Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE  din 2 mai 2018  pentru stabilirea criteriilor şi procedurilor de evaluare şi certificare ale evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 2 mai 2018 pentru stabilirea criteriilor şi procedurilor de evaluare şi certificare ale evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi

EMITENT: Ministerul Educaţiei Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 479 din 11 iunie 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 3.629 din 2 mai 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 479 din 11 iunie 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezenta metodologie reglementează punerea în aplicare a prevederilor articolelor 340 şi 342 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor art. 45 din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    (1) În procesul de coordonare a autorizării centrelor de evaluare a competenţelor obţinute pe alte căi decât cele formale, Autoritatea Naţională pentru Calificări, denumită în continuare ANC, utilizează evaluatori de competenţe profesionale, evaluatori de evaluatori şi evaluatori externi, denumiţi în continuare experţi în evaluare şi certificare în sistemul formării profesionale a adulţilor.
    (2) Calitatea de expert în evaluare şi certificare se obţine prin înscrierea în Registrul naţional al evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi certificaţi, denumit în continuare Registru, în urma îndeplinirii criteriilor şi parcurgerii procedurilor de evaluare şi certificare organizate de către ANC.
    (3) Centrele de evaluare şi certificare a competenţelor obţinute pe alte căi decât cele formale, denumite în continuare centre, folosesc numai evaluatori de competenţe profesionale înscrişi în Registru.

    CAP. II
    Criteriile de evaluare şi certificare ale evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi
    ART. 3
    Poate participa la selecţia pentru obţinerea calităţii de evaluator de competenţe profesionale orice persoană interesată care îndeplineşte, cumulativ, următoarele criterii:
    a) este specialist în domeniul educaţional ISCED solicitat, dovedit prin diplomă de studii universitare. Domeniile ISCED sunt următoarele: Educaţie; Arte şi Ştiinţe Umaniste; Ştiinţe sociale, Jurnalism şi Comunicare; Afaceri, Administraţie şi Drept; Ştiinţele naturii, Matematică şi Statistică; Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor; Inginerie, Industrie Prelucrătoare şi Construcţii; Agricultură, Silvicultură, Piscicultură şi Ştiinţe Veterinare; Sănătate şi Asistenţă Socială; Servicii;
    b) deţine certificatul de evaluator de competenţe profesionale, obţinut prin absolvirea unui program de formare profesională continuă autorizat în condiţiile legii;
    c) dovedeşte experienţă de muncă de minimum 2 ani din ultimii 5 ani de muncă în ocupaţia/calificarea pentru care solicită înscrierea în Registru;
    d) a participat în ultimii 4 ani la programe de formare profesională continuă în domeniul educaţional în care are specializarea (minimum 40 de ore).


    ART. 4
    (1) Poate participa la selecţia pentru obţinerea calităţii de evaluator de evaluatori orice persoană interesată care îndeplineşte, cumulativ, următoarele criterii:
    a) este specialist în domeniul educaţional ISCED solicitat, dovedit prin diplomă de studii universitare;
    b) deţine certificatul de evaluator de evaluatori, obţinut prin absolvirea unui program de formare profesională continuă autorizat în condiţiile legii;
    c) dovedeşte experienţă de muncă de minimum 3 ani din ultimii 5 ani de muncă în ocupaţia/calificarea pentru care solicită înscrierea în Registru;
    d) are experienţă de cel puţin 1 an ca evaluator de competenţe profesionale;
    e) a participat în ultimii 4 ani la programe de formare profesională continuă în domeniul educaţional în care are specializarea (minimum 40 de ore).

    (2) Poate îndeplini calitatea de evaluator de evaluatori şi un expert ANC, desemnat prin decizie a preşedintelui ANC.

    ART. 5
    (1) Poate participa la selecţia pentru obţinerea calităţii de evaluator extern orice persoană interesată care îndeplineşte, cumulativ, următoarele criterii:
    a) este absolvent de studii superioare;
    b) deţine certificatul de evaluator extern, obţinut prin absolvirea unui program de formare profesională continuă autorizat în condiţiile legii;
    c) are experienţă de muncă de minimum 3 ani;
    d) a participat în ultimii 4 ani la programe de formare profesională continuă (minimum 40 de ore).

