Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 16 martie 2018  de organizare şi desfăşurare a stagiului de adaptare şi a probei de aptitudini în vederea recunoaşterii calificărilor de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical, sub incidenţa Regimului general de recunoaştere a calificărilor profesionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 16 martie 2018 de organizare şi desfăşurare a stagiului de adaptare şi a probei de aptitudini în vederea recunoaşterii calificărilor de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical, sub incidenţa Regimului general de recunoaştere a calificărilor profesionale

EMITENT: Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 291 din 30 martie 2018
──────────
    Aprobată prin Hotărârea nr. 6 din 16 martie 2018, publicată în Monitorul oficial, Partea I, nr. 291 din 30 martie 2018.
──────────
    ART. 1
    (1) Regimul general de recunoaştere a calificărilor profesionale se aplică în vederea recunoaşterii calificărilor asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (4) lit. a),c)-e) şi alin. (5) din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Recunoaşterea profesională în cazurile prevăzute la alin. (1) se face, după caz, cu măsuri compensatorii care constau în efectuarea unui stagiu de adaptare sau susţinerea unei probe de aptitudini.

    ART. 2
    (1) Comisia naţională pentru recunoaşterea calificărilor de asistent medical generalist, de asistent medical şi de moaşă obţinute în Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană, denumită în continuare Comisia, analizează calificarea solicitantului aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), pe baza documentelor privind formarea şi experienţa profesională înaintate de acesta, stabilind dacă:
    a) formarea profesională însuşită acoperă discipline semnificativ diferite de cele incluse de titlul de calificare pentru profesia în cauză în România;
    b) profesia respectivă cuprinde în România una sau mai multe activităţi profesionale reglementate care nu se regăsesc în profesia corespondentă pentru care solicitantul s-a format în statul membru de origine, precum şi dacă această diferenţă, caracterizată printr-o pregătire specială şi obligatorie în România, include discipline semnificativ diferite de cele care au condus la obţinerea titlului de calificare de către solicitant;
    c) cunoştinţele dobândite de solicitant în decursul experienţei sale profesionale într-un stat membru sau într-o ţară terţă sunt de natură să acopere, total sau parţial, diferenţa semnificativă de formare constatată în cadrul analizei comparative menţionate.

    (2) În sensul prezentei metodologii, discipline semnificativ diferite înseamnă materiile a căror cunoaştere este esenţială pentru exercitarea profesiei şi în cazul cărora formarea urmată de solicitant prezintă diferenţe importante în ceea ce priveşte durata sau conţinutul, în raport cu formarea derulată în România, în profesia respectivă.
    (3) Prevederile alin. (1) se aplică cu respectarea principiului proporţionalităţii anterior efectuării măsurii compensatorii de către solicitant.

    ART. 3
    (1) Cazurile în care recunoaşterea profesională a calificărilor de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical obţinute în alt stat membru se face cu măsuri compensatorii se stabilesc cu respectarea condiţiilor prevăzute în acest sens de Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare, şi la propunerea motivată corespunzător a Comisiei în baza analizei comparative efectuate în conformitate cu prevederile art. 2.
    (2) Propunerea Comisiei se consemnează în procesul-verbal al şedinţei de lucru în care s-a efectuat analiza comparativă a calificării profesionale în cauză, se aprobă de către preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi se comunică solicitantului.
    (3) Comunicarea către solicitant va include obligatoriu şi informaţii privind:
    a) nivelul de calificare profesională necesar în România şi nivelul de calificare profesională deţinut de solicitant stabilit în baza clasificării prevăzute de Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) diferenţele semnificativ diferite prevăzute la art. 2 alin. (2) şi motivele pentru care respectivele diferenţe nu pot fi compensate prin cunoştinţe, abilităţi şi competenţe dobândite în decursul experienţei sale profesionale sau prin învăţare pe tot parcursul vieţii, validată în mod formal în acest scop de un organism relevant;
    c) îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a opta pentru efectuarea stagiului de adaptare sau pentru susţinerea probei de aptitudini, după caz;
    d) îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege privind obligaţia efectuării măsurii compensatorii stabilite în condiţiile legii de către Comisie.


    ART. 4
    Solicitantul care îndeplineşte condiţiile menţionate la art. 3 alin. (3) lit. c) va efectua măsura compensatorie pentru care a optat în scris.

