Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE-CADRU din 28 iulie 2021  de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE-CADRU din 28 iulie 2021 de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 776 din 11 august 2021
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 3.917/C din 28 iulie 2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 776 din 11 august 2021.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie-cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, denumită în continuare metodologie-cadru, reglementează criteriile generale şi specifice care trebuie îndeplinite cumulativ de către candidaţi în vederea participării la concursul de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna.
    (2) Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, denumită în continuare SNPAP, asigură pregătirea elevilor pentru obţinerea calificării de agent de poliţie penitenciară pentru sistemul administraţiei penitenciare, prin cursuri cu durata de un an şcolar.

    ART. 2
    (1) Concursul de admitere se organizează de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi se desfăşoară anual la SNPAP, într-o singură sesiune, conform graficului întocmit de Direcţia management resurse umane, la propunerea directorului SNPAP, şi aprobat de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (2) Concursul de admitere constă în susţinerea probelor prevăzute în prezenta metodologie-cadru.
    (3) Modul de organizare şi desfăşurare, specificaţiile de natură tehnică şi procedurală privind etapele şi probele din cadrul concursului de admitere se stabilesc prin metodologie de admitere, aprobată prin decizie a directorului Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, denumită în continuare metodologie de admitere, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii-cadru.

    ART. 3
    (1) Participarea la concursul de admitere, precum şi dobândirea calităţii de elev al SNPAP sunt condiţionate de respectarea cumulativă a criteriilor şi condiţiilor stabilite în art. 11 din Legea nr. 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege, şi în prezenta metodologie-cadru.
    (2) Anunţul privind numărul de locuri scoase la concurs, organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere este făcut cu cel puţin 45 de zile înaintea datei începerii concursului, după cum urmează:
    a) prin afişare la sediile unităţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
    b) prin publicare în mediul on-line;
    c) prin postare pe pagina de internet a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a SNPAP.

    (3) Locurile scoase la concurs se pot diferenţia în categorii: femei, bărbaţi sau pe specializări, sens în care candidaţii îşi exprimă la înscriere opţiunea cu privire la specializarea la care doresc să participe.

    ART. 4
    (1) Validarea dosarelor de înscriere la concursul de admitere şi participarea candidaţilor la probele de concurs sunt condiţionate de achitarea de către candidaţi a taxei de participare.
    (2) Valoarea taxei de participare la concursul de admitere se aprobă de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea directorului SNPAP, şi este calculată prin raportare la cheltuielile aferente organizării şi desfăşurării concursului.
    (3) Candidaţii achită taxa de participare către SNPAP, sumele astfel obţinute se constituie venit la bugetul acesteia, iar dovada efectuării plăţii este componentă obligatorie a dosarului candidatului, cu excepţia celor scutiţi de la plata acesteia, conform prezentei metodologii-cadru.
    (4) Sunt scutiţi de plata taxei de participare candidaţii care:
    a) sunt orfani de ambii părinţi;
    b) provin din casele de copii sau din plasament familial;
    c) sunt copii ai personalului din sistemul administraţiei penitenciare în activitate;
    d) sunt copii aflaţi în întreţinerea poliţistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

    (5) Indiferent de cauza întreruperii concursului de admitere pentru un candidat, retragere sau eliminare, taxa de participare nu se restituie.

    CAP. II
    Selecţia dosarelor
    ART. 5
    Selecţia dosarelor candidaţilor pentru SNPAP se realizează de către unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin grija directorilor unităţilor şi a compartimentelor resurse umane, cu excepţia SNPAP, care este instituţia de învăţământ unde se organizează concursul de admitere.

    ART. 6
    Pentru participarea la concursul de admitere, precum şi pentru dobândirea calităţii de elev al SNPAP, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
    b) să cunoască limba română scris şi vorbit;
    c) să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;
    d) să aibă minimum 18 ani împliniţi până la data înscrierii la concursul de admitere şi capacitate deplină de exerciţiu;
    e) să fie declaraţi „apt“ din punct de vedere medical şi psihologic;
    f) să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare. Procedura privind desfăşurarea verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului este cea reglementată prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.065/C/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor de ocupare a posturilor vacante de poliţist de penitenciare şi a Procedurii privind desfăşurarea verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare;
    g) să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ sau de formare profesională;
    h) să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
    i) să nu fi fost agenţi sau colaboratori ai organelor de securitate şi nici ai vreunui serviciu de informaţii;
    j) să nu le fi încetat raporturile de serviciu dintr-o funcţie publică, din motive disciplinare, în ultimii 5 ani;
    k) să nu deţină grad militar sau profesional, în activitate sau în rezervă, superior gradului de agent de poliţie penitenciară;
    l) să achite taxa de participare la concurs sau să facă dovada scutirii de plata acesteia, în condiţiile stabilite în prezenta metodologie-cadru;
    m) să accepte prin acord scris condiţiile de şcolarizare specifice învăţământului militar preuniversitar stabilite prin statutul elevilor SNPAP, în situaţia în care vor fi declaraţi „Admis“ la concursul de admitere.


    ART. 7
    (1) În vederea înscrierii la concursul de admitere, candidaţii depun la structurile de resurse umane din unităţile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor un dosar cuprinzând, în ordine, următoarele documente:
    a) cererea de înscriere, conform anexei nr. 1, aprobată de directorul unităţii, care conţine inclusiv acordul prevăzut la art. 6 lit. m);
    b) copii ale actului de identitate (buletin/carte de identitate/carte de identitate provizorie/paşaport), certificatului de naştere, precum şi ale documentelor care atestă schimbarea numelui şi ale livretului militar, dacă este cazul;
    c) curriculum vitae model european;
    d) diploma de bacalaureat, în copie, sau adeverinţa care atestă absolvirea liceului cu diplomă de bacalaureat pentru candidaţii care au absolvit în anul desfăşurării concursului, pe care să fie specificate media şi notele obţinute la examenul de bacalaureat. În cazul în care candidatul urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior, acesta va prezenta adeverinţa care să ateste existenţa diplomei de bacalaureat. Pentru studiile absolvite în alte state, candidaţii prezintă documente de echivalare eliberate de Ministerul Educaţiei;
    e) foaia matricolă, în copie;
    f) fişa şi adeverinţa medicală întocmite conform Ordinului ministrului apărării naţionale, al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, al ministrului justiţiei, al directorului Serviciului Român de Informaţii, al directorului Serviciului de Informaţii Externe, al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al directorului Serviciului de Protecţie şi Pază nr. M.55/107/2.587/C/10.357/210/496/831/2014 pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi/încadraţi în rândul cadrelor militare în activitate/poliţiştilor în serviciu/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare;
    g) acordul scris al candidatului în vederea obţinerii de către unitatea din sistemul administraţiei penitenciare a cazierului judiciar, cu rezultatele verificărilor operative;
    h) aviz psihologic eliberat de Serviciul psihologia personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
    i) dovada achitării taxei de participare la concurs sau, după caz, adeverinţă eliberată de către organele competente prin care se atestă scutirea de la plata taxei de participare;
    j) două fotografii color, mărimea 2,5/3 cm;
    k) alte documente care atestă îndeplinirea condiţiilor de participare la concursul de admitere, după caz.

    (2) Actele prevăzute a se depune în copie pentru constituirea dosarului de înscriere la concursul de admitere sunt prezentate împreună cu documentele originale şi sunt certificate pentru conformitate cu originalul de către compartimentul resurse umane din unitate.
    (3) Documentele de înscriere la concursul de admitere se opisează de către compartimentul resurse umane din unitate într-un dosar, respectând ordinea prevăzută la alin. (1).
    (4) Pentru candidaţii de etnie romă care concurează pe locurile special destinate este obligatorie depunerea la dosarul de înscriere a unei recomandări scrise, emisă de una dintre organizaţiile legal constituite ale romilor, indiferent de domeniul acesteia de activitate, din care să reiasă că respectivul candidat face parte din etnia romă.
    (5) Perioada de depunere a documentelor prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin graficul de desfăşurare a concursului de admitere prevăzut la art. 2 alin. (1).
    (6) În măsura în care este dezvoltată o soluţie informatică, dosarul de înscriere se poate constitui şi în format electronic, cu transmiterea tuturor documentelor prevăzute la alin. (1) şi (4), urmând ca prevederile alin. (2) să se aplice în condiţiile stabilite prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
    (7) Pentru asigurarea publicităţii planificării candidaţilor pentru susţinerea probelor şi rezultatelor acestora, compartimentul resurse umane din unitate alocă fiecărui candidat un cod individual, odată cu depunerea dosarului de înscriere.

    ART. 8
    După finalizarea etapei de constituire a dosarelor de înscriere la concursul de admitere, în perioada stabilită prin graficul prevăzut la art. 2 alin. (1), se organizează şi se desfăşoară etapa de selecţie a dosarelor.

    ART. 9
    (1) Selecţia dosarelor se realizează de către o comisie numită prin decizie de către directorul unităţii pentru dosarele de admitere constituite la nivelul acesteia.
    (2) Comisia pentru selecţia dosarelor are următoarea componenţă:
    a) preşedinte - şeful biroului resurse umane şi formare profesională; în mod excepţional poate fi numit un alt ofiţer cu funcţie de conducere;
    b) membri - 2 ofiţeri;
    c) secretar - un lucrător al biroului resurse umane şi formare profesională.


    ART. 10
    (1) Selecţia dosarelor constă în verificarea documentelor din punctul de vedere al conţinutului şi al îndeplinirii condiţiilor de participare, în conformitate cu prevederile art. 6 şi 7 din prezenta metodologie-cadru.
    (2) Rezultatele verificării sunt consemnate în borderoul de verificare a dosarului de înscriere, conform anexei nr. 2, parte componentă a dosarului.
    (3) Rezultatele selecţiei dosarelor se consemnează într-un proces-verbal cu menţiunea „Admis“/„Respins“, conform anexei nr. 3.

    ART. 11
    Prezentarea de către candidaţi de înscrisuri false, declararea în fals sau omisiunea declarării unor aspecte de interes pentru procesul de recrutare şi selecţie a dosarelor, cu ocazia întocmirii dosarului sau pe timpul efectuării verificărilor specifice ori în timpul şcolarizării, se pedepseşte conform legii şi atrage respingerea dosarului, eliminarea din concurs sau, după caz, anularea rezultatelor obţinute de către candidat, cu toate consecinţele legale care decurg din aceasta.

    ART. 12
    Comisiile pentru selecţia dosarelor, desemnate la nivelul fiecărei unităţi, trimit tabelele nominale cu candidaţii declaraţi „Admis“, conform tabelului prevăzut în anexa nr. 4, către SNPAP, în termenul stabilit prin graficul de desfăşurare a concursului de admitere.

    ART. 13
    (1) Pentru candidaţii declaraţi „Admis“ în urma concursului de admitere în SNPAP, înainte de înmatriculare, se efectuează verificări asupra activităţii şi comportamentului acestora de către unităţile care i-au recrutat, în conformitate cu Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.065/C/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursurilor/examenelor de ocupare a posturilor vacante de poliţist de penitenciare şi a Procedurii privind desfăşurarea verificărilor specifice şi criteriile de apreciere a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist de penitenciare.
    (2) Activitatea de verificare asupra activităţii şi comportamentului candidaţilor se finalizează prin întocmirea unei note de cunoaştere pentru fiecare candidat declarat „Admis“ la concursul de admitere şi a unui referat de personal, prin care se propune înmatricularea sau neînmatricularea candidatului, după caz, documente care se aprobă de către directorul unităţii care a efectuat recrutarea celui în cauză.