    (2) Poate îndeplini calitatea de evaluator extern şi un expert ANC, desemnat prin decizie a preşedintelui ANC.

    ART. 6
    Înscrierea la selecţia pentru obţinerea calităţii de expert în evaluare şi certificare se face prin una dintre următoarele modalităţi:
    a) solicitare în nume propriu;
    b) propunere din partea unui centru.


    CAP. III
    Procedurile de evaluare şi certificare ale evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi
    ART. 7
    În vederea înscrierii la selecţie, persoanele/centrele interesate vor depune, la sediul ANC, un dosar care va conţine următoarele documente:
    a) curriculum vitae;
    b) scrisoare de motivaţie;
    c) portofoliu personal, care să cuprindă dovezi referitoare la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 4 din prezenta metodologie.


    ART. 8
    Procedurile pentru evaluarea şi certificarea experţilor în evaluare şi certificare sunt organizate şi desfăşurate de către ANC şi presupun derularea următoarelor etape:
    a) analiza dosarelor depuse de către persoanele/centrele interesate;
    b) susţinerea unei probe scrise;
    c) susţinerea unui interviu.


    ART. 9
    Modalitatea de organizare şi desfăşurare a probei scrise şi a interviului este stabilită prin decizie a preşedintelui ANC şi este publicată pe site-ul ANC.

    ART. 10
    Rezultatele evaluării şi certificării experţilor vor fi făcute publice de către ANC în termen de 10 zile lucrătoare de la finalizarea procedurilor.

    ART. 11
    (1) Persoanele declarate admise în urma parcurgerii procedurilor sunt certificate ca experţi în evaluare şi certificare de către ANC şi sunt înscrise în Registru.
    (2) Certificarea ca expert în evaluare şi certificare are o valabilitate de 4 ani şi se poate reînnoi, la cererea persoanei interesate, în urma parcurgerii unui proces de reevaluare.
    (3) Reevaluarea în vederea reînnoirii calităţii de expert în evaluare şi certificare se realizează pe baza unui interviu şi a portofoliului personal ce cuprinde dovezi privind activitatea de evaluator de competenţe profesionale/evaluator de evaluatori/ evaluator extern, desfăşurată pe durata deţinerii calităţii de expert.
    (4) Dacă persoana interesată nu solicită reevaluarea în vederea reînnoirii calităţii de expert în evaluare şi certificare sau nu promovează reevaluarea, aceasta este eliminată din Registru.

    CAP. IV
    Activitatea evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi
    ART. 12
    (1) Evaluatorii de competenţe profesionale îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Procedurii de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 4.543/468/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile Instrucţiunilor privind autorizarea centrelor de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale, obţinute pe alte căi decât cele formale, aprobate prin decizia preşedintelui ANC.
    (2) Evaluatorii de competenţe profesionale pot fi evaluaţi periodic/monitorizaţi de către evaluatorii de evaluatori, în baza unei decizii a preşedintelui ANC.

    ART. 13
    (1) Activitatea de evaluare a evaluatorilor de competenţe profesionale presupune:
    a) evaluarea şi certificarea persoanelor care solicită calitatea de evaluator de competenţe profesionale;
    b) evaluarea periodică/monitorizarea modului în care evaluatorii de competenţe profesionale îşi desfăşoară activitatea de evaluare în conformitate cu legislaţia în vigoare, dacă evaluarea periodică este decisă de către preşedintele ANC.

    (2) Prin activitatea de evaluare periodică/monitorizare efectuată de evaluatorul de evaluatori asupra evaluatorului de competenţe profesionale se analizează următoarele tipuri de documente:
    a) dosarele de evaluare de competenţe întocmite de către evaluatorul de competenţe profesionale;
    b) metodele şi instrumentele de evaluare aplicate de către evaluatorul de competenţe profesionale;
    c) orice dovezi analizate/utilizate de către evaluatorul de competenţe profesionale pentru fundamentarea deciziei de acordare unui candidat a certificatului de competenţe profesionale.


    ART. 14
    (1) Evaluatorul de evaluatori poate participa, ca observator, la procesul de evaluare a candidaţilor de către evaluatorul de competenţe profesionale, prin decizie a preşedintelui ANC.
    (2) Evaluatorul de evaluatori întocmeşte un raport, care conţine inclusiv recomandări şi propuneri privind situaţia constatată, pe care îl prezintă conducerii ANC în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea evaluării candidaţilor.

