Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA din 29 octombrie 2009  de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, din cadrul examenului de bacalaureat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA din 29 octombrie 2009 de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, din cadrul examenului de bacalaureat

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI INOVARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 781 din 16 noiembrie 2009

ART. 1
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 26 alin. (4) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, elevii care promoveazã, pe parcursul învãţãmântului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţionalã pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi strãine, numite în cele ce urmeazã examene cu recunoaştere internaţionalã, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal - proba C din cadrul examenului de bacalaureat.
(2) Recunoaşterea şi echivalarea prevãzute la alin. (1) se pot realiza pentru oricare dintre limbile strãine care au fost studiate de cãtre candidaţi pe parcursul învãţãmântului liceal.
(3) Recunoaşterea şi echivalarea prevãzute la alin. (1) se fac, la cerere, pe baza unei copii legalizate a certificatului/diplomei obţinut/obţinute în urma promovãrii unui examen cu recunoaştere internaţionalã.
ART. 2
(1) Se recunosc şi se echivaleazã rezultatele obţinute la examenele menţionate în Lista examenelor cu recunoaştere internaţionalã pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi strãine, care pot fi recunoscute şi echivalate cu proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal, din cadrul examenului de bacalaureat, prevãzutã în anexa nr. 2 la ordin.
(2) Lista examenelor cu recunoaştere internaţionalã, menţionatã la alin. (1), a fost stabilitã, dupã consultarea ambasadelor şi/sau a serviciilor culturale ale acestora, urmãrind respectarea urmãtoarelor criterii:
a) examenul evalueazã toate competenţele de comunicare generalã (receptarea textului audiat, receptarea textului citit, producerea de mesaje orale şi interacţiunea oralã, producerea de mesaje scrise) în limba respectivã;
b) examenul valideazã un nivel de competenţã lingvisticã egal sau superior nivelului B1, corespunzãtor Cadrului european comun de referinţã pentru limbi.
ART. 3
Recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la examenele cu recunoaştere internaţionalã pentru certificarea competenţelor lingvistice se realizeazã de cãtre comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, constituitã la nivelul unitãţii de învãţãmânt liceal.
ART. 4
(1) Candidaţii care solicitã recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la examenele cu recunoaştere internaţionalã depun la secretariatul unitãţii de învãţãmânt în care funcţioneazã comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale o cerere scrisã, însoţitã de o copie legalizatã a certificatului/diplomei menţionat/menţionate la art. 1 alin. (3).
(2) Depunerea documentelor menţionate la alin. (1) se face în perioada 1-14 mai pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat, respectiv în perioada 5-9 iulie pentru a doua sesiune a examenului de bacalaureat.
(3) În situaţii excepţionale, în care se înregistreazã întârzieri în eliberarea certificatului/diplomei de cãtre instituţia/organizaţia care administreazã examenul respectiv, candidaţii pot depune, în perioada menţionatã la alin. (2), o adeverinţã eliberatã de respectiva instituţie/organizaţie.
(4) În situaţiile menţionate la alin. (3), candidatul care a solicitat recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor examenului poate depune copia legalizatã a certificatului/diplomei pânã cel târziu cu 3 zile înainte de începerea probei de evaluare a competenţelor lingvistice în limbi strãine - proba C din cadrul sesiunii respective de bacalaureat.
ART. 5
Pentru recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la examenele cu recunoaştere internaţionalã, comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale parcurge, în mod obligatoriu, pentru fiecare candidat, urmãtoarele etape:
a) verificã faptul cã limba pentru care se solicitã echivalarea rezultatelor obţinute la un examen cu recunoaştere internaţionalã a fost studiatã de candidat pe parcursul învãţãmântului liceal;
b) verificã dacã examenul pentru care se solicitã recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor este inclus în lista menţionatã la art. 2 şi dacã sunt îndeplinite condiţiile minimale pentru recunoaştere, menţionate în listã;
