Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 1 septembrie 2022  de validare şi înscriere a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 1 septembrie 2022 de validare şi înscriere a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS)

EMITENT: Ministerul Educaţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 933 din 23 septembrie 2022
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 5.360 din 1 septembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 933 din 23 septembrie 2022.
──────────
    CAP. I
    Informaţii generale privind înscrierea şi valabilitatea înscrierii în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS)
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie reglementează procedura de înscriere şi validare în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior, denumit în continuare RNCIS, a calificărilor, respectiv a programelor de studii care sunt sau urmează a fi acreditate/autorizate de către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau altă instituţie de asigurare a calităţii membră a The European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR) în conformitate cu prevederile Recomandării Consiliului din 22 mai 2017 privind Cadrul european al calificărilor pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii şi de abrogare a Recomandării Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind stabilirea Cadrului european al calificărilor pentru învăţarea de-a lungul vieţii (2017/C 189/03), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 189 din 15 iunie 2017.
    (2) RNCIS este parte componentă a Registrului Naţional al Calificărilor şi cuprinde toate programele de studii de nivel 6 şi 7, conform Cadrului Naţional al Calificărilor.
    (3) Structura şi detalierea conţinutului datelor din RNCIS sunt prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta metodologie.

    ART. 2
    (1) Prin înscrierea calificărilor în RNCIS acestea sunt afişate public într-un registru naţional unic, fiind prezentate în relaţia lor cu competenţele aferente ocupaţiilor din piaţa muncii.
    (2) Procesul de înscriere a calificărilor în RNCIS se realizează în două etape:
    a) validarea programului, înainte de obţinerea acreditării/ autorizării provizorii;
    b) înscrierea calificării în RNCIS, după obţinerea acreditării/autorizării provizorii din partea instituţiilor abilitate.

    (3) În vederea înscrierii în RNCIS este necesar ca:
    a) instituţia iniţiatoare să transmită Autorităţii Naţionale pentru Calificări (ANC) dovada acreditării/autorizării obţinută de la ARACIS sau de la o altă agenţie recunoscută EQAR;
    b) instituţia iniţiatoare să transmită ANC un model al suplimentului la diplomă aferent programului solicitat, în format electronic - pdf, completat cu toate informaţiile conform reglementărilor în vigoare sau în format Europass, după caz.

    (4) După primirea documentelor corecte precizate la alin. (3) se va realiza înscrierea în RNCIS.
    (5) Informaţiile solicitate la înscrierea programelor de studii universitare de licenţă sau master în RNCIS prin intermediul formularului de validare/actualizare a programului de studii, prevăzut în anexa nr. 3 la metodologie, sunt cuprinse şi în suplimentul la diplomă.
    (6) Informaţiile solicitate la înscrierea în RNCIS se actualizează ori de câte ori instituţia de învăţământ superior aduce modificări informaţiilor existente.
    (7) Introducerea unor noi calificări în RNCIS se face condiţionat de existenţa a minimum unei ocupaţii reprezentative în COR/ISCO-08 sau ESCO ca finalitate a acelei calificări cu competenţele aferente ei.
    (8) Competenţele specifice ocupaţiilor se regăsesc şi se preiau din Clasificarea ocupaţiilor din România (COR)/Clasificarea internaţională standard a ocupaţiilor (International Standard Classification of Occupations ISCO-08)/Clasificarea europeană a aptitudinilor/competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor (ESCO).
    (9) Competenţele sunt descrise prin rezultatele învăţării dobândite în cadrul sistemului de învăţământ superior.

    ART. 3
    (1) O calificare de nivel universitar se certifică printro diplomă şi printr-un supliment de diplomă, ce dovedesc finalizarea cu succes a unui program de studii acreditat/autorizat provizoriu şi, ca urmare, vor fi recunoscute pe piaţa muncii.
    (2) Instituţiile de învăţământ superior, în vederea acreditării/autorizării provizorii, au obligaţia ca anterior autorizării provizorii/acreditării sau evaluării periodice a oricărui program de studiu să le valideze şi să le înregistreze în RNCIS.

