Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 16 noiembrie 2023  pentru raportarea durabilităţii - Codul român al sustenabilităţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 16 noiembrie 2023 pentru raportarea durabilităţii - Codul român al sustenabilităţii

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1052 bis din 21 noiembrie 2023
──────────
    Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 1.117 din 16 noiembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.052 din 21 noiembrie 2023.
──────────

    Cuprins
        Ce este Codul Sustenabilităţii?
        Beneficii
        Cine raportează
        Criterii
        Criteriul 1. Analiză strategică şi acţiune
        Criteriul 2. Materialitate
        Criteriul 3. Obiective
        Criteriul 4. Complexitatea lanţului valoric
        Criteriul 5. Responsabilitate
        Criteriul 6. Reguli şi procese
        Criteriul 7. Control
        Criteriul 8. Sistemul de stimulare
        Criteriul 9. Implicarea părţilor interesate
        Criteriul 10. Inovaţie şi management de produs
        Criteriul 11. Utilizarea resurselor naturale
        Criteriul 12. Managementul resurselor
        Criteriul 13. Emisii relevante pentru climă
        Criteriul 14. Drepturile salariaţilor
        Criteriul 15. Egalitate de şanse
        Criteriul 16. Calificări
        Criteriul 17. Drepturile omului
        Criteriul 18. Cetăţenie corporativă
        Criteriul 19. Influenţă politică
        Criteriul 20. Conduită conform legii şi a liniilor directoare
        Raportare conform taxonomiei UE
        Glosar
        Ce este Codul Sustenabilităţii?
        Metodologia pentru raportarea durabilităţii - Codul Român al Sustenabilităţii, denumită "Codul Român al Sustenabilităţii" în conţinutul acestui document şi al Anexei, reprezintă o metodologie pentru raportarea durabilităţii care oferă îndrumări clare cu privire la cerinţele de conţinut şi procesul de întocmire a rapoartelor de sustenabilitate pentru entităţi interesate.
        Rapoartele publicate în cadrul platformei Codului pot fi accesate transparent de toate părţile interesate. Astfel, acestea pot ajuta atât la identificarea de bune practici dezvoltate de entităţile raportoare, care pot fi preluate şi adaptate la nivelul altor entităţi, dar pot veni şi în sprijinul investitorilor sau al altor entităţi care iau decizii financiare sau comerciale în baza practicilor de sustenabilitate ale companiilor raportoare.

        Beneficii
        Utilizarea Codului Român al Sustenabilităţii pentru elaborarea raportului de sustenabilitate de către entităţile care au obligaţia legală a depunerii declaraţiei nefinanciare, dar şi în mod voluntar de către alte entităţi, aduce o serie de beneficii:
        ● Utilizarea Codului Român al Sustenabilităţii este gratuită, atât pentru entităţile care au obligaţia de a depune declaraţii nefinanciare/rapoarte de sustenabilitate, cât şi pentru cele care doresc să raporteze în mod voluntar;
        ● Este un instrument de raportare care oferă transparenţă activităţilor unei companii din punct de vedere al impactului asupra dezvoltării durabile;
        ● Simplifică raportarea. Raportul poate fi descărcat şi depus ca declaraţie nefinanciară conform reglementărilor în vigoare;
        ● Entităţile care elaborează rapoarte primesc marcajul de raportare care confirmă elaborarea şi publicarea unui raport de sustenabilitate;
    CODUL ROMÂN SUSTENABILITĂŢII
 (a se vedea imaginea asociată)

        ● Marcajul de raportare poate fi folosit ca mijloc de promovare, în condiţiile în care sustenabilitatea devine o temă importantă pentru un număr tot mai mare de clienţi;
        ● Toate rapoartele entităţilor sunt disponibile într-un singur site;
        ● Platforma este intuitivă şi poate fi folosită cu uşurinţă, inclusiv de entităţile care nu au mai completat rapoarte nefinanciare;
        ● Oferă exemple pentru îndrumarea utilizatorilor cu privire la modul de respectare a obligaţiei de raportare de sustenabilitate (nefinanciară) şi de implementare practică a taxonomiei UE;
        ● Oferă trasabilitate şi o modalitate de monitorizare a progresului entităţilor în domeniul dezvoltării durabile, în baza rapoartelor periodice elaborate;
        ● Baza de date a Codului Român al Sustenabilităţii generează vizibilitate şi este accesibilă publicului interesat, venind în sprijinul utilizatorilor care se află în căutarea de bune practici în domeniul sustenabilităţii, dar şi a celor care iau decizii comerciale în baza modului în care sunt respectate principiile sustenabilităţii;
        ● În cadrul platformei se pot compara datele incluse în rapoartele de sustenabilitate (nefinanciare) publicate;
        ● Echipa dedicată din cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă furnizează feedback calificat utilizatorilor cu privire la caracterul complet al informaţiilor incluse.


        Cine raportează
        Entităţile cu peste 500 de angajaţi. Codul Român al Sustenabilităţii se adresează entităţilor care, la data bilanţului, depăşesc numărul mediu de 500 de salariaţi în cursul exerciţiului financiar. Acestea au, potrivit reglementărilor legale în vigoare, obligaţia de a elabora o declaraţie nefinanciară care conţine informaţii privind cel puţin aspectele de mediu, sociale şi de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupţiei şi a dării de mită.
        Orice entitate care doreşte să informeze părţile interesate despre realizările sale în domeniul sustenabilităţii. Codul Român al Sustenabilităţii poate fi utilizat de orice altă entitate care nu are o obligaţie legală de a elabora o declaraţie nefinanciară: companii mari (cu mai puţin de 500 de salariaţi) şi mici, publice şi private, entităţi din sectorul public (administraţia publică centrală ori administraţia publică locală).

        Criterii
        Criteriile Codului sunt un set de linii directoare care servesc la clasificarea domeniilor de raportare cu privire la sustenabilitate; fiecare dintre criteriile Codului subsumează unul sau mai multe aspecte relevante, precum şi o serie de indicatori de performanţă, pe baza cărora utilizatorii îşi elaborează rapoartele de sustenabilitate.

┌────────────┬─────────────────────────┐
│ │Criteriul 1. Analiză │
│ │strategică si acţiuni │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 2. │
│ │Materialitate │
│Strategie ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 3. Obiective │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 4. │
│ │Complexitatea lanţului │
│ │valoric │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Criteriul 5. │
│ │Responsabilitate │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 6. Reguli si │
│ │procese │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 7. Control │
│Managementul├─────────────────────────┤
│proceselor │Criteriul 8. Sistemul de │
│ │stimulare │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 9. Implicarea │
│ │părţilor interesate │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 10. Inovaţie si│
│ │management de produs │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Criteriul 11. Utilizarea │
│ │resurselor naturale │
│ ├─────────────────────────┤
│Mediu │Criteriul 12. │
│ │Managementul resurselor │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 13. Emisii │
│ │relevante pentru climă │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Criteriul 14. Drepturile │
│ │salariaţilor │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 15. Egalitate │
│ │de şanse │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 16. Calificări │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 17. Drepturile │
│Societatea │omului │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 18. Cetăţenie │
│ │corporativă │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 19. Influenţă │
│ │politică │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Criteriul 20. Conduita │
│ │conform legii si a │
│ │liniilor directoare │
└────────────┴─────────────────────────┘

        Fiecăruia dintre cele 20 de criterii îi corespunde câte o listă de verificare.
        Lista de verificare este un instrument adaptat la specificaţiile de raportare. Aceasta conţine explicaţii cu privire la criteriile care trebuie respectate în contextul elaborării raportului de sustenabilitate, detaliază aspectele din conţinutul criteriilor şi indicatorii de performanţă utili pentru fiecare criteriu.
        Lista de verificare are rol de îndrumare şi facilitează utilizatorilor posibilitatea de elaborare a unui raport de sustenabilitate conform cu legislaţia în vigoare.
        Lista de verificare este corelată cu câmpurile de raportare oferite de Platforma Codului pentru încărcarea informaţiilor şi poate fi descărcată de pe Platforma Codului.
        De asemenea, pentru aspectele incluse în Cod, sunt prevăzuţi indicatori de performanţă relevanţi, preluaţi din ultima ediţie a Standardelor Global Reporting Iniţiative (GRI), disponibile la adresa https://www.globalreporting.org/standards/download-the-standards/.
        În scopul facilitării înţelegerii entităţilor care raportează, textele vizând indicatorii selectaţi au fost traduse în limba română. Deşi acurateţea traducerii şi menţinerea sensului iniţial al indicatorilor au fost urmărite în mod particular, trebuie precizat că limba engleză este limba oficială a Standardelor GRI, în timp ce traducerile autorizate ale celor mai utilizate standarde permit accesul unei audienţe globale diverse.


    Criteriul 1. Analiză strategică şi acţiune
        Entitatea declară dacă a elaborat şi implementat o strategie de sustenabilitate. în caz afirmativ, entitatea prezintă care sunt măsurile concrete adoptate în vederea asigurării conformităţii cu standardele în materie de sustenabilitate.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Precizaţi dacă compania/ instituţia are o politică/ angajamente în domeniul sustenabilităţii şi precizaţi:
        ● la ce nivel managerial este elaborată şi aprobată;
        ● cum este comunicată angajaţilor şi părţilor interesate;
        ● dacă este disponibilă public, iar dacă nu, motivul pentru care nu este publicată.


    Aspectul 2
        Precizaţi dacă compania/instituţia are o strategie de sustenabilitate (proprie sau integrată în strategia corporativă globală), iar dacă nu, precizaţi când intenţionaţi să dezvoltaţi o strategie de sustenabilitate.

    Aspectul 3
        Raportaţi domeniile cheie de acţiune pe care le defineşte strategia de sustenabilitate sau, dacă nu există o strategie de sustenabilitate, în ce domenii de acţiune implementează deja măsuri de sustenabilitate compania/ instituţia dumneavoastră.

    Aspectul 4
        Raportaţi pe ce standarde de sustenabilitate şi Obiective de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite relevante se bazează strategia de sustenabilitate a companiei/ instituţiei dumneavoastră sau ce standarde intenţionaţi să folosiţi în elaborarea strategiei.

    Criteriul 2. Materialitate
        Entitatea raportează cu privire la aspectele activităţilor desfăşurate care au un impact semnificativ asupra problemelor de sustenabilitate, precum şi ce impact material au problemele de sustenabilitate asupra activităţilor sale. În cadrul acestui criteriu sunt analizate efectele pozitive şi negative referitoare la aspectele de sustenabilitate şi se oferă informaţii despre modul în care acestea sunt integrate în procesele entităţii: aspecte relevante referitoare la sustenabilitatea economică, socială şi ecologică, precum şi riscurile şi oportunităţile asociate care decurg din acestea.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Descrieţi caracteristicile de mediu, sociale şi economice ale cadrului în care compania/ instituţia dumneavoastră îşi desfăşoară activitatea şi cum au evoluat faţă de perioada de raportare anterioară (dacă este cazul).

    Aspectul 2
        Descrieţi ce aspecte de sustenabilitate afectează activităţile companiei/ instituţiei (perspectiva dinspre exterior spre interior). Prezentaţi atât impactul pozitiv, cât şi pe cel negativ.

    Aspectul 3
        Descrieţi ce aspecte de sustenabilitate sunt influenţate de activităţile companiei/ instituţiei dumneavoastră (perspectiva dinspre interior spre exterior). Prezentaţi atât impactul pozitiv, cât şi pe cel negativ.

    Aspectul 4
        Explicaţi ce oportunităţi şi riscuri apar pentru compania/ instituţia dumneavoastră ca urmare a abordării problemelor de sustenabilitate descrise. Prezentaţi concluziile cu privire la managementul sustenabilităţii, care rezultă din aceste oportunităţi şi riscuri.

    Criteriul 3. Obiective
        Entitatea raportează ce obiective de sustenabilitate calitative şi/sau cantitative au fost stabilite şi operaţionalizate, precum şi termenele de realizare prevăzute pentru acestea. De asemenea, trebuie raportat modul în care este monitorizat nivelul de realizare al acestor obiective.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi ce obiective de sustenabilitate pe termen mediu şi lung şi-a stabilit compania/ instituţia dumneavoastră.

    Aspectul 2
        Raportaţi ce obiective sunt tratate cu prioritate şi explicaţi cum ajungeţi la această prioritizare.

    Aspectul 3
        Explicaţi cum este monitorizată atingerea obiectivelor de sustenabilitate şi cine este responsabil pentru aceasta în compania/ instituţia dumneavoastră.

