Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 14 august 2008  privind raportarea informatiilor referitoare la consumatorii industriali de gaze naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 14 august 2008 privind raportarea informatiilor referitoare la consumatorii industriali de gaze naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 644 din 9 septembrie 2008
METODOLOGIE din 14 august 2008
privind raportarea informaţiilor referitoare la consumatorii industriali de gaze naturale
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 644 din 9 septembrie 2008


CAP. I
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Scop
ART. 1
Prezenta metodologie stabileşte:
a) un sistem unitar de raportare de cãtre titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei a preţurilor şi condiţiilor practicate de cãtre aceştia pentru furnizarea gazelor naturale cãtre consumatorii industriali, a sistemului de preţuri practicat, a categoriilor de consumatori industriali şi a cantitãţilor de gaze naturale furnizate, aferente fiecãrei categorii;
b) un sistem de raportare de cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei cãtre Institutul Naţional de Statisticã a informaţiilor obţinute în condiţiile lit. a).
ART. 2
Institutul Naţional de Statisticã transmite raportãrile obţinute în condiţiile art. 1 lit. b) cãtre Oficiul Statistic al Comunitãţilor Europene.

SECŢIUNEA a 2-a
Domeniul de aplicare
ART. 3
Prezenta metodologie se aplicã Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi titularilor de licenţe de furnizare a gazelor naturale care furnizeazã gaze naturale cãtre consumatorii industriali, alimentaţi prin sistemele de distribuţie, cu excepţia:
a) consumatorilor industriali care folosesc gazele naturale pentru producerea energiei electrice în centrale electrice publice sau în unitãţi de producţie în cogenerare;
b) consumatorilor industriali care folosesc gazele naturale pentru alte utilizãri decât cele energetice;
c) consumatorilor industriali cu un consum de gaze naturale mai mare de 4.000.000 GJ/an.

CAP. II
Etapele procesului de colectare şi transmitere a informaţiilor referitoare la consumatorii industriali de gaze naturale

SECŢIUNEA 1
Sistemul de raportare a informaţiilor de cãtre titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale
ART. 4
(1) Preţurile pe care titularii de licenţe de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a le raporta sunt preţuri finale, defalcate pe categoriile de consumatori industriali, definite în prezenta metodologie pe baza nivelului consumului anual.
(2) Pentru aplicarea prezentei metodologii, se definesc urmãtoarele categorii de consumatori industriali:


┌──────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Categorie │ Tranşã de consum anual │
│ de consumator │ │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ I1 │Pânã la 1.000 GJ │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ I2 │Între 1.000 GJ şi 10.000 GJ │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ I3 │Între 10.000 GJ şi 100.000 GJ │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ I4 │Între 100.000 GJ şi 1.000.000 GJ │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ I5 │Între 1.000.000 GJ şi 4.000.000 GJ │
└──────────────────────┴─────────────────────────────────────┘


(3) Preţurile se raporteazã în lei/GJ, ţinând cont de puterea calorificã superioarã, şi în urmãtoarele variante:
a) preţuri care nu includ TVA, accizã sau, dacã este cazul, alte taxe sau impozite;
b) preţuri care includ accizã şi nu includ TVA şi, dacã este cazul, alte taxe deductibile;
c) preţuri care includ TVA, accizã şi, dacã este cazul, alte taxe şi impozite.
(4) Preţurile raportate de cãtre titularii de licenţe de furnizare a gazelor naturale includ toate componentele: costul de achiziţie a gazelor naturale, tariful reglementat pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale, tariful reglementat pentru prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale, tariful reglementat pentru prestarea serviciului de înmagazinare subteranã a gazelor naturale, marja de furnizare, mai puţin disconturile, dacã este cazul, precum şi toate componentele fixe, cum ar fi taxa sau chiria pentru contor, mai puţin taxa de instalare plãtitã iniţial de consumator.
ART. 5
(1) Pe baza informaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art. 4, la datele de 1 ianuarie, respectiv 1 iulie, titularii de licenţe de furnizare întocmesc rapoarte care acoperã cele 6 luni anterioare datelor de colectare, pe care le transmit Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pânã cel târziu la data de 28 februarie, respectiv 31 august a fiecãrui an.
(2) Raportul prevãzut la alin. (1) include preţurile naţionale medii, practicate în perioada de raportare.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), datele şi informaţiile referitoare la categoriile de consumatori industriali şi cantitãţile de gaze naturale furnizate, aferente fiecãrei categorii, se vor comunica o datã la 2 ani. Prima raportare se realizeazã la data de 28 februarie 2009.

