Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 11 decembrie 2003  privind miscarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 11 decembrie 2003 privind miscarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 110 din 5 februarie 2004
SECŢIUNEA I
CONSTITUIREA, ÎNCADRAREA ŞI VACANTAREA POSTURILOR/CATEDRELOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR, CA URMARE A APLICĂRII PLANULUI-CADRU

ART. 1
(1) Constituirea posturilor/catedrelor din învãţãmântul preuniversitar se face pe baza planurilor cadru de învãţãmânt, prevãzute în O.M.E.C.T. nr. 4919/2003 privind aplicarea Curriculumului naţional în anul şcolar 2003 - 2004, şi a planurilor de şcolarizare anuale propuse de inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti, cu respectarea prevederilor art. 7 şi <>art. 43 - 45 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Norma didacticã de predare a personalului didactic din unitãţile de învãţãmânt cuprinde ore prevãzute în planul de învãţãmânt la disciplinele corespunzãtoare specializãrii sau specializãrilor înscrise pe diploma de licenţã, de absolvire sau pe diploma/certificatul de absolvire a unor cursuri postuniversitare cu durata de cel puţin un an şi jumãtate, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, în conformitate cu prevederile <>art. 1 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 103/1998 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 109/1999 , ale art. 7 şi ale <>art. 44 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare - în concordantã cu Centralizatorul privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
(3) Norma personalului didactic din Cluburile Sportive Şcolare se stabileşte în conformitate cu <>art. 43 lit. e) şi 45 alin (1) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Norma didacticã a profesorului/antrenorului este de 18 ore / sãptãmânã (respectiv 16 ore pentru profesori cu gradul I şi cu o vechime în învãţãmânt de peste 25 ani). Acesta normã se constituie conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a cluburilor sportive şcolare, aprobat prin Ordinul nr. 5035/14.11.2001 .
(4) Norma didacticã a personalului didactic din centre, cabinete şcolare şi interşcolare de asistenţã psihopedagogicã se stabileşte potrivit prevederilor art. 43 lit. e) şi <>art. 45 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 103/1998 privind modificarea structurii normei didactice în învãţãmântul preuniversitar, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 109/1999 .
Cadrele didactice încadrate la centre, cabinete şcolare şi interşcolare de asistenţã psihopedagogicã desfãşoarã în şcoalã obligaţia de normã în specialitate la catedrã, conform prevederilor art. 19 din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Centrului judeţean de asistentã psihopedagogicã şi a cabinetelor interşcolare de asistentã psihopedagogicã aprobat prin O.M.E.C.T. nr. 4923/22.09.2003.
(5) În unitatea de învãţãmânt în care nu existã personal de specialitate pentru predarea unei limbi moderne, a religiei sau a Curriculum-ului de limbã maternã, consiliul de administraţie al şcolii decide, dupã consultarea şefului comisiei metodice/de catedrã, care dintre învãţãtorii atestaţi pot preda şi la alte clase din ciclul primar. Orele suplimentare se plãtesc în sistem de plata cu ora.
(6) Disciplina culturã civicã face parte din norma personalului didactic cu una din specializãrile: istorie - filozofie, filozofie-istorie, filozofie, istorie, drept, pedagogie, pedagogie/psihologie, sociologie, psihosociologie, psihosociopedagogie, comunicare şi relaţii publice, ştiinţe politice, administraţie publicã, studii europene - în concordanţã cu Centralizatorul privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
(7) La clasele cu predare intensivã / bilingva, limbile moderne se predau pe grupe.
(8) Ora din trunchiul comun de "Consiliere şi orientare" din aria curricularã de la clasele V-VIII şi de la clasele IX-XII, filiera teoreticã, tehnologicã, vocaţionalã, şcoli de arte şi meserii şi învãţãmânt profesional, reprezintã ora de dirigenţie, care se înscrie obligatoriu în schema orarã a claselor, dar nu se cuprinde în norma didacticã de predare a cadrului didactic, în conformitate cu <>art. 45, alin. (3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(9) Dirigenţia, la formele de învãţãmânt seral şi fãrã frecvenţã, nu intrã în norma didacticã de predare, în conformitate cu O.M.E.N. nr. 3269/2000. Excepţie face dirigenţia de la clasele de învãţãmânt seral cuprinse în programul "A doua şansã", aprobat prin O.M.E.C. nr. 4473/21.09.2001 privind modificarea şi completarea O.M.E.N. nr. 4231/1999 şi O.M.E.N. nr. 3269/2000.
(10) Conform O.M.E.N. nr. 4409/1998, personalul didactic de conducere, îndrumare şi control, nu poate avea incluse ore de consiliere şi orientare şi nici ore de dirigenţie în norma didacticã.
(11) Disciplinele: informaticã, tehnologia informaţiei (în lichidare), tehnologia informaţiei şi comunicãrii, informaticã-tehnologii asistate de calculator, tehnologia prelucrãrii informaţiei, elemente de informaticã aplicatã şi informaticã aplicatã, din învãţãmântul liceal, profesional intrã în norma personalului didactic cu una din specializãrile: informaticã, matematicã-informaticã, automaticã şi calculatoare, ciberneticã, informaticã aplicatã, inginerie electricã şi calculatoare, tehnologia informaţiei, conducere cu calculatorul, informaticã economicã, automaticã şi informaticã economicã, informaticã managerialã, contabilitate şi informaticã de gestiune, calculatoare, informaticã aplicatã, ciberneticã şi previziune economicã, ciberneticã şi informaticã economicã, informatica de gestiune, roboţi industriali, mecatronicã, informatizarea şi conducerea proceselor cu calculatorul, aparaturã de bord, telecomenzi feroviare - în concordantã cu Centralizatorul privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar,
(12) a) Posturile didactice din învãţãmântul special pot fi ocupate de cadrele didactice care îndeplinesc prevederile <>art. 7 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare - în concordantã cu Centralizatorul privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
b) Posturile didactice din învãţãmântul artistic pot fi ocupate de cadrele didactice care îndeplinesc prevederile <>art. 7 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare - în concordanţã cu Centralizatorul privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
(13) a) Disciplina "Educaţie tehnologicã" la clasele V - VIII poate fi predatã de absolvenţi ai învãţãmântului superior tehnic, silvic, economic, agricol sau absolvenţi ai programelor de conversie universitarã sau postuniversitarã cu durata de cel puţin un an şi jumãtate, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului în baza prevederilor <>art. 161 alin. (2) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
b) Începând cu anul şcolar 2003-2004 cadrele didactice cu studii medii titularizate pe o catedrã de "Educaţie tehnologicã" sunt obligate sã-şi completeze studiile printr-o formã de pregãtire superioarã.
În perioada completãrii studiilor, cadrele didactice menţionate mai sus, care se aflã într-o formã de pregãtire superioarã sunt considerate calificate dacã pot dovedi cu documente cã au statutul de student.
Începând cu data de 1 octombrie 2003, cadrele didactice cu studii medii titularizate pe o catedrã de "Educaţie tehnologicã", care nu se aflã într-o formã de pregãtire superioarã sunt considerate necalificate şi retribuite corespunzãtor.
Cadrele didactice cu studii medii titularizate pe o catedrã de "Educaţie tehnologicã", care pânã la data soluţionãrii restrângerii de activitate nu fac dovada frecventãrii cursurilor superioare vor intra în restrângere de activitate, fiind transferate pentru restrângere de activitate pe catedre de pregãtire / instruire practicã, în specialitate.
c) Disciplina "Educaţie tehnologicã" la clasele V - VIII se va preda cu clasa întreagã.
(14) a) Disciplinele tehnologice la clasele IX - XII/XIII de la filiera teoreticã şi vocaţionalã pot fi predate de absolvenţi ai învãţãmântului superior de lunga durata, tehnic, silvic, economic şi agricol, în funcţie de profil.
b) Disciplinele tehnologice de la filiera tehnologicã din structura învãţãmântului liceal pot fi predate de absolvenţi ai învãţãmântului superior tehnic/economic de lungã duratã, precum şi de absolvenţi cu studii academice postuniversitare, cu diplomã de studii aprofundate sau studii postuniversitare de specializare cu durata de cel puţin un an şi jumãtate, cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute de <>art. 68 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
c) Disciplinele tehnologice din învãţãmântul profesional pot fi predate de absolvenţii învãţãmântului superior prevãzuţi la alin. 14 litera (a) şi (b) din prezenta metodologie, precum şi de absolvenţi ai învãţãmântului superior tehnic de scurtã duratã.
(15) În învãţãmântul postliceal, încadrarea pe discipline/module se face în conformitate cu prevederile <>art. 7 alin. (1) lit. (e) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(16) Pregãtirea practicã / instruirea practicã poate fi realizatã de:
a) Cadre didactice care îndeplinesc condiţia prevãzutã la art. 7 alin. (1) lit. (f), coroborat cu <>art. 132 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) Cadre didactice (absolvenţi ai învãţãmântului superior tehnic) care îndeplinesc condiţia prevãzutã la <>art. 7 alin. (1) lit. (d) şi (e) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în condiţiile efectuãrii unui stagiu de cel puţin 3 ani în domeniu (producţie, învãţãmânt). Cadrele didactice care se încadreazã în aceastã categorie sunt considerate personal didactic calificat, dacã profilul şi specialitatea la care sunt încadraţi cu ore de pregãtire practicã coincid cu specializarea/specializãrile de pe diploma de studii.
c) Categoriile de cadre didactice prevãzute la lit. (a) şi (b) trebuie sã îndeplineascã condiţia prevãzutã de <>art. 68 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(17) a) La disciplina pregãtire practicã / instruire practicã, încadrarea cadrelor didactice se face în funcţie de modul de organizare a acestei activitãţi pe niveluri de învãţãmânt.
b) Pregãtirea practicã / instruirea practicã organizatã în sãptãmâni comasate se efectueazã la agenţi economici sau atelierele proprii dacã acestea sunt dotate corespunzãtor.
c) Fac excepţie de la prevederile lit. (b) cele 75 de unitãţi şcolare cuprinse în programul PHARE VET RO 9405 care organizeazã învãţãmânt profesional în cadrul cãruia pregãtirea practicã / instruirea practicã se desfãşoarã în aceeaşi unitate.
ART. 2
Nu se constituie catedre vacante titularizabile cu ore opţionale.
ART. 3
Proiectul de încadrare se aprobã de Consiliul profesoral şi se avizeazã de Consiliul de administraţie al unitãţii de învãţãmânt respective şi se înainteazã spre verificare şi validare comisiei de mobilitate de la I.S.J./I.S.M.B.
ART. 4
(1) Constituirea posturilor/catedrelor se realizeazã asigurându-se, cu prioritate, continuitatea activitãţii didactice de predare la aceleaşi grupe sau clase de elevi.
(2) Viabilitatea posturilor / catedrelor comunicate de cãtre unitãţile şcolare este validatã de cãtre inspectorul cu evidenţa şi mobilitatea personalului didactic şi comunicatã în scris Consiliului de administraţie al I.S.J./I.S.M.B.
ART. 5
În învãţãmântul gimnazial din mediul rural, norma didacticã de predare a personalului didactic titular se poate constitui, în mod excepţional, şi din alte ore (decât cele din specialitatea de pe diplomã) cuprinse în planul de învãţãmânt, cu menţinerea drepturilor salariale şi cu acordul cadrului didactic.
ART. 6
Directorul unitãţii de învãţãmânt propune inspectoratului şcolar, pentru personalul didactic titular la unitatea respectivã, întregirea catedrei/postului constituite/constituit la altã/alte unitãţi de învãţãmânt, cu acordul cadrului didactic.
ART. 7
În cazul în care în unitatea de învãţãmânt existã cadre didactice titulare pentru care nu se pot constitui catedre potrivit art. 1, în mod excepţional, completarea normei didactice de predare se face prin decizia inspectorului şcolar general pe un an şcolar, cu acordul cadrului didactic, la unitãţi de învãţãmânt compatibile cu nivelul studiilor, dupã cum urmeazã:
(1) Cu ore la specializarea/specializãrile pe care cadrele didactice au dreptul sã le predea, potrivit <>art. 44 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, conform metodologiei privind încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar, ca urmare a aplicãrii planurilor-cadru de învãţãmânt;
(2) Cu ore de la alte discipline din aria curricularã /discipline consemnate în foaia matricolã cu notã, disponibile la nivelul unitãţii de învãţãmânt, în cazul în care existã o jumãtate de normã în specialitate;
(3) Prin realizarea de catedre combinate la liceu şi gimnaziu, din ore la specializarea principalã din diploma de studii la liceu, şi din ore la specializarea principalã sau secundarã la gimnaziu şi şcoala profesionalã/ S.A.M.;
(4) Din ore de specialitate de la douã sau trei unitãţi de învãţãmânt de acelaşi nivel, apropiate, din aceeaşi localitate / comuna (sector, Municipiul Bucureşti).
ART. 8
În cazul existenţei a douã sau mai multe cadre didactice titulare la aceeaşi specialitate, pentru stabilirea personalului didactic cãruia i se completeazã norma didacticã conform prevederilor art. 7 se aplicã criteriile de punctaj de la restrângerile de activitate. Fac excepţie cadrele didactice care se încadreazã în prevederile <>art. 13 alin. (4) lit.(c) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 9
Declararea posturilor vacante se face dupã încadrarea titularilor pe posturile/catedrele de bazã şi soluţionarea restrângerilor de activitate.
ART. 10
(1) Lista cuprinzând posturile/catedrele declarate vacante / rezervate se afişeazã la inspectoratele şcolare cu cel puţin 30 de zile înaintea declanşãrii acţiunilor prevãzute la <>art. 10 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Directorul fiecãrei unitãţi şcolare poartã întreaga responsabilitate pentru vacantarea posturilor proprii şi are obligaţia de a afişa la unitate toate posturile/catedrele vacante / rezervate, dupã aprobarea de cãtre consiliul de administraţie al I.S.J./I.S.M.B.
(3) Inspectoratul şcolar are obligaţia de a face publicã, prin afişarea la inspectorat şi la unitãţile de învãţãmânt vizate, lista posturilor supuse restrângerii de activitate, cu cel puţin 30 de zile înaintea declanşãrii procedurilor de restrângere de activitate.
În cazul în care se vor constata nereguli în legãturã cu vacantarea posturilor/catedrelor, persoanele vinovate VOR RĂSPUNDE ADMINISTRATIV-DISCIPLINAR, CIVIL SAU PENAL, dupã caz.

SECŢIUNEA II
ORGANIZAREA SI DESFĂŞURAREA PRETRANSFERĂRII ŞI TRANSFERĂRII PERSONALULUI DIDACTIC TITULAR DISPONIBILIZAT PRIN RESTRÂNGERE DE ACTIVITATE SAU PRIN RESTRUCTURAREA REŢELEI ŞCOLARE

CAP. I
Dispoziţii Generale

ART. 11
Pretransferarea şi transferarea pentru restrângere de activitate a personalului didactic titular se organizeazã în baza prevederilor art. 9, ale art. 10 alin. (1) lit. a) şi b), ale <>art. 13 şi ale art., 18 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu respectarea prevederilor <>art. 15 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
(1) La sesiunea de ocupare a posturilor didactice prin pretransferare şi transferare pentru restrângere de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare participã numai cadrele didactice titulare, din unitãţile de învãţãmânt de stat.
(2) Cadrele didactice titulare care se încadreazã în prevederile art. 101 şi <>art. 106 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu intrã în restrângere de activitate.
ART. 13
Pretransferarea şi transferarea prin restrângere de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare se realizeazã ţinând seama de prevederile art. 7 şi ale <>art. 44 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cele ale Centralizatorului privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.