    ART. 4
    (1) Calificările înscrise în RNCIS au o perioadă de valabilitate de 5 ani, aceasta fiind corelată cu perioada de valabilitate a programelor de studii sau a standardelor de calificare/ocupaţionale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    (2) Programele de studii trebuie revizuite şi adaptate dezvoltărilor ştiinţifice şi tehnice, precum şi cerinţelor mediului social-economic ori de câte ori este necesar.
    (3) Pentru toate documentele menţionate în procesul de înscriere, solicitantul răspunde cu privire la corectitudinea, exactitatea şi conformitatea documentelor transmise.

    CAP. II
    Validarea programului
    ART. 5
    (1) În vederea validării programului se transmite online un dosar de înregistrare al acestuia.
    (2) Conţinutul dosarului prevăzut la alin. (1) este următorul:
    a) cerere de validare/actualizare a programului, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la metodologie;
    b) formularul de validare/actualizare a programului de studii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la metodologie;
    c) hotărârea senatului instituţiei de învăţământ superior prin care se aprobă programul de studii şi se solicită înscrierea în RNCIS a programului de studii universitare aferent respectivei calificări;
    d) dovada achitării tarifului de evaluare.

    (3) Analiza dosarului se derulează pe parcursul a 15 zile lucrătoare, dacă nu apar alte solicitări de completare a dosarului care se vor transmite instituţiei iniţiatoare în scris, caz în care durata de analiză se prelungeşte cu durata de răspuns.
    (4) Durata de aprobare a dosarului este de 30 de zile lucrătoare, dacă nu apar alte solicitări de completare a dosarului care se vor transmite instituţiei iniţiatoare în scris, caz în care durata de analiză se prelungeşte cu durata de răspuns.
    (5) Aprobarea dosarului se realizează printr-un proces-verbal de validare.
    (6) Validarea programului presupune automat şi înregistrarea acesteia în baza de date a ANC, dar fără înscriere în RNCIS.
    (7) Pe baza procesului-verbal de validare, ANC emite o decizie şi eliberează instituţiei iniţiatoare o adeverinţă de validare a programului, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la metodologie, necesară solicitării acreditării/autorizării programului de studii de către ARACIS sau o altă agenţie recunoscută EQAR.

    CAP. III
    Tarife
    ART. 6
    (1) Tariful pentru verificarea unui dosar de solicitare în vederea validării programului de studii şi înregistrării unei calificări aferente unui program de studii universitare se stabileşte după cum urmează:
    a) valoarea unui salariu minim net pe economie (conform legislaţiei în vigoare la data transmiterii dosarului), pentru un program de licenţă;
    b) valoarea unui salariu minim net pe economie (conform legislaţiei în vigoare la momentul transmiterii dosarului), pentru primul program de master dintr-un anumit domeniu, iar pentru alte programe de master din acelaşi domeniu ale aceleiaşi universităţi, tariful perceput este de 25% din valoarea salariului minim net.

    (2) Tariful este valabil pentru fiecare program de studiu în parte, indiferent de forma de învăţământ, limba de predare sau locaţie.
    (3) Pentru orice actualizare a informaţiilor înregistrate în RNCIS, solicitată prin cerere scrisă şi documente justificative, este necesară achitarea unui tarif de actualizare egal cu valoarea a 25% din salariul minim net pe economie, calculat conform legislaţiei în vigoare la data transmiterii dosarului.
    (4) Tariful perceput de ANC pentru consultanţă sau asistenţă tehnică de specialitate în întocmirea dosarelor şi introducerea datelor în RNCIS sau alte activităţi conexe acordate instituţiilor de învăţământ superior/furnizorilor de formare profesională este de 250 de lei/oră (TVA inclus). Durata timpului alocat se va exprima în oră tarifată şi se va stabili după caz, aprobându-se prin contractul încheiat între părţi.