    CAP. III
    Validarea dosarelor
    ART. 14
    (1) Dosarele candidaţilor declaraţi „Admis“ în urma concursului de admitere se trimit către SNPAP, împreună cu nota de cunoaştere, referatul de personal şi rezultatul verificării cazierului judiciar, până la data stabilită în graficul de desfăşurare a concursului de admitere.
    (2) Dosarele candidaţilor declaraţi „Admis“ sunt validate de către o comisie numită prin decizie a directorului SNPAP, având componenţa prevăzută la art. 9 alin. (2).
    (3) Procesul-verbal pentru validarea dosarelor candidaţilor declaraţi „Admis“ în urma concursului de admitere, întocmit în acest sens, se aprobă de către directorul SNPAP.
    (4) În cazul în care, în urma reverificării dosarelor pentru validare, se constată neîndeplinirea condiţiilor de participare la concurs prevăzute de art. 6 şi 7 sau în cazul renunţării la locul obţinut la concurs, locurile astfel vacantate se redistribuie următorilor candidaţi, cu aprobarea directorului SNPAP.
    (5) Prevederile alin. (4) se aplică numai candidaţilor care au obţinut minimum nota 5 la proba scrisă.
    (6) În cazul în care, la redistribuirea locului/locurilor vacantat(e), se constată că 2 sau mai mulţi candidaţi au note egale se vor aplica criteriile de departajare, în următoarea ordine:
    a) punctajul obţinut la proba scrisă de verificare a cunoştinţelor la limba română;
    b) media generală obţinută la examenul de bacalaureat;
    c) media generală de absolvire a liceului, care reprezintă media aritmetică a mediilor de absolvire a fiecărui an de liceu.

    (7) Cererea de renunţare la locul obţinut în urma concursului de admitere se adresează în scris către directorul SNPAP şi produce efecte începând cu ziua următoare depunerii, termen după care directorul SNPAP poate dispune redistribuirea locului astfel vacantat, în conformitate cu alin. (4).

    CAP. IV
    Organizarea concursului de admitere
    ART. 15
    (1) Concursul de admitere reprezintă procesul de selecţie a candidaţilor ale căror dosare de înscriere au fost declarate „Admis“ în condiţiile art. 8-11 din prezenta metodologie-cadru.
    (2) Concursul de admitere presupune parcurgerea de către candidaţi a următoarelor etape şi probe:
    a) contravizita medicală;
    b) verificarea aptitudinilor fizice;
    c) proba scrisă.

    (3) Parcurgerea de către candidaţi a tuturor etapelor şi probelor din cadrul concursului de admitere este obligatorie la termenul şi în condiţiile stabilite prin documentele de organizare a concursului de admitere, în conformitate cu prezenta metodologie-cadru şi cu metodologia de admitere.
    (4) Toate etapele şi probele din cadrul concursului de admitere se organizează şi se desfăşoară, de regulă, la sediul SNPAP.
    (5) În cazuri excepţionale, când SNPAP nu are posibilitatea de a asigura spaţii corespunzătoare sau suficiente pentru desfăşurarea etapelor sau probelor de concurs, poate utiliza în condiţiile legii spaţii corespunzătoare în afara instituţiei, obţinute pentru folosinţă temporară cu titlu gratuit sau contra cost, situaţie pentru care prin metodologia de admitere se stabileşte modalitatea de organizare şi desfăşurare a activităţilor specifice concursului de admitere, în conformitate cu prezenta metodologie-cadru.

    ART. 16
    Candidaţii sunt informaţi şi instruiţi de către preşedintele comisiei centrale de admitere cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a fiecărei etape sau probe din cadrul concursului de admitere, anterior parcurgerii sau susţinerii acesteia.

    ART. 17
    (1) Concursul de admitere se desfăşoară în condiţii de corectitudine, transparenţă, siguranţă, ordine şi disciplină.
    (2) Corectitudinea concursului de admitere se asigură prin:
    a) respectarea de către personalul implicat a condiţiilor de organizare şi desfăşurare a acestuia, precum şi a normelor de etică şi deontologie stabilite prin prezenta metodologie-cadru şi metodologia de admitere;
    b) asigurarea condiţiilor corespunzătoare pentru desfăşurarea probelor;
    c) constatarea şi înregistrarea rezultatelor obţinute în conformitate cu prestaţia candidaţilor;
    d) respectarea cerinţelor şi a măsurilor de confidenţialitate a subiectelor până la finalizarea probei scrise;
    e) desemnarea în cadrul comisiilor de concurs de personal specializat, cu bună probitate morală şi nivel ridicat de integritate;
    f) desemnarea în cadrul comisiilor pentru proba scrisă de personal didactic de specialitate din afara sistemului penitenciar;
    g) atenţie şi acurateţe la evaluarea candidaţilor;
    h) măsuri eficiente de reducere la maximum a riscului de fraudare a probelor de către candidaţi;
    i) înregistrarea video a probei sportive;
    j) repartizarea candidaţilor pe grupe şi pe săli de concurs în ordinea alfabetică a numelui.

    (3) Transparenţa concursului de admitere se asigură prin:
    a) publicarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a etapelor şi probelor de concurs;
    b) publicarea rezultatelor obţinute de către candidaţi la etapele şi probele de concurs;
    c) desemnarea prin tragere la sorţi a personalului stabilit pentru supraveghere sau evaluare a lucrărilor scrise;
    d) extragerea şi multiplicarea variantei de subiecte pentru proba scrisă în prezenţa reprezentanţilor candidaţilor desemnaţi de către aceştia;
    e) publicarea variantei de subiecte extrase pentru proba scrisă şi a grilei de evaluare, după expirarea timpului alocat pentru desfăşurarea probei scrise.

    (4) Siguranţa în cadrul concursului de admitere se asigură prin:
    a) asigurarea spaţiilor de lucru corespunzătoare pentru comisiile de concurs;
    b) aplicarea sigiliilor pe spaţiile de lucru stabilite;
    c) desfăşurarea activităţilor în cadrul comisiilor de concurs exclusiv în plen şi exclusiv în spaţiile stabilite;
    d) interdicţia pentru membrii comisiilor de elaborare a subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor de a părăsi sediul SNPAP în perioada de concepere a subiectelor de concurs;
    e) supravegherea video a spaţiilor de lucru pentru membrii comisiilor de elaborare a subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor;
    f) controlul antiterorist şi de specialitate efectuat asupra personalului şi candidaţilor la intrarea în incinta SNPAP;
    g) respectarea normelor de protecţie sanitară, igienizarea spaţiilor, stabilirea şi respectarea circuitelor de deplasare;
    h) interzicerea accesului persoanelor neautorizate în zonele de concurs, pe timpul desfăşurării activităţilor sau a probelor de concurs;
    i) respectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă de către personalul implicat şi de către candidaţi.

    (5) Ordinea şi disciplina în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere se asigură prin:
    a) organizarea judicioasă a grupelor de candidaţi pentru susţinerea probelor;
    b) respectarea traseelor de deplasare în incinta instituţiei şi asigurarea însoţirii candidaţilor;
    c) semnalizarea traseelor de deplasare, a zonelor de concurs şi a zonelor interzise accesului candidaţilor;
    d) respectarea normelor de comportare şi relaţionare între personal şi candidaţi;
    e) supravegherea permanentă a candidaţilor pe durata prezenţei acestora în incinta instituţiei de învăţământ.


    CAP. V
    Contravizita medicală
    ART. 18
    (1) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor dispune efectuarea contravizitei medicale pentru toţi candidaţii declaraţi „Admis“ în urma selectării dosarelor, la sediul SNPAP, înainte de susţinerea probelor de verificare a aptitudinilor fizice.
    (2) Contravizita medicală este etapă eliminatorie şi constă în verificarea aptitudinii medicale şi a datelor antropometrice ale candidaţilor, stabilite de prevederile Ordinului ministrului apărării naţionale, al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, al ministrului justiţiei, al directorului Serviciului Român de Informaţii, al directorului Serviciului de Informaţii Externe, al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al directorului Serviciului de Protecţie şi Pază nr. M.55/107/2.587/C/10.357/210/496/831/2014 pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi/încadraţi în rândul cadrelor militare în activitate/poliţiştilor în serviciu/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Pentru efectuarea contravizitei medicale, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor numeşte o comisie, cu următoarea componenţă:
    a) preşedinte - un medic, poliţist de penitenciare din sistemul penitenciar;
    b) 3 membri - medici cu specializări diferite, poliţişti de penitenciare din cadrul sistemului penitenciar;
    c) un secretar - asistent medical, poliţist de penitenciare din sistemul penitenciar.

    (4) SNPAP primeşte fişele medicale ale candidaţilor şi asigură aranjarea acestora pe serii şi grupe, în ordine alfabetică, şi întocmirea borderourilor pentru înscrierea rezultatelor contravizitei medicale, pe care le pune la dispoziţia comisiei numite în acest scop, care va completa rezultatul „Apt“/„Inapt“ conform anexei nr. 5.

    ART. 19
    (1) Contravizita medicală se desfăşoară respectându-se următoarea procedură:
    a) candidaţii se prezintă în faţa comisiei de examinare medicală dezechipaţi (în lenjerie intimă), fără şosete, având asupra lor documentul de identitate;
    b) comisia efectuează identificarea candidatului prin confruntarea actului de identitate cu adeverinţa şi fişa medicală, verificându-se totodată şi valabilitatea examenelor medicale înscrise în fişă;
    c) după identificare, candidatul este examinat din punct de vedere antropometric (înălţime, greutate, perimetrul toracic) şi i se va calcula indicele de masă corporală;
    d) candidaţilor le sunt măsurate tensiunea arterială şi pulsul arterial;
    e) se efectuează examenul clinic general al candidatului şi compararea cu fişa medicală;
    f) comisia hotărăşte dacă, din punct de vedere medical, candidatul este apt sau inapt pentru concursul de admitere, completând borderoul cu rezultatele contravizitei medicale conform anexei nr. 5;
    g) candidaţilor declaraţi „Apt“ din punct de vedere medical li se eliberează o legitimaţie de concurs conform anexei nr. 6;
    h) în cazul în care candidatul este declarat „Inapt“, pentru motivarea deciziei, comisia are obligaţia de a completa în borderou numărul paragrafului din baremele medicale, precum şi diagnosticul stabilit la controlul medical.

    (2) Comisia de contravizită medicală poate solicita candidaţilor efectuarea de examinări medicale suplimentare de specialitate, de care se va ţine cont la stabilirea rezultatului final.
    (3) Candidaţii declaraţi „Inapt“ în urma contravizitei medicale nu pot participa la susţinerea probelor de concurs.
    (4) Cu privire la rezultatul contravizitei medicale nu se admit contestaţii.

    CAP. VI
    Comisiile de concurs
    ART. 20
    (1) Pentru desfăşurarea probelor concursului de admitere se constituie următoarele comisii:
    a) Comisia centrală de admitere;
    b) Comisia sau, după caz, comisiile pentru verificarea aptitudinilor fizice;
    c) Comisia de elaborare a subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor la limba română;
    d) Comisia de elaborare a subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor de istoria românilor;
    e) Comisia de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă;
    f) Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor.

    (2) Componenţa comisiilor prevăzute la alin. (1), cu excepţia comisiei prevăzute la lit. e), se stabileşte prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea concursului de admitere, la propunerea directorului Direcţiei management resurse umane.

    ART. 21
    Concursul de admitere este coordonat de Comisia centrală de admitere, care are următoarea componenţă:
    a) preşedinte - un reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau alt poliţist de penitenciare, ofiţer;
    b) vicepreşedinte - directorul SNPAP sau, după caz, directorul adjunct pentru învăţământ sau un alt ofiţer din cadrul sectorului învăţământ al SNPAP;
    c) 2 membri - preşedinţii comisiilor pentru elaborarea subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor de limba română, respectiv istoria românilor;
    d) secretariat - minimum 3 membri, dintre care unul este numit secretar-şef şi minimum un specialist IT, desemnaţi din cadrul SNPAP.


    ART. 22
    (1) Comisia centrală de admitere are următoarele atribuţii:
    a) asigură aplicarea prezentei metodologii-cadru şi a metodologiei de admitere;
    b) stabileşte baza materială necesară concursului;
    c) organizează activitatea de primire şi instruire a candidaţilor cu privire la procedura de desfăşurare a probelor de concurs, obligaţiile şi interdicţiile impuse acestora la accesul în SNPAP şi în timpul desfăşurării probelor de concurs;
    d) organizează candidaţii în grupe pentru susţinerea probelor de concurs;
    e) verifică respectarea normelor privind amenajarea spaţiilor destinate desfăşurării probei fizice;
    f) răspunde de întocmirea documentelor necesare organizării şi desfăşurării concursului de admitere, precum şi a concluziilor privind desfăşurarea acestuia;
    g) asigură efectuarea comunicărilor impuse de desfăşurarea concursului de admitere şi afişarea rezultatelor după fiecare probă;
    h) transmite contestaţiile spre soluţionare.

