Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 13 februarie 2019  de stabilire a tarifelor reglementate pentru prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 13 februarie 2019 de stabilire a tarifelor reglementate pentru prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 119 din 14 februarie 2019
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 14 din 13 februarie 2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 14 februarie 2019.
──────────
    CAP. I
    Principii generale
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie reglementează modalitatea de stabilire a tarifelor reglementate pentru prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale prin intermediul unui sistem de înmagazinare subterană aflat pe teritoriul României.
    (2) Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate pentru prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, denumită în continuare metodologie, asigură transparenţa modului în care se stabilesc tarifele unui operator de înmagazinare.
    (3) Modul de stabilire a tarifelor de racordare a terţilor la sistemul de înmagazinare subterană, activităţile conexe activităţilor de operare a sistemului de înmagazinare subterană desfăşurate conform reglementărilor specifice, precum şi alte activităţi realizate de titularul licenţei de operare a sistemului de înmagazinare subterană nu fac obiectul prezentei metodologii.

    ART. 2
    (1) Tarifele reglementate pentru prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, denumite în continuare tarife de înmagazinare subterană, reprezintă contravaloarea serviciilor prestate pentru rezervarea capacităţii de înmagazinare subterană şi pentru utilizarea depozitului subteran pentru o cantitate de gaze naturale cu un conţinut energetic echivalent cu 1MWh, gaze naturale aflate în condiţiile standard de presiune, temperatură şi de calitate prevăzute în reglementările specifice în vigoare, pentru un ciclu anual de înmagazinare subterană, de 12 luni consecutive, cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie.
    (2) Tarifele de înmagazinare subterană se stabilesc anual, pentru fiecare operator de înmagazinare, şi asigură recuperarea:
    a) costurilor totale aferente activităţilor şi operaţiunilor realizate de operatorul de înmagazinare pentru sau în legătură cu operarea sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    b) unei rate de rentabilitate aplicate asupra costurilor totale, cu excepţia costului cu amortizarea aferentă imobilizărilor corporale şi necorporale prevăzute la lit. c);
    c) unei rate de rentabilitate şi a unui stimulent acordate imobilizărilor corporale şi necorporale, recunoscute în conformitate cu reglementările emise de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), reprezentând:
    (i) investiţii noi, puse în funcţiune/recepţionate începând cu data de 1 aprilie 2019, pentru încurajarea realizării acestora, în scopul îmbunătăţirii funcţionării şi creşterii siguranţei şi flexibilităţii în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    (ii) imobilizări corporale şi necorporale puse în funcţiune/recepţionate anterior datei de 1 aprilie 2019 ca parte a investiţiilor aferente unui proiect de interes comun la nivelul Uniunii Europene în infrastructura de gaze naturale;

    d) suplimentar faţă de cele prevăzute la lit. c), a unui stimulent pentru acoperirea riscului specific aferent imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune/recepţionate, realizate în cadrul proiectelor de interes comun în infrastructura de gaze naturale, aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE, în conformitate cu reglementările emise de ANRE pentru implementarea Regulamentului (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind liniile directoare pentru infrastructurile energetice transeuropene, de abrogare a Deciziei nr. 1.364/2006/CE şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 713/2009, (CE) nr. 714/2009 şi (CE) nr. 715/2009.


    ART. 3
    Activităţile şi operaţiunile realizate de operatorul de înmagazinare pentru sau în legătură cu operarea sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale, respectiv prestarea serviciilor de înmagazinare subterană sunt următoarele:
    a) exploatarea capacităţilor de înmagazinare subterană care se referă la operaţiunile şi activităţile desfăşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legătură cu întreţinerea, repararea, verificarea sistemului de înmagazinare subterană în vederea asigurării funcţionării acestuia în condiţii de siguranţă şi eficienţă;
    b) dezvoltarea/modernizarea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale care se referă la operaţiunile şi activităţile desfăşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legătură cu creşterea capacităţii de înmagazinare subterană prin mărirea capacităţii de injecţie/extracţie, construcţia de noi sonde, în scopul îmbunătăţirii parametrilor tehnici iniţiali şi altele asemenea;
    c) utilizarea sistemului de înmagazinare subterană care se referă la ansamblul de activităţi şi operaţiuni desfăşurate de titularul licenţei pentru sau în legătură cu:
    (i) injecţia gazelor naturale în depozitul subteran prin care se asigură preluarea gazelor naturale, măsurarea, tratarea şi vehicularea acestora prin facilităţile de suprafaţă şi introducerea în depozitul subteran;
    (ii) depozitarea şi gestionarea cantităţilor de gaze naturale din depozitul subteran;
    (iii) extracţia gazelor naturale din depozitul subteran prin care se asigură scoaterea gazelor naturale din depozitul subteran, tratarea, vehicularea şi măsurarea acestora prin facilităţile de suprafaţă şi predarea la transportator şi/sau la beneficiar;
    (iv) verificarea respectării condiţiilor minime de calitate a gazelor naturale preluate/predate, conform reglementărilor legale în vigoare;
    (v) activităţile şi operaţiunile comerciale desfăşurate de operatorul de înmagazinare pentru încheierea şi derularea contractelor de prestare a serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale.



    CAP. II
    Costurile totale aferente activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale
    ART. 4
    (1) Costurile totale reprezintă cheltuielile generate de desfăşurarea activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale, în principal cheltuielile cu amortizarea imobilizărilor corporale/necorporale, consumurile de stocuri, serviciile prestate de terţi, personalul, executarea unor obligaţii legale sau contractuale etc.
    (2) Costurile totale includ numai cheltuielile generate de operaţiunile realizate de operatorul de înmagazinare pentru operarea sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
    (3) Costurile totale luate în considerare în sensul prezentei metodologii la stabilirea tarifelor de înmagazinare subterană se împart, în funcţie de natura lor, în două categorii, respectiv costuri de exploatare şi costuri financiare.

    SECŢIUNEA 1
    Costuri de exploatare şi costuri financiare
    ART. 5
    (1) Costurile de exploatare reprezintă cheltuieli de exploatare definite conform reglementărilor în vigoare, deductibile fiscal în limita prevederilor legale în vigoare, înregistrate patrimonial cu:
    a) materiile prime, materialele, inclusiv cele de natura obiectelor de inventar, ambalajele;
    b) energia, apa;
    c) consumul tehnologic;
    d) întreţinerea şi reparaţiile;
    e) redevenţele, locaţiile de gestiune şi chirii;
    f) primele de asigurare;
    g) studiile şi cercetările obligatorii conform prevederilor legale în vigoare;
    h) comisioanele, onorariile şi colaboratorii;
    i) protocolul, reclama şi publicitatea;
    j) transportul de bunuri şi personal, deplasări, detaşări şi transferări;
    k) poşta şi taxele de telecomunicaţii, serviciile bancare şi asimilate;
    l) alte servicii executate de terţi;
    m) alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate;
    n) personalul, efectuate în condiţii de eficienţă economică;
    o) despăgubiri în legătură cu exercitarea drepturilor de uz şi de servitute asupra proprietăţilor private afectate de obiectivul/sistemul de înmagazinare subterană a gazelor naturale conform prevederilor legale în vigoare, precum şi în legătură cu pagubele aduse proprietarilor din vecinătatea obiectivului/sistemului de distribuţie ca urmare a intervenţiilor efectuate asupra acestora pentru dezvoltare, modernizare, reparaţii, revizii şi avarii;
    p) reducerile comerciale primite ulterior facturării;
    q) cheltuielile cu amortizarea reglementată a imobilizărilor corporale/necorporale;
    r) alte operaţiuni de exploatare.

