Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 10 iulie 2025  de evaluare periodică a nevoilor de servicii sociale la nivel local, inclusiv pentru identificarea nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităţi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 10 iulie 2025 de evaluare periodică a nevoilor de servicii sociale la nivel local, inclusiv pentru identificarea nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităţi

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 656 din 14 iulie 2025
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 592 din 10 iulie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 656 din 14 iulie 2025.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie stabileşte etapele de evaluare periodică a nevoilor de servicii sociale la nivel local, inclusiv pentru identificarea nevoilor specifice ale persoanelor adulte cu dizabilităţi, în vederea elaborării planurilor anuale de acţiune privind serviciile sociale de la nivel local, precum şi a strategiilor de dezvoltare a serviciilor sociale judeţene.
    (2) Prezenta metodologie cuprinde modul de culegere a datelor referitoare la nevoia de servicii sociale şi infrastructura aferentă acestora, precum şi instrumentele necesare efectuării acesteia.

    ART. 2
    Principalii actori implicaţi în etapele de evaluare periodică sunt persoanele adulte cu dizabilităţi, membrii familiilor acestora sau reprezentanţii lor legali, autorităţile publice locale, prin reprezentanţii acestora, compartimentele de asistenţă socială, serviciile de asistenţă socială, respectiv direcţiile de asistenţă socială comunitară, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene/locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, comisiile de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap judeţene/locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi organizaţiile neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilităţi şi furnizorii de servicii publici şi privaţi acreditaţi.

    ART. 3
    În prezenta metodologie, prin nevoi specifice ale persoanei adulte cu dizabilităţi se înţeleg nevoile individuale ale acesteia rezultate în urma evaluării iniţiale, realizată de asistentul social din cadrul serviciului public de asistenţă socială.

    ART. 4
    (1) În condiţiile în care evaluarea iniţială, realizată de asistentul social prevăzut la art. 3, potrivit prevederilor art. 48 alin. (1) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, evidenţiază existenţa unor nevoi specifice, acesta solicită realizarea evaluării complexe, în vederea încadrării într-un grad şi tip de handicap, potrivit prevederilor art. 87 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În vederea realizării evaluării iniţiale asistentul social utilizează propriile instrumente, iar după încheierea procesului de evaluare completează ancheta socială, potrivit modelului-cadru prevăzut în anexa nr. 6 la Metodologia privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2008, cu modificările ulterioare.
    (3) Evaluarea iniţială, inclusiv completarea formularului de anchetă socială, se realizează cu implicarea efectivă a persoanei, precum şi a reprezentantului legal al acesteia, după caz.
    (4) Beneficiarul este informat cu privire la existenţa, organizarea, scopul şi potenţialele beneficii ale analizei nevoilor individuale.

    ART. 5
    (1) Potrivit modelului anchetei sociale, nevoile specifice care se pot identifica sunt determinate de:
    a) autonomia şi statutul funcţional al persoanei, în legătură cu realizarea următoarelor activităţi:
    - activităţi zilnice de bază;
    – activităţi instrumentale;

    b) statutul senzorial şi psihoafectiv al persoanei;
    c) situaţia socială a acesteia.

    (2) Rezultatele evaluării sunt consemnate la pct. III lit. E din cadrul anchetei sociale prevăzute în anexa nr. 6 la metodologia aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2008, cu modificările ulterioare, prin identificarea serviciilor sociale şi de îngrijire medicală care pot fi oferite la nivel local, în vederea acoperirii nevoilor specifice identificate.
    (3) Evaluarea nevoilor de servicii sociale poate include şi identificarea nevoilor din domeniul educaţiei, sănătăţii şi ocupării forţei de muncă, în scopul facilitării incluziunii sociale şi economice a persoanei cu dizabilităţi.