    ANEXA 1

    la metodologie
    Structura Registrului Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS)*

┌───────────────────────────────────────────────┬────────────────────┬───────────┬────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │Organismul │ │ │
│Informaţii generale │Descrierea │de acordare│Asigurarea calităţii │Alte informaţii relevante privind calificarea │
│ │calificării │a │ │ │
│ │ │calificării│ │ │
├───────────┬───────────┬───────────┬─────┬─────┼───┬────────────────┼───────────┼───────────┬────────────┼───────────┬─────────┬──────────┬─────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Legătura cu │
│ │ │ │ │ │ │Cunoştinţe │ │ │ │ │ │ │diferite ocupaţii│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │sau sectoare de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │activitate │
│ │ │ │ │ │Fie├────────────────┤ │ │ │ │ │ ├──────────┬──────┤
│ │ │ │ │ │ │Aptitudini │ │Puncte de │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ ├────────────────┤ │credit sau │ │ │ │ │ │ │
│ │Domeniul │ │ │ │ │Responsabilitate│ │volum │Organismul │Diplomă/ │ │ │ │ │
│ │educaţional│ │ │ │ │şi autonomie │ │de muncă │extern │certificat │ │Informaţii│ │ │
│Titlul │conform │Codul │Nivel│Nivel├───┼────────────────┤ │estimat a │de asigurare│şi │Data │privind │Ocupaţii │ │
│calificării│ISCED 2013 │calificării│CNC │CEC │ │Câmp ce permite │ │fi necesar │a calităţii │suplimentul│expirării│furnizorul│care pot │ │
│ │F │ │ │ │ │introducerea │ │pentru │sau de │la diplomă/│ │ │fi │Cod │
│ │ │ │ │ │ │unui text liber │ │a obţine │reglementare│certificat │ │ │practicate│COR/ │
│ │ │ │ │ │ │pentru a descrie│ │rezultatele│ │ │ │ │pe piaţa │ISCO08│
│ │ │ │ │ │Fie│ceea ce ar │ │învăţării │ │ │ │ │muncii │ │
│ │ │ │ │ │ │trebui să │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │cunoască, să │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │înţeleagă şi să │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │fie capabil să │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │facă cursantul │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼───────────┼─────┼─────┼───┴────────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───────────┼─────────┼──────────┼──────────┴──────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │
└───────────┴───────────┴───────────┴─────┴─────┴────────────────────┴───────────┴───────────┴────────────┴───────────┴─────────┴──────────┴─────────────────┘


    *) Structura RNCIS se completează de către ANC pe baza informaţiilor din dosarul de validare a unei calificări, după ce calificarea a fost validată şi după acreditarea respectivului program de către instituţiile abilitate, pe baza suplimentului la diplomă.
    Coloanele 1-7 se completează conform recomandărilor europene care stau la baza realizării structurii RNCIS.
    Pentru informarea solicitanţilor se detaliază în continuare conţinutul datelor din tabel, astfel:
    1. „Titlul calificării“ se completează cu titlul calificării.
    2. „Domeniul educaţional conform ISCED F 2013“ se completează cu denumirea domeniului educaţional detaliat având la bază ISCED F 2013 (ISCED - Clasificarea Internaţională Standard pentru Educaţie).
    3. „Codul calificării“ se completează după forma: RO/XX/YYYY/ZZZ, unde XX - nivelul CNC (01-08), YYYY - domeniul educaţional detaliat conform ISCED 2013 F, ZZZ - numărul de ordine al calificării, cu valori de la 001 la 999.
    4. „Nivel CNC“ se completează cu nivelul corespunzător (1-8), CNC - Cadrul naţional al calificărilor.
    5. „Nivel CEC“ se completează cu nivelul corespunzător (1-8), CEC - Cadrul european al calificărilor.
    6. „Descrierea calificării“ se completează cu date specifice descrierii calificării, respectiv rezultatele învăţării/competenţe.
    7. „Organismul de acordare a calificării“ se completează cu denumirea organismului de acordare a calificării (instituţii de învăţământ superior acreditate publice sau private, după caz).
    8. „Puncte de credit sau volum de muncă estimat a fi necesar pentru a obţine rezultatele învăţării“ - numărul de puncte de credit conform Recomandărilor europene privind ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System), respectiv Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.146/2019 privind aprobarea aplicării generalizate a Sistemului european de credite transferabile.
    9. „Organismul extern de asigurare a calităţii sau de reglementare“ - Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau altă instituţie de asigurare a calităţii membră a The European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR).
    10.11.12. „Alte informaţii relevante privind calificarea“ se completează cu alte informaţii cu privire la calificarea menţionată, care vizează diploma/certificatul şi suplimentul la diplomă/certificat, data până la care programul de studiu este acreditat, linkul către pagina ce conţine datele referitoare la entitatea care oferă calificarea.
    13. Se completează denumirea ocupaţiilor relevante şi a celor posibile alese conform nomenclatorului Clasificarea ocupaţiilor din România (COR)/codul COR din 6 (şase) cifre corespunzător sau conform International Standard Classification of Occupations - ISCO-08/ESCO.