    Aspectul 4
        Raportaţi dacă şi cum obiectivele de sustenabilitate stabilite în cadrul companiei/ instituţiei dumneavoastră sunt corelate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

    Criteriul 4. Complexitatea lanţului valoric
        Entitatea raportează ce importanţă au aspectele sustenabilităţii pentru valoarea adăugată încorporată în serviciile prestate şi produsele furnizate şi cât de profund sunt verificate criteriile de sustenabilitate în lanţul valoric.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Descrieţi etapele prin care trec produsele/ serviciile dumneavoastră în lanţul valoric (de exemplu, de la achiziţionarea de materii prime până la prestarea serviciilor sau activitatea de reciclare).

    Aspectul 2
        Indicaţi ce aspecte de sustenabilitate sunt relevante pentru etapele lanţului valoric prezentate. Explicaţi, de asemenea, cât de adânc în lanţul valoric sunt verificate criteriile de sustenabilitate.

    Aspectul 3
        Precizaţi dacă problemele sociale şi de mediu specifice care apar în cadrul etapelor lanţului valoric sunt cunoscute, precum şi modul în care sunt abordate aceste probleme.

    Aspectul 4
        Raportaţi dacă şi sub ce formă compania/ instituţia dumneavoastră comunică cu furnizorii şi alţi parteneri de afaceri despre problemele identificate şi dacă elaborează soluţii împreună cu aceştia.

    Aspectul 5
        Descrieţi schimbările semnificative care privesc aspectele de sustenabilitate în lanţul valoric comparativ cu perioada de raportare anterioară (dacă este cazul).

    Indicatori de performanţă pentru Criteriul 4
    GRI-SRS 414-1 Furnizori noi care au fost evaluaţi folosind criterii sociale
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Procentul de furnizori noi care au fost evaluaţi folosind criterii sociale.


    GRI-SRS 414-2 Impact social negativ în lanţul de aprovizionare şi acţiuni întreprinse
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Numărul de furnizori care au fost evaluaţi cu privire la impactul social.
    b. Numărul de furnizori identificaţi ca având impact social negativ semnificativ real şi potenţial.
    c. Impact social negativ semnificativ real şi potenţial identificat în lanţul de aprovizionare.
    d. Procentul de furnizori identificaţi ca având impact social negativ semnificativ real şi potenţial, cu care au fost convenite îmbunătăţiri ca rezultat al evaluării.
    e. Procentul de furnizori identificaţi ca având un impact social negativ semnificativ real şi potenţial, cu care relaţiile au fost întrerupte ca urmare a evaluării şi motivele renunţării la aceşti furnizori.


    Criteriul 5. Responsabilitate
        Entitatea prezintă informaţii cu privire la modul în care este asumată responsabilitatea referitoare la aspectele sustenabilităţii în cadrul conducerii entităţii.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi modul în care este asumată, la nivel managerial şi operaţional, responsabilitatea pentru problemele de sustenabilitate (politici, strategie, control, analiză).

    Criteriul 6. Reguli şi procese
        Entitatea raportează modul în care strategia de sustenabilitate este implementată în activitatea operaţională prin intermediul regulilor şi proceselor.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi modul în care aspectele de sustenabilitate sunt ancorate în activitatea de zi cu zi (reguli interne, standarde, procese, proceduri).

    Criteriul 7. Control
        Entitatea raportează ce indicatori de performanţă legaţi de sustenabilitate sunt integraţi în procesele sale periodice de planificare şi control intern şi modul în care sunt utilizaţi aceştia. Astfel, este prezentat modul în care aceste procese asigură fiabilitatea, comparabilitatea şi coerenţa datelor utilizate pentru managementul intern şi comunicarea externă.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Enumeraţi pentru ce indicatori de performanţă (alţii decât cei ai Codului) colectaţi date pentru a controla şi monitoriza obiectivele de sustenabilitate.

    Aspectul 2
        Raportaţi cum asiguraţi fiabilitatea, comparabilitatea şi coerenţa datelor.

    Criteriul 8. Sistemul de stimulare
        Entitatea raportează modul în care obiectivele stabilite la nivelul salariaţilor şi al conducerii şi schemele de recompensare pentru aceştia sunt orientate către atingerea obiectivelor de sustenabilitate, precum şi modul în care acestea sunt aliniate cu scopul de a crea valoare pe termen lung.
        Este prezentată, de asemenea, măsura în care atingerea obiectivelor de sustenabilitate reprezintă un criteriu în evaluarea managementului de la cel mai înalt nivel.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi dacă există un sistem de recompensare (financiar sau nefinanciar) pentru angajaţi şi manageri, care integrează obiectivele de sustenabilitate şi, în caz că nu, dacă este planificat unul.

    Aspectul 2
        Explicaţi cum şi de către cine este monitorizată atingerea obiectivelor convenite cu angajaţii şi conducerea.

    Aspectul 3
        Raportaţi care obiective de sustenabilitate fac deja parte din evaluarea managementului de la cel mai înalt nivel.

    Aspectul 4
        Descrieţi schimbările semnificative care privesc sistemul de stimulare comparativ cu perioada de raportare anterioară (dacă este cazul).

    Indicatori de performanţă pentru Criteriul 8
    GRI-SRS 2-19 Politici de remunerare
        Entitatea trebuie să descrie:
    a. politicile de remunerare pentru membrii conducerii de vârf şi pentru personalul de execuţie, inclusiv:
    i. salariu fix şi salariu variabil;
    ii. bonusuri de angajare sau plăţi de stimulente pentru recrutare;
    iii. plăţi la încetarea contractului de muncă;
    iv. clawbacks (plăţi de recuperare);
    v. beneficii la pensionare;

    b. modul în care politicile de remunerare pentru membrii conducerii de vârf şi personalul de execuţie se corelează cu obiectivele şi performanţa acestora privind gestionarea impactului entităţii asupra economiei, mediului înconjurător şi al oamenilor.


    GRI-SRS 2-21 Rata de compensare totală anuală
        Entitatea trebuie să raporteze:
    a. raportul dintre compensarea totală anuală pentru persoana cea mai bine plătită din cadrul entităţii şi compensarea totală anuală medie pentru toţi salariaţii (excluzând persoana cea mai bine plătită);
    b. raportul dintre creşterea procentuală a compensării totale anuale pentru persoana cea mai bine plătită din cadrul entităţii şi creşterea procentuală medie a compensării totale anuale pentru toţi salariaţii (excluzând persoana cea mai bine plătită);
    c. informaţiile contextuale necesare pentru a înţelege datele şi modul în care acestea au fost compilate.


    Criteriul 9. Implicarea părţilor interesate
        Entitatea raportează modul în care părţile interesate relevante din punct de vedere social şi economic sunt identificate şi integrate în procesul de sustenabilitate al entităţii. Se arată dacă şi modul în care este derulat un dialog continuu cu părţile interesate, precum şi modul în care rezultatele acestui dialog sunt integrate în procesul de sustenabilitate.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi metoda utilizată la identificarea celor mai importante părţi interesate pentru companie.

    Aspectul 2
        Descrieţi care sunt categoriile de părţi interesate pentru companie.

    Aspectul 3
        Descrieţi modul în care structuraţi dialogul cu părţile interesate şi modul în care rezultatele sunt folosite ulterior în managementul sustenabilităţii.

    Criteriul 10. Inovaţie şi management de produs
        Entitatea raportează modul în care produsele şi serviciile sunt îmbunătăţite prin procese adecvate care cresc gradul de sustenabilitate al entităţii în ceea ce priveşte utilizarea resurselor şi utilizatorii.
        De asemenea, raportează dacă există o evaluare a impactului actual şi viitor al produselor şi serviciilor principale în lanţul valoric şi în ciclul de viaţă al produsului, precum şi modul în care este realizată această evaluare.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi dacă în procesul de management al produselor şi serviciilor principale (de la crearea până la utilizarea şi reciclarea lor) ţineţi cont de impactul acestora asupra aspectelor de sustenabilitate. Explicaţi, de asemenea, cum este evaluat acest impact.

    Aspectul 2
        Descrieţi modul în care performanţa sustenabilităţii este promovată prin procesele de inovare în compania dumneavoastră.

    Aspectul 3
        Descrieţi efectul pe care procesele de inovare îl pot avea de-a lungul lanţului valoric şi în cadrul ciclului de viaţă al produsului în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Arătaţi cum implicaţi părţile interesate de-a lungul lanţului valoric în procesele de inovare.

    Criteriul 11. Utilizarea resurselor naturale
        Entitatea raportează măsura în care resursele naturale sunt utilizate pentru ciclurile de viaţă ale produselor şi serviciilor.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi calitativ care resurse naturale sunt utilizate în mod semnificativ în cadrul activităţilor companiei/ instituţiei dumneavoastră sau sunt influenţate de activităţile dumneavoastră.

    Aspectul 2
        Raportaţi, în unităţi de măsură corespunzătoare, măsura în care sunt utilizate resursele naturale esenţiale pentru activităţile dumneavoastră (pentru a nu dubla informaţia, aveţi în vedere şi indicatorii aferenţi criteriilor 11-12). Aici puteţi oferi un clasament al celor mai semnificative resurse utilizate.

    Criteriul 12. Managementul resurselor
        Entitatea raportează ce obiective şi-a stabilit în ceea ce priveşte eficienţa resurselor, în special în ce priveşte utilizarea surselor regenerabile şi a serviciilor ecosistemice şi creşterea productivităţii materiilor prime, dar şi măsurile şi strategiile pe care le urmăreşte în acest scop. De asemenea, entitatea raportează modul în care aceste măsuri, strategii şi obiective sunt sau vor fi realizate, dar şi unde este identificată existenţa unor riscuri.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi despre obiectivele cu privire la eficienţa utilizării resurselor şi la aspectele ecologice ale activităţilor companiei/ instituţiei dumneavoastră şi data planificată de realizare a acestora.

    Aspectul 2
        Raportaţi strategiile şi măsurile concrete pentru atingerea acestor obiective.

    Aspectul 3
        Raportaţi dacă şi în ce măsură obiectivele anterioare au fost atinse sau, dacă nu aţi putut atinge aceste obiective, explicaţi de ce.

    Aspectul 4
        Raportaţi orice riscuri semnificative care decurg din activităţile, produsele şi/ sau serviciile companiei/ instituţiei dumneavoastră şi din relaţiile cu părţile interesate, care ar putea avea un impact negativ asupra resurselor şi ecosistemelor.

    Aspectul 5
        Descrieţi schimbările semnificative care privesc managementul resurselor comparativ cu perioada de raportare anterioară (dacă este cazul).

    Indicatori de performanţă pentru Criteriile 11 şi 12
    GRI-SRS 301-1 Materiale utilizate în funcţie de masă sau volum
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Masa totală sau volumul total al materialelor utilizate pentru producerea şi ambalarea produselor şi serviciilor de bază ale entităţii în perioada de raportare, în:
    i. materiale neregenerabile utilizate;
    ii. materiale regenerabile utilizate.


    GRI-SRS 301-2 Materiale reciclate utilizate
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
        Procentul de materiale reciclate utilizate pentru fabricarea produselor şi prestarea serviciilor sale de bază.
        Cerinţe privind compilarea:
    2.2. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 301-2, entitatea trebuie:
    2.2.1. să utilizeze masa totală sau volumul total al materialelor utilizate conform specificaţiilor din GRI-SRS 301-1;
    2.2.2. să calculeze procentul de materiale reciclate utilizate prin aplicarea următoarei formule:
        Procent de materiale reciclate utilizate = (Totalul materialelor reciclate utilizate/Totalul materialelor utilizate) x 100



    GRI-SRS 302-1 Consumul de energie în cadrul entităţii
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Consumul total de energie din surse neregenerabile în cadrul entităţii, în jouli sau multipli, inclusiv tipurile de combustibil utilizat.
    b. Consumul total de energie din surse regenerabile în cadrul entităţii, în jouli sau multipli, inclusiv tipurile de combustibil utilizat.
    c. În jouli, waţi-oră sau multipli, totalul:
    i. consumului de energie electrică
    ii. consumului de energie termică
    iii. consumului de energie pentru răcire
    iv. consumului de energie pentru producerea de abur

    d. În jouli, waţi-oră sau multipli, totalul de:
    i. energie electrică vândută
    ii. energie termică vândută
    iii. energie pentru răcire vândută
    iv. energie pentru producerea de abur vândută

    e. Consumul total de energie în cadrul entităţii, în jouli sau multipli.
    f. Standarde, metodologii, ipoteze şi/sau instrumente de calcul utilizate.
    g. Sursa factorilor de conversie utilizaţi.