    ART. 15
    Evaluatorul de evaluatori, în vederea desfăşurării activităţii, încheie un contract de prestări servicii cu ANC.

    ART. 16
    (1) Evaluatorul extern îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile art. 342 alin. (5) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, ale Procedurii de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 4.543/468/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Instrucţiunilor privind autorizarea centrelor de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale, obţinute pe alte căi decât cele formale, aprobate prin decizie a preşedintelui ANC.
    (2) Evaluatorul extern desfăşoară două tipuri de evaluare:
    a) evaluarea în vederea autorizării centrului;
    b) evaluarea periodică/monitorizarea calităţii activităţii centrului.

    (3) Scopul, obiectivele şi activităţile desfăşurate în cadrul vizitei de evaluare periodică/monitorizare a unui centru sunt stabilite prin decizie a preşedintelui ANC şi sunt comunicate centrului cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de efectuarea vizitei.

    ART. 17
    (1) Evaluatorul extern încheie un contract de prestări servicii cu ANC, în care sunt stipulate şi drepturile, şi obligaţiile părţilor.
    (2) Evaluatorul extern va răspunde civil, penal sau administrativ, pentru legalitatea evaluării realizate, pe baza contractului încheiat cu ANC.

    CAP. V
    Registrul naţional al evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi
    ART. 18
    Se aprobă structura Registrului naţional al evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie.

    ART. 19
    (1) Procedura internă de înscriere în Registru a experţilor în evaluare şi certificare se aprobă prin decizie a preşedintelui ANC.
    (2) Registrul se publică pe site-ul ANC şi se actualizează periodic, pe baza criteriilor şi procedurilor de evaluare şi certificare prevăzute de prezenta metodologie.

    CAP. VI
    Norme de conduită profesională ale evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi
    ART. 20
    Normele de conduită profesională prevăzute de prezenta metodologie sunt obligatorii pentru experţii în evaluare şi certificare înscrişi în Registru.

    ART. 21
    Activitatea experţilor în evaluare şi certificare trebuie să fie guvernată de următoarele principii fundamentale şi norme de conduită:
    a) supremaţia legii şi a interesului comunitar general în faţa interesului personal;
    b) interesul candidatului şi al angajatorilor pentru calitate;
    c) competenţa profesională, ca principiu conform căruia toate activităţile desfăşurate de experţii în evaluare şi certificare sunt tratate cu responsabilitate, competenţă şi eficienţă, pe baza cunoştinţelor şi aptitudinilor dobândite, în acest sens experţii evaluatori certificaţi având următoarele obligaţii:
    - să cunoască legislaţia specifică activităţii desfăşurate, să se preocupe în mod constant de creşterea nivelului de pregătire;
    – să îşi dezvolte permanent competenţele profesionale cerute de procedurile de evaluare;
    – să îşi îndeplinească cu responsabilitate toate obligaţiile stabilite prin procedurile de evaluare;

    d) integritatea, principiu conform căruia activitatea experţilor în evaluare şi certificare este exercitată cu onestitate şi corectitudine;
    e) în acest sens, experţii trebuie să respecte următoarele reguli de conduită:
    - să evite orice activitate care le-ar putea afecta credibilitatea, obiectivitatea şi imparţialitatea;
    – să semnaleze conducerii ANC dacă se află în situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese între calitatea de evaluator şi alte calităţi care decurg din activitatea sa şi să solicite înlocuirea cu alt evaluator în cazul în care constată situaţia de incompatibilitate sau conflict de interese;
    – să nu furnizeze informaţii sau date false în timpul şi/sau după desfăşurarea activităţii de evaluare;

