Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 11 septembrie 2019  privind mobilitatea academică a studenţilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 11 septembrie 2019 privind mobilitatea academică a studenţilor

EMITENT: Ministerul Educaţiei Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 744 din 12 septembrie 2019
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 5.140 din 11 septembrie 2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 744 din 12 septembrie 2019.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Potrivit legii, mobilitatea academică reprezintă dreptul studenţilor şi al studenţilor doctoranzi de a li se recunoaşte creditele transferabile dobândite, în condiţiile legii, la alte instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu din ţară sau din străinătate sau la alte programe de studii din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior. Mobilitatea poate fi internă sau internaţională, respectiv definitivă sau temporară, pentru toate formele de învăţământ.

    ART. 2
    Calitatea de student, respectiv student doctorand se menţine pe perioada mobilităţilor interne şi internaţionale.

    ART. 3
    Recunoaşterea creditelor transferabile în cazul mobilităţilor academice internaţionale se realizează de către instituţiile de învăţământ superior pentru persoana care dovedeşte parcurgerea stagiului de mobilitate cu documente emise de către instituţia de învăţământ superior pe care a frecventat-o.

    ART. 4
    (1) Mobilitatea academică se poate efectua ca urmare a demersului studentului, respectiv al studentului doctorand, cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
    a) existenţa unor acorduri interinstituţionale;
    b) acceptul instituţiilor de învăţământ superior acreditate/ autorizate provizoriu, după caz, de provenienţă, respectiv primitoare.

    (2) Acordurile interinstituţionale stabilesc condiţiile de desfăşurare a mobilităţilor între instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu: tipul mobilităţii, durata mobilităţii, numărul de mobilităţi, domeniul, programul de studiu, finanţarea mobilităţii temporare, limba de studiu, condiţii de cazare etc.
    (3) Acceptul interinstituţional constă în completarea şi semnarea cererii-tip de mobilitate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie, astfel:
    a) studentul, respectiv studentul doctorand depune cererea de mobilitate la instituţia de învăţământ superior unde doreşte mobilitatea, în vederea obţinerii acceptului;
    b) după obţinerea acceptului de mobilitate, studentul, respectiv studentul doctorand solicită mobilitate instituţiei de învăţământ superior unde este înmatriculat;
    c) instituţia de învăţământ superior care acceptă mobilitatea semnează prima cererea de mobilitate a studentului, apoi semnează instituţia de la care pleacă studentul;
    d) în cerere sunt trecute şi condiţiile în care are loc mobilitatea.


    ART. 5
    Instituţiile de învăţământ superior acreditate/ autorizate provizoriu au obligaţia de a include în regulamentele privind activitatea profesională a studenţilor prevederi privind procedurile referitoare la mobilitate.

    CAP. II
    Mobilitatea academică temporară a studenţilor
    ART. 6
    (1) Studentul sau studentul doctorand poate beneficia de mobilitate academică temporară între două instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz.
    (2) Compatibilitatea curriculei în vederea recunoaşterii creditelor de studii transferabile se stabileşte anterior perioadei de mobilitate, iar recunoaşterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilităţii, în conformitate cu acordul interinstituţional şi regulamentele instituţiilor de învăţământ superior implicate, după caz.

    ART. 7
    (1) Mobilitatea academică temporară pe cont propriu reprezintă mobilitatea temporară efectuată în afara acordurilor interinstituţionale de mobilitate academică, la solicitarea studentului care a identificat o posibilă universitate primitoare.
    (2) Mobilitatea academică temporară pe cont propriu se realizează cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (3); compatibilitatea curriculei în vederea recunoaşterii creditelor de studii transferabile se stabileşte anterior perioadei de mobilitate, iar recunoaşterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilităţii, în conformitate cu regulamentele instituţiilor de învăţământ superior implicate, după caz.

    ART. 8
    Mobilitatea academică temporară, pe locuri bugetate sau cu taxă, se poate realiza după finalizarea primului an de studii.

    ART. 9
    Mobilitatea academică internaţională temporară prin programe internaţionale se realizează în conformitate cu reglementările ce privesc respectivele programe.

