Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 20 septembrie 2023  de calcul al consumului tehnologic din sistemul de transport al gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 20 septembrie 2023 de calcul al consumului tehnologic din sistemul de transport al gazelor naturale

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 869 bis din 27 septembrie 2023
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 85 din 20 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 869 din 27 septembrie 2023.
──────────
    CAP. I
    Scop şi domeniu de aplicare
    ART. 1
        Prezenta metodologie are drept scop stabilirea unei metode unitare de calcul al consumului tehnologic de gaze naturale din sistemul de transport al gazelor naturale, denumit în continuare ST, şi se aplică de operatorul de transport şi de sistem, denumit în continuare OTS.

    ART. 2
    (1) În sensul prezentei metodologii, consumul tehnologic reprezintă cantitatea de gaze naturale, exprimată în unităţi de volum şi de energie, necesară a fi consumată de OTS pentru asigurarea parametrilor tehnologici necesari desfăşurării activităţii de transport al gazelor naturale.
    (2) Consumul tehnologic din ST calculat pe durata unui an gazier de OTS şi transmis la ANRE este compus din:
    a) consumul tehnologic măsurat/determinat;
    b) consumul tehnologic nedeterminat - UFG.

    (3) Consumul tehnologic măsurat/determinat din ST, prevăzut la alin. (2) lit. a), este suma cantităţilor de gaze naturale achiziţionate de OTS în vederea:
    a) funcţionării staţiilor de comprimare a gazelor naturale, calculate conform prevederilor art. 5;
    b) încălzirii gazelor naturale şi a incintelor tehnologice, precum şi funcţionării grupurilor generatoare de curent electric, calculate conform prevederilor art. 6.

    (4) UFG prevăzut la alin. (2) lit. b), este consumul tehnologic nedeterminat din SNT, la care se adaugă şi incertitudinile/abaterile/erorile determinării mărimilor măsurate şi calculate din ecuaţia de echilibrare fizică a ST.
    (5) În categoria de consum tehnologic din ST nu se încadrează cantităţile de gaze naturale prevăzute la art. 85 alin. (3) paragr. A pct. (v) subpct. 3) din Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013.

    CAP. II
    Abrevieri, expresii şi termeni
    ART. 3
        În sensul prezentei metodologii, următoarele abrevieri, expresii şi termeni se definesc după cum urmează:
    a) ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    b) HMI - Human-Machine Interface - interfaţa om-maşină;
    c) NT - nodul tehnologic;
    d) SC - staţia de comprimare a gazelor naturale;
    e) SCV - staţia de comandă vane;
    f) SM - staţie de măsurare a gazelor naturale;
    g) SRM - staţie de reglare-măsurare a gazelor naturale;
    h) condiţii normale - condiţiile în care temperatura gazelor naturale este T_N = 273,15 K*1) şi presiunea gazelor naturale este p_N = 101325 Pa*2);
        *1) În Sistem Internaţional unitatea de măsură pentru temperatură este gradul Celsius - "°C" sau unitatea Kelvin - "K"
        *2) În Sistem Internaţional unitatea de măsură pentru presiune este Pascal - "Pa", iar în unităţi tehnice este bar - "bar"

    i) condiţii standard - condiţiile în care temperatura gazelor naturale este T_S = 288,15 K şi presiunea gazelor naturale este p_s = 101325 Pa;
    j) Codul reţelei - Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare;
    k) Incintă tehnologică - incinta în care se adăpostesc instalaţiile/echipamentele tehnice şi tehnologice, care deservesc strict activitatea de operare/exploatare şi supraveghere în funcţionare a instalaţiilor/echipamentelor;
    l) Lege - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    m) Normă de mentenanţă - Norma tehnică specifică pentru sistemul naţional de transport al gazelor naturale - mentenanţa conductelor de transport gaze naturale, aprobată prin Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 2.453/2010*3);
        *3) Decizia preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 2.453/2010 nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, ci este publicată pe pagina de internet a OTS

    n) spaţiul administrativ - spaţiul în care se desfăşoară diverse activităţi legate de obiectul de activitate al OTS, dar care nu sunt în strânsă legătură cu o instalaţie tehnologică sau cu un echipament tehnologic.


    ART. 4
     Termenii prevăzuţi la art. 3 se completează cu termenii definiţi în Lege şi în legislaţia aplicabilă în sectorul gazelor naturale.

    CAP. III
    Calculul consumului tehnologic măsurat/determinat din sistemul de transport al gazelor naturale
    ART. 5
    (1) Volumul de gaze naturale, în condiţii standard, necesar funcţionării staţiilor de comprimare a gazelor naturale, se determină prin intermediul sistemelor/mijloacelor de măsurare şi se calculează de OTS cu formula:
        V_S = V_I curent - V_I anterior
        unde:
    - V_S - volumul de gaze naturale necesar funcţionării staţiei de comprimare a gazelor naturale, [mc];
    – V_I curent - volumul de gaze naturale precizat de indexul curent, [mc];
    – V_I anterior - volumul de gaze naturale precizat de indexul anterior, [mc].


    (2) OTS înregistrează informaţiile care au stat la baza calculării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (1) şi (5) în conformitate cu tabelele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 1.
    (3) Conversia volumului de gaze naturale prevăzut la alin. (1) în unităţi de energie se realizează aplicând formula:
        E = V_S x H_S
        unde:
    - E - energia gazelor naturale, [MWh], rotunjită la 6 zecimale;
    – V_S - volumul de gaze naturale necesar funcţionării staţiei de comprimare a gazelor naturale, [mc];
    – H_S - puterea calorifică superioară, [MWh/mc], rotunjită la 6 zecimale.


    (4) Puterea calorifică superioară prevăzută la alin. (3) este H_S din zona de calitate aferentă sursei din care provin gazele naturale utilizate la funcţionarea staţiilor de comprimare sau a staţiilor mobile de comprimare/transvazare, din data citirii sistemelor/mijloacelor de măsurare a gazelor naturale.
    (5) Volumul de gaze naturale, în condiţii standard, necesar funcţionării staţiilor mobile de comprimare/transvazare a gazelor naturale se calculează de OTS cu formula:
        V_Sm = [(Q_max x LF_med)/100] x t
        unde:
    - V_Sm - volumul de gaze naturale necesar funcţionării staţiei mobile de comprimare/transvazare a gazelor naturale, [mc];
    – Q_max - debitul de gaze naturale necesar funcţionării motorului staţiei mobile de comprimare la încărcarea maximă (factorul de încărcare LF= 100%), conform manualului producătorului echipamentului, [mc/h];
    – LF_med - media aritmetică a înregistrărilor orare ale factorului de încărcare, monitorizat pe interfaţa HMI a sistemului de automatizare al staţiei mobile de comprimare, [%];
    – t - timpul de funcţionare al staţiei mobile de comprimare, [h].


    (6) Conversia volumului de gaze naturale, prevăzut la alin. (5), în unităţi de energie se realizează aplicând formula prevăzută la alin. (3) şi înlocuind V_S cu V_Sm.
    (7) În cazul sistemelor/mijloacelor de măsurare a gazelor naturale la care înregistrarea volumelor nu se face pe baza indexurilor, volumul V_S se determină ca sumă a volumelor zilnice înregistrate.

    ART. 6
    (1) Volumul de gaze naturale, în condiţii standard, necesar încălzirii gazelor naturale şi a incintelor tehnologice, precum şi cel necesar funcţionării grupurilor generatoare de curent electric se determină prin intermediul sistemelor/mijloacelor de măsurare amplasate în SRM/SM/NT/SCV/SC, după caz, şi se calculează de OTS cu formula:
        V_I = V_încSA - V_SA
        unde:
    - V_I - volumul de gaze naturale utilizat drept combustibil pentru încălzirea gazelor naturale şi a incintelor tehnologice, precum şi pentru funcţionarea grupurilor generatoare de curent electric, [mc];
    – V_încSA - volumul de gaze naturale utilizat drept combustibil pentru încălzirea gazelor naturale, a incintelor tehnologice şi a spaţiilor administrative, precum şi pentru funcţionarea grupurilor generatoare de curent electric, măsurat cu un sistem/mijloc de măsurare, [mc];
    – V_SA - volumul de gaze naturale utilizat drept combustibil pentru încălzirea spaţiilor administrative, măsurat cu un sistem/mijloc de măsurare, [mc].


    (2) În situaţiile în care volumul de gaze naturale, în condiţii standard, utilizat drept combustibil pentru încălzirea spaţiilor administrative (VSA) nu este măsurat cu un sistem/mijloc de măsurare, acesta se calculează de OTS în funcţie de volumul spaţiului administrativ încălzit, cu formula:
        V_SA = (V_încSA - V_încgn - V_gen) x (Vol_SA/Vol_tot)
        unde:
    - V_încSA - volumul de gaze naturale utilizat drept combustibil pentru încălzirea gazelor naturale, a incintelor tehnologice şi a spaţiilor administrative, precum şi pentru funcţionarea grupurilor generatoare de curent electric, măsurat cu un sistem/mijloc de măsurare, [mc];
    – V_încgn - volumul de gaze naturale utilizat drept combustibil pentru încălzirea gazelor naturale, [mc];
    – V_gen - volumul de gaze naturale utilizat drept combustibil pentru funcţionarea grupurilor generatoare de curent electric, măsurat cu un sistem/mijloc de măsurare, [mc];
    – Vol_SA - volumul spaţiului administrativ încălzit, [mc];
    – Vol_tot - volumul spaţiului total încălzit (volumul incintelor tehnologice încălzite şi a spaţiilor administrative încălzite), [mc].


    (3) Pentru situaţia prevăzută la alin. (2), volumul de gaze naturale, în condiţii standard, utilizat drept combustibil pentru încălzirea gazelor naturale se calculează de OTS cu formula:
        V_încgn = Q_C x t
        unde:
    - V_încgn - volumul de gaze naturale utilizat drept combustibil pentru încălzirea gazelor naturale, [mc];
    – Q_C - debitul de gaze naturale consumat pentru încălzirea gazelor naturale vehiculate, [mc/h];
    – t - timpul funcţionării încălzitorului de gaze naturale, [h].


    (4) Debitul de gaze naturale prevăzut la alin. (3) se calculează de OTS cu formula:
        Q_C = W_2/(eta_2 x PCI)
        unde:
    - W_2 - energia termică cedată de gazele naturale prin ardere, [kJ/h]; aceasta este egală cu energia termică necesară încălzirii gazelor naturale de la o temperatură la alta, respectiv W_2 = W_1;
    – eta_2 - randamentul centralei termice dat de producătorul echipamentului;
    – PCI - puterea calorifică inferioară a gazelor naturale destinate arderii; aceasta se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat şi cu data prelevării cea mai apropiată de data citirii contoarelor, [kJ/mc].


    (5) Energia termică necesară încălzirii gazelor naturale de la o temperatură la alta, prevăzută la alin. (4), se calculează de OTS cu formula:
        W_1 = {Q_1 x [(p_1 - p_2) x J + (T_2 - T_1)] x ro_S x c_p}/eta_1
        unde:
    - W_1 - energia termică necesară încălzirii gazelor naturale până la o temperatură superioară, cu cel puţin 2°C peste valoarea de 0°C după ultimul element de laminare, [kJ/h];
    – Q_1 - debitul de gaze naturale, [mc/h];
    – p_1 - presiunea gazelor naturale la intrare în SRM, [bar];
    – p_2 - presiunea gazelor naturale la ieşirea din SRM, [bar];
    – J - coeficientul de detentă Joule-Thomson; se ia în considerare J= 0,5, [K/bar];
    – T_1 - temperatura gazelor naturale la intrarea în SRM, [K];
    – T_2 - temperatura impusă a gazelor naturale la ieşirea din SRM, [K]; t_2 = (2 ÷ 5)°C;
    – ro_S - densitatea gazelor naturale destinate încălzirii, în condiţii standard; aceasta se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat şi cu data prelevării cea mai apropiată de data citirii contoarelor, [kg/mc];
    – c_p - căldura specifică izobară a gazelor naturale destinate încălzirii, [kJ/kgK];
    – eta_1 - randamentul schimbătorului de căldură; pentru schimbător apă - gaz în contracurent se ia în considerare eta_1= 0,85.


