Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 15 martie 2019  de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 15 martie 2019 de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 211 din 18 martie 2019
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 41 din 15 martie 2019, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 211 din 18 martie 2019.
──────────
    CAP. I
    Principii generale
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie reglementează modalitatea de fundamentare şi de stabilire a venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor reglementate pentru activitatea de transport al gazelor naturale printr-un sistem de transport al gazelor naturale aflat pe teritoriul României.
    (2) Racordarea terţilor la sistemul de transport şi activităţile conexe celor de operare a sistemului de transport, desfăşurate conform reglementărilor specifice elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, precum şi alte activităţi prestate de operatorul de transport şi de sistem, titular al licenţei de operare a sistemului de transport, nu fac obiectul prezentei metodologii.
    (3) Prevederile prezentei metodologii nu se aplică conductelor de transport al gazelor naturale Isaccea II şi III - Negru Vodă II şi III, pentru care stabilirea venitului şi a tarifelor reglementate se realizează pe baza reglementărilor aprobate de ANRE.

    ART. 2
    (1) În cadrul prezentei metodologii se utilizează următoarele abrevieri:
    a) ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    b) AR - amortizare reglementată;
    c) BAR - bază de active reglementate;
    d) CT - consum tehnologic;
    e) ECR - evidenţe contabile reglementate;
    f) GNL - gaz natural lichefiat;
    g) OTS - operator de transport şi de sistem, titular al licenţei de operare a sistemului de transport;
    h) RRR - rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit;
    i) UR - utilizator al reţelei de transport al gazelor naturale;
    j) SNT - sistemul naţional de transport al gazelor naturale din România;
    k) ST - sistem de transport al gazelor naturale.

    (2) În înţelesul prezentei metodologii, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) amortizare reglementată - valoarea amortizării aferentă bazei de active reglementate, calculată prin utilizarea metodei lineare, pe baza duratelor reglementate de amortizare a imobilizărilor corporale şi necorporale;
    b) an al perioadei de reglementare - o perioadă continuă, de 12 luni calendaristice, cuprinsă între data de 1 octombrie a anului calendaristic (i) şi data de 30 septembrie a anului calendaristic (i+1);
    c) bază de active reglementate - totalitatea imobilizărilor corporale şi necorporale, recunoscute de ANRE ca fiind necesare unui operator de transport şi de sistem, pentru desfăşurarea activităţii de transport;
    d) BAR implicit - baza de active reglementate la data de 30.06.2004 a Societăţii Naţionale de Transport al Gazelor Naturale „Transgaz“ - S.A. Mediaş;
    e) Codul reţelei pentru SNT - Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013, cu modificările şi completările ulterioare;
    f) consum tehnologic - cantitatea de gaze naturale reprezentând consumul tehnologic din sistemul de transport al gazelor naturale, calculat pe baza Metodologiei de calcul al consumului tehnologic din sistemul de transport al gazelor naturale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 115/2018;
    g) Lege - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    h) Regulamentul (UE) 2017/459 - Regulamentul (UE) 2017/459 al Comisiei din 16 martie 2017 de stabilire a unui cod al reţelei privind mecanismele de alocare a capacităţii în sistemele de transport al gazelor şi de abrogare a Regulamentului (UE) 984/2013;
    i) Regulamentul (UE) 2017/460 - Regulamentul (UE) 2017/460 al Comisiei din 16 martie 2017 de stabilire a unui cod al reţelei privind structurile tarifare armonizate pentru transportul gazelor.

    (3) Termenii prevăzuţi la alin. (2) se completează cu termenii şi expresiile definiţi/definite în Lege şi în legislaţia aplicabilă în domeniul gazelor naturale.

    ART. 3
    (1) Tarifele reglementate, denumite în continuare tarife de transport, reprezintă contravaloarea serviciilor de transport al gazelor naturale prestate pentru rezervarea capacităţii de transport pe puncte de intrare/ieşire şi pentru utilizarea sistemului de transport, pentru o cantitate de gaze naturale cu un conţinut energetic echivalent cu 1 MWh, gaze naturale aflate în condiţiile standard de presiune, temperatură şi de calitate prevăzute în reglementările legale specifice în vigoare.
    (2) Tarifele de transport se stabilesc diferenţiat pentru fiecare OTS şi pentru fiecare sistem de transport operat de acesta, în funcţie de caracteristicile tehnice şi regimul de exploatare ale fiecărui sistem de transport.
    (3) La stabilirea tarifelor de transport, orice cost/venit asociat activităţii de transport al gazelor naturale este luat în considerare o singură dată.
    (4) Tarifele de transport nu includ costurile aferente gazelor naturale achiziţionate pentru eliminarea dezechilibrelor din sistemul de transport generate de UR.
    (5) Tarifele de transport nu includ costurile generate de nerespectarea de către OTS a condiţiilor contractuale.
    (6) Tarifele de transport nu includ TVA.

    ART. 4
    Activităţile şi operaţiunile realizate de OTS pentru sau în legătură cu serviciile de transport prevăzute la art. 3 alin. (1) sunt următoarele:
    a) exploatarea capacităţilor de transport se referă la operaţiunile şi activităţile desfăşurate de OTS pentru şi/sau în legătură cu operarea şi întreţinerea ST şi pentru asigurarea funcţionării acestuia în condiţii de siguranţă şi eficienţă, inclusiv înlocuirea conductelor şi a instalaţiilor şi echipamentelor aferente;
    b) dezvoltarea capacităţilor de transport se referă la operaţiunile şi activităţile desfăşurate de OTS pentru şi/sau în legătură cu creşterea capacităţii de transport, fie prin mărirea capacităţii de transport pe conductele existente, fie prin extinderea ST;
    c) utilizarea ST se referă la ansamblul de activităţi şi operaţiuni desfăşurate de OTS pentru sau în legătură cu:
    (i) preluarea gazelor naturale din perimetrele de producţie, din terminalele GNL şi din instalaţiile de producere a biogazului sau a altor gaze care îndeplinesc condiţiile de calitate pentru a putea fi livrate/transportate în/prin sistemul de transport al gazelor naturale, din interconectarea cu alte sisteme de transport al gazelor naturale şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    (ii) vehicularea gazelor naturale prin intermediul ST, între punctele de delimitare ale acestuia;
    (iii) predarea gazelor naturale în punctele de livrare;
    (iv) măsurarea cantităţilor de gaze naturale în punctele de delimitare;
    (v) citirea contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de măsurare;
    (vi) verificarea respectării condiţiilor minime de calitate a gazelor naturale preluate/predate, conform reglementărilor legale în vigoare;

    d) activităţile şi operaţiunile desfăşurate de OTS pentru sau în legătură cu relaţiile comerciale privind încheierea şi derularea contractelor pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale.


    ART. 5
    Perioada de reglementare reprezintă intervalul de timp pe parcursul căruia ANRE stabileşte venitul reglementat/venitul reglementat corectat pe care un OTS este îndreptăţit să le realizeze pentru activitatea de transport al gazelor naturale la nivelul acoperirii costurilor permise pentru fiecare an al perioadei de reglementare.

    ART. 6
    (1) Perioada de reglementare are o durată de 5 ani.
    (2) Perioada a patra de reglementare începe la 1 octombrie 2019.
    (3) Pentru operatorii economici licenţiaţi ulterior începerii unei perioade de reglementare, perioada de reglementare începe la data începerii activităţii reglementate şi se va încheia odată cu terminarea perioadei de reglementare a celorlalţi titulari de licenţă.

    CAP. II
    Venitul reglementat şi venitul reglementat corectat
    SECŢIUNEA 1
    Definirea venitului reglementat şi a venitului reglementat corectat
    ART. 7
    (1) Venitul reglementat reprezintă venitul aferent unui an al perioadei de reglementare, permis de ANRE unui OTS pentru acoperirea costurilor justificate ca fiind necesare desfăşurării activităţii de transport al gazelor naturale.
    (2) Venitul reglementat al OTS se fundamentează pentru primul an al perioadei de reglementare şi se ajustează/corectează în anii următori pe baza formulelor specifice activităţii de transport al gazelor naturale din prezenta metodologie.

    ART. 8
    (1) Venitul reglementat corectat reprezintă venitul anual permis de ANRE unui OTS, determinat ca suma dintre venitul reglementat şi elementele de ajustare/corecţie prevăzute în cuprinsul prezentei metodologii.
    (2) Venitul reglementat corectat aferent fiecărui an al perioadei de reglementare stă la baza determinării tarifelor de transport.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Determinarea venitului reglementat, permis pentru fiecare an al perioadei de reglementare
    SUBSECŢIUNEA 2.1
    Venitul reglementat
    ART. 9
    Venitul reglementat se determină în fiecare an al perioadei de reglementare pe baza următoarei formule generale:
    VR_(i) = OPEX_(i) + CAPEX_(i) + CPD_(i),
    unde:
    VR_(i) - venitul reglementat aferent desfăşurării activităţii de transport al gazelor naturale în anul (i);
    OPEX_(i) - costurile operaţionale controlabile permise de ANRE în anul (i);
    CAPEX_(i) - costurile de capital permise de ANRE în anul (i);
    CPD_(i) - costurile preluate direct permise în anul (i).



    SUBSECŢIUNEA 2.2
    Costurile operaţionale controlabile (OPEX) şi determinarea acestora
    ART. 10
    OPEX reprezintă cheltuieli de exploatare, deductibile fiscal în limita prevederilor legale în vigoare, al căror nivel şi oportunitate pot fi controlate prin decizii de management sau asupra cărora OTS poate acţiona direct pentru creşterea eficienţei activităţii privind prestarea serviciului de transport al gazelor naturale.

    ART. 11
    OPEX includ cheltuieli cu:
    a) materiile prime, materialele, inclusiv cele de natura obiectelor de inventar, ambalajele;
    b) energia şi apa;
    c) consumul tehnologic;
    d) întreţinerea, verificările şi reparaţiile, conform prevederilor legale în vigoare;
    e) locaţiile de gestiune şi chiriile, altele decât cele cu instituţiile publice ale administraţiei de stat centrale sau locale;
    f) primele de asigurare;
    g) studii şi cercetări obligatorii conform prevederilor legale în vigoare;
    h) comisioanele, onorariile şi colaboratorii;
    i) reclama şi publicitatea referitoare la acţiuni de informare ce privesc siguranţa SNT, în limita de deductibilitate la calculul impozitului pe profit;
    j) transportul de bunuri şi personal, deplasări, detaşări şi transferări;
    k) poşta şi taxele de telecomunicaţii, serviciile bancare şi asimilate;
    l) serviciile executate de terţi;
    m) personalul - salarii, prime şi alte drepturi acordate conform prevederilor legale în vigoare ori contractului colectiv de muncă în vigoare, în limita deductibilităţii fiscale;
    n) asigurările, protecţia socială şi alte acţiuni sociale;
    o) despăgubirile conform prevederilor legale în vigoare, în legătură cu exercitarea drepturilor de uz şi de servitute asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul de transport, precum şi cu pagubele aduse proprietarilor din vecinătatea obiectivelor/sistemelor din domeniul gazelor naturale ca urmare a intervenţiilor efectuate asupra acestora pentru dezvoltare, modernizare, reparaţii, revizii şi avarii;
    p) reducerile comerciale primite ulterior facturării, aferente cheltuielilor operaţionale;
    q) cheltuielile pentru exploatarea conductelor de transport, aflate în proprietatea terţilor, de natura celor prevăzute la lit. a)-p);
    r) cheltuieli cu achiziţia gazelor naturale necontabilizate destinate asigurării echilibrării operaţionale a SNT, ca o consecinţă a:
    (i) erorilor de măsurare a cantităţilor de gaze naturale intrate-ieşite din SNT, exprimate în unităţi de energie;
    (ii) erorilor de măsurare/calculare/estimare a cantităţilor de gaze naturale, aferente consumurilor tehnologice localizate - determinate/nedeterminate şi pierderilor localizate în SNT, exprimate în unităţi de energie;
    (iii) erorilor în estimarea variaţiei cantităţilor de gazelor naturale stocate în conductele componente ale SNT, exprimate în unităţi de energie.



