsabilii cu utilizarea aplicaţiei introduc, până în prima zi lucrătoare de la afişarea rezultatelor finale ale examenului naţional de bacalaureat, datele nominale ale absolvenţilor, mediile de absolvire şi rezultatele obţinute de aceştia la examenul naţional de bacalaureat, la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, detalii privind încadrarea acestora în prevederile art. 56 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 199/2023, cu modificările ulterioare, dacă este cazul, precum şi opţiunile exprimate de către candidaţi pentru repartiţia în instituţiile de învăţământ superior militar.
    (3) Fişa cu opţiunile exprimate de către candidaţi pentru repartiţia în instituţiile de învăţământ superior militar se listează din aplicaţie de către utilizatorii desemnaţi, se verifică şi se validează prin semnătură de către candidaţi.
    (4) Fişa cu opţiunile, asumată prin semnătură, se înregistrează la colegiul naţional militar de provenienţă şi se transmite la Direcţia generală management resurse umane, în format PDF, după scanare, cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de data susţinerii testului de verificare a cunoştinţelor, constituind dovada că nu există erori în procesul de introducere a opţiunilor exprimate în aplicaţie.
    (5) Opţiunile candidaţilor nu mai pot fi modificate după transmiterea fişei la Direcţia generală management resurse umane.

    ART. 19
    (1) Accesul, cazarea şi hrănirea candidaţilor se realizează prin grija comandantului (rectorului) Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, pe baza situaţiilor cu datele de identificare ale acestora, transmise de către comandanţii colegiilor naţionale militare cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de data susţinerii testului de verificare a cunoştinţelor.
    (2) Pe timpul activităţilor în Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, candidaţii poartă uniforma militară specifică, conform anotimpului.

    ART. 20
    Pe timpul cât candidaţii se găsesc în incinta Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ sunt însoţiţi de către comandanţii lor de subunităţi din colegiile naţionale militare, care iau toate măsurile necesare şi răspund de respectarea întocmai, de către aceştia, a regulilor stabilite de către comisii şi a normelor de conduită militară.

    ART. 21
    Activităţile de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor, precum şi de evaluare a răspunsurilor candidaţilor se înregistrează audio-video, cu mijloace securizate, care se asigură prin grija preşedintelui comisiei de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor.

    ART. 22
    (1) În situaţia în care locurile rezervate prin planul de şcolarizare pentru repartiţia absolvenţilor colegiilor naţionale militare nu sunt ocupate în totalitate, cele rămase neocupate se adaugă, prin grija Direcţiei generale management resurse umane, locurilor scoase la concurs pentru candidaţii proveniţi din mediul civil.
    (2) Locurile candidaţilor care, după repartiţie, sunt declaraţi ADMIS la programele de studii organizate în instituţiile de învăţământ superior militar din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale pe locurile altor beneficiari sau la programele de studii organizate de către alte instituţii de învăţământ superior, pe locurile alocate pentru nevoile Ministerului Apărării Naţionale, devin vacante, se adaugă locurilor scoase la concurs pentru candidaţii proveniţi din mediul civil şi se transmit instituţiilor de învăţământ superior militar de către Direcţia generală management resurse umane.

    ART. 23
    Comandanţii colegiilor naţionale militare comunică instituţiilor de învăţământ superior militar, în termen de cinci zile lucrătoare de la finalizarea procesului de repartiţie, datele de contact ale absolvenţilor repartizaţi.

    ART. 24
    Comandanţii colegiilor naţionale militare au obligaţia de a aduce prevederile prezentei metodologii la cunoştinţa elevilor şi a părinţilor/tutorilor legali ai acestora, sub semnătură, inclusiv în ceea ce priveşte exprimarea tuturor opţiunilor, în vederea creşterii şanselor de repartiţie.

    ART. 25
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta metodologie.

