Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA  de organizare si desfasurare a licitatiilor pentru vinzarea de actiuni    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA de organizare si desfasurare a licitatiilor pentru vinzarea de actiuni

EMITENT: FONDUL PROPRIETATII DE STAT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 119 din 7 iunie 1996
1. Licitaţia publica fãrã preselecţie este licitaţia organizatã într-o singura etapa şi la care poate participa un numãr nelimitat de ofertanţi.
2. În sensul prezentului regulament se denumesc:
* vinzator - este Fondul Proprietãţii de Stat (F.P.S.);
* cumpãrãtor - este orice persoana fizica şi/sau persoana juridicã de drept privat, romana ori strãinã, care cumpara acţiuni puse în vînzare de F.P.S. În ceea ce priveşte societãţile comerciale, persoane juridice romane, numai cele cu capital social integral privat pot cumpara acţiuni;
* societate comercialã - este societatea comercialã ale carei acţiuni sînt puse în vînzare;
* licitator - este preşedintele comisiei de licitaţie;
* licitant (ofertant) - este potenţialul cumpãrãtor admis la licitaţie.
3.F.P.S. va face anunţuri publicitare în presa interna - într-o publicaţie de raspindire nationala şi într-o publicaţie de raspindire localã - cu minimum 15 zile înainte de data stabilitã pentru ţinerea licitaţiei.
Direcţia teritorialã a F.P.S. transmite anunţul publicitar conducerii societãţii comerciale, în vederea afişãrii într-un loc accesibil salariaţilor.
4. Conţinutul minim al anunţului publicitar al licitaţiei va fi:
- denumirea societãţii comerciale, sediul social, forma juridicã, capitalul social, numãrul total de acţiuni, valoarea nominalã a unei acţiuni şi structura actionariatului;
- obiectul de activitate al societãţii comerciale;
- numãrul de acţiuni puse în vînzare;
- locul de unde se pot obţine alte informaţii;
- preţul de pornire a licitaţiei (pentru pachetul de acţiuni puse în vînzare) şi facilitãţi de plata;
- data, ora şi locul ţinerii licitaţiei, precum şi ale rundelor ulterioare ale licitaţiei;
- taxa de participare la licitaţie, în suma de 200.000 lei;
- atentionare asupra necesitãţii dovedirii identitãţii şi calitãţii prin copii de pe actele şi documentele relevante sau, dupã caz, prin procura autenticã, conform formularului din anexa nr. 1.1. la prezenta metodologie.
5. Pentru desfãşurarea corespunzãtoare a licitaţiei, Consiliul de administraţie al F.P.S. numeşte comisiile de licitaţie, precum şi comisia de soluţionare a contestaţiilor cu privire la licitaţii, stabilind şi pe preşedinţii acestora.
6. Comisia de licitaţie este compusa din 3 membri şi 2 supleanţi. În cazul în care un membru al comisiei de licitaţie nu poate participa la licitaţie din cauze obiective, va fi înlocuit cu un supleant. Preşedintele şi membrii comisiei de licitaţie sînt salariaţi ai F.P.S.
Membrii comisiei de licitaţie nu pot fi acţionari, reprezentanţi ai acestora, administratori sau cenzori la societatea comercialã ale carei acţiuni se liciteaza.
De asemenea, nu pot fi membri ai comisiei de licitaţie persoane ale cãror rude şi afini pînã la gradul al patrulea inclusiv se afla într-una dintre situaţiile prevãzute în alineatul precedent.
În toate situaţiile în care un membru al comisiei de licitaţie este incompatibil, acesta se înlocuieşte cu un supleant.
Comisia de licitaţie va funcţiona numai în prezenta tuturor membrilor sãi.
