Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA din 4 februarie 2010  speciala de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2010, pentru absolventii din promotiile anterioare anului 2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA din 4 februarie 2010 speciala de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2010, pentru absolventii din promotiile anterioare anului 2010

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 5 martie 2010
METODOLOGIA din 4 februarie 2010
specialã de organizare şi desfãşurare a examenului de bacalaureat - 2010, pentru absolvenţii din promoţiile anterioare anului 2010
EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETÃRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 5 martie 2010


I. Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Absolvenţii învãţãmântului liceal din promoţiile anterioare anului 2010, indiferent de forma de învãţãmânt, care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul sã susţinã examenul naţional de bacalaureat în anul 2010 în sesiunile speciale organizate conform anexei nr. 1 la ordin.
(2) Absolvenţii învãţãmântului liceal din promoţiile anterioare anului 2010 care s-au înscris la examenul de bacalaureat 2010 în perioada 14-18 decembrie 2009 au dreptul, de asemenea, sã susţinã probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului de bacalaureat în prima perioadã prevãzutã în anexa nr. 1 la <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 privind aprobarea Calendarului examenului de bacalaureat - 2010, a Metodologiei de organizare şi desfãşurare a examenului de bacalaureat - 2010, precum şi a Atribuţiilor membrilor comisiilor de bacalaureat.
(3) Fiecare absolvent din promoţiile anterioare anului 2010 poate participa la cel mult douã sesiuni de bacalaureat în anul 2010.
(4) Candidaţii menţionaţi la alin. (2), care au ales sã susţinã probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului de bacalaureat în prima perioadã prevãzutã în anexa nr. 1 la <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 , nu mai au dreptul sã le susţinã în prima perioadã prevãzutã în anexa nr. 1 la ordin.
ART. 2
(1) Candidaţii proveniţi din unitãţile de învãţãmânt de stat şi din unitãţile de învãţãmânt particular acreditate au dreptul sã susţinã examenul de bacalaureat, fãrã taxã, de cel mult douã ori. Prezentãrile ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.
(2) Candidaţii proveniţi din unitãţile de învãţãmânt particular autorizate sã funcţioneze provizoriu vor susţine examenul de bacalaureat, cu taxã, în centrele de examen stabilite de inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti.
(3) Taxele de examen menţionate la alin. (1) şi (2) sunt cele stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului (M.E.C.T.S.) pentru anul şcolar 2009-2010.
ART. 3
(1) Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunile de bacalaureat organizate începând cu anul 2003 pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii menţionaţi, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
(2) Elevii care, în una dintre clasele a IX-a-a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de cãtre M.E.C.T.S. au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisã de examen la disciplina la care au obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximã. Lista concursurilor/olimpiadelor şcolare internaţionale recunoscute de cãtre M.E.C.T.S. se publicã pe site-ul M.E.C.T.S. pânã la începerea sesiunii speciale de bacalaureat organizate pentru elevii din clasa a XII-a/a XIII-a participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfãşoarã în perioada sesiunii normale de bacalaureat.
(3) Recunoaşterea/Echivalarea probelor se face de cãtre directorul unitãţii respective, în urma solicitãrii scrise a candidatului şi a prezentãrii dovezilor privind obţinerea premiului la concursul/olimpiada internaţionalã. Documentele menţionate se depun, în momentul înscrierii, la secretariatul unitãţii de învãţãmânt.

II. Coordonarea organizãrii şi desfãşurãrii examenului de bacalaureat
ART. 4
Coordonarea pe plan naţional, judeţean/al municipiului Bucureşti, în unitãţile de învãţãmânt liceal, în centrele de examen, în centrele zonale de evaluare şi în centrele de contestaţii a modului de organizare şi desfãşurare a examenului de bacalaureat este asiguratã de comisiile constituite conform prevederilor cap. II din anexa nr. 2 la <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 .
ART. 5
Atribuţiile membrilor comisiilor menţionate la art. 4 sunt prevãzute în anexa nr. 3 la <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 .

