Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE DE CALCUL din 18 aprilie 2018  al tarifelor aferente procesului de racordare la sistemele de transport şi distribuţie din sectorul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE DE CALCUL din 18 aprilie 2018 al tarifelor aferente procesului de racordare la sistemele de transport şi distribuţie din sectorul gazelor naturale

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 386 din 4 mai 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 71 din 18 aprilie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 386 din 4 mai 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    SECŢIUNEA 1
    Scop şi domeniu de aplicare
    ART. 1
    Prezenta metodologie reglementează modul de stabilire a următoarelor tarife:
    a) tariful de analiză a cererii de racordare şi tariful de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale pe care solicitantul trebuie să le achite operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale, conform prevederilor art. 10 alin. (1) din Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 32/2017, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) tariful de analiză a cererii de racordare şi tariful de racordare la sistemul de transport al gazelor naturale pe care solicitantul trebuie să le achite operatorului de transport şi de sistem al gazelor naturale, conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. s) şi lit. t) din Regulamentul privind racordarea la sistemul de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 82/2017, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 2
    Prezenta metodologie se aplică de ANRE, operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi de operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale la stabilirea tarifului de analiză a cererii de racordare şi a tarifului de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, respectiv la sistemul de transport al gazelor naturale.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Abrevieri, termeni şi expresii
    ART. 3
    (1) În sensul prezentei metodologii, următoarele abrevieri, termeni şi expresii se definesc după cum urmează:
    a) ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    b) ATR - avizul tehnic de racordare la sistemul de distribuţie sau de transport al gazelor naturale;
    c) ATP - avizul tehnic de principiu;
    d) SD - sistemul de distribuţie a gazelor naturale;
    e) OSD - operatorul de sistem de distribuţie a gazelor naturale;
    f) ST - sistemul de transport al gazelor naturale;
    g) OTS - operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale;
    h) OS - operatorul de sistem;
    i) OL - oţel;
    j) PE - polietilenă;
    k) SRM/SR/SM/PRM/PR/PM - staţia de reglare-măsurare/staţia de reglare/staţia de măsurare/postul de reglare-măsurare/postul de reglare/postul de măsurare;
    l) operator de sistem - operatorul sistemului de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale care analizează cererea de racordare la SD/ST, emite ATR sau ATP şi realizează racordarea la SD/ST;
    m) instalaţie de racordare - ansamblul format din racord şi/sau SRM/SR/SM/PRM/PR/PM;
    n) Lege - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    o) Regulament SD - Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 32/2017, cu modificările şi completările ulterioare;
    p) Regulament ST - Regulamentul privind racordarea la sistemul de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 82/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

    (2) Abrevierile, termenii şi expresiile prevăzute la alin. (1) se completează cu termenii definiţi în Lege şi în legislaţia aplicabilă în domeniul gazelor naturale.

    CAP. II
    Metoda şi criteriile de stabilire a tarifelor reglementate
    ART. 4
    Componentele tarifelor prevăzute la art. 1, stabilite în baza prezentei metodologii, sunt aprobate de ANRE pentru OS.

    ART. 5
    Propunerile privind valorile componentelor ce intră în calculul tarifelor se transmit de fiecare OS, defalcat pentru fiecare componentă a tarifului în parte, pe formatul fişei de calcul prevăzute în anexa nr. 1 şi a tabelelor din anexele nr. 2 şi 3.

    ART. 6
    (1) Valoarea componentelor de calcul ale tarifelor prevăzute la art. 1 se determină conform prevederilor prezentei metodologii.
    (2) Cheltuielile efectuate de OS pentru analiza cererii de racordare la SD/ST şi pentru realizarea activităţilor de racordare la SD/ST se împart, în funcţie de modul de alocare, în cheltuieli directe şi cheltuieli indirecte.

    ART. 7
    (1) Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifică pe fiecare activitate în parte aferentă racordării la SD/ST, încă din momentul efectuării lor, şi, ca atare, se includ direct în costul activităţii respective.
    (2) Cheltuielile directe cuprind:
    a) cheltuielile salariale directe;
    b) contribuţiile privind asigurările sociale;
    c) materiile prime şi materiale directe;
    d) cheltuielile privind transportul la şi de la locul de consum.