        Cerinţe privind compilarea
    2.1. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 302-1, entitatea trebuie:
    2.1.1. să evite dubla contorizare a consumului de combustibil, atunci când raportează consumul de energie autogenerat. În cazul în care entitatea generează energie electrică dintr-o sursă de combustibil neregenerabilă sau regenerabilă şi apoi consumă energia electrică generată, consumul de energie va fi luat în calcul o singură dată în cadrul consumului de combustibil;
    2.1.2. să raporteze separat consumul de energie din surse neregenerabile şi regenerabile;
    2.1.3. să raporteze numai energia consumată de entităţile deţinute sau controlate de entitate;
    2.1.4. să calculeze consumul total de energie în cadrul entităţii în jouli sau multipli folosind următoarea formulă:

┌──────────┬─┬─────────────────────────┐
│ │ │Energie obţinută din │
│ │=│surse neregenerabile │
│ │ │consumată │
│ ├─┼─────────────────────────┤
│ │ │Energie obţinută din │
│ │+│surse regenerabile │
│ │ │consumată │
│ ├─┼─────────────────────────┤
│ │ │Electricitate, agent │
│Consumul │ │termic, energie pentru │
│total de │+│răcire si abur │
│energie în│ │achiziţionate pentru │
│cadrul │ │consum │
│entităţii ├─┼─────────────────────────┤
│ │ │Electricitate, agent │
│ │ │termic, energie pentru │
│ │+│răcire si abur │
│ │ │autogenerate, care nu │
│ │ │sunt consumate (a se │
│ │ │vedea clauza 2.1.1) │
│ ├─┼─────────────────────────┤
│ │ │Electricitate, agent │
│ │-│termic, energie pentru │
│ │ │răcire si abur vândute │
└──────────┴─┴─────────────────────────┘




    GRI-SRS 302-4: Reducerea consumului de energie
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Cantitatea de energie economisită ca rezultat direct al iniţiativelor de conservare şi eficienţă, în jouli sau multipli.
    b. Tipuri de energie incluse în economisire: combustibil, electricitate, agent termic, energie pentru răcire, abur sau toate variantele.
    c. Baza pentru calcularea reducerii consumului de energie, cum ar fi anul de referinţă sau de bază, inclusiv motivul pentru alegerea acestuia.
    d. Standarde, metodologii, ipoteze şi/sau instrumente de calcul utilizate.

        Cerinţe privind compilarea:
    2.7. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 302-4, entitatea trebuie:
    2.7.1. să excludă economisirile rezultate din scăderea capacităţii de producţie sau din externalizare;
    2.7.2. să descrie dacă reducerea consumului de energiei este estimat, modelat sau obţinut din măsurători directe. Dacă se utilizează estimarea sau modelarea, entitatea trebuie să prezinte metodele utilizate.


    GRI-SRS 303-3 Captarea apei
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Volumul total de apă captată din toate zonele, în megalitri, şi o defalcare a acestui total după următoarele surse, dacă este cazul:
    i. Apă de suprafaţă;
    ii. Pânză freatică;
    iii. Apă de mare;
    iv. Apă produsă;
    v. Apă din terţe părţi.

    b. Volumul total de apă captată din toate zonele cu stres hidric, în megalitri, şi o defalcare a acestui total după următoarele surse, dacă este cazul:
    i. Apă de suprafaţă;
    ii. Pânză freatică;
    iii. Apă de mare;
    iv. Apă produsă;
    v. Apă din terţe părţi şi o defalcare a acestui total în funcţie de sursele de captare enumerate la punctele i-iv.

    c. O defalcare a captării totale de apă din fiecare dintre sursele enumerate în GRI-SRS 303-3-a şi 303-3-b în megalitri, pe următoarele categorii:
    i. Apă dulce (≤ 1.000 mg/L total substanţe solide dizolvate);
    ii. Altă apă (> 1.000 mg/L total substanţe solide dizolvate).

    d. Orice informaţii contextuale necesare pentru a înţelege modul în care au fost compilate datele, cum ar fi standarde, metodologii şi ipoteze utilizate.

        Cerinţe privind compilarea:
        La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 303-3, entitatea trebuie să utilizeze instrumente şi metodologii credibile şi disponibile public pentru evaluarea stresului hidric dintr-o zonă.


    GRI-SRS 303-4 Evacuarea apei
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Cantitatea totală de apă evacuată în toate zonele, în megalitri, şi o defalcare pe următoarele tipuri de destinaţii, dacă este cazul:
    i. Apă de suprafaţă;
    ii. Pânză freatică;
    iii. Apă de mare;
    iv. Apă din terţe părţi şi volumul acestui total trimis pentru utilizare altor entităţi, dacă este cazul.

    b. O defalcare a cantităţii totale de apă evacuată în toate zonele, în megalitri, pe următoarele categorii:
    i. Apă dulce (≤1.000 mg/L total substanţe dizolvate);
    ii. Altă apă (>1.000 mg/L total substanţe dizolvate).

    c. Cantitatea totală de apă evacuată în toate zonele cu stres hidric, în megalitri, şi o defalcare pe următoarele categorii:
    i. Apă dulce (≤1.000 mg/L total substanţe dizolvate);
    ii. Altă apă (>1.000 mg/L total substanţe dizolvate).

    d. Substanţe prioritar periculoase pentru care apa evacuată este tratată, inclusiv:
    i. modul în care au fost definite substanţele prioritar periculoase şi orice standard internaţional, listă autorizată sau criterii utilizate;
    ii. abordarea pentru stabilirea limitelor de deversare pentru substanţele prioritare care prezintă motive de îngrijorare;
    iii. numărul de incidente de nerespectare a limitelor de deversare.

    e. Orice informaţii contextuale necesare pentru a înţelege modul în care au fost compilate datele, cum ar fi orice standarde, metodologii şi ipoteze utilizate.


    Cerinţe privind compilarea
        La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 303-4, entitatea trebuie să utilizeze instrumente şi metodologii credibile şi disponibile public pentru evaluarea stresului hidric dintr-o zonă.

    GRI-SRS 303-5 Consumul de apă
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Consumul total de apă din toate zonele, în megalitri.
    b. Consumul total de apă din toate zonele cu stres hidric, în megalitri.
    c. Modificarea stocării apei, în megalitri, şi dacă stocarea apei a fost identificată ca având un impact semnificativ referitor la apă.
    d. Orice informaţie contextuală necesară pentru a înţelege modul în care datele au fost compilate, cum ar fi orice standarde, metodologii şi ipoteze utilizate, inclusiv dacă informaţiile sunt calculate, estimate, modelate sau obţinute din măsurători directe şi abordarea adoptată în acest scop, precum utilizarea oricăror factori specifici sectorului.


    GRI-SRS 304-2 Impact semnificativ al activităţilor, produselor şi serviciilor asupra biodiversităţii
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Natura impactului direct şi indirect semnificativ asupra biodiversităţii cu referire la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
    i. Construcţia sau utilizarea fabricilor de producţie, minelor şi a infrastructurii de transport;
    ii. Poluarea (introducerea de substanţe care nu se găsesc în mod natural în habitat din surse punctiforme şi non-punctiforme);
    iii. Introducerea de specii invazive, dăunători şi agenţi patogeni;
    iv. Reducerea numărului de specii;
    v. Conversia habitatului;
    vi. Modificări ale proceselor ecologice în afara intervalului natural de variaţie (cum ar fi salinitatea sau modificările nivelului apei subterane).

    b. Impact pozitiv şi negativ, direct şi indirect semnificativ, cu referire la următoarele:
    i. Specii afectate;
    ii. Extinderea zonelor afectate;
    iii. Durata impactului;
    iv. Reversibilitatea sau ireversibilitatea impactului.



    GRI-SRS 306-3 Deversări semnificative
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Numărul total şi volumul total al deversărilor semnificative înregistrate.
    b. Următoarele informaţii suplimentare pentru fiecare deversare care a fost raportată în situaţiile financiare ale entităţii:
    i. Locaţia deversării;
    ii. Volumul deversării;
    iii. Materialul deversat, clasificat în: scurgeri de petrol (suprafeţe de sol sau apă), deversări de combustibil (suprafeţe de sol sau apă), deversări de deşeuri (suprafeţe de sol sau apă), deversări de substanţe chimice (suprafeţe în mare parte de sol sau apă) şi altele (care vor fi specificate de entitate).

    c. Impactul deversărilor semnificative.


    Criteriul 13. Emisii relevante pentru climă
        Entitatea raportează emisiile de gaze cu efect de seră (GES) în conformitate cu Protocolul privind GES sau standardele bazate pe acesta şi precizează obiectivele pe care şi le-a stabilit pentru a reduce aceste emisii.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Identificaţi cele mai importante surse de emisii şi explicaţi cele mai mari provocări privind emisiile relevante pentru climă în compania/ instituţia dumneavoastră.

    Aspectul 2
        Raportaţi obiectivele care privesc emisiile relevante pentru climă şi utilizarea surselor regenerabile de energie şi data planificată pentru atingerea lor.

    Aspectul 3
        Raportaţi strategiile şi măsurile concrete pentru reducerea emisiilor relevante pentru climă şi pentru utilizarea energiilor regenerabile.

    Aspectul 4
        Raportaţi dacă şi în ce măsură obiectivele anterioare au fost atinse sau, dacă nu aţi putut atinge aceste obiective, explicaţi de ce.

    Aspectul 5
        Raportaţi ce valori de referinţă utilizaţi pentru calcule, în special anul de bază pentru calculele de reducere, la ce structuri ale companiei/ instituţiei se aplică calculele, factorii de emisie şi regimul utilizat (standarde bazate pe Protocolul privind GES).

    Indicatori de performanţă pentru Criteriul 13
    GRI-SRS 305-1 Emisii directe de GES (Sfera 1)
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Cantitatea brută de emisii directe de GES (Sfera 1) în tone metrice de CO2 echivalent .
    b. Gaze incluse în calcul: CO2, CH4, N2O, HFC, PFC, SF6, NF3 sau toate GES.
    c. Emisii biogene de CO2 în tone metrice de CO2 echivalent.
    d. Anul de referinţă pentru calcul, dacă este cazul, inclusiv:
    i. motivul alegerii acestuia;
    ii. cantitatea de emisii în anul de referinţă;
    iii. contextul oricăror modificări semnificative ale emisiilor care au declanşat recalculări ale emisiilor din anul de referinţă.

    e. Sursa factorilor de emisie şi ratele potenţialului de încălzire globală (GWP) utilizate sau o referinţă la sursa GWP.
    f. Abordarea de consolidare pentru emisii, dacă aceasta este realizată în baza acţiunilor, a controlului financiar sau a controlului operaţional.
    g. Standarde, metodologii, ipoteze şi/sau instrumente de calcul utilizate.

        Cerinţe privind compilarea
    2.1. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 305-1, entitatea trebuie:
    2.1.1. să excludă orice tranzacţii cu GES din calculul emisiilor directe brute de GES (Sfera 1);
    2.1.2. să raporteze emisiile biogene de CO2 rezultate din arderea sau biodegradarea biomasei separat de emisiile directe brute de GES (Sfera 1); trebuie excluse emisiile biogene de alte tipuri de GES (cum ar fi CH4 şi N2O) şi emisiile biogene de CO2 care apar în ciclul de viaţă al biomasei, altele decât cele rezultate din ardere sau biodegradare (cum ar fi emisiile de GES din procesarea sau transportul biomasei).



    GRI-SRS 305-2 Emisii indirecte de GES din energie (Sfera 2)
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. cantitatea brută de emisii indirecte de GES din energie (Sfera 2) bazate pe locaţie în tone metrice de CO2 echivalent.
    b. Dacă este cazul, emisii indirecte brute de GES din energie (Sfera 2) bazate pe piaţă în tone metrice de CO2 echivalent.
    c. Dacă sunt disponibile, gazele incluse în calcul: CO2, CH4, N2O, HFC, PFC, SF6, NF3 sau toate GES.
    d. Anul de referinţă pentru calcul, dacă este cazul, inclusiv:
    i. motivul alegerii acestuia;
    ii. cantitatea de emisii în anul de referinţă;
    iii. contextul oricăror modificări semnificative ale emisiilor care au declanşat recalculări ale emisiilor din anul de referinţă.

    e. Sursa factorilor de emisie şi ratele potenţialului de încălzire globală (GWP) utilizate sau o referinţă la sursa GWP.
    f. Abordarea de consolidare pentru emisii, dacă aceasta este realizată în baza acţiunilor, a controlului financiar sau a controlului operaţional.
    g. Standarde, metodologii, ipoteze şi/sau instrumente de calcul utilizate.

