Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 23 februarie 2005  privind scutirea de la obligatia garantarii datoriei vamale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 23 februarie 2005 privind scutirea de la obligatia garantarii datoriei vamale

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 205 din 10 martie 2005

ART. 1
În baza prevederilor <>art. 151 alin. (3) din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Autoritatea Naţionalã a Vãmilor acordã scutiri de la obligaţia garantãrii datoriei vamale, în cazuri temeinic justificate, pentru urmãtoarele categorii de bunuri:
a) bunurile care fac obiectul unor acorduri guvernamentale, plasate într-un regim vamal suspensiv;
b) bunurile plasate în regim vamal de perfecţionare activã cu suspendarea drepturilor de import. În cazul navelor, aeronavelor, elicopterelor, locomotivelor şi vagoanelor de cale feratã, plasate în regim vamal de perfecţionare activã cu suspendarea drepturilor de import, în vederea reparãrii şi returnãrii lor partenerilor externi, dispoziţiile sunt aplicabile şi în situaţia în care acestea se introduc în ţarã şi/sau se scot din ţarã în stare demontatã în mai multe transporturi, cu condiţia ca produsele compensatoare menţionate în autorizaţia de perfecţionare activã sã reprezinte nave, aeronave, elicoptere sau vagoane de cale feratã;
c) bunurile plasate în regim vamal de tranzit, dacã acesta se efectueazã sub supravegherea echipelor mobile din cadrul serviciilor de supraveghere vamalã;
d) maşinile şi utilajele agricole din Republica Moldova, plasate în regim vamal de admitere temporarã cu exonerarea parţialã de la plata taxelor vamale, în vederea executãrii lucrãrilor mecanice în campaniile agricole;
e) bunurile pentru care se acordã custodie vamalã în vederea întregirii unor produse (înainte de depunerea declaraţiei vamale) şi care nu pot fi importate în întregime într-un singur transport;
f) bunurile exceptate de la plata taxelor vamale conform actelor normative în vigoare, plasate în unul dintre regimurile vamale de antrepozit, perfecţionare activã cu suspendarea drepturilor de import, transformare sub control vamal şi admitere temporarã cu exonerare parţialã de la plata taxelor vamale;
g) bunurile încadrate la poziţiile tarifare 2709, 2710, 2711, 2901, 2902, 2905, 2914, 2523, 2935 00, 2936, 2937, 2938, 2939, 2940 00, 2941, cap. 30, 4014 10, plasate în regim vamal de antrepozit, precum şi produsele catering destinate servirii mesei în avion, plasate, de asemenea, în regim vamal de antrepozit de cãtre companiile aeriene, bunuri pentru care se asigurã procedura de supraveghere vamalã de cãtre biroul vamal;
h) bunurile încadrate la poziţia tarifarã 2711, introduse în depozit necesar cu caracter temporar, conform <>art. 38 din Legea nr. 141/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru care se asigurã procedura de supraveghere vamalã de cãtre biroul vamal;
i) bunurile introduse în zonele libere, plasate în regim vamal de perfecţionare activã cu suspendarea drepturilor de import şi în regim vamal de transformare sub control vamal;
j) importurile anticipate de bunuri efectuate în cadrul operaţiunilor de perfecţionare pasivã de cãtre companiile aeriene în vederea reparãrii şi întreţinerii aeronavelor civile, care se deruleazã în baza prevederilor art. 307 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.114/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
k) bunurile plasate în regim vamal de admitere temporarã cu exonerare parţialã de la plata taxelor vamale, de tipul utilajelor şi echipamentelor utilizate pentru realizarea, dezvoltarea şi modernizarea reţelei de transport de interes naţional şi european, potrivit legii.
ART. 2
Cererea privind acordarea scutirii de la obligaţia garantãrii datoriei vamale pentru situaţiile prevãzute la art. 1, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1, se depune de cãtre titularii operaţiunilor la biroul vamal în a cãrui razã teritorialã se deruleazã formalitãţile de plasare sub regim vamal a bunurilor.
Cererea este însoţitã de urmãtoarele documente:
a) acordul guvernamental, pentru bunurile prevãzute la art. 1 lit. a);
b) contractul/comanda în baza cãruia/cãreia se deruleazã operaţiunile (în original şi copie) sau factura comercialã/factura pro forma, dupã caz, pentru bunurile prevãzute la art. 1 lit. b)-k);
c) autorizaţia de regim vamal suspensiv emisã de direcţia regionalã vamalã, dupã caz. Nu este necesarã anexarea la cerere a autorizaţiei de regim vamal suspensiv eliberatã de biroul vamal la care se depune cererea, cu condiţia ca aceastã autorizaţie sã se afle în evidenţele biroului vamal respectiv, în termenul legal de valabilitate sau depozitare;