    (6) Debitul de gaze naturale, prevăzut la alin. (5), se calculează de OTS cu formula:
        Q_1 = Q/t
        unde:
    - Q - debitul total de gaze naturale vehiculat destinat încălzirii, [mc];
    – t - timpul funcţionării încălzitorului de gaze naturale, [h].


    (7) Căldura specifică izobară a gazelor naturale destinate încălzirii, prevăzută la alin. (5), se calculează de OTS ca medie ponderată a căldurilor specifice izobare ale componenţilor amestecului de gaze, folosind formula:
        c_p = (Suma numerelor de la i=1 la n)y_i x c_pi
        unde:
    - y_i - fracţia molară a fiecărui component din amestecul de gaze; aceasta se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat şi cu data prelevării cea mai apropiată de data citirii contoarelor;
    – c_pi - căldura specifică izobară a fiecărui component din amestecul de gaze, [J/kgK].


    (8) Căldura specifică izobară a fiecărui component din amestecul de gaze, prevăzută la alin. (7), se calculează de OTS cu formula:
        c_pi = R x [a_ki + b_ki x (T - 273,15) + c_ki x (T - 273,15)^2]
        unde:
    - R - constanta universală a gazului, [J/kgK]; aceasta se calculează cu formulele prevăzute la art. 9 alin. (1);
    – a_ki, b_ki, c_ki - constante specifice fiecărui component al amestecului de gaze naturale; valorile constantelor sunt prezentate în tabelul nr. 4 din anexa nr. 1;
    – T - temperatura gazelor naturale; aceasta se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru zona de calitate aferentă sursei din care provin gazele naturale utilizate pentru încălzirea gazelor şi cu data prelevării cea mai apropiată de data citirii sistemelor/mijloacelor de măsurare a gazelor naturale, [K].


    (9) Volumul V_SA prevăzut la alin. (1) este consumul energetic declarat de OTS.
    (10) În situaţia în care funcţionează mai multe instalaţii de încălzire a gazelor naturale în aceeaşi lună, OTS raportează toate volumele de gaze naturale calculate în conformitate cu prevederile alin. (1).
    (11) OTS înregistrează informaţiile care au stat la baza calculării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (1), în conformitate cu tabelul nr. 3 din anexa nr. 1.
    (12) Conversia volumului de gaze naturale, prevăzut la alin. (1), în unităţi de energie se realizează folosind formula prevăzută la art. 5 alin. (3) şi luând în considerare puterea calorifică superioară, din data citirii sistemelor/mijloacelor de măsurare a gazelor naturale:
    a) aferentă zonei de calitate în care este amplasată SRM/SM;
    b) din zona de calitate aferentă sursei din care provin gazele naturale care alimentează NT/SCV/SC.


    CAP. IV
    Calculul consumului tehnologic nedeterminat din sistemul de transport al gazelor naturale - UFG
    ART. 7
    (1) Consumul tehnologic nedeterminat - UFG se calculează de OTS, ţinând cont de prevederile Codului Reţelei, utilizând formula:
        UFG = CST- CT_m/d - EX CT
        unde:
    a) UFG - cantitatea de gaze naturale aferent consumului tehnologic nedeterminat din ST, precum şi a incertitudinilor/abaterilor/erorilor determinării mărimilor măsurate şi calculate din ecuaţia de echilibrare fizică a ST;
    b) CST - cantitatea de gaze naturale aferentă consumului realizat în ST;
    c) CT_m/d - cantitatea de gaze naturale aferentă consumului tehnologic măsurat/determinat;
    d) EX CT - cantitatea de gaze naturale care nu se încadrează în categoria consumului tehnologic din ST.


    (2) CT_m/d, prevăzut la alin. (1) lit. c), se calculează de OTS conform prevederilor art. 2 alin. (3).
    (3) EX CT, prevăzut la alin. (1) lit. d), se calculează de OTS în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (5).

    ART. 8
    (1) CST prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. b) se calculează de OTS, ţinând cont de prevederile Codului Reţelei, utilizând formula:
        CST = (PROD + IMP + DEP^EXTR) - (IEŞ + DEP^INJ + EXP) - delta Lp
        unde:
    a) PROD - cantitatea de gaze naturale predată în ST prin punctele de intrare din perimetrele de producţie;
    b) IMP - cantitatea de gaze naturale predată în ST (import) prin punctele de interconectare transfrontalieră;
    c) DEP^EXTR- cantitatea de gaze naturale extrasă din depozitele de înmagazinare şi predată în ST;
    d) IEŞ - cantitatea de gaze naturale predată din ST prin toate punctele de ieşire, cu excepţia celor aferente depozitelor de înmagazinare şi punctelor de interconectare transfrontalieră;
    e) DEP^INJ - cantitatea de gaze naturale predată din ST în depozitele de înmagazinare subterană;
    f) EXP - cantitatea de gaze naturale predată din ST (export) prin punctele de interconectare transfrontalieră;
    g) Delta Lp - variaţia cantităţii de gaze naturale existente în conductele componente ale ST.


    (2) PROD, prevăzut la alin. (1) lit. a), se determină de producător prin intermediul sistemelor/mijloacelor de măsurare de la punctele de intrare în ST din perimetrele de producţie gaze naturale.
    (3) IMP, prevăzut la alin. (1) lit. b), se determină, după caz, de OTS sau operatorul adiacent prin intermediul sistemelor/mijloacelor de măsurare de la punctele de intrare în ST din import, prin punctele de interconectare transfrontalieră.
    (4) DEP^EXTR , prevăzut la alin. (2) lit. c), se determină, după caz, de OTS sau de operatorul adiacent prin intermediul sistemelor/mijloacelor de măsurare de la punctele de intrare în ST din depozitele de înmagazinare gaze naturale.
    (5) IEŞ, prevăzut la alin. (1) lit. d), se determină de OTS prin intermediul sistemelor/mijloacelor de măsurare de la punctele de predare din ST prin toate punctele de ieşire, cu excepţia celor aferente depozitelor de înmagazinare şi punctelor de interconectare transfrontalieră.
    (6) DEP^INJ , prevăzut la alin. (1) lit. e), se determină, după caz, de OTS sau operatorul adiacent, prin intermediul sistemelor/mijloacelor de măsurare de la punctele de predare din ST în depozitele de înmagazinare gaze naturale.
    (7) EXP, prevăzut la alin. (1) lit. f), se determină de OTS sau operatorul adiacent prin intermediul sistemelor/mijloacelor de măsurare de la punctele de predare din ST prin punctele de interconectare transfrontalieră.
    (8) Delta Lp, prevăzut la alin. (1) lit. g), se determină de OTS prin diferenţa volumelor de gaze naturale existente în ST de la sfârşitul şi de la începutul perioadei de livrare.

    CAP. V
    Calculul cantităţilor de gaze naturale care nu se încadrează în categoria de consum tehnologic din sistemul de transport al gazelor naturale
    ART. 9
    (1) Volumul de gaze naturale, în condiţii standard, necesar umplerii sistemului de transport ca urmare a reparării, reabilitării şi/sau dezvoltării acestuia, prevăzut la art. 85 alin. (3) paragr. A pct. (v) subpct. 3) lit. b) sau c) din Codul reţelei, se calculează, dacă este cazul, de OTS cu formulele:
        V_U = M/Rho_s,
        M = (V_C + V_aS + V_echip) x Rho,
        Rho = (p + p_a)/(Z x R x T),
        R = 8314,2/M_m,
        M_m = 22,414 x Rho_N,
        V_c = (pi/4) x D^2 x L,
        T_c = [(Suma de la i = 1 la n)y_i] x T_ci; p_c = [(Suma de la i = 1 la n)y_i] x p_ci,
        T_r = T/T_c,
        p_r = p/p_c,
        Z = 1 + 0,257 x p_r - 0,533 x (p_r/T_r),
        unde:
    - V_U - volumul de gaze naturale, în condiţii standard, necesar umplerii sistemului de transport în vederea reparării, reabilitării şi/sau dezvoltării acestuia, [mc];
    – M - masa de gaze naturale, [kg];
    – Rho_s - densitatea gazelor naturale în condiţii standard; se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat de zona lucrării, cu data prelevării cea mai apropiată de data finalizării lucrării, [kg/mc];
    – Rho_N - densitatea gazelor naturale în condiţii normale; se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat de zona lucrării, cu data prelevării cea mai apropiată de data finalizării lucrării, [kg/mc];
    – Rho - densitatea gazelor naturale în condiţii de lucru, [kg/mc];
    – V_c - volumul conductei de transport al gazelor naturale, [mc];
    – V_as - volumul dopului de amestec aer şi gaze naturale, [mc];
    – Z - factorul de compresibilitate;
    – R - constanta universală a gazului, [J/kgK];
    – T_c - temperatura critică a gazelor naturale, [K];
    – T_ci - temperatura critică a componenţilor, conform tabelului nr. 1 din anexa nr. 2, [K];
    – T_r - factor de temperatură;
    – T - temperatura gazelor naturale în condiţii de lucru, [K];
    – D - diametrul interior al conductei de transport al gazelor naturale, [m];
    – L - lungimea conductei de transport al gazelor naturale, [m];
    – M_m - masa molară, [kg/kmol];
    – V_echip - volumul echipamentelor montate pe tronsonul de conductă, dacă este cazul; se ia în considerare volumul înscris în fişa tehnică sau pe placa de timbru;
    – p - presiunea gazelor naturale din tronsonul de conductă supus reparaţiei/reabilitării, la momentul la care se începe refularea gazelor naturale din respectivul tronson, în vederea golirii şi efectuării reparaţiei; în cazul lucrărilor de dezvoltare în care sunt umplute tronsoane noi de conductă, presiunea utilizată în formulele de calcul este presiunea gazelor naturale în condiţii de lucru, [Pa];
    – p_a - presiunea atmosferică, p_a = 101325 Pa;
    – p_c - presiunea critică a gazelor naturale, [Pa];
    – P_ci - presiunea critică a componenţilor, conform tabelului nr. 1 din anexa nr. 2, [Pa];
    – p_r - factor de presiune;
    – y_i - fracţia molară; aceasta se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat de zona lucrării, cu data prelevării cea mai apropiată de data finalizării lucrării.