    ART. 12
    Nu se includ în OPEX următoarele:
    a) cheltuielile cu amortizarea imobilizărilor, ajustări pentru depreciere şi provizioane de orice natură;
    b) cheltuielile de exploatare efectuate pentru realizarea în regie proprie a unor imobilizări corporale/necorporale, materiale sau obiecte de inventar, care se recunosc în categoria de cost corespunzător;
    c) cheltuielile de exploatare asociate unor imobilizări corporale/necorporale, materiale sau obiecte de inventar aflate în curs de execuţie;
    d) amenzile, penalităţile şi majorările de întârziere pentru neplata în termen a obligaţiilor către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondurilor speciale, bugetele locale şi alte cheltuieli asociate;
    e) penalităţile, majorările şi/sau daunele-interese de întârziere pentru nerambursarea în termen a împrumuturilor şi alte cheltuieli asociate;
    f) cheltuielile cu despăgubiri, penalităţi sau altele asemenea rezultând din standardul de performanţă şi alte cheltuieli asociate;
    g) penalităţile, majorările de întârziere la plată şi/sau daunele-interese pentru nerespectarea clauzelor contractuale faţă de furnizori şi alte cheltuieli asociate;
    h) cheltuielile cu despăgubiri plătite pentru pagubele sau accidentele cauzate persoanelor fizice sau juridice, în situaţiile în care instanţa de judecată stabileşte că au fost produse din vina OTS;
    i) cheltuielile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate în condiţiile legii angajaţilor cu funcţie de execuţie, angajaţilor cu funcţie de conducere şi persoanelor care au calitatea de membru în consiliile de administraţie/supraveghere/directorate şi consilii de conducere, cu ocazia încetării contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, cu excepţia salariilor/ indemnizaţiilor/sumelor compensatorii acordate când există un program de restructurare aprobat sau în situaţia pensionării;
    j) sumele acordate directorilor/directorilor generali şi membrilor consiliilor de administraţie/supraveghere, directoratelor şi comitetelor consultative ca bonus, prime etc. pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă individuală, precum şi alte facilităţi rezultate din derularea contractelor de mandat/raportului de serviciu, care depăşesc 20% din valoarea indemnizaţiei anuale a acestora;
    k) cheltuielile aferente materialelor recuperate şi refolosibile pentru activitatea de transport al gazelor naturale;
    l) cheltuielile finanţate din surse nerambursabile (de exemplu, sume datorate statului român, persoanelor fizice şi/sau juridice sub formă de dividende la care aceştia au renunţat, fonduri şi împrumuturi nerambursabile din ajutoare primite de la stat sau de la altă entitate, altele asemenea);
    m) plusurile de inventar;
    n) orice cheltuieli de judecată şi alte cheltuieli asociate;
    o) cheltuielile privind activele casate/cedate şi alte operaţiuni de capital;
    p) sumele neîncasate de OTS aferente activităţii de transport al gazelor naturale, trecute pe cheltuieli de exploatare, reprezentând pierderi din creanţe şi debitori diverşi scoase din evidenţa patrimonială;
    q) cheltuielile aferente bunurilor a căror folosinţă este cedată total şi/sau parţial terţilor prin contract de închiriere;
    r) cheltuielile de exploatare realizate pentru activitatea de transport al gazelor naturale ca urmare a unor pagube constatate ca fiind provocate de către terţe persoane;
    s) cheltuielile cu donaţiile acordate de OTS;
    t) orice valoare care la stabilirea venitului reglementat corectat a fost inclusă în CAPEX, dar în contabilitatea financiară a OTS a fost înregistrată drept cheltuială de exploatare.


    ART. 13
    (1) Cantitatea de gaze naturale, reprezentând CT prognozat şi luat în calcul la fundamentarea venitului reglementat, nu va depăşi cantitatea anuală a CT realizat în ultimul an calendaristic încheiat al perioadei anterioare de reglementare.
    (2) Pentru primul an al perioadei de reglementare, pentru determinarea cheltuielii aferente CT prognozat, OTS propune un preţ de achiziţie estimat şi justificat.
    (3) Cantitatea de gaze naturale, reprezentând CT realizat, recunoscut în tarifele de transport, este minimul dintre cantitatea anuală a CT calculat conform prevederilor Metodologiei de calcul al consumului tehnologic din sistemul de transport al gazelor naturale şi cea solicitată de OTS.
    (4) Cheltuiala aferentă CT realizat se determină ca produs între preţul mediu ponderat de achiziţie realizat anual de OTS într-o manieră prudentă şi cantitatea de gaze naturale reprezentând CT realizat.

    ART. 14
    (1) Pentru primul an al perioadei de reglementare OTS fundamentează, în termeni reali ai acestui an, OPEX necesare desfăşurării activităţii de transport al gazelor naturale.
    (2) Costurile care, pe parcursul perioadei de reglementare, se realizează la interval regulat mai mare de un an vor fi prezentate distinct de către OTS, la momentul fundamentării, în vederea liniarizării acestora pe întreaga perioadă de reglementare.
    (3) În următorii ani ai perioadei de reglementare, OPEX se ajustează după următoarea formulă generală: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    OPEX_(i-1) - costurile operaţionale controlabile permise în anul (i-1);
    C_PERS(i-1) - costurile cu personalul, estimate în termeni reali ai anului (i-1);
    CT_(i-1) - cheltuielile aferente consumului tehnologic permise în anul (i-1);
    RI_r(i-1) - rata inflaţiei realizate în anul (i-1);
    RI_e(i-1) - rata inflaţiei estimate pentru anul (i-1);
    X - rata anuală de creştere a eficienţei economice aferentă OPEX, stabilită pentru OTS pentru desfăşurarea activităţii de transport al gazelor naturale;
    CT_(i) - cheltuielile aferente consumului tehnologic permise pentru anul (i) la nivelul recunoscut în anul (i-1);
    C_PERS(i) - costurile cu personalul, estimate în termeni reali pentru anul (i);
    CNP_(i-1) - OPEX neprevăzute cu caracter permanent din anul (i-1) recunoscute de ANRE şi incluse în OPEX începând cu anul (i);
    RI_e(i) - rata inflaţiei estimate pentru anul (i).


    (4) Pentru al doilea an al fiecărei perioade de reglementare, termenul „1 + RI_r(i-1) - RI_e(i-1)“ din formula prevăzută la alin. 1 nu se aplică.

    SUBSECŢIUNEA 2.3
    Costurile de capital (CAPEX) şi determinarea acestora
    ART. 15
    (1) CAPEX reprezintă costurile recunoscute de către ANRE cu amortizarea reglementată şi rentabilitatea capitalului investit în imobilizări corporale şi necorporale, aferente activităţii de transport al gazelor naturale.
    (2) Sunt asimilate capitalului investit valorile concesiunilor primite care se reflectă ca imobilizări corporale/necorporale atunci când contractul de concesiune stabileşte o durată şi o valoare determinate pentru concesiune. Amortizarea acestor concesiuni se determină pe baza duratei de folosire stabilită potrivit prevederilor contractelor de concesiune.
    (3) ANRE poate lua în considerare, la stabilirea venitului reglementat, respectiv a venitului reglementat corectat, valoarea proiectelor de investiţii estimate a se realiza în fiecare an al perioadei de reglementare, din categoriile prevăzute la pct. 2 din anexa II din Regulamentul (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene, de abrogare a Deciziei nr. 1364/2006/CE şi de modificare a regulamentelor (CE) nr. 713/2009, (CE) nr. 714/2009 şi (CE) nr. 715/2009, incluse în planul de investiţii şi de dezvoltare a sistemului de transport, aprobat de ANRE.

    ART. 16
    Nu sunt considerate CAPEX costurile aferente:
    a) imobilizărilor corporale/necorporale realizate din fonduri şi împrumuturi nerambursabile, din ajutoare primite de la stat sau de la altă entitate, din plusuri de inventar, precum şi alte asemenea;
    b) imobilizărilor corporale/necorporale pentru care OTS nu plăteşte un echivalent financiar;
    c) imobilizărilor corporale/necorporale, închiriate parţial sau total, pentru care societatea încasează chirie, terenurilor preluate prin contracte de concesiune care prevăd plata unei redevenţe/chirii, şi nu o valoare amortizabilă, precum şi orice valori care la fundamentarea/ajustarea venitului reglementat au fost incluse în OPEX, dar în contabilitate au fost înregistrate ca imobilizare corporală/necorporală;
    d) avansurilor, imobilizărilor corporale şi necorporale în curs de execuţie;
    e) imobilizărilor financiare;
    f) valorii reglementate neamortizate a imobilizărilor corporale şi necorporale, casate sau cedate terţilor ori transferate activităţilor nereglementate ale OTS, calculate conform regulilor ANRE;
    g) provizioanelor de orice natură;
    h) investiţiilor efectuate la obiectivele ST, reprezentând bunuri aparţinând domeniului public/privat al statului sau autorităţilor locale, unor terţe persoane fizice şi/sau juridice, cu excepţia celor pentru care există temeiuri legale (acorduri şi/sau contracte pentru concesionarea, închirierea ori preluarea în exploatare a bunurilor etc.);
    i) imobilizărilor corporale şi necorporale realizate din sumele datorate statului român, persoanelor fizice şi/sau juridice sub formă de dividende la care aceştia renunţă;
    j) imobilizărilor corporale şi necorporale realizate pentru activitatea de transport al gazelor naturale ca urmare a unor pagube constatate ca fiind provocate de către terţe persoane;
    k) sumelor cheltuite pe parcursul realizării unei imobilizări corporale/necorporale, recepţionate, puse în funcţiune sau date în folosinţă, care nu au fost incluse de OTS în valoarea iniţială de recepţie a imobilizării, recunoscută în BAR; aceste cheltuieli, precum şi cele efectuate ulterior în legătură cu realizarea imobilizării se consideră costuri OPEX sau costuri preluate direct, după caz.


    ART. 17
    (1) Pentru fiecare an al perioadei de reglementare, CAPEX prognozate, care se includ în calculul venitului reglementat, se determină cu următoarea formulă generală: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    CAPEX_prognozat(i) - valoarea amortizării reglementate şi a ratei reglementate a rentabilităţii capitalului investit, prognozate, care se recuperează prin venitul reglementat permis în anul (i) al perioadei de reglementare;
    RRR - rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit;
    BAR_1oct(i) - valoarea BAR la începutul anului (i) al perioadei de reglementare, inclusiv valoarea imobilizărilor corporale şi necorporale estimate a fi puse în funcţiune sau recepţionate/ date în folosinţă, precum şi valoarea estimată privind ieşirile de imobilizări, până la sfârşitul anului (i-1), recunoscută de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale;
    INVP_(i) - valoarea aferentă proiectelor de investiţii estimate, prevăzute la art. 15 alin. (3), pentru anul (i) al perioadei de reglementare;
    SI - stimulent peste rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit;
    VRINV_(i-1) - valoarea reglementată rămasă în anul (i-1) al perioadei de reglementare, a imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă recunoscută de ANRE, pentru care se acordă un stimulent peste rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit;
    AR_BAR1oct(i) - AR aferentă BAR_1oct(i).


    (2) CAPEX realizate, aferente fiecărui an al perioadei de reglementare, se determină cu următoarea formulă generală: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    CAPEX _realizat(i) - valoarea amortizării reglementate şi a ratei reglementate a rentabilităţii capitalului investit, realizate, aferente anului (i) al perioadei de reglementare;
    RRR - rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit;
    BAR_30sept(i) - valoarea BAR la sfârşitul anului (i) al perioadei de reglementare, inclusiv valoarea imobilizărilor corporale şi necorporale estimate a fi puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă, precum şi valoarea estimată privind ieşirile de imobilizări, până la sfârşitul anului (i);
    SI - stimulent peste rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit;
    VRINV_(i) - valoarea reglementată rămasă în anul (i) al perioadei de reglementare, a imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă recunoscută de ANRE, pentru care se acordă un stimulent peste rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit;
    AR_BAR30sept(i) - AR aferentă BAR_30sept(i).


    (3) Valoarea BAR pentru primul an al perioadei a patra de reglementare, cuprins între 1 octombrie 2019 şi 30 septembrie 2020, se determină după cum urmează:
    a) la începutul anului se calculează cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    n - reprezintă numărul de ani ai celei de a treia perioade de reglementare;
    BAR_30iun(2012) - valoarea BAR la sfârşitul ultimului an al perioadei a doua de reglementare;
    AR_(i) - AR aferentă BAR_30sept(i-1) şi recunoscută de ANRE în anul (i) al perioadei de reglementare;
    INVI_(i) - valoarea reglementată a imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă, recunoscută de ANRE pentru anul (i) al perioadei a treia de reglementare;
    INVE_(i) - valoarea reglementată rămasă neamortizată a imobilizărilor corporale şi necorporale ieşite din BAR în cursul anului (i) al perioadei a treia de reglementare;
    RI_r(i) - rata inflaţiei realizate în anul de reglementare (i) al perioadei a treia de reglementare;
    RI_e(2019-2020) - rata inflaţiei estimate pentru primul an al perioadei a patra de reglementare;
    INVI_(n) - valoarea reglementată recunoscută de ANRE imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă, pentru ultimul an (n) al perioadei al perioadei a treia de reglementare;
    INVE_(n) - valoarea reglementată rămasă neamortizată a imobilizărilor corporale şi necorporale ieşite din BAR în cursul ultimului an (n) al perioadei a treia de reglementare.


    b) pentru sfârşitul anului se calculează cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    RI_r(2019-2020) - rata inflaţiei realizate în primul an al perioadei a patra de reglementare;
    AR_(2019-2020) - valoarea amortizării recunoscute de ANRE în primul an al perioadei a patra de reglementare, corespunzătoare BAR calculată la data de 30 septembrie a anului 2019;
    INVI_(2019-2020) - valoarea reglementată a imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă recunoscută de ANRE pentru primul an al perioadei a patra de reglementare, inclusiv valoarea imobilizărilor corporale şi necorporale estimate a fi puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă până la sfârşitul anului;
    INVE_(2019-2020) - valoarea reglementată rămasă neamortizată a imobilizărilor corporale şi necorporale ieşite din BAR în cursul primul an al perioadei a patra de reglementare.