    (2) Secretariatul Comisiei centrale de admitere are următoarele atribuţii:
    a) întocmeşte documentele necesare desfăşurării concursului de admitere;
    b) primeşte şi înregistrează contestaţiile;
    c) răspunde de arhivarea lucrărilor scrise şi a documentelor întocmite pe parcursul desfăşurării concursului de admitere;
    d) îndeplineşte alte atribuţii stabilite în prezenta metodologie-cadru sau prin dispoziţie a preşedintelui Comisiei centrale de admitere;
    e) transmite Direcţiei management resurse umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor documentele privind concursul de admitere, respectiv procesul-verbal final şi concluziile privind rezultatele concursului de admitere, în termen de 10 zile de la finalizarea concursului de admitere.

    (3) Specialistul IT din cadrul Comisiei centrale de admitere are următoarele atribuţii:
    a) asigură instalarea, mentenanţa şi funcţionarea echipamentelor IT pe toată perioada concursului de admitere;
    b) asigură suport tehnic în vederea multiplicării subiectelor şi a altor documente elaborate pe perioada concursului de admitere.


    ART. 23
    (1) Preşedintele Comisiei centrale de admitere răspunde de organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere şi are următoarele atribuţii:
    a) stabileşte responsabilităţi şi atribuţii concrete pentru fiecare persoană implicată în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere;
    b) propune directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dacă este cazul, schimbări în componenţa comisiilor;
    c) instruieşte personalul implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere privind atribuţiile ce îi revin şi obligativitatea respectării normelor de conduită, conform anexei nr. 7;
    d) asigură instruirea candidaţilor cu privire la modul de desfăşurare a concursului de admitere;
    e) urmăreşte respectarea metodologiei de admitere cu privire la numărul de întrebări pentru proba scrisă şi ponderea pentru fiecare disciplină, modul de completare a grilei de răspuns de către candidaţi şi timpul alocat pentru susţinerea probei scrise;
    f) stabileşte prin tragere la sorţi repartizarea corectorilor şi supraveghetorilor, după caz, pentru fiecare sală în care se desfăşoară probele scrise;
    g) verifică modul de lucru al comisiilor de specialitate şi respectarea măsurilor stabilite pentru asigurarea corectitudinii şi legalităţii concursului de admitere;
    h) asigură multiplicarea testelor-grilă, a baremelor şi a grilelor de corectare pentru proba scrisă, în condiţiile stabilite prin metodologia de admitere;
    i) asigură afişarea baremelor de corectare şi notare la expirarea timpului alocat probei scrise;
    j) propune directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dacă este cazul, în condiţiile prezentei metodologii-cadru, suplimentarea numărului de locuri scoase la concurs;
    k) asigură afişarea rezultatelor concursului de admitere la sediul SNPAP, transmiterea acestora către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile care au recrutat candidaţii;
    l) întocmeşte concluziile cu privire la desfăşurarea concursului de admitere.

    (2) Vicepreşedintele Comisiei centrale de admitere se subordonează direct şi nemijlocit preşedintelui Comisiei centrale de admitere şi are următoarele atribuţii în cadrul comisiei:
    a) propune preşedintelui Comisiei centrale de admitere măsurile care se impun pentru identificarea, amenajarea şi dotarea corespunzătoare a spaţiilor destinate organizării şi desfăşurării concursului de admitere, în conformitate cu prezenta metodologie-cadru;
    b) stabileşte măsurile ce se impun pentru buna organizare a activităţii de acces al candidaţilor şi însoţirea acestora pe timpul desfăşurării probelor;
    c) stabileşte măsurile care se impun pentru asigurarea pazei şi supravegherii spaţiilor destinate comisiilor de concurs sau pentru depozitarea şi păstrarea documentelor întocmite cu ocazia concursului de admitere şi restricţionarea accesului în zonele de concurs;
    d) sprijină activitatea preşedintelui Comisiei centrale de admitere în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de siguranţă, confidenţialitate şi securitate pentru desfăşurarea concursului şi pentru spaţiile destinate lucrărilor comisiilor;
    e) sprijină activitatea preşedintelui Comisiei centrale de admitere cu privire la buna desfăşurare a probelor de concurs, instruirea personalului implicat în concurs şi a candidaţilor, precum şi coordonarea, îndrumarea şi controlul modului de desfăşurare a probelor de concurs;
    f) duce la îndeplinire alte sarcini stabilite de către preşedintele Comisiei centrale de admitere, în limitele sale de competenţă şi în conformitate cu prevederile prezentei metodologii-cadru.

    (3) Secretarul-şef al secretariatului Comisiei centrale de admitere are următoarele atribuţii:
    a) răspunde de păstrarea ştampilei de concurs şi de aplicarea acesteia pe documentele de concurs;
    b) răspunde de planificarea numerică şi nominală a candidaţilor, pe zile şi pe ore, în ordine alfabetică, pentru susţinerea probei de verificare a aptitudinilor fizice;
    c) asistă la sigilarea plicurilor cu subiectele pentru proba scrisă, baremele şi şabloanele de corectare;
    d) întocmeşte procese-verbale privind extragerea subiectelor şi multiplicarea testelor-grilă, multiplicarea baremelor şi şabloanelor de corectare;
    e) preia lucrările scrise, corectate şi notate, şi alte documente privind proba scrisă;
    f) răspunde de păstrarea documentelor de concurs;
    g) stabileşte sarcini pentru ceilalţi membri ai secretariatului.


    ART. 24
    (1) Comisia/Comisiile pentru verificarea aptitudinilor fizice are/au următoarea componenţă:
    a) preşedinte - un reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau alt poliţist de penitenciare, ofiţer;
    b) minimum 4 membri - poliţişti de penitenciare sau cadre didactice din sistemul naţional de învăţământ, cu pregătire de specialitate;
    c) minimum un secretar, poliţist de penitenciare, din cadrul secretariatului Comisiei centrale de admitere.

    (2) Comisia/Comisiile pentru verificarea aptitudinilor fizice are/au următoarele atribuţii:
    a) răspunde/răspund de asigurarea condiţiilor pentru desfăşurarea probei de verificare a aptitudinilor fizice;
    b) verifică respectarea normelor privind amenajarea spaţiilor destinate desfăşurării probei fizice, conform specificaţiilor stabilite prin metodologia de admitere;
    c) instruieşte/instruiesc candidaţii cu privire la organizarea şi desfăşurarea probei fizice;
    d) apreciază candidaţii în conformitate cu normele şi baremele stabilite prin metodologia de admitere;
    e) completează documentele stabilite prin metodologia de admitere.

    (3) În funcţie de numărul de candidaţi care urmează a fi evaluaţi cu privire la aptitudinile fizice, se pot stabili una sau mai multe comisii cu componenţa stabilită la alin. (1), respectiv câte o comisie pentru verificarea aptitudinilor fizice pentru fiecare locaţie de desfăşurare a probei.

    ART. 25
    (1) Pentru elaborarea subiectelor de verificare a cunoştinţelor la limba română şi istoria românilor se numesc două comisii, fiecare având următoarea componenţă:
    a) preşedinte - un reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau alt poliţist de penitenciare, ofiţer;
    b) membri - 3 cadre didactice de specialitate cu grad didactic II sau I;
    c) un poliţist de penitenciare, ofiţer.

    (2) Comisiile pentru elaborarea subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor au următoarele atribuţii:
    a) elaborează testele-grilă;
    b) elaborează baremele de corectare şi notare.

    (3) Organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice de către comisiile prevăzute la alin. (1) se reglementează prin metodologia de admitere, prevăzută la art. 2 alin. (3).

    ART. 26
    (1) Componenţa, atribuţiile specifice şi modul de lucru ale Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă, constituită din subcomisii formate din corectori şi supraveghetori, se stabilesc prin metodologia de admitere, prevăzută la art. 2 alin. (3).
    (2) Membrii Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă au următoarele atribuţii generale:
    a) desfăşurarea activităţilor specifice în sala de concurs;
    b) supravegherea candidaţilor pe timpul desfăşurării probei scrise;
    c) evaluarea şi notarea lucrărilor la proba scrisă.

    (3) Nominalizarea membrilor Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă şi repartizarea acestora în subcomisii se stabilesc prin decizie a directorului şcolii, în condiţiile reglementate prin metodologia de admitere.

    ART. 27
    (1) Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor este constituită din:
    a) preşedinte - un poliţist de penitenciare, ofiţer;
    b) membri - 2 poliţişti de penitenciare, ofiţeri.

    (2) Membrii Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor au următoarele atribuţii:
    a) preiau pe baza unui proces-verbal lucrările pentru care au fost formulate contestaţii de la secretarul-şef al Comisiei centrale de admitere;
    b) analizează contestaţiile depuse de către candidaţi cu privire la conţinut şi respectarea termenelor şi, după caz, reevaluează lucrările acestora în conformitate cu baremele de corectare şi notare.

    (3) Rezultatele obţinute în urma reevaluării lucrărilor sunt consemnate într-un borderou şi înaintate secretarului-şef al Comisiei centrale de admitere.

    ART. 28
    (1) Cadrele didactice de specialitate prevăzute la 25 alin. (1), care trebuie să deţină cel puţin grad didactic II sau I în învăţământ şi să fie titulari ai disciplinelor de concurs, vor fi desemnate de către inspectoratul şcolar judeţean la care este arondată instituţia de învăţământ unde se organizează concursul de admitere.
    (2) În vederea formulării propunerii de constituire a comisiilor de concurs, directorul SNPAP solicită inspectoratului şcolar judeţean repartizarea unor cadre didactice care îndeplinesc cerinţele prevăzute la alin. (1).
    (3) Pentru desfăşurarea activităţii în cadrul comisiilor în care sunt desemnate, SNPAP încheie cu cadrele didactice repartizate de către inspectoratul şcolar judeţean contracte de prestări servicii, conform modelului prevăzut în anexa nr. 8.
    (4) Pentru activităţile desfăşurate în cadrul concursului de admitere, plata cadrelor didactice numite ca membri în cadrul comisiilor de verificare a cunoştinţelor, care nu sunt poliţişti de penitenciare, se va efectua în regim „plata cu ora“ de către SNPAP.
    (5) În comisiile prevăzute la art. 20 nu se numesc şi nu primesc atribuţii persoanele care au soţul sau soţia, rude ori afini până la gradul IV inclusiv în rândul candidaţilor.

    ART. 29
    (1) Persoanele desemnate în comisii semnează o declaraţie pe propria răspundere în care precizează că:
    a) nu se află în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevăzute la art. 28 alin. (5);
    b) se obligă să respecte normele de conduită şi de confidenţialitate prevăzute în anexa nr. 7.

    (2) O persoană poate deţine calitatea de membru sau preşedinte într-o singură comisie dintre cele menţionate la art. 20.

    ART. 30
    (1) Persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere au obligaţia de a respecta normele de confidenţialitate, etică şi deontologie prevăzute în anexa nr. 7.
    (2) Preşedintele Comisiei centrale de admitere are obligaţia de a prelucra, pe bază de semnătură, cu toate persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea concursului, normele prevăzute în anexa nr. 7.
    (3) Prin persoană implicată în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere se înţelege orice persoană care are stabilite atribuţii sau este implicată în acest proces, respectiv: preşedinţii, vicepreşedintele, membrii şi secretarii comisiilor, personalul cu atribuţii de corectare, respectiv supraveghere la proba scrisă, precum şi cel care asigură paza spaţiilor alocate pentru concursul de admitere, orice altă persoană căreia îi sunt repartizate sarcini în cadrul sau în legătură cu concursul de admitere, personalul pentru asistenţa tehnică, medicală sau de întreţinere.