    ANEXA 1

    la metodologie
    GRAFICUL ACTIVITĂŢILOR

┌────┬──────────────────┬──────────────┬─────┬──────────────┐
│Nr. │Activitatea │Data şi ora │Locul│Responsabili │
│crt.│ │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Înscrierea de │la 15 zile │ │ │
│ │către DGMRU în OZU│calendaristice│ │ │
│1. │a responsabililor │după aprobarea│DGMRU│DGMRU │
│ │din CNM cu │Planului de │ │ │
│ │utilizarea │şcolarizare │ │ │
│ │aplicaţiei │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Aprobarea │ │ │ │
│ │componenţei │până la data │ │ │
│2. │nominale a │de C* - 7 zile│DGMRU│DGMRU │
│ │comisiei de │ │ │ │
│ │repartiţie │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Transmiterea la │ │ │ │
│ │DGMRU şi AFT a │ │ │ │
│ │propunerilor │ │ │ │
│ │privind │ │ │ │
│ │nominalizarea │ │ │ │
│ │membrilor în │ │ │ │
│3. │comisia de │până la data │- │DID/SMAp │
│ │elaborare şi │de C - 3 zile │ │ │
│ │aplicare a │ │ │ │
│ │testului de │ │ │ │
│ │verificare a │ │ │ │
│ │cunoştinţelor şi │ │ │ │
│ │în comisia de │ │ │ │
│ │repartiţie │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Aprobarea │ │ │ │
│ │componenţei │ │ │ │
│ │nominale a │ │ │ │
│ │comisiei de │până la data │ │ │
│4. │elaborare şi │de C - 3 zile │AFT │AFT │
│ │aplicare a │ │ │ │
│ │testului de │ │ │ │
│ │verificare a │ │ │ │
│ │cunoştinţelor │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Finalizarea │ │ │ │
│ │introducerii în │ │ │ │
│ │aplicaţie a │ │ │ │
│ │datelor nominale │ │ │ │
│ │ale absolvenţilor,│ │ │ │
│ │a mediilor de │ │ │ │
│ │absolvire şi │ │ │ │
│ │rezultatelor │ │ │ │
│ │obţinute de │până în prima │ │ │
│ │absolvenţi la │zi lucrătoare │ │ │
│ │examenul naţional │de la afişarea│ │ │
│ │de bacalaureat, la│rezultatelor │ │CNM │
│5. │examinarea │finale ale │CNM │Utilizatori │
│ │medicală specifică│examenului │ │aplicaţie │
│ │şi/sau evaluarea │naţional de │ │ │
│ │psihologică a │bacalaureat │ │ │
│ │aptitudinilor │ │ │ │
│ │speciale, precum │ │ │ │
│ │şi a opţiunilor │ │ │ │
│ │exprimate de │ │ │ │
│ │candidaţi pentru │ │ │ │
│ │repartiţia în │ │ │ │
│ │instituţiile de │ │ │ │
│ │învăţământ │ │ │ │
│ │superior militar │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Semnarea fişelor │ │ │ │
│ │cu opţiunile │ │ │ │
│ │exprimate de către│ │ │ │
│ │candidaţi pentru │ │ │ │
│ │repartiţia în │ │ │ │
│6. │instituţiile de │până la data │CNM │CNM │
│ │învăţământ │de C - 3 zile │ │ │
│ │superior militar │ │ │ │
│ │şi transmiterea │ │ │ │
│ │acestora la DGMRU,│ │ │ │
│ │în format PDF, │ │ │ │
│ │după scanare │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Prezentarea │ │ │ │
│ │candidaţilor în │ │ │ │
│ │Academia Forţelor │ │ │ │
│ │Terestre „Nicolae │ │ │ │
│ │Bălcescu“ şi │ │ │ │
│7. │verificarea │C - 1 zi │AFT │CNM │
│ │documentelor de │ │ │ │
│ │identitate │ │ │ │
│ │prevăzute la art. │ │ │ │
│ │17 alin. (1) lit. │ │ │ │
│ │a) din metodologie│ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Stabilirea │ │ │ │
│ │membrilor │ │ │ │
│8. │subcomisiei de │C, ora 2.00 │AFT │AFT │
│ │elaborare a │ │ │ │
│ │testului, prin │ │ │ │