    (4) Începând cu al doilea an al perioadei a patra de reglementare, valoarea BAR se determină astfel:
    a) la începutul fiecărui an de reglementare se calculează valoarea estimată a BAR cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    BAR_1oct(i) - valoarea BAR la începutul anului (i) al perioadei de reglementare, inclusiv valoarea imobilizărilor corporale şi necorporale estimate a fi puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă, precum şi valoarea estimată privind ieşirile de imobilizări, până la sfârşitul anului (i1), recunoscută de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale;
    BAR_30sept(i-1) - valoarea imobilizărilor corporale şi necorporale existente în BAR la sfârşitul anului (i-1) al perioadei de reglementare, inclusiv a celor estimate a fi puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă până la sfârşitul anului (i-1), permisă de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale;
    RI_e(i) - rata inflaţiei estimate pentru anul de reglementare (i);


    b) pentru sfârşitul anului de reglementare, valoarea realizată a BAR se calculează cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    BAR_30sept(i) - valoarea imobilizărilor corporale şi necorporale existente în BAR la sfârşitul anului de reglementare (i) al perioadei de reglementare, inclusiv a celor estimate a fi puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă până la sfârşitul anului (i-1), recunoscută de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale;
    BAR_30sept(i-1) - valoarea imobilizărilor corporale şi necorporale existente în BAR la sfârşitul anului (i-1) al perioadei de reglementare, recunoscută de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale;
    RI_r(i) - rata inflaţiei realizate în anul de reglementare (i);
    AR_(i) - AR aferentă imobilizărilor corporale şi necorporale existente în BAR_30sept(i-1) şi recunoscută de ANRE în anul (i) al perioadei de reglementare;
    INVI_r(i) - valoarea reglementată recunoscută de ANRE pentru anul (i) a imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă, după caz, inclusiv a celor estimate a fi puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă până la sfârşitul anului (i);
    INVE_r(i) - valoarea reglementată rămasă neamortizată a imobilizărilor corporale şi necorporale ieşite din BAR în cursul anului, inclusiv a celor estimate a fi puse în funcţiune sau recepţionate/date în folosinţă până la sfârşitul anului (i).




    SUBSECŢIUNEA 2.4
    Costurile preluate direct (CPD)
    ART. 18
    CPD reprezintă cheltuieli de exploatare deductibile fiscal în limita prevederilor legale în vigoare, aferente activităţii de transport al gazelor naturale, ce nu pot fi controlate de conducerea OTS şi asupra cărora aceasta nu poate acţiona direct pentru creşterea eficienţei activităţii de transport al gazelor naturale, recunoscute de ANRE într-un an al perioadei de reglementare, după cum urmează:
    a) redevenţe pentru concesionarea bunurilor aflate în proprietatea publică a statului;
    b) redevenţele prevăzute în contractele de concesionare a serviciului de transport al gazelor naturale şi/sau a bunurilor aferente aflate în proprietatea publică a statului sau a unei unităţi administrativ-teritoriale, chiriile prevăzute în contractele de închiriere a bunurilor ce alcătuiesc ST, aflate în proprietatea publică a statului sau a unei unităţi administrativ-teritoriale, precum şi taxele locale stabilite de autorităţi pentru realizarea serviciului de transport;
    c) taxe, impozite, altele asemenea, stabilite conform reglementărilor legale în vigoare;
    d) taxe şi impozite stabilite conform prevederilor legale în vigoare, prevăzute în contractele de închiriere a obiectivelor ST, generate de dreptul de folosinţă asupra imobilizărilor corporale şi necorporale închiriate;
    e) contribuţii aferente fondului de salarii recunoscut de ANRE, precum şi contribuţiile la fonduri speciale, datorate de OTS, conform prevederilor legale în vigoare;
    f) contribuţii aferente valorii recunoscute de ANRE a contractului de mandat al persoanelor cu funcţii de conducere şi celor care au calitate de membru în consiliile de administraţie/supraveghere/directorate şi alte consilii de conducere;
    g) alte costuri aflate în afara controlului OTS, recunoscute de ANRE;
    h) chiria aferentă contractului de închiriere a obiectivelor OTS; acesta va fi recunoscută, cel mult, la nivelul amortizării contabile;
    i) sumele neîncasate de OTS, aferente activităţii de transport al gazelor naturale, reprezentând creanţe comerciale care nu au putut fi recuperate din cauza falimentului clientului, în baza unei decizii judecătoreşti rămase definitivă, creanţe care provin din obligaţia OTS de a nu întrerupe prestarea serviciului către un client aflat în procedură de insolvenţă, respectiv aflat în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, conform prevederilor legale în vigoare;
    j) dobânzile care nu au fost capitalizate conform prevederilor legale, aferente creditelor bancare contractate pentru finanţarea imobilizărilor corporale, în vederea înfiinţării sau extinderii ST.


    ART. 19
    Nu sunt recunoscute drept CPD aferente activităţii de transport al gazelor naturale:
    a) cheltuielile de natura CPD, aferente materialelor, obiectelor de inventar şi imobilizărilor corporale şi necorporale realizate în regie proprie sau aflate în curs de execuţie, precum şi orice valoare care la fundamentarea tarifelor de transport a fost inclusă în investiţii, dar în contabilitatea financiară a OTS a fost înregistrată drept cheltuială de exploatare;
    b) orice cheltuieli de natura costurilor preluate direct generate de alte activităţi desfăşurate de OTS;
    c) orice cheltuieli de judecată şi alte cheltuieli asociate;
    d) orice cheltuieli de natura costurilor preluate direct realizate pentru activitatea de transport al gazelor naturale ca urmare a unor pagube produse de terţi şi care se recuperează de la aceştia;
    e) contribuţia aferentă salariilor/indemnizaţiilor/sumelor compensatorii acordate angajaţilor cu funcţii de execuţie, angajaţilor cu funcţii de conducere şi persoanelor care au calitate de membru în consiliile de administraţie/supraveghere/ directorate şi alte consilii de conducere, cu ocazia încetării contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, cu excepţia salariilor/indemnizaţiilor/sumelor compensatorii acordate angajaţilor în baza unui program de restructurare a societăţii, aprobat conform prevederilor legale în vigoare sau în situaţia pensionării;
    f) cheltuieli aferente impozitului pe monopolul natural.


    ART. 20
    (1) Pentru primul an al perioadei de reglementare, CPD sunt cele fundamentate de OTS, în termeni reali şi permise de ANRE.
    (2) Pentru următorii ani ai perioadei de reglementare, CPD permise se stabilesc după următoarea formulă generală:
    CPD_(i) = CPD_(I–1) + CPDE_(i),
    unde:
    CPD_(i) - costurile preluate direct aferente anului (i);
    CPD_(i-1) - costurile preluate direct recunoscute de ANRE pentru anul (i-1);
    CPD_e(i) - costurile preluate direct estimate pentru anul (i), generate de introducerea sau modificarea certă a unor prevederi legislative aplicabile în anul (i).



    SECŢIUNEA a 3-a
    Determinarea venitului reglementat corectat, permis pentru fiecare an al perioadei de reglementare
    ART. 21
    Pentru fiecare an al perioadei de reglementare, venitul reglementat corectat se determină cu următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    VRC_(i) - venitul reglementat corectat, permis de ANRE în anul (i);
    VR_(i) - venitul reglementat permis de ANRE în anul (i);
    (Delta)VRC_(i-1) - componenta de corecţie a venitului reglementat corectat, aferent anului (i-1); în primul an al perioadei a patra de reglementare, valoarea acestei componente de corecţie este egală cu zero;
    (Delta)CPD_(i-1) - componenta de corecţie a costurilor preluate direct aferente anului (i-1);
    (Delta)CT_(i-1) - componenta de corecţie a valorii aferente consumului tehnologic din anul (i-1);
    (Delta)CAPEX_(i-2) - componenta de corecţie pentru costurile de capital investit aferente anului (i-2);
    (Delta)RIVRC_(i-1) - componenta de corecţie a valorii venitului reglementat corectat, datorată diferenţei dintre rata inflaţiei estimate pentru anul (i-1) şi rata inflaţiei realizate în anul (i-1);
    CN_(i-1) - componenta de corecţie reprezentând costurile operaţionale neprevăzute cu caracter nepermanent din anul (i-1);
    RSE_(i) - componenta de redistribuire a sporului de eficienţă economică realizat în perioada anterioară de reglementare şi inclusă în venitul reglementat corectat al anului (i);
    SR_(i) - componentă de corecţie a altor sume rămase de regularizat din perioadele anterioare de reglementare, inclusă în venitul reglementat corectat al anului (i);
    (Delta)CPERS_(i-1) - componenta de corecţie a costurilor cu personalul din anul (i-1);
    VI_(i-1) - venituri realizate în anul (i-1) din închirierea imobilizărilor corporale de natura clădirilor, utilizate ca sedii şi puncte de lucru pentru activitatea de transport a gazelor naturale care fac parte din BAR implicit, inclusiv veniturile pentru acoperirea cheltuielilor operaţionale controlabile şi necontrolabile aferente respectivelor imobilizări;
    RI_e(i) - rata inflaţiei estimate pentru anul (i);
    RI_r(i-1) - rata inflaţiei realizate pentru anul (i-1).



    ART. 22
    (1) Odată cu calcularea elementelor de ajustare ale venitului reglementat corectat pentru anul anterior, ANRE realizează şi închiderea anilor precedenţi pe baza datelor financiare realizate, raportate de OTS.
    (2) Eventualele diferenţe apărute ca urmare a închiderii anilor precedenţi pe baza datelor financiare se includ în cadrul fiecărui element de ajustare a venitului reglementat corectat, după caz.

    ART. 23
    În situaţia în care nivelul venitului reglementat corectat induce o modificare a tarifelor de transport cu mai mult de 10% faţă de tarifele de transport aprobate pentru anul anterior de reglementare, ANRE poate decide, în consultare cu OTS, ca o parte din acest venit să se recupereze în anul/anii următor/următori, după caz, iar actualizarea se va efectua cu rata inflaţiei, corespunzătoare perioadei în care se realizează recuperarea.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Elementele de corecţie şi/sau ajustare ale venitului reglementat
    SUBSECŢIUNEA 4.1
    Prezentarea generală a elementelor de corecţie şi/sau ajustare
    ART. 24
    Elementele de corecţie şi/sau ajustare ale venitului reglementat sunt următoarele:
    a) rata inflaţiei - RI;
    b) rata anuală de creştere a eficienţei activităţii de transport al gazelor naturale - X;
    c) costurile operaţionale neprevăzute - CN;
    d) componenta de corecţie a costurilor preluate direct - (Delta) CPD;
    e) componenta de corecţie pentru capitalul investit - (Delta) CAPEX;
    f) componenta de redistribuire a sporului de eficienţă economică realizat în perioada anterioară de reglementare - RSE;
    g) componenta de corecţie aferentă venitului reglementat corectat - (Delta)VRC;
    h) componenta de corecţie aferentă consumului tehnologic - (Delta)CT;
    i) componenta de corecţie a costurilor cu personalul - (Delta)CPERS (i-1);
    j) componenta de corecţie aferentă sumelor de regularizat din anii precedenţi din perioada curentă sau perioadele anterioare de reglementare - SR.


    SUBSECŢIUNEA 4.2
    Rata inflaţiei - RI
    ART. 25
    (1) Rata inflaţiei pentru un an al perioadei de reglementare se determină pe baza indicilor preţurilor de consum.
    (2) Rata inflaţiei estimate pentru un an al perioadei de reglementare se determină pe baza indicilor preţurilor de consum, estimaţi de Comisia Naţională de Prognoză, proporţional cu numărul de luni ai anilor calendaristici care compun anul de reglementare pentru care se stabilesc veniturile reglementate.
    (3) Rata inflaţiei realizate pentru un an al perioadei de reglementare se determină pe baza indicilor preţurilor de consum, publicaţi pe pagina de internet a Institutului Naţional de Statistică, şi ai celor estimaţi de Comisia Naţională de Prognoză, aferenţi anului de reglementare pentru care se stabilesc veniturile reglementate. Utilizarea celor două categorii de indici la determinarea ratei inflaţiei se realizează în funcţie de disponibilitatea datelor la momentul stabilirii veniturilor reglementate.