    CAP. VII
    Desfăşurarea probelor concursului de admitere
    SECŢIUNEA 1
    Proba pentru verificarea aptitudinilor fizice
    ART. 31
    (1) Proba pentru verificarea aptitudinilor fizice este obligatorie pentru toţi candidaţii declaraţi „Apt“ din punct de vedere medical, este eliminatorie şi se desfăşoară în perioada stabilită conform graficului de desfăşurare a concursului de admitere prevăzut la art. 2 alin. (1).
    (2) Organizarea şi desfăşurarea probei de verificare a aptitudinilor fizice, modul de lucru al comisiei de concurs, descrierea probei, caracteristicile tehnice şi baremele de evaluare se reglementează prin metodologia de admitere.
    (3) Candidaţii care susţin proba pentru verificarea aptitudinilor fizice se evaluează, conform baremelor stabilite prin metodologia de admitere, cu calificativul „Admis“ sau „Respins“.
    (4) Desfăşurarea probei de verificare a aptitudinilor fizice se înregistrează audiovideo, cu acordul scris al candidaţilor; înregistrările se păstrează la sediul SNPAP pe un termen de 6 luni de la finalizarea concursului de admitere în cadrul căruia au fost realizate.
    (5) Rezultatul probei/probelor pentru verificarea aptitudinilor fizice nu poate fi contestat şi nu se admit repetări ale acesteia/acestora.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Proba scrisă
    ART. 32
    (1) Proba scrisă se susţine la disciplinele: limba română şi istoria românilor.
    (2) Proba scrisă constă în completarea de către candidaţi a unui formular de răspuns tip grilă prevăzut cu întrebări cu 4 răspunsuri.
    (3) Durata probei scrise nu poate să depăşească 4 ore într-o zi de concurs.
    (4) Prin metodologia de admitere se poate stabili ca proba scrisă să se organizeze într-o singură zi, în sesiune unică, pentru ambele discipline de concurs, sau în zile diferite, cu respectarea duratei zilnice de desfăşurare prevăzute la alin. (3).
    (5) Subiectele sau întrebările de concurs, precum şi baremul de corectare şi notare sunt elaborate de către comisiile de elaborare a subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor.
    (6) Durata de susţinere a probei, modul de organizare şi desfăşurare, modul de completare a formularelor de răspuns de către candidaţi se stabilesc prin metodologia de admitere.
    (7) Tematica şi bibliografia pentru probele scrise sunt stabilite prin decizie de către directorul SNPAP, cu raportare la programa şcolară aprobată la nivel naţional pentru învăţământul preuniversitar pentru disciplinele de concurs.
    (8) Subiectele pentru testul-grilă se elaborează separat de către comisiile pentru elaborarea subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor de limba română, respectiv istoria românilor, prevăzute la art. 25, cu maximum 48 de ore înainte de începerea probei scrise/de evaluare a cunoştinţelor.
    (9) Subiectele pentru testul-grilă se elaborează în strictă concordanţă cu tematica şi bibliografia aprobate, astfel încât să asigure cuprinderea echilibrată a tematicii, să aibă un grad de complexitate corespunzător, să fie posibilă tratarea acestora în timpul alocat şi să permită aprecierea răspunsurilor pe baza unui barem.
    (10) Subiectele pentru testul-grilă se elaborează astfel încât, indiferent de numărul de puncte alocat fiecărei întrebări din chestionar, nota acordată pentru fiecare lucrare să se încadreze în sistemul de notare de la 1 la 10, un punct fiind atribuit din oficiu.

    ART. 33
    (1) Întreg personalul implicat în elaborarea subiectelor de admitere şi a baremului de evaluare şi notare are obligaţia de a respecta regulile de confidenţialitate, fiindu-i strict interzis accesul în sălile de lucru cu:
    a) întrebări sau chestionare prestabilite, printate sau în format electronic;
    b) cărţi sau broşuri, cu excepţia manualelor din bibliografie şi a dicţionarelor;
    c) aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audiovideo, precum telefoane, laptopuri, tablete, smartwatch, memory stick;
    d) orice alte materiale care ar putea servi la copierea, distribuirea sau transmiterea subiectelor.

    (2) Toate persoanele care participă la elaborarea variantelor de subiecte şi a baremelor de evaluare şi notare pentru proba scrisă sunt obligate să păstreze confidenţialitatea referitoare la acestea şi nu pot părăsi incinta SNPAP în intervalul de timp de la începerea activităţii comisiei până la expirarea timpului alocat susţinerii probei scrise decât în situaţii justificate, cu aprobarea preşedintelui Comisiei centrale de admitere.
    (3) Pentru punerea în aplicare a prevederilor alin. (2), SNPAP asigură membrilor comisiilor de concurs cazare cu titlu gratuit în spaţiile de cazare proprii.
    (4) Modul de organizare şi desfăşurare a activităţii comisiilor, măsurile de siguranţă, protecţie şi asigurare a confidenţialităţii subiectelor de concurs se stabilesc prin metodologia de admitere, aprobată prin decizie a directorului SNPAP.

    ART. 34
    (1) Comisiile pentru elaborarea subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor de limba română, respectiv istoria românilor întocmesc cel puţin câte 3 variante de teste-grilă distincte pentru fiecare disciplină, conform prevederilor art. 32 alin. (7)-(10).
    (2) Fiecare variantă cu testele-grilă cuprinzând subiectele de concurs pentru fiecare disciplină se predă de către preşedinţii comisiilor pentru elaborarea subiectelor pentru verificarea cunoştinţelor preşedintelui Comisiei centrale de admitere, în plicuri separate, sigilate şi ştampilate.
    (3) Variantele de concurs ale testelor-grilă pentru proba scrisă din cadrul concursului de admitere se stabilesc prin extragerea unei variante din cele întocmite de către comisiile de elaborare a subiectelor, separat pentru fiecare disciplină de concurs, de către unul dintre candidaţi, în prezenţa a cel puţin 5 martori desemnaţi de către candidaţi din rândul acestora, sub coordonarea şi supravegherea Comisiei centrale de admitere şi a membrilor secretariatului acesteia.
    (4) Pentru asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a concursului de admitere, după extragerea variantei de concurs, se va proceda la extragerea unei variante de rezervă, pentru fiecare disciplină în parte, variantă care va fi utilizată în cazul în care se constată că varianta extrasă iniţial nu este validă sau nu poate fi utilizată ca urmare a unor erori de tehnoredactare sau de imprimare.
    (5) Modul de organizare şi desfăşurare a procedurii de extragere a variantelor de concurs se stabileşte prin metodologia de admitere.

    ART. 35
    (1) Subcomisiile din compunerea Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă au în componenţă minimum 2 membri, dintre care unul este desemnat preşedinte de subcomisie şi responsabil de sală.
    (2) Pentru asigurarea sprijinului pentru supravegherea candidaţilor în timpul desfăşurării probei scrise în sălile de concurs cu mai mult de 25 de candidaţi, directorul şcolii poate desemna şi supraveghetori, suplimentar faţă de subcomisia de evaluare şi notare, în condiţiile stabilite prin metodologia de admitere.
    (3) Obligaţiile şi atribuţiile specifice ale responsabililor de sală şi ale supraveghetorilor se stabilesc prin metodologia de admitere.

    ART. 36
    (1) Preşedintele Comisiei centrale de admitere stabileşte prin tragere la sorţi repartizarea în sălile de concurs a subcomisiilor de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă, conform procedurii stabilite prin metodologia de admitere.
    (2) În componenţa Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă sau ca supraveghetori în sălile de concurs nu pot fi desemnaţi profesori de specialitate la disciplinele probei scrise sau persoane care au soţul sau soţia, rude sau afini până la gradul al IV-lea inclusiv în rândul candidaţilor.
    (3) Membrii Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă semnează, după numire, o declaraţie pe propria răspundere în care precizează că nu se află în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevăzute la alin. (2) şi că se obligă să respecte normele de conduită prevăzute în anexa nr. 7.
    (4) Membrii Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă şi supraveghetorii desemnaţi sunt instruiţi pe bază de proces-verbal cu privire la sarcinile ce le revin.

    ART. 37
    (1) Proba scrisă se desfăşoară în săli corespunzătoare din care s-au înlăturat materialele care pot constitui pentru candidaţi surse de informare.
    (2) Accesul candidaţilor în sălile de concurs şi normele specifice privind organizarea acestuia se stabilesc prin metodologia de admitere.
    (3) Candidaţilor le este strict interzis accesul în sala de concurs având asupra lor cărţi, caiete, notiţe, foi, mape, serviete, poşete, precum şi orice tip de aparatură electronică, telefoane mobile ori alte dispozitive de comunicare la distanţă sau alte obiecte care pot fi utilizate la fraudarea probei.

    ART. 38
    (1) Tentativele de fraudă sau fraudele constatate pe timpul susţinerii probelor scrise se soluţionează de către responsabilul de sală, cu avizul preşedintelui Comisiei centrale de admitere, prin eliminarea din concurs a candidatului în cauză; pentru situaţii deosebite responsabilul de sală poate solicita prezenţa preşedintelui sau a vicepreşedintelui Comisiei centrale de admitere, caz în care, dacă se impune, măsura eliminării candidatului din concurs va fi dispusă de către acesta.
    (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), responsabilul de sală anulează lucrarea candidatului în cauză cu menţiunea „Fraudă“, îi solicită acestuia o declaraţie şi întocmeşte un proces-verbal semnat şi de ceilalţi supraveghetori, din care să rezulte în ce a constat frauda sau tentativa de fraudă săvârşită, la care se ataşează eventualele probe materiale; refuzul candidatului de a declara în scris circumstanţele se consemnează în procesul-verbal menţionat.
    (3) Se consideră fraudă sau, după caz, tentativă de fraudă următoarele:
    a) intrarea candidaţilor în sala de concurs având asupra lor obiecte interzise din categoria celor enumerate la art. 37 alin. (3);
    b) utilizarea sau încercarea de utilizare a acestor obiecte de către candidaţi;
    c) comunicarea, în scris sau verbal, între candidaţi, în timpul desfăşurării probelor scrise;
    d) copierea de pe foaia de răspuns a altui candidat;
    e) oferirea răspunsurilor de către un candidat către altul, direct sau indirect.

    (4) Prevederile alin. (1)-(3) se aduc la cunoştinţa candidaţilor de către preşedintele Comisiei centrale de admitere, pe bază de semnătură, în cadrul instructajului efectuat anterior susţinerii probei scrise.
    (5) Semnalarea unei fraude sau tentative de fraudă, ulterior desfăşurării probei scrise, dar nu mai târziu de 48 de ore de la încheierea acesteia, poate atrage după sine eliminarea din concurs a candidatului şi anularea rezultatelor obţinute de acesta.
    (6) Directorul şcolii numeşte o comisie care va analiza situaţia prevăzută la alin. (5) şi va propune directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dacă este cazul, eliminarea din concurs a candidatului şi anularea rezultatelor obţinute de acesta.
    (7) Procedura de soluţionare a fraudei şi tentativei de fraudă constatate în temeiul alin. (5) se stabileşte prin metodologia de admitere.

    ART. 39
    Instruirea membrilor Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă, stabilită conform metodologiei de admitere, se realizează de către preşedintele Comisiei centrale de admitere.

    ART. 40
    (1) În cazul în care, în timpul desfăşurării probei scrise, se constată erori privind redactarea, conceperea, formularea sau corectitudinea unei/unui întrebări/item din subiectele de concurs sau din baremele ori şablonul de corectare, preşedintele Comisiei centrale de admitere, la solicitarea scrisă a preşedintelui comisiei în cauză, dispune, după caz, corectarea erorii sau anularea întrebării/itemului greşite/greşit şi acordarea punctajului alocat acesteia/acestuia pentru toţi candidaţii.
    (2) Formularele de răspuns completate în alt mod decât cel stabilit prin metodologia de admitere sau cu încălcarea acesteia se anulează şi nu se evaluează de către Comisia de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă.

    ART. 41
    (1) După finalizarea probei scrise, Comisia centrală de admitere realizează clasificarea candidaţilor, pentru fiecare categorie stabilită, în ordinea strict descrescătoare a notelor obţinute de către aceştia, şi înscrie în procesul-verbal, în dreptul fiecăruia, una dintre menţiunile: „Admis“, în limita locurilor scoase la concurs, „Respins“, „Neprezentat“, „Eliminat din concurs“, după caz.
    (2) Pentru a fi declaraţi „Admis“ candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 la proba scrisă şi să se clasifice în limita numărului de locuri scoase la concurs, în condiţiile stabilite prin prezenta metodologie-cadru.