III. Înscrierea candidaţilor din promoţiile anterioare anului 2010
ART. 6
(1) La examenul de bacalaureat 2010, organizat în conformitate cu prezenta metodologie, se pot înscrie candidaţii din promoţiile anterioare care nu s-au prezentat sau care nu au promovat examenul de bacalaureat.
(2) Elevii români care au studiat în strãinãtate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai dupã echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţã stabilite de M.E.C.T.S., prin Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.
(3) Candidaţii proveniţi din învãţãmântul particular autorizat sã funcţioneze provizoriu se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat judeţeanã/a municipiului Bucureşti.
(4) Înscrierea candidaţilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişã-tip informatizatã, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevãzutã în calendarul examenului, de cãtre secretariatul unitãţii de învãţãmânt pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia (certificat de naştere şi, dupã caz, de cãsãtorie, un act de identitate, foaia matricolã, adeverinţã cu notele la probele pentru care se solicitã recunoaşterea notelor).
(5) În situaţia schimbãrii domiciliului în altã localitate, menţionatã ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învãţãmânt de acelaşi profil, stabilitã de comisia de bacalaureat judeţeanã din judeţul în care se aflã noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisã numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia generalã educaţie timpurie, şcoli, performanţã şi programe.
ART. 7
(1) Candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiuni anterioare de bacalaureat organizate începând cu anul 2003 şi care solicitã recunoaşterea unor probe promovate în aceste sesiuni vor prezenta la înscriere şi o adeverinţã, eliberatã de unitatea de învãţãmânt absolvitã, din care sã reiasã rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat în sesiunile menţionate. Adeverinţa va preciza, pentru fiecare sesiune, disciplina susţinutã şi nota obţinutã la fiecare dintre probe. În cazul în care candidatul nu s-a prezentat la una/la mai multe probe sau a fost eliminat din examen, acest lucru va fi menţionat în adeverinţã. Adeverinţa va fi semnatã de directorul şi de secretarul unitãţii de învãţãmânt absolvite şi va purta ştampila acesteia.
(2) Recunoaşterea probelor promovate în sesiunile anterioare se face în conformitate cu prevederile alin. (1), dupã cum urmeazã:
a) proba oralã de limba şi literatura românã se echivaleazã cu proba A) de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã;
b) proba oralã de limba şi literatura maternã se echivaleazã cu proba B) de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba maternã, în cazul elevilor care au urmat studiile liceale într-o limbã a minoritãţilor naţionale;
c) proba oralã susţinutã la una dintre limbile moderne de circulaţie internaţionalã studiate în liceu se echivaleazã cu proba C) de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã în liceu;
d) proba scrisã la limba şi literatura românã se echivaleazã cu proba E) a) - probã scrisã la limba şi literatura românã;
e) proba scrisã la limba şi literatura maternã se echivaleazã cu proba E) b) - probã scrisã la limba şi literatura maternã;
f) proba scrisã susţinutã în sesiunile anterioare la oricare dintre probele d), e) sau f), la matematicã, respectiv istorie, se echivaleazã cu proba E) c), definitã conform prezentei metodologii;
g) proba scrisã susţinutã la una dintre disciplinele fizicã, chimie, biologie, informaticã, respectiv geografie, filozofie, logicã şi argumentare, economie, psihologie şi sociologie, în cadrul probelor d), e) sau f) din sesiunile anterioare, se echivaleazã cu proba E) d), definitã conform prezentei metodologii.
(3) Recunoaşterea probelor menţionate la alin. (2) lit. f) şi g) promovate în sesiunile anterioare se face doar dacã disciplinele susţinute coincid cu disciplinele pe care absolvenţii promoţiei 2010 au dreptul sã le susţinã în cadrul examenului de bacalaureat 2010, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea absolvite.
ART. 8
(1) Recunoaşterea unora dintre probele promovate în sesiunile anterioare, pentru sesiunea curentã, este condiţionatã de solicitarea scrisã de recunoaştere a probelor promovate în sesiunile menţionate la art. 3, care se face în momentul înscrierii pentru una dintre sesiunile anului 2010. Candidaţii vor preciza în fişa de înscriere probele şi disciplinele corespunzãtoare la care doresc sã li se recunoascã rezultatele obţinute în sesiunile menţionate la art. 3. În fişa de înscriere se specificã, de asemenea, probele pe care solicitã sã le susţinã, respectiv disciplina pe care doresc sã o susţinã la fiecare probã, precum şi tipul de subiect pentru disciplina respectivã.
(2) Nedepunerea cererii de recunoaştere a uneia dintre probele promovate într-o sesiune anterioarã conduce la prescrierea dreptului de a solicita recunoaşterea notei iniţiale. În cazul în care candidatul a susţinut, în sesiuni succesive, aceeaşi probã, la o eventualã nouã cerere de recunoaştere a probei respective i se va recunoaşte ultima notã obţinutã la aceastã probã.
ART. 9
Directorii unitãţilor de învãţãmânt liceal centralizeazã opţiunile şi transmit situaţia comisiilor de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti pânã la data de 27 mai 2010.
ART. 10
(1) Documentele de înscriere pentru examenul de bacalaureat (tabele, fişe-tip informatizate, documente în care se consemneazã participarea la probele de evaluare a competenţelor şi, dupã caz, rezultatele obţinute la acestea), pentru candidaţii din seriile anterioare anului 2010, se depun la centrul de examen la care este arondatã unitatea de învãţãmânt, de cãtre directorul şi secretarul acesteia, conform unei programãri stabilite de comisia de bacalaureat judeţeanã/a municipiului Bucureşti.
(2) De corectitudinea datelor transmise centrului de examen rãspunde directorul unitãţii de învãţãmânt la care candidaţii au absolvit cursurile liceale.