    (2) Prin umplerea cu gaze naturale a unui obiectiv din cadrul ST se formează un amestec de aer şi gaze naturale care este refulat în atmosferă; volumul dopului de amestec V_as se calculează cu formula:
        V_as = V_c x {[4 x Y(C_a)]/Radical din P_e}
        unde:
    - Y(C-a) - mărime adimensională în funcţie de concentraţia aerului din amestecul gaze - aer (fracţie zecimală) şi se calculează cu formula:
        Y(C_a) = a + b x (C_a)^2,5 + c x (C_a)^0,5 + d x ln(C_a)

    – C_a = 0,05;
    – a = 0,82503953;
    – b = -0,55284456;
    – c = -1,2290809;
    – d = -0,20472295;
    – P_e - criteriul Peclet
        P_e = L/(0,2814 x D)


    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1), temperatura gazelor naturale în condiţii de lucru/operare (T) este indicată de traductorul de temperatură amplasat cel mai aproape de zona unde este situat obiectivul, pe direcţia de curgere dinspre care se realizează umplerea tronsonului de conductă.
    (4) În situaţia în care sunt supuse umplerii mai multe conducte de transport al gazelor naturale în aceeaşi lună, OTS raportează toate volumele de gaze naturale calculate în conformitate cu prevederile alin. (1).
    (5) OTS înregistrează informaţiile care au stat la baza calculării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (1), în conformitate cu tabelul nr. 2 din anexa nr. 2.
    (6) Conversia volumului de gaze naturale, prevăzut la alin. (1), în unităţi de energie se realizează folosind formula prevăzută la art. 5 alin. (3) şi luând în considerare puterea calorifică superioară aferentă zonei de calitate unde are loc umplerea sau, după caz, puterea calorifică a zonei de calitate aferente sursei din care provin gazele naturale utilizate la umplere; în ambele cazuri, puterea calorifică superioară corespunde datei la care se realizează umplerea.
    (7) OTS înregistrează următoarele documente justificative care au stat la baza calculării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (1):
    a) procesele-verbale de punere în funcţiune ale obiectivelor noi supuse umplerii;
    b) fişa tehnică a tronsonului de conductă din cadrul ST supus umplerii, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 6 la Norma de mentenanţă;
    c) fişa tehnică a elementelor de conductă de tip special supuse umplerii, după caz, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 8 la Norma de mentenanţă;
    d) fişa tehnică a staţiei de reglare măsurare/staţiei de măsurare/staţiei de comandă vane/nodului tehnologic, după caz, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 6 la Norma de mentenanţă;
    e) buletinul de analiză cromatografică a gazelor naturale aferent zonei de calitate unde are loc umplerea;
    f) ordinul de lucru/foaia de manevră întocmit/întocmită în conformitate cu prevederile anexei 22 la Norma de mentenanţă.


    ART. 10
     Volumul de gaze naturale, în condiţii standard, pierdut de OTS, ca urmare a evacuării accidentale a gazelor naturale din ST din cauza accidentelor tehnice, a defectelor de coroziune sau de material, respectiv fisuri şi ruperi, prevăzut la art. 85 alin. (3) paragr. A pct. (v) subpct. 3) lit. b), c), d) şi g) din Codul reţelei, după caz, cuprinde:
    a) volumul de gaze naturale disipat în atmosferă prin defecte ale obiectivelor din cadrul ST, montate suprateran, estimat conform prevederilor art. 11;
    b) volumul de gaze naturale disipat în atmosferă prin defecte ale obiectivelor din cadrul ST, montate subteran, estimat conform prevederilor art. 12;
    c) volumul de gaze naturale disipat la ruperea conductei de transport al gazelor naturale, estimat conform prevederilor art. 13.


    ART. 11
    (1) Volumul prevăzut la art. 10 lit. a), în condiţii standard, se estimează, dacă este cazul, de OTS cu formula:
        V_suprateran = (m x Tau_d)/Rho_s
        unde:
    - V_suprateran - volumul de gaze naturale disipat în atmosferă prin defecte ale obiectivelor din cadrul ST, montate suprateran, [mc];
    – m - debitul masic de gaze naturale, [kg/h];
    – Tau_d - timpul scurs de la momentul producerii defectului până la oprirea disipării de gaze naturale prin defect sau izolării tronsonului, [h];
    – Rho_s - densitatea gazelor naturale în condiţii standard, [kg/mc]; se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat de zona defectului, cu data prelevării cea mai apropiată de data remedierii defectului.


    (2) Regimul de curgere necesar estimării volumului prevăzut la alin. (1) se determină cu formula:
        β^* = p^*/p = (2/k + 1)^(k/k-1)
        dacă:
    a) raportul β^* ≥ p_a/p, regimul de curgere prin defect este critic;
    b) raportul β^* < p_a/p, regimul de curgere prin defect este subcritic,

        unde:
    - p - presiunea de operare a gazelor naturale din conductă, [Pa];
    – pa_ - presiunea atmosferică, [Pa], pa= 101325 Pa;
    – k - exponent adiabatic, k = 1,32.


    (3) Debitul masic de gaze naturale (m) scurs prin defect este dependent de regimul de curgere:
    a) pentru regimul de curgere critic se utilizează formula:
        m = c_d x A x Rho^* x w^* x 3600,
        unde:
    - c_d - coeficientul de debit; c_d = 0,82;
    – A - aria defectului, [mp];
    – Rho^* - densitatea critică a gazelor naturale, [kg/mc]; se calculează conform prevederilor alin. (5) lit. c);
    – w^* - viteza critică a gazelor naturale, [m/s]; se calculează conform prevederilor alin. (5) lit. d);


    b) pentru regimul de curgere subcritic se utilizează formula:
        m = c_d x A x Rho_d x w_d x 3600
        unde:
    - c_d - coeficientul de debit; c_d = 0,85;
    – Rho_d - densitatea gazelor naturale în zona defectului, [kg/mc]; se calculează conform prevederilor alin. (6) lit. b);
    – w_d - viteza gazelor naturale în zona defectului, [m/s]; se calculează conform prevederilor alin. (6) lit. c).



    (4) În cazul defectelor cu forme geometrice neregulate, pentru calculul lui A se recomandă folosirea formulei lui Simpson prezentată în figura nr. 1. (a se vedea imaginea asociată)
        Figura nr. 1
        unde n este număr par.

    (5) În cazul regimului de curgere critic, viteza maximă a gazelor naturale prin defectul suprateran poate fi egală cu viteza sunetului, iar parametrii gazelor naturale în zona defectului sunt egali cu parametrii critici şi se determină cu relaţiile:
    a) p^* - presiunea critică: p^* = p x (2/k+1)^(k/k-1);
    b) T^* - temperatura critică: T^* = T x (2/k+1);
    c) Rho^* - densitate critică: Rho^* = Rho x (2/k+1)^(1/k-1), Rho = (p + p_a)/(Z x R x T);
    d) w^* - viteza critică: w^* = radical din k x R x T^*;
        unde:
    - p^* - presiunea critică a gazelor naturale, [Pa];
    – T^* - temperatura critică a gazelor naturale, [K];
    – Rho - densitatea gazelor naturale în condiţii de lucru, [kg/mc];
    – T - temperatura gazelor naturale în condiţii de lucru, [K];
    – R - constanta universală a gazului, [J/kgK];
    – Z - factor de compresibilitate;
    – k - exponent adiabatic, k = 1,32;
    – p_a - presiunea atmosferică, [Pa], pa= 101325 Pa;
    – p - presiunea de operare a gazelor naturale din conductă, [Pa].


    (6) În cazul regimului de curgere subcritic, destinderea gazelor naturale din conductă se realizează până la presiunea atmosferică, iar parametrii gazelor naturale în zona defectului se determină cu relaţiile:
    a) T_d - temperatura gazelor naturale în zona defectului, [K]: T_d = T x (p_a/p+p_a)^(k-1/k);
    b) Rho_d - densitatea gazelor naturale în zona defectului, [kg/mc]: Rho_d = p_a/(Z x R x T_d);
    c) w_d - viteza gazelor naturale în zona defectului, [m/s]:
        w_d = radical din {2 x (k/k-1) x R x T_d x [1 - (p_a/p + p_a)^(k-1/k)]};
        unde:
    - k - exponent adiabatic, k = 1,32;
    – R - constanta universală a gazului, [J/kgK];
    – p_a - presiunea atmosferică, [Pa], p_a = 101325 Pa;
    – p - presiunea de operare a gazelor naturale din conductă, [Pa];
    – T - temperatura gazelor naturale în condiţii de lucru, [K];
    – Z - factorul de compresibilitate.



    (7) În situaţiile prevăzute la alin. (5) şi (6), temperatura gazelor naturale în condiţii de lucru/operare (T) se stabileşte în funcţie de temperatura gazelor naturale măsurată în ST, în punctul cel mai apropiat de locul producerii incidentului.
    (8) În situaţia în care sunt înregistrate, în aceeaşi lună, mai multe defecte ale obiectivelor din cadrul ST, montate suprateran, OTS raportează toate volumele de gaze naturale estimate în conformitate cu prevederile alin. (1).
    (9) OTS înregistrează informaţiile care au stat la baza estimării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (1), în conformitate cu anexa nr. 3.
    (10) Conversia volumului de gaze naturale prevăzut la alin. (1) în unităţi de energie se realizează folosind formula prevăzută la art. 5 alin. (3) şi luând în considerare puterea calorifică superioară aferentă zonei de calitate în care este depistat defectul sau, după caz, puterea calorifică superioară a zonei de calitate aferente sursei din care provin gazele naturale vehiculate prin obiectivul din cadrul ST, montat suprateran, în care este depistat defectul.
    (11) OTS înregistrează următoarele documente justificative care au stat la baza estimării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (1):
    a) fişa de expertizare şi remediere a anomaliilor/de rezolvare a incidentelor, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 19 la Norma de mentenanţă;
    b) fişa tehnică a tronsonului de conductă din cadrul ST unde a fost depistat defectul, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 6 la Norma de mentenanţă;
    c) buletinul de analiză cromatografică a gazelor naturale aferent zonei de calitate unde este depistat defectul;
    d) ordinul de lucru/foaia de manevră, întocmit/întocmită în conformitate cu prevederile anexei 22 la Norma de mentenanţă.


    ART. 12
    (1) Volumul prevăzut la art. 10 lit. b), în condiţii standard, V_subteran, se stabileşte, dacă este cazul, de OTS conform prevederilor art. 11 alin. (1) - (6) având în vedere că presiunea în zona defectului, [Pa], se calculează cu formula:
        p_d = p + p_e
        unde:
    - p_d - presiunea în zona defectului, [Pa];
    – p_e - presiunea din exteriorul defectului, [Pa]; se calculează cu formula:
        p_e = p_a + Rho_apa x g x h

    – p_a - presiunea atmosferică, [Pa], pa= 101325 Pa;
    – p - presiunea gazelor naturale din conductă în condiţii de lucru, [Pa];
    – Rho_apa - densitatea apei, [kg/mc];
    – g - acceleraţia gravitaţională, [m/sp];
    – h - adâncimea de montare a conductei de transport al gazelor naturale, măsurată de la generatoarea superioară, [m];
    – p_apa - presiunea coloanei de apă, [Pa]; se calculează cu formula: p_apa = Rho_apa x g x h.


    (2) Temperatura gazelor naturale în condiţii de lucru/operare (T) luată în calcul la estimarea volumului de gaze naturale prevăzut la art. 10 lit. b) este egală cu media aritmetică a temperaturilor indicate de traductoarele de temperatură din ST amplasate în zona cea mai apropiată de locul unde a fost depistat defectul.
    (3) În situaţia în care sunt înregistrate mai multe defecte ale obiectivelor din cadrul ST, montate subteran, în aceeaşi lună, OTS raportează toate volumele de gaze naturale estimate în conformitate cu prevederile alin. (1).
    (4) OTS înregistrează informaţiile care au stat la baza estimării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (1), în conformitate cu anexa nr. 4.
    (5) Conversia volumului de gaze naturale prevăzut la alin. (1) în unităţi de energie se realizează folosind formula prevăzută la art. 5 alin. (3) şi luând în considerare puterea calorifică superioară aferentă zonei de calitate în care este depistat defectul sau, după caz, puterea calorifică superioară a zonei de calitate aferente sursei din care provin gazele naturale vehiculate prin obiectivul din cadrul ST, montat subteran, în care este depistat defectul.
    (6) OTS înregistrează următoarele documente justificative care au stat la baza estimării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (1):
    a) fişa de expertizare şi remediere a anomaliilor/de rezolvare a incidentelor, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 19 la Norma de mentenanţă;
    b) fişa tehnică a tronsonului de conductă din cadrul ST unde a fost depistat defectul, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 6 la Norma de mentenanţă;
    c) buletinul de analiză cromatografică a gazelor naturale aferent zonei de calitate unde este depistat defectul;
    d) ordinul de lucru/foaia de manevră întocmit/întocmită în conformitate cu prevederile anexei 22 la Norma de mentenanţă.


