Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 11 septembrie 2007  de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 11 septembrie 2007 de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR - AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 26 septembrie 2007

CAP. I
Dispoziţii generale

1. În temeiul prevederilor <>art. III alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, începând cu data de 1 ianuarie 2008 plata obligaţiilor fiscale prevãzute de <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale care se plãtesc de contribuabili într-un cont unic se va efectua prin utilizarea unui ordin de platã pentru Trezoreria Statului pentru obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat şi a unui ordin de platã pentru Trezoreria Statului pentru obligaţiile fiscale datorate bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale.
2. Sumele plãtite de contribuabili, reprezentând obligaţii fiscale prevãzute de <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , datorate bugetului de stat, se distribuie de cãtre organul fiscal competent pe tipuri de obligaţii fiscale datorate, prioritate având obligaţiile fiscale cu reţinere la sursã şi apoi celelalte obligaţii fiscale, proporţional cu obligaţiile fiscale datorate.
3. Sumele reprezentând obligaţii fiscale datorate bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, prevãzute de acelaşi act normativ, achitate de cãtre contribuabili în contul unic, se distribuie de cãtre organul fiscal competent mai întâi pe bugete, proporţional cu sumele datorate fiecãrui buget, şi apoi pe tipuri de obligaţii fiscale, prioritate având obligaţiile fiscale cu reţinere la sursã şi apoi celelalte obligaţii fiscale, proporţional cu obligaţiile fiscale datorate.
4. Sumele cuvenite bugetului de stat se vireazã în contul unic de venituri ale bugetului de stat 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire", deschis pe codul de identificare fiscalã al contribuabililor la unitãţile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent în administrarea acestora.
5. Sumele cuvenite bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale se vireazã în contul unic de disponibilitãţi 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire", deschis pe codul de identificare fiscalã al contribuabililor la unitãţile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent în administrarea acestora.

CAP. II
Distribuirea sumelor plãtite integral şi la termenele legale de cãtre contribuabilii care nu înregistreazã obligaţii fiscale restante şi stingerea acestora

6. Suma viratã în contul unic reprezentând obligaţii fiscale prevãzute de <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , datoratã bugetului de stat, se distribuie de cãtre organul fiscal competent pe tipuri de obligaţii fiscale datorate, conform sumelor stabilite în titlurile de creanţã emise în condiţiile legii şi pentru care se efectueazã plata. Distribuirea astfel efectuatã va sta la baza stingerii obligaţiei fiscale respective.
7. În cazul obligaţiilor fiscale datorate bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale prevãzute de acelaşi act normativ, distribuirea sumei plãtite în contul unic se va face de cãtre organul fiscal competent, pe tipuri de obligaţii fiscale datorate fiecãrui buget sau fond, conform sumelor stabilite în titlurile de creanţã emise în condiţiile legii şi pentru care se efectueazã plata. Distribuirea astfel efectuatã va sta la baza stingerii obligaţiei fiscale respective.
8. Dupã efectuarea distribuirii, organul fiscal competent va efectua stingerea obligaţiilor fiscale ale contribuabililor conform prevederilor <>art. 115 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. III
Distribuirea sumelor plãtite de contribuabilii care înregistreazã obligaţii fiscale restante, precum şi a celor plãtite în cuantum mai mic decât obligaţiile fiscale datorate şi stingerea acestora

9. Metodologia de distribuire şi de stingere a sumelor plãtite în contul unic de cãtre contribuabilii care înregistreazã obligaţii fiscale restante, precum şi a celor plãtite în cuantum mai mic decât obligaţiile fiscale datorate de cãtre contribuabili se aplicã, conform prevederilor <>art. III alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, începând cu data de 1 ianuarie 2008.
10. În situaţia în care contribuabilul care a efectuat plata în contul unic înregistreazã obligaţii fiscale restante la bugetul de stat, respectiv la bugetele contribuţiilor sociale, organul fiscal competent va proceda la distribuirea sumelor achitate astfel:
a) pentru bugetul de stat, suma viratã în contul unic va fi distribuitã potrivit prevederilor pct. 2. Stingerea sumelor distribuite pe tipuri de obligaţii fiscale va fi efectuatã de cãtre organul fiscal competent, conform <>art. 115 alin. (1)-(3) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) pentru bugetele asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, suma viratã în contul unic va fi distribuitã potrivit prevederilor pct. 3. Stingerea sumelor distribuite pe tipuri de obligaţii fiscale va fi efectuatã de cãtre organul fiscal competent, conform <>art. 115 alin. (1)-(3) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
11. Dupã efectuarea stingerii organul fiscal competent va înştiinţa contribuabilul, pânã la urmãtorul termen de platã a obligaţiilor fiscale, despre modul în care s-a efectuat stingerea.
12. Metodologia prevãzutã la pct. 10 se aplicã în mod corespunzãtor şi în situaţia contribuabililor care nu înregistreazã obligaţii fiscale restante, dar care au efectuat plata în contul unic în cuantum mai mic decât sumele declarate.

