Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA din 29 mai 2008  Proiectului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului privind predarea cursului de Limba, cultura si civilizatie romaneasca in unitati de invatamant din state membre ale Uniunii Europene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA din 29 mai 2008 Proiectului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului privind predarea cursului de Limba, cultura si civilizatie romaneasca in unitati de invatamant din state membre ale Uniunii Europene

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 424 din 5 iunie 2008


I. Descrierea proiectului
Obiectivele

a) Proiectul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului privind predarea cursului de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã în unitãţi de învãţãmânt din state membre ale Uniunii Europene (Proiectul) are ca obiectiv principal predarea cursului extracurricular de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã în unitãţi de învãţãmânt din ţãri ale Uniunii Europene unde prezenţa româneascã este relevantã.
b) Cursul valorificã identitatea culturalã româneascã şi o promoveazã în contextul unei Europe multiculturale şi plurilingvistice.
c) Cursul asigurã copiilor români care locuiesc în afara graniţelor ţãrii, pe teritoriul Uniunii Europene, condiţiile necesare prezervãrii identitãţii culturale.
d) Cursul urmãreşte facilitarea reintegrãrii elevilor în sistemul de învãţãmânt românesc, în cazul revenirii lor în România.

Conţinutul
a) Cursul este structurat pe toate nivelurile de învãţãmânt preuniversitar, respectiv primar, gimnazial şi liceal, în format de douã ore pe sãptãmânã.
b) Este un curs extracurricular, opţional.
c) Se adreseazã tuturor elevilor indiferent de naţionalitate.
d) Programa cursului este aprobatã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
e) Manualele, suporturile de curs şi materialele didactice sunt asigurate de Institutul Limbii Române.
f) Cursul este predat de personal didactic calificat.
g) Selecţia personalului didactic implicat în desfãşurarea Proiectului se realizeazã prin concurs de cãtre Comisia de selecţie aprobatã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
h) Personalul didactic implicat în predarea cursului de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã este remunerat de Institutul Limbii Române, în regim plata cu ora, tariful fiind de 30,5 euro/orã brut.
i) O grupã de elevi conţine în medie 12 elevi înscrişi pe clase/vârstã/competenţe, dar nu mai puţin de 7 elevi şi nu mai mult de 24 de elevi.
j) Fiecare etapã de implementare a Proiectului se realizeazã în strânsã cooperare cu autoritãţile cu responsabilitãţi în domeniul educaţiei din ţãrile partenere.

Nivelul actual de implementare şi resursele implicate
Începând din anul şcolar 2007-2008, proiectul este implementat în unitãţi şcolare din Spania şi Italia, dupã cum urmeazã:
a) în Spania, în comunitãţile Madrid, Castilla la Mancha si Catalunya sunt implicate în proiect 22 de cadre didactice şi aproximativ 1.500 de elevi, înscrişi în 113 grupe, pentru care sunt predate în medie în fiecare lunã 972 de ore de limbã, culturã şi civilizaţie româneascã.
La cursuri sunt înscrişi şi elevi de altã origine decât românã (spanioli, ucraineni, marocani, moldoveni etc.), reprezentând aproximativ 3% din totalul elevilor înscrişi.
b) în Italia, în regiunile Lazio, Piemonte şi Veneto sunt implicate 5 cadre didactice şi aproximativ 400 de elevi, înscrişi în 22 de grupe. În medie sunt predate în fiecare lunã 198 de ore de limbã, culturã şi civilizaţie româneascã.
În anul şcolar 2008-2009 Proiectul este canalizat pe douã direcţii principale, şi anume: continuare - dezvoltare şi extindere. Continuarea dezvoltãrii se referã la sporirea numãrului de participanţi la cursul de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã, a numãrului unitãţilor şcolare în care se implementeazã Proiectul şi a numãrului de cadre didactice implicate. Extinderea Proiectului presupune implementarea sa în alte localitãţi, regiuni, respectiv state membre ale Uniunii Europene.