CAP. II
Condiţii de realizare a pretransferãrii şi transferãrii personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar disponibilizat prin restrângere de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare

Condiţii generale
ART. 14
(1) Pretransferarea se realizeazã la cererea cadrului didactic:
a) în aceeaşi localitate;
b) în localitatea de domiciliu;
c) pentru apropiere de domiciliu;
● Cadrele didactice aflate în situaţiile de la punctele (b) şi (c), vor face dovada domiciliului la data depunerii dosarului.
● Cadrele didactice, aflate la punctul (c) nu sunt condiţionate de domiciliul stabil în localitatea unde solicitã pretransferul.
(2) Pretransferarea personalului didactic se poate realiza şi prin schimb de posturi, pe baza consimţãmântului scris al solicitanţilor, dacã aceştia îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) provin din acelaşi mediu: urban - urban; rural - rural;
b) în unitãţi de învãţãmânt echivalente;
ART. 15
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 10 alin. (1) lit. a), b) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pretransferarea şi transferarea personalului didactic pentru restrângere de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare se realizeazã în limitele aceluiaşi regim de mediu (respectiv urban - urban, rural - rural, ori din mediul urban în mediul rural), în unitãţi de învãţãmânt echivalente sau într-o treaptã inferioarã de învãţãmânt.
(2) Prin unitãţi de învãţãmânt echivalente, în sensul prezentei metodologii, se înţelege:
a) învãţãmânt preşcolar: grãdiniţe şi grãdiniţe speciale;
b) învãţãmânt primar: clasele I-IV, învãţãmânt special;
c) învãţãmânt gimnazial: clasele V-VIII, învãţãmânt special, Palatul Naţional al Copiilor, palate şi cluburi ale copiilor şi elevilor;
d) învãţãmânt profesional / S.A.M, şi profesional special;
e) învãţãmânt liceal: clasele IX-XII/XIII, cluburi sportive şcolare.
ART. 16
În cazul restrângerii activitãţii unei unitãţi de învãţãmânt se respectã prevederile <>art. 13 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, renuntându-se în ordine la:
● Activitatea prestatã prin cumul, prin plata cu ora sau prin suplinire;
● Activitatea prestatã de personalul didactic care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare;
● Activitatea prestatã de personalul didactic care solicitã plecarea din unitate pe motivul restrângerii postului în specialitate.
Condiţii specifice
ART. 17
(1) Personalul didactic transferat prin restrângere de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare din unitãţi de învãţãmânt din mediu urban în unitãţi de învãţãmânt din mediu rural ca urmare a aplicãrii dispoziţiilor art. 27, din Metodologia aprobatã prin O.M.E.C. nr. 4927 din 14.11.2002 poate participa la pretransferare pe un post / catedrã în mediul urban.
(2) Cadrele didactice titulare în învãţãmântul preuniversitar care solicitã transferul de pe şi pe posturile didactice de la centrele şi cabinetele şcolare/interşcolare de asistentã psihopedagogicã pot participa la sesiunea de pretransferare, indiferent de nivelul unitãţii de învãţãmânt unde funcţioneazã centrul/cabinetul, cu condiţia sã îndeplineascã prevederile <>art. 5 alin. (2) lit. (b) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Institutorii titulari disponibilizaţi prin restrângere de activitate (absolvenţi cu examen de diplomã ai unui colegiu universitar pedagogic, ai liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente urmate de absolvirea unei instituţii de învãţãmânt superior cu diplomã de absolvire), pot participa la sesiunea de transferãri în vederea ocupãrii unei catedre de specialitate în învãţãmântul gimnazial, în condiţiile prevãzute la art. 16. Excepţie fac absolvenţii colegiilor universitare de institutori cu a doua specializare.
(4) Cadrele didactice din unitãţile de învãţãmânt gimnazial sau profesional / S.A.M. care participã la etapele de pretransferare sau transfer prin restrângere de activitate în sesiunea de transfer prin restrângere de activitate se pot transfera la o unitate de învãţãmânt liceal, inclusiv grup şcolar, unitate de învãţãmânt cu clasele I-XII/XIII sau V-XII/XIII, dacã existã o catedrã vacantã publicatã, numai pe o catedrã din învãţãmântul gimnazial-clasele V-VIII sau numai pe o catedrã din învãţãmântul profesional / S.A.M..
(5) In situaţiile prevãzute la alin.(3) şi (4), decizia de transfer cuprinde în mod obligatoriu, în scris, menţiunea nivelului de învãţãmânt pentru care s-a fãcut transferul, indiferent de nivelul de învãţãmânt din care provine solicitantul.
(6) Maiştrii-instructori titulari în învãţãmântul gimnazial pe catedrã de educaţie tehnologicã, care intrã în restrângere de activitate, se pot transfera pe o catedrã de pregãtire practicã în învãţãmântul profesional (şcoalã profesionalã şi S.A.M.).
(7) Pretransferarea şi transferarea prin restrângere de activitate a cadrelor didactice care solicitã post în palatele şi cluburile copiilor se organizeazã şi se desfãşoarã conform prezentei metodologii şi cu susţinerea unei probe practice/orale eliminatorie, în profilul postului didactic (conform art. 20 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Palatelor şi Cluburilor copiilor aprobat prin O.M.E.N. nr. 3425/16.03.1998); proba se susţine în aceleaşi condiţii ca la ocuparea posturilor/catedrelor vacante prin concursul naţional unic. Constituirea posturilor trebuie sã se facã ţinând cont de solicitãrile elevilor, iar profilul acestora sã permitã ocuparea lor cu profesori calificaţi. Schimbarea profilului unui astfel de post se poate face numai cu acordul conducerii inspectoratului şcolar judeţean/al Municipiului Bucureşti.
(8) Pretransferarea şi transferarea prin restrângere de activitate a cadrelor didactice titulare pe posturi/catedre în unitãţile de învãţãmânt din învãţãmântul special se realizeazã numai pe posturi/catedre echivalente, conform art. 15 (2).
(9) Personalul didactic care îndeplineşte funcţii de conducere ocupate prin concurs, se poate pretransfera, la cerere, cu prioritate, condiţionat de avizul M.E.C.T..
(10) Personalul didactic care a fost transferat în etapa de restrângere de activitate va reveni pe postul/catedra avutã anterior, în situaţia în care la data începerii anului şcolar se constatã cã postul/catedra a fost reînfiinţat(ã), angajatorul având obligaţia sã comunice în scris salariatului decizia luatã.

CAP. III
Organizarea şi desfãşurarea acţiunii de pretransferare şi transferare pentru restrângere de activitate

ART. 18
(1) Pretransferarea şi transferarea pentru restrângere de activitate a personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar de stat se organizeazã la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti de comisia de mobilitate a personalului didactic, numitã prin decizia inspectorului şcolar general. Comisia de mobilitate are urmãtoarea componenţã:
a) preşedinte - inspector şcolar general adjunct;
b) vicepreşedinte - inspector cu atribuţii referitoare la selecţia, evidenţa şi promovarea personalului didactic/inspector şcolar cu managementul instituţional/inspector şcolar de specialitate (dupã caz);
c) secretar - inspector cu atribuţii referitoare la selecţia, evidenţa şi promovarea personalului didactic/inspector şcolar cu managementul/instituţional inspector şcolar de specialitate/director de liceu;
d) membri - inspectori şcolari de specialitate/inspectori şcolari, profesori metodişti (câte unul pentru fiecare specialitate), consilierul juridic şi analistul programator de la inspectoratul şcolar judeţean/al Municipiului Bucureşti.
Inspectorul şcolar general rãspunde de corectitudinea organizãrii sesiunilor din cadrul activitãţilor de mişcare a personalului didactic şi de calitatea lucrãrilor derulate în cadrul comisiei de mobilitate.
(2) Reprezentanţii sindicatelor judeţene/ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, desemnaţi de Federaţiile sindicale din învãţãmânt semnatare ale Contractului colectiv de muncã - unic la nivel de ramura învãţãmânt, participã ca observatori la lucrãrile comisiei. În aceasta calitate au acces la documentele comisiei, au dreptul de a semnala preşedintelui comisiei eventualele nerespectãri ale prevederilor legale şi semneazã împreunã cu membrii comisiei documentele finale.
ART. 19
Lista, cuprinzând posturile didactice, vacante pentru etapa de pretransferare şi transferare prin restrângere de activitate (vor fi menţionate în listã, în mod expres, posturile/catedrele vacante necesare soluţionãrii restrângerilor de activitate), se realizeazã de cãtre comisia de mobilitate a personalului didactic, se valideazã de cãtre consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar judeţean/al Municipiului Bucureşti; lista se aduce la cunoştinţã persoanelor interesate, cu 30 de zile înaintea declanşãrii procedurilor de transferare, prin afişarea la inspectoratele şcolare şi la unitãţile de învãţãmânt respective, precum şi pe INTERNET conform prevederilor <>art. 10 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (lista cuprinde menţiunile din anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta metodologie). În presa centralã şi localã se va publica numãrul total de posturi şi locul de afişare al listei. Concomitent cu lista conţinând şi posturile/catedrele care intrã în restrângere de activitate se afişeazã şi lista cuprinzând cadrele didactice care se transferã prin restrângere de activitate.
ART. 20
Posturile/catedrele devenite vacante în timpul sesiunii de pretransferare se includ în lista posturilor vacante şi se ocupã de personalul participant la aceasta sesiune, cu excepţia posturilor de la unitãţile de învãţãmânt în care existã restrângeri de activitate la specialitatea respectivã, dovedite prin adrese emise de conducerea unitãţii de învãţãmânt.
ART. 21
(1) Pentru posturile/catedrele didactice din învãţãmântul alternativ, cadrele didactice care participã la sesiunea de pretransferare şi transferare ca urmare a restrângerii de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare vor anexa la cererea de înscriere documentul, care atestã parcurgerea modulului de pedagogie specificã, eliberat de federaţiile, asociaţiile, centrele care organizeazã alternative educaţionale în România (Waldorf, Step by Step, Montessori, Freinet, Planul Jena etc.).
(2) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante la disciplina religie, disciplinele teologice, precum şi pentru posturile didactice de la seminariile/liceele teologice, candidaţii anexeazã la cererea de înscriere la concurs avizul cultului respectiv (în baza Protocolului semnat cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului).
(3) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante de la liceele militare si unitãţile de învãţãmânt subordonate Ministerului Justiţiei, candidaţii anexeazã la cererea de înscriere la concurs, avizul Ministerului Apãrãrii Naţionale, respectiv al Ministerului Justiţiei, ca instituţii care, în acest sens, au încheiat protocoale cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(4) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante de la liceele cu profil pedagogic, candidaţii anexeazã la cererea de înscriere la concurs, avizul directorului liceului, cu privire la competenţele de îndrumare a practicii pedagogice.
ART. 22
Pentru pretransferare şi transferare ca urmare a restrângerii de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare, personalul didactic titular în învãţãmântul preuniversitar depune la inspectoratul şcolar judeţean/al Municipiului Bucureşti o cerere tip, elaboratã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, anexã la prezenta metodologie, însoţitã de documentele menţionate în aceasta şi o adeverinţã eliberatã de conducerea unitãţii de învãţãmânt unde este titular, în care sã se menţioneze cauzele pentru care postul/catedra a ajuns în aceastã situaţie.
ART. 23
(1) Personalul didactic cu studii superioare care s-a titularizat în învãţãmânt pe posturi de educatori/învãţãtori conform <>Legii nr. 6/1969 privind Statutul personalului didactic şi nu sunt absolvenţi de liceu pedagogic, pot participa la sesiunea de transferãri pentru restrângere de activitate pentru ocuparea unui post/catedrã corespunzãtoare specializãrii dobândite prin studii numai în învãţãmântul gimnazial, profesional şi de S.A.M..
(2) Personalul didactic, absolvent al liceului pedagogic, titular pe un post de educatoare/învãţãtor se poate transfera, la cerere, în sesiunea de pretransferãri sau în cea de restrângere de activitate pe un post corespunzãtor specializãrii dobândite prin studiile medii.
ART. 24
Soluţionarea cererilor de transferare pentru restrângere de activitate se face în urmãtoarea ordine:
a) restrângere de activitate în cadrul unitãţii de învãţãmânt;
b) restrângere de activitate la nivelul aceleiaşi localitãţi;
c) restrângere de activitate la nivelul aceluiaşi judeţ/Municipiul Bucureşti;
d) restrângere de activitate la unitãţi de învãţãmânt din alte judeţe.
ART. 25
(1) Restrângerea de activitate în cadrul unitãţii de învãţãmânt se soluţioneazã prin transferarea cadrelor didactice titulare pe o altã catedrã în aceeaşi unitate de învãţãmânt, conform specializãrilor obţinute prin studii.
(2) În situaţia, în care restrângerea de activitate nu poate fi soluţionatã în cadrul unitãţii de învãţãmânt, fiind vizate douã sau mai multe cadre didactice de aceeaşi specialitate, se vor aplica prevederile <>art. 13 alin. (5) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 26
(1) Ierarhizarea cadrelor didactice, care participã la sesiunile de pretransferare şi transferare prin restrângere de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare, se face pe baza punctajului rezultat din evaluarea activitãţii conform <>art. 13 alin.(5) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza criteriilor menţionate în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta metodologie.
(2) Personalul didactic afectat de restrângerea de activitate poate participa şi la pretransferare prin depunerea unei cereri, conform calendarului.
(3) Pentru soluţionare, comisia de mobilitate a personalului didactic analizeazã cererile de pretransferare şi transferare ale solicitanţilor şi hotãrãşte modalitatea de soluţionare, în prezenţa acestora, în şedinţa publicã organizatã la data prevãzutã în calendarul mişcãrii personalului didactic.
(4) Repartizarea pe posturi didactice se face în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut prin evaluarea activitãţii. Opţiunea se exprimã în scris conform cererii tip şi se consemneazã în procesul verbal al comisiei, cu certificare prin semnãtura solicitantului sau împuternicitului, acesta din urmã prezentând procura notarialã în original.
(5) În cazul în care douã sau mai multe cadre didactice care participã la sesiunea de pretransferare, au acelaşi punctaj şi opteazã pentru acelaşi post/catedrã, postul/catedra va fi ocupat/ã în urma participãrii solicitanţilor la concursul de departajare, cu probe scrise, organizat de I.S.J./I.S.M.B. (conform <>art. 13 alin. (5) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare).
(6) Cadrul didactic, care nu poate participa la şedinţa publicã de soluţionare a pretransferãrilor şi transferãrilor prin restrângere de activitate, are dreptul sã desemneze, prin procurã notariala in original, un împuternicit care sã îi reprezinte interesele. În cazul în care cadrul didactic nu este prezent personal sau printr-un împuternicit la şedinţa publicã de soluţionare a pretransferãrilor, cererea acestuia nu se poate soluţiona.
(7) În cazul în care cadrul didactic nu este prezent personal sau printr-un împuternicit la şedinţa publicã de transferare prin restrângere de activitate, comisia îi atribuie din oficiu un post/catedrã din lista afişatã,
(8) Restrângerile de activitate nesoluţionate dupã epuizarea tuturor posturilor vacante (inclusiv cele cu viabilitate de 1-3 ani) la nivelul localitãţii şi al judeţului, se vor soluţiona prin detaşare pentru nesolutionarea reducerii de activitate pe posturi didactice rezervate.
ART. 27
Contestaţiile se depun la inspectoratul şcolar în termen de 2 zile lucrãtoare de la comunicarea hotãrârii comisiei pentru mobilitatea personalului didactic şi se soluţioneazã de cãtre consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar, în termen de 5 zile de la înregistrarea acesteia, cu respectarea prevederilor art. 11 alin. (6), art. 12 şi <>art. 13 alin. (5) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Hotãrârea comisiei de contestaţii este definitivã şi poate fi atacatã numai în contenciosul administrativ.
ART. 28
Dupã soluţionarea contestaţiilor, inspectorul şcolar general emite decizia de pretransfer sau transferare prin restrângere de activitate, cu precizarea postului/catedrei didactic şi a nivelului de învãţãmânt, indiferent de nivelul de învãţãmânt din care provine solicitantul.
ART. 29
Pretransferarea şi transferarea prin restrângere de activitate a cadrelor didactice care solicitã post în palatele şi cluburile copiilor se organizeazã şi se desfãşoarã conform prezentei metodologii şi cu susţinerea unei probe practice/orale eliminatorie, în profilul postului didactic (conform art. 20 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Palatelor şi Cluburilor copiilor aprobat prin O.M.E.N. nr. 3425/16.03.1998); proba se susţine în aceleaşi condiţii ca la ocuparea posturilor/catedrelor vacante prin concursul naţional unic. Constituirea posturilor trebuie sã se facã ţinând cont de solicitãrile elevilor şi de baza materialã existentã, pe cât posibil, profilul acestora sã permitã ocuparea lor cu profesori calificaţi. Schimbarea profilului unui astfel de post se poate face numai cu acordul conducerii inspectoratului şcolar judeţean/al Municipiului Bucureşti.
ART. 30
Nerespectarea prevederilor din <>Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, din <>Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi din prezenta metodologie atrage dupã sine SANCŢIONAREA ADMINISTRATIV DISCIPLINARĂ, CIVILĂ SAU PENALĂ A PERSOANELOR VINOVATE, DUPĂ GRAVITATEA FAPTEI.