    SUBSECŢIUNEA 4.3
    Rata anuală de creştere a eficienţei activităţii de transport a gazelor naturale - X
    ART. 26
    (1) Rata anuală de creştere a eficienţei activităţii de transport al gazelor naturale reflectă potenţialele economii de OPEX, exclusiv costurile aferente consumului tehnologic şi costurile cu personalul, ce pot fi realizate într-un an al perioadei de reglementare de către OTS, pentru îmbunătăţirea performanţelor economice.
    (2) Rata anuală a creşterii eficienţei activităţii de transport al gazelor naturale asigură o cedare de eficienţă economică în favoarea clienţilor.
    (3) Rata anuală de creştere a eficienţei activităţii de transport al gazelor naturale se stabileşte de către ANRE la începutul fiecărei perioade de reglementare, pentru fiecare an al perioadei de reglementare şi pentru fiecare OTS.
    (4) În situaţii deosebite care intervin în desfăşurarea/ dezvoltarea activităţii de transport, la ajustarea anuală a veniturilor reglementate, ANRE poate modifica rata anuală de creştere a eficienţei activităţii de transport al gazelor naturale, la solicitarea motivată a OTS.
    (5) La stabilirea ratei de creştere a eficienţei economice se au în vedere următoarele:
    a) propunerea justificată a OTS;
    b) sporul de eficienţă realizat în perioada anterioară de reglementare şi posibilităţile OTS de a reduce în continuare costurile, astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţii în condiţii de continuitate şi de siguranţă;
    c) analiza comparativă a sporurilor de eficienţă realizate de alţi OTS care desfăşoară activitatea de transport al gazelor naturale.


    SUBSECŢIUNEA 4.4
    Costurile neprevăzute
    ART. 27
    (1) Costurile neprevăzute sunt OPEX care nu au fost estimate la fundamentarea venitului reglementat aferent primului an al perioadei de reglementare şi sunt determinate de factori imprevizibili, precum forţa majoră, caz fortuit, emiterea de acte normative sau de dezvoltarea OTS.
    (2) Solicitarea recunoaşterii costurilor neprevăzute determinate de forţă majoră va fi însoţită, cel puţin, de următoarele documente:
    a) documentele emise de autorităţile abilitate în conformitate cu prevederile legale în vigoare prin care se atestă evenimentul de forţă majoră, după caz;
    b) procesele-verbale de constatare a daunelor înregistrate în obiectivul respectiv, emis de autorităţile locale pe raza cărora s-au înregistrat evenimentele de forţă majoră;
    c) documente justificative din care să rezulte valoarea lucrării de reparaţie efectiv realizată.

    (3) Costurile neprevăzute cu caracter permanent, datorită caracterului recurent, se recunosc atât în venitul reglementat, prin componenta CNP (i-1), pentru a permite acoperirea acestui tip de costuri în anii de reglementare următori, cât şi prin venitul reglementat corectat, prin componenta CN (i-1), pentru a asigura recuperarea costurilor realizate în anul anterior de reglementare, conform formulelor din prezenta metodologie.
    (4) În situaţia în care costurile neprevăzute induc creşteri semnificative în nivelul veniturilor reglementate, ANRE poate decide eşalonarea recuperării lor pe mai mult de un an, iar valorile eşalonate se actualizează cu rata inflaţiei corespunzătoare perioadei în care se realizează recuperarea.

    SUBSECŢIUNEA 4.5
    Rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit - RRR
    ART. 28
    RRR se determină pentru o perioadă de reglementare şi reflectă estimarea privind profitul ce urmează a fi generat de capitalul investit de OTS pentru desfăşurarea activităţii de transport al gazelor naturale, având în vedere condiţiile curente ale pieţei de capital.

    ART. 29
    (1) Valoarea RRR pentru activitatea de transport al gazelor naturale este considerată valoarea WACC în termeni reali, înainte de impozitare, aprobată de ANRE.
    (2) Pentru imobilizările corporale şi necorporale noi aferente sistemului de transport, puse în funcţiune, ANRE poate stabili acordarea unui stimulent peste valoarea RRR.

    ART. 30
    (1) RRR este stabilită în termeni reali, înainte de impozitul pe profit şi este egală cu valoarea costului mediu ponderat al capitalului (WACC), determinat în termeni reali, înainte de impozitul pe profit.
    (2) WACC reflectă costul capitalului pentru un operator de referinţă, care desfăşoară exclusiv activitatea reglementată.
    (3) Pentru calculul WACC prevăzut la alin. (1), ANRE utilizează următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    CCP - costul capitalului propriu în termeni reali, calculat după impozitare, recunoscut de ANRE (%);
    CCI - costul capitalului împrumutat în termeni reali, calculat înainte de impozitare, recunoscut de ANRE (%);
    Ki = (1 – Kp );
    Ki - ponderea capitalului împrumutat în total capital, recunoscută de ANRE;
    Kp - ponderea capitalului propriu în total capital, recunoscută de ANRE;
    T - rata impozitului pe profit.



    ART. 31
    (1) Costul capitalului propriu pentru perioada de reglementare, estimat în termeni reali, după impozitare, se determină utilizându-se modelul de calcul al rentabilităţii unui activ pe piaţa de capital (CAPM).
    (2) Costul capitalului propriu reflectă câştigurile generate de investiţiile în activele fără risc, tranzacţionate pe pieţele de capital.
    (3) Costul capitalului propriu se calculează utilizând formula: (a se vedea imaginea asociată) unde:
    CCP - costul capitalului propriu în termeni reali (%), calculat după impozitare, recunoscut de ANRE;


    Rf_R - rata reală a rentabilităţii investiţiilor fără risc calculată astfel: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    R_f - dobânda la titlurile de stat cu o scadenţă de cel puţin zece ani;
    RI_P - rata medie a inflaţiei anuale determinată pe baza ratelor anuale ale inflaţiei prognozate şi publicate de Comisia Naţională de Prognoză pentru perioada de reglementare;
    Rm - rata rentabilităţii pe piaţa acţiunilor (venitul aşteptat din portofoliul de piaţă);
    (Rm - Rf) este prima riscului de piaţă;
    β - coeficient care exprimă corelaţia dintre venitul rezultat din portofoliul de piaţă şi venitul individual al societăţii reprezentând o comparaţie a riscului de piaţă;
    (Rm – Rf_R) x β - exprimarea primei de risc în valoare procentuală.




    ART. 32
    (1) Costul capitalului împrumutat pentru perioada de reglementare, estimat în termeni reali, înainte de impozitare, reflectă câştigurile generate de investiţiile în activele fără risc şi primele de risc specifice activităţii reglementate, observate la comparatori.
    (2) Pentru calculul costului capitalului împrumutat sunt considerate active fără risc obligaţiunile emise de statul român pe pieţele de capital.
    (3) Costul capitalului împrumutat se calculează pe baza dobânzii curente la un împrumut eficient şi bine gestionat de pe o piaţă de capital naţională sau internaţională relevantă, cu caracteristici asemănătoare cu piaţa financiară internă.

    ART. 33
    (1) Estimarea structurii financiare a operatorului de referinţă are în vedere structura financiară a companiilor existente pe piaţa gazelor naturale, care desfăşoară activităţi similare, şi optimizarea acestei structuri pentru a reduce costurile de capital.
    (2) La estimarea structurii financiare a operatorului de referinţă sunt analizate structuri financiare ale unor companii străine, utilizate drept comparatori, care îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) sunt cotate public;
    b) au activitatea reglementată ca activitate principală;
    c) funcţionează într-un sistem de reglementare asemănător celui românesc.

    (3) Pe parcursul ultimului an al unei perioade de reglementare, ANRE iniţiază un proces de consultare pentru stabilirea structurii capitalului ce este luată în calcul la stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii. OTS pot să propună şi ANRE poate să decidă o structură a capitalului, ţinând cont şi de structura standard a unor societăţi internaţionale cu activităţi similare, cât şi de condiţiile şi riscul pieţei interne de gaze naturale.

    SUBSECŢIUNEA 4.6
    Componenta de corecţie a costurilor preluate direct - (Delta)CPD
    ART. 34
    (Delta) CPD reprezintă diferenţa dintre costurile preluate direct considerate realizate în anul precedent şi cele incluse în venitul reglementat în acelaşi an şi se determină astfel: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    (Delta)CPD_(i) - componenta de corecţie a costurilor preluate direct aferentă anului (i) al perioadei de reglementare;
    CPD_realizat(i-1) - costurile de capital realizate în anul (i-1) al perioadei de reglementare;
    CPD_permis(i-1) - costurile de capital incluse în tarife în anul (i1) al perioadei de reglementare.



    SUBSECŢIUNEA 4.7
    Componenta de corecţie pentru CAPEX - (Delta)CAPEX
    ART. 35
    (1) (Delta)CAPEX se determină astfel: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    (Delta)CAPEX_(i) - componenta de corecţie pentru costurile de capital aferentă anului (i) al perioadei de reglementare;
    CAPEX_realizat(i-2) - costurile de capital realizate în anul (i-2) al perioadei de reglementare;
    CAPEX_prognozat(i-2) - costurile de capital prognozate, care au fost incluse în calculul venitului reglementat în anul (i-2) al perioadei de reglementare;
    INVP_(i-2) - valoarea aferentă proiectelor de investiţii estimate, prevăzute la art. 15 alin. (3), pentru anul (i-2) al perioadei de reglementare;
    INVPR_(i) - cotă-parte din suma valorilor anuale estimate actualizate cu rata inflaţiei ale proiectelor de investiţii prevăzute la art. 15 alin. (3), pentru care s-a acordat RRR, care se restituie în anul (i) al perioadei de reglementare;
    RRR - rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit.


    (2) Componenta de corecţie pentru costurile de capital se aplică începând cu cel de-al treilea an al perioadei de reglementare.

    SUBSECŢIUNEA 4.8
    Corecţia de venit reglementat corectat - (Delta)VRC
    ART. 36
    (1) (Delta)VRC reprezintă diferenţa dintre venitul reglementat corectat realizat în anii precedenţi şi venitul reglementat corectat anual permis în aceiaşi ani precedenţi.
    (2) Pentru primul an al perioadei a patra de reglementare, valoarea componentei de corecţie prevăzută la alin. (1) este egală cu zero.

    SUBSECŢIUNEA 4.9
    Componenta de redistribuire a sporului de eficienţă - RSE
    ART. 37
    RSE reprezintă suma repartizată anual în venitul reglementat corectat în vederea cedării către clienţi a sporului de eficienţă economică al activităţii de transport al gazelor naturale calculat pentru perioada de reglementare anterioară.

    ART. 38
    (1) Sporul de eficienţă economică al activităţii de transport al gazelor naturale reflectă creşterea de eficienţă economică realizată peste rata anuală de creştere a eficienţei economice stabilită de ANRE.
    (2) În cadrul perioadei de reglementare, sporul de eficienţă economică se determină anual de către OTS.
    (3) OTS este obligat să înainteze ANRE anual calculul sporului de eficienţă, odată cu situaţiile ECR.

    ART. 39
    (1) Sporul de eficienţă economică este calculat ca diferenţă pozitivă între nivelul OPEX permis de ANRE într-un an al perioadei de reglementare şi nivelul OPEX realizat de către OTS în acelaşi an.
    (2) Nivelul OPEX permis de ANRE într-un an al perioadei de reglementare, utilizat pentru determinarea sporului de eficienţă, include şi diferenţa de OPEX rezultată din regularizarea inflaţiei estimate incluse în venitul reglementat cu valoarea realizată a acesteia, aferentă anului pentru care se calculează sporul de eficienţă, în termeni nominali ai respectivului an.
    (3) La determinarea sporului de eficienţă nu sunt luate în considerare costurile aferente consumului tehnologic, costurile cu personalul şi costurile care se realizează la interval regulat mai mare de un an, prevăzute la art. 14 alin. (2), permise în venitul reglementat al fiecărui an al perioadei de reglementare.
    (4) În cazul costurilor prevăzute la art. 14 alin. (2), sporul de eficienţă economică se calculează la sfârşitul perioadei de reglementare ca diferenţă pozitivă între nivelul cumulat al respectivelor costuri permise de ANRE pe parcursul perioadei de reglementare şi cel realizat de OTS în aceeaşi perioadă, în valori actualizate.
    (5) La determinarea sporului de eficienţă nu sunt luate în considerare în OPEX realizate costurile neprevăzute realizate de către OTS, indiferent de caracterul acestora, permanent sau nepermanent.