    (2) În sensul prezentei metodologii este asimilată drept cost de exploatare diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile ocazionate de casarea/clasarea, dezmembrarea şi/sau vânzarea bunurilor scoase din uz la expirarea duratei normale de funcţionare luată în considerare în conformitate cu prevederile prezentei metodologii sau înainte de această durată, dacă aceste operaţiuni nu se realizează ca urmare a culpei operatorului de înmagazinare ori terţilor.
    (3) Pentru imobilizările corporale/necorporale recepţionate şi/sau puse în funcţiune/date în folosinţă într-un ciclu anual de înmagazinare subterană a gazelor naturale, amortizarea reglementată reprezintă cost de exploatare în măsura în care aceste imobilizări au fost recunoscute în conformitate cu reglementările emise de către ANRE.
    (4) Amortizarea reglementată se determină pe baza duratei maxime normale de funcţionare prin care se recuperează pe calea amortizării, din punct de vedere fiscal, valoarea de intrare în patrimoniu a unei imobilizări corporale/necorporale.
    (5) Pentru imobilizările corporale/necorporale care asigură prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, puse în funcţiune şi/sau recepţionate anterior datei de 1 aprilie 2019, amortizarea reglementată se determină după cum urmează:
    a) în cazul imobilizărilor corporale/necorporale pentru care durata normală de funcţionare nu a expirat din punct de vedere fiscal, amortizarea reglementată se determină pe baza duratei aprobate de către organele de decizie de la nivelul operatorului de înmagazinare şi a valorii reglementate, rămase la data de 1 aprilie 2019, cu excepţia prevăzută la lit. b);
    b) în cazul imobilizărilor corporale/necorporale pentru care durata normală de funcţionare nu a expirat din punct de vedere fiscal, dar pentru care a expirat durata reglementată prin care s-a permis recuperarea valorii reglementate a acestora prin recunoaşterea în tarifele de înmagazinare subterană a amortizării reglementate, în conformitate cu reglementările specifice sectorului gazelor naturale în vigoare până la data prezentei metodologii, nu se mai recunoaşte amortizarea reglementată pe durata normală de funcţionare rămasă, valoarea reglementată fiind recuperată integral;
    c) în cazul imobilizărilor corporale/necorporale pentru care durata normală de funcţionare a expirat din punct de vedere fiscal, dar nu a expirat şi durata reglementată prin care s-a permis recuperarea valorii reglementate a imobilizărilor corporale/necorporale care asigură prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, în conformitate cu reglementările specifice sectorului gazelor naturale în vigoare până la data prezentei metodologii, amortizarea reglementată se determină pe baza valorii reglementate şi a duratei de funcţionare, rămase la sfârşitul ciclului anual de înmagazinare subterană 1 aprilie 2018-31 martie 2019 stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare cu privire la menţinerea în funcţiune şi în siguranţă a imobilizărilor corporale după expirarea duratei normale de funcţionare.

    (6) Pentru obiectivele sistemului de înmagazinare închiriate de la terţe persoane, nivelul chiriei anuale recunoscute în tarifele de înmagazinare subterană nu poate depăşi nivelul valorii cumulate dintre:
    a) amortizarea fiscală a respectivelor imobilizări, conform evidenţelor locatorului, şi
    b) cheltuielile cu taxe şi impozite stabilite conform reglementărilor legale în vigoare, generate de dreptul de proprietate asupra imobilizărilor corporale şi necorporale închiriate, obiective ale sistemului de înmagazinare.


    ART. 6
    În sensul prezentei metodologii nu sunt recunoscute drept costuri de exploatare aferente activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale cheltuielile de exploatare înregistrate cu:
    a) realizarea în regie proprie a materialelor, obiectelor de inventar şi imobilizărilor corporale şi necorporale sau aflate în curs de execuţie;
    b) amenzile, penalităţile şi majorările de întârziere pentru neplata în termen a obligaţiilor către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, fonduri speciale, bugete locale şi alte cheltuieli asociate;
    c) penalităţile, majorările de întârziere la plată şi/sau daunele-interese pentru nerespectarea clauzelor contractuale faţă de furnizori şi alte cheltuieli;
    d) penalităţile, majorările şi/sau daunele-interese de întârziere pentru nerambursarea în termen a împrumuturilor şi alte cheltuieli asociate;
    e) despăgubiri, penalităţi sau altele asemenea rezultând din standardul de performanţă şi alte cheltuieli asociate celor deja enumerate;
    f) despăgubiri plătite pentru pagubele sau accidentele cauzate persoanelor fizice sau juridice, în situaţiile în care instanţa de judecată stabileşte că au fost produse din vina operatorului de înmagazinare;
    g) provizioanele de orice natură;
    h) salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate angajaţilor cu funcţii de execuţie şi de conducere, persoanelor cu funcţii de conducere, administratorilor şi persoanelor care au calitate de: membru în consiliile de administraţie/supraveghere, directorate, comitete consultative, cu ocazia încetării contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau contractului de mandat, cu excepţia salariilor/indemnizaţiilor/sumelor compensatorii acordate în baza unui program de restructurare a societăţii, aprobat conform prevederilor legale în vigoare sau în situaţia pensionării;
    i) sume acordate directorilor/directorilor generali şi membrilor consiliilor de administraţie/supraveghere, directorate şi comitete consultative ca bonus, prime etc. pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă individuală, precum şi alte facilităţi rezultate din derularea contractelor de mandat/raportului de serviciu, care depăşesc 20% din valoarea indemnizaţiei anuale a acestora;
    j) materialele recuperate şi refolosibile pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    k) cheltuieli finanţate din surse nerambursabile (de exemplu, sumele datorate statului român, persoanelor fizice şi/sau juridice sub formă de dividende la care aceştia au renunţat, fonduri şi împrumuturi nerambursabile din ajutoare primite de la stat sau de la altă entitate, altele asemenea);
    l) materiale, obiecte de inventar şi imobilizări corporale/ necorporale înregistrate ca plusuri de inventar ori primite cu titlu gratuit, utilizate pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    m) orice taxă de judecată şi alte cheltuieli asociate (taxă timbru, onorariu expert, onorariu avocaţial etc);
    n) cheltuielile generate de bunurile date în folosinţă totală, respectiv cota-parte aferentă celor date în folosinţă parţială;
    o) sumele neîncasate de operatorul de înmagazinare din prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, trecute pe cheltuieli de exploatare, reprezentând pierderi din creanţe şi debitori diverşi, cu excepţia sumelor neîncasate reprezentând creanţe comerciale care nu au putut fi recuperate din cauza falimentului clientului, în baza unei decizii judecătoreşti definitive, creanţe care provin din obligaţia operatorului de înmagazinare de a nu întrerupe prestarea serviciului către un client aflat în procedură de insolvenţă, respectiv aflat în perioada de observaţie şi în perioada de reorganizare, conform prevederilor legale în vigoare;
    p) pagube constatate ca fiind provocate de către salariaţi, persoane din conducerea operatorului de înmagazinare, terţe persoane;
    q) daune-interese, corespunzătoare prejudiciului cauzat de operatorul de înmagazinare, în situaţia în care acesta nu îşi îndeplineşte din culpă obligaţia de prestare a serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum şi orice alte obligaţii stabilite prin contractul de înmagazinare subterană gaze naturale încheiat cu beneficiarul;
    r) amortizarea reglementată a imobilizărilor corporale/ necorporale pentru care operatorul de înmagazinare nu a plătit un echivalent financiar, inclusiv din plusuri de inventar;
    s) amortizarea reglementată a imobilizărilor corporale/ necorporale date în folosinţă integrală terţilor prin contract de închiriere ori utilizate pentru desfăşurarea altor activităţi decât cea de prestare a serviciilor de înmagazinare subterană de către operatorul de înmagazinare, respectiv cota-parte din amortizare pentru cele date în folosinţă parţială;
    t) imobilizările corporale/necorporale în curs de execuţie;
    u) valoarea rămasă neamortizată a imobilizărilor corporale şi necorporale casate, cedate terţilor ori constatate lipsă la inventar sau distruse, cu excepţia prevăzută la art. 5 alin. (2);
    v) operaţiunile de valorificare prin vânzare a materialelor, obiectelor de inventar, precum şi a imobilizărilor corporale/ necorporale casate/dezmembrate, cu excepţia prevăzută la art. 5 alin. (2);
    w) amortizarea reglementată aferentă imobilizărilor corporale trecute în conservare;
    x) amortizarea reglementată a imobilizărilor corporale/ necorporale aferente activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale înlocuite ca urmare a unor pagube constatate ca fiind provocate de către salariaţi ori terţe persoane;
    y) cheltuielile efectuate la bunurile aparţinând domeniului public/privat al statului, autorităţilor locale sau ale unor terţe persoane utilizate pentru desfăşurarea activităţii de înmagazinare subterană, pentru care nu există temeiuri legale, acorduri şi/sau contracte pentru concesionarea, închirierea ori preluarea în exploatare a acestora;
    z) cheltuielile înregistrate cu activele patrimoniale cedate cu titlu gratuit.