│ │tragere la sorţi │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Elaborarea │ │ │ │
│9. │testului de │C, până la ora│ │ │
│ │verificare a │9.30 │ │ │
│ │cunoştinţelor │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ │ │
│ │Stabilirea │ │ │ │
│ │membrilor │ │ │ │
│ │subcomisiei de │ │ │ │
│ │evaluare, a │ │ │ │
│10. │responsabililor de│C, ora 7.30 │ │ │
│ │săli şi a │ │ │ │
│ │supraveghetorilor,│ │ │ │
│ │prin tragere la │ │ │ │
│ │sorţi │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ │ │
│ │Accesul │C, până la ora│ │ │
│11. │candidaţilor în │9.20 │ │ │
│ │sălile de testare │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ │ │
│ │Instructajul │ │ │ │
│ │candidaţilor şi │ │ │ │
│ │completarea │C, până la ora│ │ │
│12. │datelor de │10.00 │ │ │
│ │identificare pe │ │ │ │
│ │formularele de │ │ │Comisia de │
│ │răspuns │ │ │elaborare şi │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ │aplicare a │
│ │Multiplicarea şi │ │ │testului de │
│13. │distribuirea │C, până la ora│ │verificare a │
│ │testului în sălile│10.00 │ │cunoştinţelor │
│ │de testare │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤AFT │ │
│ │Susţinerea │ │ │ │
│14. │testului de │C, 10.00-13.00│ │ │
│ │verificare a │ │ │ │
│ │cunoştinţelor │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ │ │
│ │Multiplicarea şi │ │ │ │
│15. │distribuirea │C, 12.30-13.00│ │ │
│ │grilelor de │ │ │ │
│ │evaluare │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ │ │
│ │Evaluarea │ │ │ │
│ │răspunsurilor şi │ │ │ │
│ │introducerea în │ │ │ │
│16. │aplicaţie a │C, 13.00-16.00│ │ │
│ │notelor la testul │ │ │ │
│ │de verificare a │ │ │ │
│ │cunoştinţelor │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ │ │
│ │Afişarea │ │ │ │
│ │rezultatelor la │C, până la ora│ │ │
│17. │testul de │19.00 │ │ │
│ │verificare a │ │ │ │
│ │cunoştinţelor │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ ├──────────────┤
│18. │Depunerea │C, până la ora│ │ │
│ │contestaţiilor │21.00 │ │Comisia de │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ │soluţionare a │
│ │Soluţionarea │ │ │contestaţiilor│
│ │contestaţiilor şi │C + 1 zi, până│ │la testul de │
│19. │afişarea │la ora 8.30 │ │verificare a │
│ │rezultatelor │ │ │cunoştinţelor │
│ │acestora │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┼─────┼──────────────┤
│ │Afişarea │ │ │Comisia de │
│ │rezultatelor │ │ │elaborare şi │
│ │finale la testul │C + 1 zi, până│ │aplicare a │
│20. │de verificare a │la ora 9.00 │ │testului de │
│ │cunoştinţelor, │ │ │verificare │
│ │după soluţionarea │ │ │a │
│ │contestaţiilor │ │ │cunoştinţelor │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ ├──────────────┤
│ │Semnarea de către │ │AFT │ │
│ │candidaţi a │ │ │ │
│21. │fişelor │C + 1 zi, până│ │Comisia de │
│ │individuale │la ora 12.00 │ │repartiţie │
│ │listate din │ │ │ │
│ │aplicaţie │ │ │ │
├────┼──────────────────┼──────────────┤ ├──────────────┤
│ │Afişarea ierarhiei│C + 1 zi, până│ │Comisia de │
│22. │şi a repartiţiei │la ora 14.00 │ │repartiţie │
│ │candidaţilor │ │ │ │
└────┴──────────────────┴──────────────┴─────┴──────────────┘


