Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 19 noiembrie 2009  privind determinarea anuala a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licentelor de furnizare si a nivelului stocului de gaze naturale pentru operatorul Sistemului national de transport al gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 19 noiembrie 2009 privind determinarea anuala a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licentelor de furnizare si a nivelului stocului de gaze naturale pentru operatorul Sistemului national de transport al gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 812 din 27 noiembrie 2009
METODOLOGIE din 19 noiembrie 2009
privind determinarea anualã a nivelului stocului minim de gaze naturale pentru titularii licenţelor de furnizare şi a nivelului stocului de gaze naturale pentru operatorul Sistemului naţional de transport al gazelor naturale
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 812 din 27 noiembrie 2009


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta metodologie are ca scop stabilirea modalitãţii în care se determinã anual nivelul:
- stocului minim de gaze naturale, pentru titularii licenţei de furnizare a gazelor naturale;
- stocului de gaze naturale, pentru Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş, în calitate de operator al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, pe care aceştia au obligaţia sã îl deţinã în depozitele de înmagazinare subteranã, la încheierea ciclului de injecţie, astfel încât sã fie asiguratã siguranţa aprovizionãrii cu gaze naturale a consumatorilor şi, respectiv, echilibrul fizic al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale.
ART. 2
Prezenta metodologie se aplicã titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale care asigurã aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor, titularilor licenţelor de înmagazinare subteranã a gazelor naturale şi titularului licenţei de transport al gazelor naturale care are calitatea de operator al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale.

CAP. II
Determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale, aferent titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale

ART. 3
(1) Pentru siguranţa aprovizionãrii cu gaze naturale a consumatorilor, inclusiv în situaţiile de urgenţã, titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a deţine în nume propriu, în depozitele de înmagazinare subteranã, la încheierea ciclului de injecţie, un stoc minim de gaze naturale.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţia în care titularul licenţei de furnizare a gazelor naturale are încheiate contracte de achiziţie pentru cantitãţi de gaze naturale, înmagazinate de un alt titular al licenţei de furnizare, obligaţia acestuia se considerã îndeplinitã.
(3) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1), titularii licenţelor de înmagazinare subteranã a gazelor naturale au obligaţia de a asigura accesul la depozitele de înmagazinare subteranã titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind accesul reglementat la depozitele de înmagazinare subteranã a gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 824/2004.
ART. 4
În vederea stabilirii nivelului stocului minim de gaze naturale aferent titularilor licenţei de furnizare, aceştia au obligaţia de a transmite anual Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, pânã la data de 1 decembrie, estimãrile privind cantitãţile de gaze naturale ce urmeazã a fi furnizate consumatorilor în anul urmãtor, defalcat pentru piaţa reglementatã şi pentru piaţa concurenţialã.
ART. 5
La determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale se iau în considerare urmãtoarele elemente:
a) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional în perioada ciclului de extracţie anterior (perioada 1 octombrie - 31 martie);
b) consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional în anul anterior începerii perioadei de injecţie;
c) cantitãţile de gaze estimate a fi furnizate de cãtre furnizori în anul pentru care se stabileşte stocul de gaze naturale;
d) capacitãţile de depozitare estimate a fi disponibile la sfârşitul ciclului de extracţie, pe baza programelor de extracţie stabilite;
e) frecvenţa şi durata perioadelor de temperaturi scãzute.
ART. 6
(1) Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei stabileşte şi aprobã anual, pânã la data de 10 ianuarie, prin ordin al preşedintelui, nivelul stocului minim de gaze naturale.
(2) Nivelul minim al stocului de gaze naturale prevãzut la alin. (1) se stabileşte astfel încât sã fie echivalent cu cel puţin 25% din consumul total de gaze naturale înregistrat în ciclul de extracţie anterior (perioada 1 octombrie - 31 martie).
(3) Stocul minim de gaze naturale determinat conform prevederilor alin. (2) va fi defalcat pe segmentul reglementat şi pe segmentul concurenţial în funcţie de ponderea creşterii consumului de gaze naturale înregistratã pe fiecare segment în ciclul de extracţie, din ciclul de înmagazinare precedent, faţã de ciclul de injecţie din ciclul de înmagazinare curent, în creşterea totalã a consumului de gaze naturale înregistratã în aceeaşi perioadã.
(4) Stocul minim de gaze naturale corespunzãtor segmentului reglementat şi, respectiv, segmentului concurenţial se determinã dupã formula:

Q(ext R/C) - Q(inj R/C)
S(R/C) = S(T) * -----------------------
Q(T ext) - Q(T inj)

unde:
S(R/C) - stocul de gaze naturale corespunzãtor segmentului reglementat/concurenţial;
S(T) - stocul minim total de gaze naturale;
Q(ext R/C) - cantitatea de gaze naturale consumatã în ciclul de extracţie, din ciclul de înmagazinare precedent, corespunzãtoare segmentului reglementat/concurenţial;
Q(inj R/C) - cantitatea de gaze naturale consumatã în ciclul de injecţie, din ciclul de înmagazinare curent, corespunzãtoare segmentului reglementat/concurenţial;
Q(T ext) - cantitatea totalã de gaze naturale consumatã în ciclul de extracţie, din ciclul de înmagazinare precedent;
Q(T inj) - cantitatea totalã de gaze naturale consumatã în ciclul de injecţie, din ciclul de înmagazinare curent.
ART. 7
(1) Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei determinã nivelul stocului minim de gaze naturale, stabileşte obligaţiile fiecãrui titular al licenţei de furnizare şi monitorizeazã constituirea stocului minim de gaze naturale.
(2) Stocul de gaze naturale se exprimã în MWh şi se stabileşte pentru fiecare titular al licenţei de furnizare în baza cantitãţii de gaze naturale estimatã a fi furnizatã consumatorilor în regim reglementat, respectiv concurenţial în anul pentru care se stabileşte stocul de gaze naturale.
ART. 8
În termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, prevãzut la art. 6, se afişeazã pe pagina de internet a instituţiei nivelul stocului minim de gaze naturale, defalcat pe fiecare titular al licenţei de furnizare, conform art. 7.

CAP. III
Determinarea stocului de gaze naturale aferent operatorului Sistemului naţional de transport al gazelor naturale

ART. 9
(1) Pentru asigurarea permanentã a echilibrului fizic al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş, în calitate de operator al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, are obligaţia de a deţine în depozitele de înmagazinare subteranã, la încheierea ciclului de injecţie, un stoc de gaze naturale.
(2) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1), titularii licenţelor de înmagazinare subteranã a gazelor naturale au obligaţia de a asigura accesul la depozitele de înmagazinare subteranã operatorului Sistemului naţional de transport al gazelor naturale în conformitate cu prevederile <>Regulamentului privind accesul reglementat la depozitele de înmagazinare subteranã a gazelor naturale, aprobat prin <>Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 824/2004 .
ART. 10
(1) În vederea stabilirii nivelului stocului de gaze naturale, Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale, "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a transmite anual Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, pânã la data de 1 decembrie, cantitãţile de gaze naturale necesare pentru asigurarea permanentã a echilibrului fizic al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale în anul urmãtor, defalcate pe cantitãţi maxime care pot fi stocate în sistemul naţional de transport respectiv, cantitãţi necesare a fi înmagazinate în depozitele de înmagazinare subteranã, precum şi fundamentarea acestora.
(2) Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a transmite Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, odatã cu cantitãţile prevãzute la alin. (1), şi valoarea estimatã a acestora.
(3) Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Mediaş are obligaţia de a transmite Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în termenul prevãzut la alin. (1), cantitatea de gaze naturale necesarã a fi menţinutã în conducte în vederea funcţionãrii Sistemului naţional de transport al gazelor naturale în condiţii de siguranţã.
ART. 11
Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei aprobã anual, pânã la data de 10 ianuarie, prin ordin al preşedintelui, nivelul stocului de gaze naturale, exprimat în MWh, şi monitorizeazã nivelul acestuia.
ART. 12
În termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, prevãzut la art. 11, se afişeazã pe pagina de internet a instituţiei nivelul stocului de gaze naturale necesar a fi constituit de cãtre operatorul Sistemului naţional de transport al gazelor naturale.
ART. 13
În situaţia în care titularul licenţei de transport al gazelor naturale are încheiat contract de achiziţie pentru cantitãţi de gaze naturale, înmagazinate de un titular al licenţei de furnizare, obligaţia acestuia, prevãzutã la art. 9, se considerã îndeplinitã.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 14
Prevederile cap. III "Determinarea stocului de gaze naturale aferent operatorului Sistemului naţional de transport al gazelor naturale" se aplicã începând cu primul ciclu de înmagazinare ulterior aprobãrii de cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor de dezechilibru prevãzute în Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 15
Nerespectarea de cãtre titularii licenţelor din sectorul gazelor naturale a obligaţiilor privind constituirea stocului minim de gaze naturale, respectiv a stocului de gaze naturale necesar asigurãrii permanente a echilibrului fizic al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale constituie contravenţie şi se sancţioneazã în conformitate cu prevederile <>Legii gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 346/2007 privind mãsuri pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale.

------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016