    ART. 8
    (1) Cheltuielile indirecte sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica şi nu se pot atribui direct unei activităţi, ci privesc întreaga activitate a OS în ansamblul ei.
    (2) Cheltuielile indirecte cuprind:
    a) cheltuielile generale de administrare;
    b) cheltuielile cu întreţinerea şi funcţionarea utilajelor şi echipamentelor;
    c) cheltuielile aferente activităţilor de registratură, arhivare şi clasare a documentelor.

    (3) Repartizarea cheltuielilor indirecte se realizează folosind criteriul de repartizare considerat de OS ca având cea mai mare relevanţă în repartizarea judicioasă a cheltuielilor.
    (4) Nivelul cheltuielilor indirecte aferente unei activităţi desfăşurate de OS în procesul de racordare la SD/ST nu poate depăşi 10% din totalul cheltuielilor directe aferente respectivei activităţi.
    (5) Pentru activităţile desfăşurate de OS în cadrul procesului de racordare la SD/ST, rata profitului considerată în calculul componentelor tarifului de analiză a cererii de racordare şi a tarifului de racordare este de maximum 5%.

    CAP. III
    Tariful de analiză a cererii de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale/ sistemul de transport al gazelor naturale
    ART. 9
    În calculul tarifului de analiză a cererii de racordare la SD/ST se iau în considerare următoarele activităţi:
    a) stabilirea soluţiei tehnice de racordare la SD/ST;
    b) emiterea şi transmiterea ATR şi/sau ATP, după caz, însoţite de documentele aferente, precum şi a corespondenţei aferente procesului de racordare;
    c) desfăşurarea activităţii de monitorizare a cererilor de racordare la SD/ST, precum şi a modului în care acestea au fost soluţionate;
    d) analiza documentaţiei anexată cererii de racordare la SD/ST;
    e) activităţi de registratură şi arhivare fizică şi electronică a cererilor de racordare la SD/ST şi documentaţiei aferente, precum şi activitatea de clasare în conformitate cu prevederile Regulamentului SD/ST.


    ART. 10
    (1) Tariful de analiză a cererii de racordare la SD/ST se calculează de OS pe baza fişei de calcul prevăzute în anexa nr. 1, utilizând formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    T_(C) - tariful aferent activităţii de analiză a cererii de racordare la SD/ST;
    C_(d) - cheltuielile directe aferente activităţii de analiză a cererii de racordare la SD/ST;
    C_(i) - cheltuielile indirecte;
    R_(pr) - rata profitului.

    (2) La determinarea cheltuielilor salariale directe aferente activităţilor realizate de OS pentru analiza cererii de racordare la SD/ST se are în vedere includerea în această categorie doar a cheltuielilor salariale generate de implicarea unui singur salariat, pentru fiecare activitate desfăşurată de OS.
    (3) Tariful de analiză a cererii de racordare la SD/ST nu include cheltuielile cu deplasarea la locul de consum.
    (4) OS transmite ANRE propunerea de tarif de analiză a cererii de racordare determinat potrivit prevederilor alin. (1), însoţită de datele care au stat la baza calculului acestuia, conform tabelului 1 din anexa nr. 1.

    CAP. IV
    Tariful de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale/sistemul de transport al gazelor naturale
    ART. 11
    În calculul tarifului de racordare la SD/ST se iau în considerare costurile activităţilor cuprinse în contractul de racordare, respectiv:
    a) obţinerea certificatului de urbanism, a avizelor şi autorizaţiilor emise de organismele abilitate, precum şi a autorizaţiei de construire a instalaţiei de racordare;
    b) proiectarea instalaţiei de racordare;
    c) verificarea documentaţiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalaţiei de racordare de către un verificator de proiecte atestat de ANRE;
    d) execuţia instalaţiei de racordare;
    e) urmărirea lucrărilor privind execuţia, recepţia tehnică şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare.


    ART. 12
    Tariful de racordare la SD/ST nu include următoarele elemente sau activităţi:
    a) costul aferent lucrărilor de extindere şi/sau redimensionare a obiectivului/conductei de distribuţie/transport al gazelor naturale necesare racordării;
    b) costul echipamentului/sistemului de măsurare a gazelor naturale:
    c) costul lucrărilor necesare montării echipamentului/ sistemului de măsurare a gazelor naturale.