    ART. 5
    (1) Stagiul de adaptare reprezintă exercitarea supravegheată, după caz, a activităţilor de asistent medical generalist, de moaşă sau de asistent medical în România, pe o durată de până la 3 ani, însoţit, eventual, de o formare profesională complementară.
    (2) Condiţiile de efectuare a stagiului de adaptare se stabilesc prin protocol încheiat între Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) şi unităţi spitaliceşti acreditate pentru învăţământ postliceal şi universitar medical, cu respectarea în acest sens a prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 6
    (1) Conţinutul şi durata stagiului de adaptare se decid de către Comisie pe baza evaluării prevăzute la art. 2 alin. (1) iar stagiul se efectuează sub responsabilitatea unui îndrumător de stagiu, membru OAMGMAMR calificat în profesia respectivă care a dobândit gradul de principal şi este salariat al unităţii spitaliceşti în care solicitantul va efectua stagiul de adaptare.
    (2) Îndrumătorul de stagiu se desemnează prin decizie a preşedintelui OAMGMAMR la propunerea filialei pe teritoriul căreia se află unitatea spitalicească menţionată la alin. (1). La finele stagiului, acesta va înainta Comisiei o caracterizare privind conduita solicitantului, precum şi abilităţile şi capacităţile însuşite.

    ART. 7
    (1) Stagiul de adaptare se finalizează cu evaluarea de către Comisie a cunoştinţelor acumulate de solicitant pe durata stagiului, prin:
    a) o probă orală; sau
    b) o probă scrisă, în cazul în care solicitantul efectuează formarea profesională complementară prevăzută la art. 5 alin. (1).

    (2) Conţinutul şi durata probelor de evaluare menţionate la alin. (1), precum şi bibliografia necesară susţinerii probei scrise se stabilesc de către Comisie.
    (3) Probele de evaluare se notează cu calificativul „admis“ sau „respins“ şi se consemnează de către Comisie în procesul-verbal întocmit la data susţinerii acestora.
    (4) Solicitantul care la proba de evaluare a cunoştinţelor acumulate pe durata stagiului de adaptare a obţinut calificativul „respins“ poate susţine o nouă probă la o dată stabilită de Comisie de comun acord cu acesta.

    ART. 8
    (1) Unitatea sanitară de pregătire, durata, conţinutul, condiţiile de efectuare a stagiului de adaptare, proba prin care se va face evaluarea cunoştinţelor însuşite şi, după caz, bibliografia necesară susţinerii probei scrise se aduc la cunoştinţa solicitantului.
    (2) Data susţinerii probei de evaluare a cunoştinţelor acumulate pe durata stagiului de adaptare se stabileşte de Comisie de comun acord cu solicitantul.

    ART. 9
    Recunoaşterea calificării profesionale se face prin decizie a preşedintelui OAMGMAMR, în baza rezultatelor probelor de evaluare menţionate la art. 7 alin. (1) şi consemnate de Comisie în procesul-verbal întocmit la data susţinerii acestora şi, respectiv, a documentelor privind formarea şi experienţa profesională însuşite de solicitant.

    ART. 10
    Proba de aptitudini se aplică ţinând cont de faptul că solicitantul este un profesionist calificat în statul membru de origine sau de provenienţă şi constă în verificarea exclusivă a cunoştinţelor profesionale însuşite de acesta printr-un test scris, în vederea aprecierii aptitudinii de a exercita profesia în cauză în România.

    ART. 11
    (1) În vederea susţinerii probei de aptitudini, Comisia întocmeşte o listă de discipline neînsuşite prin diplomele sau titlurile de calificare ale solicitantului şi care constituie o condiţie esenţială pentru exercitarea profesiei în cauză în România, precum şi bibliografia aferentă.
    (2) Lista se stabileşte pe baza comparaţiei dintre formarea în profesie în România şi cea însuşită de solicitant şi se aduce la cunoştinţa acestuia împreună cu bibliografia aferentă.
    (3) Proba de aptitudini cuprinde şi noţiuni de deontologie profesională, aplicabile activităţilor în cauză în România.

    ART. 12
    (1) Proba de aptitudini se desfăşoară la data stabilită de comun acord cu solicitantul în termen de cel mult 6 luni de la data aprobării aplicării măsurii compensatorii.
    (2) Pe baza disciplinelor selectate conform procedurii prevăzute la art. 11, Comisia stabileşte conţinutul, precum şi durata de desfăşurare a probei de aptitudini.
    (3) Proba se notează cu calificativul „admis“ sau „respins“.

    ART. 13
    (1) Recunoaşterea calificării profesionale a solicitanţilor admişi în urma susţinerii probei de aptitudini se face prin decizie a preşedintelui OAMGMAMR, întocmită pe baza rezultatelor obţinute şi a documentelor care atestă formarea acestora în profesie.
    (2) Solicitantul notat cu calificativul „respins“ poate susţine o nouă probă de aptitudini la o dată stabilită de Comisie de comun acord cu acesta.

    ART. 14
    În cazul în care calificarea profesională a solicitantului aflat în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) întruneşte criteriile stabilite de statele membre prin platforme comune adoptate de Comisia Europeană în vederea facilitării recunoaşterii mutuale a calificărilor profesionale, măsurile compensatorii necesare recunoaşterii profesionale nu se aplică.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016