        Cerinţe privind compilarea
    2.3. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 305-2, entitatea trebuie:
    2.3.1. să excludă orice tranzacţii cu GES din calculul emisiilor indirecte brute de GES din energie (Sfera 2);
    2.3.2. să excludă alte emisii indirecte de GES (Sfera 3) care sunt prezentate conform specificaţiilor în GRI-SRS 305-3;
    2.3.3. să contabilizeze şi să raporteze emisiile indirecte de GES din energie (Sfera 2) conform metodei bazate pe locaţie, dacă are activităţi pe pieţe fără date specifice produsului sau furnizorului;
    2.3.4. să contabilizeze şi să raporteze emisiile indirecte de GES din energie (Sfera 2) conform atât metodelor bazate pe locaţie, cât şi metodelor bazate pe piaţă, dacă are activităţi pe pieţe care furnizează date specifice produsului sau furnizorului sub formă de instrumente contractuale.



    GRI-SRS 305-3 Alte emisii indirecte de GES (Sfera 3)
    Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Cantitatea de alte emisii indirecte brute (Sfera 3) de GES în tone metrice de CO2 echivalent.
    b. Dacă sunt disponibile, gazele incluse în calcul: CO2, CH4, N2O, HFC, PFC, SF6, NF3 sau toate GES.
    c. Emisii biogene de CO2 în tone metrice de CO2 echivalent.
    d. Alte categorii de emisii indirecte de GES (Sfera 3) şi activităţi incluse în calcul.
    e. Anul de referinţă pentru calcul, dacă este cazul, inclusiv:
    i. motivul alegerii acestuia;
    ii. cantitatea de emisii în anul de referinţă;
    iii. contextul oricăror modificări semnificative ale emisiilor care au declanşat recalculări ale emisiilor din anul de referinţă.

    f. Sursa factorilor de emisie şi ratele potenţialului de încălzire globală (GWP) utilizate sau o referinţă la sursa GWP.
    g. Standarde, metodologii, ipoteze şi/sau instrumente de calcul utilizate.

        Cerinţe privind compilarea
    2.5. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 305-3, entitatea trebuie:
    2.5.1. să excludă orice tranzacţii cu GES din calculul altor emisii brute indirecte de GES (Sfera 3);
    2.5.2. să excludă emisiile indirecte de GES din energie (Sfera 2) prezentate conform GRI- SRS 305-2;
    2.5.3. să raporteze emisiile biogene de CO2 rezultate din arderea sau biodegradarea biomasei care apar în lanţul său valoric separat de celelalte emisii indirecte brute de GES (Sfera 3); trebuie excluse emisiile biogene de alte tipuri de GES (cum ar fi CH4 şi N2O) şi emisiile biogene de CO2 care apar în ciclul de viaţă al biomasei, altele decât cele rezultate din ardere sau biodegradare (cum ar fi emisiile de GES din procesarea sau transportul biomasei).



    GRI-SRS 305-5 Reducerea emisiilor de GES
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Cantitatea de emisiile de GES reduse ca rezultat direct al iniţiativelor de reducere, în tone metrice de CO2 echivalent.
    b. Gazele incluse în calcul: CO2, CH4, N2O, HFC, PFC, SF6, NF3 sau toate GES.
    c. Anul de bază sau de referinţă, inclusiv motivul pentru alegerea acestuia.
    d. Sferele în care au avut loc reduceri: emisii direct (Sfera 1), emisii indirecte din energie (Sfera 2) şi/sau alte emisii indirecte (Sfera 3).
    e. Standardele, metodologiile, ipotezele şi/sau instrumentele de calcul utilizate.

        Cerinţe privind compilarea
    2.9. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 305-5, entitatea trebuie:
    2.9.1. să excludă reducerile rezultate din scăderea capacităţii de producţie sau externalizare;
    2.9.2. să utilizeze metoda inventarului sau o altă metodă pentru a contabiliza reducerile;
    2.9.3. să calculeze reducerile preliminare totale ale emisiilor de GES ca sumă a efectelor sale primare asociate şi a oricăror efecte secundare semnificative;
    2.9.4. dacă sunt raportate două sau mai multe tipuri de Sfere, să raporteze reducerile pentru fiecare separat;
    2.9.5. să raporteze separat reducerile din compensaţii.



    Criteriul 14. Drepturile salariaţilor
        Entitatea raportează modul în care respectă standardele recunoscute la nivel naţional şi internaţional privind drepturile salariaţilor, precum şi în ceea ce priveşte modul în care încurajează implicarea personalului în cadrul entităţii şi în managementul sustenabilităţii acesteia, ce obiective şi-a propus în acest sens, ce rezultate a obţinut până acum şi unde identifică riscuri.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi obiectivele în ce priveşte respectarea drepturilor salariaţilor (inclusiv standardele naţionale şi internaţionale, condiţiile de muncă, respectarea drepturilor sindicale, respectarea drepturilor salariaţilor la informare, protecţia sănătăţii, securitatea muncii) şi data planificată pentru atingerea lor.

    Aspectul 2
        Raportaţi strategiile şi măsurile concrete adoptate pentru respectarea drepturilor salariaţilor şi pentru implicarea acestora în afară de obligaţiile legale.

    Aspectul 3
        Raportaţi modul în care este încurajată implicarea salariaţilor la managementul sustenabilităţii companiei.

    Aspectul 4
        Raportaţi dacă compania operează la nivel internaţional. Dacă da, raportaţi ce reguli internaţionale sunt respectate referitor la drepturile salariaţilor.

    Aspectul 5
        Raportaţi orice riscuri semnificative care decurg din activităţile, produsele şi/ sau serviciile companiei/ instituţiei dumneavoastră şi din relaţiile cu părţile interesate, care ar putea avea un impact negativ asupra drepturilor salariaţilor.

    Aspectul 6
        Descrieţi schimbările semnificative care privesc drepturile salariaţilor comparativ cu perioada de raportare anterioară (dacă este cazul).

    Criteriul 15. Egalitate de şanse
        Entitatea oferă informaţii cu privire la obiectivele şi măsurile adoptate pentru promovarea egalităţii de şanse şi a diversităţii, precum şi cu privire la sănătatea şi securitatea în muncă, integrarea imigranţilor şi a persoanelor cu dizabilităţi, salarizarea echitabilă şi asigurarea pentru salariaţi a unui echilibru între viaţa profesională şi viaţa privată, dar şi cum va implementa toate acestea în viitor.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi despre obiectivele cu privire la egalitatea de şanse şi diversitate în companie/ instituţie, plata corespunzătoare pentru toţi salariaţii, echilibrul între viaţa profesională şi viaţa privată şi data planificată pentru atingerea acestora.

    Aspectul 2
        Raportaţi strategiile şi măsurile concrete pentru egalitatea de şanse şi diversitate în companie/ instituţie, plata corespunzătoare pentru toţi angajaţii, echilibrul între viaţa profesională şi cea privată.

    Aspectul 3
        Raportaţi dacă şi în ce măsură obiectivele anterioare au fost atinse sau, dacă nu aţi putut atinge aceste obiective, explicaţi de ce.

    Indicatori de performanţă pentru Criteriile 14 şi 15
    GRI-SRS 2-7 Salariaţi
        Entitatea trebuie:
    a. să raporteze numărul total de salariaţi şi o defalcare a acestui total pe gen şi pe regiune;
    ......
    e. să descrie fluctuaţiile semnificative ale numărului de angajaţi pe perioada de raportare şi între perioadele de raportare.


    GRI-SRS 2-30 Contracte colective de muncă
        Entitatea trebuie:
    a. să raporteze procentul din totalul salariaţilor care beneficiază de contracte colective de muncă;
    b. pentru salariaţii care nu beneficiază de contracte colective de muncă, să raporteze dacă entitatea determină condiţiile de muncă şi termenii de angajare pe baza contractelor colective de muncă care îi acoperă pe ceilalţi salariaţi sau pe baza acordurilor colective ale altor entităţi.


    GRI-SRS 405-1 Diversitatea organelor de conducere şi a salariaţilor
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    A. Procentul de persoane din cadrul organelor de conducere ale entităţii din fiecare dintre următoarele categorii de diversitate:
    i. Gen;
    ii. Grupă de vârstă: sub 30 de ani, 30-50 de ani, peste 50 de ani;
    iii. Alţi indicatori privind diversitatea, acolo unde este relevant (cum ar fi grupurile minoritare sau vulnerabile).

    b. Procentul de angajaţi pe categorie de salariaţi din fiecare dintre următoarele categorii de diversitate:
    i. Gen;
    ii. Grupă de vârstă: sub 30 de ani, 30-50 de ani, peste 50 de ani;
    iii. Alţi indicatori privind diversitatea, acolo unde este relevant (cum ar fi grupurile minoritare sau cele vulnerabile).



    GRI-SRS 405-2 Raportul dintre salariul de bază şi remuneraţia femeilor faţă de bărbaţi
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Raportul dintre salariul de bază şi remuneraţia femeilor faţă de bărbaţi pentru fiecare categorie de salariaţi, pe locaţiile semnificative de activitate.
    b. Definiţia utilizată pentru "locaţii semnificative de activitate".


    GRI-SRS 406-1 Incidente de discriminare şi acţiuni corective adoptate
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Numărul total de incidente de discriminare în perioada de raportare.
    b. Stadiul incidentelor şi acţiunilor întreprinse cu referire la următoarele:
    i. Incidente analizate de către entitate;
    ii. Planuri de remediere în curs de implementare;
    iii. Planuri de remediere care au fost implementate, cu rezultatele revizuite prin procesele interne uzuale de analiză a managementului;
    iv. Incidente care nu mai sunt supuse acţiunilor corective.



    GRI-SRS 403-9 Accidente de muncă
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Pentru toţi salariaţii:
    i. Numărul şi rata deceselor ca urmare a accidentelor de muncă;
    ii. Numărul şi rata accidentelor de muncă cu consecinţe grave (excluzând decesele);
    iii. Numărul şi rata accidentelor de muncă;
    iv. Principalele tipuri de accidente de muncă;
    v. Numărul de ore lucrate.

    b. Pentru toţi lucrătorii care nu sunt salariaţi, dar a căror muncă şi/sau loc de muncă este controlat de entitate:
    i. Numărul şi rata deceselor ca urmare a accidentelor de muncă;
    ii. Numărul şi rata accidentelor de muncă cu consecinţe grave (excluzând decesele);
    iii. Numărul şi rata accidentelor de muncă;
    iv. Principalele tipuri de accidente de muncă;
    v. Numărul de ore lucrate.

    c. Pericolele legate de muncă care prezintă un risc de accident cu consecinţe grave, inclusiv:
    i. modul în care au fost determinate aceste pericole;
    ii. care dintre aceste pericole au cauzat sau au contribuit la accidente cu consecinţe grave în perioada de raportare;
    iii. acţiuni întreprinse sau în curs de implementare în vederea eliminării acestor pericole şi pentru a minimiza riscurile utilizând ierarhia controalelor.

    d. Orice acţiuni întreprinse sau în curs de implementare în vederea eliminării altor pericole legate de muncă şi pentru a minimiza riscurile utilizând ierarhia controalelor.
    e. Modul de calcul al ratelor, respectiv pe baza a 200.000 sau a 1.000.000 de ore lucrate.
    f. Dacă şi de ce au fost excluşi lucrătorii de la specificaţiile GRI-SRS 403-9, inclusiv tipurile de lucrători excluşi.
    g. Orice informaţii contextuale necesare pentru a înţelege modul în care au fost compilate datele, şi anume orice standarde, metodologii şi ipoteze utilizate.
    2.1. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 403-9, entitatea trebuie:
    2.1.1. să excludă decesele din calculul numărului şi ratei accidentelor de muncă cu consecinţe grave;
    2.1.2. să includă decesele ca urmare a accidentelor de muncă în calculul numărului şi al ratei accidentelor de muncă;
    2.1.3. să includă accidentele survenite ca urmare a navetei numai în cazul în care transportul la/ de la locul de muncă a fost organizat de entitate;
    2.1.4. să calculeze ratele pe baza fie a 200.000, fie a 1.000.000 de ore lucrate, folosind următoarele formule:
        Rata deceselor ca urmare a accidentelor de muncă = (Numărul deceselor ca urmare a accidentelor de muncă/Numărul de ore lucrate) x [200,000 sau 1,000,000]
        Rata accidentelor de muncă cu consecinţe grave (excluzând = decesele) = (Numărul accidentelor de muncă cu consecinţe grave (excluzând decesele)/Numărul de ore lucrate) x [200,000 sau 1,000,000]
        Rata accidentelor de muncă = (Numărul accidentelor de muncă/Numărul de ore lucrate) x [200,000 sau 1,000,000]




    GRI-SRS 403-10 Boli profesionale
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Pentru toţi salariaţii:
    i. Numărul de decese ca urmare a bolilor profesionale;
    ii. Numărul de cazuri de boli profesionale;
    iii. Principalele tipuri de boli profesionale.

    b. Pentru toţi lucrătorii care nu sunt salariaţi, dar a căror muncă şi/sau loc de muncă este controlat de entitate:
    i. Numărul de decese ca urmare a bolilor profesionale;
    ii. Numărul de cazuri de boli profesionale;
    iii. Principalele tipuri de boli profesionale.

    c. Pericolele legate de muncă care prezintă un risc de boli profesionale, inclusiv:
    i. modul în care au fost determinate aceste pericole;
    ii. care dintre aceste pericole au cauzat sau au contribuit la cazuri de boli profesionale în perioada de raportare;
    iii. acţiuni întreprinse sau în curs de implementare în vederea eliminării acestor pericole şi pentru a minimiza riscurile utilizând ierarhia controalelor.

    d. Dacă şi de ce au fost excluşi anumiţi salariaţi din cadrul acestei clauze, inclusiv tipurile de salariaţi excluşi.
    e. Orice informaţii contextuale necesare pentru a înţelege modul în care au fost compilate datele, şi anume orice standarde, metodologii şi ipoteze utilizate.