    ART. 13
    Tariful de racordare la SD/ST se calculează de OS cu formula:
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    T - tariful de racordare la SD/ST;
    T_(A) - componenta tarifului de racordare la SD/ST aferentă costurilor pentru obţinerea certificatului de urbanism, a avizelor şi a autorizaţiilor emise de autorităţile/organismele abilitate, precum şi a autorizaţiei de construire a instalaţiei de racordare;
    T_(P) - componenta tarifului de racordare la SD/ST aferentă costurilor legate de proiectarea instalaţiei de racordare;
    T_(V) - componenta tarifului de racordare la SD/ST aferentă costurilor legate de verificarea documentaţiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalaţiei de racordare, conform prevederilor art. 160 alin. (1) din Lege;
    T_(E) - componenta tarifului de racordare la SD/ST aferentă costurilor legate de execuţia instalaţiei de racordare;
    T_(U) - componenta tarifului de racordare la SD/ST aferentă costurilor legate de urmărirea lucrărilor, recepţia tehnică şi de punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare.


    ART. 14
    (1) Componenta T_(A) a tarifului de racordare la SD/ST se calculează de OSD cu formulele: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    C_(A,E) - costurile estimative/efective pentru emiterea certificatului de urbanism, a avizelor şi a autorizaţiilor necesare, precum şi a autorizaţiei de construire a instalaţiei de racordare;
    C_(A,OS) - costurile proprii ale OS prilejuite de obţinerea documentelor.


    (2) Componenta C_(A,E) poate avea valori diferite pentru fiecare solicitare având în vedere cerinţele emitenţilor documentelor şi se comunică de către OS ca valoare estimată; valoarea finală a componentei C_(A,E) se regularizează pe baza documentelor justificative, după obţinerea tuturor documentelor menţionate.
    (3) Componenta T_(A) şi tariful de racordare la SD/ST se actualizează de OS după obţinerea certificatului de urbanism, a avizelor şi autorizaţiilor emise de autorităţile/organismele abilitate, precum şi a autorizaţiei de construire a instalaţiei de racordare, în situaţia în care acestea se obţin de către OS în baza contractului de racordare la SD/ST.
    (4) În situaţia în care obţinerea documentelor menţionate la alin. (1) este realizată de solicitant, componenta T_(A) este egală cu zero.
    (5) OS transmite ANRE propunerea pentru componenta C(_A,OS) determinată potrivit prevederilor alin. (1), însoţită de datele care au stat la baza calculului acesteia, conform tabelului 1 din anexa nr. 1.

    ART. 15
    (1) Componenta T_(P) a tarifului de racordare la SD/ST cuprinde costurile legate de proiectarea instalaţiei de racordare.
    (2) OS transmite ANRE propunerile pentru componenta T_(P) a tarifului de racordare la SD/ST, însoţite de datele care au stat la baza calculului acestora, conform tabelului 1 din anexa nr. 1.

    ART. 16
    (1) Componenta T_(V) a tarifului de racordare la SD/ST cuprinde costurile legate de verificarea documentaţiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalaţiei de racordare, conform prevederilor art. 160 alin. (1) şi (3) din Lege.
    (2) OS transmite ANRE propunerile pentru componenta T_(V) a tarifului de racordare la SD/ST, însoţite de datele care au stat la baza calculului acestora, conform tabelului 1 din anexa nr. 1.

    ART. 17
    (1) Componenta T_(E) a tarifului de racordare la SD/ST cuprinde costurile efective legate de execuţia instalaţiei de racordare realizate de OS.
    (2) Componenta T_(E) se calculează de OS cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    C_(E) - costurile aferente execuţiei racordului, exclusiv cele cu execuţia/montajul SRM/SR/SM/PRM/PR/PM;
    C_(P) - costurile cu execuţia lucrărilor care ţin de refacerea pavajului/terasamentului: desfacere sau refacere carosabil şi/sau trotuare etc.;
    C_(S) - costurile cu execuţia/montajul SRM/SR/SM/PRM/PR/PM.