II. Activitãţile Proiectului

1. Elaborarea şi aprobarea documentelor necesare punerii în aplicare
2. Selecţia personalului care predã cursul de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã
3. Pregãtirea anului şcolar, formarea continuã a personalului care predã cursul de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã
4. Monitorizarea activitãţii personalului implicat în proiect
5. Evaluarea activitãţii personalului care predã cursul de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã
6. Consilierea şi sprijinirea persoanelor care predau cursul de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã
7. Elaborarea calendarului de activitãţi al Comisiei de implementare şi coordonare a Proiectului
8. Şedinţe de lucru
9. Remedierea eventualelor deficienţe şi probleme survenite în timpul derulãrii proiectului
10. Evaluarea proiectului

III. Procedura privind selecţia, încadrarea, monitorizarea şi evaluarea personalului implicat în Proiectul Ministerului, Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului privind predarea cursului de Limbã, culturã şi civilizaţie româneascã în unitãţi de învãţãmânt din state membre ale Uniunii Europene (curs LCCR)

Selecţia şi repartizarea
Selecţia personalului didactic care predã cursul LCCR se realizeazã prin concurs, de cãtre Comisia de selecţie, numitã prin ordin al ministrului, educaţiei, cercetãrii şi tineretului. Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului din România împreunã cu Institutul Limbii Române şi se desfãşoarã la sediile ambasadelor României în ţãrile partenere, conform calendarului aprobat anual prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.

1. Selecţia personalului didactic care a predat cursul LCCR în anul şcolar 2007-2008
Personalul didactic care a predat cursul în anul şcolar 2007-2008 şi care doreşte continuarea activitãţii şi în anul şcolar 2008-2009 este selectat cu prioritate de cãtre Comisia de selecţie numitã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului. Selecţia acestuia se realizeazã în urmãtoarele condiţii:
a) are calificativ minim "bine" în anul şcolar 2007-2008;
b) depune fişa de evaluare elaboratã de ministerul educaţiei, cercetãrii şi tineretului, semnatã de Comisia de evaluare, în perioada de depunere a dosarelor, conform calendarului;
c) depune cererea-tip de continuare a activitãţii, conform calendarului.
Candidaţii care îndeplinesc cumulativ aceste condiţii sunt declaraţi admişi de cãtre Comisia de selecţie numitã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului. Repartizarea se realizeazã în şedinţã publicã, în prima etapã a şedinţei publice. Şedinţa publicã reprezintã activitatea prin care Comisia de selecţie repartizeazã personalul didactic declarat admis în unitãţile şcolare propuse de autoritãţile partenere.

2. Selecţia personalului didactic care va preda cursul LCCR în anul şcolar 2008-2009
Selecţia personalului didactic care va preda cursul LCCR în anul şcolar 2008-2009 se realizeazã prin concurs.
Înscrierea la concurs se face prin depunerea unui dosar care conţine urmãtoarele documente:
- lista documentelor cuprinse în dosar;
- formularul de înscriere completat;
- curriculum vitae în format european;
- copii legalizate de pe cartea de rezidenţã sau permisul de şedere în ţara pentru care aplicã candidatul;
- copii legalizate de pe urmãtoarele acte de studii: diploma de bacalaureat, diploma de absolvire, diploma de licenţã, foaia matricolã pentru studiile universitare;
- copie de pe cartea/carnetul de muncã sau alt act doveditor privind vechimea în învãţãmânt ( dacã este cazul);
- copie de pe atestatul de grad didactic ( dacã este cazul);
- certificat medical cu menţiunea "apt de muncã".
Notã: Cazierul judiciar se va depune doar în cazul în care candidatul este admis, în termen de 30 de zile de la data şedinţei publice de repartizare.
Toate documentele enumerate sunt obligatorii. Sunt evaluate doar dosarele complete şi depuse în termenele stabilite prin calendarul afişat pe pagina web a Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului. Dosarele complete se depun la sediile ambasadelor României în ţãrile partenere, conform calendarului. Fiecare dosar primeşte la depunere un numãr de înregistrare.
Concursul constã în:
a) evaluarea dosarului;
b) interviul.

a) Evaluarea dosarului
Evaluarea dosarului, prima etapã a selecţiei, constã în acordarea unui punctaj de cãtre Comisia de selecţie, care se constituie ca parte a punctajului final. Punctajul maxim pentru dosar este de 40 de puncte, distribuite astfel:
* Acte de studii:
- diplomã de licenţã în domeniul ştiinţelor umaniste - 10 puncte;
- diplomã de licenţã în alt domeniu decât cel al ştiinţelor umaniste - 4 puncte;
- diplomã de absolvire a colegiului de institutori şi învãţãtori - 9 puncte;
- diplomã de liceu pedagogic, cu specializarea învãţãtor - 8 puncte
- diplomã de bacalaureat - 2 puncte.
Se puncteazã numai diploma cu punctajul cel mai mare.
* Grade didactice:
- gradul didactic 1 - 10 puncte;
- gradul didactic 2 - 8 puncte;
- gradul didactic definitiv - 6 puncte.
* Vechime în învãţãmânt:
- 1 punct pentru fiecare an de activitate didacticã, dar nu mai mult de 10 puncte.
* Dovada de absolvire a modulului psiho-pedagogic sau a disciplinelor corespunzãtoare acestuia (foaie matricolã sau atestat) - 10 puncte.