    ART. 7
    (1) Costurile financiare reprezintă cheltuieli financiare, definite conform reglementărilor în vigoare, deductibile fiscal în limita prevederilor legale în vigoare, înregistrate cu:
    a) dobânzile la nivelul unui ciclu anual de înmagazinare subterană aferente creditelor obţinute pentru activitatea curentă de operare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    b) dobânzile la nivelul unui ciclu anual de înmagazinare subterană aferente creditelor obţinute pentru investiţii, care nu au fost capitalizate în valoarea de inventar a imobilizărilor corporale/necorporale recepţionate/date în folosinţă/puse în funcţiune, înregistrate patrimonial şi recunoscute în conformitate cu reglementările emise de către ANRE, cu excepţia dobânzilor corespunzătoare valorii imobilizărilor corporale/necorporale realizate din aceste credite, reprezentând investiţii noi, puse în funcţiune/recepţionate începând cu data de 1 aprilie 2019, şi a celor corespunzătoare imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune/recepţionate anterior datei de 1 aprilie 2019 ca parte a investiţiilor aferente unui proiect de interes comun la nivelul Uniunii Europene în infrastructura de gaze naturale, pentru care se asigură prin tarifele de înmagazinare subterană recuperarea unei rate de rentabilitate şi a unui stimulent în scopul îmbunătăţirii funcţionării şi creşterii siguranţei şi flexibilităţii în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

    (2) În sensul prezentei metodologii sunt asimilate drept costuri financiare:
    a) diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile financiare înregistrate patrimonial cu diferenţele de curs valutar aferente dobânzilor menţionate la alin. (1) lit. a) şi b);
    b) diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile financiare înregistrate patrimonial cu diferenţele de curs valutar înregistrate pentru comisioanele aferente creditelor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b);
    c) diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile financiare reprezentând diferenţele de curs valutar aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate, înregistrate patrimonial pentru desfăşurarea activităţii de operare a sistemului de înmagazinare subterană, a căror decontare se face în funcţie de cursul unei valute.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Costuri fixe şi costuri variabile
    ART. 8
    În scopul determinării tarifelor de înmagazinare subterană, costurile de exploatare şi costurile financiare, care compun costurile totale utilizate la stabilirea tarifelor de înmagazinare subterană, se alocă în funcţie de activităţile/operaţiunile generatoare ale acestora în costuri fixe şi costuri variabile.

    ART. 9
    Costurile fixe reflectă cheltuielile legate de capacitatea de înmagazinare subterană, care nu depind de cantităţile de gaze naturale înmagazinate, şi acoperă, în principal, cheltuielile legate direct de exploatarea, continuitatea în funcţionarea, menţinerea securităţii şi eficienţa în operare a sistemului de înmagazinare subterană, precum şi cheltuieli generale legate de administrarea acestuia.

    ART. 10
    Costurile variabile reflectă cheltuielile legate de utilizarea sistemului de înmagazinare subterană care depind de cantităţile injectate/extrase din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

    ART. 11
    Modul de alocare în costuri fixe şi costuri variabile, precum şi alocarea costurilor variabile pe cele două activităţi de injecţie şi de extracţie a gazelor naturale din depozitele de înmagazinare subterană se realizează în detaliu pentru fiecare categorie de costuri şi pe fiecare tip de cheltuială şi se justifică din punct de vedere tehnic şi economic de către operatorul de înmagazinare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Alocarea costurilor între activităţi reglementate/nereglementate şi justificarea acestora
    ART. 12
    Alocarea costurilor între activităţile reglementate, precum şi între acestea şi activităţile nereglementate se realizează conform prevederilor legale în vigoare şi are la bază următoarele principii:
    a) cauzalitatea - costurile sunt atribuite în concordanţă cu activitatea care le determină;
    b) obiectivitatea - costurile sunt atribuite pe baze obiective, fără a se urmări un interes ori obţinerea unui beneficiu nemeritat;
    c) transparenţa - regulile prin care costurile sunt atribuite pe activităţi sunt transparente şi permit identificarea costurilor atribuite fiecărei activităţi;
    d) continuitatea - regulile prin care costurile sunt atribuite pe activităţi sunt aplicate constant în timp; regulile pot fi modificate numai în situaţiile în care această modificare este absolut necesară şi justificată.