7. În ziua şi la ora stabilite pentru ţinerea licitaţiei, licitatorul anunta deschiderea şedinţei de licitaţie, obiectul acesteia, face prezenta licitantilor înscrişi şi constata dacã sînt îndeplinite condiţiile legale pentru desfãşurarea licitaţiei, inclusiv cele de publicitate.
Dacã toate condiţiile legale sînt îndeplinite, licitatorul anunta modul de desfãşurare a licitaţiei.
8. Licitatorul inmineaza, spre completare, participanţilor la licitaţie cîte un formular de participare la licitaţie.
Comisia de licitaţie verifica, pe loc, formularele completate de cãtre participanţi şi copiile de pe actele doveditoare a identitãţii şi calitãţii prezentate în formularul de oferta, anexate la acesta.
Prezentarea de formulare completate incorect şi/sau lipsa copiilor anexate la acestea pentru actele care atesta identitatea, statutul ori calitatea prezentate în formularul completat da dreptul comisiei de licitaţie de a nu admite ca licitant pe participanţii respectivi.
Formularele de participare la licitaţie respinse vor fi anulate de comisia de licitaţie, facindu-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al şedinţei de licitaţie.
Modelul de formular de participare la licitaţie pentru cumpãrarea de acţiuni este prezentat în anexa nr. 1.1. la prezenta metodologie.
9. Comisia de licitaţie procedeazã astfel:
9.1. constata dacã sînt cel puţin doua oferte care satisfac concomitent urmãtoarele condiţii:
- preţul pe acţiune este mai mare sau egal cu preţul minim de începere a licitaţiei anuntat;
- se solicita cumpãrarea unui pachet de acţiuni reprezentind minimum 5% din numãrul total de acţiuni ale societãţii comerciale.
În caz contrar, închide licitaţia şi, fãrã a face o noua publicitate, organizeazã, la intervale de cîte o ora, doua noi runde de licitaţie, la care preţul de pornire a licitaţiei va fi redus cu cîte 5% din preţul iniţial de pornire a licitaţiei;
9.2. ordoneaza ofertele admise în ordinea descrescãtoare a preţului pe acţiune, în limita numãrului de acţiuni puse în vînzare de F.P.S.
Ultima oferta, în ordinea descrescãtoare a preţului pe acţiune, este acceptatã în licitaţie la preţul pe acţiune oferit, numai pentru diferenţa dintre numãrul total de acţiuni pus în vînzare şi numãrul de acţiuni insumat al celorlalte oferte acceptate (cu preţ pe acţiune superior). În acest caz se pot accepta şi oferte pentru un pachet de acţiuni mai mic de 5% .
În cazul în care preţul pe acţiune este identic la mai mulţi ofertanţi aflaţi în situaţia prevãzutã la alineatul precedent, se procedeazã astfel:
- se prefera ofertele cu plata integrala sau condiţii mai bune de plata în rate fata de cele publicate;
- se prefera ofertele pentru pachetul cel mai mare;
- comisia de licitaţie va stabili cui i se atribuie pachetul de acţiuni rãmas, ţinînd seama de interesele societãţii comerciale, cu menţionarea motivatiei în procesul-verbal.
În cazul în care un ofertant a anexat ofertei actul doveditor al calitãţii de cumpãrãtor preferat potrivit <>art. 48 din Legea nr. 58/1991 sau, dupã caz, art. 7 alin. (5) şi <>art. 22 alin. (2) din Legea nr. 55/1995 , iar oferta acestuia se încadreazã atît în condiţiile prevãzute la pct. 9.1. alin. 1 din prezenta metodologie, cît şi, dupã caz, în condiţiile prevãzute la <>art. 48 lit. b) din Legea nr. 58/1991 , oferta respectiva va fi admisã, preferenţial, înaintea celorlalte oferte ordonate conform alin. 1-3 de mai sus;
9.3. stabileşte preţul de adjudecare ca preţ mediu ponderat al ofertelor acceptate ca mai sus