    ART. 40
    (1) Sporurile anuale de eficienţă economică, aferente unei perioade de reglementare, se cumulează la sfârşitul respectivei perioade şi se cedează clienţilor, prin liniarizare, pe parcursul perioadei de reglementare următoare.
    (2) Sporul anual de eficienţă economică se cedează în valoare actualizată cu rata inflaţiei.
    (3) Sporul de eficienţă realizat de OTS începând cu perioada a patra de reglementare va fi cedat în procent de 60% consumatorilor de gaze naturale, iar 40% va fi păstrat de OTS.
    (4) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică şi sporurilor de eficienţă calculate pentru perioada a treia de reglementare.
    (5) Sporul de eficienţă realizat în perioada a treia de reglementare se cedează integral, prin liniarizare, pe întreaga durată a perioadei a patra de reglementare.

    SUBSECŢIUNEA 4.10
    Componenta de corecţie a consumului tehnologic - (Delta)CT
    ART. 41
    (Delta)CT se determină după următoarea formulă:
    (Delta)CT_(i) = CT_r(i-1) – CT_p(i-1),
    unde:
    CT_r(i-1) - cheltuiala aferentă consumului tehnologic recunoscut pentru anul (i-1) pe baza reglementărilor elaborate de ANRE;
    CT_p(i-1) - cheltuiala aferentă consumului tehnologic permis în anul (i-1).



    SUBSECŢIUNEA 4.11
    Componenta de corecţie a costurilor cu personalul - (Delta)C_PERS(i-1)
    ART. 42
    (1) (Delta)C_PERS(i-1) se calculează ca diferenţă între valoarea realizată şi valoarea prognozată a cheltuielilor de personal, în termenii nominali ai anului pentru care se calculează corecţia.
    (2) Valoarea realizată a cheltuielilor de personal este analizată şi stabilită de ANRE în raport cu prevederile prezentei metodologii.
    (3) În cazul în care valoarea realizată şi stabilită în urma analizei efectuate de ANRE este mai mare decât valoarea prognozată, valoarea realizată utilizată la calculul (Delta)C_PERS(i-1) este limitată la valoarea prognozată.

    SUBSECŢIUNEA 4.12
    Componenta de corecţie aferentă sumelor rămase de regularizat din perioadele anterioare de reglementare - SR
    ART. 43
    (1) SR include toate sumele rămase de regularizat din perioadele anterioare de reglementare, de natura costurilor/veniturilor realizate şi recunoscute ca fiind de recuperat/cedat, în valori actualizate până în anul în care urmează a fi incluse în VRC.
    (2) Determinarea în vederea recunoaşterii costurilor şi/sau veniturilor în componenta SR se realizează pe baza regulilor şi principiilor metodologice aplicabile la momentul realizării acestora.

    CAP. III
    Alocarea şi justificarea costurilor/veniturilor
    SECŢIUNEA 1
    Principii de alocare a costurilor
    ART. 44
    Alocarea costurilor între activităţile reglementate, nereglementate din sector şi/sau din afara sectorului gazelor naturale se va realiza de OTS cu respectarea obligaţiilor specifice prevăzute în legislaţia în vigoare şi are la bază următoarele principii:
    a) cauzalitatea - costurile sunt atribuite în concordanţă cu activitatea care le determină;
    b) obiectivitatea - costurile sunt atribuite pe baze obiective, fără a se urmări un interes ori obţinerea unui beneficiu nemeritat;
    c) transparenţa - regulile prin care costurile sunt atribuite pe activităţi sunt transparente şi permit identificarea costurilor atribuite fiecărei activităţi;
    d) continuitatea - regulile prin care costurile sunt atribuite pe activităţi sunt aplicate constant în timp; regulile pot fi modificate numai în situaţiile în care această modificare este absolut necesară şi justificată.


    ART. 45
    Pentru alocarea costurilor pe fiecare activitate desfăşurată de OTS se utilizează următoarele metode:
    a) alocare directă - prin care costurile generate de o activitate se alocă direct activităţii respective;
    b) alocare indirectă - alocarea costurilor se realizează în funcţie de anumite criterii stabilite de OTS, cu respectarea principiilor de alocare.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Alocarea costurilor în costuri fixe şi costuri variabile
    ART. 46
    Costurile totale, recunoscute de ANRE la calculul VR/VRC, aferente activităţii de transport al gazelor naturale, se alocă în costuri fixe şi costuri variabile, în baza propunerii justificate a OTS.

    ART. 47
    (1) Costurile fixe reflectă cheltuielile legate de capacitatea de transport, care nu depind de cantităţile transportate şi care acoperă costurile de capital ale ST, cheltuielile legate direct de exploatarea, continuitatea în funcţionare şi menţinerea securităţii în operare a ST, precum şi o parte din cheltuielile generale legate de administrarea acestuia.
    (2) Costurile fixe se alocă în mod egal pe grupul punctelor de intrare şi, respectiv, pe grupul punctelor de ieşire.

    ART. 48
    (1) Costurile variabile reflectă cheltuieli legate de utilizarea şi, exploatarea sistemului de transport care depind de cantităţile efectiv transportate.
    (2) Costurile variabile se alocă întregii cantităţi de gaze naturale transportate, indiferent de punctul de intrare şi de punctul de ieşire ale sistemului de transport.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Justificarea costurilor
    ART. 49
    (1) OTS are obligaţia ca, la înaintarea costurilor realizate/estimate a fi realizate, în vederea recunoaşterii în tarifele de transport, să demonstreze că acestea sunt costuri justificate.
    (2) Se consideră costuri justificate acele costuri care se demonstrează a fi necesare, oportune, eficiente şi care reflectă condiţiile pieţei, respectiv:
    a) necesar - nevoia obiectivă a operatorului de a realiza un cost în vederea asigurării funcţionării ST;
    b) oportun - amânarea costului este de natură a produce prejudicii operatorului şi/sau clientului;
    c) eficient - realizarea costului este de natură a aduce beneficii viitoare operatorului şi clientului;
    d) condiţiile pieţei - costul realizat de către operator raportat la cele mai bune condiţii ale pieţei, existente la data realizării şi în conformitate cu legislaţia română în materie.

    (3) ANRE are dreptul să refuze motivat recunoaşterea unor costuri sau părţi din acestea, în cazul în care OTS nu a demonstrat că sunt costuri justificate, conform prevederilor alin. (2).

    SECŢIUNEA a 4-a
    Alocarea venitului reglementat şi a venitului reglementat corectat în componenta fixă şi componenta volumetrică
    ART. 50
    (1) Pentru determinarea tarifelor de transport, respectiv a tarifelor de rezervare de capacitate şi a tarifului volumetric, venitul reglementat/reglementat corectat se alocă în componenta fixă şi componenta volumetrică.
    (2) Componenta fixă cuprinde costurile fixe şi sumele rezultate din aplicarea elementelor de corecţie şi/sau ajustare ale venitului reglementat/venitului reglementat corectat şi se alocă în mod egal pe grupul punctelor de intrare şi, respectiv, pe grupul punctelor de ieşire.
    (3) Componenta volumetrică cuprinde costurile variabile şi se alocă integral cantităţii de gaze naturale transportate.
    (4) Începând cu data de 1 octombrie 2019, componenta fixă a venitului reglementat creşte cu 5% anual, faţă de nivelul actual de 70% utilizat la stabilirea tarifelor de rezervare de capacitate, până la nivelul de 85% din venitul reglementat.

    CAP. IV
    Reguli privind calculul bazei de active reglementate
    ART. 51
    Valoarea BAR reprezintă valoarea reglementată netă, recunoscută de ANRE, a imobilizărilor corporale şi necorporale necesare unui OTS pentru desfăşurarea activităţii de transport al gazelor naturale.

    ART. 52
    Pentru un OTS nou-licenţiat, valoarea iniţială a BAR, utilizată la determinarea venitului reglementat aferent primului an al perioadei de reglementare, se determină pe baza valorii nete contabile a imobilizărilor corporale şi necorporale aferente activităţii de transport al gazelor naturale.

    ART. 53
    (1) Amortizarea reglementată anuală se calculează prin utilizarea metodei liniare, pe baza duratelor reglementate pentru amortizarea imobilizărilor corporale şi necorporale, prevăzute în anexa nr. 1.
    (2) Pentru alte categorii de imobilizări corporale şi necorporale, neincluse în anexa nr. 1, se folosesc duratele maxime de funcţionare stabilite prin Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului.
    (3) Pentru imobilizările corporale şi necorporale puse în funcţiune/preluate în folosinţă până la începutul celei de-a patra perioade de reglementare, valoarea amortizării se determină anual având în vedere anul punerii în funcţiune.
    (4) Pentru imobilizările corporale şi necorporale puse în funcţiune/preluate în folosinţă începând cu cea de-a patra perioadă de reglementare, valoarea amortizării anuale se determină ca sumă de amortizări lunare, având în vedere luna punerii în funcţiune.

    ART. 54
    La determinarea BAR aferente activităţii de transport al gazelor naturale, la începutul perioadei de reglementare, vor fi luate în considerare şi Regulile suplimentare privind modul de determinare a valorii reglementate rămase a bazei de active reglementate aferente activităţii de transport al gazelor naturale pentru începutul celei de-a patra perioade de reglementare, prevăzute în anexa nr. 2.

    CAP. V
    Sistemul de tarife de transport
    SECŢIUNEA 1
    Principii generale
    ART. 55
    Sistemul de tarife de transport pentru activitatea de transport al gazelor naturale cuprinde un set de tarife de tipul „intrare/ieşire“ stabilite pentru grupul punctelor de intrare în ST în care se rezervă capacitatea, pentru grupul punctelor de ieşire din ST în care se rezervă capacitatea, precum şi un tarif volumetric pentru utilizarea sistemului determinat ca un tarif de tip timbru poştal.

    ART. 56
    Tarifele de transport pe care OTS este îndreptăţit să le practice în contractele de prestare a serviciilor de transport se stabilesc pentru un an de reglementare, pe baza venitului reglementat corectat aferent fiecărui an, astfel încât să asigure realizarea acestui venit.

    ART. 57
    Gruparea punctelor fizice în grupuri de puncte de intrare în ST, respectiv în grupuri de puncte de ieşire din ST, în care se rezervă capacitatea, asigură aplicarea aceloraşi tarife de transport pentru fiecare punct fizic din cadrul grupului, independent de localizarea punctului fizic în cadrul grupului.

    ART. 58
    Pentru calculul tarifelor de transport pe baza prezentei metodologii, punctele fizice de intrare, respectiv punctele fizice de ieşire, în/din sistemul de transport al gazelor naturale, prevăzute în Codul reţelei, se grupează după cum urmează:
    a) grupul punctelor de intrare în ST a gazelor naturale din perimetrele de producţie, din terminalele GNL şi din instalaţiile de producere a biogazului sau a altor gaze care îndeplinesc condiţiile de calitate pentru a putea fi livrate/transportate în/prin sistemul de transport al gazelor naturale şi din interconectarea cu alte sisteme de transport al gazelor;
    b) grupul punctelor de intrare în ST a gazelor naturale din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    c) grupul punctelor de ieşire din ST a gazelor naturale spre consumatorii direcţi, sisteme de distribuţie, conductele de alimentare din amonte şi alte sisteme de transport interconectate;
    d) grupul punctelor de ieşire din ST a gazelor naturale spre depozitele de înmagazinare subterană.


    ART. 59
    Tariful de transport de rezervare de capacitate, denumit în continuare tarif de rezervare de capacitate, se stabileşte separat pentru fiecare grup şi reprezintă tariful de rezervare de capacitate aplicabil pentru fiecare punct din cadrul grupului respectiv.

    ART. 60
    (1) Tariful de rezervare de capacitate se exprimă în lei/MWh/h pentru durata produsului de capacitate oferit şi cuantifică costurile fixe legate de exploatarea, utilizarea şi dezvoltarea capacităţii în punctele de intrare/ieşire.
    (2) Pentru punctele de interconectare cu alte sisteme de transport al gazelor, prevăzute la art. 58 lit. a) şi c), tariful de rezervare de capacitate prevăzut la alin. (1) se exprimă şi în lei/kWh/h pentru durata produsului de capacitate oferit.

    ART. 61
    Tariful volumetric reprezintă tariful pentru utilizarea sistemului de transport, se stabileşte pe MWh transportat prin ST şi cuantifică costurile variabile generate de utilizarea sistemului, avându-se în vedere fluxurile fizice de gaze naturale din ST, inclusiv cele privind schimburile de gaze şi transportul în contrasens al gazelor naturale.