    ART. 13
    (1) În vederea recunoaşterii în tarifele de înmagazinare subterană, operatorul de înmagazinare are obligaţia să justifice efectuarea în mod prudent a costurilor totale necesare desfăşurării activităţii de înmagazinare subterană.
    (2) Se consideră cost prudent acel cost care se demonstrează a fi necesar, oportun, eficient şi care reflectă condiţiile pieţei, respectiv:
    a) necesar - nevoia obiectivă a titularului de licenţă de a realiza un cost în vederea asigurării exploatării, dezvoltării şi utilizării în siguranţă a sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    b) oportun - amânarea costului este de natură a produce prejudicii titularului de licenţă şi/sau clientului;
    c) eficient - realizarea costului este de natură a aduce beneficii viitoare titularului de licenţă şi clientului;
    d) condiţiile pieţei - costul realizat de către titularul de licenţă raportat la cele mai bune condiţii ale pieţei, existente la data realizării şi în conformitate cu legislaţia în materie.

    (3) ANRE are dreptul să refuze motivat recunoaşterea unor costuri sau părţi din acestea care nu au fost efectuate într-o manieră prudentă, având în vedere justificările prezentate de operatorul de înmagazinare privind condiţiile şi informaţiile existente la data când acestea au fost efectuate.
    (4) Orice cost efectuat în mod prudent de către operatorul de înmagazinare pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale este luat în considerare numai o singură dată.
    (5) Operatorul de înmagazinare realizează achiziţionarea de bunuri, lucrări şi servicii având în vedere criterii de eficienţă economică. În acest sens, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei metodologii, operatorul de înmagazinare transmite la ANRE politica de achiziţii de bunuri, lucrări şi servicii pentru activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale, inclusiv procedurile utilizate în acest sens.

    CAP. III
    Tarifele de înmagazinare subterană şi modul de stabilire a acestora
    SECŢIUNEA 1
    Principii generale
    ART. 14
    (1) ANRE aprobă tarifele de înmagazinare subterană pe baza analizei propunerilor motivate şi a documentaţiei transmise în acest sens de către operatorul de înmagazinare.
    (2) Tarifele de înmagazinare subterană se stabilesc, în principal, pe baza elementelor de structură prevăzute la art. 2 alin. (2).
    (3) Rata de rentabilitate aferentă costurilor totale ale unui ciclu anual de înmagazinare subterană este garantată la nivelul de 5%. În scopul eficientizării activităţii de înmagazinare subterană, în situaţia în care nivelul costurilor totale şi al veniturilor realizate generează un nivel al ratei de rentabilitate realizate într-un procent mai mare de 5%, rata de rentabilitate se acceptă la nivelul realizat, dar nu mai mult de 7,5%.
    (4) Rata de rentabilitate şi stimulentul pentru imobilizările corporale şi necorporale prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. c) se stabilesc la nivelul celor aprobate în sectoarele energiei electrice şi gazelor naturale pentru aceeaşi perioadă de referinţă, în scopul asigurării unui tratament nediscriminatoriu şi îmbunătăţirii funcţionării şi creşterii siguranţei şi flexibilităţii în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
    (5) Stimulentul pentru acoperirea riscului specific aferent imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune/ recepţionate, reprezentând investiţii realizate în cadrul proiectelor de interes comun din infrastructura de gaze naturale, se stabileşte prin decizie a ANRE, în conformitate cu prevederile legale din sectorul gazelor naturale.
    (6) Rata de rentabilitate şi stimulentele aferente categoriilor de investiţii menţionate la alin. (4) şi (5) se acordă imobilizărilor corporale şi necorporale componente ale sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale puse în funcţiune/recepţionate începând cu data de 1 aprilie 2019, în măsura în care acestea au fost recunoscute în conformitate cu prevederile reglementărilor emise de către ANRE.
    (7) Tarifele de înmagazinare subterană, care vor fi practicate de operatorii de înmagazinare la prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale într-un ciclu anual, sunt următoarele:
    a) tariful pentru rezervarea de capacitate în depozitele de înmagazinare subterană;
    b) tariful volumetric pentru injecţia gazelor naturale în depozitele de înmagazinare subterană;
    c) tariful volumetric pentru extracţia gazelor naturale din depozitele de înmagazinare subterană.


    ART. 15
    Tariful de înmagazinare subterană pentru rezervarea de capacitate, denumit în continuare tarif de rezervare, cuantifică costurile fixe legate în principal de exploatarea şi dezvoltarea sistemului de înmagazinare şi se stabileşte pe 1 MWh/ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie.

    ART. 16
    Tarifele volumetrice pentru injecţia şi extracţia gazelor naturale în/din depozitele de înmagazinare subterană, denumite în continuare tarif de injecţie, respectiv tarif de extracţie, cuantifică costurile variabile generate, în principal, de utilizarea sistemului de înmagazinare subterană şi se stabilesc pe 1 MWh injectat, respectiv 1 MWh extras din depozitul de înmagazinare subterană a gazelor naturale, avându-se în vedere fluxurile de gaze naturale.