d) declaraţia titularului operaţiunii, prin care acesta se obligã sã achite drepturile vamale datorate în cazul în care operaţiunea nu este finalizatã în termenul stabilit de autoritatea vamalã, pentru toate categoriile de bunuri prevãzute la art. 1, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 2, şi cuantumul drepturilor de import calculat dupã modelul prevãzut în anexa nr. 3, detaliat pentru fiecare tip de taxã datoratã, potrivit legii, în cazul importului bunurilor în cauzã. Declaraţia se semneazã de cãtre reprezentantul legal al titularului operaţiunii, iar formularul ce conţine cuantumul taxelor datorate se semneazã de cãtre reprezentantul legal al titularului operaţiunii şi de cãtre responsabilul financiar.
ART. 3
Cererea privind acordarea scutirii de la obligaţia garantãrii datoriei vamale şi documentele care o însoţesc sunt analizate de cãtre biroul vamal sub toate aspectele care justificã oportunitatea legalã de aprobare a acesteia.
Cererea se aprobã de cãtre conducãtorul biroului vamal în termen de maximum 5 zile de la data înregistrãrii.
Aprobarea de scutire de la obligaţia garantãrii datoriei vamale se elibereazã în urma avizãrii operaţiunii de cãtre lucrãtorii vamali desemnaţi sã gestioneze operaţiunile financiar-contabile, precum şi aspectele legate de regimul vamal solicitat şi reglementãrile legale aplicabile.
În cazul bunurilor prevãzute la art. 1 lit. c), cererea se aprobã dupã ce conducãtorul biroului vamal obţine avizul din partea serviciului de supraveghere vamalã din cadrul direcţiei regionale vamale privind îndeplinirea condiţiilor de însoţire.
Modelul aprobãrii de scutire de la obligaţia garantãrii datoriei vamale este prevãzut în anexa nr. 4.
Cererea se respinge în situaţia în care titularul operaţiunii se aflã în evidenţele autoritãţii vamale cu debite neachitate sau se aflã în litigiu cu aceasta.
Informaţii privind situaţia debitelor şi a litigiilor pe care le înregistreazã titularul cererii se obţin în prealabil de cãtre coducãtorul biroului vamal prin consultarea Serviciului juridic, legislaţie vamalã, urmãrire şi încasare a creanţelor bugetare din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
Avizul privind îndeplinirea condiţiilor de însoţire în situaţia prevãzutã la art. 1 lit. c), precum şi informaţiile cu privire la debite şi litigii se obţin telefonic, prin fax sau prin e-mail.
Adresa prin care biroul vamal respinge cererea şi motivele legale care au condus la aceastã soluţie se comunicã titularului în termen de maximum 5 zile de la data înregistrãrii cererii.
ART. 4
Aprobarea de scutire de la obligaţia garantãrii datoriei vamale se acordã pe un termen stabilit de biroul vamal, în funcţie de solicitarea titularului şi de condiţiile de realizare a operaţiunilor, şi este valabilã pentru toate operaţiunile vamale de plasare sub regim efectuate corespunzãtor datelor prevãzute în contract, comandã etc. pânã la expirarea acestui termen.
În situaţia în care titularul operaţiunii doreşte prelungirea termenului de valabilitate a aprobãrii, acesta adreseazã biroului vamal, în cadrul termenului acordat, o nouã cerere al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1, care va conţine la pct. 8 referiri la aprobarea pentru care se solicitã prelungirea termenului de valabilitate.
Acordarea unui nou termen se va face prin menţionarea acestuia sub semnãtura conducãtorului biroului vamal şi ştampila corespunzãtoare aplicatã pe aprobarea iniţialã.
ART. 5
În cazul în care aprobarea de scutire de la obligaţia garantãrii datoriei vamale nu a fost reînnoitã, la expirarea termenului acordat aceasta îşi pierde valabilitatea. În aceastã situaţie biroul vamal încheie regimul vamal suspensiv din oficiu, procedând la încasarea drepturilor vamale datorate, potrivit prevederilor <>art. 95 din Legea nr. 141/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
În situaţia prevãzutã la art. 1 lit. c), pe declaraţia vamalã de tranzit se menţioneazã în caseta 44: "Transport însoţit de echipa mobilã din cadrul Serviciului de supraveghere vamalã........................".
În situaţia prevãzutã la art. 1 lit. g), pe declaraţia vamalã de antrepozitare se menţioneazã în caseta 44: "Bunuri aflate sub supravegherea şi controlul biroului vamal".
În situaţia prevãzutã la art. 1 lit. h), pe declaraţia sumarã se menţioneazã: "Bunuri aflate sub supravegherea şi controlul biroului vamal".
ART. 7
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXA 1


────────
la metodologie
──────────────

CERERE
privind acordarea scutirii de la obligaţia garantãrii
datoriei vamale nr. ........ data ..........