    ART. 42
    Rezultatele obţinute în urma susţinerii probei scrise se afişează la sediul SNPAP, se transmit la unităţile care au recrutat candidaţii şi se postează pe pagina de internet a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pe cea a SNPAP, conform graficului de desfăşurare a concursului de admitere.

    ART. 43
    (1) Cu privire la rezultatele obţinute la proba scrisă, candidaţii pot formula contestaţii.
    (2) Termenul de depunere, data şi ora, şi termenul de soluţionare a contestaţiilor sunt anunţate odată cu afişarea rezultatelor la proba scrisă.
    (3) Contestaţia este adresată preşedintelui Comisiei centrale de admitere şi se poate formula numai cu privire la lucrarea proprie a contestatarului.
    (4) Contestaţia se întocmeşte şi se semnează de către candidat.
    (5) Contestaţia se depune personal la sediul SNPAP sau se transmite prin fax sau e-mail de la sediul unităţii care a recrutat candidatul, în termen de 24 de ore de la data şi ora afişării rezultatelor la proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor.
    (6) Contestaţiile depuse în afara termenului precizat la alin. (5) sau cu alt obiect decât cel privind rezultatele propriei lucrări se resping.
    (7) Lucrarea respectivă se reevaluează de către Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor.
    (8) Nota acordată după recorectare este definitivă.
    (9) Modalitatea de primire, înregistrare şi soluţionare a contestaţiilor se stabileşte prin metodologia de admitere.
    (10) Candidaţii pot solicita, prin cerere adresată directorului SNPAP, să îşi revadă lucrarea sau să primească copii ale lucrărilor proprii, în condiţii stabilite prin metodologia de admitere.
    (11) Procesul-verbal cu rezultatele obţinute la contestaţii se afişează la sediul SNPAP, se transmite la unităţile care au recrutat candidaţii şi se postează pe pagina de internet a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pe cea a SNPAP, la data şi ora stabilite în graficul de desfăşurare a concursului de admitere.

    ART. 44
    (1) Pentru candidaţii care în urma soluţionării contestaţiei au obţinut o notă mai mare sau egală cu a ultimului candidat declarat „Admis“ iniţial, preşedintele Comisiei centrale de admitere poate propune directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor suplimentarea numărului de locuri.
    (2) Procesul-verbal cu rezultatele finale se afişează la sediul SNPAP, se transmite la unităţile care au recrutat candidaţii şi se postează pe pagina de internet a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi pe cea a SNPAP, până la data şi ora stabilite în graficul de desfăşurare a concursului de admitere.

    ART. 45
    (1) În cazul în care, după soluţionarea contestaţiilor, se constată că pe ultimul loc s-au clasat mai mulţi candidaţi cu note egale la concursul de admitere, preşedintele Comisiei centrale de admitere propune directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor suplimentarea corespunzătoare a numărului de locuri scoase la concurs, pentru categoria în cauză.
    (2) În cazul în care, în urma finalizării rezultatelor, nu se ocupă toate locurile scoase la concurs pentru o anumită categorie, preşedintele Comisiei centrale de admitere propune directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor redistribuirea acestora la categoria/categoriile la care locurile s-au ocupat, pentru a fi repartizate pentru candidaţii declaraţi „Respins“ după parcurgerea etapelor prevăzute la art. 41 alin. (1) şi alin. (1) din prezentul articol, cu îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 41 alin. (2) cu privire la nota minimă obţinută.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale
    ART. 46
    În perioada desfăşurării concursului de admitere se interzice accesul persoanelor neautorizate în spaţiile destinate probelor de concurs, în spaţiile de lucru destinate comisiilor şi în zonele de protecţie semnalizate corespunzător.

    ART. 47
    SNPAP asigură candidaţilor asistenţă medicală de urgenţă pe timpul desfăşurării probelor de concurs.

    ART. 48
    SNPAP asigură spaţii corespunzătoare pentru efectuarea instructajelor, desfăşurarea probelor de concurs şi corectarea lucrărilor, mijloacele de multiplicare, personalul, rechizitele şi tehnica de calcul necesare.

    ART. 49
    (1) Încălcarea cu vinovăţie de către personalul implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului a îndatoririlor şi atribuţiilor stabilite, inclusiv a normelor de comportare, precum şi încălcarea interdicţiilor stabilite prin prezenta metodologie-cadru de către preşedintele Comisiei centrale de admitere atrage răspunderea disciplinară sau penală, după caz.
    (2) În funcţie de statutul personalului implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului, acestuia îi sunt aplicabile prevederile legale specifice privind răspunderea şi procedura disciplinară specifice.
    (3) Sesizarea comisiei de disciplină în soluţionarea cauzelor disciplinare care privesc fapte săvârşite de către personalul implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului în legătură cu această activitate se realizează potrivit legii.
    (4) Preşedintele Comisiei centrale de admitere poate dispune înlocuirea oricăreia dintre persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere despre care ia cunoştinţă în mod direct sau în baza unor sesizări că ar fi săvârşit sau intenţionează să săvârşească fapte care sunt de natură a afecta corectitudinea sau transparenţa concursului de admitere sau prin care s-au încălcat atribuţiile, obligaţiile şi interdicţiile stabilite în prezenta metodologie-cadru sau în metodologia de admitere.
    (5) În cazuri justificate, preşedintele Comisiei centrale de admitere poate dispune înlocuirea persoanelor aflate în situaţiile prevăzute la alin. (4) sau, după caz, poate solicita directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să dispună înlocuirea persoanelor în cauză din componenţa comisiilor de concurs.
    (6) Înlocuirea persoanelor implicate în organizarea şi desfăşurarea concursului nu înlătură răspunderea penală, disciplinară, administrativă sau patrimonială a acestora.

    ART. 50
    În termen de 10 zile de la finalizarea concursului de admitere, procesul-verbal final şi concluziile privind rezultatele concursului de admitere se trimit la Direcţia management resurse umane din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

    ART. 51
    Candidaţii declaraţi „Admis“ în urma concursului de admitere desfăşurat în baza prezentei metodologii-cadru dobândesc statutul de elev al SNPAP şi sunt şcolarizaţi în condiţiile reglementate prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi în conformitate cu condiţiile şi standardele aplicabile învăţământului preuniversitar militar.

    ART. 52
    (1) Candidaţilor prezenţi la concursul de admitere li se eliberează, la cerere, o adeverinţă din care rezultă perioada de participare la concurs.
    (2) Candidaţii declaraţi „Admis“ sunt informaţi de către unităţile care i-au recrutat cu privire la stagiul de iniţiere şi începerea anului şcolar.

    ART. 53
    (1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii-cadru, directorul SNPAP aprobă Metodologia de admitere în SNPAP.
    (2) Metodologia de admitere prevăzută la alin. (1) poate fi modificată şi completată anual, în termen de 30 de zile de la publicarea hotărârii Guvernului privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat din anul şcolar următor, dar nu mai târziu de data la care se publică anunţul privind admiterea în SNPAP.
    (3) Prezenta metodologie-cadru şi metodologia de admitere se postează pe pagina de internet a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a SNPAP şi se pun în aplicare începând cu sesiunea de admitere în SNPAP organizată pentru anul şcolar 2021-2022.

    ART. 54
    Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezenta metodologie-cadru.

    ANEXA 1

    la metodologia-cadru^1
    ^1 Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016.
    CERERE DE ÎNSCRIERE
    (model)
    Unitatea ......................
    Nr. ............./.....................
             Aprob.
    Directorul unităţii,
    ...........................
    Codul individual atribuit .....................
    Domnule director,
    Subsemnatul(a), ...................................., fiul (fiica) lui ...................... şi al (a) ....................., născut(ă) la data de ..................... în localitatea......................................, judeţul (sectorul) ....................., cetăţenia ....................., naţionalitatea ....................., cu domiciliul (reşedinţa) în localitatea ....................................., judeţul (sectorul) ....................., telefon ....................., posesor (posesoare) al (a) B.I./C.I. seria ........ nr. ..................... eliberat(ă) de ..................... la data de ....................., absolvent(ă)/elev(ă) în ultimul an al (a) liceului ..........................................., curs de ......................................., de profesie ....................................., salariat(ă) la .........................................., starea civilă ....................., cu serviciul militar ....................., la arma ....................., trecut(ă) în rezervă cu gradul ........................................., vă rog să îmi aprobaţi înscrierea la concursul de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, sesiunea ........................................., pentru locurile scoase la concurs, conform opţiunii de înscriere exprimate mai jos:
    Opţiunea: ...............................................................................................................................................................................

    NOTĂ:
    SE COMPLETEAZĂ ÎN FUNCŢIE DE SPECIALIZAREA/SPECIALIZĂRILE SCOASĂ/SCOASE LA CONCURS PRIN ANUNŢUL DE CONCURS.

    Am luat cunoştinţă de condiţiile de recrutare, selecţionare şi participare la concursul de admitere, drepturile şi obligaţiile ce îmi revin pe perioada şcolarizării în situaţia în care voi fi declarat(ă) „Admis“.
    Semnătura candidatului ................................
    Prin completarea prezentei cereri înţeleg că informaţiile furnizate de către mine reprezintă date cu caracter personal în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), care vor fi prelucrate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, unitatea penitenciară de care am fost recrutat, precum şi de către Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, în scopul îndeplinirii formalităţilor de înscriere la concurs, desfăşurarea tuturor etapelor şi probelor de concurs, inclusiv prin publicarea pe site-ul instituţiei a numelui, prenumelui, rezultatelor probelor, precum şi pentru prelucrările necesare realizării formalităţilor ulterioare de angajare, conform legii.
    Semnătura candidatului ...........................
    Mi s-a adus de asemenea la cunoştinţă că, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679, beneficiez de următoarele drepturi: dreptul la informare (art. 13, 14, 34), dreptul de acces al persoanei vizate (art. 15), dreptul la rectificare (art. 16), dreptul la ştergerea datelor - „dreptul de a fi uitat“ (art. 17), dreptul la restricţionarea prelucrării (art. 18), dreptul la notificare privind rectificarea sau ştergerea datelor cu caracter personal sau restricţionarea prelucrării (art. 19), dreptul la portabilitatea datelor (art. 20), dreptul la opoziţie (art. 21), dreptul de a nu face obiectul unei decizii individuale automatizate, inclusiv crearea de profiluri (art. 22), dreptul de a depune o plângere la o autoritate de supraveghere (art. 77), dreptul de a mă adresa justiţiei (art. 79).
    Semnătura candidatului ............................
    De asemenea, prin prezenta cerere am luat cunoştinţă şi îmi exprim acordul cu privire la înregistrarea audiovideo a prestaţiei mele cu ocazia parcurgerii probei de verificare a aptitudinilor fizice din cadrul concursului de admitere, cunoscând faptul că înregistrările astfel obţinute se păstrează la sediul şcolii pe un termen de 6 luni de la finalizarea concursului de admitere în cadrul căruia au fost realizate.
    Semnătura candidatului ...................
    Declar pe propria răspundere, cunoscând prevederile Codului penal referitoare la infracţiunea de fals în declaraţii, următoarele:
    a) am luat cunoştinţă de prevederile metodologiei menţionate mai sus, respectiv condiţiile de înscriere şi consecinţele prezentării de înscrisuri false, declararea în fals sau omisiunea declarării unor aspecte de interes pentru procesul de recrutare;
    Semnătura candidatului ...................

    b) nu am antecedente penale sau nu sunt în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
    Semnătura candidatului ...................

    c) nu am fost exmatriculat(ă) pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ sau de formare profesională;
    Semnătura candidatului ...................

    d) am avut întotdeauna un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;
    Semnătura candidatului ...................

    e) nu am fost niciodată sancţionat(ă) contravenţional sau administrativ pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, ultraj contra bunelor moravuri, scandaluri şi nu am săvârşit alte fapte care să denote un comportament social necorespunzător în familie, la locul de muncă, în instituţii de învăţământ sau de pregătire profesională sau în societate;
    Semnătura candidatului ...................