ANEXA 1
-------
la secţiunea II
---------------

Lista care se afişeazã va conţine urmãtoarele informaţii:

Specialitatea (Nr posturi/catedre în/pentru restrângere/pretrasferare la nivelul judeţului_______)



┌───┬────────┬──────────┬─────────────┬────────────┬────────────┬───┬──────┬───┐
│Nr.│Unitatea│ Tipul de │ a) Aria │ Evaluarea │Nivelul de │Lo-│Mediul│Obs│
│Crt│şcolarã │curriculum│curricularã │viabilitãţii│învãţãmânt │ca-│(urban│*) │
│ │ │Nr. de ore│b)Disciplina/│ postului │-preşcolar │li-│rural)│ │
│ │ │ conform │specialitatea│ (în ani │-primar │ta-│ │ │
│ │ │tipului de│ │ şcolari) │-gimnazial │tea│ │ │
│ │ │curriculum│ │ │-profesional│ │ │ │
│ │ │ │ │ │-liceal │ │ │ │
│ │ ├────┬─────┼─────────────┼────────────┼────────────┼───┼──────┼───┤
│ │ │Trun│C.D.S│ │ │ │ │ │ │
│ │ │chi │(Op- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │co- │tio- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │mun │na- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │le) │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────┼────┴─────┼─────────────┼────────────┼────────────┼───┼──────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────┼──────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼───┼──────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴────────┴──────────┴─────────────┴────────────┴────────────┴───┴──────┴───┘



*) Notã: se vor menţiona posturile/catedrele necesare pentru restrângerea de activitate.


CRITERII ŞI PUNCTAJE PENTRU EVALUAREA PERSONALULUI DIDACTIC

ANEXA 2
-------
la secţiunea II
---------------

I. Inspecţia şcolarã la clasã
Pentru restrângere de activitate inspecţia şcolarã se face în caz de egalitate ca urmare a comparãrii punctajului obţinut prin aplicarea criteriilor prevãzute la punctele 2-6, pentru departajare la nivelul unitãţii de învãţãmânt.
Inspecţia şcolarã la clasã este realizatã de inspectorii şcolari de specialitate.
Aprecierea inspecţiei şcolare se exprima prin note de la 10 la 1.
Se ia in considerare ultima inspecţie efectuatã în ultimii 4 ani, indiferent de numãrul de ore asistate la clasã, finalizatã prin notã sau calificativ.
Punctajul acordat prin cuantificarea notei acordate la inspecţia şcolarã se include in punctajul pe baza cãruia se ierarhizeazã cadrele didactice la nivelul unitãţii de învãţãmânt, dar nu se va include în punctajul pe baza cãruia se ierarhizeazã cadrele didactice de cãtre comisia judeţeanã pentru soluţionarea cererilor de restrângere de activitate.
II. Nivelul studiilor
A. Absolvenţi ai şcolii normale/liceu pedagogic sau ai şcolii postliceale pedagogice cu diplomã/certificat de absolvire
5 p
B. *) Absolvenţi ai colegiului pedagogic universitar (institutori) cu diplomã de absolvire
8 p
C. Maiştri-instructori, absolvenţi de:
1. şcoala postlicealã cu diplomã/certificat de absolvire/certificat de competenţe profesionale
5 p
2. liceu + şcoala de maiştri cu diplomã/certificat de absolvire/certificat de competenţe profesionale
5 p
3. liceu industrial cu diplomã/certificat de absolvire/certificat de competenţe profesionale
3 p
4. liceu teoretic şi şcoala profesionalã cu diplomã/certificat de absolvire/certificat de competenţe profesionale
3 p
5. şcoalã profesionalã şi şcoala de maiştri cu diplomã/certificat de absolvire/certificat de competenţe profesionale
2 p
D. Absolvenţi în specialitate ai învãţãmântului postliceal, respectiv şcoala postlicealã sau şcoala de maiştri, cu a doua specializare.
6 p
E. Absolvenţi în specialitate, ai învãţãmântului superior de scurtã duratã sau ai institutului pedagogic cu diplomã de absolvire
8 p
F. Absolvenţi în specialitate, ai învãţãmântului superior de lungã duratã, cu diplomã de licenţã
10 p
G. Absolvenţi în specialitate ai învãţãmântului superior de lungã duratã cu diplomã de licenţã şi cu:
- masterat 11 p
- studii postuniversitare de specializare 11 p
- studii aprofundate de specialitate 11 p
- studii academice postuniversitare 11 p
- cursuri de perfecţionare postuniversitarã 10,5 p
grad didactic I obţinut pe bazã de examene şi doctorat obţinut în domeniul specializãrii/specializãrilor înscrise pe diploma de licenţã
12 p

*) Notã: Educatoarele şi învãţãtoarele care au dobândit funcţia de institutor prin absolvirea învãţãmântului superior de scurtã/lungã duratã.

III. (1) Gradul didactic
a) Definitivat - 6 p;
b) Gradul didactic II - 10 p;
c) Gradul didactic I - 12 p;
d) Doctorat - 20 p.

(2) Media de absolvire pentru stagiari (0-2 ani) conform art. 13 alin. (5) din Legea nr. 128/97 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
● Media 10 - 5 p;
● Media 9 - 9,99 - 4 p;
● Media 8 - 8,99 - 3 p;
● Media 7 - 7,99 - 2 p.
● Media 6 - 6,99 - 1 p.

NOTA
1. Se puncteazã ultimul grad didactic dobândit.
2. La punctajul corespunzãtor gradului didactic mai sus menţionat se adaugã câte 2 puncte pentru definitivat, gradul didactic II, respectiv gradul didactic I, dacã au fost acordate cu media 10.
3. Personalului didactic cãruia i s-a acordat gradul didactic I pe baza calificativului "admis" I se echivaleazã acest calificativ cu nota 10.

IV. Rezultatele obţinute în activitatea didacticã

Calificativele obţinute în anul şcolar 2002/2003 şi 2003/2004 şi echivalentul acestora în puncte
● Foarte bine 10 p
● Bine 7 p
● Satisfãcãtor 2 p
● Nesatisfacãtor 0 p

NOTA
a) În cazul întreruperii activitãţii la catedra în perioada ultimilor 2 ani se iau în considerare calificativele pentru ultimii doi ani şcolari în care cadrul didactic şi-a desfãşurat activitatea;
b) În cererea fiecãrui cadru didactic se va trece media punctajului celor douã calificative.

V. Activitatea metodicã şi ştiinţificã doveditã prin documente justificative
1) se punctezã activitatea din ultimii 2 ani şcolari la nivelul:
a) şcolii (de exemplu: activitate în comisia metodicã, responsabil cu activitatea de perfecţionare, structuri consultative de dialog social altele)
max. 4 p
b) judeţului/municipiului Bucureşti (de exemplu: metodist al Inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului şcolar al Municipiului Bucureşti/Casei corpului didactic, formator local, membru al comisiei consultative pe discipline, membru al consiliului consultativ, altele)
max. 4 p
c) naţional (de exemplu: formator naţional, membru al comisiei naţionale de specialitate sau al altor consilii/comisii naţionale menţionate în <>Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã)
max. 6 p
2) participare în colective de elaborare, în ultimii 5 ani calendaristici:
a) programe şcolare, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului (participarea în colective de elaborare)
max. 4 p. pentru toate
programele
b) manuale şcolare şi monografii/lucrãri ştiinţifice înregsitrate ISDN, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului
7 p/[(manual/lucrare)]/
împãrţite la numãrul de autori
c) ghiduri metodologice sau alte auxiliare curriculare/de sprijin
max. 2 p. pentru toate ghidurile
d) articole de specialitate şi studii de specialitate publicate în reviste de specialitate, la nivel judeţean sau naţional înregistrate cu ISSN.
0,5p/articol, dar nu mai mult
de 3 p pentru toate articolele
1p/studiu, dar nu mai mult de
4p pentru toate studiile
e) cãrţi în domeniul educaţional / de specialitate, publicate cu ISBN, cu referent ştiinţific din domeniu.
5 p pe carte publicatã,
dar nu mai mult de 10 p pentru
toate cãrţile/împãrţite la
numãrul de autori
f) mijloace de învãţãmânt omologate de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului
max. 5 p/împãrţite la numãrul
de autori
g) cabinete şi laboratoare amenajate prin eforturi proprii
max. 5 p/împãrţite la
numãrul de autori
3) activitãţi desfãşurate în cadrul programelor de reformã coordonate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului (Phare-VET, Phare, Banca Mondialã, Socrates, Leonardo da Vinci ş.a.), altele decât cele punctate anterior
max. 3 p
Detalierea punctajelor prevãzute la punctul 5 din prezenta Metodologie se va face în şedinţa Consiliului de administraţie al ISJ/ISMB şi se afişeazã odatã cu afişarea listei posturilor vacante pentru etapa de pretransferare şi pentru soluţionarea restrângerilor de activitate.

VI. Criterii de vechime:
- vechime recunoscutã în învãţãmânt, inclusiv perioada rezervãrii catedrei
0,1 p/pt. fiecare an de înv.

NOTĂ!
● Se recunoaşte vechimea în învãţãmânt pentru perioada activitãţii desfãşurate ca personal didactic calificat.
● Dupã totalizarea punctajului, în caz de egalitate, se vor lua în considerare, pentru departajare, criterii social-umanitare, în urmãtoarea ordine:
a) soţ (soţie) cu domiciliul în localitate;
b) pãrinţi cu domiciliul în localitate;
c) starea de sãnãtate care nu permite pãrãsirea localitãţii (certificat medical de la comisia de expertizã a capacitãţii de muncã);
d) soţ (soţie) cu activitatea în învãţãmânt;
e) alte cauze obiective dovedite cu acte (de exemplu: unic întreţinãtor de familie şi cu domiciliul în localitatea respectivã).

SECŢIUNEA III
ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA CONCURSULUI NAŢIONAL UNIC PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE DECLARATE VACANTE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR

CAP. I
DISPOZIŢII GENERALE

ART. 31
Prezenta secţiune cuprinde norme de organizare a concursului naţional unic pentru ocuparea posturilor didactice declarate vacante în învãţãmântul preuniversitar de stat, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 154 alin. (1), (2), (3) şi (5) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu <>art. 10 lit. (d) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 32
(1) Concursul naţional unic pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice declarate vacante în învãţãmântul preuniversitar de stat constã, potrivit prevederilor <>art. 9 alin, (2), (3) din Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în probe scrise, elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, cu respectarea programei specifice pentru concurs în specialitatea postului didactic respectiv.
(2) Pentru proba scrisã se stabilesc de cãtre M.E.C.T. minimum 3 variante de subiecte din care se alege prin tragere la sorţi, numãrul variantei pentru proba scrisa şi al variantei de rezervã.
ART. 33
(1) La concursul naţional unic pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice declarate vacante în învãţãmântul preuniversitar de stat au dreptul sã participe persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevãzute de art. 7 raportate la prevederile <>art. 44 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi în conformitate cu Centralizatorul privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
(2) Nu au dreptul sa participe la concurs persoanele care au fost inlaturate din invatamant printr-o hotãrâre judecãtoreasca rãmasa definitiva si cele care nu au definitivarea in invatamant, conform <>art. 34 alin 4. din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
(3) Ocuparea posturilor/catedrelor vacante din învãţãmântul preuniversitar se face numai prin concurs naţional unic cu probe scrise.
(4) Candidaţii care au obţinut la concursul naţional unic minimum media 7 (şapte), se pot titulariza în ordinea descrescãtoare a mediilor pe posturi/catedre vacante în limita numãrului de posturi/catedre din lista afişatã pentru concurs.
(5) În învãţãmântul gimnazial se pot constitui catedre compuse din ore in specialitate în douã sau mai multe unitãţi de învãţãmânt cu un singur rând de clase, cu respectarea prevederilor <>art. 44 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(6) Cadrul didactic titular prezent la concursul naţional unic care nu ocupã post/catedrã sau ocupã prin detaşare post/catedrã îşi pãstreazã calitatea de titular în unitatea de învãţãmânt din care provine.
(7) Posturile/catedrele din mediul rural, stabilite de inspectoratul şcolar pentru a fi ocupate de absolvenţii învãţãmântului superior care au încheiat contracte cu M.E.C.T., vor fi publicate cu menţiunea "contract M.E.C.T.".
(8) Absolvenţii învãţãmântului superior, care au contract cu M.E.C.T. pentru mediul rural, ocupã, cu prioritate, posturile/catedrele stabilite de inspectoratul şcolar. În cazul în care aceştia vor face alte opţiuni, sunt obligaţi sã ramburseze bursa acordatã de M.E.C.T., conform prevederilor art. 6, lit. e) din contract.
ART. 34
În cazul mediilor egale obţinute la concursul naţional unic departajarea candidaţilor, absolvenţi cu studii superioare, se face pe baza mediei dintre media anilor de studii şi media examenului de licenţã/examenului de stat. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice/şcolilor echivalente, departajarea se face pe baza mediei anilor de studii şi a mediei examenului de bacalaureat. Dacã egalitatea se menţine, se aplicã în ordine urmãtoarele criterii:
- domiciliul stabil in localitatea unde se afla postul vacant;
- soţ/soţie în învãţãmânt;
- grad didactic;
- fiu/fiicã în învãţãmânt.