    ART. 6
    (1) În urma solicitării prevăzute la art. 4 alin. (1), serviciul de evaluare complexă din cadrul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pe a cărei rază teritorială beneficiarul are domiciliul sau reşedinţa, după caz, efectuează evaluarea complexă, cu consultarea acestuia şi a reprezentantului său legal, după caz, potrivit prevederilor art. 6 alin. (8) din metodologia aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2008, cu modificările ulterioare.
    (2) Raportul de evaluare complexă, al cărui model-cadru se regăseşte în anexa nr. 7 la metodologia aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2008, cu modificările ulterioare, consemnează nevoile specifice ale persoanei adulte cu dizabilităţi, rezultate în urma evaluării complexe, inclusiv prin raportare la nevoile identificate în ancheta socială.
    (3) Serviciul de evaluare complexă poate identifica suplimentar şi alte nevoi specifice persoanei cu dizabilităţi, iar pentru nevoile identificate întocmeşte propunerea activităţilor şi a serviciilor necesare pentru acoperirea acestora, prin raportare la nevoile prevăzute la art. 5 alin. (3).
    (4) În baza propunerii serviciului de evaluare complexă, comisia de evaluare elaborează programul individual de reabilitare şi integrare socială (PIRIS), care cuprinde serviciile sociale recomandate pentru soluţionarea situaţiilor de nevoie sau de risc social identificate, prin stabilirea măsurii de protecţie a persoanei adulte cu dizabilităţi.
    (5) În baza PIRIS, serviciul de evaluare complexă din cadrul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului stabileşte, în planul individual de servicii (PIS), obiectivele pe termen scurt, mediu şi lung, precizând modalităţile de intervenţie şi sprijin pentru persoanele adulte cu handicap, prin care se realizează activităţile şi serviciile propuse.
    (6) Cele două documente prevăzute la alin. (5) sunt înaintate serviciului public de asistenţă socială, în vederea asigurării serviciilor necesare la nivel local, sau serviciului social rezidenţial în care se află persoana cu dizabilităţi, după caz.
    (7) Serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi pot fi furnizate, fie în mod individual, fie concomitent sau consecutiv, după caz, numai în baza măsurilor de protecţie stabilite în PIRIS.
    (8) Raportul de monitorizare a îndeplinirii recomandărilor din PIRIS/PIS şi, după caz, completat de specialiştii implicaţi în realizarea activităţilor şi intervenţiilor specifice şi supervizat de către managerul de caz va conţine şi informaţii privind neîndeplinirea recomandărilor din cauza lipsei de servicii la nivel local.
    (9) În situaţia în care oferta de servicii sociale nu poate acoperi nevoile specifice ale persoanei adulte cu dizabilităţi nici prin servicii sociale proprii, nici prin cele ale furnizorilor privaţi acreditaţi şi numai pentru acele persoane aflate în situaţii de risc privind producerea unor consecinţe grave cu privire la sănătatea sau integritatea lor, măsura de protecţie cuprinsă în PIRIS poate fi schimbată, cu acordul persoanei adulte cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal, după caz, numai pentru o perioadă de până la 24 de luni, potrivit prevederilor art. 4 din Metodologia de admitere a persoanelor adulte cu dizabilităţi în mediul rezidenţial, prevăzută la art. 13 din Legea nr. 7/2023 privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi nr. 235/2023.
    (10) Persoana încadrată într-un grad de handicap, reprezentantul legal sau managerul de caz poate solicita revizuirea PIRIS la nevoie, indiferent de termenul de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap, cu modificarea PIS.
    (11) În vederea schimbării măsurii de protecţie şi acordării serviciilor în comunitate, planul individual de viaţă independentă şi integrare în comunitate (PIVIIC) întocmit beneficiarilor serviciilor sociale rezidenţiale împreună cu PIS va fi înaintat serviciului de evaluare complexă, pentru revizuirea PIRIS.

    ART. 7
    (1) În vederea elaborării planurilor anuale de acţiune privind serviciile sociale de la nivel local, precum şi a strategiilor de dezvoltare a serviciilor sociale judeţene, evaluarea anuală de servicii sociale se efectuează în baza informaţiilor identificate potrivit art. 5, corelate cu cele cuprinse în PIS şi în raportul periodic de monitorizare a recomandărilor din PIS/PIRIS/PIVIIC.
    (2) Culegerea datelor privind serviciile sociale rezultate în urma identificării nevoilor persoanelor adulte cu dizabilităţi constituie sursă pentru dezvoltarea serviciilor sociale locale şi judeţene.
    (3) Pe baza datelor individuale colectate, autorităţile locale şi judeţene realizează o analiză la nivel comunitar, respectiv judeţean, identificând nevoile, numărul solicitărilor rezultate potrivit prevederilor alin. (2), zonele geografice deficitare şi direcţiile de dezvoltare a serviciilor sociale.
    (4) În completarea informaţiilor prevăzute la alin. (3), autorităţile locale şi judeţene pot include în criteriile prioritare de dezvoltare a serviciilor sociale elemente precum: existenţa a cel puţin o cale de acces cu mijloace de transport în comun, pentru facilitarea accesului specialiştilor din alte localităţi, respectiv al persoanelor adulte cu dizabilităţi beneficiare, gradul de complementaritate cu alte servicii sociale în vederea asigurării specialiştilor necesari etc.
    (5) În baza datelor colectate, autorităţile competente elaborează propuneri pentru dezvoltarea sau adaptarea serviciilor sociale, ce vor fi incluse în planul anual de acţiune şi strategia judeţeană.
    (6) Planurile anuale de acţiune şi strategia judeţeană vor fi supuse consultării publice, cu implicarea persoanelor cu dizabilităţi, a membrilor familiilor acestora sau a reprezentanţilor lor legali, a organizaţiilor neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilităţi şi a furnizorilor de servicii publici şi privaţi acreditaţi de la nivel local, respectiv judeţean.
    (7) Pentru măsurarea gradului de utilitate a serviciilor sociale dezvoltate, autorităţile locale şi judeţene pot elabora şi aplica periodic chestionare de satisfacţie a beneficiarilor.

    ART. 8
    Autorităţile şi instituţiile prevăzute la art. 2 vor duce la îndeplinire prevederile prezentei metodologii.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016