1. Denumirea titularului operaţiunii ............................
2. Adresa .......................................................
3. codul fiscal .................................................
4. Numãrul de cont ..............................................
5. Regimul vamal solicitat, art. 1 lit. ....... din metodologie,
dupã caz ........................................................
6. Termenul solicitat ...........................................
7. Biroul vamal vizat ...........................................
8. Numãrul şi data documentelor prevãzute la art. 2 din metodologie,
dupã caz:
- acordul guvernamental .........................................
- contractul/comanda ............................................
- factura comercialã/pro forma ..................................
- autorizaţia de regim vamal suspensiv ..........................
- declaraţia nr. ................................................
- cuantumul drepturilor de import nr. ...........................

Numele ........................................
Prenumele .....................................
Funcţia .......................................
Data ..........................................

.....................
(semnãtura şi ştampila)



ANEXA 2


────────
la metodologie
──────────────

Societatea comercialã .......................................
Sediul ......................................................
Numãrul de înmatriculare ....................................
codul fiscal ................................................
Numãrul contului/unitatea bancarã ...........................

DECLARAŢIE
Nr. ............ data ............

Titularul .........., cu sediul în ........, reprezentat legal prin ......, având funcţia de ........, mã oblig sã achit drepturile vamale datorate în cazul în care operaţiunea pentru care solicit scutire de la obligaţia garantãrii datoriei vamale nu este finalizatã în termenul stabilit de autoritatea vamalã şi în condiţiile stabilite în Autorizaţia ......... nr. ........ din ........, eliberatã de .......... .
Cuantumul drepturilor vamale, stabilit în baza elementelor de taxare în vigoare la data prezentei declaraţii, în sumã de ......, are numai valoare informativã, cuantumul real al drepturilor vamale pe care mã oblig sã le achit fiind cel stabilit în declaraţiile vamale depuse pentru derularea operaţiunilor.
De asemenea, mã oblig sã comunic imediat orice modificare apãrutã pe parcursul derulãrii operaţiunilor faţã de datele furnizate pentru eliberarea autorizaţiei de regim vamal sau pentru eliberarea aprobãrii de scutire de la obligaţia garantãrii datoriei vamale.





Numele .........................................
Prenumele ......................................
Funcţia ........................................
Data ...........................................

....................
(semnãtura şi ştampila)



ANEXA 3


────────
la metodologie
──────────────

CUANTUMUL
drepturilor de import
nr. ..... data ......





Acordul/Contractul/Comanda/Factura nr. ........................
Partenerul extern .............................................
Valoarea în vamã (în valutã) ..................................
Cursul de schimb ..............................................
1. taxe vamale ................................................
2. Comision vamal .............................................
3. Accize .....................................................
4. Taxa pe valoarea adãugatã ..................................
Total drepturi de import - cifre şi litere (lei) ..............

Numele ......................................
Prenumele ...................................
Funcţia .....................................
Data ........................................

Responsabil financiar,
......................
(semnãtura)

.......................
(semnãtura şi ştampila)



ANEXA 4


────────
la metodologie
───────────────

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
Biroul vamal .................
Nr. ....... data .............

APROBARE
de scutire de la obligaţia garantãrii datoriei vamale





Având în vedere Cererea nr. ........ din ............, înaintatã de
titularul ............, cu sediul în .........., cod fiscal .......,
şi prevederile art. 1 lit. .... din Ordinul ministrului finanţelor
publice nr. ........./2005, se aprobã*) derularea în scutire de la
obligaţia garantãrii datoriei vamale a operaţiunilor .............,
efectuate în baza Acordului/Contractului/Comenzii/Facturii
nr. ........ şi a Autorizaţiei de regim vamal suspensiv nr. .......
având ca obiect bunuri (cantitatea, denumirea comercialã, codul
tarifar)**)........................................................
...................................................................

Aprobarea este valabilã pânã la data***)..................


Şef birou vamal,
.................................
(semnãtura şi ştampila)
___________
*) Prezenta aprobare de scutire de la obligaţia garantãrii datoriei
vamale nu exclude necesitatea verificãrilor privind aplicarea
reglementãrilor în baza cãrora se acordã regimul vamal solicitat,
pe care trebuie sã le efectueze biroul vamal.
**) În cazul în care spaţiul nu permite, datele de identificare a
bunurilor se menţioneazã în anexa la aprobare.
***) Termenul de valabilitate a aprobãrii nu poate depãşi data
limitã de 31 decembrie 2006.



______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016