    ART. 62
    (1) Tipurile de servicii de transport al gazelor naturale, pentru care se stabilesc tarife de transport, sunt cele aferente produselor de capacitate prevăzute în Codul reţelei pentru SNT, şi anume:
    a) produse de capacitate pe termen lung:
    (i) produse de capacitate fermă contractate pentru un an gazier sau multiplu de ani gazieri;
    (ii) produse de capacitate întreruptibilă contractate pentru un an gazier;

    b) produse de capacitate pe termen scurt:
    (i) produse de capacitate fermă/întreruptibilă contractate pentru un trimestru sau multiplu de trimestre, cu încadrare în anul gazier;
    (ii) produse de capacitate fermă/întreruptibilă contractate pentru o lună sau multiplu de luni, cu încadrare în trimestru;
    (iii) produse de capacitate fermă/întreruptibilă contractate pentru o zi gazieră sau multiplu de zile gaziere, cu încadrare în lună;
    (iv) produse de capacitate fermă/întreruptibilă intrazilnice, contractate pentru o oră gazieră sau multiplu de ore, cu încadrare în ziua gazieră.


    (2) Serviciile întreruptibile includ şi serviciul de transport de tip backhaul.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Stabilirea tarifelor de transport
    SUBSECŢIUNEA 2.1
    Datele necesare în procesul de calcul al tarifelor de intrare/ieşire
    ART. 63
    (1) Datele necesare în procesul de calcul al tarifelor de intrare/ieşire sunt următoarele:
    a) alocarea costurilor totale, care au stat la baza determinării venitului reglementat corectat propus de OTS, în costuri fixe şi variabile;
    b) alocarea venitului reglementat corectat propus de OTS şi a elementelor de structură a acestuia, respectiv OPEX, CAPEX şi CPD, în componenta fixă şi în componenta volumetrică, iar componenta fixă defalcată pe fiecare grup de puncte de intrare/ieşire conform art. 50 alin. (2);
    c) capacităţile rezervate pentru anul gazier anterior celui pentru care se stabilesc tarifele de transport, separat pe fiecare grup de puncte de intrare/ieşire şi tip de serviciu;
    d) capacitatea estimată a fi rezervată în anul gazier pentru care se stabilesc tarifele de transport, pe fiecare grup şi punct de intrare/ieşire şi tip de serviciu;
    e) cantitatea de gaze naturale transportată lunar prin ST şi estimările pentru lunile care nu au fost închise, pentru anul anterior celui pentru care se stabilesc tarifele de transport;
    f) cantitatea estimată a fi transportă lunar prin ST în anul pentru care se stabilesc tarifele de transport;
    g) debitul zilnic maxim al fiecărui grup de puncte de intrare/ieşire din ultimii trei ani;
    h) coeficienţii de multiplicare şi/sau factorii sezonieri utilizaţi pentru determinarea tarifelor pentru serviciile de rezervare de capacitate ferme/întreruptibile pe termen scurt.

    (2) Pentru datele primare estimate vor fi prezentate justificări privind premisele luate în considerare şi metodele utilizate la determinarea acestora.

    SUBSECŢIUNEA 2.2
    Stabilirea tarifelor de rezervare de capacitate pentru servicii ferme pe termen lung
    ART. 64
    Se determină tariful de rezervare de capacitate aferent serviciilor ferme de transport pe termen lung, pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr), exprimat în lei/MWh/h, după următoarea formulă: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    TC_(gr)tl - reprezintă tariful de rezervare de capacitate fermă pe termen lung pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr), exprimat în lei/MWh/h;
    CF_(gr) - reprezintă valoarea corespunzătoare componentei fixe din venitul reglementat alocată grupului punctelor de intrare/ieşire (gr);
    CR_e(gr)tl - reprezintă capacitatea estimată a fi rezervată pe termen lung în perioada pentru care se stabilesc tarifele de transport, pe grupul punctelor de intrare/ieşire (gr);
    CR_e(gr)ts - reprezintă capacitatea estimată a fi rezervată pe termen scurt în perioada pentru care se stabilesc tarifele de transport, pe grupul punctelor de intrare/ieşire (gr);
    CR_e(gr)ts_dep - reprezintă capacitatea estimată a fi rezervată la interfaţa cu depozitele de înmagazinare subterană în perioada pentru care se stabilesc tarifele de transport, pe grupul punctelor de intrare/ieşire (gr)dep;
    N_(tl),(ts),(ts_dep) - reprezintă numărul de ore aferent fiecărui tip de serviciu;
    K_(ts) - reprezintă coeficientul de multiplicare aferent serviciilor ferme pe termen scurt, cu excepţia serviciilor pentru depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    K_(ts_dep) - reprezintă coeficientul de multiplicare aferent serviciilor ferme pe termen scurt pentru depozitele de înmagazinare subterană, reprezentând 50% din K_(ts).



    SUBSECŢIUNEA 2.3
    Stabilirea tarifelor de rezervare de capacitate pentru servicii ferme pe termen scurt
    ART. 65
    (1) Tarifele de rezervare de capacitate pentru serviciile ferme pe termen scurt, respectiv trimestriale, lunare, zilnice şi intrazilnice, pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr) se determină pe baza tarifelor de rezervare de capacitate pentru servicii ferme pe termen lung stabilite conform art. 64 ajustate cu coeficienţii de multiplicare şi/sau factorii sezonieri corespunzători tipului de serviciu, după următoarea formulă:
    TC_(gr)ts = TC_(gr)tl x K_(ts/ts_dep)
    unde:
    TC_(gr)ts - reprezintă tariful de rezervare de capacitate pentru servicii ferme pe termen scurt/servicii la interfaţa cu depozitele de înmagazinare, pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr), exprimat în lei/MWh/h;
    TC_(gr)tl - reprezintă tariful de rezervare de capacitate pentru servicii ferme pe termen lung pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr);
    K_(ts) - reprezintă coeficientul de multiplicare aferent serviciilor ferme pe termen scurt, cu excepţia serviciilor pentru depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    K_(ts_dep) - reprezintă coeficientul de multiplicare aferent serviciilor ferme pe termen scurt pentru depozitele de înmagazinare subterană, reprezentând 50% din K_(ts).


    (2) OTS transmite ANRE o propunere privind coeficienţii de multiplicare şi/sau factorii sezonieri utilizaţi pentru stabilirea tarifelor de rezervare de capacitate pe termen scurt, odată cu propunerea anuală de stabilire a venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport.
    (3) Coeficienţii de multiplicare şi/sau factorii sezonieri se determină de către OTS cu respectarea prevederilor art. 13 şi 14 din Regulamentul (UE) 2017/460.

    SUBSECŢIUNEA 2.4
    Stabilirea tarifelor de rezervare de capacitate pentru servicii întreruptibile
    ART. 66
    (1) Tarifele de rezervare de capacitate pentru servicii întreruptibile se determină pe baza tarifelor aferente serviciilor ferme de transport pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr), prin aplicarea unui discount ex-ante sau ex-post în condiţiile prevăzute la alin. (3).
    (2) În situaţia aplicării unui discount ex-ante, tarifele de rezervare de capacitate pentru serviciile întreruptibile se calculează prin înmulţirea tarifelor aferente serviciilor ferme de transport pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr) cu diferenţa dintre 100% şi nivelul discountului ex-ante calculat în conformitate cu art. 67 alin. (1).
    (3) Discountul ex-post poate fi aplicat, sub rezerva aprobării de către ANRE, numai în grupul punctelor de intrare/ieşire (gr) în care, în cursul anului gazier anterior, nu a avut loc nicio întrerupere a capacităţii cauzată de o congestie fizică.

    ART. 67
    (1) Discountul ex-ante se calculează după formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    Di_ex-ante - nivelul unui discount ex-ante;
    Pro - probabilitatea de întrerupere stabilită de operatorul sistemului de transport şi aprobată de ANRE, pentru fiecare serviciu de transport, calculată după formula:

 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    N - numărul de întreruperi estimate pe durata D;
    D_int - durata medie a întreruperilor estimate, exprimată în ore;
    D - durata totală a serviciului de transport, exprimată în ore;
    CAP_av.int - capacitatea medie estimată a întreruperii asociată serviciului de transport;
    CAP - capacitate întreruptibilă totală estimată asociată serviciului de transport;
    A - coeficientul de ajustare, stabilit de operatorul sistemului de transport şi aprobat de ANRE, aplicat pentru a reflecta valoarea economică estimată a serviciilor de transport întreruptibile, calculată pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr), şi care trebuie să fie de minimum 1.


    (2) Discountul ex-post reprezintă compensarea utilizatorilor reţelei ca urmare a întreruperilor reale suportate, calculată după formula:
    Di_ex-post = 3 x TC_(gr)ts x (I x D),
    unde:
    Di_ex-post - nivelul unui discount ex-post;
    TC_(gr)ts - tariful de rezervare de capacitate pentru servicii ferme pe termen scurt zilnice/servicii ferme pe termen scurt zilnice la interfaţa cu depozitele de înmagazinare, pentru grupul punctelor de intrare/ieşire (gr);
    I - capacitatea întreruptă;
    D - durata întreruperii.



    SUBSECŢIUNEA 2.5
    Tariful de rezervare de capacitate în punctul/grupul de puncte de interconectare cu alte sisteme de transport al gazelor naturale
    ART. 68
    (1) În toate licitaţiile pentru produsele de capacitate fermă/întreruptibilă în punctul/grupul de puncte de interconectare cu alte sisteme de transport al gazelor naturale, tariful de rezervare de capacitate fermă/întreruptibilă stabilit pe baza acestei metodologii este utilizat ca tarif de rezervă şi reprezintă tariful minim admisibil în licitaţie.
    (2) Tariful de rezervă utilizat în cadrul unei licitaţii privind rezervarea de capacitate va fi tariful de rezervare de capacitate fermă/întreruptibilă în vigoare la momentul licitaţiei, valabil pentru anul de reglementare care începe ulterior datei de desfăşurare a licitaţiei privind rezervarea de capacitate pe termen lung, stabilită conform prevederilor art. 11 alin. (4) din Regulamentul (UE) 2017/459.
    (3) Tariful care se plăteşte pentru serviciile de transport adjudecate în urma unei licitaţii privind rezervarea de capacitate este tariful de rezervare de capacitate fermă/întreruptibilă, în vigoare la momentul în care poate fi utilizată capacitatea rezervată, la care se adaugă prima de licitaţie.

    ART. 69
    Veniturile obţinute din aplicarea tarifului final rezultat în urma licitaţiei, care se plăteşte pentru capacitatea fermă/întreruptibilă rezervată, reprezintă venituri ale activităţii de transport al gazelor naturale.

    SUBSECŢIUNEA 2.6
    Stabilirea tarifului volumetric
    ART. 70
    Tariful volumetric pentru utilizarea sistemului de transport se determină după următoarea formulă:
    TV_(i) = CV_(i)/Q_tr(i),
    unde:
    TV_(i) - reprezintă tariful volumetric determinat pentru 1 MWh transportat în anul (i), exprimat în lei/Mwh/h;
    CV_(i) - reprezintă componenta volumetrică a venitului total din anul (i);
    Q_tr(i) - reprezintă cantitatea de gaze naturale estimată de OTS a fi transportată în anul (i), exprimată în MWh.



    CAP. VI
    Procedurile de fundamentare/ajustare şi aprobare a veniturilor reglementate şi de aprobare a tarifelor de transport
    ART. 71
    (1) Venitul reglementat, venitul reglementat corectat şi tarifele de transport se aprobă prin ordin al preşedintelui ANRE înaintea perioadei/anului de reglementare, pentru fiecare OTS care desfăşoară activitatea de transport al gazelor naturale.
    (2) Înainte de începerea perioadei/anului perioadei de reglementare, OTS are obligaţia de publicare pe pagina sa de internet cel puţin a informaţiilor prevăzute în anexa nr. 3.
    (3) Operatorii economici licenţiaţi ulterior începerii unei perioade de reglementare vor transmite documentaţia aferentă stabilirii venitului reglementat şi a venitului reglementat corectat, precum şi a tarifelor de transport pentru primul an al perioadei de reglementare.

    SECŢIUNEA 1
    Procedura de fundamentare şi aprobare a venitului reglementat şi a venitului reglementat corectat
    ART. 72
    (1) OTS care desfăşoară activitatea de transport al gazelor naturale are obligaţia transmiterii la ANRE a propunerii privind fundamentarea venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport aferente primului an al perioadei de reglementare, cu cel puţin 150 de zile înainte de data de începere a licitaţiei privind rezervarea de capacitate pe termen lung în punctul/grupul de puncte de interconectare cu alte sisteme de transport al gazelor naturale, stabilită conform prevederilor art. 11 alin. (4) din Regulamentul (UE) 2017/459.
    (2) Operatorii economici care solicită obţinerea licenţelor de operare a unui sistem de transport transmit ANRE propunerile de fundamentare a venitului reglementat, venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport, pentru primul an al perioadei de reglementare, odată cu depunerea documentelor necesare pentru acordarea licenţei.
    (3) Propunerile se transmit atât în format letric, semnate de reprezentantul legal al societăţii, cât şi în formatul electronic publicat de ANRE pe pagina sa de internet.