CAP. II
ÎNSCRIEREA CANDIDAŢILOR ŞI DISCIPLINELE DE CONCURS

ART. 35
Cererea de înscriere la concursul naţional unic, însoţitã de copii de pe documentele solicitate, se înregistreazã la comisiile judeţene de concurs din cadrul inspectoratelor şcolare pe raza cãrora se aflã posturile didactice vacante/rezervate, conform graficului prevãzut la anexa nr. 9. Actele de studii se depun în copie legalizatã, iar celelalte documente sunt certificate, pentru "conformitate cu originalul", de cãtre un membru al comisiei judeţene de concurs. La cererea de înscriere, candidaţii titulari anexeazã o adeverinţã care justificã viabilitatea postului propriu.
ART. 36
Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante din învãţãmântul alternativ candidaţii anexeazã la cererea de înscriere la concurs avizul privind parcurgerea modulului de pedagogie specificã eliberat de cãtre federaţiile, asociaţiile, centrele care organizeazã alternative educaţionale în România (Waldorf, Step by Step, Montessori, Freinet, Planul Jena etc).
ART. 37
(1) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante la disciplina religie, disciplinele teologice, precum şi pentru posturile didactice de la seminariile/liceele teologice, candidaţii anexeazã la cererea de înscriere la concurs, avizul cultului, în baza Protocolului semnat cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(2) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante de la liceele militare/unitãţile Ministerului de Justiţie, candidaţii anexeazã la cererea de înscriere la concurs, avizul Ministerului Apãrãrii Naţionale/Ministerului Justiţiei/Ministerului Administraţiei si Internelor, conform acordurilor semnate cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(3) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante de la liceele cu profil pedagogic, candidaţii anexeazã la cererea de înscriere la concurs avizul directorului liceului, privind practica pedagogica.
ART. 38
(1) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante constituite din activitãţi specifice "cercurilor în domeniul tehnico-ştiinţific şi cultural artistic" din palatele şi cluburile copiilor, se pot înscrie la concurs persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevãzute la art. 7 alin. (3) si coroborate cu <>art. 44 alin. (5) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi ale Centralizatorului privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
(2) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante din palatele şi cluburile copiilor, se pot înscrie la concurs absolvenţi ai învãţãmântului superior de lungã/scurtã duratã şi învãţãtori/institutori, având specializarea în profilul posturilor/catedrelor constituite din cercuri în domeniul tehnico-ştiinţific si cultural-artistic. Proba scrisã se susţine din programa pentru specializarea/specializãrile postului. Candidaţii care opteazã pentru un post de la palatele şi cluburile copiilor vor susţine în prealabil o probã de aptitudini eliminatorie specificã profilului de activitate ce urmeazã sã o realizeze în cercurile din palatele şi cluburile copiilor conform Centralizatorului privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
ART. 39
Pentru ocuparea posturilor de la Centrul Judeţean de Asistenţã Psihopedagogicã sau de la cabinetele interşcolare se pot înscrie la concurs absolvenţi ai facultãţilor de psihologie, sociologie, pedagogie, psihosociologie, precum şi absolvenţi ai facultãţilor de filozofie-istorie, istorie-filozofie, promoţiile 1978-1989, care fac dovada cã au fost în grupele pentru psihologie, pedagogie, sociologie conform Centralizatorului privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
ART. 40
(1) Pentru ocuparea posturilor/catedrelor vacante se pot înscrie la concurs absolvenţi de învãţãmânt superior de lungã/scurtã duratã care au înscrise pe diplomã specializãrile corespunzãtoare posturilor/catedrelor respective conform Centralizatorului privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
Pentru aceste posturi/catedre, proba se susţine în specializarea/specializãrile postului/catedrei, dupã programa specifica concursului.
(2) Pentru posturile didactice de educatoare, proba scrisã se susţine la limba şi literatura românã şi metodica predãrii activitãţilor instructiv-educative în grãdiniţa de copii, dupã programa specificã pentru concurs în specialitatea postului.
(3) Pentru posturile didactice de învãţãtor/institutor, proba scrisã se susţine la limba şi literatura românã şi la metodica predãrii acesteia, dupã programa specifica concursului.
(4) Pentru posturile didactice de maistru instructor, proba scrisã se susţine la disciplina cuprinsã în Centralizatorul privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
ART. 41
Pentru disciplinele socio-umane, deoarece nu se pot constitui catedre dintr-o singurã disciplinã, în profilul acestora se stabileşte în funcţie de numãrul dominant de ore conform Centralizatorului privind disciplinele de învãţãmânt, domeniile şi specializãrile precum şi probele de concurs valabil pentru încadrarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar.
ART. 42
Pentru catedrele de culturã civicã proba scrisa se susţine din programa specifica concursului.
ART. 43
Pentru ocuparea catedrelor, cu excepţia celor de limbã şi literaturã românã, din unitãţi de învãţãmânt şi de la clasele cu predare în limbile minoritãţilor naţionale, cât şi din unitãţile/clasele/grupele cu predare parţialã în limbile minoritãţilor naţionale (inclusiv pentru limba maternã ori disciplinele predate în limba maternã) concursul se susţine în limba maternã, la solicitarea candidatului prin fişa de înscriere la concurs. Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului asigurã traducerea subiectelor în limbile minoritãţilor naţionale.

CAP. III
COMISIILE DE CONCURS

ART. 44
(1) Coordonarea metodologicã a concursului conform prevederilor art. 9 alin. (3) din Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare este asiguratã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului prin Comisia Naţionalã de Concurs, numitã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului. Comisia Naţionalã de Concurs are în subordine subcomisii, câte una pentru fiecare disciplinã la care se organizeazã concurs.
(2) Comisia Naţionalã de Concurs are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã subiectele şi baremele de evaluare pentru disciplinele de concurs;
b) instruieşte preşedinţii comisiilor judeţene de concurs;
c) decide, în cazuri deosebite, folosirea subiectelor de rezervã;
d) controleazã modul în care îşi desfãşoarã activitatea comisiile judeţene de concurs;
e) analizeazã desfãşurarea şi rezultatele concursului naţional unic pe baza rapoartelor elaborate de comisiile judeţene (a Municipiului Bucureşti) şi prezintã concluziile conducerii Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
f) emite, din proprie iniţiativã sau la solicitarea preşedinţilor comisiilor judeţene de concurs, recomandãri sau dispoziţii, în vederea aplicãrii prevederilor prezentei metodologii.
g) poate delega un responsabil în vederea monitorizãrii
ART. 45
(1) Organizarea şi desfãşurarea concursului se asigurã de cãtre inspectoratele şcolare.
(2) La nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti se constituie comisii judeţene de organizare si desfãşurare a concursului, ai cãror membri sunt numiţi prin decizie a inspectorului şcolar general.
(3) Comisiile de concurs judeţene/a municipiului Bucureşti sunt formate din:
- preşedinte - inspector şcolar general adjunct;
- secretar - inspector şcolar cu politici de selecţie, mobilitatea, evidenţa şi promovarea personalului didactic;
- membri - inspectori şcolari de specialitate, consilier juridic, analistul programator de la I.S.J./municipiul Bucureşti.
(4) Atribuţiile membrilor comisiei judeţene de concurs sunt urmãtoarele:
Preşedintele
1. Asigurã corectitudinea înscrierii candidaţilor la concurs; ia deciziile corespunzãtoare în aceastã direcţie, în raport cu precizãrile şi ordinele MECT.
2. Decide alcãtuirea comisiilor de la centrele de examen şi fixeazã, împreunã cu secretarul comisiei, atribuţiile celorlalţi membri ai comisiilor.
3. Stabileşte unitatea/unitãţile de învãţãmânt la care se desfãşoarã concursul.
3. Ia mãsurile necesare pentru asigurarea cu material logistic a centrelor judeţene de concurs.
4. Aprobã lista cu supraveghetorii care vor participa la desfãşurarea concursului naţional unic, având în vedere conduita moralã şi pregãtirea profesionalã a acestora.
5. Instruieşte membrii comisiei judeţene şi ai comisiilor de centru cu privire la competenţele pe care le au.
6. Se deplaseazã la MECT pentru a i se înmâna subiectele şi rãspunde de pãstrarea lor în siguranţã.
7. Ţine permanent legãtura cu MECT şi raporteazã datele solicitate sau orice alt eveniment important.
8. Participã la decodificarea subiectelor şi a baremului şi înmâneazã exemplarul de multiplicare secretarului de centru şi însoţitorului acestuia, dupã ce în prealabil a verificat încã o datã concordanţa dintre specialitatea candidaţilor şi proba de concurs.
9. Primeşte de la preşedintele centrului de examen lucrãrile scrise ale candidaţilor, pe bazã de proces-verbal şi ia mãsurile necesare pentru afişarea rezultatelor.
10. Organizeazã primirea contestaţiilor.
Secretarul
1. Verificã cererile candidaţilor înscrişi la concurs şi alcãtuieşte lista acestora.
2. Afişeazã lista posturilor didactice vacante stabilitã de comisia de mobilitate şi aprobatã în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar cu cel puţin 30 de zile înaintea concursului, conform <>art. 10, alin. 2 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Deoarece este interzisã modificarea ulterioarã a listei, informeazã Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului de orice tentativã de schimbare apãrutã.
3. Repartizeazã candidaţii pe centre de examen şi sãli în cadrul centrelor de examen.
4. Instruieşte, împreunã cu preşedintele comisiei judeţene, comisiile de centru în legãturã cu atribuţiile acestora.
5. Instruieşte supraveghetorii în concordantã cu prevederile prezentei Metodologii.
6. Alcãtuieşte lista disciplinelor pentru care sunt necesare subiecte de concurs şi scrie pe plicuri ce discipline şi ce numãr de subiecte sunt necesare în fiecare salã de concurs.
7. Se deplaseazã la MECT pentru ridicarea subiectelor şi, împreunã cu preşedintele comisiei, rãspunde de pãstrarea lor în siguranţã.
8. Tine permanent legãtura cu MECT şi raporteazã datele solicitate sau orice alt eveniment important.
9. Participã la decodificarea subiectelor şi a baremurilor aferente şi verificã concordanţa dintre subiecte şi specializarea candidaţilor.
10. Primeşte de la preşedintele şi secretarul centrului de examen lucrãrile scrise, procesele-verbale şi ştampilele de concurs ale centrului respectiv.
11. Transmite, prin minimum doi delegaţi, la fiecare centru de evaluare lucrãrile candidaţilor, predate pe bazã de proces verbal.
12. Alcãtuieşte lista cu rezultatele obţinute de candidaţi şi dã dispoziţiile necesare pentru afişarea ei în timp util.
13. Primeşte contestaţiile si transmite tabelul nominal centrelor de evaluare.
14. Alcãtuieşte lista cu rezultatele definitive şi dã dispoziţiile necesare pentru afişarea ei.
Membrii
1. Participã sau verificã corectitudinea înscrierii candidaţilor la concurs şi propun preşedintelui comisiei deciziile corespunzãtoare în aceastã direcţie, în raport cu precizãrile şi ordinele MECT.
2. Verificã modul în care centrele de concurs sunt organizate pentru desfãşurarea acestei activitãţi (ambientul din sãlile de concurs, asigurarea aparatelor de multiplicat, asistenţa medicalã, asigurarea cu materiale de concurs: toner, hârtie, pix, capse, capsatoare, etc.).
3. Monitorizeazã, în centrele de concurs in care au fost repartizaţi, desfãşurarea concursului, informând în permanentã preşedintele comisiei judeţene sau, în mod excepţional, pe inspectorul şcolar general, despre evenimentele importante sau neprevãzute care se petrec pe perioada desfãşurãrii probelor.
4. Participã, alãturi de preşedintele şi secretarul comisiei judeţene la preluarea lucrãrilor, a proceselor verbale, a copiilor adeverinţelor de salarizare a personalului didactic angrenat în concurs, precum şi a materialelor nefolosite.
5. Participã la alcãtuirea tabelelor cu rezultatele obţinute de candidaţi la concurs.
6. Oferã alãturi de preşedintele şi secretarul comisiei de concurs, informaţiile necesare pentru rãspunsul la eventualele contestaţii pe care le alcãtuieşte comisia instituitã în acest scop.
Consilierul juridic
1. Verificã legalitatea înscrierii candidaţilor la concurs, dând avizul necesar.
2. Consiliazã preşedintele comisiei de concurs în legãturã cu orice problemã apãrutã în legãturã cu desfãşurarea concursului.
Analistul programator
1. Rãspunde de corectitudinea datelor introduse in sistemul informatic.
2. Realizeazã din punct de vedere tehnic lista cu posturile didactice propuse pentru concurs, în concordanţã cu cerinţele M.E.C.T.
3. Coordoneazã echipa de analişti programatori-ajutori în vederea introducerii corecte a datelor în baza de date (date despre posturi, despre candidaţi, opţiuni).
4. Realizeazã, la termen, împreunã cu echipa de analişti programatori-ajutori toate lucrãrile necesare organizãrii şi desfãşurãrii concursului (liste cu posturi, lista candidaţilor înscrişi, lista candidaţilor admişi, tabelele cu rezultatele concursului, lista cu repartizarea computerizatã a candidaţilor, deciziile - adresele - de repartizare, situaţiile statistice).
(5) Concursul are loc în centre. La un centru de concurs pot fi arondaţi cel mult 400 de candidaţi. Activitatea centrului este coordonatã de o comisie alcãtuitã astfel:
- preşedinte - inspector şcolar cu politici de selecţie, mobilitatea, evidenţa şi promovarea personalului didactic/inspector de specialitate;
- secretar - inspector de specialitate/director;
- 3 membri - doi inspectori de specialitate/directori si directorul unitãţii la care se desfãşoarã concursul.
(6) Atribuţiile membrilor comisiei centrului de desfãşurare şi organizare a concursului:
Preşedintele
1. Verificã sãlile de examen, încãperea în care se face multiplicarea subiectelor şi echipamentele necesare pentru desfãşurarea optimã a concursului.
2. Afişeazã pe uşile sãlilor de examen şi la avizierul centrului, împreunã cu secretarul şi ceilalţi membri ai comisiei, listele cu candidaţii repartizaţi în salã şi disciplina la care susţin concursul.
3. Primeşte de la secretarul comisiei judeţene, ştampila de concurs, mapele de concurs şi celelalte materiale, pe care le distribuie, pe bazã de semnãturã, responsabililor de sãli, prilej cu care le reaminteşte supraveghetorilor principalele atribuţii pe care le au în timpul concursului.
4. Numeşte, împreunã cu ceilalţi membrii ai comisiei, prin tragere la sorti, pentru fiecare salã, 2-3 supraveghetori, care au altã specialitate decât candidaţii din sala de concurs şi care nu au soţ/soţie sau rude, pânã la gradul IV inclusiv, printre candidaţi, în acest sens supraveghetorii depun o declaraţie scrisã.
5. Stabileşte, dintre supraveghetori, responsabilii de sãli.
6. Ia toate mãsurile necesare pentru începerea concursului la ora fixatã (identificarea eventualilor candidaţi care nu s-au regãsit pe liste, prin apelarea serviciului informatizare din cadrul I.S.J./municipiului Bucureşti).
7. Efectueazã, împreunã cu secretarul şi cei trei membri ai comisiei, multiplicarea subiectelor pentru disciplinele repartizate la centrul sãu şi le distribuie în deplinã siguranţã, pe sãli.
8. Semneazã lucrãrile candidaţilor din centrul de care rãspunde.
9. Raporteazã operativ datele care i se solicitã precum şi orice eveniment deosebit.
10. Preia, de la responsabilii de salã, lucrãrile pe bazã de proces-verbal tip.
11. Predã pe bazã de proces-verbal preşedintelui şi secretarului comisiei judeţene lucrãrile candidaţilor şi celelalte documente.
12. Semneazã adresele pentru plata persoanelor implicate în concurs şi predã copiile acestor documente secretarului comisiei judeţene.
13. Afişeazã la centrul de examen lista cu rezultatele obţinute de candidaţi.
Secretarul
1. Împreunã cu preşedintele centrului de examen verificã sãlile de concurs şi sala de multiplicare a subiectelor şi ia mãsurile necesare pentru desfãşurarea corespunzãtoare a acestora.
2. Afişeazã, împreunã cu ceilalţi membri ai comisiei, listele cu candidaţii admişi la concurs (pe sãli şi la avizierul centrului).
3. Rãspunde, împreunã cu preşedintele centrului, de materialele de concurs primite de la secretarul comisiei judeţene.
4. Primeşte subiectele de concurs în plic sigilat şi împreunã cu un însoţitor (membru în comisia din centrul de examen) se deplaseazã în cel mai scurt timp la locul de desfãşurare a probelor pentru a realiza multiplicarea subiectelor.
5. Împreunã cu preşedintele centrului şi ceilalţi trei membri ai comisiei multiplicã subiectele, verificã concordanţa dintre subiecte şi specializarea candidaţilor, introduce subiectele în plicuri şi aplicã ştampila "Concurs 2004".
6. Participã la distribuirea subiectelor pe sãli şi prin intermediul supraveghetorilor de pe culoare realizeazã, numeric, pe discipline, pânã la ora 10,15 situaţia prezenţei la concurs (absenţi/prezenţi) pe care o transmite pânã la ora 10,30 la secretarul comisiei judeţene.
7. Aplicã ştampila "Concurs 2004" pe lucrãrile candidaţilor.
8. Completeazã şi, împreunã cu preşedintele centrului, înmâneazã supraveghetorilor adeverinţele de normare a activitãţii depuse, un exemplar transmitându-l secretarului comisiei judeţene.
9. Alãturi de preşedintele centrului de concurs preia lucrãrile, borderourile, procesele-verbale şi materialele consumabile.
10. Predã pe bazã de proces-verbal, împreunã cu preşedintele centrului, documentele şi materialele prezentate la punctul 9, inclusiv procesul-verbal cu semnãturile tuturor supraveghetorilor.
Membrii
1. Participã la introducerea candidaţilor în sãlile de concurs.
2. Împreunã cu preşedintele şi secretarul centrului de concurs efectueazã multiplicarea subiectelor pentru disciplinele repartizate la centrul din care face parte.
3. Participã la distribuirea subiectelor în sãli.
4. Supravegheazã desfãşurarea concursului în zona în care este repartizat şi informeazã preşedintele centrului sau, în mod excepţional, preşedintele comisiei de concurs despre evenimentele importante sau neprevãzute care se petrec pe perioada desfãşurãrii probelor.
5. Participã, alãturi de preşedintele şi secretarul centrului, la preluarea ciornelor şi a materialelor rãmase nefolosite, dupã desfãşurarea concursului şi le predã secretarului comisiei judeţene.
ART. 46
La lucrãrile comisiilor prevãzute la art. 45 participã, cu statut de observatori, reprezentanţii desemnaţi de federaţiile sindicatelor reprezentative la nivel de ramurã - învãţãmânt, care au drept de acces la documentele comisiilor şi care pot solicita consemnarea în procesul-verbal a propriilor observaţii.