    ART. 17
    În situaţia în care un operator economic solicită iterativ injecţia şi extracţia subterană a unor cantităţi de gaze naturale în marja de capacitate rezervată de înmagazinare subterană şi în interiorul intervalului de timp din cadrul perioadei aferente ciclului anual pentru care a fost contractată capacitatea rezervată, tariful de rezervare se facturează o singură dată pentru capacitatea contractată. Tarifele de injecţie şi extracţie se facturează ori de câte ori sunt realizate serviciile de injecţie/extracţie gaze naturale în/din depozitele de înmagazinare subterană în perioada de timp pentru care s-a realizat contractarea serviciului de rezervare de capacitate.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Stabilirea tarifului de rezervare de capacitate pentru servicii de înmagazinare subterană
    ART. 18
    (1) Tariful de rezervare de capacitate aferent serviciilor de înmagazinare subterană contractate pentru un ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie - 31 martie, prevăzut la art. 15, se determină după următoarea formulă generală: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    TRc - tariful de rezervare de capacitate pentru servicii de înmagazinare subterană contractate pentru un ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie, exprimat în lei/MWh;
    CF - valoarea costurilor fixe aferente unui ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie determinate la nivelul datelor din situaţia evidenţelor contabile reglementate corespunzătoare ultimului ciclu anual de înmagazinare închis din punct de vedere financiar, pentru care există obligaţia legală de depunere la ANRE anterior ciclului pentru care se determină tarifele de înmagazinare subterană;
    CRe - capacitatea estimată a fi rezervată într-un ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie- 31 martie pentru care se stabilesc tarifele de înmagazinare subterană, exprimată în MWh/ciclu anual de înmagazinare;
    RRc - rata de rentabilitate aferentă costurilor totale ale unui ciclu anual de înmagazinare subterană, exprimată în procente;
    ΔCT - suma de regularizat, actualizată, a costurilor totale aferente activităţii de înmagazinare subterană, corespunzătoare ultimului ciclu anual de înmagazinare închis din punct de vedere financiar pentru care există obligaţia legală de depunere a situaţiilor privind evidenţele contabile reglementate la ANRE anterior ciclului pentru care se determină tarifele de înmagazinare, determinată conform prevederilor art. 21;
    ΔRRc - sumă de regularizat corespunzătoare ratei rentabilităţii costurilor totale;
    RRi*VRi - valoarea actualizată, rezultată din aplicarea în fiecare ciclu anual de înmagazinare subterană a ratei de rentabilitate a imobilizărilor corporale şi necorporale (RRi), exprimată în procente, la valoarea de intrare rămasă la sfârşitul ciclului anual de înmagazinare a imobilizărilor corporale şi necorporale componente ale sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale, reprezentând investiţii noi puse în funcţiune/recepţionate începând cu data de 1 aprilie 2019, pentru îmbunătăţirea funcţionării şi creşterea siguranţei şi flexibilităţii în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum şi imobilizări corporale şi necorporale puse în funcţiune/recepţionate anterior datei de
    1 aprilie 2019, ca parte a investiţiilor aferente unui proiect de interes comun la nivelul Uniunii Europene în infrastructura de gaze naturale (VRi);
    Si*VRi - valoarea actualizată, rezultată din aplicarea stimulentului pentru imobilizările corporale şi necorporale (Si), exprimat în procente, la valoarea de intrare rămasă la sfârşitul ciclului anual de înmagazinare a imobilizărilor corporale şi necorporale componente ale sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale, reprezentând investiţii noi puse în funcţiune/recepţionate începând cu data de 1 aprilie 2019, pentru îmbunătăţirea funcţionării şi creşterea siguranţei şi flexibilităţii în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, precum şi imobilizări corporale şi necorporale puse în funcţiune/recepţionate anterior datei de 1 aprilie 2019, ca parte a investiţiilor aferente unui proiect de interes comun la nivelul Uniunii Europene în infrastructura de gaze naturale (VRi);
    Spci - valoarea corespunzătoare stimulentului pentru acoperirea riscului specific aferent imobilizărilor corporale şi necorporale puse în funcţiune/recepţionate aferente investiţiilor realizate în cadrul proiectelor de interes comun în infrastructura de gaze naturale.


    (2) VRi se determină pentru fiecare ciclu anual de înmagazinare subterană închis din punct de vedere financiar, pentru care există obligaţia legală de depunere a situaţiilor privind evidenţele contabile reglementate la ANRE anterior ciclului anual de înmagazinare subterană pentru care se determină tarifele de înmagazinare subterană.
    (3) Pentru investiţiile noi, realizate pentru îmbunătăţirea funcţionării şi creşterea siguranţei şi flexibilităţii în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, puse în funcţiune/recepţionate într-un ciclu anual de înmagazinare subterană, începând cu data de 1 aprilie 2019, stimulentul Si se acordă pentru 5 cicluri anuale de înmagazinare subterană consecutive, din momentul recunoaşterii în tarifele de înmagazinare subterană.
    (4) Pentru imobilizările corporale şi necorporale puse în funcţiune/recepţionate anterior datei de 1 aprilie 2019, ca parte a investiţiilor aferente unui proiect de interes comun la nivelul Uniunii Europene, în infrastructura de gaze naturale, stimulentul Si se acordă pentru un număr de 5 cicluri anuale de înmagazinare subterană.
    (5) În cazul în care imobilizările corporale şi necorporale prevăzute la alin. (4) au mai primit un stimulent, indiferent de valoarea acestuia, stimulentul Si se acordă pentru un număr de cicluri anuale de înmagazinare subterană calculat ca diferenţă între numărul de cicluri anuale prevăzut la alin. (4) şi numărul de cicluri anuale de înmagazinare subterană în care respectivele imobilizări au primit un stimulent.
    (6) În cazul în care imobilizările corporale şi necorporale sunt utilizate şi în cadrul altei activităţi economice desfăşurate de operatorul de înmagazinare, în VRi se include numai partea rămasă din valoarea de intrare în patrimoniu, aferentă desfăşurării activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
    (7) Valorile prevăzute la alin. (1) se actualizează cu ratele de inflaţie publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anii financiari închişi aflaţi în intervalul de timp dintre ciclul anual de înmagazinare subterană pentru care se determină valorile actualizate şi ciclul anual în care s-a stabilit recuperarea acestora conform prevederilor prezentei metodologii.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Stabilirea tarifelor de injecţie şi de extracţie
    ART. 19
    Tariful de injecţie a gazelor naturale în depozitele de înmagazinare subterană se determină după următoarea formulă:
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    TI - tariful de injecţie exprimat în lei/MWh;
    CVI - valoarea costurilor variabile alocate activităţii de injecţie a gazelor naturale pentru ciclul anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie pentru care se stabilesc tarifele de înmagazinare subterană;
    QIe - cantitatea de gaze naturale, exprimată în unităţi energetice - MWh, estimată a fi injectată în depozitele de înmagazinare subterană în contractate pentru ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie pentru care se stabilesc tarifele de înmagazinare subterană;
    RRc - rata de rentabilitate aferentă costurilor totale ale unui ciclu anual de înmagazinare subterană, exprimată în procente.


    ART. 20
    Tariful de extracţie a gazelor naturale în depozitele de înmagazinare subterană se determină după următoarea formulă:
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    TE - tariful de extracţie exprimat în lei/MWh;
    CVE - valoarea costurilor variabile alocate activităţii de extracţie a gazelor naturale pentru ciclul anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie pentru care se stabilesc tarifele de înmagazinare subterană;
    QEe - cantitatea de gaze naturale, exprimată în unităţi energetice - MWh, estimată a fi extrasă în depozitele de înmagazinare subterană în contractate pentru ciclu anual de înmagazinare subterană cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie pentru care se stabilesc tarifele de înmagazinare subterană;
    RRc - rata de rentabilitate aferentă costurilor totale ale unui ciclu anual de înmagazinare subterană, exprimată în procente.