    Cerinţe privind compilarea
        La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 403-10, entitatea trebuie să includă decesele ca urmare a bolilor profesionale în calculul numărului de cazuri de îmbolnăvire cu boli profesionale.

    Criteriul 16. Calificări
        Entitatea raportează ce obiective şi-a stabilit şi ce măsuri a luat pentru a creşte nivelul abilităţilor şi competenţelor tuturor salariaţilor, adică capacitatea acestora de a participa la viaţa profesională şi de a se adapta la schimbările demografice. De asemenea, entitatea raportează unde sunt anticipate riscuri.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi obiectivele pentru promovarea capacităţii tuturor salariaţilor de a participa la viaţa profesională, în special în ceea ce priveşte educaţia (programe de formare, asistenţă pentru îmbunătăţirea competenţelor), managementul sănătăţii, digitalizarea şi abordarea provocărilor generate de schimbările demografice şi data planificată pentru atingerea acestora.

    Aspectul 2
        Raportaţi strategiile şi măsurile concrete pentru promovarea capacităţii tuturor salariaţilor de a participa la viaţa profesională, în special în ceea ce priveşte educaţia (programe de formare, asistenţă pentru îmbunătăţirea competenţelor), managementul sănătăţii, digitalizarea şi abordarea provocărilor generate de schimbările demografice.

    Aspectul 3
        Raportaţi dacă şi în ce măsură obiectivele anterioare au fost atinse sau, dacă nu aţi putut atinge aceste obiective, explicaţi de ce.

    Indicatori de performanţă pentru Criteriul 16
    GRI-SRS 404-1 Media anuală a orelor de formare per angajat
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Media orelor de formare de care au beneficiat salariaţii entităţii în perioada de raportare, defalcat pe:
    i. gen;
    ii. categorie de salariat.



    GRI-SRS 404-3 Procentul de angajaţi care sunt evaluaţi în mod regulat din punctul de vedere al performanţei şi al dezvoltării carierei
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Procentul total de salariaţi, defalcat pe gen şi pe categorie de salariaţi, care sunt evaluaţi în mod regulat din punctul de vedere al performanţei şi al dezvoltării carierei în perioada de raportare.


    Criteriul 17. Drepturile omului
        Entitatea raportează strategiile şi obiectivele stabilite, precum şi măsurile adoptate în vederea asigurării respectării drepturilor omului atât la nivelul entităţii, cât şi în cadrul lanţului valoric, inclusiv în ceea ce priveşte prevenirea muncii forţate, a exploatării copiilor prin muncă şi a tuturor celorlalte forme de exploatare. De asemenea, trebuie furnizate informaţii cu privire la rezultatele măsurilor întreprinse şi la orice riscuri relevante identificate.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi obiectivele în ce priveşte respectarea drepturilor omului în relaţie cu propria companie/ instituţie, furnizori sau alte părţi interesate şi data planificată pentru atingerea lor.

    Aspectul 2
        Raportaţi strategiile şi măsurile concrete adoptate în ce priveşte respectarea drepturilor omului în relaţie cu propria companie/ instituţie, furnizori sau alte părţi interesate.

    Aspectul 3
        Raportaţi dacă şi în ce măsură obiectivele anterioare au fost atinse sau, dacă nu aţi putut atinge aceste obiective, explicaţi de ce.

    Aspectul 4
        Raportaţi orice riscuri semnificative care decurg din activităţile, produsele şi/ sau serviciile companiei/ instituţiei dumneavoastră şi din relaţiile cu părţile interesate, care ar putea avea un impact negativ asupra drepturilor omului.

    Indicator de performanţă pentru Criteriul 17
    GRI-SRS 410-1 Personalul de securitate instruit în ceea ce priveşte politicile sau procedurile referitoare la drepturile omului
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Procentul personalului de securitate care a fost instruit în ceea ce priveşte politicile sau procedurile specifice entităţii privind drepturile omului şi aplicarea acestora în materie de securitate.
    b. Dacă cerinţele de instruire se aplică şi entităţilor terţe care furnizează personal de securitate.


    Criteriul 18. Cetăţenie corporativă
        Entitatea raportează modul în care contribuie la cetăţenia corporativă în regiunile în care îşi desfăşoară activităţile principale.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi despre strategiile şi măsurile concrete prin care compania/ instituţia dumneavoastră contribuie la viaţa comunităţii, în special prin sprijinirea aspectelor sociale, ecologice, culturale şi economice din municipalităţi sau regiuni, dincolo de activităţile sale de bază şi prin angajarea în dialog cu oameni, instituţii şi asociaţii din cadrul comunităţii.

    Aspectul 2
        Raportaţi orice riscuri semnificative care decurg din activităţile, produsele şi/ sau serviciile companiei/ instituţiei dumneavoastră şi din relaţiile cu părţile interesate, care ar putea avea un impact negativ asupra comunităţii.

    Indicator de performanţă pentru Criteriul 18
    GRI-SRS 413-1 Activităţi cu implicarea comunităţii locale, evaluări de impact şi programe de dezvoltare
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Procentul de activităţi în care au fost implicate comunităţile locale, evaluări de impact şi/sau programe de dezvoltare, inclusiv cu utilizarea de:
    i. evaluări ale impactului social, inclusiv evaluări ale impactului de gen, bazate pe procese participative;
    ii. evaluări de impact asupra mediului înconjurător şi monitorizare continuă;
    iii. publicări ale rezultatelor evaluărilor de impact social şi asupra mediului înconjurător;
    iv. programe de dezvoltare a comunităţii locale bazate pe nevoile acesteia;
    v. planuri de implicare a părţilor interesate bazate pe cartografierea părţilor interesate (stakeholder mapping);
    vi. comitete şi procese de consultare a comunităţii locale, cu o bază largă, care includ grupuri vulnerabile;
    vii. consilii de întreprindere, comitete de sănătate şi securitate în muncă şi alte organisme de reprezentare a salariaţilor pentru a face faţă impactului;
    viii. procese formalizate de reclamaţie ale comunităţii locale.



    Criteriul 19. Influenţă politică
        Entitatea raportează toate contribuţiile semnificative legate de procedurile de adoptare de acte normative, precum şi toate modalităţile de finanţare a activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi pentru ce proiecte de acte normative aţi formulat şi transmis puncte de vedere către iniţiator.

    Aspectul 2
        Raportaţi dacă aţi efectuat donaţii către partide politice sau pentru campanii electorale. Aspectul 3
        Raportaţi la ce organizaţii neguvernamentale active din punct de vedere politic este membră compania.

    Indicator de performanţă pentru Criteriul 19
    GRI-SRS 415-1 Contribuţii politice
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Valoarea monetară totală a contribuţiilor financiare şi în natură către organizaţii politice realizate direct şi indirect de către entitate, pe ţară şi destinatar/beneficiar.
    b. Dacă este cazul, modul în care a fost estimată valoarea bănească a contribuţiilor în natură. Cerinţe privind compilarea
    2.1. La compilarea informaţiilor specificate în GRI-SRS 415-1, entitatea trebuie să calculeze contribuţiile politice financiare în conformitate cu normele contabile naţionale, acolo unde acestea există.


    Criteriul 20. Conduită conform legii şi a liniilor directoare
        Entitatea raportează ce măsuri, standarde, sisteme şi procese aplică pentru a evita comportamentul ilegal şi, în special, corupţia. Entitatea descrie modul în care corupţia şi alte încălcări ale legii sunt prevenite, descoperite şi sancţionate, precum şi rezultatele obţinute şi riscurile identificate.

    Lista de verificare
    Aspectul 1
        Raportaţi obiectivele în ce priveşte conduita conformă cu legea şi liniile directoare în relaţie cu propria companie/ instituţie, furnizori sau alte părţi interesate şi data planificată pentru atingerea lor.

    Aspectul 2
        Raportaţi strategiile, măsurile concrete, standardele, sistemele şi procesele de prevenire a comportamentului ilegal şi în special a corupţiei. Descrieţi modul în care corupţia şi alte încălcări ale legii sunt prevenite, descoperite şi sancţionate în companie/ instituţie.

    Aspectul 3
        Raportaţi modul în care este verificată implementarea strategiilor, măsurilor, standardelor, sistemelor şi proceselor.

    Aspectul 4
        Raportaţi dacă există un responsabil pentru măsurile, standardele, sistemele şi procesele aplicate pentru a evita comportamentul ilegal şi, în special, corupţia, în compania/ instituţia dumneavoastră şi cum este implicat managementul.

    Aspectul 5
        Raportaţi modul în care managerii şi angajaţii sunt informaţi cu privire la măsurile, standardele, sistemele şi procesele aplicate pentru a evita comportamentul ilegal şi, în special, corupţia.

    Aspectul 6
        Raportaţi dacă şi în ce măsură obiectivele anterioare au fost atinse sau, dacă nu aţi putut atinge aceste obiective, explicaţi de ce.

    Aspectul 7
        Raportaţi orice riscuri semnificative care decurg din activităţile, produsele şi/ sau serviciile companiei/ instituţiei dumneavoastră şi din relaţiile cu părţile interesate, care ar putea avea un impact negativ asupra integrităţii în cadrul companiei/instituţiei.

    Indicatori de performanţă pentru Criteriul 20
    GRI-SRS 2-27 Conformarea cu legile şi alte reglementări
        Entitatea trebuie:
    a. să raporteze numărul total de cazuri semnificative de nerespectare a legilor şi a altor reglementări în perioada de raportare, precum şi o defalcare a acestui total după:
    i. cazuri pentru care au fost aplicate amenzi;
    ii. cazuri pentru care au fost aplicate sancţiuni nemonetare;

    b. să raporteze numărul total şi valoarea bănească a amenzilor pentru cazurile de nerespectare a legilor şi a altor reglementări care au fost plătite în perioada de raportare, precum şi o defalcare a acestui total după:
    i. amenzi pentru cazurile de nerespectare a legilor şi a altor reglementări care au avut loc în perioada curentă de raportare;
    ii. amenzi pentru cazurile de nerespectare a legilor şi a altor reglementări care au avut loc în perioadele anterioare de raportare;

    c. să descrie cazurile semnificative de neconformare;
    d. să descrie modul în care a determinat cazurile semnificative de neconformare.


    GRI-SRS 205-1 Activităţi evaluate pentru riscuri de corupţie
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Numărul total şi procentul activităţilor evaluate ce implică riscuri de corupţie.
    b. Riscurile semnificative de corupţie identificate prin evaluarea riscurilor.