IV. Conţinutul examenului de bacalaureat şi stabilirea probelor
ART. 11
(1) Disciplinele de studiu la care se organizeazã probele pentru examenul de bacalaureat pentru absolvenţii din promoţiile anterioare anului 2010 sunt cele prevãzute de <>Legea nr. 384/2009 privind aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 97/2009 pentru modificarea <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 şi stabilite la cap. V din anexa nr. 2 la <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 :
A) probã de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã;
B) probã de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba maternã, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbã a minoritãţilor naţionale;
C) probã de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal;
D) probã de evaluare a competenţelor digitale;
E) probe scrise de evaluare a competenţelor formate pe durata învãţãmântului liceal, dupã cum urmeazã:
a) probã scrisã la limba şi literatura românã - probã comunã pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializãrile;
b) probã scrisã la limba şi literatura maternã - probã comunã pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializãrile, care au urmat studiile liceale într-o limbã a minoritãţilor naţionale;
c) o probã scrisã, diferenţiatã în funcţie de filierã, profil şi specializare, dupã cum urmeazã:
(i) matematicã - pentru profilul real din filiera teoreticã, pentru toate profilurile din filiera tehnologicã şi pentru profilul militar şi profilul pedagogic - specializarea învãţãtori-educatoare, din filiera vocaţionalã;
(ii) istorie - pentru profilul umanist din filiera teoreticã şi pentru toate profilurile şi specializãrile din filiera vocaţionalã, cu excepţia celor menţionate la lit. c) pct. (i);
d) o probã scrisã la care elevul poate opta, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse în urmãtoarele douã grupe:
(i) fizicã, chimie, biologie sau informaticã - pentru profilul real din filiera teoreticã, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologicã şi pentru profilul militar din filiera vocaţionalã;
(ii) geografie, filosofie, logicã şi argumentare, economie, psihologie şi, dupã caz, sociologie - pentru profilul umanist din filiera teoreticã, pentru profilul servicii din filiera tehnologicã şi pentru toate profilurile şi specializãrile din filiera vocaţionalã, cu excepţia celui menţionat la lit. d) pct. (i).
(2) Programele disciplinelor de examen sunt cele aprobate prin <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.508/2009 privind disciplinele şi programele pentru examenul de bacalaureat - 2010.
(3) Candidaţii pot alege pentru probele scrise cuprinse la lit. E) d) una dintre disciplinele studiate în liceu din lista menţionatã la alin. (1) pentru fiecare filierã/profil/specializare/ calificare profesionalã.
(4) Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor digitale şi lingvistice, precum şi pentru probele scrise sunt elaborate în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfãşurare a examenului de bacalaureat - 2010, aprobatã prin <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 .
ART. 12
(1) Pentru candidaţii proveniţi din promoţiile anterioare anului 2010, se face asimilarea specializãrii absolvite cu una dintre specializãrile/calificãrile profesionale în vigoare pentru promoţia curentã.
(2) Pentru filiera teoreticã, promoţiile de la învãţãmânt de zi de pânã în anul 2002 inclusiv ori de la învãţãmânt seral sau cu frecvenţã redusã de pânã în anul 2003 inclusiv, asimilarea specializãrilor se face astfel:


┌──────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Specializare │Specializare asimilatã │ Profilul/filiera actuale │
├──────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Limbi moderne │Filologie │ Umanist/filiera teoreticã │
│Limbi clasice │ │ │
├──────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Istorie - │Ştiinţe sociale │ Umanist/filiera teoreticã │
│ştiinţe sociale │ │ │
├──────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Matematicã - │Matematicã - │ Real/filiera teoreticã │
│fizicã │informaticã │ │
├──────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│Fizicã - chimie │Ştiinţe ale naturii │ Real/filiera teoreticã │
│Chimie - biologie │ │ │
└──────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



(3) Pentru filierele tehnologicã şi vocaţionalã, asimilarea specializãrilor se face de cãtre comisia de bacalaureat judeţeanã/a municipiului Bucureşti, dupã analiza comparativã a planurilor-cadru parcurse de candidat şi a planurilor-cadru în vigoare pentru absolvenţii promoţiei 2010.
ART. 13
Pentru candidaţii care solicitã recunoaşterea/ echivalarea probelor conform prevederilor art. 3 şi 7 din prezenta metodologie, comisia din centrul de examen înregistreazã în catalogul electronic notele obţinute la probele pe care candidaţii le-au susţinut în sesiunile anterioare, respectiv notele echivalate pentru disciplinele la care candidaţii au obţinut premii la concursurile/olimpiadele şcolare internaţionale şi pentru care aceştia au solicitat recunoaşterea în sesiunea respectivã. Înregistrarea în catalogul electronic a acestor note se face pe baza adeverinţelor/dovezilor depuse de candidaţi la înscriere. Adeverinţele/dovezile rãmân ca anexã la forma tipãritã a catalogului electronic şi se pãstreazã permanent. Notele recunoscute din sesiunile anterioare sau echivalate se marcheazã în catalogul electronic, precizându-se într-o notã de subsol cã au fost obţinute în sesiunile anterioare sau cã au fost echivalate.
ART. 14
Elevii care promoveazã, pe parcursul învãţãmântului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţionalã pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi strãine, respectiv examene cu recunoaştere europeanã pentru certificarea competenţelor digitale au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere şi conform metodologiei aprobate prin <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.794/2009 privind aprobarea metodologiilor de recunoaştere şi echivalare a rezultatelor obţinute la examene cu recunoaştere internaţionalã pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi strãine şi la examene cu recunoaştere europeanã pentru certificarea competenţelor digitale cu probele de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal, respectiv de evaluare a competenţelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat.

V. Organizarea şi desfãşurarea probelor şi evaluarea candidaţilor
ART. 15
Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, precum şi probele scrise din cadrul sesiunilor examenului de bacalaureat - 2010 la care participã absolvenţii din promoţiile anterioare anului 2010 se organizeazã şi se desfãşoarã conform prevederilor cap. VI din anexa nr. 2 la <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 .
ART. 16
Evaluarea candidaţilor proveniţi din promoţiile anterioare anului 2010 la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, precum şi la probele scrise se organizeazã şi se desfãşoarã conform prevederilor cap. VII din anexa nr. 2 la <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 .

VI. Stabilirea rezultatelor finale şi rezolvarea contestaţiilor
ART. 17
(1) Examenul naţional de bacalaureat se considerã promovat de cãtre absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare anului 2010 care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) au susţinut sau le-au fost echivalate: proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limbã maternã, proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã în liceu, precum şi proba de evaluare a competenţelor digitale, prevãzute în <>Legea nr. 384/2009 ;
b) au susţinut sau le-au fost echivalate toate probele scrise prevãzute în <>Legea nr. 384/2009 şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) au obţinut, la probele scrise precizate la lit. b), cel puţin media 6.
(2) Absolvenţii din promoţiile anterioare anului 2010 care pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior, conform prevederilor art. 3, care au susţinut sau şi-au echivalat probele de certificare a competenţelor lingvistice şi digitale şi pentru care prin recunoaşterea probelor scrise promovate în sesiunile anterioare ale examenului de bacalaureat este îndeplinitã condiţia ca media generalã sã fie cel puţin 6, sunt consideraţi promovaţi.
ART. 18
Pentru rezolvarea contestaţiilor la probele scrise se aplicã prevederile cap. VIII din anexa nr. 2 la <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 .