    ART. 13
    (1) Ruperea conductei de transport gaze naturale, prevăzută la art. 10 lit. c), poate fi:
    a) totală transversală;
    b) parţială.

    (2) Volumul de gaze naturale disipat la ruperea totală transversală a conductei prevăzută la alin. (1) lit. a), în condiţii standard, se stabileşte, dacă este cazul, de OTS cu formula:
        V_rt = Q_s x Tau_r
        unde:
    - V_rt - volumul de gaze naturale disipat la ruperea totală transversală a conductei de transport al gazelor naturale, [mc];
    – Tau_r - timpul de evacuare al gazelor naturale din conductă, [h];
    – Q_s - debitul de gaze naturale scurs prin defect, în condiţii standard, [mc/h].


    (3) Volumul de gaze naturale disipat la ruperea parţială a conductei prevăzute la alin. (1) lit. b), se stabileşte cu formula:
        V_rp = (m x Tau_r)/Rho_s
        unde:
    - Tau_r - timpul de evacuare al gazelor naturale din conductă, [h];
    – Rho_s - densitatea gazelor naturale în condiţii standard, [kg/mc]; se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat de zona defectului, cu data prelevării cea mai apropiată de data remedierii defectului;
    – m - debitul masic de gaze naturale, [kg/h]; se determină în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (3).


    (4) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), în momentul producerii incidentului tehnic materializat prin ruperea totală transversală sau prin ruperea parţială a conductei, aceasta este considerată ca fiind dezgropată.
    (5) În cazul ruperii parţiale a conductei, diametrul echivalent al defectului poate fi:
    a) mai mare sau egal cu diametrul interior al conductei, respectiv D_e ≥ D, caz în care, la estimarea volumului de gaze naturale, prevăzut la alin. (3), se ia în considerare diametrul interior al conductei, iar aria defectului este egală cu aria secţiunii transversale a conductei;
    b) mai mic decât diametrul interior al conductei, respectiv D_e < D, caz în care, la estimarea volumului de gaze naturale, prevăzut la alin. (3), se ia în considerare diametrul echivalent al defectului, iar aria este egală cu cea a defectului.

    (6) Debitul de gaze naturale scurs prin ruptură, Q_s, prevăzut la alin. (2), se calculează cu formula:
        Q_s = Q_1 + Q_2
        unde:
    - Q_s - debitul de gaze naturale scurs prin ruptură, în condiţii standard, [mc/h];
    – Q_1 - debitul de gaze naturale scurs prin ruptură, în condiţii standard, aferent tronsonului de conductă X, cuprins între punctul în care a avut loc ruperea şi punctul de măsurare aflat în amonte de rupere, prevăzut în figura nr. 2, [mc/h];
    – Q_2 - debitul de gaze naturale scurs prin ruptură, în condiţii standard, aferent tronsonului de conductă (L-X), cuprins între punctul în care a avut loc ruperea şi punctul de măsurare aflat în aval de rupere, prevăzut în figura nr. 2, [mc/h];
    – L - lungimea tronsonului de conductă afectat la rupere, cuprins între punctele de măsurare situate în amonte, respectiv în aval de ruptură, [m].

 (a se vedea imaginea asociată)
        Figura nr. 2

    (7) Debitele de gaze naturale, în condiţii standard, se calculează cu formulele:
    a) pentru tronsonul de conductă X:
        Q_1 = 3600 x (Q_m1/Rho_s)
        unde:
    - Q_1 - debitul de gaze naturale, aferent tronsonului de conductă X, [mc/s];
    – Q_m1 - debitul masic de gaze naturale din ruptură, aferent tronsonului de conductă X, [kg/s];
    – Rho_s - densitatea gazelor naturale, în condiţii standard, [kg/mc]; se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat de zona defectului, cu data prelevării cea mai apropiată de data remedierii defectului.


    b) pentru tronsonul de conductă L-X:
        Q_2 = 3600 x (Q_m2/Rho_s)
        unde:
    - Q_2 - debitul de gaze naturale, aferent tronsonului de conductă (L-X), [mc/s];
    – Q_m2 - debitul masic de gaze naturale din ruptură, aferent tronsonului de conductă (L-X), [kg/s];
    – Rho_s - densitatea gazelor naturale, în condiţii standard, [kg/mc]; se preia din buletinul de analiză cromatografică emis pentru punctul de prelevare cel mai apropiat de zona defectului, cu data prelevării cea mai apropiată de data remedierii defectului.



    (8) Debitele masice de gaze naturale se calculează cu formulele:
    a) pentru tronsonul de conductă X:
        Q_m1 = {[(p_1)^2 - (p_r1)^2]/K_deb1}^1/n_1
        unde:
    - Q_m1 - debitul masic de gaze naturale din ruptură, aferent tronsonului de conductă X, [kg/s];
    – p_1 - presiunea gazelor naturale în punctul de măsurare aflat în amonte de ruptură, [bar];
    – p_r1 - presiunea de ieşire a gazelor naturale din tronsonul de conductă X, [bar];
    – n_1 - exponentul debitului, care se calculează cu formula: n_1 = 2 - b;
    – b - coeficient;
    – K_deb1 - modulul de debit, care se calculează cu formula:
        K_deb1 = (16/pi^2) x Z_1 x R x T_1 x (X/D^5) x a
        unde:
    - Z_1 - factorul de compresibilitate, care se calculează cu formula prevăzută la art. 9 alin. (1), utilizând parametrii tehnici ai gazelor naturale, respectiv presiunea şi temperatura gazelor naturale din punctul de măsurare aflat în amonte de ruptură: p = p_1 şi T = T_1;
    – R - constanta universală a gazului, [J/kgK];
    – T_1 - temperatura gazelor naturale, în condiţii de lucru, [K];
    – X - lungimea tronsonului de conductă, cuprins între punctul de măsurare situat în amonte de ruptură şi punctul în care a avut loc ruperea, [m];
    – D - diametrul interior al conductei de transport al gazelor naturale, [m];
    – a - coeficient.




    b) pentru tronsonul de conductă L-X:
        Q_m2 = {[(p_2)^2 - (p_r2)^2]/K_deb2]}^(1/n_2)
        unde:
    - Q_m2 - debitul masic de gaze naturale din ruptură, aferent tronsonului de conductă (L-X), [kg/s];
    – p_2 - presiunea gazelor naturale în punctul de măsurare aflat în aval de ruptură, [bar];
    – p_r2 - presiunea de ieşire a gazelor naturale din tronsonul de conductă L-X, [bar];
    – n_2 - exponentul debitului, care se calculează cu formula: n_1 = 2 - b;
    – b - coeficient;
    – K_deb2 - modulul de debit, care se calculează cu formula:
        K_deb2 = (16/pi^2) x Z_2 x R x T_2 x [(L-X)/D^5] x a
        unde:
    - Z_2 - factorul de compresibilitate, care se calculează cu formula prevăzută la art. 9 alin. (1), utilizând parametrii tehnici ai gazelor naturale, respectiv presiunea şi temperatura gazelor naturale din punctul de măsurare aflat în aval de ruptură: p = p_2 şi T = T_2;
    – R - constanta universală a gazului, [J/kgK];
    – T_2 - temperatura gazelor naturale, în condiţii de lucru, [K];
    – X - lungimea tronsonului de conductă, cuprins între punctul de măsurare situat în amonte de ruptură şi punctul în care a avut loc ruperea, [m];
    – L - lungimea tronsonului de conductă afectat la rupere, cuprins între punctele de măsurare situate în amonte, respectiv în aval de ruptură, [m];
    – D - diametrul interior al conductei de transport al gazelor naturale, [m];
    – a - coeficient.




    c) coeficienţii a şi b prevăzuţi la lit. a) şi b) se determină în funcţie de viteza gazelor naturale.

    (9) Regimurile de curgere a gazelor naturale prin ruptură se calculează cu formulele:
    a) pentru tronsonul de conductă X:
        (β_1)^* = p^*/p_1 = (2/k+1)^(k/k-1)
        dacă:
    (i) raportul (β_1)^* ≥ p_a/p_1, regimul de curgere prin ruptură este critic;
    (ii) raportul (β_1)^* < p_a/p_1, regimul de curgere prin ruptură este subcritic,

        unde:
    - p^* - presiunea critică a gazelor naturale, [Pa];
    – p_1 - presiunea gazelor naturale în punctul de măsurare aflat în amonte de ruptură, [Pa];
    – p_min - presiunea minimă a gazelor naturale în ruptură, [Pa], care se calculează cu formula:
        p_min = p_a + 0,1 x p_a

    – p_a - presiunea atmosferică, [Pa]; p_a= 101325 Pa;
    – k - exponentul adiabatic, care se calculează cu formula:
        k = c_p/(c_p - Z x R)
        unde:
    - c_p - căldura specifică izobară, care se calculează ca medie ponderată a căldurilor specifice izobare ale componenţilor gazelor naturale folosind formulele prevăzute la art. 6 alin. (7) şi alin. (8);
    – Z - factorul de compresibilitate;
    – R - constanta universală a gazului, [J/kgK].




    b) pentru tronsonul de conductă L-X:
        (β_1)^* = p^*/p_2 = (2/k+1)^(k/k-1)
        dacă:
    (i) raportul (β_1)^* ≥ p_a/p_2, regimul de curgere prin ruptură este critic;
    (ii) raportul (β_1)^* < p_a/p_2, regimul de curgere prin ruptură este subcritic, unde:
    - p^* - presiunea critică a gazelor naturale, [Pa];
    – p^2 - presiunea gazelor naturale în punctul de măsurare aflat în aval de ruptură, [Pa];
    – p_min - presiunea minimă a gazelor naturale în ruptură, [Pa], care se calculează cu formula:
        p_min = p_a + 0,1 x p_a

    – p_a - presiunea atmosferică, pa= 101325 Pa;
    – k - exponentul adiabatic, care se calculează cu formula:
        k = c_p/(c_p - Z x R)
        unde:
    - c_p - căldura specifică izobară, care se calculează ca medie ponderată a căldurilor specifice izobare ale componenţilor gazelor naturale folosind formulele prevăzute la art. 6 alin. (5) şi alin. (7);






    (10) Presiunile de ieşire a gazelor naturale în ruptură se calculează cu formulele:
    a) pentru tronsonul de conductă X:
    (i) pentru regim de curgere critic: p_r1 = p_1 x (β_1)^*, [bar];
    (ii) pentru regim de curgere subcritic: p_r1 = p_a, [bar];

    b) pentru tronsonul de conductă L-X:
    (i) pentru regim de curgere critic: p_r2 = p_2 x (β_2)^*, [bar];
    (ii) pentru regim de curgere subcritic: p_r2 = p_a, [bar].


    (11) Diametrul echivalent al defectului se calculează cu formula:
        D_e = 2 x radical din A/pi,
        unde:
    - D_e - diametrul echivalent al defectului, [m];
    – A - aria defectului, [mp].