c) verificã dacã existã copia legalizatã a certificatului/diplomei, ca anexã a cererii scrise de recunoaştere şi echivalare depuse de candidat;
d) pentru certificatele pe care este menţionat un termen de valabilitate, verificã dacã data la care se finalizeazã proba de evaluare a competenţei lingvistice - proba C din cadrul sesiunii respective a examenului de bacalaureat - se încadreazã în termenul de valabilitate precizat pe certificat/diplomã.
ART. 6
(1) În cazul candidaţilor pentru care sunt îndeplinite toate condiţiile menţionate la art. 5 lit. a)-d), comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale decide recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la examenul cu recunoaştere internaţionalã cu proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal - proba C din cadrul examenului de bacalaureat.
(2) În cazul candidaţilor pentru care cel puţin una dintre condiţiile menţionate la art. 5 lit. a)-d) nu este îndeplinitã, comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale decide respingerea cererii de recunoaştere şi echivalare a rezultatelor obţinute la examenul cu recunoaştere internaţionalã cu proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal - proba C din cadrul examenului de bacalaureat.
ART. 7
(1) Procedura descrisã la art. 5 şi rezultatele finale ale acesteia, stabilite conform art. 6, se consemneazã într-un proces-verbal, semnat de preşedintele, secretarul şi membrii comisiei.
(2) Procesul-verbal cuprinde, sub formã de tabel, urmãtoarele date: numele şi prenumele candidatului, limba strãinã şi denumirea examenului cu recunoaştere internaţionalã pentru care candidatul solicitã recunoaşterea şi echivalarea, numãrul şi data de înregistrare a cererii de recunoaştere şi echivalare, confirmarea/infirmarea faptului cã limba strãinã respectivã a fost studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal (conform registrului matricol), confirmarea/infirmarea faptului cã examenul se aflã pe lista menţionatã la art. 2, existenţa/inexistenţa copiei legalizate a certificatului/diplomei care atestã promovarea examenului, încadrarea/neîncadrarea în termenul de valabilitate, precum şi rezultatul final al procedurii - sub forma "se aprobã" sau "se respinge" cererea de recunoaştere şi echivalare. În cazul cererilor respinse, se menţioneazã explicit condiţia sau condiţiile care nu au fost îndeplinite.
(3) Procesul-verbal menţionat la alin. (1) este elaborat în douã exemplare originale.
(4) Un exemplar al procesului-verbal menţionat la alin. (1) este pãstrat la dosarul comisiei de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, iar al doilea exemplar se transmite comisiei de bacalaureat din centrul de examen la care este arondatã unitatea de învãţãmânt liceal şi devine anexã a catalogului de examen.
(5) Recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la un examen cu recunoaştere internaţionalã cu proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal - proba C din cadrul examenului de bacalaureat - se consemneazã şi în catalogul electronic.
(6) O copie a procesului-verbal menţionat la alin. (1) se afişeazã la avizierul unitãţii de învãţãmânt în care funcţioneazã comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea probei de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã - proba C din cadrul sesiunii respective a examenului de bacalaureat.
ART. 8
(1) Candidaţii cãrora li se recunosc şi li se echivaleazã, conform prevederilor prezentei metodologii, rezultatele obţinute la examene cu recunoaştere internaţionalã pentru certificarea competenţei lingvistice nu mai susţin proba C din cadrul examenului de bacalaureat.
(2) Pentru candidaţii aflaţi în situaţia precizatã la alin. (1) nu se elibereazã certificatul care atestã nivelul de competenţã lingvisticã, prevãzut de metodologia de organizare şi desfãşurare a examenului de bacalaureat.
(3) Pentru candidaţii aflaţi în situaţia precizatã la alin. (1), care promoveazã examenul de bacalaureat, se înscrie pe diploma de bacalaureat, în rubrica corespunzãtoare probei de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbã de circulaţie internaţionalã studiatã pe parcursul învãţãmântului liceal, textul: "examen .... (denumirea examenului) ......, nivel ......, recunoscut şi echivalat cu proba C".

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016