    ART. 73
    (1) Fundamentarea venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport, aferente primului an al perioadei de reglementare, va fi însoţită de toate datele, informaţiile şi documentele necesare pentru justificarea elementelor de fundamentare, precum şi de premisele luate în considerare şi metodele utilizate la determinarea acestora şi se referă în principal la:
    a) cantităţile de gaze naturale transportate prin sistemul de transport şi capacităţile rezervate pe fiecare tip de serviciu de transport gaze naturale, având în vedere contractele încheiate pentru ultimul an al perioadei de reglementare;
    b) estimările privind cantităţile de gaze naturale transportate prin sistemul de transport şi capacităţile rezervate pe fiecare tip de serviciu de transport gaze naturale, pentru primul an al noii perioade de reglementare;
    c) datele, în format anexe ECR, pe baza cărora se fundamentează venitul reglementat şi venitul reglementat corectat;
    d) situaţia costurilor şi propunerea de alocare a acestora pe activităţi reglementate/nereglementate, iar pentru activitatea de transport al gazelor naturale alocarea costurilor în OPEX, CAPEX şi CPD, respectiv în fixe şi variabile;
    e) propunerea de alocare a venitului reglementat corectat pentru activitatea de transport al gazelor naturale în componenta fixă, pe fiecare grup, şi componenta volumetrică;
    f) propunerea privind rata anuală de creştere a eficienţei economice a activităţii de transport al gazelor naturale pentru perioada de reglementare;
    g) alte date sau informaţii necesare stabilirii venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport, generate de aplicarea actelor normative în vigoare;
    h) raportul de separare contabilă a activităţilor reglementate în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi structurat pe:
    1. activităţi reglementate din sector, detaliat pe:
    (i) activităţi şi operaţiuni desfăşurate de titularul licenţei pentru sau în legătură cu construcţia, exploatarea şi dezvoltarea capacităţilor de transport şi utilizarea acestora, aşa cum sunt definite prin prezenta metodologie;
    (ii) racordarea terţilor la sistemele de transport, pentru lucrările de investiţii care nu au fost cuprinse în planul de investiţii şi de dezvoltare a sistemului de transport al titularului de licenţă, aprobat de ANRE;
    (iii) activităţi conexe celor de operare a sistemelor de transport;
    (iv) alte activităţi reglementate din sector, din care activitatea de transport al gazelor naturale aferentă conductelor Isaccea II şi III - Negru Vodă II şi III;

    2. activităţi nereglementate din sector;
    3. activităţi din afara sectorului;

    i) datele privind realizările anilor precedenţi necesare calculului componentelor de corecţie a veniturilor.

    (2) Aceste elemente de fundamentare au la bază atât realizările, cât şi estimările privind lunile anului anterior celui pentru care se realizează fundamentarea, precum şi estimările pentru ceilalţi ani ai perioadei de reglementare.
    (3) OPEX şi CPD estimate pentru primul an al perioadei de reglementare pot fi evaluate şi acceptate de ANRE, ţinând cont de:
    a) cheltuielile realizate în anii anteriori de titularul de licenţă;
    b) evoluţia anuală a elementelor de cost pe noua perioadă de reglementare;
    c) creşterea productivităţii muncii şi a eficienţei activităţii OTS;
    d) dezvoltarea activităţii de transport al gazelor naturale;
    e) analiza comparativă a cheltuielilor realizate în anii anteriori de către OTS pentru fiecare ST operat de acesta, precum şi celor realizate de alţi OTS pentru operarea ST;
    f) evoluţia indicatorilor economico-financiari realizaţi de către OTS în anii anteriori.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Procedura de ajustare şi aprobare a venitului reglementat şi a venitului reglementat corectat
    ART. 74
    (1) OTS care desfăşoară activitatea de transport al gazelor naturale are obligaţia de a solicita ANRE ajustarea şi aprobarea venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi aprobarea tarifelor de transport aferente, cu cel puţin 120 de zile înainte de data de începere a licitaţiei privind rezervarea de capacitate pe termen lung, stabilită conform prevederilor art. 11 alin. (4) din Regulamentul (UE) 2017/459.
    (2) Solicitarea prevăzută la alin. (1) se transmite atât în format letric, semnată de reprezentantul legal al societăţii, cât şi în formatul electronic publicat de ANRE pe pagina sa de internet, însoţită de justificările detaliate pentru fiecare element de ajustare.

    ART. 75
    (1) Solicitarea de ajustare şi aprobare a venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi de aprobare a tarifelor de transport va fi însoţită de toate datele, informaţiile şi documentele necesare pentru justificarea acestei propuneri, precum şi premisele considerate şi metodele utilizate la determinarea acestora şi conţine în principal:
    a) cantităţile de gaze naturale transportate prin ST şi capacităţile rezervate pe fiecare tip de serviciu de transport gaze naturale, având în vedere contractele încheiate în anul perioadei de reglementare pentru care se solicită ajustarea;
    b) estimările privind cantităţile de gaze naturale transportate prin ST şi capacităţile rezervate pe fiecare tip de serviciu de transport gaze naturale, pentru anul pentru care se stabilesc tarifele de transport;
    c) veniturile realizate din activitatea de transport al gazelor naturale în anul pentru care se solicită ajustarea;
    d) elementele de ajustare solicitate de OTS alocate pe activităţi reglementate/nereglementate, iar pentru activitatea de transport al gazelor naturale alocarea în costuri/componente fixe şi variabile;
    e) propunerea de alocare a venitului reglementat ajustat pentru activitatea de transport al gazelor naturale în componenta fixă, pe fiecare grup, şi componenta volumetrică;
    f) alte date sau informaţii necesare stabilirii venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport, generate de aplicarea actelor normative în vigoare.

    (2) Datele şi elementele de ajustare se referă la:
    a) realizările anului închis anterior celui pentru care se face ajustarea;
    b) realizările şi estimările din lunile anului pentru care se face ajustarea;
    c) estimările pentru anul pentru care se stabilesc tarifele de transport.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Prevederi comune privind procedurile de fundamentare/ajustare a veniturilor reglementate şi de aprobare a tarifelor
    ART. 76
    (1) În situaţia în care documentaţia de fundamentare/ajustare a venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi de aprobare a tarifelor de transport este incompletă şi/sau eronată, ANRE solicită completarea acesteia în termen de 15 zile lucrătoare de la depunere, OTS având obligaţia de a răspunde în termen de cel mult 10 zile lucrătoare.
    (2) În situaţia în care OTS nu transmite documentaţia de fundamentare/ajustare a veniturilor reglementate şi/sau informaţiile de completare sau corecţie a acesteia sau transmite cu mai puţin de 100, respectiv 70 de zile înainte de data de începere a licitaţiei privind rezervarea de capacitate pe termen lung în punctul/grupul de puncte de interconectare cu alte sisteme de transport al gazelor naturale, stabilită conform prevederilor art. 11 alin. (4) din Regulamentul (UE) 2017/459, ANRE procedează la calcularea şi aprobarea tarifelor de transport pentru noul an de reglementare pe baza datelor şi informaţiilor pe care le deţine.
    (3) Elementele de corecţie ale venitului reglementat care presupun diminuarea venitului reglementat şi care nu au putut fi reflectate ca urmare a situaţiei prevăzute la alin. (2) se au în vedere la proxima ajustare a venitului reglementat, după intrarea în posesia ANRE a documentaţiei de fundamentare/ajustare a venitului reglementat.

    ART. 77
    (1) În cazul în care OTS solicită costuri care nu au fost prezentate, la ajustarea venitului reglementat, în intervalul de timp prevăzut la art. 74 alin. (1), acestea vor fi avute în vedere începând cu următoarea ajustare sau fundamentare a venitului reglementat, după caz.
    (2) ANRE nu ia în considerare solicitări de recunoaştere a unor costuri în vederea ajustării venitului reglementat dacă între momentul apariţiei sau modificării costurilor şi momentul solicitării a trecut o perioadă de 3 ani.
    (3) Costurile solicitate conform alin. (1) şi (2) nu vor fi actualizate/ajustate cu elementele RI şi/sau ROR.

    ART. 78
    (1) Pe baza elementelor prezentate, ANRE va analiza şi evalua propunerea înaintată corectată şi/sau completată.
    (2) În perioada de analiză, în scopul corectării, clarificării sau justificării documentelor înaintate, ANRE are dreptul de a solicita orice date, informaţii şi documente, OTS având obligaţia de a răspunde în termen de 5 zile lucrătoare. Aspectele pentru care s-au solicitat date, informaţii şi documente nu vor fi luate în considerare în situaţia în care OTS nu răspunde solicitărilor ANRE în termenul stabilit.

    ART. 79
    (1) În urma analizei propunerii privind ajustarea/fundamentarea veniturilor reglementate şi a tarifelor de transport, direcţia de specialitate din cadrul ANRE elaborează un referat cuprinzând rezultatele analizei şi nivelul venitului reglementat, venitului reglementat corectat, ratei anuale de creştere a eficienţei economice a activităţii de transport al gazelor naturale, după caz, precum şi tarifele de transport, ce urmează a fi aprobate.
    (2) Referatul prevăzut la alin. (1) se transmite OTS în vederea formulării unui punct de vedere, ce va fi remis ANRE în termen de 5 zile.

    ART. 80
    Direcţia de specialitate înaintează spre aprobare Comitetului de reglementare al ANRE proiectul de ordin privind aprobarea venitului reglementat, venitului reglementat corectat, ratei anuale de creştere a eficienţei economice a activităţii de transport al gazelor naturale, după caz, precum şi a tarifelor de transport, însoţit de referatul prevăzut la art. 79 şi punctul de vedere exprimat de OTS.

    ART. 81
    (1) Ca urmare a aprobării de către Comitetul de reglementare a proiectului de ordin prevăzut la art. 80, în forma propusă sau cu modificări aprobate în cadrul şedinţei, preşedintele ANRE emite ordinul privind aprobarea venitului reglementat, venitului reglementat corectat, ratei anuale de creştere a eficienţei economice a activităţii de transport al gazelor naturale, după caz, precum şi a tarifelor de transport.
    (2) Ordinul preşedintelui ANRE prevăzut la alin. (1) se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 82
    (1) În situaţia în care proiectul de ordin prevăzut la art. 80 nu a fost aprobat, în termen de 5 zile lucrătoare de la data şedinţei Comitetului de reglementare şi pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de către secretariatul acestuia, direcţia de specialitate comunică OTS hotărârea Comitetului de reglementare referitoare la respingerea/amânarea raportului, însoţită de motivarea acesteia.
    (2) În termen de 20 zile lucrătoare de la comunicarea de către secretariatul Comitetului de reglementare a hotărârii de respingere/amânare sau de la primirea eventualelor date suplimentare solicitate operatorilor, direcţia de specialitate va elabora un nou referat, după caz, dacă Comitetul de reglementare nu a stabilit un alt termen în interiorul acestui interval.
    (3) În situaţia în care emiterea ordinului preşedintelui ANRE prevăzut la art. 80 nu se realizează cu cel puţin 30 de zile înainte de data de începere a licitaţiei privind rezervarea de capacitate pe termen lung în punctul/grupul de puncte de interconectare cu alte sisteme de transport al gazelor naturale, stabilită conform prevederilor art. 11 alin. (4) din Regulamentul (UE) 2017/459, tarifele de transport aprobate pentru anul de reglementare anterior rămân în vigoare pe toată perioada noului an de reglementare, diferenţele de venituri datorate acestei situaţii urmând a fi regularizate.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale
    ART. 83
    (1) Nerespectarea termenului de depunere a propunerii de fundamentare/ajustare a venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport constituie contravenţie şi se sancţionează conform prevederilor legale în vigoare.
    (2) În situaţia în care OTS, din motive întemeiate, nu poate prezenta la timp propunerea de fundamentare/ajustare a venitului reglementat, venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport, acesta va transmite, înainte cu 15 zile de expirarea termenului de depunere a acestei propuneri, o solicitare de amânare a termenului care să conţină justificarea netransmiterii la timp şi propunerea noului termen, în vederea aprobării de către ANRE.
    (3) ANRE va răspunde cu celeritate la solicitarea OTS prevăzută la alin. (2), iar în cazul aprobării noului termen se va aplica procedura de fundamentare/ajustare a venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi de aprobare a tarifelor de transport, prevăzută în prezenta metodologie având în vedere noul termen de depunere.

    ART. 84
    În situaţia în care, ulterior aprobării veniturilor reglementate şi tarifelor de transport, se constată că aceasta s-a efectuat pe baza unor informaţii eronate/false furnizate de către titularul de licenţă sau că există erori de calcul, ANRE va proceda la recalcularea veniturilor reglementate şi a tarifelor de transport, iar diferenţele rezultate se iau în calcul în valori actualizate la următoarea aprobare a veniturilor reglementate şi a tarifelor de transport.