CAP. IV
DESFĂŞURAREA CONCURSULUI

ART. 47
(1) Pentru ocuparea posturilor didactice de specialitate din unitãţile de învãţãmânt cu clase speciale de limbi strãine cu program intensiv şi/sau bilingv, informaticã, tehnologia informaţiei, informaticã-tehnologii asistate de calculator, profil tehnic şi servicii, şi din unitãţile de învãţãmânt cu profil muzicã, arte plastice, coregrafie, arta actorului, sport, catedrele din palatele şi cluburile copiilor şi pentru instruire practicã, candidaţii susţin o probã practicã/oralã eliminatorie, în profilul postului didactic.
(2) Comisia de concurs stabileşte şi afişeazã graficul desfãşurãrii probei practice.
(3) Proba practicã/oralã se susţine în faţa unei comisii alcãtuite din:
a) preşedinte - inspectorul şcolar de specialitate;
b) directorul unitãţii de învãţãmânt/instituţiei la care se desfãşoarã proba practicã;
c) doi profesori de specialitate, de preferinţã metodişti ai inspectoratului şcolar (pentru specialitãţile muzicã, coregrafie, arta actorului, doi profesori de specialitate sau specialitãţi înrudite).
(4) Pentru ocuparea posturilor didactice de specialitate din unitãţile cu profil muzicã, coregrafie şi teatru, proba practicã se desfãşoarã conform anexei nr. 3.
(5) Pentru ocuparea posturilor didactice din unitãţile cu clase speciale de limbi strãine cu program intensiv si bilingv, proba practicã se desfãşoarã conform anexei nr. 4.
(6) Pentru ocuparea posturilor didactice de Informaticã, Tehnologia informaţiei, Informaticã-tehnologii asistate de calculator, proba practicã se desfãşoarã conform anexei nr. 5.
(7) Pentru ocupare catedrelor din palatele şi cluburile copiilor, proba practicã se desfãşoarã conform anexei nr. 6.
(8) Pentru ocuparea catedrelor de instruire practicã, proba practicã se desfãşoarã în specialitatea postului conform anexei nr. 7.
(9) Rezultatul probei practice/orale se consemneazã prin "admis" sau "respins". Evaluarea candidatului se face numai de cãtre cei 2 profesori de specialitate din comisie, hotãrârea luându-se prin consens.
ART. 48
Pentru ocuparea posturilor/catedrelor cu predare în altã limbã decât aceea în care candidaţii şi-au fãcut studiile sau decât limba lor maternã, aceştia susţin un test eliminatoriu la limba strãinã în care urmeazã sã facã predarea, în faţa unei comisii alcãtuite din inspectorul şcolar de specialitate, în calitate de preşedinte şi doi profesori de specialitate cu gradul didactic I. Rezultatul testului se consemneazã prin "admis" sau "respins".
ART. 49
Contestaţii la proba practicã/oralã nu se admit, hotãrârea comisiei de concurs rãmâne definitivã.
ART. 50
Candidaţii care solicitã o catedrã formatã din cel puţin douã specializãri susţin proba scrisã la specializarea care are ponderea cea mai mare de ore în catedrã.
ART. 51
(1) Lucrarea scrisã se desfãşoarã, conform graficului desfãşurãrii concursului, începând cu orele 10,00.
(2) Accesul candidaţilor în sala de concurs se face începând cu orele 8,00, cel mai târziu pânã la orele 9,00.
(3) Pentru ocuparea posturilor de educatoare/învãţãtori/institutori din unitãţile de învãţãmânt, clase sau grupe cu predare în limba minoritãţilor naţionale, concursul constã în susţinerea urmãtoarelor probe: limba şi literatura românã - 15 iulie, orele 10,00, limba şi literatura maternã - 16 iulie, orele 10,00. Nota pentru promovare se face din media aritmeticã a notelor celor 2 probe. Notele pentru fiecare probã trebuie sã fie minimum 5,00.
(4) Dupã primirea subiectelor de concurs de cãtre candidaţi, durata de redactare a lucrãrilor este de 4 ore, timp ce nu poate fi depãşit.
ART. 52
(1) Supraveghetorii de salã verificã identitatea candidaţilor.
(2) Redactarea lucrãrilor se face cu cernealã sau pix de culoare albastrã, inclusiv pentru desene.
(3) Înscrierea numelui candidaţilor în afara spaţiului care se sigileazã, precum şi orice alte semne distinctive pe colile tip, destinate lucrãrilor scrise, determinã anularea lucrãrilor scrise.
ART. 53
(1) Candidaţii, care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte, pierd dreptul de a mai susţine proba respectivã fiind consideraţi neprezentaţi.
(2) Candidaţii şi supraveghetorii nu pot avea asupra lor, în sala de concurs, cãrţi, caiete, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distantã. Candidaţii pot avea dicţionare pentru specializarea latinã-greacã şi planurile de conturi pentru specializarea contabilitate.
(3) Candidaţii se aşeazã câte unul în bancã, conform listelor afişate
(4) Pentru ciorne candidaţii vor primi coli obişnuite de hârtie, marcate cu ştamplila Concurs 2004.
(5) Candidaţii, care în timpul desfãşurãrii probelor de concurs sunt surprinşi copiind sau transmiţând soluţii cu privire la subiecte, sunt eliminaţi din concurs, încheindu-se un proces-verbal în acest sens de cãtre supraveghetorii sãlii.
ART. 54
(1) În timpul desfãşurãrii probei, responsabilul de salã şi ceilalţi supraveghetori nu au dreptul sã rezolve subiectele, sã dea indicaţii candidaţilor sau sã vorbeascã între ei.
(2) Cadrele didactice supraveghetoare, care furnizeazã soluţii ale subiectelor de concurs, falsificã lucrãri sau au manifestãri de neglijenţã în îndeplinirea atribuţiilor de supraveghetor, sunt sancţionate penal, civil, administrativ-disciplinar, dupã caz.
ART. 55
(1) Sigilarea lucrãrilor scrise se efectueazã de cãtre candidaţi, în prezenţa responsabilului de salã care verificã numele candidaţilor. Pe colţul sigilat, preşedintele comisiei semneazã şi aplicã ştampila Concurs 2004.
(2) Dupã redactarea lucrãrilor, candidaţii le predau responsabilului de salã, semneazã în borderoul de predare a lucrãrilor şi menţioneazã numãrul de pagini. Spaţiile libere ale întregii lucrãri se anuleazã cu linie frântã în forma literei "Z", de cãtre supraveghetor, in fata canditatului.
(3) Ciornele se predau responsabilului de salã, odatã cu lucrarea, fãrã a fi luate în considerare la evaluarea lucrãrii şi la eventuale contestaţii.
(4) Dupã expirarea timpului de redactare a lucrãrilor, supraveghetorii de salã predau comisiei de concurs lucrãrile candidaţilor, borderourile de predare a lucrãrilor, tipizatele anulate şi cele nefolosite.
(5) La ieşirea candidaţilor din salã, aceştia consultã baremele de corectare la fiecare disciplinã de concurs, afişate la loc vizibil.
ART. 56
Comisia judeţeanã de concurs amestecã lucrãrile scrise, pe discipline, şi le numeroteazã de la 1 la n. Acestea sunt depozitate în condiţii de securitate maximã, astfel încât o singurã persoanã, acţionând independent, sã nu poatã avea acces la lucrãri, pânã la predarea acestora cu proces-verbal comisiilor de evaluare, dar nu mai târziu de ziua urmãtoare desfãşurãrii concursului.

CAP. V
COMISIA DE ELABORARE A SUBIECTELOR ŞI BAREMELOR DE CORECTARE

ART. 57
(1) Subiectele sunt stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(2) Comisiile pentru elaborarea subiectelor şi baremelor de corectare sunt numite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
(3) Membrii comisiei de concurs, desemnaţi pentru multiplicare, asigurã numãrul necesar de exemplare care se introduc în plicuri şi se vor secretiza.
(4) Preşedintele comisiei de concurs, împreunã cu secretarul comisei, distribuie la sãlile de concurs plicurile cu subiecte, astfel încât la ora 10,00 sã se poatã desface în prezenta candidaţilor.

CAP. VI
COMISIILE DE EVALUARE A LUCRĂRILOR

ART. 58
În termen de cel mult 24 de ore de la finalizarea concursului, comisia de concurs deleagã doi membri ai sãi pentru a înainta lucrãrile sigilate comisiilor de evaluare din centrele universitare şi din şcolile stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, altele decât cele din care provin candidaţii.
ART. 59
(1) Comisiile de evaluare sunt numite prin decizie a rectorului instituţiei de învãţãmânt superior sau prin decizie a inspectorului şcolar general care are în subordine unitatea de învãţãmânt unde se corecteazã lucrãrile pentru maiştri-instructori.
(2) Profesorii din învãţãmântul preuniversitar care intrã în comisiile de evaluare a lucrãrilor sunt recomandaţi în scris rectorului, de cãtre inspectorul şcolar general al judeţului/al municipiului Bucureşti, pe raza cãruia se aflã instituţiile de învãţãmânt superior.
(3) Comisiile de evaluare au urmãtoarea componenţã:
a) preşedinte - un cadru didactic universitar/inspector şcolar general (pentru maiştri-instructori);
b) doi profesori corectori pentru fiecare comisie, unul din învãţãmântul universitar, iar celalalt din învãţãmântul preuniversitar cu gradul didactic I; pentru maiştri-instructori corectarea se realizeazã de doi profesori corectori din învãţãmântul preuniversitar cu gradul didactic I, care predau în specialitatea probei.
(4) Normarea şi salarizarea membrilor comisiilor de evaluare se fac în conformitate cu precizãrile aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
ART. 60
(1) Verificarea şi notarea lucrãrilor scrise se desfãşoarã în sãli în care nu este permis accesul altor persoane în afara membrilor comisiei de evaluare.
(2) Fiecare lucrare scrisã este verificatã independent de cei doi profesori corectori şi apreciatã separat, cu note de la 10 la 1, incluzând şi punctul din oficiu, conform baremului de corectare.
(3) Dupã terminarea evaluãrii, fiecare profesor corector trece punctele acordate pentru fiecare subiect, precum şi nota finalã, în borderoul de notare. La corectare nu se fac însemnãri pe lucrare. Un corector nu are acces la borderoul celuilalt.
ART. 61
(1) Preşedintele comisiei verificã borderourile şi semnaleazã diferenţele mai mari de un punct dintre notele acordate de cei doi profesori corectori pentru fiecare subiect de concurs şi pentru nota finalã a lucrãrii.
(2) În cazul în care diferenţele între notele acordate de profesorii corectori sunt mai mari de un punct, lucrarea se reevalueazã de un al treilea profesor corector, numit de preşedintele comisiei de evaluare, în prezenţa evaluatorilor iniţiali, nota acestuia fiind definitivã. Aceasta se trece pe lucrare şi se semneazã de cãtre profesorii corectori şi de preşedintele comisiei de evaluare.
(3) In cazul în care diferentele dintre notele acordate de cãtre profesorii corectori sunt mai mici de un punct, aceştia îşi înscriu propria notã pe lucrare şi semneazã în dreptul acesteia. Preşedintele comisiei de evaluare calculeazã media aritmeticã cu douã zecimale, fãrã rotunjire, pe care o trece pe lucrare şi semneazã.
ART. 62
(1) Dupã stabilirea notelor finale, preşedintele comisiei de evaluare desigileazã lucrãrile în prezenţa profesorilor corectori şi consemneazã mediile într-un proces-verbal tip, alãturi de numele candidaţilor şi numãrul lucrãrii.
Verificã transcrierea corectã a notelor şi a mediei.
(2) Lucrãrile candidaţilor, împreunã cu borderourile de corectare şi procesele-verbale cu notele obţinute, se predau preşedintelui comisiei de concurs, la 48 de ore de la finalizarea evaluãrii.
(3) Preşedintele comisiei de evaluare transmite prin fax rezultatele evaluãrii la inspectoratele şcolare de unde provin lucrãrile, în maximum 24 de ore de la primirea borderourilor de corectare şi a proceselor verbale.
ART. 63
Rezultatele concursului se afişeazã la sediul inspectoratelor şcolare şi la sediul unitãţii/instituţiei de învãţãmânt unde s-a desfãşurat concursul, cel mai târziu dupã trei zile de la susţinerea acestuia.
ART. 64
Contestaţiile se depun în termen de cel mult 48 de ore de la afişarea rezultatelor la secretarul comisiei de concurs.