    (12) Timpul de evacuare al gazelor naturale din conductă, prevăzut la alin. (2) şi (3), este egal cu timpul scurs de la momentul producerii incidentului tehnic şi până la oprirea disipărilor de gaze naturale prin defect sau până la izolarea tronsonului, după caz, dar nu mai mult de 24 ore.
    (13) În situaţia în care sunt înregistrate mai multe incidente tehnice în ST, în aceeaşi lună, OTS raportează toate volumele de gaze naturale calculate în conformitate cu prevederile alin. (1).
    (14) OTS înregistrează informaţiile care au stat la baza estimării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin (2) şi (3) în conformitate cu tabelele nr. 1 şi nr. 2 din anexa nr. 5.
    (15) Conversia volumelor de gaze naturale, prevăzute la alin. (2) şi (3), în unităţi de energie se realizează folosind formula prevăzută la art. 5 alin. (3) şi luând în considerare puterea calorifică superioară aferentă zonei de calitate în care este depistată ruperea sau, după caz, puterea calorifică a zonei de calitate aferente sursei din care provin gazele naturale vehiculate prin conducta în care este depistată ruperea.
    (16) OTS înregistrează următoarele documente justificative care au stat la baza estimării volumelor de gaze naturale prevăzute la alin. (2) şi (3):
    a) fişa de expertizare şi remediere a anomaliilor/de rezolvare a incidentelor, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 19 la Norma de mentenanţă;
    b) fişa tehnică a tronsonului de conductă din cadrul ST unde a fost depistat defectul, întocmită în conformitate cu prevederile anexei 6 la Norma de mentenanţă;
    c) buletinul de analiză cromatografică a gazelor naturale aferent zonei de calitate unde este depistat defectul;
    d) ordinul de lucru/foaia de manevră întocmit/întocmită în conformitate cu prevederile anexei 22 la Norma de mentenanţă.


    ART. 14
     Volumele de gaze naturale prevăzute la art. 9 şi art. 10 şi pentru care OTS a recuperat prejudiciul sunt raportate către ANRE, la termenele prevăzute la art. 15 alin (2), prin includerea lor în anexa nr. 6, tabelul nr. 3, coloanele 3 şi 4, în vederea eliminării lor din cadrul consumului tehnologic luat în considerare la stabilirea tarifelor reglementate pentru activitatea de transport al gazelor naturale.

    CAP. VI
    Raportări
    ART. 15
    (1) Informaţiile privind consumul tehnologic din ST se transmit la ANRE şi sunt certificate prin semnătură de reprezentantul legal al OTS sau de împuternicitul acestuia.
    (2) OTS are obligaţia de a transmite la ANRE, pe adresa de email anre@anre.ro, în format electronic editabil, consumul tehnologic din ST prevăzut la alin. (1), până în data de:
    a) 20 octombrie a anului în curs pentru anul gazier precedent;
    b) 20 aprilie a anului în curs pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie din anul precedent, respectiv pentru lunile ianuarie, februarie, martie din anul în curs.


    ART. 16
     Raportarea prevăzută la art. 15 alin. (2) cuprinde următoarele:
    a) situaţia consumului tehnologic din sistemului de transport al gazelor naturale, prevăzut la art. 2 alin. (2), conform tabelului nr. 1 din anexa nr. 6;
    b) situaţia consumului tehnologic nedeterminat - UFG din sistemul de transport al gazelor naturale, prevăzut la art. 2 alin. (4), conform tabelului nr. 2 din anexa nr. 6;
    c) situaţia cantităţilor de gaze naturale care nu se încadrează în consumul tehnologic, prevăzute la art. 2 alin. (5), conform tabelului nr. 3 din anexa nr. 6;
    d) detalierea obligaţiilor OTS prevăzute la art. 21 alin. (3).


    ART. 17
     În situaţia în care datele prevăzute la art. 15 alin. (2) sunt declarate zile libere sau zile nelucrătoare, obligaţia se consideră îndeplinită dacă informaţiile se transmit de OTS în prima zi lucrătoare.

    ART. 18
    (1) ANRE nu ia în considerare cantităţile de gaze naturale aferente consumului tehnologic din ST, transmise de OTS, în situaţiile în care datele şi informaţiile introduse, în anexa nr. 6:
    a) au fost transmise după datele prevăzute la art. 15 alin. (2);
    b) sunt completate incorect şi/sau sunt incomplete;
    c) nu respectă structura prevăzută în anexă;
    d) au fost obţinute în urma aplicării incorecte a formulelor de calcul din prezenta metodologie.


    CAP. VII
    Dispoziţii finale
    ART. 19
        OTS are obligaţia să deţină documentele fiscale de achiziţie a volumelor de gaze naturale necesare asigurării consumului tehnologic din ST calculat conform prevederilor prezentei metodologii.

    ART. 20
    (1) OTS are obligaţia să prevadă în contractele de execuţie a lucrărilor clauze potrivit cărora toate pierderile de gaze naturale generate de vicii de execuţie, în perioada de garanţie a lucrărilor, sunt suportate de către executant; perioada de garanţie a lucrărilor nu poate fi mai mică de 2 ani de la data punerii în funcţiune a obiectivului.
    (2) În situaţia în care lucrările au fost executate de către OTS, se consideră că perioada de garanţie este de 2 ani de la data punerii în funcţiune a obiectivului.

    ART. 21
    (1) OTS are obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru reducerea consumului tehnologic anual din ST, respectiv:
    a) întreţinerea/repararea/modernizarea/reabilitarea/înlocuirea, în regim de urgenţă, a tronsoanelor de conductă ale ST la care au fost constatate periodic scăpări de gaze naturale;
    b) intensificarea activităţii de detectare a scăpărilor de gaze naturale;
    c) remedierea, în regim de urgenţă, a neetanşeităţilor constatate la obiectivele din sectorul gazelor naturale;
    d) mentenanţa/modernizarea staţiilor de protecţie catodică în vederea asigurării protecţiei active a conductelor din oţel, prelungirii duratei de exploatare şi minimizării riscului de pierderi de gaze naturale;
    e) diminuarea factorilor care conduc la producerea coroziunii conductelor de gaze naturale.

    (2) OTS are obligaţia să transmită la ANRE, în termenele prevăzute la art. 15 alin. (2), planul de acţiuni pentru minimizarea consumului tehnologic din ST, pe fiecare categorie prevăzută la art. 2 alin. (3) şi (4).
    (3) Pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (1), OTS are următoarele obligaţii:
    a) prezentarea în raportările ce privesc consumul tehnologic din ST a rezultatelor analizei privind realizarea programului de reabilitare/reparare a obiectivelor ST;
    b) prezentarea modului de identificare şi detaliere a zonelor de risc care pun în pericol integritatea tehnică a conductelor aparţinând ST, pentru reducerea UFG, urmare a depăşirii duratei de funcţionare a conductelor;
    c) prezentarea rezultatelor analizei activităţii de inspecţie aeriană a conductelor;
    d) prezentarea situaţiei staţiilor de reglare măsurare gaze naturale echipate cu instalaţii de încălzire cu pornire controlată automat funcţie de temperatura gazelor naturale vehiculate;


    ART. 22
    (1) OTS are obligaţia de a elabora un program operaţional care să asigure implementarea prevederilor prezentei metodologii, cu respectarea următoarelor cerinţe:
    a) colectarea şi asigurarea utilizării corecte a informaţiilor primare în vederea efectuării calculelor/estimărilor specifice;
    b) crearea unui mecanism administrativ de validare a calculelor, cu nominalizarea şi responsabilizarea persoanelor cu atribuţii de conducere implicate în procesul de validare.

    (2) OTS are obligaţia ca, prin programul operaţional prevăzute la alin. (1), să asigure trasabilitatea procesului, astfel încât să fie uşor de identificat şi de verificat orice eveniment care face obiectul prezentei metodologii pentru cel puţin 5 ani.
    (3) Programul operaţional prevăzut la alin. (1) este elaborat de OTS în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei metodologii.
    (4) OTS are obligaţia să transmită la ANRE decizia de nominalizare a persoanei/persoanelor cu atribuţii de conducere implicate în procesul de validare a calculelor, în conformitate cu prevederile alin. (1) lit. b), până la data transmiterii primei raportări.
    (5) OTS are obligaţia să notifice ANRE toate modificările/completările aduse deciziei prevăzute la alin. (4), în termen de 15 zile de la producerea acestora.

    ART. 23
    Anexele nr. 1 - 6 fac parte integrantă din prezenta metodologie.

    ANEXA 1

        la metodologie
     Informaţii aferente prevederilor art. 5 alin. (1) din metodologie
        Tabelul nr. 1

┌────┬──────────┬────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┬────────────┬──────────┬────────┐
│ │ │ │ │ │Volumul de │Puterea │ │
│ │ │Seria │ │ │gaze │calorifică│ │
│ │ │sistemului/ │ │ │naturale │superioară│Energia │
│ │ │mijlocului │Indexul anterior │Indexul curent │necesar │aferentă │gazelor │
│ │ │de măsurare │ │ │funcţionării│zonei de │naturale│
│ │ │utilizat │ │ │staţiei de │calitate │ │
│Nr. │Staţia de │pentru │ │ │comprimare │ │ │
│crt.│comprimare│măsurarea ├─────────────────────┼─────────────────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│ │ │gazelor │V_Ianterior │V_Icurent │ │ │ │
│ │ │naturale ├────────────┬────────┼────────────┬────────┤ │ │ │
│ │ │necesare │Data citirii│Volumul │Data citirii│Volumul │V_S │H_S │E │
│ │ │funcţionării│(zz.ll.aaaa)│de gaze │(zz.ll.aaaa)│de gaze │ │ │ │
│ │ │staţiei de │ │naturale│ │naturale│ │ │ │
│ │ │comprimare ├────────────┼────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │[mc] │ │[mc] │[mc] │[MWh/mc] │[MWH] │
├────┼──────────┼────────────┼────────────┼────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8=7-5 │9 │10=8x9 │
├────┼──────────┼────────────┼────────────┼────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼────────────┼────────────┼────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴────────────┴────────────┴────────┴────────────┴────────┴────────────┴──────────┴────────┘


    Informaţiile aferente prevederilor art. 5 alin. (5) din metodologie
        Tabelul nr. 2

┌────┬───────────┬──────────┬───────────────┬───────────┬────────────┬──────────┬────────┐
│ │ │ │Media │ │Volumul de │ │ │
│ │ │ │aritmetică a │ │gaze │ │ │
│ │ │Consumul │înregistrărilor│ │naturale │ │ │
│ │ │motorului │orare ale │Timpul de │necesar │Puterea │ │
│ │ │staţiei │factorului de │funcţionare│funcţionării│calorifică│Energia │
│ │Staţia │mobile de │încărcare, │a staţiei │staţiei │superioară│gazelor │
│ │mobilă de │comprimare│monitorizat pe │mobile de │mobile de │aferentă │naturale│
│Nr. │comprimare/│la │interfaţa HMI a│comprimare │comprimare/ │zonei de │ │
│crt.│transvazare│încărcarea│sistemului de │ │transvazare │calitate │ │
│ │a gazelor │maximă │automatizare al│ │a gazelor │ │ │
│ │naturale │ │staţiei mobile │ │naturale │ │ │
│ │ │ │de comprimare │ │ │ │ │
│ │ ├──────────┼───────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│ │ │Q_max │LF_med │t │V_Sm │H_S │E │
│ │ ├──────────┼───────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│ │ │[mc/h] │[%] │[h] │[mc] │[MWh/mc] │[MWh] │
├────┼───────────┼──────────┼───────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6=(3x4x5)/ │7 │8=6x7 │
│ │ │ │ │ │100 │ │ │
├────┼───────────┼──────────┼───────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼──────────┼───────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴──────────┴───────────────┴───────────┴────────────┴──────────┴────────┘