    SECŢIUNEA a 4-a
    Alte prevederi specifice
    ART. 21
    (1) Sumele ce urmează a fi regularizate se stabilesc pentru ultimul ciclu anual de înmagazinare închis din punct de vedere financiar pentru care există obligaţia legală de depunere a situaţiilor privind evidenţele contabile reglementate la ANRE anterior ciclului anual pentru care se determină tarifele de înmagazinare subterană.
    (2) Suma ce urmează a fi regularizată aferentă costurilor totale (ΔCT) se determină numai în situaţia în care valoarea costurilor totale realizate de operatorul de înmagazinare şi acceptate de ANRE depăşeşte nivelul veniturilor realizate din care au fost eliminate valorile corespunzătoare elementelor de structură/de corecţie care au stat la baza calculului tarifelor de înmagazinare subterană, cu excepţia costurilor totale şi a ratei de rentabilitate aferente acestora. Suma de regularizat aferentă costurilor totale se determină ca diferenţă între costurile totale realizate şi veniturile realizate astfel calculate.
    (3) Suma ce urmează a fi regularizată aferentă ratei de rentabilitate a costurilor totale (ΔRR), realizate de operatorul de înmagazinare şi acceptate de ANRE, se stabileşte după cum urmează:
    a) se determină valoarea realizată a rentabilităţii costurilor totale din ciclul anual de înmagazinare pentru care se efectuează analiza, prin eliminarea din veniturile realizate a valorilor corespunzătoare elementelor de structură/de corecţie care au stat la baza calculului tarifelor de înmagazinare subterană, inclusiv a costurilor totale la valoarea realizată, cu excepţia ratei de rentabilitate aferente acestora;
    b) se determină rata realizată a rentabilităţii costurilor totale prin raportarea valorii determinate la punctul a) la valoarea costurilor totale realizate şi se verifică încadrarea acesteia în limitele prevăzute la art. 14 alin. (3);
    c) în situaţia în care rata realizată a rentabilităţii se încadrează în limitele prevăzute la art. 14 alin. (3), operatorul de înmagazinare este îndreptăţit să păstreze în integralitate suma aferentă rentabilităţii realizate;
    d) în situaţia în care rata realizată a rentabilităţii nu se încadrează în limitele prevăzute la art. 14 alin. (3): (i) se calculează după caz:
    1. valoarea minimă a rentabilităţii costurilor totale realizate, corespunzătoare procentului de 5% al ratei de rentabilitate garantate;
    2. valoarea maximă a rentabilităţii costurilor totale realizate corespunzătoare procentului de 7,5% al ratei de rentabilitate aferente limitei superioare admise;

    (ii) se determină suma de regularizat, ca diferenţă între valoarea realizată a rentabilităţii şi valoarea minimă sau maximă calculată la pct. (i), după caz.


    (4) Sumele de regularizat se alocă în totalitate activităţii de rezervare de capacitate.

    ART. 22
    (1) Valorile actualizate, corespunzătoare elementelor de ajustare/corecţie aferente perioadelor a treia şi a patra de reglementare, se iau în considerare la calculul tarifelor de înmagazinare subterană.
    (2) Pentru perioadele a treia şi a patra de reglementare se calculează valoarea cumulată, actualizată, a sporurilor de eficienţă anuale obţinute din desfăşurarea activităţii reglementate de înmagazinare subterană pentru fiecare an al perioadei şi rămase de cedat clienţilor.
    (3) În situaţia în care valorile de cedat sau de recuperat la/de la clienţii serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, prevăzute la alin. (1) şi (2), influenţează în mod semnificativ valorile tarifelor de înmagazinare subterană, modalitatea şi perioada de recuperare a eventualelor valori de cedat/recuperat actualizate sunt stabilite de ANRE prin consultare cu fiecare operator de înmagazinare.

    CAP. IV
    Procedura de stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană
    ART. 23
    (1) Operatorul de înmagazinare transmite propunerea de stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană pentru ciclul anual, însoţită de toate datele, informaţiile şi documentele necesare pentru justificarea elementelor de structură a tarifelor, precum şi de premisele considerate şi metodele utilizate la determinarea acestora, şi se referă în principal la:
    a) situaţia costurilor totale aferente unui ciclu anual de înmagazinare subterană a gazelor naturale cuprins în perioada 1 aprilie-31 martie, care vor sta la baza calculării tarifelor de înmagazinare subterană, prezentată în formatul anexelor la evidenţele contabile reglementate (ECR). Costurile totale se determină de către operatorul de înmagazinare conform datelor din situaţia evidenţelor contabile reglementate corespunzătoare ultimului ciclu anual de înmagazinare închis din punct de vedere financiar pentru care există obligaţia legală de depunere la ANRE anterior ciclului pentru care se determină tarifele de înmagazinare subterană, evidenţe care reprezintă din punctul de vedere al activităţii operaţionale echivalentul unui ciclu anual de înmagazinare. Costurile totale se defalcă pe cele două categorii de exploatare şi financiare, respectiv pe fiecare tip de cheltuială după natura acesteia, aşa cum sunt prevăzute la art. 5 şi 7 şi sunt prezentate în detaliu şi justificate pe fiecare depozit de înmagazinare subterană;
    b) alocarea costurilor de exploatare şi financiare în costuri fixe şi variabile, în funcţie de destinaţia şi tipul cheltuielilor efectuate;
    c) situaţia valorilor şi duratelor de funcţionare, rămase, aferente imobilizărilor corporale/necorporale, la începutul ciclului anual de înmagazinare subterană, care au stat la baza determinării valorii amortizării luate în calcul la stabilirea costurilor totale pe baza cărora se fundamentează propunerea de stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană pentru ciclul anual. Situaţia se prezintă detaliat, în conformitate cu prevederile specifice prevăzute la art. 5, pe fiecare imobilizare corporală/necorporală, cu date de identificare a acesteia referitoare în principal la număr de inventar, loc de folosinţă etc.;
    d) valoarea de intrare rămasă la sfârşitul ciclului anual de înmagazinare subterană a imobilizărilor corporale şi necorporale componente ale sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale puse în funcţiune şi/sau recepţionate, aferente investiţiilor noi realizate începând cu data de 1 aprilie 2019 pentru îmbunătăţirea funcţionării şi creşterea siguranţei şi flexibilităţii în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, determinată conform art. 18;
    e) valoarea de intrare în patrimoniu, aferentă imobilizărilor corporale şi necorporale componente ale sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale puse în funcţiune şi/sau recepţionate în ciclul anual de înmagazinare subterană, aferente investiţiilor noi realizate începând cu data de 1 aprilie 2019 pentru îmbunătăţirea funcţionării şi creşterea siguranţei şi flexibilităţii în exploatare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    f) capacităţile rezervate, cantităţile injectate şi extrase de gaze naturale aferente ciclului anual de înmagazinare anterior celui pentru care se determină tarifele de înmagazinare subterană, inclusiv cele estimate, potrivit contractelor încheiate, pentru lunile care nu au fost închise financiar ale aceluiaşi an. După caz, pot fi luate în considerare şi datele din contractele încheiate în anii anteriori;
    g) capacităţile rezervate şi cantităţile de gaze naturale injectate şi extrase în/din depozitul de înmagazinare subterană, estimate pentru ciclul anual de înmagazinare pentru care se stabilesc tarife de înmagazinare subterană, având în vedere solicitările transmise de utilizatorii de reţea conform prevederilor legale în vigoare, după caz;
    h) situaţia veniturilor totale aferente activităţii de înmagazinare subterană prezentate separat pentru activitatea de rezervare de capacitate, injecţie şi extracţie gaze naturale în/din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, prezentată în formatul anexei la ECR;
    i) costurile de recuperat sau de cedat şi valoarea ratei rentabilităţii aferentă, corespunzătoare ultimului ciclu anual de înmagazinare închis din punct de vedere financiar pentru care există obligaţia legală de depunere a situaţiilor privind evidenţele contabile reglementate la ANRE anterior ciclului anual pentru care se determină tarifele de înmagazinare subterană, stabilite în conformitate cu prevederile art. 21;
    j) memoriu justificativ tehnico-economic pentru alocarea costurilor totale în costuri fixe şi variabile, precum şi pentru alocarea costurilor variabile între activităţile de injecţie şi extracţie a gazelor naturale în/din depozitul subteran;
    k) memoriu justificativ tehnico-economic pentru stabilirea cantităţii de gaze naturale aferente consumului tehnologic şi a accizelor datorate aferente, respectiv a categoriilor de consum pentru care se datorează acciză, cantitatea şi valoarea corespunzătoare fiecărei categorii. Solicitarea este aplicabilă până în momentul certificării cantităţii de gaze naturale în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    l) date sau informaţii necesare stabilirii tarifelor de înmagazinare subterană, generate de aplicarea actelor normative în vigoare;
    m) orice alte date şi informaţii justificate cu privire la stabilirea tarifelor de înmagazinare subterană;
    n) raportul de separare contabilă a activităţilor desfăşurate de operatorul de înmagazinare în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi structurat pe:
    1. activităţi reglementate din sector, detaliat pe:
    (i) activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale care cuantifică activităţile şi operaţiunile desfăşurate de operatorul de înmagazinare prevăzute la art. 3;
    (ii) racordarea terţilor la sistemul de înmagazinare subterană;
    (iii) activităţi conexe celor de operare a sistemelor de înmagazinare subterană;
    (iv) alte activităţi reglementate din sector;