    f) nu am făcut niciodată şi nu fac parte din grupări de crimă organizată sau trafic de droguri ori alte grupări infracţionale;
    Semnătura candidatului ...................

    g) nu am fost agent sau colaborator al organelor de securitate şi nici al vreunui serviciu de informaţii;
    Semnătura candidatului ...................

    h) nu mi-au încetat raporturile de serviciu dintr-o funcţie publică, din motive disciplinare, în ultimii 5 ani;
    Semnătura candidatului ...................

    i) nu deţin grad militar sau profesional, în activitate sau în rezervă, superior gradului de agent de penitenciare;
    Semnătura candidatului ...................

    j) precizez că nu fac parte din niciun partid, nicio organizaţie politică sau grupare interzisă de lege ori care promovează idei şi interese contrare ordinii constituţionale şi statului de drept;
    Semnătura candidatului ...................

    k) am fost informat(ă) şi sunt de acord cu efectuarea de verificări asupra persoanei, activităţii şi comportamentului meu, cunoscând că, în situaţia în care vor rezulta aspecte contrare celor declarate în prezenta cerere ori incompatibilităţi determinate de neîndeplinirea cumulativă a condiţiilor de recrutare, rezultatele obţinute la concursul de admitere vor fi anulate, iar eu nu voi fi înmatriculat(ă) în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, chiar dacă rezultatele obţinute la admitere permit acest lucru. Dacă o asemenea situaţie se va constata după înmatriculare, am fost informat(ă) şi accept că urmează să fiu exmatriculat(ă) sau să îmi înceteze calitatea de elev şi să suport cheltuielile de şcolarizare;
    Semnătura candidatului ...................

    l) am fost informat(ă) şi sunt de acord cu efectuarea de verificări de securitate prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, cu modificările şi completările ulterioare, pentru determinarea eventualelor elemente de incompatibilitate privind accesul la informaţii secrete de stat;
    Semnătura candidatului ...................

    m) menţionez că am luat cunoştinţă că prin efectuarea de verificări asupra persoanei, activităţii şi comportamentului meu se înţelege efectuarea de verificări în cazierul judiciar şi de verificări asupra activităţii şi comportamentului meu de către personalul din unitatea penitenciară care m-a recrutat, care vor fi consemnate în nota de cunoaştere;
    Semnătura candidatului ...................

    n) am fost informat(ă) cu privire la codul individual atribuit;
    Semnătura candidatului ...................

    o) am fost informat(ă) şi sunt de acord să respect condiţiile de şcolarizare stabilite în cadrul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, ca instituţie de învăţământ preuniversitar militar.
    Semnătura candidatului ...................


    Mă oblig ca, în situaţia nepromovării unei probe eliminatorii sau a concursului, să mă prezint în maximum 30 de zile de la susţinerea probei (probelor) la Biroul resurse umane şi formare profesională din cadrul ....................................................................... pentru a ridica documentele depuse de mine, în caz contrar acestea urmând a fi arhivate.
    Declar, susţin şi semnez după ce am luat cunoştinţă de întregul conţinut şi am completat şi semnat personal datele din prezenta cerere.
    Data ...........................................
    Semnătura ......................................

    ANEXA 2

    la metodologia cadru^1
    ^1 Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016.
    BORDEROU
    de verificare a dosarului de înscriere

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele, prenumele tatălui şi prenumele candidatului │
│..................................................................│
├──────────────────────────────────┬────────┬──────────┬───────────┤
│ │ │ │Rezultatul │
│DOCUMENTUL │Existent│Inexistent│verificării│
│ │ │ │Admis/ │
│ │ │ │Respins │
├─────┬────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│Număr│Denumire/Conţinut │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│1. │Cererea de înscriere │ │ │ │
├─────┼─────────┬──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │actului de │ │ │ │
│ │ │identitate │ │ │ │
│ │ │(buletin/carte de │ │ │ │
│ │ │identitate/carte │ │ │ │
│ │ │de identitate │ │ │ │
│ │ │provizorie/ │ │ │ │
│ │ │paşaport) - vârsta│ │ │ │
│ │ │minimă este de 18 │ │ │ │
│ │ │ani │ │ │ │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │certificatului de │ │ │ │
│ │ │naştere │ │ │ │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │documentelor care │ │ │ │
│ │Copii │atestă schimbarea │ │ │ │
│2. │ale: │numelui, dacă este│ │ │ │
│ │ │cazul │ │ │ │
│ │ ├──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │livretului │ │ │ │
│ │ │militar, dacă este│ │ │ │
│ │ │cazul (Persoanele │ │ │ │
│ │ │care deţin grad │ │ │ │
│ │ │militar sau │ │ │ │
│ │ │profesional, în │ │ │ │
│ │ │activitate sau în │ │ │ │
│ │ │rezervă, superior │ │ │ │
│ │ │gradului de agent │ │ │ │
│ │ │de poliţe │ │ │ │
│ │ │penitenciară nu se│ │ │ │
│ │ │pot înscrie la │ │ │ │
│ │ │concurs.) │ │ │ │
├─────┼─────────┴──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│3. │Curriculum vitae model │ │ │ │
│ │european │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │Diploma de bacalaureat │ │ │ │
│ │(copie) sau adeverinţa care │ │ │ │
│ │atestă absolvirea liceului │ │ │ │
│ │cu diplomă de bacalaureat │ │ │ │
│ │pentru candidaţii care au │ │ │ │
│ │absolvit în anul │ │ │ │
│ │desfăşurării concursului, pe│ │ │ │
│ │care să fie specificate │ │ │ │
│4. │media şi notele obţinute la │ │ │ │
│ │examenul de bacalaureat. În │ │ │ │
│ │cazul în care candidatul │ │ │ │
│ │urmează cursurile unei │ │ │ │
│ │instituţii de învăţământ │ │ │ │
│ │superior, acesta va prezenta│ │ │ │
│ │adeverinţa care să ateste │ │ │ │
│ │existenţa diplomei de │ │ │ │
│ │bacalaureat. │ │ │ │
├─────┼─────────┬──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Existentă pentru │ │ │ │
│ │ │fiecare an de │ │ │ │
│ │Foaia │studiu │ │ │ │
│5. │matricolă├──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │(copie) │Media generală la │ │ │ │
│ │ │purtare pentru │ │ │ │
│ │ │fiecare an de │ │ │ │
│ │ │studiu, minimum 8 │ │ │ │
├─────┼─────────┼──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Încheiată de către│ │ │ │
│ │ │medicul unităţii │ │ │ │
│ │Fişa │cu menţiunea „Apt/│ │ │ │
│6. │medicală │Inapt“, conform │ │ │ │
│ │tip │ordinului │ │ │ │
│ │ │ministrului │ │ │ │
│ │ │justiţiei în │ │ │ │
│ │ │vigoare │ │ │ │
├─────┼─────────┴──────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│7. │Adeverinţa medicală │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │Acordul scris al │ │ │ │
│8. │candidatului în vederea │ │ │ │
│ │obţinerii cazierului │ │ │ │
│ │judiciar │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │Aviz psihologic eliberat de │ │ │ │
│ │Serviciul psihologia │ │ │ │
│9. │personalului din cadrul │ │ │ │
│ │Administraţiei Naţionale a │ │ │ │
│ │Penitenciarelor │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│ │Chitanţa privind achitarea │ │ │ │
│ │taxei de participare la │ │ │ │
│ │concurs/Adeverinţa eliberată│ │ │ │
│10. │de organele competente că │ │ │ │
│ │este scutit de plata taxei │ │ │ │
│ │de participare la concurs │ │ │ │
│ │(după caz) │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────┼────────┼──────────┼───────────┤
│11. │2 fotografii color, mărimea │ │ │ │
│ │2,5/3 cm │ │ │ │
└─────┴────────────────────────────┴────────┴──────────┴───────────┘

    Comisia de selecţie a dosarelor:
    Preşedinte: ....................................................................
                                          (numele şi prenumele, semnătura)
    Membri: ..........................................................................
                                         (numele şi prenumele, semnătura)
    ........................................................................................
                                          (numele şi prenumele, semnătura)

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Rezultatul verificării dosarului: Admis/Respins │
│Motivaţia în cazul respingerii: │
│.......................................................................................................................................│
│.......................................................................................................................................│
│.......................................................................................................................................│
│.......................................................................................................................................│
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    ANEXA 3

    la metodologia-cadru^1
    ^1 Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016.
    Nr. .............. din ..............
     PROCES-VERBAL
     cu rezultatele obţinute de către candidaţii înscrişi la concursul de admitere, sesiunea ......................................., în urma selectării dosarelor de înscriere
    Comisia formată din: preşedinte ............................................................................. (numele şi prenumele),
    membri: ........................................................ (numele şi prenumele) şi ................................... (numele şi prenumele),

    constituită în baza ........................, în perioada ............................ a efectuat selectarea dosarelor de concurs ale candidaţilor înscrişi la concursul de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, rezultatele fiind următoarele:

┌────┬──────────────────────────────────────────────┐
│ │Unitatea care a recrutat candidatul │
├────┼────────────┬──────────┬───────────┬──────────┤
│ │Numele, │ │Rezultatul │ │
│Nr. │prenumele │Cod │verificării│ │
│crt.│tatălui │individual│„Admis“/ │Observaţii│
│ │şi prenumele│ │„Respins“ │ │
│ │candidatului│ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴──────────┴───────────┴──────────┘

    Comisia de selecţie a dosarelor:
    Preşedinte: ....................................................................
                                     (numele şi prenumele, semnătura)
    Membri: .........................................................................
                                     (numele şi prenumele, semnătura)
    .......................................................................................
                                     (numele şi prenumele, semnătura)

    ANEXA 4

    la metodologia-cadru^1
    ^1 Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016.
    Nr. ............../..............
                   Aprob.
          Directorul unităţii,
    ...................................
    TABEL NOMINAL
    cu candidaţii înscrişi la concursul de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire
    a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, declaraţi „Admis“ în urma selectării dosarelor de concurs

┌────┬────────────┬──────────┬───────┬────────┬───────────┬──────────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │Aprecierea │Observaţii│
│ │Numele, │ │ │ │ │dosarului │(dacă este│
│ │prenumele │ │Numărul│Codul │Media │candidatului │scutit │
│Nr. │tatălui şi │Codul │şi │numeric │generală │„Admis“/„Respins“ │de plata │
│crt.│prenumele │individual│seria │personal│obţinută la│(conform anexei │taxei │
│ │candidatului│ │BI/CI │ │bacalaureat│nr. 3 │de │
│ │ │ │ │ │ │la │admitere) │
│ │ │ │ │ │ │metodologia-cadru)│ │
├────┼────────────┼──────────┼───────┼────────┼───────────┼──────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────┼────────┼───────────┼──────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────┼────────┼───────────┼──────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴──────────┴───────┴────────┴───────────┴──────────────────┴──────────┘

    Comisia de selecţie a dosarelor:
    Preşedinte: ........................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura)
    Membri: .............................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura)
    ...........................................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura)
    ...........................................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura)
    Secretar: ....................................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura)

    ANEXA 5

    la metodologia-cadru^1
    ^1 Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016.
    BORDEROU
    cu rezultatele obţinute la contravizita medicală de către candidaţii din grupa ......................................