SUMA (preţ oferit pentru o acţiune x numãrul de acţiuni solicitate şi
acceptate)
P = ------------------------------------------------------------------------;
a numãrul total de acţiuni acceptate*)

9.4. adjudeca fiecãrui licitant un numãr de acţiuni corespunzãtor preţului total oferit pentru acţiunile solicitate, divizat la preţul de adjudecare; se neglijeazã fracţiunile rezultate din împãrţire.
10. Dupã anunţarea cistigatorilor licitaţiei de cãtre licitator se declara închisã şedinţa de licitaţie. Se întocmeşte procesul-verbal al şedinţei de licitaţie, care se semneazã de cãtre membrii comisiei de licitaţie şi de cãtre cistigatorii licitaţiei.
Momentul adjudecãrii pachetului de acţiuni care face obiectul licitaţiei se considera data şi ora încheierii procesului-verbal al şedinţei de licitaţie.
Procesul-verbal al şedinţei de licitaţie constituie actul în baza cãruia F.P.S. va încheia contractul de vînzare-cumpãrare de acţiuni.
Procesul-verbal împreunã cu documentele privind organizarea şi desfãşurarea licitaţiei se pãstreazã la sediul F.P.S.
11. Cistigatorul licitaţiei este obligat sa semneze contractul de vînzare-cumpãrare de acţiuni cuprins în anexa nr. 1.2. la prezenta metodologie, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data procesului-verbal al şedinţei de licitaţie.
În vederea semnãrii contractului, în termenul prevãzut la alineatul precedent, cistigatorul licitaţiei este obligat sa depunã în contul vinzatorului - F.P.S. -, prevãzut la pct. (9) lit. c) din formularul de participare la licitaţie (anexa nr. 1.1. la prezenta metodologie) şi la pct. III din contract (anexa nr. 1.2. la prezenta metodologie), o garanţie în numerar, reprezentind 10% din mãrimea avansului - pentru plata în rate - sau, dupã caz, 3% din preţ - pentru plata integrala -, stabilite în condiţiile prezentei metodologii pentru pachetul de acţiuni adjudecat respectivului cîştigãtor al licitaţiei.
La semnarea contractului, cistigatorul licitaţiei va prezenta copia de pe ordinul de plata cu privire la constituirea garanţiei conform alineatului precedent.
12. Licitantii, cu excepţia cistigatorului licitaţiei, pot formula contestaţii cu privire la respectarea dispoziţiilor legale şi ale prezentei metodologii.
Contestaţiile se depun pe loc la comisia de licitaţie.
Soluţionarea contestaţiilor se face de cãtre comisia pentru soluţionarea contestaţiilor cu privire la licitaţii, în termen de 3 zile de la depunerea contestaţiei.
În cazul respingerii contestaţiilor, se definitiveaza rezultatul licitaţiei, iar termenul de 5 zile lucrãtoare prevãzut la pct. 11 alin. 1 curge de la data hotãrîrii comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor.
În cazul admiterii contestaţiilor, se anuleazã licitaţia şi se organizeazã o noua licitaţie, potrivit prezentei metodologii, în condiţiile rundei de licitaţie anulate.
13.În cazul cînd, în oricare dintre etapele de desfãşurare a licitaţiei, se prezintã un singur ofertant care solicita întregul pachet de acţiuni scos la vînzare şi care accepta în totalitate condiţiile stabilite de vinzator pentru etapa respectiva, acţiunile societãţilor comerciale vor fi vîndute prin negociere directa unicului ofertant în conformitate cu prevederile art. 8 din Normele metodologice privind vînzarea contra numerar a acţiunilor societãţilor comerciale cu capital de stat care se privatizeazã potrivit <>Legii nr. 55/1995 .
14. Cistigatorul licitaţiei care nu îşi îndeplineşte una dintre urmãtoarele obligaţii asumate potrivit prezentei metodologii, şi anume cu privire la:
- corectitudinea şi legalitatea datelor şi actelor privind identitatea şi calitatea asumate la prezentarea formularului de oferta, în situaţia unor aspecte nesesizate de comisia de licitaţie potrivit pct. 8 alin. 2 şi 3;
- plata garanţiei şi semnarea contractului în termenul prevãzut la pct. 11 (cu precizarea de la pct. 12 alin. 4), pierde calitatea de adjudecatar la expirarea termenului menţionat şi nu mai este îndreptãţit la nici o revendicare decurgind din aceasta.
15. Cistigatorul licitaţiei care nu plãteşte preţul - în cazul plãţii integrale - sau, dupã caz, avansul - în cazul plãţii în rate - în condiţiile şi la termenul prevãzute în contract (inclusiv perioada pentru care vinzatorul percepe penalizãri), ceea ce duce la desfiinţarea contractului semnat, pierde garanţia depusa, conform pct. 11 alin. 2, în favoarea F.P.S.
În caz contrar, este dator cu plata diferenţei dintre preţul sau, dupã caz, avansul, datorate conform contractului în termenul prevãzut de acesta, şi suma depusa ca garanţie la semnarea contractului.
16. Pe data publicãrii în Monitorul Oficial al României a prezentei metodologii, Regulamentul de organizare şi desfãşurare a licitaţiilor pentru vînzarea de acţiuni - anexa nr. 1 la Normele metodologice privind vînzarea, contra numerar, a acţiunilor societãţilor comerciale cu capital de stat care se privatizeazã potrivit <>Legii nr. 55/1995 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264 din 14 noiembrie 1995, îşi înceteazã aplicabilitatea.
-----------------------------
*) Numitorul nu poate fi mai mare decît numãrul total al acţiunilor puse în vînzare, conform pct. 9.2. alin. 1.

ANEXA 1.1.

FORMULAR
de participare la licitaţie pentru cumpãrarea de acţiuni ale Societãţii Comerciale .....................