    f) obiectivitatea, principiu conform căruia concluziile şi opiniile formulate de experţii în evaluare şi certificare în activitatea desfăşurată trebuie să se bazeze exclusiv pe documentele analizate, fără alte influenţe externe. Astfel, experţii au următoarele obligaţii:
    - să întocmească rapoartele de evaluare în mod obiectiv, analizând toate aspectele relevante din activitatea evaluată;
    – să nu se lase influenţaţi de interese personale sau ale unor terţi în formularea opiniilor proprii;
    – să nu trateze cu superficialitate informaţiile, datele, documentele obţinute în procesul de evaluare;
    – să nu omită, cu rea-credinţă, informaţii, date şi documente obţinute în timpul procesului de evaluare;
    – să îşi fundamenteze concluziile, observaţiile şi consemnările din rapoartele întocmite în timpul evaluării exclusiv pe documente verificate şi predate provenind din surse sigure şi neechivoce;

    g) confidenţialitatea, principiu conform căruia experţilor le este interzis să dezvăluie datele, informaţiile şi documentele care li se pun la dispoziţie în exercitarea activităţii de evaluator. În acest sens, experţii în evaluare şi certificare au următoarele obligaţii:
    - să semneze un angajament de confidenţialitate în momentul înregistrării în Registrul naţional al evaluatorilor de competenţe profesionale, evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi certificaţi;
    – să nu utilizeze în interes personal sau în beneficiul unor terţi informaţiile dobândite în cursul desfăşurării activităţii de evaluare;
    – să nu facă publice informaţii sau documente care ar putea aduce atingere prestigiului şi imaginii publice;

    h) independenţa, principiu conform căruia experţii trebuie să îşi exercite activitatea cu imparţialitate şi să îşi manifeste independenţa faţă de orice influenţe externe şi grupuri de interese. În acest sens experţii au următoarele obligaţii:
    - să aibă o atitudine imparţială şi independentă faţă de orice interes politic, economic, religios, etnic sau de altă natură în exercitarea activităţii de evaluare;
    – să nu se implice în activităţi sau relaţii care ar putea afecta activitatea de evaluare pe care o desfăşoară şi să aducă la cunoştinţa conducerii ANC orice act sau fapt care ar putea afecta activitatea;
    – să nu asigure alte servicii în afara celor cele prevăzute de cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte activitatea de evaluare desfăşurată.



    ART. 22
    ANC verifică respectarea prevederilor privind conduita profesională şi iniţiază măsuri corective dacă este cazul.

    ART. 23
    (1) Încălcarea regulilor de conduită de către experţi atrage răspunderea celor vinovaţi şi se sancţionează conform prevederilor legale în vigoare.
    (2) În cazul în care faptele săvârşite întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, ANC va sesiza, în condiţiile legii, organele şi instituţiile competente.

    ART. 24
    (1) În cazul în care se constată nerespectarea sau neglijarea de către experţii în evaluare şi certificare a regulilor de conduită prevăzute de prezenta metodologie, aceştia vor fi excluşi din Registru, fără dreptul de reînscriere.
    (2) Procedura de contestare a excluderii din Registru va fi aprobată prin decizie a preşedintelui ANC.

    CAP. VII
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 25
    (1) Evaluatorii de competenţe profesionale din cadrul centrelor, care la data intrării în vigoare a acestei metodologii sunt aprobaţi de către ANC, au dreptul să fie înscrişi automat în Registru.
    (2) Solicitarea pentru înscrierea în Registru se face de către fiecare centru, pe baza unei cereri scrise către ANC, la care se ataşează lista evaluatorilor de competenţe profesionale din centrul respectiv. Solicitarea se face în maximum 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei metodologii.

    ANEXA 1

    la metodologie
    STRUCTURA REGISTRULUI NAŢIONAL
    al evaluatorilor de competenţe profesionale,
    evaluatorilor de evaluatori şi evaluatorilor externi

┌──────┬───┬─────────┬──────────┬─────────┬────────────┬───────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │ │ │ │Evaluatorul │Evaluatorul│ │ │
│ │ │Studiile │Experienţă│ │de │de │ │ │
│Numele│CNP│absolvite│ani/ │Denumirea│competenţe │evaluatori │Evaluatorul│Data │
│ │ │/anul │domeniu │centrului│profesionale│Domeniu │extern │expirării│
│ │ │ │ │ │Domeniu │ISCED │ │ │
│ │ │ │ │ │ISCED │ │ │ │
├──────┼───┼─────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │
├──────┼───┼─────────┼──────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴───┴─────────┴──────────┴─────────┴────────────┴───────────┴───────────┴─────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016