Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 14 octombrie 2022  de selecţie pentru Corpul de experţi     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 14 octombrie 2022 de selecţie pentru Corpul de experţi

EMITENT: Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1051 din 31 octombrie 2022
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 21.578 din 14 octombrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1051 din 31 octombrie 2022.
──────────

    Cadru general
    În vederea încadrării activităţilor ca fiind de cercetare-dezvoltare, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare pune la dispoziţia contribuabililor un corp de experţi pentru efectuarea expertizelor în vederea certificării activităţii de cercetare-dezvoltare.
    Persoanele din Corpul de experţi sunt înscrise în Registrul naţional al experţilor pentru expertizarea în vederea certificării activităţilor de cercetare-dezvoltare, denumit în continuare REXCD.
    CAP. I
    Condiţii de eligibilitate şi selecţie a experţilor
    ART. 1
    În vederea includerii în Corpul de experţi, candidatul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:
    1. candidatul să deţină titlul ştiinţific de doctor;
    2. candidatul să facă parte din una dintre următoarele categorii de personal:
    a) personal de cercetare-dezvoltare;
    b) cadre didactice universitare;

    3. candidatul din categoria prevăzută la alin. (2) lit. a) să aibă funcţia şi gradul profesional de:
    a) cercetător ştiinţific gradul I - CS I;
    b) cercetător ştiinţific gradul II - CS II;
    c) cercetător ştiinţific gradul III - CS III;
    d) inginer de dezvoltare tehnologică gradul I - IDT I;
    e) inginer de dezvoltare tehnologică gradul II - IDT II;
    f) inginer de dezvoltare tehnologică gradul III - IDT III;

    4. candidatul din categoria prevăzută la alin. (2) lit. b) trebuie să aibă funcţia didactică de:
    a) profesor universitar;
    b) conferenţiar universitar;
    c) lector universitar.


    ART. 2
    În vederea includerii în Corpul de experţi, candidatul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de selecţie:
    1. candidatul să aibă experienţă în evaluarea proiectelor de cercetare-dezvoltare naţionale şi internaţionale;
    2. candidatul să aibă experienţă în derularea de activităţi de cercetare-dezvoltare pe o perioadă de minimum 5 ani în proiecte de cercetare-dezvoltare şi competenţe care să corespundă domeniului/domeniilor din REXCD, pentru care se solicită înscrierea;
    3. candidatul să aibă experienţă în calitate de director/responsabil de proiect/responsabil pachet de lucru;
    4. candidatul să fie încadrat la o unitate de cercetare-dezvoltare - UCD^1;
    ^1 Unităţi şi instituţii de drept public şi de drept privat, astfel cum sunt menţionate în art. 7 şi 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

    5. candidatul să aibă o bună conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.


    ART. 3
    Nu pot fi selectaţi în Corpul de experţi candidaţii care:
    a) au suferit condamnări civile sau penale, amenzi penale sau sentinţe care, potrivit legislaţiei în vigoare, interzic dreptul de administrare a societăţilor;
    b) au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 5 ani.


    CAP. II
    Procesul de selecţie a experţilor
    ART. 4
    Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare organizează periodic procesul de selecţie pentru Corpul de experţi, în vederea înscrierii şi actualizării componenţei REXCD, în funcţie de volumul solicitărilor din partea contribuabililor interesaţi în aplicarea facilităţilor fiscale pentru cercetare-dezvoltare.

    ART. 5
    (1) Anunţul pentru selecţia experţilor se afişează pe pagina de web a autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare cu cel puţin 30 de zile calendaristice înaintea termenului de depunere a candidaturilor şi cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
    a) calendarul procedurii de selecţie pentru experţi;
    b) modalitatea de înscriere;
    c) condiţiile de eligibilitate şi selecţie;
    d) conţinutul dosarului de candidatură.

    (2) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, prin direcţia de specialitate, poate informa unităţile de cercetare-dezvoltare - UCD din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare cu privire la organizarea procesului de selecţie a experţilor.
    (3) UCD informează personalul de cercetare-dezvoltare care este încadrat pe bază de contract individual de muncă privind anunţul de selecţie pentru Corpul de experţi.