CAP. VII
SOLUŢIONAREA CONTESTAŢIILOR

ART. 65
(1) Comisiile de contestaţii se numesc prin decizii ale rectorului şi respectiv, ale inspectorului şcolar general, pentru maiştri-instructori.
(2) Comisia de contestaţii este constituitã din cadre didactice, altele decât cele care au participat la evaluarea lucrãrilor, astfel:
a) preşedinte - un cadru didactic universitar, respectiv inspector şcolar general, pentru maiştri-instructori;
b) doi profesori corectori, unul din învãţãmântul universitar, iar celãlalt din învãţãmântul preuniversitar;
c) doi profesori corectori din învãţãmântul preuniversitar pentru maiştri-instructori;
ART. 66
(1) Lucrãrile pentru care s-au depus contestaţii, în termenul prevãzut, se resigileazã. În vederea reevaluãrii, nota/notele acordate vor fi şi ele secretizate.
(2) Recorectarea lucrãrilor se face în conformitate cu prevederile art. 60-61, în termen de cel mult 24 ore de la expirarea termenului limitã de înregistrare a contestaţiei.
(3) În cazul în care diferenţa dintre nota acordatã de comisia de contestaţii şi nota acordatã de comisia de evaluare este de cel mult 0,5 puncte, diferenţã care poate fi în plus sau în minus, este definitivã nota acordatã de comisia de evaluare.
(4) Dacã diferenţa dintre nota acordatã de comisia de contestaţii şi nota stabilitã în urma evaluãrii iniţiale este mai mare de 0,5 puncte, nota acordatã de comisia de contestaţii este definitivã. În situaţia lucrãrilor cu nota iniţialã între 9,50 şi 10,00 nota finalã este cea atribuitã la recorectare.
(5) La lucrãrile comisiei participã, cu statut de observatori, reprezentanţii sindicatelor reprezentative conform legii. Aceştia au acces la toate documentele comisiei şi vor consemna, în procesul-verbal, propriile observaţii.
ART. 67
Hotãrârile comisiei de contestaţii sunt definitive şi se afişeazã cel mai târziu în termen de 48 de ore de la data limitã de depunere a contestaţiilor.

CAP. VIII
REPARTIZAREA CANDIDAŢILOR PE POSTURI

ART. 68
Comisia de concurs afişeazã listele finale în ordinea descrescãtoare a mediilor, în funcţie de postul didactic solicitat, dar nu mai târziu de 22 iulie 2004, orele 12,00.
ART. 69
Repartizarea computerizatã a candidaţilor pe post/catedrã ca titular se face în ordinea descrescãtoare a mediilor obţinute în concurs, în conformitate cu prevederile art. 33 alin. (3).
ART. 70
Validarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice din învãţãmântul preuniversitar de stat şi numirea/transferul pe post/catedrã a candidaţilor admişi se fac prin decizia inspectorului şcolar general.

CAP. IX
DISPOZIŢII FINALE

ART. 71
(1) Cheltuielile privind organizarea şi desfãşurarea concursului naţional unic/detaşare la cerere şi plata cadrelor didactice care participã la organizarea şi desfãşurarea concursului se face de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin inspectoratele şcolare.
(2) Normarea activitãţii şi salarizarea membrilor comisiilor de evaluare se face în conformitate cu precizãrile aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
ART. 72
La organizarea şi desfãşurarea concursului nu pot participa persoanele care concureazã sau care au în rândul candidaţilor sot/sotie sau rude pânã la gradul al IV-lea, inclusiv.
ART. 73
Lucrãrile de concurs, borderourile de notare, precum şi ciornele se pãstreazã în arhiva inspectoratelor şcolare judeţene, timp de un an, iar celelalte documente, conform dispoziţiilor legale în vigoare.
ART. 74
Nerespectarea prevederilor legale de cãtre persoanele implicate în organizarea şi desfãşurarea pretransferãrii şi a transferãrii pentru restrângere de activitate si a concursului naţional unic atrage dupã sine RĂSPUNDEREA, ADMINISTRATIV-DISCIPLINARĂ, CIVILĂ SAU PENALĂ, DUPĂ CAZ.
ART. 75
Graficul desfãşurãrii concursului este prevãzut în anexa nr. 9.
ART. 76
Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezenta metodologie.


ANEXA 3
-------
la secţiunea III
-----------------


PROBA PRACTICA

PENTRU ABSOLVENŢII ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SUPERIOR DE SCURTĂ
DURATĂ ŞI LUNGĂ DURATĂ, CATEDRE/POSTURI DIN ŞCOLI
ŞI LICEE DE CULTURĂ GENERALĂ

I. EDUCAŢIE MUZICALĂ
a) elaborarea unei unitãţi de învãţare, în funcţie de nivelul de învãţãmânt la care urmeazã sã predea candidatul şi prezentarea oralã a acesteia;
b) analiza unei lucrãri muzicale din repertoriul pentru copii şi tineret.
Analiza lucrãrii va consta în:
- descifrarea lucrãrii din punct de vedere ritmic, ritmico-melodic şi intonarea tuturor vocilor cursiv;
- stabilirea liniei dirijorale prin marcarea acesteia pe partiturã şi intonarea ei;
- analiza formei prin delimitarea unitãţilor de însuşire dupã auz (vocal) sau de citire instrumentalã (repetate, contrastante etc.) şi stabilirea formei în care se încadreazã lucrarea;
- probleme de interpretare prin precizarea tehnicii vocale interpretative (respiraţie, emisie, dicţie) şi stabilirea problemelor de frazare şi expresivitate a textului muzical (evidenţierea unor cuvinte prin accente etc), tempoul şi nuanţele potrivite;
- încadrarea lucrãrii în opera compozitorului şi a lucrãrii în epoca din care face parte.
Unitatea de învãţare se alege de cãtre candidat, conform programei, anterior probei.
Precizare: Lucrãrile muzicale vor face parte din oferta de repertoriu pentru clasele I-XII ale curriculumului de educaţie muzicalã.
Comisia va pregãti biletele de examen, fiecare cuprinzând câte o lucrare muzicalã din repertoriul pentru copii şi tineret. Numãrul biletelor de examen va fi egal cu numãrul candidaţilor plus 1/4 din numãrul acestora.
Evaluarea probelor a) şi b) se va face pe baza calificativului admis-respins
● La toate probele, candidaţii trebuie sã obţinã calificativul admis. Dacã la una din probe candidatul nu este admis, atunci acesta nu mai participã la probele urmãtoare şi este declarat respins.


EDUCAŢIE ARTISTICĂ SPECIALIZATĂ
SPECIALIZĂRILE MUZICĂ, COREGRAFIE ŞI ARTA ACTORULUI
PENTRU ABSOLVENŢII ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SUPERIOR DE LUNGĂ DURATĂ,
CATEDRE/POSTURI DIN ŞCOLILE ŞI LICEELE DE ARTĂ

II. MUZICĂ INSTRUMENTALĂ, ARTĂ VOCALĂ (CANTO), MUZICĂ DE CAMERĂ COREGRAFIE, STUDII TEORETICE, ARTA ACTORULUI:

1. MUZICĂ INSTRUMENTALĂ/ARTĂ VOCALĂ/MUZICĂ DE CAMERĂ* COREGRAFIE
a) elaborarea unui proiect de lecţie: comisia va face public, cu 48 de ore înainte, repertoriul elevului/elevilor şi nivelul de învãţãmânt pe baza cãruia candidatul va concepe proiectul didactic; proiectul va fi prezentat comisiei înainte de începerea probei;
b) susţinerea proiectului de lecţie (lecţia de instrument/de muzicã de camerã/coregrafie/artã vocalã); pe baza proiectului didactic prezentat, candidaţii vor susţine ora de instrument/muzicã de camerã/coregrafie/artã vocalã) cu elevul/elevii nominalizaţi de comisie; asigurarea prezenţei elevilor va fi fãcutã de directorul unitãţii de învãţãmânt; proba nu va depãşi 30 de minute;
c) probã de recital instrumental/vocal ce va conţine 3 lucrãri la alegere: un studiu şi 2 lucrãri diferite ca stil, caracter, formã, cel puţin la nivelul programei de liceu.
Proba de recital pentru coregrafie:
Dans clasic:
● 5 variaţii clasice, din care comisia va indica prezentarea a 3 dintre ele.
Dans contemporan/modern:
● 3 coregrafii la alegere, din 5 coregrafii consacrate pregãtite de candidat.
Proba de recital instrumental, vocal (canto) şi coregrafie nu va depãşi 30 de minute.
* proba de recital pentru candidaţii care opteazã pentru postul de profesor de muzicã de camerã, va fi susţinutã la instrumentul absolvit.
Evaluarea probelor prevãzute la punctele a) b) şi c) se va face pe baza calificativului admis-respins.
● La toate probele, candidaţii trebuie sã obţinã calificativul admis. Dacã la una din probe candidatul nu este admis, atunci acesta nu mai participã la probele urmãtoare şi este declarat respins.

2. STUDII TEORETICE (teorie - solfegiu - dicteu, armonie, istoria muzicii, forme muzicale)
a. elaborarea unui proiect de lecţie care sã vizeze conţinuturi ale disciplinelor teoria muzicii, armonie, istoria muzicii, forme muzicale şi prezentarea oralã a acestuia;
b.1 citire, la prima vedere a unui solfegiu de 16 mãsuri de 3/4, 4/4, 5/4, 5/8, 6/8, 12/8, pânã la 4 alteraţii constitutive, în cheile Sol şi Fa;
b.2 citirea, la prima vedere, la pian a unui dicteu melodic şi a unui dicteu armonic de 12 mãsuri de 3/4, 4/4, 5/4, 5/8, 6/8, 12/8, pânã la 4 alteraţii constitutive, în cheile Sol şi Fa.
Comisia va pregãti biletele de examen, fiecare cuprinzând câte un solfegiu un dicteu melodic şi un dicteu armonic. Numãrul biletelor de examen va fi egal cu numãrul candidaţilor plus 1/4 din numãrul lor.
Proiectul de lecţie se elaboreazã de cãtre candidat, conform programei, anterior probei.
b.3 armonizarea unei teme de 16 mãsuri (8 mãsuri sopran şi 8 mãsuri bas dat, necifrate);
b.4 citirea, la prima vedere, la pian, cu analizã armonicã a unor fragmente muzicale de 12-16 mãsuri, din literatura universalã şi româneascã.
Comisia va pregãti biletele de examen, fiecare cuprinzând câte o temã de armonizat şi câte un fragment muzical. Numãrul biletelor de examen va fi egal cu numãrul candidaţilor plus 1/4 din numãrul lor.
c. recunoaşterea şi comentarea unor lucrãri din creaţia universalã şi româneascã; pe baza audiţiei, candidaţilor li se cere recunoaşterea şi comentarea a 4 lucrãri din epoci stilistice diferite (cel puţin una va fi din creaţia româneascã) alese de comisie dintr-o listã de 30 - 40 de lucrãri pusã la dispoziţia candidaţilor de cãtre direcţiunea unitãţii de învãţãmânt, cu cel puţin 2 sãptãmâni înainte de susţinerea probei; comentariul va cuprinde elemente legate de epocã, stil, compozitor, gen, formã, interpretare etc., precum şi aspecte interdisciplinare.
Evaluarea probelor prevãzute la punctele a), b1-4) şi c), se va face pe baza calificativului admis - respins.
● La toate probele, candidaţii trebuie sã obţinã calificativul admis. Dacã la una din probe candidatul nu este admis, atunci acesta nu mai participã la probele urmãtoare şi este declarat respins.

PROBA DE TESTARE PRACTICĂ PENTRU COREPETIŢIE*

A. Coregrafie
Pentru susţinerea acesteia, candidaţii vor pregãti un program de recital alcãtuit din:
a) o lucrare reprezentativã a unui compozitor romantic (Chopin, Schumann, Liszt, Brahms, Ceaikovski etc.);
b) o lucrare (pas de deux sau variaţie) din repertoriul romantic de balet**;
c) improvizaţia liberã a unui fragment de 8 sau 16 mãsuri simple sau compuse omogen, în stil clasic-romantic (tonal), în tempouri diferite (Adagio, Andantino, Allegro).
Recitalul poate fi susţinut şi cu partitura în faţã.
** Repertoriul obligatoriu:
"Giselle" (A. Adam) - variaţia bãiatului şi a fetei din actul I.
"Coppκlia" (L. Delibes) - mazurka şi p.d.d.
"Don Quijote" (Minkus) - p.d.d. din actul III.
"Corsarul" (Drigo) - p.d.d. din actul III.
"Lacul lebedelor" (Ceaikovski) - variaţia Lebedei negre şi dans spaniol.
"Frumoasa din pãdurea adormitã" (Ceaikovski) - variaţia Zânei liliacului.
Evaluarea probelor prevãzute la punctele a) b) şi c) se va face pe baza calificativului admis-respins.
B. Muzicã
a) recital instrumental alcãtuit din:
- o lucrare din repertoriul baroc;
- o lucrare clasicã (sonatã p I);
- lucrare romanticã;
- lucrare modernã sau româneascã.
b) citirea, la prima vedere, a trei texte muzicale în stil clasic, romantic şi românesc, de dificultate medie din creaţia simfonicã şi vocal-simfonicã (reducţii pentru pian).
Comisia va pregãti biletele de examen, fiecare cuprinzând câte o lucrare muzicalã. Numãrul biletelor de examen va fi egal cu numãrul candidaţilor plus 'bc din numãrul lor.
Recitalul poate fi susţinut şi cu partitura în faţã.
Evaluarea probelor prevãzute la punctele a) b) se va face pe baza calificativului admis-respins
* Corepetiţia se va efectua în cumul şi plata cu ora de cãtre absolvenţii învãţãmântului superior care au studiat şi au absolvit pianul cu examen.

3. ARTA ACTORULUI

Pentru absolvenţii învãţãmântului superior de lungã duratã, catedre/posturi din şcoli şi licee de artã
a) Candidatul va elabora un set de exerciţii de iniţiere actoriceascã în cadrul unei lecţii cu 3 - 5 elevi.
b) Lucru pe text. Textul va fi la alegerea candidatului din literatura (prozã/poezie) universalã sau româneascã. Asigurarea prezenţei elevilor va fi fãcutã de directorul unitãţii de învãţãmânt.
Proba nu va depãşi 30 de minute.
Evaluarea probelor prevãzute la punctele a) şi b) se va face pe baza calificativului Admis - Respins.
● La toate probele, candidaţii trebuie sã obţinã calificativul admis. Dacã la una din probe candidatul nu este admis, atunci acesta nu mai participã la probele urmãtoare şi este declarat respins.