    (3) Componenta C_(E) se calculează în funcţie de lungimea instalaţiei de racordare, de diametrul şi materialul (OL sau PE) racordului.
    (4) Componenta C_(E) se calculează cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    c_(s) - costul standard pentru execuţia unui racord;
    c_(m) - costul unitar pentru execuţia fiecărui metru de racord care depăşeşte lungimea de 1 m;
    l_(b) - lungimea racordului exprimată în metri;
    l_min - lungimea minimă a racordului luată în calculul tariful de racordare la SD/ST;
    s - costurile ocazionate de lucrări/componente speciale.


    (5) Costul standard se referă la realizarea unui racord de 1 m lungime în cazul racordării la SD şi de 2 m lungime în cazul racordării la ST.
    (6) Lungimea minimă a racordului luată în calculul tarifului de racordare este de 1 m în cazul racordării la SD şi de 2 m în cazul racordării la ST.
    (7) OSD transmite ANRE propuneri pentru costul standard c_(s)D şi costul unitar c_(m)D, stabilite în funcţie de materialul racordului (OL sau PE) şi de diametrul acesteia, conform valorilor prevăzute în tabelul 2.a din anexa nr. 2.
    (8) OTS transmite ANRE propunerile pentru costul standard c_(s)T şi costul unitar c_(m)T, stabilite în funcţie de diametrul racordului, conform valorilor prevăzute în tabelul 2.b din anexa nr. 2.
    (9) Costul standard c_(s) şi costul unitar c_(m) pentru execuţia unui racord la SD/ST se stabilesc ca un cost mediu specific de execuţie, determinat pe bază de deviz general, cu considerarea costului refacerii terasamentului echivalent terenului din categoria spaţii verzi.
    (10) Costurile justificate ocazionate de lucrări/componente speciale, cum ar fi protejarea racordului în tub de protecţie în intersecţii cu utilităţi, subtraversări drumuri/străzi modernizate, căi ferate, linii de tramvai, costul suplimentar al unor piese de racord atipice sau speciale necesare pentru menţinerea siguranţei în exploatarea sistemului etc., se includ suplimentar şi se evidenţiază în mod distinct în componenta C_(E) pe baza situaţiei de lucrări, numai dacă acestea sunt necesare pentru execuţia instalaţiei de racordare.
    (11) Costurile aferente componentei C_(P) se estimează iniţial cu luarea în considerare a cerinţelor specifice fiecărei autorităţi locale. Valoarea finală a componentei C_(P) se regularizează după ce aceste costuri sunt cunoscute.
    (12) OSD stabileşte şi transmite ANRE propuneri pentru componenta C_(S) în funcţie de tipul, mărimea şi dotarea postului/staţiei de reglare-măsurare conform tabelului nr. 3.a din anexa nr. 3; componenta C_(S) include costurile aferente SRM/SR/SM/PRM/PR/PM, cu excepţia celor aferente achiziţiei echipamentelor/sistemelor de măsurare a gazelor naturale şi a montării acestora.
    (13) În cazul OTS:
    a) pentru capacităţi de măsurare peste 650 mc/h, componenta C_(S) se calculează cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    c_(m) - costuri unitare, exprimate în mii lei/100 mc/h capacitate de măsurare;
    k - reprezintă raportul dintre capacitatea de măsurare a staţiei, exprimată în mc/h şi 100 mc/h.
    OTS stabileşte şi transmite ANRE propuneri pentru componenta C_(S) în funcţie de tipul staţiei de reglare-măsurare şi de presiunea nominală conform tabelului nr. 3.b din anexa nr. 3.


    b) Pentru capacităţi de măsurare sub 650 mc/h, OTS stabileşte şi transmite ANRE propuneri pentru componenta C_(S) în funcţie de tipul staţiei de reglare-măsurare şi de presiunea nominală, conform tabelului nr. 3.c din anexa nr. 3.


    ART. 18
    (1) Componenta T_(U) a tarifului de racordare la SD/ST acoperă costurile legate de realizarea activităţilor prevăzute la art. 11 lit. e).
    (2) OS calculează şi transmite la ANRE propunerile pentru componenta T_(U) pe baza Fişei de calcul din anexa nr. 1.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 19
    Tariful de racordare la SD/ST prevăzut în contractul de racordare emis de OS trebuie prezentat defalcat astfel încât să fie evidenţiate în mod distinct toate componentele prezentate la art. 13.