    ANEXA 2

    la metodologie
    Cerere de validare/actualizare a programului de studii
    Antetul instituţiei iniţiatoare
    Către: Autoritatea Naţională pentru Calificări
    Domnului preşedinte ………………………….
    Referitor la: Validarea programului de studii de licenţă/master …………………………
    Stimate domnule preşedinte,
    În conformitate cu Metodologia de validare şi înscriere a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) vă transmitem ataşat documentaţia întocmită în vederea validării programului de studii .......... şi înscrierii calificării aferente, ....................., în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS). Programul solicitat este susţinut la facultatea/direcţia/centrul de cercetare/........, în domeniul de studii ......., în limba ......, la forma de învăţământ .........., locaţia ................... .
    Transmitem ataşat prezentei cereri documentaţia întocmită în conformitate cu cerinţele metodologiei anterior menţionate.
    Cu deosebită consideraţie,
    Rectorul/Reprezentantul legal al instituţiei iniţiatoare,
    .................

    ANEXA 3

    la metodologie
    Formularul de validare/actualizare a programului de studii
    ..................................................
    1. Grupa de bază din COR/ISCO-08/ESCO reprezentativă programului:
    a) Codul .....................................................
    b) Denumirea ...........................................................

    2. Ocupaţiile vizate din grupa de bază reprezentativă
    a) Codul ...........................................
    b) Denumirea .....................................................

    3. Titlul calificării ...........................................
    4. Nivel de calificare
    a) Nivelul de calificare conform Cadrului naţional al calificărilor (CNC) …
    b) Nivelul de calificare conform Cadrului european al calificărilor (EQF) …
    5. Activităţi/Sarcini aferente grupei de bază reprezentative conform COR/ISCO-08/ESCO (Se vor lista.):
    ...............................................
    ...............................................
    ...............................................
    ...............................................

    6. Competenţe ESCO - se vor lista (Dacă ocupaţia se regăseşte în ESCO, se vor menţiona minimum competenţele aferente ocupaţiei din ESCO; dacă ocupaţia nu se regăseşte în ESCO se vor menţiona în procent de 80% competenţele aferente grupei de bază din ESCO.):
    ...............................................
    ...............................................
    ...............................................
    ...............................................

    7. Competenţe aferente altor ocupaţii din COR/ISCO-08/ESCO (Se vor lista competenţa şi codul, respectiv denumirea COR/ISCO-08/ESCO.)
    ...............................................
    ...............................................
    ...............................................
    ...............................................

    8. Informaţii suplimentare privind cererea pieţei muncii
    a) Număr de absolvenţi necesari în următorii 5 ani/10 ani
    ...............................................
    (Se va anexa un memoriu justificativ privind nivelul de absorbţie al forţei de muncă pe piaţă pe termen mediu şi lung, realizat împreună cu angajatori, asociaţii profesionale, comitete sectoriale, sindicate, patronate, specialişti etc.)

    b) Studii care justifică necesitatea calificării
    ...............................................
    (Se vor anexa studii în perspectiva următorilor 5-20 de ani, opinia comitetelor sectoriale, asociaţiilor profesionale, profesioniştilor, patronatelor, camerelor de comerţ, companiilor etc.)