NOTĂ:
1) Unitãţile de învãţãmânt unde candidaţii vor susţine proba practicã, vor fi stabilite de inspectoratele şcolare judeţene/municipiul Bucureşti. Pentru susţinerea probei practice, inspectoratele şcolare şi unitãţile de învãţãmânt desemnate sã asigure desfãşurarea probelor practice vor pregãti şi vor asigura toate condiţiile necesare desfãşurãrii optime a acestora.
2) Prezenta anexã, parte integrantã din Metodologie, este valabilã pentru absolvenţii care opteazã pentru un post/catedrã din şcoli generale, licee de culturã generalã, şcoli şi licee de artã, cu specializãrile muzicã, arta actorului şi coregrafie, cu program integrat şi suplimentar de artã.
3) Candidaţii care opteazã pentru ocuparea unui post/catedrã prevãzut la punctul 2- Studii teoretice, vor susţine toate probele prevãzute la acest punct, indiferent dacã postul/catedra prevede ore numai pentru una/douã din cele trei discipline.
4) Candidaţii absolvenţi ai învãţãmântului superior de lungã duratã şi care au parcurs şi absolvit şi un modul de folclor, pot preda şi disciplina muzicã vocalã tradiţionalã româneascã (canto popular) din liceele de muzicã (clasele IX- XII). Aceştia vor susţine proba practicã prevãzutã la Educaţie muzicalã şi o probã de recital vocal ce va consta în interpretarea a trei lucrãri diferite, specifice genului, cu sau fãrã acompaniament, din zona de provenienţã a candidatului. Pentru aceastã categorie de candidaţi, proba scrisã va fi susţinutã conform programei de la Educaţie muzicalã.
5) Pentru posturile/catedrele de Ansambluri muzicale vocale şi instrumentale sau orchestrale, respectiv Dirijat ansamblu coral sau Dirijat ansamblu instrumental sau orchestral, sunt valabile probele practice de la Educaţie muzicalã (adaptate dupã caz). Pentru ansamblu coral, instrumental sau orchestral, lucrãrile muzicale vor face parte din oferta de repertoriu pentru clasele a VII-a- a XII-a ale programei pentru ansamblu coral, respectiv ansamblu instrumental sau orchestra - şcoli şi licee de muzicã. Pentru aceastã categorie de candidaţi, proba scrisã va fi susţinutã conform programei de la Educaţie muzicalã.
6) Candidaţii absolvenţi ai învãţãmântului superior de lungã duratã care au studiat şi absolvit un instrument sau au studiat şi au absolvit un modul de instrument, pot preda şi instrumentul respectiv la şcolile şi liceele de artã. Aceştia vor putea susţine probele practice prevãzute la Educaţie muzicalã specializatã - Muzicã instrumentalã.
Pentru aceastã categorie de candidaţi, proba scrisã va fi susţinutã conform programei de la Educaţie muzicalã specializatã - Muzicã instrumentalã.
7) Prezenta anexã este valabilã şi pentru candidaţii aparţinând minoritãţilor naţionale.

ANEXA 4


────────
la secţiunea III
────────────────


PROBA PRACTICĂ DIN CADRUL CONCURSULUI
PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE VACANTE
DIN LICEELE CU CLASELE SPECIALE - LIMBI STRĂINE
CU PROGRAM INTENSIV ŞI BILINGV

Proba practicã va consta dintr-un interviu prin care comisia va evalua:
1. Competenţa de receptare şi comunicare a candidatului, în limba strãinã respectivã;
2. Capacitatea de a stabili obiective şi conţinuturi pentru un curriculum (programã) special pentru clasele cu program intensiv şi/sau bilingv.

Evaluarea globalã se va face pe baza calificativelor Admis-Respins.

ANEXA 5
────────
la secţiunea III
─────────────────

PROBA PRACTICA DIV CADRUL CONCURSULUI
PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE VACANTE

Disciplina INFORMATICA

Proba practicã va consta din:
1. Realizarea practicã a subiectelor înscrise pe biletul de examinare.
2. Biletul de examinare va conţine cinci subiecte care trateazã:
● O aplicaţie în mediul de programare Pascal sau C/C++ (cap. 4* al programei):
- Se vor testa abilitãţile candidatului în utilizarea mediului de programare, depanarea programului/aplicaţiei;
● O aplicaţie de baze de date (cap. 9 al programei)
- Se vor verifica abilitãţile candidatului în utilizarea mediului FOX PRO;
● Utilizarea unui sistem de operare (cap. 2* al programei)
- Se vor verifica abilitãţile candidatului în utilizarea unui SO;
● Implementarea unei aplicaţii de biroticã (cap. 10 al programei)
- Se vor testa abilitãţile candidatului în utilizarea editorului de texte sau editorului de foi de calcul sau al editorului prezentãri;
● Utilizarea serviciilor reţelei Internet (cap. 11* al programei)
- Se vor testa abilitãţile candidatului în utilizarea serviciilor Internet
3. Proba practicã nu va depãşi 30 minute pentru fiecare candidat.
4. Evaluarea se va face pe baza calificativelor Admis-Respins.

NOTA:
1) Unitãţile de învãţãmânt şi numãrul acestora unde candidaţii vor susţine proba practicã, vor fi stabilite de inspectoratele şcolare judeţene/municipiul Bucureşti.
2) Prevederile prezentei anexe, parte integrantã din metodologia de concurs, sunt valabile şi pentru candidaţii care vor opta pentru un post/catedrã vacant/ã din Palate şi Cluburi ale Elevilor.

ANEXA 6
────────
la secţiunea III
────────────────

PROBA PRACTICA DIN CADRUL CONCURSULUI
PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE VACANTE

PALATELE ŞI CLUBURILE ELEVILOR

Proba practicã la palate şi cluburi ale copiilor se va desfãşura astfel:
a) pentru ocuparea catedrelor vacante în profilul tehnico-aplicativ şi ştiinţific, proba practicã va consta din:
● construirea unui subansamblu din componenta unui aparat sau model din domeniul cercului;
● întocmirea unei schiţe pentru un anumit model ce urmeazã sã fie construit în domeniul cercului;
● asamblarea unor piese distincte în realizarea unui aparat sau diferite circuite;
● întocmirea unui proiect de activitate pentru o anumitã temã din domeniul cercului;
● prezentarea unei oferte didactice cu privire la activitatea cercului (catedrei) pentru care candideazã.
b) pentru ocuparea catedrelor vacante în profilul cultural-artistic sunt valabile cerinţele prezentate la proba practicã din cadrul liceelor vocaţionale.
c) pentru ocuparea catedrelor vacante în profilul sportiv-turistic, proba practicã va consta din:
● prezentarea, în scris, a obiectivelor propuse spre realizare specifice cercului pentru care concureazã;
● modalitãţi de selecţie a copiilor la activitatea de cerc şi de participare în competiţii;
● cunoaşterea Regulamentului de organizare şi desfãşurare a activitãţii din palate şi cluburi ale copiilor;
● descrierea modului de realizare a unei teme sau a unui segment dintr-o activitate specificã cercului (catedrei) vacante.

ANEXA 7
────────
la secţiunea III
────────────────

PROBA PRACTICĂ DIN CADRUL CONCURSULUI
PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DIDACTICE VACANTE

Disciplina INSTRUIRE PRACTICĂ - MAIŞTRI INSTRUCTORI

1. Proba practicã se susţine în cabinete, ateliere, laboratoare de specialitate, sãli de demonstraţie din unitãţile de învãţãmânt, stabilite de comisia de examinare, sub supravegherea permanentã a membrilor acesteia;
2. Proba practicã constã în executarea unei lucrãri/produs/serviciu/tehnici de îngrijire - conform profilului postului;
3. Subiectele pentru proba practicã se elaboreazã de comisia de examinare, în ziua examenului;
4. Durata probei practice variazã între 30-180 minute pentru fiecare candidat, în funcţie de complexitatea lucrãrii;
5. Evaluarea probei practice se realizeazã pe baza unei fişe de observaţii elaboratã de comisia de examinare;
6. Fişa de observaţii va cuprinde urmãtoarele criterii de evaluare:
► amenajarea ergonomicã a locului de muncã;
► respectarea normelor de igienã, de protecţia muncii şi prevenirea şi stingerea incendiilor;
► alegerea materialelor, produselor, instrumentelor şi aparatelor necesare executãrii lucrãrii;
► respectarea algoritmului de execuţie;
► respectarea procesului tehnologic (operaţiilor, fazelor, trecerilor, mânuirilor, mişcãrilor);
► finisarea, aspectul lucrãrii/produsului/serviciului/tehnici de îngrijire;
► atitudinea faţã de client/pacient;
► redactarea unui referat pentru probele de laborator.
7. Evaluarea se face pe baza calificativelor Admis - Respins.

ANEXA 8
────────
la secţiunea III
────────────────

Lista posturilor vacante care se afişeazã va conţine urmãtoarele informaţii:
Specialitatea
(Nr posturi/catedre pentru concusul de titularizare la nivelul judeţului ____)





┌─┬───────┬───────┬──────┬───────┬──────┬───────┬──────┬────────┬──────┬───────┐
│N│Nivel │Unitate│Disci-│Detalii│Viabi-│Statut │Tip de│Nume │Mediu │ Cod │
│r│de │Scolara│plina/│post │lita- │post │proba │loc │rural/│ post │
│ │invata-│ │Dome- │ │te │vacant/│prac- │(siruta)│urban │ unic │
│c│mant │ │niu │ │ │rezer- │tica │ │ │ │
│r│cores- │ │ │ │ │vat │aviz/ │ │ │ │
│t│punza- │ │ │ │ │ │cult │ │ │ │
│ │tor │ │ │ │ │ │certi-│ │ │ │
│ │postu- │ │ │ │ │ │ficat/│ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │ │alter-│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │nativa│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼───────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼────────┼──────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴───────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┴────────┴──────┴───────┘



ANEXA 9


────────
la secţiunea III
────────────────

Graficul desfãşurãrii concursului naţional unic - 2004

15 mai 2004 - afişarea posturilor/catedrelor vacante
- întocmirea necesarului de subiecte şi transmiterea la M.E.C.T.
17- 28 mai 2004 - înregistarea cererilor candidaţilor.
01-10 iunie 2004 - verificarea dosarelor de cãtre comisie.
9 iulie 2004 - completarea dosarelor absolvenţilor 2004 cu adeverinţele de absolvire.
10 iulie 2004 - afişarea tabelelor nominale a candidaţilor înscrişi la concurs.
- transmiterea la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului a situaţiei preliminare cu numãrul total de posturi vacante pe specialitãţi şi numãrul total al candidaţilor înscrişi pe discipline.
11 iulie 2004 - desfãşurarea probelor practice şi a testelor de limba românã/strãinã, conform graficului elaborat de inspectorat.
12 iulie 2004 - afişarea tabelelor nominale a candidaţilor care au susţinut proba practicã.
14 iulie 2004 - afişarea listelor pe specialitãţi cu candidaţii admişi pentru participare la concurs.
14 iulie 2004 - afişarea listelor cu repartizarea pe sãli a candidaţilor, la unitatea/unitãţile unde se susţine concursul; la inspectoratul şcolar se va afişa un centralizator cu locurile de desfãşurare a concursului pe discipline.
15- 16 iulie 2004 - desfãşurarea concursului
- transmiterea la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului a situaţiei preliminare cu numãrul total al candidaţilor care au participat la concurs şi au absentat, pe discipline.
17-18 iulie 2004 - afişarea rezultatelor.
19-20 iulie 2004 - înregistrarea contesaţiilor (în cel mult 48 de ore de la afişarea rezultatelor).
21 iulie 2004 - rezolvarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor acestora.
22 iulie 2004 - afişarea rezultatelor definitive.
26 iulie 2004 - Etapa I: Repartizarea computerizatã pe posturile/catedrele vacante a cadrelor didactice participante la Concursul naţional unic care au obţinut minim media 7, la nivelul judeţului.
26 - 27 iulie 2004 - Afişarea posturilor/catedrelor titularizabile rãmase vacante şi transmiterea lor la MECT pentru publicarea lor pe portal.
27 iulie 2004 - Depunerea şi verificarea opţiunilor de cãtre candidaţi (cu fişa martor) pentru posturi/catedre rãmase vacante în alte judeţe. Aceastã operaţie se realizeazã la inspectoratul şcolar unde candidatul a susţinut concursul.
28 iulie 2004 - Etapa a II a: Repartizarea computerizatã pe posturi/catedre vacante a cadrelor didactice participante la concursul naţional unic care au obţinut minim media 7, din alte judeţe.
28 - 29 iulie 2004 - Dupã repartizarea computerizatã eliberarea deciziilor de transfer/numire.
29 iulie 2004 - transmiterea la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului a machetelor cu situaţia statisticã a concursului dupã repartizarea pe posturi/catedre.

SECŢIUNEA A IV-A

OCUPAREA POSTURILOR/CATEDRELOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR
DE STAT PRIN DETAŞARE ÎN INTERESUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SAU LA CERERE
A PERSONALULUI DIDACTIC TITULAR, PRECUM ŞI PRIN SUPLINIRE CU
PERSONAL DIDACTIC CALIFICAT SAU CU STUDII CU ALTE SPECIALIZĂRI
DECÂT CELE CORESPUNZĂTOARE POSTULUI/MEDII

CAP. I
DISPOZIŢII GENERALE

ART. 77
Prezenta metodologie cuprinde norme privind organizarea şi desfãşurarea concursurilor pentru detaşarea în interesul învãţãmântului/la cerere şi suplinirea posturilor/catedrelor rezervate şi vacante, conform prevederilor <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi celor din Contractul colectiv de muncã-unic la nivel de ramurã învãţãmânt.
ART. 78
Concursurile prevãzute la art. 77 se organizeazã, pe discipline de învãţãmânt, de cãtre inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti, conform Calendarului mişcãrii personalului didactic, care se stabileşte anual prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
ART. 79
(1) Detaşarea în interesul învãţãmântului a personalului didactic titular în învãţãmântul preuniversitar se face la propunerea inspectorului şcolar de specialitate, cu acceptul directorului unitãţii primitoare şi cu acordul scris al persoanelor solicitate. Personalul didactic titular în învãţãmântul preuniversitar care solicitã detaşare depune o cerere la inspectoratele şcolare pe raza cãrora se aflã postul/catedra, însoţitã de actele certificate, prevãzute în cerere.
(2) Certificarea documentelor se face de cãtre directorul unitãţii de învãţãmânt in care solicitantul şi-a desfãşurat activitatea, sau, dupã caz, de cãtre inspectorul şcolar cu evidenta personalului didactic.
(3) Cererile de detaşare sau suplinire se soluţioneazã de cãtre comisia de mobilitate a personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar, numitã prin decizia inspectorului şcolar general.
(4) Reprezentanţii sindicatelor judeţene/ale Municipiului Bucureşti, semnatare ale Contractului colectiv de muncã - unic la nivel de ramura învãţãmânt, participã ca observatori la lucrãrile comisiei. În aceasta calitate au acces la documentele comisiei, au dreptul de a semnala preşedintelui comisiei eventualele nerespectari ale prevederilor legale si semneazã alãturi de membrii comisiei, documentele finale.