    GRI-SRS 205-2 Comunicare şi instruire cu privire la politicile şi procedurile anticorupţie
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Numărul total şi procentul membrilor conducerii cărora le-au fost comunicate politicile şi procedurile anticorupţie ale entităţii, defalcate pe regiune.
    b. Numărul total şi procentul de salariaţi cărora le-au fost comunicate politicile şi procedurile anticorupţie ale entităţii, defalcate pe categorie de salariaţi şi regiune.
    c. Numărul total şi procentul de parteneri de afaceri cărora le-au fost comunicate politicile şi procedurile anticorupţie ale entităţii, defalcate pe tip de partener de afaceri şi regiune.
        Trebuie precizat dacă politicile şi procedurile anticorupţie ale entităţii au fost comunicate altor persoane sau entităţi.

    d. Numărul total şi procentul membrilor organelor de conducere care au beneficiat de formare în domeniul anticorupţie, defalcate pe regiune.
    e. Numărul total şi procentul de salariaţi care au primit instruire în domeniul anticorupţie, defalcate pe categorie de salariaţi şi regiune.


    GRI-SRS 205-3 Incidente confirmate de corupţie şi acţiuni întreprinse
        Entitatea trebuie să raporteze următoarele informaţii:
    a. Numărul total şi natura incidentelor de corupţie confirmate.
    b. Numărul total de incidente confirmate în care angajaţii au fost disponibilizaţi sau sancţionaţi disciplinar pentru corupţie.
    c. Numărul total de incidente confirmate când contractele cu partenerii de afaceri au fost reziliate sau nereînnoite din cauza încălcărilor legate de corupţie.
    d. Cauzele juridice publice privind corupţia care vizează entitatea sau salariaţii acesteia în perioada de raportare, precum şi rezultatele acestor cauze.


    Raportare conform taxonomiei UE
    Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile şi de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, cunoscut ca Regulamentul privind taxonomia, instituie criteriile conform cărora se determină dacă o activitate economică se califică drept durabilă din punctul de vedere al mediului în scopul stabilirii gradului de sustenabilitate al unei investiţii, din aceeaşi perspectivă a mediului.
        Articolul 8 din Regulamentul privind taxonomia prevede că orice entitate care face obiectul unei obligaţii de a publica informaţii nefinanciare trebuie să includă în declaraţia în acest sens informaţii cu privire la modul şi măsura în care activităţile întreprinderii sunt asociate cu activităţi economice care se califică drept durabile din punctul de vedere al mediului, conform dispoziţiilor regulamentului.
        Pentru a stabili sustenabilitatea unei anumite activităţi economice din punctul de vedere al mediului, articolul 9 din Regulament stabileşte o listă exhaustivă de 6 obiective de mediu. Contribuţia substanţială la unul sau mai multe dintre aceste obiective de mediu, precum şi faptul că acestea nu sunt prejudiciate în mod semnificativ, reprezintă, aşadar, unul dintre criteriile care trebuie avute în vedere la stabilirea gradului de sustenabilitate din punctul de vedere al mediului al unei investiţii.
     O activitate economică se califică drept o activitate care contribuie în mod substanţial la unul sau mai multe dintre obiectivele de mediu stabilite de Regulamentul (UE) 2020/852 în cazul în care facilitează în mod direct o contribuţie substanţială a altor activităţi la unul sau mai multe dintre aceste obiective, cu condiţia ca activitatea economică respectivă să nu conducă la un blocaj al activelor care să submineze obiectivele de mediu pe termen lung, având în vedere durata de viaţă economică a respectivelor active şi să aibă un efect pozitiv substanţial asupra mediului, pe baza unor consideraţii legate de ciclul de viaţă (articolul 16 din Regulamentul (UE) 2020/852).

┌────────────┬─────────────────────────┐
│ │Obiectivul 1. Atenuarea │
│ │schimbărilor climatice │
│ │O activitate economică se│
│ │califică drept o │
│ │activitate care │
│ │contribuie în mod │
│ │substanţial la atenuarea │
│ │schimbărilor climatice în│
│ │cazul în care activitatea│
│ │respectivă contribuie în │
│ │mod substanţial la │
│ │stabilizarea │
│ │concentraţiilor de gaze │
│ │cu efect de seră în │
│ │atmosferă la un nivel │
│ │care împiedică │
│ │interferenţele antropice │
│ │periculoase cu sistemul │
│ │climatic, în concordanţă │
│ │cu obiectivul pe termen │
│ │lung privind temperatura │
│ │al Acordului de la Paris │
│ │prin evitarea sau │
│ │reducerea emisiilor de │
│ │gaze cu efect de seră sau│
│ │sporirea absorbţiilor de │
│ │gaze cu efect de seră, │
│ │inclusiv prin inovarea în│
│ │materie de procese sau │
│ │produse. │
│ │(Articolul 10 din │
│ │Regulamentul 2020/852) │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Obiectivul 2. Adaptarea │
│ │la schimbările climatice │
│ │O activitate economică se│
│ │califică drept o │
│ │activitate care │
│ │contribuie în mod │
│ │substanţial la adaptarea │
│ │la schimbările climatice │
│ │atunci când respectiva │
│ │activitate: │
│ │include soluţii de │
│ │adaptare care fie reduc │
│ │riscul efectului negativ │
│ │al climatului actual si │
│ │al celui viitor │
│ │preconizat asupra acelei │
│ │activităţi economice, fie│
│ │reduc în mod substanţial │
│ │efectul negativ │
│ │respectiv, fără a creste │
│ │riscul unui efect negativ│
│ │asupra persoanelor, │
│ │asupra naturii sau asupra│
│ │activelor; sau │
│ │oferă soluţii de adaptare│
│ │care, pe lângă faptul că │
│ │se califică drept │
│ │activităţi care │
│ │contribuie în mod │
│ │substanţial la unul sau │
│ │mai multe dintre │
│ │obiectivele de mediu, │
│ │contribuie în mod │
│ │substanţial la prevenirea│
│ │sau reducerea riscului │
│ │efectului negativ al │
│ │climatului actual si al │
│ │celui viitor preconizat │
│ │asupra persoanelor, │
│ │asupra naturii sau asupra│
│ │activelor, fără a creste │
│ │riscul unui efect negativ│
│ │asupra altor persoane, │
│ │asupra naturii sau asupra│
│ │activelor. │
│ │(Articolul 11 din │
│ │Regulamentul 2020/852) │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Obiectivul 3. Utilizarea │
│ │durabilă şi protecţia │
│ │resurselor de apă şi a │
│ │celor marine │
│ │O activitate economică se│
│ │califică drept o │
│ │activitate care │
│ │contribuie în mod │
│ │substanţial la utilizarea│
│Obiectivele │durabilă si la protecţia │
│de mediu │resurselor de apă si a │
│stabilite de│celor marine în cazul în │
│articolul 9 │care activitatea │
│din │respectivă fie contribuie│
│Regulamentul│în mod substanţial la │
│2020/852 │obţinerea stării bune a │
│ │corpurilor de apă, │
│ │inclusiv a corpurilor de │
│ │apă de suprafaţă si a │
│ │celor subterane, sau la │
│ │prevenirea deteriorării │
│ │corpurilor de apă care │
│ │sunt deja în stare bună, │
│ │fie contribuie în mod │
│ │substanţial la obţinerea │
│ │stării ecologice bune a │
│ │apelor marine sau la │
│ │prevenirea deteriorării │
│ │apelor marine care sunt │
│ │deja în stare ecologică │
│ │bună. │
│ │(Articolul 12 din │
│ │Regulamentul 2020/852) │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Obiectivul 4. Tranziţia │
│ │către o economie │
│ │circulară │
│ │O activitate economică se│
│ │califică drept o │
│ │activitate care │
│ │contribuie în mod │
│ │substanţial la tranziţia │
│ │către o economie │
│ │circulară, inclusiv la │
│ │prevenirea generării de │
│ │deşeuri, la reutilizarea │
│ │şi la reciclarea │
│ │acestora, în condiţiile │
│ │prevăzute de articolul 13│
│ │din Regulamentul 2020/ │
│ │852. │
│ │(Articolul 13 din │
│ │Regulamentul 2020/852) │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Obiectivul 5. Prevenirea │
│ │şi controlul poluării │
│ │O activitate economică se│
│ │califică drept o │
│ │activitate care │
│ │contribuie în mod │
│ │substanţial la prevenirea│
│ │şi controlul poluării în │
│ │cazul în care activitatea│
│ │respectivă contribuie în │
│ │mod substanţial la │
│ │protecţia mediului │
│ │împotriva poluării prin │
│ │prevenirea sau reducerea │
│ │de poluanţi, │
│ │îmbunătăţirea nivelului │
│ │calităţii aerului, a apei│
│ │sau a solului, prevenirea│
│ │sau reducerea producţiei,│
│ │utilizării sau eliminării│
│ │substanţelor chimice sau │
│ │curăţarea deşeurilor │
│ │depozitate impropriu. │
│ │(Articolul 14 din │
│ │Regulamentul 2020/852) │
│ ├─────────────────────────┤
│ │Obiectivul 6. Protecţia │
│ │şi refacerea │
│ │biodiversităţii şi a │
│ │ecosistemelor │
│ │O activitate economică se│
│ │califică drept o │
│ │activitate care │
│ │contribuie în mod │
│ │substanţial la protejarea│
│ │şi refacerea │
│ │biodiversităţii şi a │
│ │ecosistemelor în cazul în│
│ │care activitatea │
│ │respectivă contribuie în │
│ │mod substanţial la │
│ │protejarea, conservarea │
│ │sau refacerea │
│ │biodiversităţii sau la │
│ │obţinerea condiţiei │
│ │ecologice bune a │
│ │ecosistemelor sau la │
│ │protecţia ecosistemelor │
│ │care sunt deja în │
│ │condiţie bună. │
│ │(Articolul 15 din │
│ │Regulamentul 2020/852) │
└────────────┴─────────────────────────┘

    În ceea ce priveşte criteriile tehnice de examinare pentru determinarea condiţiilor în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanţial la atenuarea schimbărilor climatice sau la adaptarea la schimbările climatice, precum şi dacă activitatea economică respectivă aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu, acestea sunt stabilite prin Regulamentul delegat (UE) 2021/2139 al Comisiei.
     Conţinutul şi modul de prezentare a informaţiilor care trebuie furnizate în temeiul articolului 8 din Regulamentul privind taxonomia, precum şi metodologia aferentă, sunt specificate în cadrul Regulamentului delegat (UE) 2021/2178 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului prin precizarea conţinutului şi a modului de prezentare a informaţiilor care trebuie furnizate de întreprinderile care fac obiectul articolului 19a sau 29a din Directiva 2013/34/UE în ceea ce priveşte activităţile economice durabile din punctul de vedere al mediului şi prin precizarea metodologiei pentru respectarea acestei obligaţii de furnizare de informaţii*1.
     *1 Regulamentul delegat (UE) 2021/2139 şi Regulamentul delegat (UE) 2021/2178 au fost modificate prin Regulamentul delegat (UE) 2022/1214 în ceea ce priveşte activităţile economice din anumite sectoare energetice, respectiv în ceea ce priveşte publicarea de informaţii specifice referitoare la activităţile economice respective.