    c) Relevanţa faţă de cerinţele tinerilor pe termen lung
    ...............................................
    (Se vor anexa sondaje de opinie în acest sens sau alte date/materiale de la organizaţii studenţeşti.)

    d) Minimum 3 organizaţii consultate şi parteneri sociali pentru identificarea şi analiza calificării solicitate
    ...............................................
    (i) Specificul organizaţiei (denumirea, obiectul de activitate) ..................................................................
    (ii) Persoana de contact (datele de identificare) .......................................................................................
    (iii) Modul de consultare sau colaborare al universităţii cu organizaţia menţionată ....................................
    (iv) Competenţele rezultate vor fi trecute în suplimentul la diplomă ..............................................................

    e) Alte documente/prognoze care susţin necesitatea calificării şi numărului de studenţi
    .............................................................


    9. Domeniul ISCED F 2013 ..............................................................
    10. Cod ISCED ....................................................................
    11. Organismul de acordare a calificării
    .........................................................
    (Se va completa cu denumirea instituţiei de învăţământ superior acreditate publice sau private, după caz, conform actelor de înfiinţare.)

    12. Model de supliment la diplomă
    .........................................................
    (Se va transmite după acreditarea de către ARACIS.)

    13. Informaţii privind datele de contact
    a) E-mail ……......................
    b) Telefon …….....................
    c) Website ……....................

    Reprezentat prin:
    ..............
    (numele, prenumele şi funcţia)
    Semnătura reprezentantului legal
    Ştampila
    NOTE:
    1. La pct. 2 ocupaţiile reprezentative completate pentru fiecare calificare în parte trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să nu aparţină grupei majore 1, având în vedere că aceasta cuprinde ocupaţii asociate unor funcţii de conducere care pot fi ocupate în cadrul unei instituţii/firme prin concurs sau numire;
    b) să aparţină grupei majore 2 din COR (să nu aparţină unei grupe majore care cuprinde ocupaţii pentru care sunt necesare studii de nivel preuniversitar, având în vedere că pregătirea este asigurată la un nivel superior de studii);
    c) să facă parte din aceeaşi grupă de bază, specifică domeniului de studii, cu excepţia programelor multidisciplinare care vor conduce la ocupaţii din aceeaşi grupă minoră din COR;
    d) să fie deja înregistrată în Clasificarea ocupaţiilor din România (COR) disponibilă pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi să aibă coduri COR corecte alcătuite din 6 cifre.
    În cazul în care sistemul de clasificare ales a fost ISCO-08, condiţiile se transpun astfel încât acestea să corespundă celor prezentate la lit. a)-d) şi se vor corela competenţele specifice cu cele din portalul ESCO.


    2. La pct. 6, începând cu data de 1 ianuarie 2023, universităţile au obligativitatea ca la validarea, înregistrarea şi actualizarea programelor de studii în RNCIS să transmită competenţele aferente ocupaţiilor pe baza ESCO, astfel:
    a) dacă ocupaţia a fost aleasă/se regăseşte în ESCO, se vor menţiona minimum competenţele aferente ocupaţiei din ESCO;
    b) dacă ocupaţia nu se regăseşte în ESCO, ci numai în COR, se vor menţiona competenţele aferente grupei de bază din ESCO, în procent de 80%.

    3. ANC va publica pe site-ul instituţiei, până la data de 31 decembrie 2022, competenţele aferente grupelor de bază din ISCO-08/ESCO.


    ANEXA 4

    la metodologie
    Adeverinţă privind validarea programului de studii
    Nr. ....../.....….
    Se adevereşte prin prezenta că Facultatea ........ din cadrul Universităţii ..........….., reprezentată legal de către domnul ........, rector, obţine validarea programului de studii de licenţă/master ......., forma de învăţământ ......., limba ........, locaţia ................ .
    Se eliberează prezenta adeverinţă pentru a folosi în vederea acreditării/autorizării provizorii a programului de studii aferent de către instituţiile abilitate legal.
    Cu deosebită consideraţie,
    Preşedinte,
    ................

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016