b) Interviul
Punctajul maxim pentru interviu este de 60 de puncte, parte a punctajului final, distribuite pe urmãtoarele probe:
- cunoaşterea Proiectului, a programei cursului LCCR - 15 puncte;
- competenţe de comunicare în limba ţãrii pentru care opteazã candidatul - 15 puncte;
- prezentarea unui proiect didactic pe o temã aleasã din curricula cursului LCCR (maximum 2 pagini) - 15 puncte;
- prezentarea unui proiect cu tema "Promovarea Limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti în ţãri ale Uniunii Europene" sau a unui proiect de deschidere interculturalã pentru unitãţi şcolare din ţara pentru care opteazã (maximum o paginã) - 15 puncte.
Susţinerea fiecãrei probe a interviului este obligatorie.
Calendarul privind selecţia persoanelor care vor preda cursul LCCR se va afişa pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
Rezultatele evaluãrii dosarului, ale interviului, precum şi rezultatele finale ale concursului se afişeazã, de asemenea, pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului. Se considerã admişi candidaţii care au dosarul complet şi au susţinut toate probele interviului.

3. Repartizarea personalului admis în urma selecţiei
Repartizarea candidaţilor admişi se realizeazã în şedinţã publicã. Şedinţa publicã cuprinde douã etape, astfel:
a) Prima etapã - repartizarea cu prioritate a candidaţilor declaraţi admişi, care îndeplinesc condiţiile pentru continuitate prevãzute la pct. 1, în ordine, astfel:
(i) în unitãţile şcolare în care au funcţionat în anul şcolar 2007-2008;
(ii) în alte unitãţi şcolare, în ordinea descrescãtoare a punctajelor obţinute la evaluarea activitãţii din anul şcolar 2007-2008.
În cazul punctajelor egale, departajarea candidaţilor se realizeazã luându-se în considerare, în ordine, urmãtoarele criterii: apropierea de domiciliu; punctajul acordat pentru acte de studii, conform pct. 2 lit. a); gradul didactic.
b) A doua etapã - repartizarea în ordinea descrescãtoare a punctajului a candidaţilor declaraţi admişi în urma selecţiei realizate în anul 2008.
În cazul punctajelor egale, departajarea candidaţilor se realizeazã luându-se în considerare, în ordine, urmãtoarele criterii: punctajul obţinut la interviu; punctajul acordat pentru acte de studii, conform pct. 2 lit. a); gradul didactic.
Persoanele declarate admise şi care au optat pentru un numãr de ore de predare a cursului LCCR sunt numite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.

IV. Monitorizarea activitãţii Proiectului
Monitorizarea activitãţii personalului didactic care predã cursul LCCR se realizeazã periodic, cel puţin de douã ori într-un an şcolar, de cãtre Comisia de implementare şi coordonare a Proiectului.
Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin Comisia de implementare şi coordonare a Proiectului, organizeazã la începutul fiecãrui an şcolar o activitate de formare a personalului didactic care predã cursul LCCR.
Situaţiile speciale apãrute în derularea Proiectului sunt soluţionate de Comisia de implementare şi coordonare a Proiectului, în colaborare cu autoritãţile responsabile din ţãrile partenere.

V. Evaluarea personalului didactic din Proiect
Personalul didactic care predã cursul LCCR este evaluat anual de cãtre Comisia de implementare şi coordonare a Proiectului, utilizând instrumentele de lucru cuprinse în anexele nr. 2-5.
Fişa de post cuprinde principalele atribuţii ale personalului didactic care predã cursul LCCR, în concordanţã cu specificul Proiectului, al activitãţii didactice şi cu sistemul de învãţãmânt din ţara partenerã (anexa nr. 2).
Raportarea tehnicã şi narativã se întocmeşte lunar de cãtre personalul didactic care predã cursul LCCR, pentru pontarea orelor efectuate în cadrul Proiectului (anexa nr. 3).
Fişa de (auto)evaluare a personalului didactic este structuratã pe unitãţi de competenţã, asociate cu indicatori de performanţã, având la bazã atribuţiile din fişa de post (anexa nr. 4).
Portofoliul profesorului reprezintã cartea de vizitã a activitãţii didactice, care permite pãstrarea materialelor şi organizarea acestora astfel încât ele sã devinã operaţionale în activitatea didacticã şi de evaluare (anexa nr. 5).
Toate instrumentele de lucru se arhiveazã la sediul Institutului Limbi Române.
Rezultatele evaluãrii se comunicã personalului implicat în Proiect, la finalul fiecãrui an şcolar.


----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016