    Glosar

┌─┬────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ │ │Amprenta ecologică este suprafaţa │
│ │ │de pe Terra necesară pentru stilul│
│ │ │de viaţă al unei persoane. Această│
│ │ │suprafaţă include teritoriul │
│ │ │pentru producerea de îmbrăcăminte,│
│ │ │alimente şi energie, dar şi pentru│
│ │ │eliminarea gunoiului sau pentru │
│ │Amprenta │eliminarea dioxidului de carbon │
│A│ecologică │eliberat de activităţile umane │
│ │ │care au loc per persoană. Valorile│
│ │ │sunt date în hectare globale pe │
│ │ │persoană pe an şi variază │
│ │ │considerabil în funcţie de │
│ │ │regiune. Oamenii de ştiinţă Mathis│
│ │ │Wackernagel şi William Rees au │
│ │ │dezvoltat conceptul în 1994. │
│ │ │(www.footprintnetwork.org) │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Odată cu analiza biodiversităţii, │
│ │ │entităţile obţin o imagine de │
│ │ │ansamblu iniţială a efectelor şi │
│ │ │dependenţelor diferitelor domenii │
│ │Biodiversitate │ale entităţile asupra diversităţii│
│B│analiza │biologice. O primă verificare │
│ │biodiversităţii │poate ajuta la includerea │
│ │ │subiectului biodiversităţii în │
│ │ │managementul operaţional (de │
│ │ │mediu) şi la luarea măsurilor │
│ │ │adecvate. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Cetăţenia corporativă descrie │
│ │ │angajamentul social al │
│ │ │organizaţiilor dincolo de │
│ │Cetăţenie │propriile activităţi de afaceri. │
│ │corporativă │În mod clasic, aceasta include │
│ │ │donaţii, sponsorizări şi strângeri│
│ │ │de fonduri, dar şi promovarea │
│ │ │implicării angajaţilor în │
│ │ │activităţi de voluntariat. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Codul Român al Sustenabilităţii │
│ │ │(CRS) este un instrument de │
│ │ │raportare transparentă a │
│ │ │activităţii unei anumite companii │
│ │ │din punct de vedere al impactului │
│ │ │asupra dezvoltării durabile. CRS │
│ │ │se adresează entităţilor care au │
│ │ │obligaţia de a depune rapoarte │
│ │Codul Român al │nefinanciare/rapoarte de │
│ │Sustenabilităţii│sustenabilitate şi celor care │
│ │ │doresc să raporteze în mod │
│ │ │voluntar. Platforma vine în │
│ │ │sprijinul utilizatorilor care se │
│ │ │află în căutarea de bune practici │
│ │ │în domeniul sustenabilităţii şi a │
│ │ │celor care iau decizii comerciale │
│ │ │în funcţie de importanţa pe care o│
│ │ │entitate o acordă acestui subiect.│
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │În contextul Codului Român al │
│ │ │Sustenabilităţii, comunităţile │
│ │ │sunt înţelese ca fiind grupuri de │
│ │ │oameni sau autorităţi identificate│
│ │ │la nivel regional sau prin anumite│
│ │ │caracteristici, cum ar fi relaţii │
│ │ │juridice ori sociale. Entităţile │
│ │ │publice sau private pot influenţa │
│ │Comunitate │pozitiv sau negativ │
│ │ │condiţiile-cadru economice, │
│ │ │sociale sau ecologice ale │
│ │ │comunităţii. Contribuţiile │
│ │ │antreprenoriale pentru comunitate │
│ │ │pot fi taxele şi impozitele │
│ │ │plătite, angajarea sau volumul de │
│ │ │achiziţii realizate de către │
│ │ │entităţi din comunităţile locale. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Raportul de sustenabilitate │
│ │ │elaborat în baza Codului trebuie │
│ │ │să conţină informaţii potrivit │
│ │ │tuturor aspectelor din cadrul │
│ │ │celor 20 de criterii. Conform │
│ │ │principiului „conformitate sau │
│ │Conformitate sau│explicaţie”, în cazul în care │
│ │explicaţie │pentru un anumit criteriu nu sunt │
│ │ │prezentate informaţii, textul │
│ │ │inserat la criteriul respectiv │
│ │ │trebuie să conţină o explicaţie a │
│ │ │motivului pentru care nu sunt │
│ │ │incluse date cu privire la aceste │
│C│ │aspecte. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │O definiţie general acceptată a │
│ │ │corupţiei este aceea de „abuz de │
│ │ │putere în scopul obţinerii unui │
│ │ │câştig personal”. Corupţia este în│
│ │ │general înţeleasă ca referindu-se │
│ │ │la folosirea abuzivă a unei │
│ │ │funcţii în administraţia publică │
│ │ │sau a legăturilor cu aceasta în │
│ │ │vederea asigurării unor beneficii │
│ │ │necuvenite pentru sine sau pentru │
│ │ │un terţ, însă definiţia este │
│ │ │aplicabilă şi sectorului privat. │
│ │Corupţia │Infracţiunile de corupţie includ │
│ │ │fapte cu caracter penal, │
│ │ │incriminate de normele legale, │
│ │ │precum luarea si darea de mită, │
│ │ │traficul sau cumpărarea de │
│ │ │influenţă, toate prevăzute de │
│ │ │Codul Penal; de asemenea, o │
│ │ │categorie specială de fapte penale│
│ │ │în această sferă este cea a │
│ │ │infracţiunilor asimilate │
│ │ │infracţiunilor de corupţie, │
│ │ │prevăzute în Secţiunea a 3-a a │
│ │ │Legii nr. 78/2000. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Termenul de ciclu de viaţă al │
│ │ │produsului se referă la întregul │
│ │ │proces al produsului înainte de │
│ │ │intrarea pe piaţă, pe piaţă si │
│ │ │până când acesta este scos de pe │
│ │ │piaţă. Prin urmare, sunt incluse │
│ │ │efectele în domeniile designului, │
│ │Ciclul de viaţă │materiilor prime, producţiei, │
│ │al produsului │transportului, utilizării si │
│ │ │reciclării. În ceea ce priveşte │
│ │ │sustenabilitatea, reciclarea în │
│ │ │loc de eliminare ar fi în cele din│
│ │ │urmă de dorit. În acest sens │
│ │ │companiile de la toate nivelurile │
│ │ │pot contribui la dezvoltarea │
│ │ │durabilă prin procese inovatoare. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Obiectivul principal este │
│ │ │reducerea impactului produselor si│
│ │ │serviciilor asupra mediului si │
│ │ │îmbunătăţirea performanţei lor │
│ │ │socio-economice pe întreg ciclul │
│ │ │de viaţă. Aceasta include │
│ │Ciclul de viaţă │proiectarea, extracţia materiilor │
│ │- abordarea │prime, producţia, logistica, │
│ │bazată pe ciclul│utilizarea până la eliminare sau │
│ │de viaţă │reciclare la sfârsitul ciclului de│
│ │ │viaţă. La toate nivelurile, │
│ │ │entităţile pot contribui la │
│ │ │dezvoltarea durabilă prin procese │
│ │ │inovatoare, în loc să se ocupe │
│ │ │doar de respectarea legilor si │
│ │ │reglementărilor. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Dialogul părţilor interesat se │
│ │ │referă la schimbul de opinii │
│ │ │dintre companie si entităţile │
│ │ │implicate în diverse activităţi/ │
│ │ │procese despre strategia de │
│ │ │sustenabilitate sau despre │
│ │ │obiectivele si proiectele de │
│ │ │sustenabilitate si este considerat│
│ │Dialogul │un instrument important de │
│ │părţilor │management al sustenabilităţii │
│ │interesate │(vezi criteriul 9). Standardul │
│ │ │AA1000SES (Creating and conducting│
│ │ │inclusive sustainability-related │
│ │ │stakeholder engagement practices) │
│ │ │al reţelei non-profit │
│ │ │AccountAbility oferă principii │
│ │ │pentru a trata cu succes grupurile│
│ │ │de părţi interesate. │
│ │ │(www.accountability.org/standards)│
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Diversitate reprezintă asemănările│
│ │ │si deosebirile dintr-un grup din │
│ │ │punct de vedere al unor │
│ │Diversitate │caracteristici precum gen, etnie, │
│ │ │vârstă, dizabilităţi, aptitudini, │
│ │ │stil de viaţă, mediu cultural, │
│ │ │orientare sexuală, religie etc. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Principalele subiecte fac referire│
│ │ │la salariul echitabil, protecţia │
│ │ │împotriva concedierii, practicile │
│ │ │disciplinare si de concediere │
│ │ │transparente, precum si acordurile│
│ │ │privind programul de lucru, │
│D│ │concediul si concediul pentru │
│ │Drepturile │cresterea copilului. În România, │
│ │angajaţilor │drepturile angajaţilor sunt foarte│
│ │ │importante; multe dintre ele sunt │
│ │ │stipulate prin Constituţie, Codul │
│ │ │muncii si/sau contracte colective.│
│ │ │La nivel internaţional, este de │
│ │ │interes Declaraţia Organizaţiei │
│ │ │Internaţionale a Muncii cu privire│
│ │ │la principiile si drepturile │
│ │ │fundamentale ale salariaţilor. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Drepturile omului se aplică în mod│
│ │ │egal tuturor oamenilor. Ele sunt │
│ │ │universal valabile, indivizibile │
│ │ │si nu pot fi refuzate nimănui. │
│ │ │Statele si entităţile de drept │
│ │ │public si privat au obligaţia de a│
│ │ │le proteja, fiind direct │
│ │ │responsabili pentru respectarea │
│ │ │drepturilor omului. Există diverse│
│ │ │texte recunoscute la nivel │
│ │Drepturile │internaţional care consemnează │
│ │omului │diferitele drepturi ale omului, │
│ │ │cum ar fi Declaraţia Universală a │
│ │ │Drepturilor Omului, Pactul │
│ │ │internaţional pentru drepturile │
│ │ │economice, sociale si culturale, │
│ │ │Pactul internaţional pentru │
│ │ │drepturile civile şi politice, │
│ │ │Convenţia Naţiunilor Unite cu │
│ │ │privire la Drepturile Copilului, │
│ │ │Convenţia privind eliminarea │
│ │ │tuturor formelor de discriminare │
│ │ │împotriva femeilor. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │În sens restrâns, eficienţa │
│ │ │resurselor se referă la creşterea │
│ │ │productivităţii materiilor prime, │
│ │ │la îmbunătăţirea raportului dintre│
│ │Eficienţa │intrări („input”) şi ieşiri │
│ │resurselor │(„output”). În sens mai larg, │
│ │ │criteriul include şi opţiunea de a│
│ │ │înlocui resursele esenţiale cu, de│
│ │ │exemplu, alternative reciclate, │
│ │ │regenerabile sau netoxice. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Egalitatea de şanse, în context │
│ │ │organizaţional, înseamnă modul în │
│ │ │care fiecare persoană, în toată │
│ │ │diversitatea sa, este încurajată │
│ │ │să îşi dezvolte întregul potenţial│
│ │ │astfel încât să contribuie la │
│E│ │succesul organizaţiei. Pentru │
│ │ │asigurare egalităţii de şanse sunt│
│ │ │necesare procese de evitare a │
│ │ │discriminării în selecţia şi │
│ │ │managementul personalului, de │
│ │Egalitatea de │integrare a migranţilor, procese │
│ │şanse │care îmbunătăţesc compatibilitatea│
│ │ │familiei şi muncii, permit │
│ │ │formarea şi educaţia ulterioară şi│
│ │ │modelează participarea şi │
│ │ │remunerarea adecvată pentru toţi │
│ │ │în mod egal. De asemenea, │
│ │ │procesele de sănătate şi │
│ │ │securitate în muncă trebuie │
│ │ │adaptate în acest context, pentru │
│ │ │a permite angajarea fără │
│ │ │discriminare a unor persoane cu │
│ │ │dizabilităţi. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │GRI este o organizaţie │
│ │ │internaţională independentă care │
│ │ │ajută companiile şi alte │
│ │ │organizaţii să îşi asume │
│ │ │responsabilitatea pentru impactul │
│ │Global Reporting│lor, oferindu-le un limbaj comun │
│G│Initiative (GRI)│global pentru a le comunica. Codul│
│ │ │Român al Sustenabilităţii include │
│ │ │o selecţie de indicatori de │
│ │ │performanţă GRI pentru raportarea │
│ │ │sustenabilităţii. Mai multe │
│ │ │informaţii pe │
│ │ │www.globalreporting.org. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Termenul indicator de performanţă │
│ │ │se referă aici la instrumente de │
│ │ │măsurare a performanţei de │
│ │ │sustenabilitate în cadrul unei │
│ │ │companii în formă calitativă sau │
│ │ │cantitativă. Indicatorii pot fi │
│ │ │utilizaţi în controlul şi │
│ │ │managementul intern, precum şi în │
│ │ │comunicarea externă. Utilizatorii │
│ │ │de pe piaţa de capital le pot │
│ │ │folosi, de exemplu, pentru a le │
│ │ │integra în modelele lor de analiză│
│ │ │sau pentru a determina cifre cheie│
│ │Indicator de │(de exemplu, emisii pe unitatea de│
│ │performanţă │performanţă). Indicatorii de │
│ │ │performanţă selectaţi din GRI (a │
│ │ │se vedea Lista de verificare) sunt│
