Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 11 octombrie 2006  privind criteriile de selectie si de formare a expertilor inscrisi in Registrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar al expertilor in evaluare si acreditare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 11 octombrie 2006 privind criteriile de selectie si de formare a expertilor inscrisi in Registrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar al expertilor in evaluare si acreditare

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 872 din 25 octombrie 2006

Prezenta metodologie este elaboratã în baza prevederilor <>art. 24 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitãţii educaţiei, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 87/2006 , precum şi ale dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calitãţii în Învãţãmântul Preuniversitar (ARACIP), aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.258/2005 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, Agenţia Românã de Asigurare a Calitãţii în Învãţãmântul Preuniversitar (ARACIP) are dreptul sã foloseascã colaboratori externi, din ţarã sau din strãinãtate, experţi în domeniul de activitate al ARACIP, înscrişi în registrul propriu al experţilor de evaluare şi acreditare, angajaţi pe bazã de contract, remuneraţi conform legii.
ART. 2
Poate fi desemnat în calitate de colaborator extern, expert în evaluare şi acreditare, orice cadru didactic care îndeplineşte criteriile stabilite prin prezenta metodologie, precum şi condiţiile prevãzute de art. 15 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calitãţii în Învãţãmântul Preuniversitar (ARACIP), aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.258/2005 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 3
Experţii în evaluare şi acreditare îndeplinesc atribuţiile prevãzute de art. 15 alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calitãţii în Învãţãmântul Preuniversitar (ARACIP), aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.258/2005 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 4
Calitatea de expert în evaluare şi acreditare se dobândeşte prin înscrierea în Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, în urma participãrii şi promovãrii etapelor selecţiei organizate de cãtre ARACIP.

CAP. II
Criterii de selecţie a experţilor în evaluare şi acreditare

ART. 5
(1) Poate participa la selecţia pentru dobândirea calitãţii de expert în evaluare şi acreditare orice persoanã interesatã care îndeplineşte, cumulativ, urmãtoarele criterii:
a) este cadru didactic;
b) are experienţã şi expertizã în evaluarea instituţionalã, de programe sau proiecte;
c) dovedeşte competenţã profesionalã;
d) a participat, în ultimii 3 ani, la programe de formare profesionalã continuã în domeniul educaţional (minimum 40 de ore);
e) are disponibilitate de deplasare pe distanţe mari, în afara judeţului de reşedinţã.
(2) Constituie un avantaj experienţa managerialã în învãţãmântul preuniversitar.
ART. 6
Înscrierea la selecţia pentru calitatea de expert în evaluare şi acreditare se poate face prin urmãtoarele modalitãţi:
a) solicitare în nume propriu;
b) propunere din partea unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar şi a inspectoratelor şcolare;
c) propunere din partea altor instituţii, organizaţii şi organisme cu atribuţii în domeniul educaţional.

CAP. III
Procedurile de selecţie a experţilor în evaluare şi acreditare

ART. 7
Procedurile de selecţie a experţilor în evaluare şi acreditare, în vederea înscrierii acestora în Registrul ARACIP, sunt organizate şi desfãşurate de cãtre ARACIP.
ART. 8
În vederea înscrierii la selecţie, persoanele interesate vor depune, la sediul ARACIP, un dosar care va conţine urmãtoarele documente:
a) curriculum vitae;
b) scrisoare de motivaţie;
c) portofoliu personal, care sã cuprindã dovezi referitoare la îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 5 (referinţe, lucrãri publicate, manuale, articole etc.).
ART. 9
(1) Procedurile pentru selecţia experţilor în evaluare şi acreditare presupun derularea urmãtoarelor etape:
a) analiza dosarelor personale depuse de persoanele interesate în participarea la selecţie;
b) participarea la interviu;
c) participarea la un program de formare profesionalã acreditat, organizat de ARACIP sau de altã organizaţie furnizoare;
d) demonstrarea în practicã a competenţelor de evaluator pe baza instrumentelor naţionale de evaluare.
(2) La programul de formare profesionalã organizat de ARACIP vor participa doar persoanele declarate admise ca urmare a promovãrii etapelor prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b). Programul de formare profesionalã include şi participarea la 3 vizite de evaluare la organizaţii furnizoare de educaţie, în vederea verificãrii aptitudinilor în domeniul evaluãrii externe.
(3) Structura programului de formare profesionalã organizat de ARACIP este prevãzutã în anexa nr. 2 la ordin.
ART. 10
Perioada de desfãşurare a procedurilor de selecţie a experţilor în evaluare şi acreditare, precum şi componenţa comisiei pentru selecţia experţilor în evaluare şi acreditare sunt stabilite prin decizie a preşedintelui ARACIP şi sunt fãcute publice de cãtre ARACIP, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 11
Rezultatele selecţiei experţilor în evaluare şi acreditare vor fi fãcute publice de ARACIP, în termen de maximum 5 zile de la finalizarea procedurilor.
ART. 12
În cazul în care este declaratã admisã în urma promovãrii procedurilor de selecţie, o persoanã care este angajatã în cadrul administraţiei centrale a Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, respectiv a inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, acesteia i se acordã un termen de 30 de zile pentru soluţionarea situaţiei de incompatibilitate în care se aflã. În cazul în care situaţia de incompatibilitate nu este înlãturatã în termenul de 30 de zile, persoana în cauzã este declaratã respinsã.
ART. 13
Persoanele declarate admise în urma parcurgerii procedurilor de selecţie sunt înscrise în Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare.