    ART. 20
    (1) În situaţia în care solicitantul alege un alt operator economic pentru realizarea activităţilor de proiectare şi/sau execuţie a instalaţiei de racordare, respectiv un verificator de proiecte atestat ANRE pentru verificarea documentaţiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalaţiei de racordare, acesta prezintă OS oferta selectată cu costurile aferente.
    (2) Tariful de racordare la SD/ST se actualizează de OSD, conform prevederilor art. 10 alin. (5) din Regulamentul SD sau, respectiv, de OTS conform prevederilor art. 23 alin. (2) din Regulamentul ST, cu valorile prezentate de solicitant.

    ART. 21
    (1) Pentru informarea solicitanţilor, OS are obligaţia să publice pe pagina proprie de internet şi să afişeze la nivelul fiecărui centru de relaţii cu publicul:
    a) tariful de analiză a cererii de racordare la SD/ST;
    b) valoarea componentei T_(A) defalcată pe costurile estimative ale emiterii documentelor şi costurile proprii ale OS, respectiv C_(A,E)) şi C_(A,OS);
    c) valoarea tarifului T_(V)) de verificare a documentaţiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalaţiei de racordare, conform prevederilor art. 160 alin. (1) din Lege;
    d) valoarea tarifului T_(P) de proiectare a instalaţiei de racordare, realizată de OS;
    e) valoarea elementelor de calcul al componentei de tarif C_(E) aferentă activităţilor de execuţie, prevăzute în tabelul 2.a din anexa nr. 2 în cazul OSD şi în tabelul 2.b din anexa nr. 2 în cazul OTS.
    f) valoarea componentei de tarif T_(U) aferentă activităţilor de urmărire a lucrărilor, recepţiei tehnice şi punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare;
    g) valoarea elementelor de calcul al componentei de tarif C_(S) aferentă costurilor SRM/SR/SM/PRM/PR/PM, conform tabelului 3.a din anexa nr. 3 în cazul OSD şi, respectiv, tabelului 3.b şi tabelului 3.c din anexa nr. 3 în cazul OTS.

    (2) Tariful de racordare se comunică solicitantului concomitent cu ATR sau ATP. Tariful de racordare comunicat are caracter estimativ, având în vedere că, la momentul emiterii ATR/ATP, nu este cunoscută valoarea finală a tuturor componentelor care intră în calculul tarifului de racordare.
    (3) Tariful de racordare se regularizează de OS în urma întocmirii documentelor justificative privind costurile finale ale lucrării.

    ART. 22
    Principiile de calcul al tarifului de analiză a cererii de racordare la ST şi al tarifului de racordare la ST din prezenta metodologie pot fi utilizate şi în procesul de racordare la conductele din amonte.

    ART. 23
    OS au obligaţia de a transmite la ANRE, în vederea aprobării, propunerile de tarife/componente ale tarifelor conform prevederilor art. 10 şi art. 13, în termen de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii.

    ART. 24
    ANRE monitorizează rezultatele operatorilor din activitatea de racordare pe baza evidenţelor contabile reglementate înaintate de operatorii licenţiaţi şi ajustează valoarea tarifelor/componentelor tarifelor prevăzute la art. 1 ori de câte ori constată necesitatea revizuirii.

    ART. 25
    OS pot solicita revizuirea tarifelor aprobate, prezentând ANRE noile propuneri însoţite de documentaţia de fundamentare a acestora, cel mai devreme după 1 an de la data aprobării tarifelor.

    ART. 26
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta metodologie.

    ANEXA 1

    la metodologie
    Fişă de calcul pentru componentele T_(C), C_(A, OS), T_(P), T_(V), T_(U)