CAP. II
DETAŞAREA ÎN INTERESUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI

ART. 80
(1) Detaşarea în interesul învãţãmântului se face pentru ocuparea unor posturi din unitãţi de învãţãmânt: grãdiniţe, şcoli sau clase alcãtuite din elevi capabili de performanţe, la grupe, inclusiv de preşcolari, sau clase alcãtuite din copii cu cerinţe speciale de educaţie, unitãţi pilot, unitãţi de aplicaţie, unitãţi deficitare în personal didactic şi pentru asigurarea conducerii unitãţilor de învãţãmânt, precum şi în funcţii de îndrumare şi control.
(2) Detaşarea in interesul învãţãmântului se face cu respectarea prevederilor <>art. 14 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 81
(1) Detaşarea în interesul învãţãmântului se face, la solicitarea unitãţii primitoare, cu acordul unitãţii de unde provine persoana solicitatã, cu recomandarea scrisa a inspectorului şcolar de specialitate şi cu acordul scris al persoanelor solicitate, prin concurs specific.
(2) In cazul funcţiilor de conducere şi de îndrumare şi control, detaşarea se face la propunerea inspectorului şcolar general şi cu acordul scris al persoanelor solicitate.
(3) Concursul specific constã în analiza de cãtre inspectorul de specialitate a curiculumului vitae, în care cadrul didactic solicitat îşi prezintã activitatea profesionalã, didacticã şi ştiinţificã.
(4) Detaşarea în interesul învãţãmântului se dispune, dupã caz, prin decizie a inspectorului şcolar general, dupã aprobarea în Consiliul de administraţie sau ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.

CAP. III
DETAŞAREA LA CERERE

ART. 82
Detaşarea personalului didactic, la cerere, se face prin concurs, organizat în perioada prevãzutã în Calendarul mişcãrii personalului didactic, cu respectarea prevederilor <>art. 15 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic cu modificãrile si completãrile ulterioare.
ART. 83
(1) Posturile/catedrele publicate pentru detaşare se ocupã cu prioritate aplicând principiul continuitãţii pentru cadrele didactice participante la concursul de ocuparea posturilor din iulie 2003, care au obţinut minimum media 5,00 (cinci) şi care au avizul consiliului profesoral şi calificativul bine/foarte bine.
(2) Repartizarea cadrelor didactice care participã la concurs se face computerizat în ordinea descrescãtoare a mediilor obţinute la concursul din data de 15, 16 iulie 2004 în perioada prevãzutã de Calendarul mişcãrii personalului didactic.
(3) În cazul mediilor egale are prioritate în urmãtoarea ordine:
a) persoana al cãrei soţ/soţie este cadru didactic titular în localitatea în care se solicitã detaşarea;
b) persoana al cãrei soţ/soţie este ales/aleasã în Parlament, este numit/numitã în Guvern sau indeplineste funcţii de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Preşedinţiei, al Guvernului ori în Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului, precum şi persoana al cãrei sot/sotie îndeplineşte funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, o funcţie de îndrumare si control în sistemul de învãţãmânt, de culturã, de tineret si sport. De asemenea, au prioritate soţul/soţia persoanei care îndeplineşte funcţii de conducere si de specialitate la casele corpului didactic, precum şi soţul/soţia cadrelor didactice numite în funcţii de conducere sau de specialitate la comisiile si agenţiile din subordinea Preşedinţiei, a Parlamentului sau a Guvernului, ai/ale liderilor sindicatelor din învãţãmânt, care au drept de rezervare de catedrã, si ai/ale cadrelor active ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, ale Ministerului de Interne, ale Serviciului Roman de Informaţii şi alte servicii speciale la nivel naţional, mutate, la ordin, în alta localitate;
c) persoana, cadru didactic titular, care are domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se afla postul/catedra solicitatã;
d) alte cadre didactice titulare.
(4) Dacã dupã aplicarea criteriilor prevãzute la alin. 2, se menţine egalitatea, departajarea se face luându-se în considerare, in ordinea urmãtoarelor criterii:
a) apropierea de domiciliu;
b) gradul didactic;
c) media la examenul pentru obţinerea gradului didactic;
d) vechimea în învãţãmânt.
(5) Detaşarea la cerere a personalului didactic se dispune anual prin decizie a inspectorului şcolar general, pe o perioadã de cel mult doi ani consecutivi.
(6) Cadrele didactice numite/transferate în urma concursului naţional unic de ocupare a posturilor vacante nu pot beneficia de detaşare la cerere în primul an dupã concurs.

CAP. IV
SUPLINIREA

Suplinirea posturilor/catedrelor cu personal didactic calificat
ART. 84
(1) Posturile/catedrele publicate pentru suplinire se ocupã cu prioritate aplicând principiul continuitãţii pentru cadrele didactice participante la concursul de ocuparea posturilor din iulie 2003, care au obţinut minimum media 5,00 (cinci) şi care au avizul consiliului profesoral şi calificativul bine/foarte bine. Posturile catedrele respective trebuie sã fi avut viabilitatea mai mare de un an.
(2) Posturile/catedrele rãmase libere vor fi ocupate de cãtre cadrele didactice participante la concursul naţional unic din 2004, care au obţinut minimum media 5,000 (cinci), a cadrelor didactice care au participat la concursul naţional unic din iulie 2003 şi care au obţinut minimum media 7,00 (şapte) - cãrora li s-a redus postul - în ordinea descrescãtoare a mediilor prin repartizare computerizatã.
La medii egale departajarea se face luându-se în considerare, în ordine:
a) apropierea de domiciliu;
b) gradul didactic;
c) media la examenul pentru obţinerea gradului didactic;
d) vechimea în învãţãmânt
(3) Posturile rãmase vacante dupã operaţiunile de la aliniatele 1 şi 2 vor fi ocupate de cãtre cadre didactice calificate care nu au participat la concurs. Repartizarea acestora se va face în şedinţã publicã în ordinea descrescãtoare a punctajului obţinut prin aplicarea criteriilor din anexa nr. 2.
ART. 85
Încadrarea personalului didactic suplinitor calificat se face, prin decizie a inspectorului şcolar general, pentru perioada 01.09 - 31.08. a fiecãrui an şcolar.

Cumulul şi plata cu ora

ART. 86
(1) Orele rãmase neocupate, dupã aplicarea dispoziţiilor art. 84, se atribuie de cãtre directorul unitãţii de învãţãmânt, prin cumul sau plata cu ora, personalului didactic titular în unitatea de învãţãmânt, personalului didactic asociat sau cadrelor didactice pensionate, cu avizul inspectoratului şcolar.
(3) Încadrarea personalului didactic prevãzut la alin. (1) se face prin decizie emisã de directorul unitãţii de învãţãmânt, pentru perioada 15 septembrie - 15 iunie, conform cu structura anului şcolar, respectandu-se Precizãrile Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(4) Cadrele didactice titulare pot fi încadrate în regim de plata cu ora sau cumul pânã la o jumãtate de normã de predare.

Suplinirea posturilor/catedrelor cu personal didactic cu alte specializãri decât cele corespunzãtoare postului/studii medii

ART. 87
Posturile/catedrele rãmase vacante/rezervate, dupã încadrarea personalului didactic calificat pot fi ocupate de cãtre absolvenţii învãţãmântului superior/mediu - pedagogic cu alte specializãri decât ale postului/catedrei, cu respectarea prevederilor legale. Încadrarea se va face în ordinea descrescãtoare a mediilor obţinute la concurs, cu contract individual de muncã pe perioada 15 septembrie - 15 iunie, conform cu structura anului şcolar. În cazul neparticipãrii la concurs, ocuparea postului se va face în funcţie de gradul didactic şi de media de departajare.
ART. 88
În mod excepţional, în lipsa personalului didactic calificat, pot fi încadraţi cu contract individual de munca pe perioadã determinatã, de cel mult un an şcolar (15 septembrie - 15 iunie), suplinitori fãrã studii corespunzãtoare, care au absolvit cel puţin liceul, cu diplomã de bacalaureat, şi care sunt testaţi prin interviu si lucrare scrisã în profilul postului solicitat.
ART. 89
(1) Comisia de concurs este stabilitã, pentru fiecare disciplinã în parte, prin decizia inspectorului şcolar general, şi are urmãtoarea componenţã:
a) inspectorul şcolar de specialitate;
b) un profesor metodist sau un profesor care are cel puţin gradul didactic II.
(2) Comisia de concurs pe discipline are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã subiectele atât pentru lucrarea scrisã, cât şi pentru interviu, pe baza programei specifice elaboratã de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
b) decide, în cazuri deosebite, folosirea subiectelor de rezervã;
c) numeşte supraveghetorii, îi instruieşte şi controleazã modul în care se desfãşoarã testarea;
d) numeşte corectorii (2 cadre didactice cu performante recunoscute/metodişti pentru 150 de lucrãri), îi instruieşte şi controleazã modul în care se face corectarea lucrãrilor.
ART. 90
(1) Lucrarea scrisã se susţine înaintea interviului, în perioada prevãzutã în Calendarul mişcãrii personalului didactic.
(2) Durata de redactare a lucrãrii scrise este de 3 ore. Lucrarea scrisã se evalueazã cu note de la 10 la 1 şi are o pondere de douã treimi din nota finalã, restul, respectiv o treime, reprezintã rezultatul evaluãrii în urma desfãşurãrii interviului.
(3) Afişarea rezultatelor se face în maximum 48 de ore de la susţinerea acesteia.
(4) În cazul nepromovãrii lucrãrii scrise, candidatul pierde dreptul de a se prezenta la interviu.
ART. 91
(1) În vederea susţinerii interviului, comisia elaboreazã bilete cu întrebãri, pe baza tematicii specifice elaboratã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului. Candidatul extrage un bilet şi rãspunde la întrebãrile conţinute de acesta.
(2) Interviul se evalueazã prin note de la 10 la 1 si reprezintã o treime din nota finalã a testului.
ART. 92
Nota minimã de promovare, atât a lucrãrii scrise cât şi a interviului, este 5,00 (cinci).
ART. 93
(1) Ierarhizarea candidaţilor se face în ordinea descrescãtoare a mediilor.
(2) În cazul în care existã egalitate de medie între candidaţii cu studii superioare, postul/catedra se ocupã, în ordine, de:
a) absolvenţii cu studii superioare in specialitatea postului, fãrã examen de licenţã;
b) absolvenţii cu studii superioare care se recalificã în specialitatea postului;
c) absolvenţii cu studii superioare cu specialitatea cea mai apropiatã;
(3) În cazul în care existã egalitate de medie între un candidat care a absolvit liceul, cu diplomã de bacalaureat şi un candidat absolvent sau care urmeazã cursurile unei instituţii de învãţãmânt superior, acreditatã sau autorizatã, în condiţiile legii, acesta din urmã are prioritate.
(4) În cazul în care existã egalitate de medie între candidaţii care urmeazã cursurile unei instituţii de învãţãmânt superior, acreditatã sau autorizatã, în condiţiile legii, departajarea acestora se face, în ordine, în funcţie de:
a) domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se aflã postul/catedra solicitatã;
b) continuitatea pe post/catedra si frecventarea modulelor de pedagogie sau de perfecţionare organizate in cadrul Casei Corpului Didactic;
c) frecventarea unor cursuri de perfecţionare prin alte sisteme agreate de Ministerul Educaţiei,- Cercetãrii şi Tineretului, conform <>Legii nr. 84/1995 , republicatã.
(5) În cazul în care existã egalitate de medie între candidaţii care au absolvit liceul, cu diplomã de bacalaureat, sau între candidaţii cu studii superioare, de lungã sau scurtã duratã, cu aceeaşi specializare, aceştia sunt departajaţi, în ordine, în funcţie de criteriile prevãzute la alin. (4).
ART. 94
Încadrarea pe post/catedrã a personalului didactic necalificat se face în perioada prevãzutã în Calendarul mişcãrii personalului didactic, prin decizia inspectorului şcolar general, pentru perioada 15.09-15.06, conform structurii anului şcolar, respectând precizãrile M.E.C.T.


CAP. V
DISPOZIŢII FINALE

ART. 95
1) Contestaţiile privind încadrarea personalului didactic pe posturi/catedre prin detaşare în interesul învãţãmântului, detaşare la cerere şi suplinire se adreseazã, în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor, inspectoratului şcolar şi se soluţioneazã de consiliul de administraţie al acestuia, cu respectarea dispoziţiilor <>art. 11 alin. (6) Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Hotãrârile consiliului de administraţie sunt definitive şi pot fi atacate în faţa instanţelor judecãtoreşti.
(2) Nerespectarea prevederilor legale, prevãzute de prezenta metodologie, de cãtre persoanele cãrora le revine obligaţia de a le aplica, atrage, dupã caz, rãspunderea administrativã, disciplinarã, civilã sau penalã.
ART. 96
Mişcarea personalului didactic din învãţãmântul preuniversitar particular se desfãşoarã conform prevederilor <>Legii nr. 719/2001 .
ART. 97
La data intrãrii în vigoare a prezentei Metodologii, se abrogã Metodologia privind mişcarea personalului didactic aprobatã prin O.M.E.C. nr. 4927/l4.11.2002.
ART. 98
Anexa 10 face parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXA 10
────────
la secţiunea IV
────────────────

Graficul desfãşurãrii concursului pentru ocuparea
posturilor vacante/rezervate prin detaşare la cerere/suplinire

29 iulie 2004 - actualizarea şi afişarea listei cu posturi/catedre vacante/rezervate netitularizabile şi numele personalului didactic care are continuitate pe aceste posturi/catedre, conform prevederilor art. 83 din Metodologia de mişcare a personalului didactic.
30 iulie 2004 - depunerea şi verificarea opţiunilor de cãtre candidaţi (cu fişa martor).
31 iulie 2004 - repartizarea computerizatã, în ordinea descrescãtoare a mediei obţinute la concurs, pe posturi/catedre vacante/rezervate a cadrelor didactice participante la concurs, care au obţinut minimum media 5 (cinci), şi care solicitã detaşare la cerere, şi afişarea rezultatelor.
01 august 2004 - actualizarea şi afişarea listei cu posturi/catedre vacante/rezervate netitularizabile şi numele personalului didactic care are continuitate pe aceste posturi/catedre conform prevederilor art. 84 alin. 1 din Metodologia de mişcare a personalului didactic.
02 - 03 august 2004 - depunerea şi verificarea opţiunilor candidaţilor (cu fişa martor) prevãzuţi la art. 84 alin. 2 din Metodologia de mişcare a personalului didactic
04 august 2004 - repartizarea computerizatã a suplinitorilor calificaţi conform prevederilor art. 84 alin. 2 din Metodologia de mişcare a personalului didactic
05 august 2004 - şedinţã publicã pentru corecturi şi repartizarea personalului didactic calificat care nu a participat la concurs conform prevederilor art. 84 alin. 3 din Metodologia de mişcare a personalului didactic.
19 iulie 2004 - desfãşurarea testãrii suplinitorilor necalificaţi.
20 - 21 iulie 2004 - afişarea rezultatelor.
22 - 26 iulie 2004 - depunerea contestaţiilor şi rezolvarea lor, precum şi afişarea rezultatelor definitive.
05 august 2004 - şedinţã publicã pentru corecturi şi repartizarea suplinitorilor necalificati pe posturile/catedrele rãmase vacante.
06 august 2004 - eliberarea deciziilor de numire pe post.

──────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016