(1) Numele şi prenumele participantului/Denumirea persoanei juridice participante ...................................................................
...............................................................................................................................................................
(2) Reprezentatã prin .....................................................
(delegaţie/procura autenticã)
(3) Adresa / Sediul participantului:
Strada ........................................................
Localitatea ...................................................
Codul poştal ..................................................
Ţara ..........................................................
Telefon .......................................................
Telefax .......................................................
(4) Buletin de identitate seria ....... nr. ......., eliberat de ......... la data de ......................
(în cazul participantului, persoana fizica romana)
(5) Pasaport seria .......... nr. .......................................
(6) Cetãţenia ...........................................................
(7) Numãrul de înregistrare la Registrul comerţului şi ţara de înregistrare .............................................................................
(în cazul participantului persoana juridicã)
(8) Denumirea bãncii prin care îşi desfãşoarã principalele operaţiuni ...
.............................................................................
Strada ........................................................
Localitatea ...................................................
Codul poştal ..................................................
Ţara ..........................................................
Telefon .......................................................
Telefax .......................................................
(9) Cerere de cumpãrare de acţiuni la Societatea Comercialã ..............
Subsemnatul/a ........................................................:
a) solicit ......... acţiuni, la preţul de ....... lei/acţiune, reprezentind suma totalã de .............. lei;
b) ma angajez ca, în cazul în care mi se adjudeca acţiuni în limita sumei totale de ........... lei, sa inchei cu F.P.S. contractul de vînzare-cumpãrare de acţiuni avînd cuprinsul din anexa nr. 1.2. la Metodologia de organizare şi desfãşurare a licitaţiilor pentru vînzarea de acţiuni, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data procesului-verbal al şedinţei de licitaţie;
c) cunosc şi accept prevederile metodologiei cu privire la depunerea unei garanţii în contul F.P.S. nr. ........, deschis la Banca ......., şi condiţiile de pierdere a garanţiei depuse.

Data: ...............
Semnatura: ...................

NOTA:
Participanţii la licitaţie vor depune anexat la formular urmãtoarele documente, în funcţie de identitatea şi de calitatea ofertantului:
a) persoane juridice:
- dovada achitãrii taxei de participare;
- certificatul de înmatriculare la Oficiul Registrului comerţului;
- statutul societãţii comerciale;
- bilanţul contabil pentru anul 1995 vizat de direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana sau, dupã caz, a municipiului Bucureşti şi ultima balanţa de verificare contabila lunarã;
- delegaţie sau împuternicire pentru persoana sau persoanele care participa la licitaţie;
b) persoane fizice:
- dovada achitãrii taxei de participare;
- copia de pe actul de identitate;
- copie de pe cartea de munca (în situaţia în care este fost salariat sau pensionar al societãţii comerciale care participa la licitaţie);
- procura autentificatã la notarul public (în situaţia în care o persoana fizica este reprezentatã la licitaţie printr-o alta persoana);
c) asociaţii ale salariaţilor şi membrilor conducerii (PAS):
- dovada achitãrii taxei de participare;
- statutul şi sentinta de înfiinţare a asociaţiei salariaţilor şi membrilor conducerii;
- delegaţie sau împuternicire pentru participarea la licitaţie, data de preşedintele consiliului de administraţie al asociaţiei.

ANEXA 1.2.

CONTRACT
de vînzare-cumpãrare de acţiuni
Nr. ...... din ......

I. Pãrţile:
- vinzator - F.P.S., cu sediul în Bucureşti, str. C.A. Rosetti nr. 21, sectorul 2, reprezentat prin ................................................, în baza împuternicirii nr. .........., emisã de ..............................
- cumpãrãtor (persoana fizica/persoana juridicã) ........................ date de identificare ............................................... .

II. Obiect:
- vînzarea-cumpãrarea unui numãr de .............. acţiuni, numerotate de la nr. ............ la nr. .......... inclusiv, ale Societãţii Comerciale ............ (S.A., S.R.L. etc.), cu sediul în ................................
............................................................................, adjudecate cumpãrãtorului cu ocazia licitaţiei ce s-a desfãşurat la data de .................... .

III. Preţul şi plata acestuia:
Preţul pentru acţiunile cumpãrate este de .............. lei şi se plãteşte de cãtre cumpãrãtor pînã la data de ............ în contul F.P.S. nr. ........, deschis la Banca .................................. .

IV. Alte clauze:
Cumpãrãtorul dobîndeşte dreptul de proprietate asupra acţiunilor la data plãţii preţului.
Neplata preţului pînã la data prevãzutã la pct. III duce la desfiinţarea prezentului contract, fãrã nici o somaţie.

Vinzator, Cumpãrãtor,

NOTA:
Prezentul contract se completeazã cu clauze speciale în cazul în care:
- plata preţului acţiunilor se face în rate;
- preţul de vînzare al acţiunilor reprezintã mai puţin de 70% din valoarea nominalã a acestora.

-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016