    Tabelul 1

┌───┬──────────────┬───────┬─────────┬─────┬──────┬─────┐
│ │ │ │ │Fond │ │ │
│ │ │Valoare│ │de │Timp │ │
│ │Tipuri de │unitară│Nr. de │timp │lucrat│Total│
│ │cheltuieli │[lei/h]│salariaţi│mediu│[ore] │[lei]│
│ │ │ │ │lunar│ │ │
│ │ │ │ │[ore]│ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │ │ │ │ │(4) = │(5) =│
│ │ │(1) │(2) │(3) │(2)* │(1)* │
│ │ │ │ │ │(3) │(4) │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│1 │Cheltuieli │ │ │ │ │ │
│ │directe: │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │
│1.1│salariale │ │ │ │ │ │
│ │directe │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │
│ │privind │ │ │ │ │ │
│1.2│contribuţiile │ │ │ │ │ │
│ │la asigurările│ │ │ │ │ │
│ │sociale │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │
│ │privind │ │ │ │ │ │
│1.3│consumul de │ │ │ │ │ │
│ │materii prime │ │ │ │ │ │
│ │şi materiale │ │ │ │ │ │
│ │directe │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │
│ │privind │ │ │ │ │ │
│ │transportul la│ │ │ │ │ │
│ │şi de la locul│ │ │ │ │ │
│1.4│de consum │ │ │ │ │ │
│ │(inclusiv │ │ │ │ │ │
│ │combustibil în│ │ │ │ │ │
│ │limita a 7,5 │ │ │ │ │ │
│ │litri/100 km)*│ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │
│ │indirecte │ │ │ │ │ │
│ │(maximum 10% │ │ │ │ │ │
│ │din totalul │ │ │ │ │ │
│ │cheltuielilor │ │ │ │ │ │
│2 │directe, mai │ │ │ │ │ │
│ │puţin │ │ │ │ │ │
│ │cheltuielile │ │ │ │ │ │
│ │cu serviciile │ │ │ │ │ │
│ │prestate de │ │ │ │ │ │
│ │terţi) │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│2.1│Cheltuieli │ │ │ │ │ │
│ │administrative│ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │Cheltuieli cu │ │ │ │ │ │
│ │întreţinerea │ │ │ │ │ │
│2.2│şi │ │ │ │ │ │
│ │funcţionarea │ │ │ │ │ │
│ │utilajelor şi │ │ │ │ │ │
│ │echipamentelor│ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │
│ │aferente │ │ │ │ │ │
│ │activităţilor │ │ │ │ │ │
│ │de │ │ │ │ │ │
│2.3│registratură, │ │ │ │ │ │
│ │arhivare │ │ │ │ │ │
│ │fizică şi │ │ │ │ │ │
│ │electronică şi│ │ │ │ │ │
│ │clasare │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │Profitul │ │ │ │ │ │
│ │aferent unei │ │ │ │ │ │
│3 │rate a │ │ │ │ │ │
│ │profitului de │ │ │ │ │ │
│ │maximum 5% (3)│ │ │ │ │ │
│ │= Rp*(1+2) │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼─────┤
│ │TARIF (1+2+3) │ │ │ │ │ │
└───┴──────────────┴───────┴─────────┴─────┴──────┴─────┘


    * Nu se include în calcul la determinarea tarifului de analiză a cererii de racordare.
    NOTE:
    (1) ÎN CALCULUL COMPONENTELOR T_(C), T_(V) nu se includ cheltuieli privind transportul.
    (2) Contribuţiile la asigurările sociale se determină prin aplicarea coeficienţilor stabiliţi conform normelor legale în vigoare la data stabilirii tarifului aferent activităţii conexe.
    (3) Cheltuielile privind transportul se determină prin înmulţirea costului mediu de deplasare pe kilometru cu distanţa medie de la punctul de lucru al operatorului la locurile de consum.
    (4) La determinarea costului mediu de deplasare pe kilometru se au în vedere:
    a) valoarea medie a mijloacelor de transport utilizate în realizarea acestei activităţi;
    b) durata medie contabilă de amortizare;
    c) numărul mediu de kilometri parcurşi într-un an;
    d) un consum mediu de combustibil de maximum 7,5 litri/kilometru;
    e) valoarea medie a combustibilului;
    f) valoarea medie a costurilor de asigurare şi a altor taxe obligatorii aferente mijloacelor de transport implicate;
    g) costul mediu de întreţinere.