VII. Documente de examen şi acte de studii
ART. 19
(1) În urma promovãrii examenului de bacalaureat, absolventului i se elibereazã diploma de bacalaureat.
(2) Diplomele de bacalaureat se completeazã cu datele din catalogul electronic numai de cãtre secretarii liceelor la care absolvenţii au promovat ultima clasã şi vor fi semnate de cãtre aceştia şi de cãtre preşedintele comisiei din centrul de examen, în termen de cel mult 10 zile de la terminarea examenului de bacalaureat. Pe diplome se aplicã ştampila unitãţii de învãţãmânt la care candidatul a absolvit ultima clasã de liceu.
(3) În cazuri justificate, diplomele pot fi semnate de cãtre preşedintele comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de bacalaureat.
(4) Pentru candidaţii care au susţinut examenul de bacalaureat în alt centru de examen decât candidaţii din unitatea de învãţãmânt absolvitã, inclusiv pentru cei care au susţinut bacalaureatul în alt judeţ, completarea diplomei se face de cãtre secretarul unitãţii de învãţãmânt la care candidatul a absolvit ultima clasã de liceu, în baza extrasului din forma tipãritã a catalogului electronic primit de la centrul de examen la care candidatul a susţinut bacalaureatul. Diploma va fi semnatã de secretarul unitãţii de învãţãmânt la care candidatul a absolvit clasa a XII-a/a XIII-a şi de cãtre preşedintele din centrul de examen la care candidatul a susţinut probele.
ART. 20
(1) Absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare anului 2010 care au participat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã primesc un certificat care atestã nivelul de competenţã lingvisticã. Certificatul va avea în anexã suplimentul descriptiv al competenţelor/descrierea detaliatã a competenţelor lingvistice.
(2) Eliberarea certificatului menţionat la alin. (1) nu este condiţionatã de participarea la probele B), C), D), de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba maternã, de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã în liceu, respectiv de evaluare a competenţelor digitale, ori de promovarea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat.
(3) Pentru absolvenţii din promoţiile anterioare anului 2010 cãrora le-a fost echivalatã proba oralã la limba şi literatura românã promovatã într-o sesiune anterioarã anului 2010 nu se elibereazã certificatul care atestã nivelul de competenţã lingvisticã.
ART. 21
(1) Absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare anului 2010 care au participat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba maternã primesc un certificat care atestã nivelul de competenţã lingvisticã. Certificatul va avea în anexã suplimentul descriptiv al competenţelor/descrierea detaliatã a competenţelor lingvistice.
(2) Eliberarea certificatului menţionat la alin. (1) nu este condiţionatã de participarea la probele A), C), D), de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã, de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã în liceu, respectiv de evaluare a competenţelor digitale, ori de promovarea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat.
(3) Pentru absolvenţii din promoţiile anterioare anului 2010 cãrora le-a fost echivalatã proba oralã la limba şi literatura maternã promovatã într-o sesiune anterioarã anului 2010 nu se elibereazã certificatul care atestã nivelul de competenţã lingvisticã.
ART. 22
(1) Absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare anului 2010 care au participat la proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã în liceu primesc un certificat care atestã nivelul de competenţã lingvisticã. Certificatul va avea în anexã suplimentul descriptiv al competenţelor/descrierea detaliatã a competenţelor lingvistice.
(2) Eliberarea certificatului menţionat la alin. (1) nu este condiţionatã de participarea la probele A), B), D), de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã sau în limba maternã, respectiv de evaluare a competenţelor digitale, ori de promovarea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat.
(3) Pentru absolvenţii din promoţiile anterioare anului 2010 cãrora le-a fost echivalatã proba oralã la limba modernã promovatã într-o sesiune anterioarã anului 2010 nu se elibereazã certificatul care atestã nivelul de competenţã lingvisticã.
ART. 23
(1) Absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare care au participat la proba de evaluare a competenţelor digitale primesc un certificat. Certificatul va conţine punctajul obţinut şi nivelul corespunzãtor acestuia, stabilit conform prezentei metodologii, şi va avea în anexã suplimentul descriptiv al competenţelor/descrierea detaliatã a competenţelor.
(2) Eliberarea certificatului menţionat la alin. (1) nu este condiţionatã de participarea la probele A), B), C), de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare oralã în limba românã sau în limba maternã, respectiv de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã în liceu, ori de promovarea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat.

VIII. Dispoziţii finale
ART. 24
Pentru toate celelalte situaţii care nu sunt prevãzute în prezenta metodologie se aplicã prevederile Metodologiei de organizare şi desfãşurare a examenului de bacalaureat - 2010, aprobatã prin <>Ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii, interimar, nr. 5.507/2009 .
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016