┌────┬─────────┬──────────┬────────┬──────────┬──────────┬───────────┬────┬───┬──────────┬───┬────┬────┬────────┬─────────────────────┬────────────┐
│ │ │ │ │ │Fişa │ │ │ │ │IMC│ │ │Decizia │Inapt │ │
│Nr. │Numele şi│Codul │ │Actul de │medicală/ │Data │G │I │Perimetrul│= G│TA │ │comisiei├────────┬────────────┤Semnătura │
│crt.│prenumele│individual│Unitatea│identitate│Adeverinţa│consemnării│(Kg)│(m)│toracic │/I^│mmHg│Puls│medicale│Nr. │ │candidatului│
│ │ │ │ │ │medicală │fişei │ │ │ │2 │ │ │(Apt/ │paragraf│Diagnosticul│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Inapt) │barem │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┼────┼───┼──────────┼───┼────┼────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┼────┼───┼──────────┼───┼────┼────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┼────┼───┼──────────┼───┼────┼────┼────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴──────────┴────────┴──────────┴──────────┴───────────┴────┴───┴──────────┴───┴────┴────┴────────┴────────┴────────────┴────────────┘

    Comisia pentru contravizita medicală:
    Preşedinte: ................................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura şi parafa)
    Membri: .....................................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura şi parafa)
    ...................................................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura şi parafa)
    ...................................................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura şi parafa)
    Secretar: ...........................................................................................
                               (gradul profesional, numele, prenumele, semnătura şi parafa)

    ANEXA 6

    la metodologia-cadru^1
    ^1 Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016.
    LEGITIMAŢIA DE CONCURS
    (model)

┌────────────────────────────────────────┐
│Şcoala Naţională de Pregătire a │
│Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna │
│LEGITIMAŢIE DE CONCURS │
│Nr. .......................... │
│Nume │
│....................................... │
│Prenume tată ...........................│
│Prenume │
│.................................. │
│Unitatea │
│................................... │
│C.I. Seria ............ Nr. │
│.............. │
│CNP │
│........................................│
│Semnătură preşedinte │
│.......................... │
└────────────────────────────────────────┘


    ANEXA 7

    la metodologia-cadru
    NORME DE CONDUITĂ
    pentru personalul implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere

    Norme generale de conduită
    1. Persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere au, pe toată durata acestuia, următoarele obligaţii generale:
    a) să ia cunoştinţă pe bază de semnătură şi să respecte întocmai prevederile metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere;
    b) să informeze imediat, în scris, preşedintele Comisiei centrale de admitere referitor la neregulile de orice fel constatate personal ori despre care iau cunoştinţă, precum şi despre orice încercare de influenţare exercitată asupra lor în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere;
    c) să poarte în mod obligatoriu ecusoane personalizate corespunzătoare nivelului de acces în spaţiile de lucru ale comisiilor sau în cele pentru desfăşurarea probelor de concurs;
    d) să aibă un comportament civilizat faţă de candidaţi şi faţă de celelalte persoane cu care intră în contact pe timpul concursului;
    e) să manifeste solicitudine şi implicare în soluţionarea legală a cererilor candidaţilor sau a celorlalte persoane implicate în organizarea şi desfăşurarea concursului;
    f) să informeze preşedintele Comisiei centrale de admitere cu privire la nerespectarea normelor de conduită de către candidaţi sau a celor de deontologie profesională de către personalul implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului;
    g) să respecte confidenţialitatea datelor personale ale candidaţilor sau ale personalului implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului, precum şi a celorlalte date care nu sunt de interes public referitoare la concursul de admitere;
    h) să respecte ierarhia instituţională şi cea instituită la nivelul comisiilor de concurs;
    i) să manifeste grijă în utilizarea obiectelor, materialelor şi dotărilor aparţinând unităţii sau puse la dispoziţie pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere.

    2. Personalului implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere îi este strict interzis:
    a) să divulge sau să favorizeze în orice fel divulgarea conţinutului testelor-grilă sau a soluţiilor acestora;
    b) să înlocuiască, să modifice, să sustragă sau să distrugă grile de concurs sau orice altfel de înscrisuri întocmite în cadrul concursului de admitere;
    c) să permită sau să favorizeze accesul persoanelor neautorizate în spaţiile destinate probelor de concurs, în spaţiile destinate comisiilor şi în zonele interzise accesului liber, semnalizate corespunzător;
    d) să iniţieze, să accepte sau să faciliteze acţiuni sau intenţii de fraudă sau alte acţiuni care prejudiciază corectitudinea concursului de admitere;
    e) să intervină sau să accepte intervenţia altor persoane pentru favorizarea unor candidaţi sau pentru fraudarea concursului;
    f) să pătrundă, să permită accesul sau să deţină telefoane mobile ori alte obiecte interzise în sălile de lucru ale comisiilor, în sălile de susţinere a probelor ori în alte zone în care acestea sunt interzise.


    Norme de conduită pentru membrii comisiilor de concurs
    3. Membrii comisiilor de concurs au următoarele atribuţii şi obligaţii speciale:
    a) să îşi desfăşoare activitatea strict în spaţiul pus la dispoziţie pentru comisia din care fac parte;
    b) să lucreze numai în plen, iar la sfârşitul programului de lucru să încuie şi să sigileze ferestrele şi uşile încăperilor de lucru în prezenţa tuturor membrilor comisiei respective;
    c) să intre în sălile de lucru numai cu materialele bibliografice stabilite prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, fiind interzis orice alt tip de manual sau sursă de documentare;
    d) să predea preşedintelui Comisiei centrale de admitere telefoanele mobile şi orice alte obiecte interzise în perioada de lucru a comisiilor; în intervalele de timp în care se elaborează subiectele şi baremele de corectare, precum şi atunci când se corectează lucrările scrise, acestea vor fi păstrate în dulap încuiat şi sigilat.

    4. Membrilor comisiilor de concurs le este strict interzis:
    a) să intre în sala de lucru a comisiilor cu subiecte/itemi de evaluare concepute anterior sau în afara sălii de lucru;
    b) să copieze, să transcrie ori să transmită în orice fel date din compunerea subiectelor de concurs sau să le scoată în orice mod în afara sălii de lucru ori să permită, să faciliteze ori să instige alte persoane să recurgă la astfel de activităţi;
    c) să încalce regulile stabilite de către preşedintele Comisiei centrale de admitere sau de către preşedintele comisiei de concurs în care sunt repartizaţi cu privire la interdicţia părăsirii unităţii de învăţământ în timpul etapei de concepere a subiectelor şi de desfăşurare a probei scrise, precum şi cele referitoare la protecţia şi confidenţialitatea subiectelor.


    Norme de conduită pentru personalul de evaluare şi notare
    5. Membrii Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă au următoarele atribuţii şi obligaţii speciale:
    a) se adresează candidaţilor şi colegilor în mod ferm şi civilizat;
    b) verifică cu atenţie datele înscrise de către candidaţi pe tipizatele de răspuns şi existenţa elementelor de siguranţă pentru acestea, respectiv existenţa semnăturii preşedintelui Comisiei centrale de admitere şi a ştampilei de concurs;
    c) asigură supravegherea comportamentului candidaţilor pe timpul desfăşurării probei scrise şi identifică orice încălcarea a normelor de ordine şi disciplină stabilite pentru buna şi corecta desfăşurare a probei şi dispun de îndată măsuri pentru restabilirea normalităţii;
    d) identifică orice fraudă sau tentativă de fraudă sau situaţii în care candidaţii comunică între ei şi le soluţionează prin eliminarea din concurs a candidatului în cauză;
    e) efectuează evaluarea lucrărilor candidaţilor numai dacă sunt desemnaţi corectori şi numai a lucrărilor candidaţilor repartizaţi de către preşedintele Comisiei centrale de admitere subcomisiei de corectare în care sunt numiţi;
    f) evaluează şi notează lucrările numai în prezenţa candidatului martor şi a celui de-al doilea membru al subcomisiei de corectare în care este numit;
    g) evaluează şi notează cu atenţie lucrările repartizate şi respectă cu stricteţe etapele acestei proceduri, respectiv etapa de validare a răspunsurilor şi anulare a celor completate în mod necorespunzător, etapa de numărare a răspunsurilor corecte şi completate corespunzător pe tipizatul de răspuns şi etapa finală de calculare a notei obţinute de către candidat, inclusiv acordarea punctului din oficiu;
    h) semnează toate documentele de concurs conform prevederilor metodologiei de admitere: instructaje, procese- verbale, tipizate de concurs;
    i) anulează lucrările transcrise de către candidaţi la momentul distribuirii tipizatului nou;
    j) manifestă corectitudine, cinste şi responsabilitate în îndeplinirea tuturor sarcinilor primite în cadrul concursului de admitere.

    6. Membrilor Comisiei de evaluare şi notare a lucrărilor la proba scrisă le este interzis:
    a) să încalce dispoziţiile preşedintelui Comisiei centrale de admitere, metodologia de admitere şi prezentele norme de conduită;
    b) să comunice candidaţilor soluţii pentru rezolvarea subiectelor de concurs;
    c) să permită candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul în timpul desfăşurării probei de concurs sau să încerce fraudarea acesteia;
    d) să permită candidaţilor să intre în sălile de concurs având asupra lor obiecte interzise prin metodologia-cadru;
    e) să accepte din partea candidaţilor cadouri, bani, bunuri sau promisiuni ale unor astfel de beneficii;
    f) să intre în sala de concurs având asupra lor instrumente de scris de culoare albastră sau să efectueze orice altfel de înscris pe tipizatele de răspuns ale candidaţilor, cu excepţia celor prevăzute de metodologia de concurs a se efectua cu culoare roşie;
    g) să falsifice rezultatul evaluării tipizatelor de răspuns prin validarea răspunsurilor completate necorespunzător, afectarea notei prin numărarea incorectă a răspunsurilor, înscrierea altei note decât cea rezultată din evaluarea corectă a lucrării;
    h) să distrugă, să piardă, să deterioreze sau să înstrăineze formulare de răspuns, completate, anulate sau necompletate.

    7. Răspunderea penală nu exclude răspunderea disciplinară, administrativă sau patrimonială, dacă prin fapta sa persoana implicată în organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere încalcă cu vinovăţie atribuţiile, obligaţiile şi interdicţiile stabilite în prezenta metodologie sau de către preşedintele Comisiei centrale de admitere.
    8. Răspunderea patrimonială pentru personalul implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului se angajează în următoarele situaţii:
    a) pentru pagubele produse cu vinovăţie în patrimoniul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna sau al altei instituţii în cadrul căreia sunt organizate şi se desfăşoară probe de concurs;
    b) pentru nerestituirea în termenul legal a sumelor ce s-au acordat necuvenit, pentru personalul didactic nominalizat în cadrul comisiilor de concurs.


    ANEXA 8

    la metodologia-cadru^1
    ^1 Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016.
    CONTRACT
    Nr. …../SNTOBC/…….
    privind activităţile desfăşurate de către cadrele didactice din cadrul
    Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, numite în comisiile de verificare
    a cunoştinţelor pentru concursul de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire
    a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, sesiunea ...................
    Având în vedere prevederile:
    - Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
    – Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Hotărârii Guvernului nr. 257/2005 privind înfiinţarea pe lângă Ministerul Justiţiei a unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, aprobată prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.917/C/2021,
    – deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de numire a comisiilor de concurs,

    cele două părţi mai jos menţionate au convenit să încheie prezentul contract.
    ART. 1
    Părţile contractului
    a) Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare (denumită în prezentul contract SNPAP), cu sediul în str. Tiseşti nr. 137, Târgu Ocna, judeţul Bacău, telefon/fax 0234/344151, cod fiscal RO 4278060, cont deschis la Trezoreria Oneşti, reprezentată prin .................. - director, în calitate de beneficiar, pe de o parte,
    şi

    b) Dl/Dna .........................., domiciliat(ă) în localitatea ...................., str. ...................... nr. ....., bl. ....., posesor/posesoare al/a CI seria ..... nr. ............, CNP ......................., cont IBAN ........................., deschis la ............................, cadru didactic potrivit Adeverinţei nr. ...................., eliberată de către ......................, în calitate de cadru didactic numit în comisia de verificare a cunoştinţelor la .............................................., din cadrul concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, sesiunea ..........................,

    ART. 2
    Obiectul contractului
    2.1. Obiectul contractului constă în realizarea de către cadrul didactic numit la art. 1 lit. b) a activităţilor specifice pentru desfăşurarea concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna - sesiunea ................., potrivit prevederilor Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, aprobată prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.917/C/2021, în condiţiile stabilite de către beneficiar, constând în elaborarea testelor-grilă şi baremelor de corectare şi notare, conform bibliografiei puse la dispoziţie de către beneficiar, în condiţii de confidenţialitate.
    2.2. Pentru activităţile arătate la pct. 2.1, cadrul didactic furnizor va fi remunerat în regim „plata cu ora“, fără a beneficia de decontarea sau compensarea altor drepturi (de transport, cazare, diurnă, masă etc.).