    ANEXA 2

    la metodologie
    A. Valorile elementelor de calcul al componentei C_(E) a tarifului de racordare la SD
    Tabelul 2.a

┌────┬───────────┬─────────────┬─────────────┐
│ │Diametrul │c_(s)D [lei] │c_(m)D [lei/ │
│Nr. │racordului │ │m] │
│crt.├────┬──────┼──────┬──────┼──────┬──────┤
│ │PE │OL │PE │OL │PE │OL │
│ │[mm]│[inch]│ │ │ │ │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│1 │32 │1 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE1 │D-OL1 │D-PE1 │D-OL1 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│2 │40 │1^1⁄4 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE2 │D-OL2 │D-PE2 │D-OL2 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│3 │50 │1^1⁄2 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE3 │D-OL3 │D-PE3 │D-OL3 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│4 │63 │2 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE4 │D-OL4 │D-PE4 │D-OL4 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│5 │75 │2^1⁄2 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE5 │D-OL5 │D-PE5 │D-OL5 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│6 │90 │3 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE6 │D-OL6 │D-PE6 │D-OL6 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│7 │110 │3^1⁄2 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE7 │D-OL7 │D-PE7 │D-OL7 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│8 │125 │4 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE8 │D-OL8 │D-PE8 │D-OL8 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│9 │140 │5 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE9 │D-OL9 │D-PE9 │D-OL9 │
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│10 │160 │6 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE10│D-OL10│D-PE10│D-OL10│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│11 │180 │8 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE11│D-OL11│D-PE11│D-OL11│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│12 │200 │10 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE12│D-OL12│D-PE12│D-OL12│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│13 │225 │12 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE13│D-OL13│D-PE13│D-OL13│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│14 │250 │14 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE14│D-OL14│D-PE14│D-OL14│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│15 │280 │16 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE15│D-OL15│D-PE15│D-OL15│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│16 │315 │18 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE16│D-OL16│D-PE16│D-OL16│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│17 │355 │20 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE17│D-OL17│D-PE17│D-OL17│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│18 │400 │22 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE18│D-OL18│D-PE18│D-OL18│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│19 │450 │24 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE19│D-OL19│D-PE19│D-OL19│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│20 │500 │26 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE20│D-OL20│D-PE20│D-OL20│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│21 │560 │28 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE21│D-OL21│D-PE21│D-OL21│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│22 │630 │30 │c_(s) │c_(s) │c_(m) │c_(m) │
│ │ │ │D-PE22│D-OL22│D-PE22│D-OL22│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│23 │ │32 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL23│ │D-OL23│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│24 │ │34 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL24│ │D-OL24│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│25 │ │36 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL25│ │D-OL25│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│26 │ │38 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL26│ │D-OL26│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│27 │ │40 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL27│ │D-OL27│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│28 │ │42 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL28│ │D-OL28│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│29 │ │44 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL29│ │D-OL29│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│30 │ │46 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL30│ │D-OL30│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│31 │ │48 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL31│ │D-OL31│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│32 │ │52 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL32│ │D-OL32│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│33 │ │56 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL33│ │D-OL33│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│34 │ │60 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL34│ │D-OL34│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│35 │ │64 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL35│ │D-OL35│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│36 │ │68 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL36│ │D-OL36│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│37 │ │72 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL37│ │D-OL37│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│38 │ │76 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL38│ │D-OL38│
├────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│39 │ │80 │ │c_(s) │ │c_(m) │
│ │ │ │ │D-OL39│ │D-OL39│
└────┴────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



    B. Valorile elementelor de calcul al componentei C_(E) a tarifului de racordare la ST
    Tabelul 2.b

┌─────┬───────────────┬────────┬────────┐
│Nr. │Diametrul │c_(s)T │c_(m)T │
│crt. │racordului [mm]│[lei] │[lei] │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│1 │50 │C_(s)T1 │C_(m)T1 │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│2 │80 │C_(s)T2 │C_(m)T2 │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│3 │100 │C_(s)T3 │C_(m)T3 │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│4 │150 │C_(s)T4 │C_(m)T4 │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│5 │200 │C_(s)T5 │C_(m)T5 │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│6 │250 │C_(s)T6 │C_(m)T6 │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│7 │300 │C_(s)T7 │C_(m)T7 │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│8 │400 │C_(s)T8 │C_(m)T8 │
├─────┼───────────────┼────────┼────────┤
│9 │500 │C_(s)T9 │C_(m)T9 │
└─────┴───────────────┴────────┴────────┘




    ANEXA 3

    la metodologie
    A. Valorile componentei C_(S) a tarifului de racordare la SD pentru un loc de consum
    Tabelul 3.a