    CAP. III
    Mobilitatea academică definitivă a studenţilor
    ART. 10
    (1) Mobilitatea academică definitivă se poate efectua atât de către studenţii finanţaţi de la bugetul de stat, cât şi de către studenţii cu taxă, cu respectarea prevederilor legale privind capacitatea de şcolarizare şi finanţarea învăţământului superior şi cu acceptul instituţiilor de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu implicate şi în conformitate cu regulamentele proprii privind activitatea profesională a studenţilor.
    (2) Mobilitatea academică definitivă se poate realiza şi în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.

    ART. 11
    (1) Pentru studiile universitare de licenţă şi studiile universitare de master, mobilitatea academică definitivă se poate realiza numai la început de semestru, după primul semestru şi până la sfârşitul penultimului semestru, între programe de studii cu acelaşi număr total de credite de studiu transferabile obligatorii, din aceeaşi ramură de ştiinţă.
    (2) Pentru studiile universitare de doctorat, mobilitatea academică definitivă se poate efectua în cadrul aceluiaşi domeniu de doctorat, între şcoli doctorale acreditate, după finalizarea programului de pregătire bazat pe studii universitare avansate, cu respectarea prevederilor Codului de studii universitare de doctorat.
    (3) Mobilitatea academică definitivă a studenţilor doctoranzi se poate efectua şi în cadrul aceleiaşi şcoli doctorale pentru situaţii temeinic justificate privind conducătorii de doctorat (pensionare, deces etc.).

    ART. 12
    (1) Înmatricularea se face cu respectarea prevederilor din regulamentul activităţii profesionale a studenţilor privind recunoaşterea şi echivalarea creditelor de studiu transferabile şi a condiţiilor de promovare a anilor de studii.
    (2) Înmatricularea se realizează în conformitate cu cerinţele legale privind înscrierea modificărilor în registrul matricol unic.

    ART. 13
    În cazul mobilităţii academice definitive, diploma se emite absolventului de către instituţia de învăţământ superior care organizează examenul de finalizare a studiilor.

    ART. 14
    Mobilitatea academică internă definitivă se face pe principiul „subvenţiile urmează studentul“.

    ART. 15
    Prevederile privind mobilitatea academică definitivă se aplică şi în cazul studenţilor şi studenţilor doctoranzi proveniţi din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană.

    ART. 16
    Pentru ţările terţe se aplică prevederile mobilităţii academice definitive, acordurilor bilaterale şi acordurilor internaţionale în materie, în vigoare la data efectuării mobilităţii.

    ANEXA 1

    la metodologie




    CERERE DE MOBILITATE
    Universitatea/Instituţia organizatoare
    de studii universitare de doctorat (IOSUD)
    ………………………………………
    ………………………………………
                     (de unde vine)
    De acord.
    Rector,
    ...............
    Universitatea/IOSUD
    ………………………………………
    ………………………………………
                           (unde vine)
    De acord.
    Rector,
    ...............
    Subsemnatul(a), ..............................., student(ă)/student(ă) doctorand în anul universitar ….............. în cadrul Universităţii ........................................, Facultatea/Şcoala doctorală ......................., programul de studii/domeniul de studii ..........................., organizat la forma de învăţământ (IF/IFR/ID), anul de studii ................, forma de finanţare (buget/taxă), prin prezenta vă rog să binevoiţi a-mi aproba mobilitatea ca student(ă)/student(ă) doctorand în anul universitar …………....... la Universitatea ..............., Facultatea ................., programul de studii/domeniul de studii ...................….., organizat la forma de învăţământ (IF/IFR/ID), anul de studii ................, forma de finanţare (buget/taxă).
    Solicit această mobilitate din următoarele motive: .....................................................
    ......................................................................
    ......................................................................

    Anexez următoarele documente: ...................................................
    ......................................................................
    ......................................................................

    Data ..............
    Aviz favorabil
    Decanatul Facultăţii/
    Şcoala doctorală
    ............
    (de unde vine)
    Semnătura ……….
    Aviz favorabil
    Decanatul Facultăţii/
    Şcoala doctorală
    …………………
    (unde vine)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016