    ART. 3
    Durata contractului
    Prezentul contract se încheie pentru perioada cuprinsă între data de .................... şi data de ...................., perioadă în care se vor desfăşura probele de concurs ce necesită prezenţa cadrului didactic.

    ART. 4
    Încetarea contractului
    4.1. Prezentul contract încetează de drept la expirarea perioadei contractuale, adică la data de ........................, fără alte formalităţi.
    4.2. Prezentul contract nu poate înceta înainte de termenul stipulat decât în situaţii obiective, care nu ţin de voinţa părţilor.

    ART. 5
    Preţul contractului
    5.1. Pentru activităţile prestate în cadrul concursului de admitere, plata cadrului didactic se va realiza în regim „plata cu ora“, în baza fişelor de pontaj întocmite de către secretariatul Comisiei centrale de admitere şi aprobate de către preşedintele acesteia, luându-se în considerare, după caz, salariul de bază brut lunar, indemnizaţia de încadrare brută lunară sau salariul funcţiei de bază brut lunar în care este încadrat cel în cauză, fără a depăşi timpul de lucru stabilit la art. 6.
    5.2. Plata pentru finalizarea activităţilor prevăzute la art. 2 va fi efectuată în termen de 60 de zile de la data finalizării concursului.
    5.3. Plata preţului se face prin depunere în contul bancar indicat de cadrul didactic.

    ART. 6
    Timpul de lucru
    6.1. Programul zilnic este stabilit de către preşedintele Comisiei centrale de admitere conform volumului şi complexităţii activităţilor planificate, fără a se depăşi un total de 40 de ore pe săptămână.

    ART. 7
    Obligaţiile şi interdicţiile cadrului didactic
    7.1. Cadrul didactic are următoarele obligaţii:
    a) să respecte întocmai prevederile Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, aprobată prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.917/C/2021, şi să îşi asume, sub semnătură, respectarea acesteia, inclusiv a normelor de conduită stabilite prin metodologie;
    b) să furnizeze serviciile prevăzute la art. 2 cu respectarea prevederilor legale incidente şi în conformitate cu instrucţiunile primite de la beneficiar, numai în timpul de lucru şi în condiţiile stabilite de către acesta;
    c) să utilizeze baza materială pusă la dispoziţie de beneficiar (computere, periferice IT etc.) cu respectarea strictă a indicaţiilor acestuia şi să manifeste grijă în utilizarea obiectelor, materialelor şi dotărilor aparţinând unităţii sau puse la dispoziţie pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere;
    d) să remedieze orice deficienţă semnalată de către beneficiar cu privire la activităţile din cadrul comisiei de verificare a cunoştinţelor în care este numit şi în termenul fixat pentru aceasta;
    e) să îşi desfăşoare activitatea strict în spaţiul pus la dispoziţie pentru comisia din care face parte;
    f) să informeze imediat, în scris, preşedintele Comisiei centrale de admitere referitor la neregulile de orice fel constatate personal ori despre care ia cunoştinţă, precum şi despre orice încercare de influenţare exercitată asupra lui în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere;
    g) să poarte în mod obligatoriu ecuson personalizat corespunzător nivelului de acces în spaţiile de lucru ale comisiilor sau în cele pentru desfăşurarea probelor de concurs;
    h) să informeze preşedintele Comisiei centrale de admitere cu privire la nerespectarea normelor de conduită sau a celor de deontologie profesională de către personalul implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului;
    i) să respecte confidenţialitatea datelor personale ale candidaţilor sau ale personalului implicat în organizarea şi desfăşurarea concursului, precum şi a celorlalte date care nu sunt de interes public referitoare la concursul de admitere;
    j) să respecte ierarhia instituţională şi cea instituită la nivelul comisiilor de concurs;
    k) să se prezinte la sediul beneficiarului pentru îndeplinirea obligaţiilor din prezentul contract, având asupra sa materialele bibliografice stabilite prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi comunicate de către beneficiar, şi să intre în sălile de lucru numai cu acestea, fiind interzis orice alt tip de manual sau sursă de documentare;
    l) să predea preşedintelui Comisiei centrale de admitere telefoanele mobile şi orice alte obiecte interzise în perioada de lucru a comisiilor, în intervalele de timp în care se elaborează subiectele şi baremele de corectare, precum şi atunci când se corectează lucrările scrise şi să accepte ca acestea să fie păstrate în dulap încuiat şi sigilat;
    m) să informeze preşedintele comisiei în cazul în care constată existenţa unor înscrieri, semnături sau a altor semne distinctive care ar permite identificarea unor lucrări;
    n) să accepte cazarea în interiorul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, în spaţii corespunzătoare puse la dispoziţie gratuit de către beneficiar, în intervalul cuprins între începerea etapei de elaborare a testelor-grilă şi până la afişarea baremelor de corectare şi notare a acestora, în perioadele în care comisia din care face parte nu lucrează;
    o) să păstreze deplina confidenţialitate a subiectelor elaborate, a punctajelor şi a altor informaţii din cadrul comisiei în care este nominalizat, cel puţin până la data când aceste informaţii vor fi făcute publice de către beneficiar sau numai cu acordul beneficiarului;
    p) să cesioneze către beneficiar toate drepturile patrimoniale de autor aferente serviciului prestat pentru o perioadă nelimitată, în mod exclusiv, preţul cesiunii fiind inclus în preţul contractului definit la art. 5;
    q) să respecte normele privind accesul în sediul beneficiarului şi în spaţiile destinate activităţii comisiei în care a fost nominalizat şi să se supună controlului specific asupra persoanei, bagajelor şi mijloacelor de transport la accesul în unitate şi ori de câte ori este solicitat de către preşedintele Comisiei centrale de admitere.

    7.2. Cadrului didactic îi este strict interzis:
    a) să divulge sau să favorizeze în orice fel divulgarea conţinutului testelor-grilă sau a soluţiilor acestora;
    b) să înlocuiască, să modifice, să sustragă sau să distrugă grile de concurs sau orice altfel de înscrisuri întocmite în cadrul concursului de admitere;
    c) să permită sau să favorizeze accesul persoanelor neautorizate în spaţiile destinate probelor de concurs, în spaţiile destinate comisiilor şi în zonele interzise accesului liber, semnalizate corespunzător;
    d) să iniţieze, să accepte sau să faciliteze acţiuni sau intenţii de fraudă sau alte acţiuni care prejudiciază corectitudinea concursului de admitere;
    e) să intervină sau să accepte intervenţia altor persoane pentru favorizarea unor candidaţi sau pentru fraudarea concursului;
    f) să pătrundă, să permită accesul sau să deţină telefoane mobile ori alte obiecte interzise în sălile de lucru ale comisiei în care îşi desfăşoară activitatea ori în alte zone în care acestea sunt interzise;
    g) să desigileze sau să încerce desigilarea colţurilor secretizate ale lucrărilor, această activitate fiind atributul exclusiv al Comisiei centrale de admitere, care poate efectua această operaţiune numai după corectare şi notare, conform metodologiei de admitere;
    h) să intre în sala de lucru a comisiilor cu grile concepute anterior sau în afara sălii de lucru;
    i) să copieze, să transcrie ori să transmită în orice fel date din grilele de concurs sau să le scoată în orice mod în afara sălii de lucru ori să permită, să faciliteze ori să instige alte persoane să recurgă la astfel de activităţi;
    j) să efectueze înscrisuri de orice fel pe grilele de răspuns pe care le corectează.

    7.3. Cadrul didactic nu poate subcontracta furnizarea serviciilor către o terţă persoană, în perioada menţionată.
    7.4. Se interzice cadrului didactic utilizarea, pe întreaga durată a activităţilor prestate, a oricăror mijloace de comunicare şi/sau de stocare a informaţiei, în alte condiţii decât cele aprobate expres de către beneficiar.
    7.5. Se interzice cadrului didactic să intre în legătură directă sau indirectă cu reprezentanţii mass-mediei pe întreaga durată de desfăşurare a concursului de admitere. fără acordul beneficiarului.

    ART. 8
    Obligaţiile beneficiarului
    Beneficiarul are următoarele obligaţii:
    a) să aducă la cunoştinţa cadrului didactic, pe bază de semnătură, prevederile Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, aprobată prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 3.917/C/2021, inclusiv normele de conduită prevăzute la anexa nr. 7 la metodologia-cadru;
    b) să coordoneze activitatea comisiei în care a fost numit cadrul didactic;
    c) să indice cadrului didactic bibliografia în baza căreia se elaborează testele-grilă şi baremele de corectare şi notare;
    d) să pună la dispoziţia cadrului didactic spaţiu de lucru şi dotările corespunzătoare, precum şi spaţiu de cazare cu titlu gratuit, în interiorul instituţiei, pentru perioadele în care comisia nu lucrează;
    e) să asigure spaţii de păstrare corespunzătoare pentru telefoanele mobile şi celelalte obiecte aparţinând cadrului didactic, pe timpul cât acestea sunt predate preşedintelui Comisiei centrale de admitere;
    f) să remunereze cadrul didactic pentru serviciile furnizate, după îndeplinirea obiectului contractului şi a obligaţiilor cadrului didactic, în condiţiile art. 5-7 din prezentul contract;
    g) să calculeze şi să vireze contribuţiile sociale şi impozitul pe venit, conform prevederilor Codului fiscal.


    ART. 9
    Răspunderea contractuală
    9.1. În caz de neîndeplinire, de îndeplinire parţială sau necorespunzătoare a obligaţiilor contractului de către cadrul didactic, acesta va plăti despăgubiri beneficiarului în valoare de .............................. .
    9.2. În caz de neîndeplinire, de îndeplinire parţială sau necorespunzătoare a obligaţiilor contractului de către beneficiar, acesta va plăti cadrului didactic daune-interese, calculate în temeiul art. 3 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr. 43/2012, cu completările ulterioare, egale cu dobânda legală penalizatoare (nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României plus 4 puncte procentuale/pe zi de întârziere) aplicată asupra valorii sumelor neachitate.
    9.3. Răspunderea contractuală nu exclude răspunderea materială sau penală, după caz.

    ART. 10
    Forţa majoră
    10.1. Forţa majoră este constatată de o autoritate competentă.
    10.2. Forţa majoră exonerează părţile contractante de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toată perioada în care aceasta acţionează.
    10.3. Îndeplinirea contractului va fi suspendată în perioada de acţiune a forţei majore, dar fără a prejudicia drepturile ce li se cuveneau părţilor până la apariţia acesteia.
    10.4. Partea contractantă care invocă forţa majoră are obligaţia de a notifica celeilalte părţi, imediat şi în mod complet, producerea acesteia şi de a lua orice măsuri care îi stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor.

    ART. 11
    Litigii
    11.1. Eventualele litigii care se pot naşte din prezentul contract sau în legătură cu executarea acestuia, inclusiv cele referitoare la validitatea, interpretarea, executarea sau desfiinţarea lui, vor fi soluţionate pe cale amiabilă.
    11.2. În situaţia în care părţile nu convin pe cale amiabilă asupra soluţionării, litigiile vor fi soluţionate de instanţa de judecată competentă.

    ART. 12
    Legea aplicabilă contractului
    Contractul va fi interpretat conform legilor din România.

    ART. 13
    Comunicări
    13.1. Orice comunicare între părţi referitoare la îndeplinirea prezentului contract trebuie să fie realizată şi transmisă în scris, într-o formă ce poate fi citită, reprodusă şi înregistrată.
    13.2. Orice document scris trebuie înregistrat atât în momentul transmiterii, cât şi în momentul primirii.
    13.3. Orice comunicare între părţi trebuie să conţină precizări cu privire la elementele de identificare ale contractului (cel puţin titlul şi numărul, data contractului), precum şi ale părţilor.
    13.4. Comunicările între părţi se pot face prin mijloace electronice de comunicare sau, ca excepţie, prin alte mijloace decât cele electronice.

    ART. 14
    Dispoziţii finale
    14.1. Toate clauzele prezentului contract reprezintă voinţa părţilor, fiind acceptate în mod expres de părţi conform Codului civil.
    14.2. Părţile au înţeles să încheie astăzi, ......................, prezentul contract, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

    Beneficiar,
    Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna
    Cadrul didactic,
    Numele şi prenumele

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016