CAP. IV
Formarea experţilor în evaluare şi acreditare

ART. 14
Experţii în evaluare şi acreditare ai ARACIP au obligaţia de a participa, cel puţin o datã la 5 ani, la activitãţi şi programe de formare profesionalã în domeniul evaluãrii instituţionale şi al acreditãrii.
ART. 15
(1) Activitãţile şi programele de formare profesionalã în domeniul evaluãrii instituţionale şi al acreditãrii, precum şi planificarea participãrii experţilor la aceste activitãţi şi programe de formare se stabilesc de Consiliul ARACIP.
(2) Cheltuielile aferente activitãţilor şi programelor de formare profesionalã în domeniul evaluãrii instituţionale şi al acreditãrii derulate în altã localitate decât cea de domiciliu vor fi suportate de cãtre ARACIP, respectiv de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, dupã caz.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 16
(1) Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare se publicã pe site-ul ARACIP.
(2) Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare se actualizeazã periodic, pe baza criteriilor şi a procedurilor de selecţie prevãzute de prezenta metodologie.
ART. 17
Fiecare expert în evaluare şi acreditare are obligaţia sã semneze, înainte de desfãşurarea vizitei de evaluare la o organizaţie furnizoare de educaţie, o declaraţie pe propria rãspundere cã nu se aflã în niciuna dintre urmãtoarele situaţii de incompatibilitate:
a) nu are soţul sau soţia ori alte rude pânã la gradul al III-lea inclusiv, dupã caz, angajate în cadrul organizaţiei furnizoare de educaţie supuse procesului de evaluare;
b) nu se aflã în raport de rudenie pânã la gradul al III-lea inclusiv cu conducerea organizaţiei furnizoare de educaţie supuse procesului de evaluare;
c) nu are calitatea de angajat al organizaţiei furnizoare de educaţie supuse evaluãrii;
d) nu se aflã într-un raport patrimonial cu organizaţia furnizoare de educaţie supuse procesului de evaluare;
e) nu a participat la conceperea sau la realizarea raportului de evaluare internã al organizaţiei furnizoare de educaţie supuse evaluãrii.
ART. 18
(1) Experţii în evaluare şi acreditare au obligaţia ca, la momentul înscrierii în Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, sã încheie un contract de exclusivitate cu ARACIP.
(2) Încãlcarea dispoziţiilor contractuale atrage rãspunderea disciplinarã a celui în cauzã şi excluderea din Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, fãrã drept de reînscriere.
ART. 19
Experţii în evaluare şi acreditare înscrişi în Registrul ARACIP sunt supuşi unei evaluãri anuale a rezultatelor obţinute în activitatea de evaluare instituţionalã, desfãşuratã în cursului anului respectiv. În cazul în care se constatã refuzul de a participa la minimum 3 vizite de evaluare şi/sau obţinerea calificativului "slab" ca urmare a evaluãrii activitãţii desfãşurate, persoana respectivã va fi exclusã din Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, fãrã drept de reînscriere.
ART. 20
(1) În cazul în care se constatã existenţa unei situaţii de incompatibilitate prevãzute de art. 17 şi nedeclaratã cu ocazia evaluãrii unei organizaţii furnizoare de educaţie, persoana respectivã va fi exclusã din Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, fãrã drept de reînscriere.
(2) În situaţia în care se constatã nerespectarea sau neglijarea, de cãtre experţii în evaluare şi acreditare, a regulilor de conduitã prevãzute de Codul de eticã profesionalã a experţilor în evaluare şi acreditare ai ARACIP, aceştia vor fi excluşi din Registrul ARACIP al experţilor în evaluare şi acreditare, fãrã drept de reînscriere.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016