┌────┬──────────────────┬────────┬─────┐
│Nr. │Tipul postului/ │Debitul │C_(s)│
│crt.│staţiei de reglare│maxim │[lei]│
│ │măsurare │[m3/h] │ │
├────┼──────────────────┼────────┼─────┤
│ │ │10 │C_(s)│
│ │ │ │1 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │16 │C_(s)│
│ │ │ │2 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │25 │C_(s)│
│ │ │ │3 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │40 │C_(s)│
│ │cu firidă şi │ │4 │
│1 │regulator ├────────┼─────┤
│ │ │65 │C_(s)│
│ │ │ │5 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │100 │C_(s)│
│ │ │ │5 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │160 │C_(s)│
│ │ │ │7 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │250 │C _ │
│ │ │ │(s)8 │
├────┼──────────────────┼────────┼─────┤
│ │ │100 │C _s)│
│ │ │ │9 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │160 │C_(s)│
│ │ │ │10 │
│ │ ├────────┼─────┤
│2 │SRM sub 650 mc/h │250 │C_(s)│
│ │ │ │11 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │400 │C_(s)│
│ │ │ │12 │
│ │ ├────────┼─────┤
│ │ │650 │C_(s)│
│ │ │ │13 │
├────┼──────────────────┼────────┼─────┤
│3 │SRM peste 650 mc/h│ │C_(s)│
│ │ │ │14*k │
└────┴──────────────────┴────────┴─────┘


    * Coeficientul „k“ reprezintă capacitatea de măsurare a staţiei exprimată în sute mc/h.

    B. Stabilirea componentei C_(s) a tarifului de racordare la ST
    1. Pentru capacităţi de măsurare peste 650 m3/h
    Componenta c_(m) are valori diferenţiate în funcţie de tipul staţiei de reglare-măsurare şi de presiunea nominală, conform tabelului 3.b.

    Tabelul 3.b

┌───┬──────────────────────┬───────────┐
│ │ │c_(m) [lei/│
│ │ │100 mc/h] │
│Nr.│Tipul staţiei de ├─────┬─────┤
│crt│reglare-măsurare │Pn = │Pn = │
│ │ │25 │40 │
│ │ │bar │bar │
├───┼──────────────────────┼─────┼─────┤
│ │Instalaţie mecanică │c_(m)│c_(m)│
│1 │fără odorizare şi │25-1 │40-1 │
│ │încălzire │ │ │
├───┼──────────────────────┼─────┼─────┤
│2 │Instalaţie mecanică │c_(m)│c_(m)│
│ │numai cu odorizare │25-2 │40-2 │
├───┼──────────────────────┼─────┼─────┤
│3 │Instalaţie mecanică │c_(m)│c_(m)│
│ │numai cu încălzire │25-3 │40-3 │
├───┼──────────────────────┼─────┼─────┤
│4 │Instalaţie mecanică cu│c_(m)│c_(m)│
│ │odorizare şi încălzire│25-4 │40-4 │
└───┴──────────────────────┴─────┴─────┘



    2. Pentru capacităţi de măsurare sub 650 mc/h
    Componenta C_(S) are valori diferenţiate în funcţie de capacitatea de măsurare şi de presiunea nominală, conform tabelului 3.c.

    Tabelul 3.c

┌────────────────┬─────────────┬───────┐
│Capacitatea de │Presiunea │Valoare│
│măsurare [mc/h] │nominală │[lei] │
│ │[bar] │ │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│25 │25 │C_(S) │
│ │ │25-25 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│40 │25 │C_(S) │
│ │ │40-25 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│65 │25 │C_(S) │
│ │ │65-25 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│100 │25 │C_(S) │
│ │ │100-25 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│160 │25 │C_(S) │
│ │ │160-25 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│250 │25 │C_(S) │
│ │ │250-25 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│400 │25 │C_(S) │
│ │ │400-25 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│650 │25 │C_(S) │
│ │ │650-25 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│25 │40 │C_(S) │
│ │ │25-40 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│40 │40 │C_(S) │
│ │ │40-40 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│65 │40 │C_(S) │
│ │ │65-40 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│100 │40 │C_(S) │
│ │ │100-40 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│160 │40 │C_(S) │
│ │ │160-40 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│250 │40 │C_(S) │
│ │ │250-40 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│400 │40 │C_(S) │
│ │ │400-40 │
├────────────────┼─────────────┼───────┤
│600 │40 │C_(S) │
│ │ │600-40 │
└────────────────┴─────────────┴───────┘




    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016