    2. activităţi nereglementate din sector, din care activitatea de realizare în regie proprie a obiectivelor de investiţii aferente sistemului de înmagazinare subterană utilizat;
    3. activităţi din afara sectorului.


    (2) Costurile totale pot fi evaluate şi acceptate de ANRE ţinând cont şi de:
    a) cheltuielile realizate în anii anteriori;
    b) evoluţia anuală a elementelor de structură a tarifelor de înmagazinare subterană;
    c) creşterea productivităţii muncii şi a eficienţei activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    d) dezvoltarea activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    e) analiza comparativă a cheltuielilor realizate în anii anteriori de către operatorul de înmagazinare, precum şi analiza comparativă a cheltuielilor realizate în anii anteriori cu cele realizate de alţi titulari de licenţă pentru operarea sistemelor de înmagazinare subterană;
    f) evoluţia indicatorilor economico-financiari realizaţi de către operatorii de înmagazinare în ciclurile anuale de înmagazinare subterană anterioare.


    ART. 24
    Pentru primul ciclu anual de înmagazinare subterană, care începe după intrarea în vigoare a prezentei metodologii, operatorul de înmagazinare are obligaţia transmiterii la ANRE a propunerii privind stabilirea tarifelor de înmagazinare subterană, până la data de 1 martie 2019.

    ART. 25
    (1) Începând cu cel de-al doilea ciclu anual de înmagazinare subterană pentru care se aplică prevederile prezentei metodologii, operatorul de înmagazinare are obligaţia transmiterii la ANRE a propunerii de stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană pentru următorul ciclu anual de înmagazinare subterană şi de justificare detaliată a acesteia, cel puţin cu 120 de zile înainte de prima zi de depunere, stabilită prin cadrul de reglementare aplicabil sectorului gazelor naturale, a cererilor de acces la depozitele de înmagazinare subterană pentru următorul ciclu anual pentru care se determină tarifele de înmagazinare subterană.
    (2) Începând cu cel de-al treilea ciclu anual de înmagazinare subterană pentru care se aplică prevederile prezentei metodologii, propunerea de stabilire cuprinde şi costurile de recuperat sau de cedat şi valoarea ratei rentabilităţii aferentă, corespunzătoare ultimului ciclu anual de înmagazinare închis din punct de vedere financiar pentru care există obligaţia legală de depunere la ANRE, anterior ciclului anual pentru care se determină tarifele de înmagazinare subterană.

    ART. 26
    (1) În situaţia în care documentaţia de stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană este incompletă şi/sau eronată, ANRE va transmite solicitarea de completare a acesteia în termen de 7 zile lucrătoare de la depunere, operatorul de înmagazinare având obligaţia de a răspunde în termen de 5 zile lucrătoare.
    (2) Pe baza elementelor prezentate, compartimentul de specialitate analizează şi evaluează propunerea înaintată corectată şi/sau completată.
    (3) În perioada de analiză, în scopul clarificării, justificării şi/sau, după caz, a corectării, documentelor înaintate, ANRE are dreptul să solicite orice date, informaţii şi documente suplimentare, iar operatorul de înmagazinare are obligaţia de a răspunde în termen de 5 zile lucrătoare.

    ART. 27
    (1) În urma analizei propunerii de stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană, compartimentul de specialitate din cadrul ANRE elaborează un referat cuprinzând rezultatele analizei şi propunerile de tarife de înmagazinare subterană ce urmează a fi supuse aprobării.
    (2) Referatul prevăzut la alin. (1) se comunică operatorului de înmagazinare în vederea transmiterii către ANRE a unui punct de vedere în termen de 5 zile.

    ART. 28
    Compartimentul de specialitate înaintează spre aprobare Comitetului de reglementare proiectul de ordin de aprobare a tarifelor de înmagazinare subterană, însoţit de referatul prevăzut la art. 27, precum şi de punctul de vedere exprimat de operatorul de înmagazinare.

    ART. 29
    (1) Ca urmare a aprobării de către Comitetul de reglementare a proiectului de ordin de aprobare a tarifelor de înmagazinare subterană, în forma propusă conform art. 28 sau cu modificări aprobate în cadrul şedinţei, preşedintele ANRE emite ordinul privind aprobarea tarifelor de înmagazinare subterană.
    (2) Ordinul preşedintelui ANRE prevăzut la alin. (1) se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (3) În situaţia în care proiectul de ordin de aprobare a tarifelor de înmagazinare subterană prevăzut la art. 28 nu a fost aprobat, în termen de 3 zile lucrătoare de la data şedinţei Comitetului de reglementare şi pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de către secretariatul acestuia, compartimentul de specialitate comunică operatorului de înmagazinare decizia Comitetului de reglementare referitoare la respingerea/amânarea aprobării proiectului de ordin de aprobare a tarifelor de înmagazinare subterană, însoţită de motivarea deciziei.
    (4) După comunicarea de către secretariatul Comitetului de reglementare a deciziei de respingere/amânare sau de la primirea eventualelor date suplimentare solicitate operatorilor de înmagazinare, compartimentul de specialitate modifică/completează, după caz, referatul şi/sau proiectul de ordin de aprobare a tarifelor de înmagazinare subterană.
    (5) În situaţia în care intrarea în vigoare a ordinului preşedintelui ANRE prevăzut la alin. (2) nu se realizează până la data începerii noului ciclu anual de înmagazinare subterană, tarifele de înmagazinare subterană aprobate pentru ciclul anual anterior rămân în vigoare până la intrarea în vigoare a noului ordin.