    ART. 85
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta metodologie.

    ANEXA 1

    la metodologie
    Duratele reglementate pentru amortizarea imobilizărilor corporale şi necorporale
    1. Durata reglementată rămasă pentru amortizarea reglementată a imobilizărilor corporale şi necorporale care au constituit BAR implicit la începutul primei perioade de reglementare pentru activitatea de transport este de 30 ani.
    2. Durata reglementată a imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune după începutul primei perioade de reglementare:

┌──────────────────────────────────┬───┐
│Grupa 1 Construcţii │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 1.1 Clădiri │50 │
│ │ani│
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 1.2 Construcţii uşoare │10 │
│(barăci, şoproane etc.) │ani│
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 1.3 Conducte colectoare │ │
│şi magistrale (inclusiv │40 │
│instalaţiile tehnologice, dotările│ani│
│şi echipamentele aferente) │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 1.4 Sondele pentru │ │
│injecţia/extracţia gazelor │ │
│naturale din depozitele subterane │25 │
│(inclusiv sondele auxiliare, │ani│
│instalaţiile tehnologice, dotările│ │
│şi echipamentele aferente) │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 1.5 Conducte de │ │
│distribuţie din oţel (inclusiv │30 │
│instalaţiile tehnologice, dotările│ani│
│şi echipamentele aferente) │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 1.6 Conducte de │ │
│distribuţie din polietilenă │40 │
│(inclusiv instalaţiile │ani│
│tehnologice, dotările şi │ │
│echipamentele aferente) │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 1.7 Alte construcţii │10 │
│ │ani│
├──────────────────────────────────┼───┤
│Grupa 2 Echipamente tehnologice, │10 │
│maşini, utilaje şi echipamente de │ani│
│lucru │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Grupa 3 Aparate şi instalaţii de │ │
│măsurare, control şi reglare │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 3.1 Contoare volumetrice │ │
│cu membrană, contoare cu │20 │
│ultrasunete, alte sisteme cu │ani│
│element deprimogen │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 3.2 Contoare cu pistoane │15 │
│rotative, contoare cu turbină │ani│
├──────────────────────────────────┼───┤
│Subgrupa 3.3 Convertoare │ │
│electronice, calculatoare de │10 │
│debit, alte aparate şi instalaţii │ani│
│de măsurare, control şi reglare │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Grupa 4 Mijloace de transport │7 │
│ │ani│
├──────────────────────────────────┼───┤
│Grupa 5 Alte imobilizări corporale│7 │
│şi necorporale │ani│
└──────────────────────────────────┴───┘



    3. Prin derogare de la pct. 2 pot fi stabilite alte durate de amortizare pentru imobilizările corporale şi necorporale realizate în baza unui proiect de capacitate incrementală a sistemului de transport inclus în planurile de investiţii şi de dezvoltare a SNT pentru următorii 10 ani, care să reflecte decizia justificată a OTS de recuperare în mod eficient a valorii investiţiei realizate în obiectivele sistemului de transport şi a beneficiilor economice aduse, având în vedere, dar fără a se limita la acestea:
    - duratele de utilizare a obiectivelor;
    – uzura fizică estimată;
    – regimul de exploatare a obiectivelor;
    – producţia fizică estimată, capacitatea de producţie şi regimul de exploatare a mijloacelor fixe corelative care au generat necesitatea realizării capacităţii incrementale;
    – durata angajamentelor privind posibilitatea folosirii acestor obiective ale sistemului de transport.


    ANEXA 2

    la metodologie
    Reguli suplimentare privind modul de determinare a valorii reglementate rămase
    a bazei de active reglementate aferente activităţii de transport al gazelor naturale
    ART. 1
    (1) Imobilizările corporale/necorporale utilizate pentru desfăşurarea mai multor activităţi reglementate, nereglementate sau din afara sectorului se includ în BAR cu o valoare reglementată calculată în funcţie de principiile de alocare aprobate prin raportul de separare contabilă a activităţilor desfăşurate de către OTS, alocare care se modifică doar dacă operatorul solicită şi i se aprobă modificarea principiilor de alocare.
    (2) Nu sunt considerate intrări de imobilizări corporale/necorporale şi nu se vor lua în calcul la stabilirea valorii BAR imobilizările corporale/necorporale pentru care societatea nu a plătit un echivalent financiar, plusurile de inventar, imobilizările corporale/necorporale pentru care societatea încasează chirie, terenurile preluate prin contracte de concesiune, care nu se amortizează contabil, reevaluările, precum şi orice valoare care la fundamentarea veniturilor a fost inclusă în categoria costurilor operaţionale, dar care în contabilitate a fost înregistrată ca imobilizare corporală/ necorporală.

    ART. 2
    (1) Se consideră ieşiri de imobilizări corporale/necorporale atât imobilizările corporale/necorporale care au ieşit pe parcursul primei perioade, celei de a doua perioade, cât şi cele care au ieşit pe parcursul celei de a treia perioade, indiferent de momentul intrării în BAR.
    (2) Imobilizările corporale/necorporale supuse unei operaţiuni de vânzare, casare sau de transfer în categoria obiectelor de inventar sunt considerate ieşiri de imobilizări corporale/necorporale ale perioadei.
    (3) Valoarea reglementată rămasă aferentă unei ieşiri de imobilizări corporale/necorporale dintr-un an de reglementare este egală cu valoarea de intrare reglementată a imobilizării, actualizată cu rata cumulată a inflaţiilor, inclusiv cu cea a anului de calcul, din care a fost scăzută suma actualizată a amortizărilor aferente fiecărui an de reglementare.

    ART. 3
    Amortizarea reglementată anuală a imobilizărilor corporale/necorporale care au fost utilizate în desfăşurarea unei alte activităţi reglementate/nereglementate, din sector sau din afara sectorului, şi care în cursul unui an de reglementare sunt preluate în activitatea de transport al gazelor naturale, prin achiziţie de la un operator economic sau prin transfer de la altă activitate desfăşurată de către OTS, se determină pe baza duratei de amortizare reglementată aferentă grupei/subgrupei din care fac parte, diminuată corespunzător cu durata de utilizare consumată, exprimată în ani întregi sau fracţii, după caz, iar valoarea reglementată de intrare în BAR aferentă acestor imobilizări va fi valoarea de achiziţie, respectiv la valoarea contabilă rămasă.

    ART. 4
    Imobilizările corporale/necorporale vândute, casate, minusurile de inventar transferate în categoria obiectelor de inventar sau la alte activităţi desfăşurate de titularul de licenţă sunt considerate ieşiri de imobilizări corporale/necorporale.

    ART. 5
    (1) În situaţia în care, în cadrul unei perioade de reglementare, se efectuează reîncadrări ale unor imobilizări corporale/necorporale în alte grupe/subgrupe decât cele raportate şi luate în considerare la ajustarea veniturilor reglementate, imobilizările respective se vor lua în calculul valorii BAR întâi ca o ieşire din grupa/subgrupa în care au fost raportate iniţial, la valoarea reglementată rămasă, iar apoi ca o intrare nouă în grupa/subgrupa reconsiderată, la aceeaşi valoare reglementată rămasă. Orice reconsiderare a grupei/subgrupei de încadrare a mijloacelor fixe se va face numai justificat, iar imobilizările corporale/necorporale respective vor fi prezentate, atât în situaţia bazei de active reglementate, cât şi detaliat, într-o situaţie distinctă de cea a bazei de active reglementate.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), precum şi în situaţia modificării duratelor de amortizare reglementată aferente unei imobilizări corporale/necorporale din cadrul unei grupe/subgrupe, valoarea reglementată rămasă se recuperează după cum urmează:
    a) în situaţia în care noua durată reglementată de amortizare este mai mare decât durata de amortizare iniţială, valoarea reglementată rămasă se recuperează pe o durată calculată ca diferenţă între noua durată de amortizare reglementată şi durata de amortizare consumată;
    b) în situaţia în care noua durată reglementată de amortizare este mai mică sau egală decât durata de amortizare iniţială, valoarea reglementată rămasă se recuperează în primul an de stabilire a tarifelor de transport.


    ART. 6
    În situaţia în care se efectuează înlocuiri ale unor imobilizări corporale/necorporale care nu s-au amortizat integral conform duratelor reglementate stabilite prin metodologie, acestea vor fi înregistrate ca ieşiri din BAR la valoarea reglementată rămasă, iar noile imobilizări corporale/necorporale vor fi înregistrate în BAR ca intrări, la valoarea reglementată, la grupa/subgrupa corespunzătoare.


    ANEXA 3

    la metodologie
    Informaţii publicate înainte de începerea perioadei/anului perioadei de reglementare
    OTS publică pe pagina sa de internet, cu cel puţin 30 de zile înainte de data de începere a licitaţiei privind rezervarea de capacitate pe termen lung, stabilită conform prevederilor art. 11 alin. (4) din Regulamentul (UE) 2017/459, atât în limba română, cât şi în limba engleză, următoarele informaţii utilizate la determinarea venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor reglementate aprobate de către ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale:
    1. informaţii privind parametrii utilizaţi în cadrul metodologiei aplicate de stabilire a venitului reglementat, a venitului reglementat corectat şi a tarifelor reglementate pentru activitatea de transport al gazelor naturale, care sunt legaţi de caracteristicile tehnice ale ST, precum:
    a) capacitatea tehnică în fiecare punct de intrare şi de ieşire şi ipotezele conexe;
    b) capacitatea contractată estimată în fiecare punct de intrare şi de ieşire şi ipotezele conexe;
    c) cantitatea şi direcţia fluxului de gaze pentru fiecare punct de intrare şi de ieşire şi ipotezele conexe, cum ar fi scenariile de cerere şi ofertă pentru fluxul de gaze în perioada de vârf;
    d) reprezentarea structurală a reţelei de transport cu un nivel adecvat de detaliu;
    e) informaţii tehnice suplimentare cu privire la reţeaua de transport, cum ar fi lungimea şi diametrul conductelor şi puterea staţiilor de comprimare a gazelor.

    2. informaţii privind venitul reglementat şi venitul reglementat corectat:
    a) venitul reglementat şi venitul reglementat corectat aprobate conform prezentei metodologii;
    b) informaţii referitoare la modificările, de la un an la altul, ale veniturilor prevăzute la lit. a);
    c) următorii parametri:
    (i) tipurile de active incluse în BAR şi valoarea lor agregată, pe structura anexei nr. 1 la metodologie;
    (ii) CAPEX, inclusiv: rata reglementată a rentabilităţii costurilor de capital (RRR) şi metodologia de calculare a acesteia, metodologiile de determinare a valorii iniţiale a activelor, metodologiile de reevaluare a activelor, explicaţii privind evoluţia valorii activelor, perioadele de amortizare şi valoarea amortizării, pe structura anexei nr. 1 la metodologie;
    (iii) OPEX;
    (iv) CPD;
    (v) mecanismele de stimulare şi obiectivele în materie de eficienţă;
    (vi) indicii de inflaţie.


    3. următorii indicatori privind veniturile prevăzute la pct. 2 lit. a):
    a) raportul între venitul generat de tarifele de transport de rezervare de capacitate şi venitul generat de tarifele de transport volumetrice;
    b) raportul între venitul generat de tarifele de transport de rezervare de capacitate în toate punctele de intrare şi venitul generat de tarifele de transport de rezervare de capacitate în toate punctele de ieşire;
    c) raportul dintre venitul generat din utilizarea reţelei în interiorul sistemului atât în punctele de intrare, cât şi în punctele de ieşire şi venitul generat din utilizarea reţelei între sisteme de transport atât în punctele de intrare, cât şi în punctele de ieşire.

    4. următoarele informaţii privind tarifele de transport, însoţite de informaţii relevante legate de determinarea acestora:
    a) tarifele de transport de rezervare de capacitate;
    b) tarifele de transport volumetrice;
    c) tarifele aferente altor servicii prestate de OTS, în afara serviciului de transport al gazelor naturale, aşa cum sunt definite la art. 3 pct. 15 din Regulamentul (UE) 2017/460.

    5. un model simplificat, care să permită utilizatorilor reţelei să estimeze posibila evoluţie a venitului reglementat, venitului reglementat corectat şi a tarifelor de transport, actualizat periodic, însoţit de explicaţia modului de utilizare a acestuia.
    6. următoarele explicaţii cu privire la:
    a) diferenţa în ceea ce priveşte nivelul tarifelor de transport pentru acelaşi tip de serviciu de transport, aplicabil în anul de reglementare în curs şi în anul de reglementare pentru care se publică informaţiile;
    b) diferenţa estimată în ceea ce priveşte nivelul tarifelor de transport pentru acelaşi tip de serviciu de transport, aplicabil în anul de reglementare pentru care se publică informaţiile şi fiecare an de reglementare rămas din cadrul perioadei de reglementare.



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016