CAP. IV
Distribuirea sumelor plãtite de contribuabilii care efectueazã plata în contul unic în cuantum mai mare decât suma obligaţiilor fiscale datorate şi stingerea acestora

13. În situaţia în care contribuabilii efectueazã o platã în contul unic în cuantum mai mare decât cel al obligaţiilor fiscale datorate, curente şi/sau restante, distribuirea sumei se efectueazã conform prevederilor prezentei metodologii, pânã la limita obligaţiilor fiscale înregistrate de cãtre aceştia, iar pentru diferenţa rãmasã se procedeazã astfel:
a) în cazul în care suma a fost viratã în contul unic 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire", diferenţa rãmâne înregistratã în acest cont;
b) în cazul în care suma a fost viratã în contul unic de disponibilitãţi 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire", diferenţa se distribuie de organul fiscal competent, în ultima zi lucrãtoare a lunii, în contul 22.47.03.02 "Venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat - contribuţii cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate încasate în contul unic, în curs de distribuire".
14. Distribuirea în conturile corespunzãtoare de venituri bugetare ale bugetelor cãrora se cuvin a sumelor înregistrate conform prevederilor pct. 13 se efectueazã la data constituirii de obligaţii faţã de bugetele respective, potrivit regulilor de distribuire a sumelor încasate în conturile unice stabilite prin prezenta metodologie.
15. La sfârşitul lunii aferente perioadei pentru care sunt datorate obligaţiile fiscale, organul fiscal competent va proceda la compensarea din oficiu a sumei plãtite în plus faţã de obligaţiile fiscale datorate, cu eventualele obligaţii fiscale neachitate înregistrate la celelalte bugete, dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în materie de compensare aplicându-se în mod corespunzãtor.
16. Sumele reprezentând obligaţii fiscale existente în conturile 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire" şi 22.47.03.02 "Venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat - contribuţii cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate încasate în contul unic, în curs de distribuire", dupã data efectuãrii de cãtre organul fiscal competent a compensãrii prevãzute de <>art. 116 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor fi restituite la cerere, în condiţiile prevãzute de art. 117 alin. (1) şi (8) din acelaşi act normativ.
17. Dupã efectuarea stingerii, respectiv a eventualei compensãri şi/sau restituiri, dupã caz, organul fiscal competent va înştiinţa contribuabilul despre modul în care s-au efectuat stingerea, respectiv compensarea şi/sau restituirea, conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
18. Metodologia prevãzutã la pct. 13 se aplicã în mod corespunzãtor şi în situaţia în care contribuabilii depun "Declaraţia privind obligaţiile de platã la bugetul general consolidat" dupã data de 30, respectiv 31, a lunii în care se fac declararea şi plata. Dupã depunerea declaraţiei, organul fiscal competent va proceda la distribuirea şi stingerea sumelor datorate potrivit prevederilor pct. 3 sau 4, dupã caz.

CAP. V
Dispoziţii finale

19. În conformitate cu prevederile <>art. III alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, contribuabilii care plãtesc integral şi la termenele prevãzute de lege şi nu înregistreazã obligaţii fiscale restante administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor - Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã vor efectua plata obligaţiilor fiscale prevãzute de <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 , începând cu cele aferente lunii septembrie, într-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de platã pentru Trezoreria Statului pentru obligaţiile datorate bugetului de stat şi a unui ordin de platã pentru Trezoreria Statului pentru obligaţiile fiscale datorate bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, dispoziţiile prezentei metodologii aplicându-se în mod corespunzãtor.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016