    * C - reprezintă data susţinerii testului de verificare a cunoştinţelor. Această dată se stabileşte ulterior de către Direcţia generală management resurse umane, în funcţie de Calendarul examenului naţional de bacalaureat, sesiunea I anul absolvirii, după consultarea în prealabil a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ cu privire la activităţile educaţionale care se desfăşoară în academie şi a posibilităţilor de cazare/hrănire disponibile la momentul respectiv.
    Acronime:
    DGMRU = Direcţia generală management resurse umane
    DID/SMAp = Direcţia instruire şi doctrină din Statul Major al Apărării
    AFT = Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“
    CNM = colegiile naţionale militare
    OZU = ordinul de zi pe unitate


    ANEXA 2

    la metodologie
    ELABORAREA ŞI NOTAREA
    testului de verificare a cunoştinţelor
    ART. 1
    (1) Testul de verificare a cunoştinţelor se elaborează într-o singură variantă, în dimineaţa zilei susţinerii acestuia.
    (2) Testul de verificare a cunoştinţelor este alcătuit din 36 de itemi, dintre care 9 itemi la disciplina Matematică, 9 itemi la disciplina Informatică şi 18 itemi la disciplina Limba modernă studiată în regim intensiv. O treime din numărul de itemi care se elaborează pentru fiecare disciplină trebuie să aibă gradul maxim de dificultate.
    (3) Itemii se elaborează pe baza programelor şcolare valabile pentru examenul naţional de bacalaureat din anul şcolar în care este organizată admiterea, pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea Matematică-Informatică, pentru disciplinele Matematică şi Informatică, respectiv pe baza programei pentru disciplina Limba modernă studiată în regim intensiv.
    (4) Fiecare item are patru variante posibile de răspuns, dintre care o singură variantă reprezintă răspunsul corect. Pentru fiecare item la care se răspunde corect se acordă câte un punct la disciplinele Matematică şi Informatică, respectiv câte 0,5 puncte la disciplina Limba modernă studiată în regim intensiv.
    (5) Nota pentru fiecare disciplină se constituie din punctajul cumulat pentru răspunsurile corecte la itemii corespunzători disciplinei respective, la care se adaugă câte un punct din oficiu.

    ART. 2
    Media la testul de verificare a cunoştinţelor se calculează după următoarea formulă:
    M_TVC = 0,5 x N_Matem + 0,3 x N_Info + 0,2 x N_Lmri, unde:
    N_Matem = nota la disciplina Matematică;
    N_Info = nota la disciplina Informatică;
    N_Lmri = nota la disciplina Limba modernă studiată în regim intensiv.




    ANEXA 3

    la metodologie
    - model -

┌─────────────────────────┬────────────┐
│MINISTERUL APĂRĂRII │Neclasificat│
│NAŢIONALE │ │
└─────────────────────────┴────────────┘



┌─────────────────────────┬────────────┐
│ACADEMIA FORŢELOR │Exemplarul │
│TERESTRE „NICOLAE │nr. ....... │
│BĂLCESCU“ │ │
└─────────────────────────┴────────────┘


    Nr. ...... din .................
    TABEL NOMINAL
    cu rezultatele candidaţilor la testul de verificare a cunoştinţelor, sesiunea .................

┌────┬─────────┬────────┬─────────────┬──────────┬───────────┬──────────┬────────┐
│ │ │ │ │ │ │Nota │ │
│ │ │ │ │ │ │obţinută │ │
│ │ │ │Media la │Nota │Nota │la │ │
│ │ │Codul │testul de │obţinută │obţinută la│disciplina│ │
│Nr. │Numele şi│numeric │verificare │la │disciplina │Limba │Colegiul│
│crt.│prenumele│personal│a │disciplina│Informatică│modernă │Naţional│
│ │ │(CNP) │cunoştinţelor│Matematică│din cadrul │studiată │Militar │
│ │ │ │(M_TVC) │din cadrul│TVC │în regim │ │
│ │ │ │ │TVC │ │intensiv │ │
│ │ │ │ │ │ │din cadrul│ │
│ │ │ │ │ │ │TVC │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴────────┴─────────────┴──────────┴───────────┴──────────┴────────┘


    NOTĂ:
    Tabelul se completează în ordinea alfabetică a candidaţilor.