    CAP. V
    Modificarea tarifelor de înmagazinare subterană în perioada de desfăşurare a ciclului anual de înmagazinare subterană a gazelor naturale
    ART. 30
    Operatorul de înmagazinare are obligaţia de a transmite la ANRE toate datele, informaţiile şi documentele necesare pentru o nouă stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană conform prevederilor prezentei metodologii, cu cel puţin 90 de zile înainte de data la care încep să producă efecte:
    a) fuziunea prin absorbţie a unui alt operator de înmagazinare;
    b) divizarea, în situaţia în care operatorul desfăşoară în continuare activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    c) restructurarea şi/sau reorganizarea activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale sau orice altă modificare a activităţii de înmagazinare subterană a gazelor naturale care generează modificarea substanţială a cheltuielilor totale, a capacităţilor de înmagazinare subterană şi/sau a cantităţilor de injectat/extras în ciclul anual aflat în curs de derulare ori a altor elemente de structură a tarifelor de înmagazinare subterană.


    ART. 31
    (1) ANRE poate modifica tarifele de înmagazinare subterană în timpul desfăşurării ciclului anual, după caz, şi cu anunţarea prealabilă a operatorului de înmagazinare, dacă se constată că:
    a) stabilirea tarifelor de înmagazinare subterană s-a efectuat pe baza unor informaţii eronate/false furnizate de către titularul de licenţă;
    b) există erori de calcul semnificative în stabilirea tarifelor de înmagazinare subterană;
    c) există abateri semnificative între capacităţile rezervate sau cantităţile de gaze naturale injectate ori extrase în/din depozitul de înmagazinare subterană contractate şi cele estimate care au fost luate în calcul la determinarea tarifelor de înmagazinare subterană;
    d) apariţia unor costuri neprevăzute în timpul desfăşurării ciclului anual de înmagazinare subterană, în afara controlului operatorului, cu impact substanţial asupra nivelurilor tarifelor de înmagazinare subterană şi veniturilor ce urmează a fi realizate.

    (2) ANRE va informa operatorul de înmagazinare cu privire la informaţiile eronate/false constatate, a prevederilor legale nerespectate, acesta având posibilitatea de a transmite date/informaţii suplimentare pentru clarificarea situaţiei.

    ART. 32
    Modificarea tarifelor de înmagazinare subterană, conform prevederilor art. 31, se realizează cu corectarea informaţiilor eronate/false şi recalcularea şi aprobarea noilor tarife reglementate ce vor fi aplicate de către operatorul de înmagazinare în cauză. Totodată, se realizează şi corectarea efectelor produse de tarifele de înmagazinare subterană stabilite anterior.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 33
    (1) În situaţia în care operatorul de înmagazinare, din motive întemeiate, nu poate prezenta la timp propunerea de stabilire/revizuire a tarifelor de înmagazinare subterană, acesta va transmite, înainte cu 15 zile de expirarea termenului de depunere a acestei propuneri, o solicitare de amânare a termenului care să conţină justificarea netransmiterii la timp şi propunerea noului termen, în vederea acceptării de către ANRE.
    (2) ANRE va răspunde la solicitarea prevăzută la alin. (1) şi îl va informa pe operatorul de înmagazinare cu privire la termenul de transmitere a propunerii de stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană întocmită în conformitate cu procedura prevăzută în acest sens prin prezenta metodologie.

    ART. 34
    (1) În situaţii justificate, operatorul de înmagazinare poate solicita:
    a) luarea în calcul a unor valori diferite ale elementelor de structură/corecţie ale tarifelor de înmagazinare subterană, faţă de cele stabilite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii, analizate şi acceptate de ANRE la stabilirea de tarifelor de înmagazinare subterană;
    b) luarea în calcul a unor noi elemente de structură/corecţie ale tarifelor de înmagazinare subterană;
    c) modificarea tarifelor de înmagazinare subterană, după aprobarea acestora în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

    (2) În situaţia în care elementele de structură şi/sau de corecţie ale tarifului de înmagazinare subterană induc creşteri semnificative ale nivelului acestuia într-un ciclu anual de înmagazinare subterană, ANRE poate decide, de comun acord cu operatorul de înmagazinare, recuperarea/cedarea totală sau parţială de către acesta a valorii aferente a unuia sau mai multora dintre respectivele elemente în ciclul următor/ciclurile următoare, după caz.
    (3) Valorile de recuperat/cedat prevăzute la alin. (2) se actualizează cu ratele de inflaţie aferente anilor financiari închişi aflaţi în intervalul de timp dintre ciclul anual de înmagazinare subterană pentru care se determină valorile actualizate de recuperat sau de cedat şi ciclul anual în care s-a stabilit recuperarea conform prevederilor prezentei metodologii.

    ART. 35
    În vederea stabilirii tarifelor de înmagazinare subterană aferente primului ciclu anual de înmagazinare subterană care se desfăşoară după intrarea în vigoare a prezentei metodologii, operatorii de înmagazinare care nu au costurile totale transmise la ANRE prin situaţia evidenţelor contabile reglementate transmit la ANRE, după cum urmează:
    a) operatorul de înmagazinare constituit în urma procesului de separare legală a activităţii de înmagazinare subterană înainte de intrarea în vigoare a prezentei metodologii şi care a început să desfăşoare activitatea anterior intrării în vigoare a acesteia prezintă costurile totale la nivel estimat, având la bază atât realizările, cât şi estimările corespunzătoare lunilor neînchise ale ciclului anual de înmagazinare anterior celui pentru care se stabilesc tarife de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    b) operatorul nou de înmagazinare, care începe să desfăşoare această activitate după intrarea în vigoare a prezentei metodologii, prezintă costurile totale la nivel estimat. Pentru cel de-al doilea ciclu anual de desfăşurare a activităţii de înmagazinare subterană, în propunerea de stabilire a tarifelor de înmagazinare subterană, operatorul de înmagazinare va lua în considerare prevederile alin. (1).


    ART. 36
    (1) În termen de 15 zile lucrătoare, de la data încheierii perioadei de contractare pentru noul ciclu anual a serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilită conform prevederilor legale, operatorii de înmagazinare au obligaţia de a transmite la ANRE situaţia capacităţilor de înmagazinare subterană rezervate.
    (2) În termen de 60 de zile de la data încheierii fiecărui trimestru, operatorii de înmagazinare transmit la ANRE, în format ECR, situaţia trimestrială a costurilor totale, a veniturilor realizate din prestarea serviciilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale şi a capacităţilor de înmagazinare subterană rezervate şi, respectiv, facturate.

    ART. 37
    În cazul în care regulile şi principiile stabilite de ANRE pentru organizarea şi conducerea ECR, care stau la baza determinării costurilor totale, şi pe care operatorii de înmagazinare sunt obligaţi să le întocmească în conformitate cu prevederile legale aplicabile domeniului gazelor naturale, nu conţin prevederi specifice, se aplică prevederile reglementărilor contabile şi fiscale în vigoare, aplicabile operatorilor de înmagazinare.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016