    Informaţiile aferente prevederilor art. 6 alin. (1) din metodologie
        Tabelul nr. 3

┌────┬───┬──────────┬─────────────────────┬─────────────────────┬──────────┬──────────────┬──────────────┬────────────┬────────┐
│ │ │ │ │ │ │Volumul de │ │Volumul de │ │
│ │ │ │ │ │ │gaze naturale │ │gaze │ │
│ │ │ │ │ │ │utilizat drept│ │naturale │ │
│ │ │ │ │ │ │combustibil │ │utilizat │ │
│ │ │ │ │ │ │pentru │ │drept │ │
│ │ │ │ │ │ │încălzirea │Volumul de │combustibil │ │
│ │ │ │ │ │Puterea │gazelor │gaze naturale │pentru │ │
│ │ │ │ │ │calorifică│naturale, a │utilizat drept│încălzirea │Energia │
│ │ │ │Indexul anterior │Indexul curent │superioară│incintelor │combustibil │gazelor │gazelor │
│ │SRM│Seria │ │ │aferentă │tehnologice, a│pentru │naturale, a │naturale│
│ │/SM│sistemului│ │ │zonei de │spaţiilor │încălzirea │incintelor │ │
│Nr. │/NT│/ │ │ │calitate │administrative│spaţiilor │tehnologice │ │
│crt.│/ │mijlocului│ │ │ │şi pentru │administrative│şi pentru │ │
│ │SCV│de │ │ │ │funcţionarea │ │funcţionarea│ │
│ │/SC│măsurare │ │ │ │grupurilor │ │grupurilor │ │
│ │ │ │ │ │ │generatoare de│ │generatoare │ │
│ │ │ │ │ │ │curent │ │de curent │ │
│ │ │ │ │ │ │electric │ │electric │ │
│ │ │ ├────────────┬────────┼────────────┬────────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼────────────┼────────┤
│ │ │ │ │Volumul │ │Volumul │ │ │ │ │ │
│ │ │ │Data citirii│de gaze │Data citirii│de gaze │H_s │V_încSA │V_SA │V_1 │E │
│ │ │ │(zz.ll.aaaa)│naturale│(zz.ll.aaaa)│naturale│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├────────┤ ├────────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼────────────┼────────┤
│ │ │ │ │[mc] │ │[mc] │[MWh/mc] │[mc] │[mc] │[mc] │[MWh] │
├────┼───┼──────────┼────────────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼────────────┼────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9=7-5 │10 │11=9-10 │12=11x8 │
├────┼───┼──────────┼────────────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼────────────┼────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───┼──────────┼────────────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼────────────┼────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───┴──────────┴────────────┴────────┴────────────┴────────┴──────────┴──────────────┴──────────────┴────────────┴────────┘


    Informaţiile aferente prevederilor art. 6 alin. (8) din metodologie
        Tabelul nr. 4

┌────────────┬──────┬───────┬──────────┐
│Component │a_ki │b_ki x │c_ki x │
│ │ │100 │100000 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│metan │4,1947│0,3639 │1,49 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│etan │5,9569│1,377 │1,69 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│propan │8,2671│2,286 │1,9 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│iso-butan │10,824│3,153 │0,82 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│n-butan │11,109│2,875 │1,82 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│neo-pentan │13,407│3,53 │1,39 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│iso-pentan │13,412│3,54 │1,4 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│n-pentan │13,587│3,288 │2,98 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│n-hexan │16,134│3,986 │3,6 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│n-heptan │18,642│4,786 │3,84 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│n-octan │21,192│5,48 │4,3 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│n-nonan │23,730│6,172 │4,76 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│azot │3,502 │0,044 │0,28 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│oxigen │3,52 │0,044 │0,28 │
├────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│bioxid de │4,324 │0,58 │-0,65 │
│carbon │ │ │ │
└────────────┴──────┴───────┴──────────┘



    ANEXA 2

        la metodologie
        Temperatura şi presiunea critică a componenţilor gazelor naturale
        Tabelul nr. 1

┌───┬─────────────────────┬───────┬───────┬────────┬─────┬─────┐
│ │ │ │ │M │T_ci │P_ci │
│Nr.│Component │Formula│Fracţie├────────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │[kg/ │[K] │[bar]│
│ │ │ │ │kmol] │ │ │
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│1 │metan │CH_4 │C_1 │16,043 │190,4│46,00│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│2 │etan │C_2H_6 │C_2 │30,070 │305,3│48,84│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│3 │propan │C_3H_8 │C_3 │44,097 │369,7│42,46│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│4 │iso-butan │C_4H_10│iC_4 │58,124 │408,0│36,48│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│5 │n-butan │C_4H_10│nC_4 │58,124 │425,1│38,00│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│6 │neo-pentan │C_5H_12│C_5 │72,151 │469,5│33,74│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│7 │iso-pentan │C_5H_12│C_5 │72,151 │469,5│33,74│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│8 │n-pentan │C_5H_12│nC_5 │72,151 │469,5│33,74│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│9 │2,2-dimitil-butan │C_6H_14│C_6 │86,178 │507,3│29,69│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│10 │2,3-dimitil-butan │C_6H_14│C_6 │86,178 │507,3│29,69│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│11 │3,3-dimitil-butan │C_6H_14│C_6 │86,178 │507,3│29,69│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│12 │3-metil-pentan │C_6H_14│C_6 │86,178 │507,3│29,69│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│13 │2-metil-pentan │C_6H_14│C_6 │86,178 │507,3│29,69│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│14 │hexani │C_6H_14│C_6 │86,178 │507,3│29,69│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│15 │2,4-dimeti-pentan │C_7H_16│C_7 │100,205 │528,6│34,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│16 │2,2,3-trimetil-butan │C_7H_16│C_7 │100,205 │528,6│34,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│17 │2-metil-hexan │C_7H_16│C_7 │100,205 │528,6│34,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│18 │3-metil-hexan │C_7H_16│C_7 │100,205 │528,6│34,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│19 │3-etip-pentan │C_7H_16│C_7 │100,205 │528,6│34,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│20 │heptani+ │C_7H_16│C_7 │100,205 │528,6│34,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│21 │2,2,4-trimetil-pentan│C_8H_18│C_8 │114,232 │552,3│31,23│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│22 │n-octan │C_8H_18│C_8 │114,232 │552,3│31,23│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│23 │metil-cilohexan │C_7H_14│C_8 │98,189 │552,3│31,23│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│24 │ciclohexan │C_6H_12│C_7 │82,146 │528,6│34,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│25 │benzen │C_6H_6 │C_7 │78,114 │528,6│34,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│26 │toluen │C_7H_8 │C_8 │92,141 │552,3│31,23│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│27 │Hidrogen │H_2 │H_2 │2,000 │33,0 │13,00│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│28 │monoxid de carbon │CO │CO │28,010 │132,9│35,00│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│29 │hidrogen-sulfurat │H_2S │H_2S │34 │373,6│88,9 │
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│30 │heliu │He │He │ │5,2 │2,26 │
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│31 │argon │Ar │Ar │39,848 │150,7│48,98│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│32 │azot │N_2 │N_2 │28,013 │126,0│33,94│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│33 │oxigen │O_2 │O_2 │31,990 │154,6│50,40│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│34 │bioxid de carbon │CO_2 │CO_2 │44,010 │304,1│73,76│
├───┼─────────────────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼─────┤
│35 │Apă │H_2O │H_2O │18,015 │647,3│222,3│
└───┴─────────────────────┴───────┴───────┴────────┴─────┴─────┘


    Informaţiile aferente prevederilor art. 9 alin. (1) din metodologie
        Tabelul nr. 2

┌────┬────────────┬──────────────────┬────────────┬───────────┬───────────┬──────────┬──────────┬────────┬──────────────────┬─────────┬──────────────────┬────────┐
│ │ │ │Presiunea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Conducta de │gazelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │transport al │naturale din│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │gazelor naturale │tronsoanele │Temperatura│ │ │Densitatea│ │Procesul-verbal de│Codul │ │ │
│ │ │ │noi de │gazelor │ │Puterea │gazelor │ │punere în │conductei│Buletinul de │Energia │
│ │Data │ │conductă sau│naturale în│Presiunea │calorifică│naturale │Volumul │funcţiune a │de │analiză │gazelor │
│ │umplerii ├────────┬─────────┤din │condiţii de│atmosferică│superioară│în │calculat│conductei de │transport│cromatografică │naturale│
│Nr. │ │ │ │tronsoanele │lucru │ │ │condiţii │ │transport al │al │ │ │
│crt.│ │ │Diametrul│supuse │ │ │ │de lucru │ │gazelor naturale │gazelor │ │ │
│ │ │Lungimea│interior │reparaţiei/ │ │ │ │ │ │ │naturale,│ │ │
│ │ │ │ │reabilitării│ │ │ │ │ │ │conform │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fişei │ │ │
│ ├────────────┼────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼─────┬────────────┤tehnice ├─────┬────────────┼────────┤
│ │ │L │D │p │T │p_a │Hs │Rho │V_U │ │Data │ │ │Data │ │
│ │(zz.ll.aaaa)├────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┤Număr│(zz.ll.aaaa)│ │Număr│(zz.ll.aaaa)│[MWh] │
│ │ │[m] │[m] │[Pa] │[K] │[Pa] │[MWh/mc] │[kg/mc] │[mc] │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼─────┼────────────┼─────────┼─────┼────────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴────────┴─────────┴────────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────┴────────┴─────┴────────────┴─────────┴─────┴────────────┴────────┘



    ANEXA 3

        la metodologie
     Informaţiile aferente prevederilor art. 11 alin. (1) din metodologie