│ │ │utilizaţi în raportarea elaborată │
│ │ │în baza Codului Român al │
│ │ │Sustenabilităţii şi sunt raportaţi│
│ │ │împreună cu criteriile. Pot fi │
│I│ │luaţi în considerare şi indicatori│
│ │ │de performanţă legaţi de industrie│
│ │ │sau companie. Exemple de │
│ │ │indicatori de performanţă sunt │
│ │ │consumul de energie pe tonă de │
│ │ │produs finit executat, consumul de│
│ │ │hârtie per angajat sau proporţia │
│ │ │de femei în conducerea superioară.│
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Influenţa politică include atât │
│ │ │legăturile financiare, cât şi │
│ │ │personale dintre o organizaţie şi │
│ │ │politică: apartenenţa la grupuri │
│ │ │de interese, cooperarea cu agenţii│
│ │ │de lobby adecvate, firme de │
│ │Influenţă │avocatură, firme de consultanţă şi│
│ │politică │relaţii publice, fundaţii şi think│
│ │ │tank-uri. De asemenea, poate │
│ │ │include iniţiative corporative │
│ │ │legate de evenimente şi │
│ │ │apartenenţa la grupuri de lucru │
│ │ │specifice, active din punct de │
│ │ │vedere politic. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Lanţul de aprovizionare este │
│ │ │reţeaua formată din toţi │
│ │ │indivizii, organizaţiile, │
│ │ │resursele, activităţile şi │
│ │Lanţ de │tehnologia implicate în crearea şi│
│ │aprovizionare │vânzarea unui produs/serviciu. În │
│ │ │funcţie de domeniul de activitate │
│ │ │al unei companii, lanţurile de │
│ │ │aprovizionare pot fi ramificate şi│
│ │ │de diferite lungimi. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Lanţul valoric este succesiunea │
│L│ │completă de activităţi prin care │
│ │ │se creează sau se primesc valori │
│ │ │sub formă de produse sau servicii │
│ │ │şi este constituit din multiple │
│ │ │etape din ciclul de viaţă al │
│ │Lanţul valoric │acestora, inclusiv cercetare şi │
│ │ │dezvoltare, aprovizionare, │
│ │ │producere, vânzări, precum şi │
│ │ │reciclarea şi eliminarea │
│ │ │produselor uzate. Faţă de lanţul │
│ │ │de aprovizionare, lanţul valoric │
│ │ │este, prin urmare, un termen care │
│ │ │are o acoperire mai vastă. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Principiul materialităţii provine │
│ │ │din contabilitatea │
│ │ │anglo-americană. Acesta prevede │
│ │ │faptul că în situaţiile financiare│
│ │ │anuale trebuie dezvăluite toate │
│ │ │aspectele care sunt relevante │
│ │ │deoarece, datorită amplorii lor, │
│ │ │au un impact semnificativ asupra │
│ │ │rezultatelor. În Codul Român al │
│ │Materialitatea │Sustenabilităţii, principiul │
│ │ │materialităţii se aplică acelor │
│ │ │aspecte relevante pentru │
│ │ │management ale activităţilor │
│ │ │antreprenoriale care au efecte │
│ │ │semnificative asupra aspectelor de│
│ │ │mediu, sociale şi de guvernanţă. │
│ │ │În Codul Român al │
│ │ │Sustenabilităţii, principiul │
│ │ │materialităţii se aplică │
│M│ │întregului document. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Este un instrument de analiză │
│ │ │strategică utilizat pentru a │
│ │ │determina problemele de │
│ │ │sustenabilitate importante pentru │
│ │ │o entitate şi părţile interesate. │
│ │ │Include analiza contextului intern│
│ │ │şi extern al organizaţiei şi │
│ │ │analiza aşteptărilor părţilor │
│ │Matricea de │interesate. Rezultatele sunt │
│ │materialitate/ │prezentate într-o matrice: pe o │
│ │Analiza │axă se regăsesc rezultatele │
│ │ │contextului organizaţiei, iar pe │
│ │ │cealaltă analiza aşteptărilor │
│ │ │părţilor interesate. Prin │
│ │ │compararea subiectelor relevante │
│ │ │pentru entitate şi pentru părţile │
│ │ │interesate, reies domeniile de │
│ │ │acţiune pentru planificarea │
│ │ │strategică. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Cele 6 obiective de mediu │
│ │ │prevăzute de Regulamentul (UE) │
│ │ │2020/852 (Regulamentul privind │
│ │ │taxonomia) sunt: atenuarea │
│ │ │schimbărilor climatice, adaptarea │
│ │ │la schimbările climatice, │
│ │ │folosirea durabilă şi protecţia │
│ │Obiectivele de │apei şi a resurselor marine, │
│ │mediu │tranziţia către o economie │
│ │(Regulamentul │circulară, prevenirea şi controlul│
│ │privind │poluării, precum şi protecţia şi │
│ │taxonomia) │refacerea biodiversităţii şi a │
│ │ │ecosistemelor. Regulamentul │
│ │ │stabileşte paşii pe care o │
│ │ │activitate economică trebuie să îi│
│ │ │facă pentru a aduce o contribuţie │
│ │ │substanţială sau pentru a nu aduce│
│ │ │atingere semnificativă niciunuia │
│ │ │dintre aceste obiective. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│O│ │Cele 17 Obiective pentru │
│ │ │Dezvoltare Durabilă sunt asumate │
│ │ │la nivelul Organizaţiei Naţiunilor│
│ │ │Unite prin Agenda 2030 pentru │
│ │ │Dezvoltare Durabilă adoptată în │
│ │ │2015. ODD-urile reprezintă un apel│
│ │ │la acţiunea urgentă a tuturor │
│ │ │statelor într-un parteneriat │
│ │ │global pentru un viitor │
│ │Obiectivele │sustenabil. Acestea vizează │
│ │pentru │domenii diverse, de la eliminare │
│ │Dezvoltare │sărăciei şi foametei, │
│ │Durabilă (ODD) │îmbunătăţirea sistemului │
│ │ │educaţional şi de sănătate, │
│ │ │reducerea inegalităţilor între │
│ │ │ţări şi în interiorul acestora, │
│ │ │creştere economică, până la │
│ │ │acţiune privind schimbările │
│ │ │climatice şi conservarea │
│ │ │biodiversităţii. │
│ │ │(www.sustainabledevelopment.un.org│
│ │ │/sdgs) │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Grupurile de părţi interesate sunt│
│ │ │persoane juridice/fizice sau │
│ │ │grupuri de persoane din mediul │
│ │ │organizaţiei care fie au o │
│ │ │influenţă asupra activităţii de │
│ │ │afaceri, fie sunt în prezent sau │
│ │ │în viitor afectate semnificativ de│
│ │ │activităţile, produsele şi/sau │
│ │ │serviciile organizaţiei. Acestea │
│ │ │includ, de exemplu, parteneri de │
│ │ │afaceri, angajaţi, clienţi, │
│ │ │furnizori, dar şi municipalităţi, │
│ │Părţile │partide, asociaţii, instituţii │
│ │interesate │publice, organizaţii │
│ │ │neguvernamentale, furnizori de │
│ │ │servicii financiare, investitori │
│ │ │etc. Se face o distincţie între │
│ │ │grupurile interne de persoane care│
│ │ │acţionează în interiorul │
│ │ │organizaţiei (de exemplu, │
│ │ │angajaţi, directori, reprezentanţi│
│ │ │ai sindicatelor) şi grupurile │
│ │ │externe de părţi interesate, adică│
│P│ │grupurile de interese care │
│ │ │acţionează în afara organizaţiei │
│ │ │(de exemplu, vecini, asociaţii, │
│ │ │mass-media, concurenţi). │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Protocolul privind gazele cu efect│
│ │ │de seră (GES) dezvoltat de World │
│ │ │Resources Institute (WRI) şi World│
│ │ │Business Council for Sustainable │
│ │ │Development (WBCSD) stabileşte │
│ │ │cadre globale standardizate │
│ │ │cuprinzătoare pentru a măsura şi │
│ │ │gestiona emisiile de GES din │
│ │Protocolul │operaţiunile sectorului privat/ │
│ │privind gazele │public şi din lanţurile valorice │
│ │cu efect de sera│şi acţiunile de atenuare. În │
│ │ │sensul Protocolului privind GES, │
│ │ │pe lângă emisiile directe cauzate │
│ │ │de maşini în procesul de producţie│
│ │ │sau ca urmare a călătoriilor de │
│ │ │afaceri, emisiile ar trebui să fie│
│ │ │prezentate, dacă este posibil, şi │
│ │ │ca urmare a utilizării energiei │
│ │ │electrice sau de către furnizori. │
│ │ │(www.ghgprotocol.org) │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Riscul este un eveniment sau o │
│ │ │situaţie cu potenţial negativ care│
│ │ │nu s-a manifestat / materializat │
│ │ │încă; managementul riscurilor │
│ │ │reprezintă totalitatea proceselor │
│ │ │prin care posibilele riscuri sunt │
│ │ │identificate, evaluate şi │
│ │ │gestionate în scopul prevenirii │
│ │ │sau reducerii probabilităţii de │
│ │ │apariţie, precum şi a diminuării │
│ │ │impactului în cazul materializării│
│R│Riscurile │acestora. Impactul riscului │
│ │ │reprezintă consecinţele (efectele)│
│ │ │materializării riscului. │
│ │ │Strategiile de risc prezintă │
│ │ │abordarea generală a unei entităţi│
│ │ │în privinţa riscurilor, incluzând │
│ │ │atât strategiile care urmăresc │
│ │ │diminuarea probabilităţii │
│ │ │materializării riscurilor, cât şi │
│ │ │pe cele care vizează reducerea │
│ │ │impactului în cazul manifestării │
│ │ │riscurilor. │
├─┼────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Serviciile ecosistemice reprezintă│
│ │ │beneficiile şi avantajele │
│ │ │sistemelor ecologice funcţionale │
│ │ │utilizate de oameni; acestea se │
│ │ │împart în trei categorii: de │
│ │ │producţie (cum ar fi materialele │
│ │ │de origine minerală, animală sau │
│ │Servicii │provenind de la plante, energia │
│ │ecosistemice │din surse regenerabile sau │
│ │ │neregenerabile etc.), de reglare │
│ │ │(de exemplu, captarea de poluanţi │
│ │ │realizată de către microorganisme,│
│ │ │alge, plante şi animale) şi │
│ │ │culturale (activităţi de agrement │
│ │ │şi recreere ca drumeţii în │
│ │ │parcurile naturale etc.). │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Implementarea practică a │
│ │ │cerinţelor de transparenţă sporită│
│ │ │în managementul achiziţiilor │
│ │ │prezintă provocări considerabile, │
│ │ │deoarece atât achiziţia în sine, │
│ │ │cât şi evaluarea informaţiilor cu │
│ │ │privire la ea necesită resurse │
│ │Sisteme de │considerabile. În cadrul │
│ │management al │industriei, există diverse │
│ │furnizorilor │iniţiative şi platforme care oferă│
│ │ │răspunsuri online pentru │
│ │ │întrebările furnizorilor cu │
│ │ │privire la sustenabilitatea │
│ │ │achiziţiilor, de exemplu BSCI, │
│ │ │E-TASC, EICC, PSCI, Achilles, │
│ │ │EcoVadis, FFC (Fair Factories │
│ │ │Clearinghouse), Intertek GSM, NQC,│
│ │ │Sedex, SupplyShift etc. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Sustenabilitatea sau dezvoltarea │
│ │ │durabilă este definită în Raportul│
│S│ │Brundtland ca fiind acea │
│ │ │dezvoltare ce răspunde nevoilor │
│ │ │prezentului fără a compromite │
│ │ │capacitatea generaţiilor viitoare │
│ │Sustenabilitate │de a-şi satisface propriile nevoi.│
│ │ │Premisa este că resursele sunt │
│ │ │finite şi, prin urmare, ar trebui │
│ │ │folosite în mod responsabil pentru│
│ │ │a se asigura că sunt suficiente │
│ │ │pentru generaţiile viitoare, fără │
│ │ │a scădea calitatea vieţii actuale.│
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Din punct de vedere ecologic, │
│ │ │sustenabilitatea vizează │
│ │Sustenabilitate │utilizarea prezentă a resurselor │
│ │ecologică │de mediu într-o manieră │
│ │ │judicioasă, fără a afecta │
│ │ │disponibilitatea acestora ori │
│ │ │calitatea mediului în viitor. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Din punct de vedere economic, │
│ │ │punctele cheie ale │
│ │ │sustenabilităţii sunt │
│ │Sustenabilitate │reprezentante de cresterea │
│ │economică │productivităţii, adică sporirea │
│ │ │cantitativă/calitativă a bunurilor│
│ │ │si serviciilor obţinute fără a │
│ │ │creste consumul de resurse. │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │ │Din punct de vedere social, │
│ │ │sustenabilitatea presupune că │
│ │ │procesele, sistemele, structurile │
│ │ │si relaţiile susţin în mod activ │
│ │Sustenabilitate │capacitatea generaţiilor actuale │
│ │socială │si viitoare de a crea comunităţi │
│ │ │sănătoase si viabile. Comunităţile│
│ │ │sustenabile din punct de vedere │
│ │ │social sunt echitabile, diverse, │
│ │ │conectate si democratice si oferă │
│ │ │o bună calitate a vieţii. │
└─┴────────────────┴──────────────────────────────────┘

                                       ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016