    Preşedintele Comisiei de elaborare şi aplicare a testului de verificare a cunoştinţelor,
    .............................................................................

    ANEXA 4

    la metodologie
    - model -
    FIŞĂ INDIVIDUALĂ
    aparţinând ...................... (numele şi prenumele candidatului)

┌───┬─────────────────────────────────┬┐
│1. │Codul numeric personal ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│2. │Numele ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│3. │Prenumele tatălui ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│4. │Prenumele ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│5. │Data naşterii ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│6. │Localitatea ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│7. │Judeţul ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│8. │Provenienţă (Colegiul naţional ││
│ │militar) ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│9. │Media IX-XII (M_Abs) ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│10.│Media la examenul naţional de ││
│ │bacalaureat (M_Bac) ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│ │Nota la proba de Matematică a ││
│11.│examenului naţional de ││
│ │bacalaureat ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│ │Nota la proba de Limba şi ││
│12.│literatura română a examenului ││
│ │naţional de bacalaureat ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│13.│Media testului de verificare a ││
│ │cunoştinţelor (M_TVC) ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│ │Aviz examinare medicală specifică││
│14.│şi/sau evaluare psihologică a ││
│ │aptitudinilor speciale ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│ │Opţiuni pentru alţi/alte ││
│15.│beneficiari/instituţii de ││
│ │învăţământ superior civil ││
├───┼─────────────────────────────────┼┤
│ │Detalii privind încadrarea în ││
│ │prevederile art. 56 alin. (2) şi ││
│ │(3) din Legea învăţământului ││
│ │superior nr. 199/2023, cu ││
│ │modificările ulterioare (Se ││
│16.│menţionează disciplina/ ││
│ │disciplinele, rezultatul/ ││
│ │rezultatele şi anul/anii ││
│ │obţinerii acestuia/acestora, ││
│ │precum şi în care anume prevederi││
│ │se încadrează situaţia ││
│ │candidatului.) ││
└───┴─────────────────────────────────┴┘


    Certific corectitudinea datelor înscrise în prezenta fişă.
    Data
    ......................
    Semnătura
    ......................

    ANEXA 5

    la metodologie
    - model -

┌─────────────────────────┬────────────┐
│MINISTERUL APĂRĂRII │Neclasificat│
│NAŢIONALE │ │
└─────────────────────────┴────────────┘



┌─────────────────────────┬────────────┐
│ACADEMIA FORŢELOR │Exemplarul │
│TERESTRE „NICOLAE │nr. ....... │
│BĂLCESCU“ │ │
└─────────────────────────┴────────────┘


    Nr. ...... din .................
    TABEL NOMINAL
    cu repartiţia candidaţilor în instituţiile de învăţământ superior militar, sesiunea ...................

┌────┬──────┬─────────┬─────────┬────────┬──────────┬──────────┬──────────┬────────┬─────────────┬─────────────┐
│ │ │ │ │ │ │Instituţia│ │ │ │ │
│Nr. │ │Prenumele│ │Colegiul│Media de │de │ │Domeniul│ │Arma/ │
│crt.│Numele│tatălui │Prenumele│Naţional│repartiţie│învăţământ│Facultatea│de │Specializarea│Specialitatea│
│ │ │ │ │Militar │ │superior │ │licenţă │ │militară │
│ │ │ │ │ │ │militar │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────┴─────────┴─────────┴────────┴──────────┴──────────┴──────────┴────────┴─────────────┴─────────────┘


    Preşedintele Comisiei de repartiţie,
    ..........................................................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016