┌────┬───────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────────┬──────────┬───────────┬──────────┬──────────┬──────┬────┬──────────┬──────────┬───────────┬─────────┬────────┬───────────┬──────────┬──────────┬────────┬──────┬──────────┬────────────┬────────┬─────────┬────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┐
│ │ │Presiunea│ │ │ │ │Temperatura│Densitatea│Densitatea│ │ │Densitatea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │gazelor │ │ │ │ │gazelor │gazelor │gazelor │ │ │gazelor │Densitatea│Temperatura│Presiunea│Viteza │Temperatura│Densitatea│Viteza │Debitul │ │ │Volumul de │ │Codul │ │ │ │
│ │ │naturale │ │Regimul │Coeficientul│Aria │naturale în│naturale │naturale │Masa │ │naturale │critică a │critică a │critică a│critică │gazelor │gazelor │gazelor │masic de│ │Puterea │gaze │Energia │conductei│Buletinul de analiză│ │Fişa de expertizare │
│ │ │în │ │de │de debit │defectului│condiţii de│în │în │molară│/ │în │gazelor │gazelor │gazelor │a │naturale în│naturale │naturale │gaze │Timpul│calorifică│naturale │gazelor │de │cromatografică │Ordinul de lucru │şi remediere/ │
│ │Codul │condiţii │ │curgere │ │ │lucru/ │condiţii │condiţii │ │ │condiţii │naturale │naturale │naturale │gazelor │zona │în zona │în zona │naturale│ │superioară│calculat │naturale│transport│ │ │rezolvare │
│Nr. │alfanumeric│de lucru/│Raportul│ │ │ │operare │normale │standard │ │ │de lucru/ │ │ │ │naturale│defectului │defectului│defectului│ │ │ │ │ │al │ │ │ │
│crt.│al │operare │p_a/p │ │ │ │ │ │ │ │ │operare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gazelor │ │ │ │
│ │defectului ├─────────┤ ├─────────┼─────┬──────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼────────────┼────────┤naturale,├───────┬────────────┼───────┬────────────┼───────┬────────────┤
│ │ │p │ │critic │ │0,82 │A │T │Rho_N │Rho_S │M_m │R │Rho │Rho^* │T^* │p^* │w^* │T_d │Rho_d │w_d │m │Tau_d │H_s │V_suprateran│E │conform │Numărul│Data │Numărul│Data │Numărul│Data │
│ │ ├─────────┤ ├─────────┤C_d ├──────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼────────────┼────────┤fişei ├───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┤
│ │ │[Pa] │ │subcritic│ │0,85 │[mp] │[K] │[kg/mc] │[kg/mc] │[kg/ │[J/ │[kg/mc] │[kg/mc] │[K] │[Pa] │[m/s] │[K] │[kg/mc] │[m/s] │[kg/h] │[h] │[MWh/mc] │[mc] │[MWh] │tehnice │- │(zz.ll.aaaa)│- │(zz.ll.aaaa)│- │(zz.ll.aaaa)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │kmol] │kgK]│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼─────────┼────────┼─────────┼─────┴──────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼────────────┼────────┼─────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │16 │17 │18 │19 │20 │21 │22 │23 │24 │25=23x24│26 │27 │28 │29 │30 │31 │32 │
├────┼───────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼────────────┼────────┼─────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────────┴──────────┴───────────┴──────────┴──────────┴──────┴────┴──────────┴──────────┴───────────┴─────────┴────────┴───────────┴──────────┴──────────┴────────┴──────┴──────────┴────────────┴────────┴─────────┴───────┴────────────┴───────┴────────────┴───────┴────────────┘


    ANEXA 4

        la metodologie
     Informaţiile aferente prevederilor art. 12 alin. (1) din metodologie

┌────┬───────────┬──────────┬────────┬─────────┬────────────┬──────────┬───────────┬──────────┬──────────┬──────┬───────────┬──────────┬──────────┬───────────┐
│ │ │Presiunea │ │ │ │ │Temperatura│Densitatea│Densitatea│ │ │Densitatea│ │ │
│ │ │gazelor │ │Regimul │ │ │gazelor │gazelor │gazelor │ │Constanta │gazelor │Densitatea│Temperatura│
│ │ │naturale │ │de │Coeficientul│Aria │naturale în│naturale │naturale │Masa │amestecului│naturale │critică a │critică a │
│ │Codul │în │ │curgere │de debit │defectului│condiţii de│în │în │molară│de gaze │în │gazelor │gazelor │
│Nr. │alfanumeric│condiţii │Raportul│ │ │ │operare │condiţii │condiţii │ │ │condiţii │naturale │naturale │
│crt.│al │de operare│p_a/p │ │ │ │ │normale │standard │ │ │de operare│ │ │
│ │defectului ├──────────┤ ├─────────┼────┬───────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │p │ │critic │ │0,82 │A │T │Rho_N │Rho_S │M_m │R │Rho │Rho^* │T^* │
│ │ ├──────────┤ ├─────────┤C_d ├───────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │[Pa] │ │subcritic│ │0,85 │[mp] │[K] │[kg/mc] │[kg/mc] │[kg/ │[J/kgK] │[kg/mc] │[kg/mc] │[K] │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │kmol] │ │ │ │ │
├────┼───────────┼──────────┼────────┼─────────┼────┴───────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │
├────┼───────────┼──────────┼────────┼─────────┼────┬───────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴──────────┴────────┴─────────┴────┴───────┴──────────┴───────────┴──────────┴──────────┴──────┴───────────┴──────────┴──────────┴───────────┘


┌─────────┬────────┬───────────┬──────────┬───────┬──────────┬────────┬──────┬──────────┬──────────┬────────┬─────────┬────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┐
│ │Viteza │ │Densitatea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Presiunea│critică │Temperatura│gazelor │ │Presiunea │Debitul │ │Puterea │Volumul de│Energia │Codul │ │ │Fişa de expertizare │
│critică a│a │gazelor │naturale │Viteza │din │masic de│Timpul│calorifică│gaze │gazelor │conductei│Buletinul de analiză│Ordinul de lucru │şi remediere/ │
│gazelor │gazelor │naturale în│în zona │gazelor│exteriorul│gaze │ │superioară│naturale │naturale│de │cromatografică │ │rezolvare │
│naturale │naturale│zona │defectului│ │defectului│naturale│ │ │calculat │ │transport│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │al │ │ │ │
├─────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼──────────┼────────┤gazelor ├───────┬────────────┼───────┬────────────┼───────┬────────────┤
│p^* │w^* │T_d │Rho_d │w_d │P_e │m │Tau_d │H_s │V_subteran│E │naturale,│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │conform │ │Data │ │Data │ │Data │
├─────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼──────────┼────────┤fişei │Numărul│(zz.ll.aaaa)│Numărul│(zz.ll.aaaa)│Numărul│(zz.ll.aaaa)│
│[Pa] │[m/s] │[K] │[kg/mc] │[m/s] │[Pa] │[kg/h] │[h] │[MWh/mc] │[mc] │[MWh] │tehnice │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┤
│16 │17 │18 │19 │20 │21 │22 │23 │24 │25 │26=25x24│27 │28 │29 │30 │31 │32 │33 │
├─────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┼───────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴────────┴───────────┴──────────┴───────┴──────────┴────────┴──────┴──────────┴──────────┴────────┴─────────┴───────┴────────────┴───────┴────────────┴───────┴────────────┘

        Exponentul adiabatic k= 1,32

    ANEXA 5

        la metodologie
     Informaţiile aferente prevederilor art. 13 alin. (2) din metodologie
        Tabelul nr. 1

┌────┬────────────┬─────────┬─────────┬───────────┬─────────┬─────────┬───────────┬───────────┬─────────────┬─────────────┬──────┬──────────┬────────┬────────┬─────────┬────────────────────┬─────────────────────┬────────────────────┐
│ │ │Presiunea│Presiunea│ │Presiunea│Presiunea│Debitul │Debitul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │gazelor │gazelor │Lungimea │de ieşire│de ieşire│masic de │masic de │ │ │ │ │ │ │ │ │Ordinul de lucru/fişa│ │
│ │ │naturale │naturale │tronsonului│a gazelor│a gazelor│gaze │gaze │ │ │ │ │ │ │Codul │ │de expertiză şi │ │
│ │ │în │în │de conductă│naturale │naturale │naturale │naturale │ │ │ │Puterea │Volumul │Energia │conductei│ │remediere a │ │
│ │Data │punctul │punctul │de │din │din │din ruptură│din ruptură│Modul de │Debitul de │Timpul│calorifică│de gaze │gazelor │de │Buletinul de analiză│anomaliilor sau │Programul tehnologic│
│ │depistării │de │de │transport a│tronsonul│tronsonul│aferent │aferent │debit │gaze naturale│ │superioară│naturale│naturale│transport│cromatografică │rezolvare a │de discuţie*4) │
│Nr. │ruperii │măsurare │măsurare │gazelor │de │de │tronsonului│tronsonului│ │ │ │ │ │ │al │ │incidentelor/foaie de│ │
│crt.│ │aflat în │aflat în │naturale │conductă │conductă │de conductă│de conductă│ │ │ │ │ │ │gazelor │ │manevră │ │
│ │ │amonte de│aval de │ │X │L-X │X │L-X │ │ │ │ │ │ │naturale,│ │ │ │
│ │ │ruptură │ruptură │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │conform │ │ │ │
│ │ ├─────────┼─────────┼──────┬────┼─────────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────┬──────┼───┬───┬─────┼──────┼──────────┼────────┼────────┤fişei ├───────┬────────────┼────────┬────────────┼───────┬────────────┤
│ │ │p_1 │p_2 │X │L │p_r1 │p_r2 │Q_m1 │Q_m2 │ │ │Q_1│Q_2│Q_s │Tau_r │H_s │V_rt │E │tehnice │Numărul│Data │Numărul │Data │Numărul│Data │
│ ├────────────┼─────────┼─────────┼──────┼────┼─────────┼─────────┼───────────┼───────────┤K_deb1│K_deb2├───┼───┼─────┼──────┼──────────┼────────┼────────┤ ├───────┼────────────┼────────┼────────────┼───────┼────────────┤
│ │(zz.ll.aaaa)│[bar] │[bar] │[m] │[m] │[bar] │[bar] │[kg/s] │[kg/s] │ │ │[mc│[mc│[mc/ │[h] │[MWh/mc] │[mc] │[MWh] │ │- │(zz.ll.aaaa)│- │(zz.ll.aaaa)│- │(zz.ll.aaaa)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │/h]│/h]│h] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────┼────┼─────────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────┼──────┼───┼───┼─────┼──────┼──────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┼────────────┼────────┼────────────┼───────┼────────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15= │16 │17 │18=15x16│19=18x17│20 │21 │22 │23 │24 │25 │26 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │13+14│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────┼────┼─────────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────┼──────┼───┼───┼─────┼──────┼──────────┼────────┼────────┼─────────┼───────┼────────────┼────────┼────────────┼───────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴─────────┴─────────┴──────┴────┴─────────┴─────────┴───────────┴───────────┴──────┴──────┴───┴───┴─────┴──────┴──────────┴────────┴────────┴─────────┴───────┴────────────┴────────┴────────────┴───────┴────────────┘

        *4) Programul tehnologic de execuţie prevăzut în Normele tehnice pentru mentenanţa conductelor de transport gaze naturale, aprobate prin Decizia preşedintelui ANRE nr. 2.453/2010

     Informaţiile aferente prevederilor art. 13 alin. (3) din metodologie
        Tabelul nr. 2

┌────┬───────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────────┬──────────┬───────────┬──────────┬──────────┬──────┬──────────┬──────────┬──────────┬───────────┬─────────┬────────┬───────────┬──────────┬──────────┬────────┬──────┬──────────┬────────┬────────┬─────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┐
│ │ │Presiunea│ │ │ │ │Temperatura│Densitatea│Densitatea│ │ │Densitatea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │gazelor │ │ │ │ │gazelor │gazelor │gazelor │ │ │gazelor │Densitatea│Temperatura│Presiunea│Viteza │Temperatura│Densitatea│Viteza │Debitul │ │ │Volumul │ │Codul │ │ │Fişa de │
│ │ │naturale │ │Regimul │Coeficientul│Aria │naturale în│naturale │naturale │Masa │Constanta │naturale │critică a │critică a │critică a│critică │gazelor │gazelor │gazelor │masic de│ │Putere │de gaze │Energia │conductei│Buletinul de │Ordinul de │expertizare şi │
│ │ │în │ │de │de debit │defectului│condiţii de│în │în │molară│universală│în │gazelor │gazelor │gazelor │a │naturale în│naturale │naturale │gaze │Timpul│calorifică│naturale│gazelor │de │analiză │lucru │remediere/ │
│ │Codul │condiţii │ │curgere │ │ │lucru/ │condiţii │condiţii │ │a gazului │condiţii │naturale │naturale │naturale │gazelor │zona │în zona │în zona │naturale│ │superioară│calculat│naturale│transport│cromatografică │ │rezolvare │
│Nr. │alfanumeric│de lucru/│Raportul│ │ │ │operare │normale │standard │ │ │de lucru/ │ │ │ │naturale│defectului │defectului│defectului│ │ │ │ │ │al │ │ │ │
│crt.│al │operare │p_a/p │ │ │ │ │ │ │ │ │operare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gazelor │ │ │ │
│ │defectului ├─────────┤ ├─────────┼─────┬──────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼────────┼────────┤naturale,├──┬────────────┼──┬────────────┼──┬────────────┤
│ │ │p │ │critic │ │0,82 │A │T │Rho_N │Rho_S │M_m │R │Rho │Rho^* │T^* │p^* │w^* │T_d │Rho_d │w_d │m │Tau_r │H_s │V_rp │E │conform │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┤ ├─────────┤C_d ├──────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼────────┼────────┤fişei ├──┼────────────┼──┼────────────┼──┼────────────┤
│ │ │[Pa] │ │subcritic│ │0,85 │[mp] │[]K │[kg/mc] │[kg/mc] │[kg/ │[J/kgK] │[kg/mc] │[kg/mc] │[K] │[Pa] │[m/s] │[K] │[kg/mc] │[m/s] │[kg/h] │[h] │[MWh/mc] │[mc] │[MWh] │tehnice │- │(zz.ll.aaaa)│- │(zz.ll.aaaa)│- │(zz.ll.aaaa)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │kmol] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼─────────┼────────┼─────────┼─────┴──────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼────────┼────────┼─────────┼──┼────────────┼──┼────────────┼──┼────────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │16 │17 │18 │19 │20 │21 │22 │23 │24 │25=23x24│26 │27│28 │29│30 │21│32 │
├────┼───────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼──────────┼────────┼────────┼─────────┼──┼────────────┼──┼────────────┼──┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────────┴──────────┴───────────┴──────────┴──────────┴──────┴──────────┴──────────┴──────────┴───────────┴─────────┴────────┴───────────┴──────────┴──────────┴────────┴──────┴──────────┴────────┴────────┴─────────┴──┴────────────┴──┴────────────┴──┴────────────┘