    ART. 6
    (1) Selecţia candidaţilor, în vederea includerii în Corpul experţilor, se realizează de către Colegiului consultativ pentru cercetare-dezvoltare şi inovare (CCCDI).
    (2) Dosarul candidatului trebuie să cuprindă următoarele documente:
    a) cerere de înscriere în Corpul experţilor cu menţionarea domeniilor de cercetare-dezvoltare pentru care deţine competenţe;
    b) fotocopie după cartea de identitate;
    c) CV-ul, în model EUROPASS, din care să reiasă gradul profesional/funcţia didactică, formarea şi parcursul profesional şi locul de muncă;
    d) memoriu de activitate, din care să reiasă:
    - înscrierea în bazele de date cu evaluatori pentru proiectele de cercetare-dezvoltare şi numărul de proiecte evaluate în ultimii 5 ani;
    – expertiza în domeniu/domeniile de cercetare-dezvoltare;
    – experienţa în activităţi de cercetare-dezvoltare (proiecte de cercetare-dezvoltare din fonduri publice şi private, naţionale şi internaţionale);
    – experienţa în calitate de director/responsabil de proiect de cercetare-dezvoltare;
    – cunoştinţele în domeniul financiar-contabil dobândite în cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare;
    – cunoaşterea cadrului normativ naţional în materie de facilităţi fiscale^2 pentru cercetare-dezvoltare;
    ^2 Art. 20 şi art. 60 pct. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, cu modificările şi completările ulterioare - definiţii cercetare-dezvoltare şi detalierea lor, normele de aplicare în vigoare.


    e) declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă neîncadrarea în categoria persoanelor care fac obiectul prevederilor art. 3, însoţită de cazier judiciar;
    f) acordul privind disponibilitatea de a efectua expertize pentru persoane juridice, întocmi rapoarte, participa la sesiunile de informare, analiză şi instruire a experţilor REXCD în vederea aplicării cadrului normativ naţional în materie de facilităţi fiscale pentru cercetare-dezvoltare;
    g) recomandare din partea conducătorului UCD unde candidatul are raporturi de muncă, din care să reiasă şi faptul că are o bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare;
    h) alte documente considerate relevante de către candidat (de exemplu, contract de consultanţă/expertiză cu operatori economici pentru aplicarea facilităţilor fiscale pentru cercetare, expertiză în domeniul auditului financiar, atestat pentru consultanţă fiscală etc.);
    i) acordul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.

    (3) Dosarul candidatului se depune la autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare în conformitate cu conţinutul anunţului.
    (4) Direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare va înainta dosarele candidaţilor cu centralizatorul candidaţilor pe domenii de cercetare-dezvoltare către CCCDI.
    (5) CCCDI, după evaluarea şi selecţia candidaţilor, înaintează direcţiei de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare lista candidaţilor declaraţi admişi în vederea includerii în Corpul de experţi şi înscrierii în REXCD.

    ART. 7
    (1) Candidaţii declaraţi admişi în urma procesului de selecţie vor fi numiţi în Corpul de experţi şi înscrişi în REXCD prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (2) După constituirea Corpului de experţi, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare desemnează, dintre aceştia, un coordonator care asigură legătura permanentă cu membrii Corpului de experţi şi direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (3) Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, prin direcţia de specialitate, organizează sesiuni de informare, analiză şi instruire pentru experţii înscrişi în REXCD.
    (4) La sesiuni participă reprezentaţii desemnaţi din partea CCCDI, reprezentanţi desemnaţi de Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, precum şi alţi specialişti în domeniul economico-financiar.
    (5) Coordonatorul Corpului de experţi prezintă un raport cu activitatea experţilor înscrişi în REXCD, bune practici asociate procesului de expertiză, semestrial sau la solicitarea autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (6) Direcţia de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare elaborează anual un raport cu privire la activitatea Corpului de experţi raportat la impactul aplicării normelor privind facilităţile fiscale pentru cercetare-dezvoltare, în baza rapoartelor şi analizelor coordonatorului Copului de experţi.
    (7) Raportul anual, după aprobare, se publică pe pagina web a autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.

    ART. 8
    (1) Calitatea de membru al Corpului de experţi poate fi revocată prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
    (2) Revocarea din Corpul de experţi atrage radierea expertului din REXCD.
    (3) Radierea expertului din REXCD se efectuează în următoarele situaţii:
    a) la cererea expertului;
    b) la propunerea CCCDI, în situaţia în care se constată că nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 1 şi 2;
    c) la propunerea direcţiei de specialitate din cadrul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare pentru încălcarea dovedită a principiilor deontologice şi/sau în condiţiile neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de expert în procesul de expertiză.


    CAP. III
    Statutul experţilor înscrişi în REXCD
    ART. 9
    (1) Experţii numiţi prin act administrativ al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare, înscrişi în REXCD, dobândesc calitatea de a efectua expertize în vederea certificării activităţilor de cercetare-dezvoltare în conformitate cu prevederile din normele de aplicare a facilităţilor fiscale pentru cercetare-dezvoltare prevăzute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Expertul îşi desfăşoară activitatea numai în baza unui contract de expertiză încheiat ca urmare a comenzii de expertiză transmisă de contribuabil.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016