SECŢIUNEA a 2-a
Sistemul de raportare a informaţiilor de cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei
ART. 6
(1) Pe baza informaţiilor colectate de la titularii de licenţe de furnizare a gazelor naturale, Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei întocmeşte un raport care include preţuri medii ponderate cu cotele de piaţã ale titularilor de licenţe de furnizare a gazelor naturale, pe care îl transmite Institutului Naţional de Statisticã.
(2) Raportul prevãzut la alin. (1) poate include preţuri medii, calculate ca medie aritmeticã, doar în cazul în care nu pot fi calculate medii ponderate.
(3) La calcularea preţurilor medii de furnizare a gazelor naturale, în oricare dintre variantele prevãzute la alin. (1) şi (2), trebuie sã se aibã în vedere acoperirea unei cote reprezentative din piaţa naţionalã.
(4) Cotele de piaţã ale titularilor de licenţe de furnizare a gazelor naturale se determinã pe baza cantitãţilor de gaze naturale facturate de cãtre aceştia consumatorilor industriali şi, în mãsura în care acest lucru este posibil, se calculeazã separat pentru fiecare categorie de consumatori industriali.
(5) La procesarea informaţiilor utilizate pentru calcularea preţurilor medii ponderate, Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei are în vedere pãstrarea confidenţialitãţii informaţiilor obţinute.
(6) În vederea pãstrãrii confidenţialitãţii, informaţiile referitoare la preţuri sunt comunicate doar dacã existã cel puţin 3 consumatori în fiecare dintre categoriile prevãzute la art. 4 alin. (2).
(7) Primul raport pe care Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei îl va transmite Institutului Naţional de Statisticã se va referi la informaţiile colectate la 1 ianuarie 2008.
ART. 7
(1) Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei transmite Institutului Naţional de Statisticã o datã la 2 ani, împreunã cu raportul care se referã la situaţia de la 1 ianuarie, informaţii privind sistemul de procesare a informaţiilor colectate de la titularii de licenţe de furnizare a gazelor naturale, care sã includã:
a) o descriere a procesului de monitorizare a titularilor de licenţe de furnizare a gazelor naturale şi a dimensiunilor acestui proces: numãrul de titulari de licenţe de furnizare a gazelor naturale monitorizaţi, cota totalã de piaţã monitorizatã etc.;
b) criteriile aplicate pentru determinarea preţurilor medii ponderate, precum şi a consumurilor totale aferente fiecãrei tranşe de consum, prevãzute la art. 4 alin. (2).
(2) Prima raportare a informaţiilor prevãzute la alin. (1) se va referi la situaţia de la 1 ianuarie 2008.
ART. 8
Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei transmite Institutului Naţional de Statisticã anual, împreunã cu raportul care se referã la situaţia de la 1 ianuarie, informaţii privind principalii factori care afecteazã preţurile raportate pentru fiecare tranşã de consum, incluzând:
a) valorile medii ale factorilor de sarcinã, aferenţi fiecãrei tranşe de consum, calculate pe baza energiei totale furnizate şi a valorii medii a vârfurilor de cerere;
b) o descriere a reducerilor acordate consumatorilor întreruptibili, dacã este cazul;
c) o descriere a componentelor fixe ale preţului final, cum ar fi chiria pentru contor sau alte asemenea componente relevante la nivel naţional.
ART. 9
(1) Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei transmite Institutului Naţional de Statisticã anual, împreunã cu raportul care se referã la situaţia de la 1 ianuarie, informaţii privind valorile şi metodele de calcul, precum şi o descriere a taxelor percepute pentru furnizarea gazelor naturale cãtre consumatorii industriali, precum şi a oricãror alte taxe de naturã nefiscalã, aferente tarifelor de reţea şi obligaţiilor de serviciu public, dacã este cazul.
(2) Taxele menţionate la alin. (1) includ, dupã caz:
a) TVA;
b) taxe de concesiune;
c) taxe de mediu;
d) alte impuneri specifice sectorului energetic: impuneri legate de obligaţiile de serviciu public, contribuţii la bugetul autoritãţilor de reglementare;
e) alte taxe care nu au legãturã cu sectorul energetic: taxe naţionale, locale sau regionale percepute pe energia consumatã, pe distribuţia de gaze naturale.
(3) Nu intrã în categoria taxelor menţionate la alin. (1) taxele care se aplicã şi altor industrii şi activitãţi, cum ar fi: impozitele pe venit, impozitele conexe proprietãţii, taxele incluse în preţurile carburanţilor pentru automobile, taxele auto, taxele aferente licenţelor pentru telecomunicaţii, taxele radio etc.
(4) Descrierea taxelor percepute pentru furnizarea gazelor naturale cãtre consumatorii industriali este structuratã pe 3 capitole principale, dupã cum urmeazã:
a) taxe care nu se regãsesc în factura emisã consumatorilor industriali şi care intrã în preţurile raportate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) lit. a);
b) taxe care se regãsesc în factura emisã consumatorilor industriali, considerate nedeductibile şi care intrã în preţurile raportate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) lit. b);
c) TVA şi alte taxe deductibile, care se regãsesc în factura emisã consumatorilor industriali şi care intrã în preţurile raportate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) lit. c).

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 10
Prezenta metodologie transpune prevederile art. 1-3 şi ale anexei I din Directiva 90/377/CEE privind o procedurã comunitarã de îmbunãtãţire a transparenţei preţurilor la gaz şi energie electricã pentru utilizatorii finali din industrie, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. 185 din 17 iulie 1990, amendatã prin Decizia Comisiei 2007/394/CE de modificare a Directivei 90/377/CEE a Consiliului, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. 148 din 9 iunie 2007.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016