    ANEXA 6

        la metodologie
        Situaţia consumului tehnologic din sistemul de transport al gazelor naturale
        Tabelul nr. 1

┌─────┬────────────────────────────────────┬────────────┬──────────┐
│ │Consumul tehnologic măsurat/ │ │ │
│ │determinat │ │ │
│ ├────────────┬────────────┬──────────┤ │ │
│ │ │Încălzirea │ │ │ │
│ │ │gazelor │ │Consumul │ │
│ │Funcţionarea│naturale şi │ │tehnologic │Consumul │
│ │staţiilor de│a incintelor│ │nedeterminat│tehnologic│
│LUNA │comprimare │tehnologice,│ │– UFG, │din ST, │
│ │fixe şi │funcţionarea│ │prevăzut la │prevăzut │
│ │mobile, │grupurilor │Totalul │art. 2 alin.│la art. 2 │
│ │prevăzut la │generatoare │ │(4) │alin. (2) │
│ │art. 2 alin.│de curent │ │ │ │
│ │(3) lit. a) │electric, │ │ │ │
│ │ │prevăzut la │ │ │ │
│ │ │art. 2 alin.│ │ │ │
│ │ │(3) lit. b) │ │ │ │
├─────┼──────┬─────┼──────┬─────┼────┬─────┼──────┬─────┼────┬─────┤
│ │[mii │[MWh]│[mii │[MWh]│[mii│[MWh]│[mii │[MWh]│[mii│[MWh]│
│ │mc] │ │mc] │ │mc] │ │mc] │ │mc] │ │
├─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼─────┤
│ │1 │2 │3 │4 │5= │6=2+4│7 │8 │9= │10= │
│ │ │ │ │ │1+3 │ │ │ │5+7 │6+8 │
├─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼─────┤
│TOTAL│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴──────┴─────┴──────┴─────┴────┴─────┴──────┴─────┴────┴─────┘


        Certificat de reprezentantul legal al OTS (nume şi prenume) ................
        Semnătură: .................
        Situaţia consumului tehnologic nedeterminat din sistemul de transport al gazelor naturale
        Tabelul nr. 2

┌─────┬───────────┬────────────────┬────────────┬────────────────┬────────────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ │Cantitatea de │ │ │ │ │ │ │
│ │Cantitatea │ │ │gaze naturale │ │ │ │ │ │ │
│ │de gaze │ │Cantitatea │predată din ST │Cantitatea │ │Variaţia │Cantitatea│Cantitatea│ │
│ │naturale │Cantitatea de │de gaze │prin toate │de gaze │Cantitatea de │cantităţii│de gaze │de gaze │ │
│ │predată în │gaze naturale │naturale │punctele de │naturale │gaze naturale │de gaze │naturale │naturale │ │
│ │ST prin │predată în ST │extrasă din │ieşire, cu │predată din │predată din ST │naturale │aferentă │care nu se│ │
│ │punctele de│(import) prin │depozitele │excepţia celor │ST în │(export) prin │existente │consumului│încadrează│Consumul tehnologic nedeterminat │
│ │intrare din│punctele de │de │aferente │depozitele │punctele de │în │tehnologic│în │UFG │
│ │perimetrele│interconectare │înmagazinare│depozitelor de │de │interconectare │conductele│măsurat/ │consumul │ │
│Luna │de │transfrontalieră│şi predate │înmagazinare şi │înmagazinare│transfrontalieră│componente│determinat│tehnologic│ │
│ │producţie │IMP │în ST DEP^ │punctelor de │subterană │EXP │ale ST │CT_m/d │din ST │ │
│ │PROD │ │EXTR │interconectare │DEP^INJ │ │deltaLp │ │EX CT │ │
│ │ │ │ │transfrontalieră│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │IEŞ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────┬─────┼─────────┬──────┼──────┬─────┼──────────┬─────┼──────┬─────┼─────────┬──────┼────┬─────┼────┬─────┼────┬─────┼─────────────────────┬──────────────────────┤
│ │[mii │[MWh]│[mii mc] │[MWh] │[mii │[MWh]│[mii mc] │[MWh]│[mii │[MWh]│[mii mc] │[MWh] │[mii│[MWh]│[mii│[MWh]│[mii│[MWh]│[mii mc] │[MWh] │
│ │mc] │ │ │ │mc] │ │ │ │mc] │ │ │ │mc] │ │mc] │ │mc] │ │ │ │
│ ├─────┼─────┼─────────┼──────┼──────┼─────┼──────────┼─────┼──────┼─────┼─────────┼──────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │16 │17 │18 │19= │20= │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1+3+5-7-9-11-13-15-17│2+4+6-8-10-12-14-16-18│
├─────┼─────┼─────┼─────────┼──────┼──────┼─────┼──────────┼─────┼──────┼─────┼─────────┼──────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────┼─────┼─────────┼──────┼──────┼─────┼──────────┼─────┼──────┼─────┼─────────┼──────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────┼─────┼─────────┼──────┼──────┼─────┼──────────┼─────┼──────┼─────┼─────────┼──────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│TOTAL│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴─────┴─────┴─────────┴──────┴──────┴─────┴──────────┴─────┴──────┴─────┴─────────┴──────┴────┴─────┴────┴─────┴────┴─────┴─────────────────────┴──────────────────────┘


        Certificat de reprezentantul legal al OTS (numele şi prenumele) ................
        Semnătură: .................
        Situaţia cantităţilor de gaze naturale care nu se încadrează în consumul tehnologic din sistemul de transport al gazelor naturale
        Tabelul nr. 3

┌─────┬─────────────┬──────────┬──────────────┬────────────┬──────────────────────────┬───────────┬────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ │ │ │Cantitatea de │ │Cantitatea de gaze │ │ │ │
│ │ │ │gaze naturale │ │naturale disipată în urma │ │ │ │
│ │ │ │disipată în │Cantitatea │unor intervenţii │ │Cantitatea │ │
│ │ │Cantitatea│urma unor │de gaze │neautorizate ale terţilor │ │de gaze │ │
│ │Cantitatea de│de gaze │incidente │naturale │asupra sistemelor/ │Cantitatea │naturale │ │
│ │gaze naturale│naturale │tehnice, cu │disipată în │mijloacelor de măsurare a │de gaze │disipată în │ │
│ │utilizate în │disipată │autor │urma unor │gazelor naturale, │naturale │urma │ │
│ │scop │în urma │necunoscut, │vizii de │respectiv: │disipată în│modificării │ │
│ │administrativ│unor │dacă OTS nu │execuţie ale├─────────────┬────────────┤urma │obiectivelor│ │
│ │de OTS în │incidente │deţine │obiectivelor│ │ocolirea │folosirii │ST prin │ │
│ │sediile │tehnice în│înscrisuri din│din ST │deteriorarea,│indicaţiilor│clandestine│deviere, la │ │
│ │aflate în │ST cu │care să │aflate în │modificarea │acestora, │racordate │cererea │ │
│ │proprietatea/│autor │rezulte │perioada de │fără drept │prin │la ST, │clientului │Total │
│ │folosinţa │cunoscut, │măsurile │garanţie, │sau blocarea │realizarea │prevăzută │final sau a │ │
│LUNA │acestuia, │prevăzute │întreprinse │prevăzută la│funcţionării │de │la art. 85 │unui terţ, │ │
│ │prevăzute la │la art. 85│pentru │art. 85 │acestora, │instalaţii │alin. (3) │prevăzută la│ │
│ │art. 85 alin.│alin. (3) │recuperarea │alin. (3) │prevăzută la │clandestine,│paragr. A │art. 85 │ │
│ │(3) paragr. A│paragr. A │prejudiciului,│paragr. A │art. 85 alin.│prevăzută la│pct. (v) │alin. (3) │ │
│ │pct. (v) │pct. (v) │prevăzute la │pct. (v) │(3) paragr. A│art. 85 │subpct. 3) │paragr. A │ │
│ │subpct. 3) │subpct. 3)│art. 85 alin. │subpct. 3) │pct. (v) │alin. (3) │lit. f) din│pct. (v) │ │
│ │lit. a) din │lit. b) │(3) paragr. A │lit. d) din │subpct. 3) │paragr. A │Codul │subpct. 3) │ │
│ │Codul Reţelei│din Codul │pct. (v) │Codul │lit. e) (i) │pct. (v) │Reţelei │lit. g) din │ │
│ │ │Reţelei │subpct. 3) │Reţelei │din Codul │subpct. 3) │ │Codul │ │
│ │ │ │lit. c) din │ │Reţelei │lit. e) (ii)│ │Reţelei │ │
│ │ │ │Codul Reţelei │ │ │din Codul │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │Reţelei │ │ │ │
│ ├───────┬─────┼────┬─────┼────────┬─────┼──────┬─────┼───────┬─────┼──────┬─────┼─────┬─────┼──────┬─────┼──────────────────┬───────────────────┤
│ │[mii │[MWh]│[mii│[MWh]│[mii mc]│[MWh]│[mii │[MWh]│[mii │[MWh]│[mii │[MWh]│[mii │[MWh]│[mii │[MWh]│[mii mc] │[MWh] │
│ │mc] │ │mc] │ │ │ │mc] │ │mc] │ │mc] │ │mc] │ │mc] │ │ │ │
├─────┼───────┼─────┼────┼─────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │16 │17= │18= │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1+3+5+7+9+11+13+15│2+4+6+8+10+12+14+16│
├─────┼───────┼─────┼────┼─────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼─────┼────┼─────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼─────┼────┼─────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────┼─────┼────┼─────┼────────┼─────┼──────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────────────────┼───────────────────┤
│TOTAL│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴───────┴─────┴────┴─────┴────────┴─────┴──────┴─────┴───────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴─────┴──────────────────┴───────────────────┘


        Certificat de reprezentantul legal al OTS ..........(nume şi prenume)............
        Semnătură: .................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016