Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   MANUAL DE IDENTITATE VIZUALA din 6 ianuarie 2010  pentru instrumentele structurale 2007-2013 in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MANUAL DE IDENTITATE VIZUALA din 6 ianuarie 2010 pentru instrumentele structurale 2007-2013 in Romania

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 55 din 25 ianuarie 2010

Introducere
Actualul manual de identitate vizualã şi regulile specifice stabilite de fiecare autoritate de management se aplicã tuturor programelor operaţionale şi proiectelor finanţate din instrumente structurale*1). Dacã este cazul, autoritãţile de management pentru programele operaţionale pot stabili reguli mai detaliate, fãrã a le încãlca pe cele din acest manual.
--------
*1) Pentru programele/proiectele finanţate în cadrul obiectivului 3, prevaleazã manualele de identitate vizualã ale programelor operaţionale şi prevederile acestui manual.

Având în vedere specificitatea programelor din cadrul obiectivului "Cooperare teritorialã europeanã", reprezentatã în special prin parteneriate multilaterale, prevederile manualelor de identitate proprii acestor programe vor prevala prevederilor Manualului de identitate vizualã pentru instrumentele structurale 2007-2013 în România.
Elementele de identitate vizualã ale Uniunii Europene şi ale Instrumentelor structurale în România prezentate mai jos trebuie folosite de cãtre:
1. autoritãţile de management şi organismele intermediare/secretariatele tehnice comune (STC) responsabile de implementarea programelor operaţionale finanţate din fondurile structurale şi de coeziune;
2. beneficiarii finanţãrilor nerambursabile din fonduri structurale şi de coeziune, responsabili de implementarea proiectelor finanţate de Uniunea Europeanã.
Prevederile prezentului manual de identitate vizualã vor fi parte integrantã a contractelor de finanţare încheiate în cadrul programelor finanţate de Uniunea Europeanã între autoritãţile de management/organismele intermediare/STC şi beneficiari.
Autoritãţile de management, organismele intermediare/STC şi beneficiarii trebuie sã prevadã resursele bugetare corespunzãtoare pentru activitãţile şi produsele de informare şi comunicare.
Scopul acestui manual este acela de a prezenta:
● elementele care trebuie folosite în vederea promovãrii identitãţii vizuale a Uniunii Europene şi a instrumentelor structurale în România, inclusiv exemple grafice;
● regulile de utilizare a acestor elemente;
● situaţiile în care sunt permise excepţii de la aceste reguli.

CAP. 1
Sigle

1.1. Sigla Uniunii Europene
Sigla Uniunii Europene (UE) este un steag albastru dreptunghiular a cãrui lungime este o datã şi jumãtate mai mare decât înãlţimea.
Cele 12 stele galbene ale steagului UE, situate la intervale egale, formeazã un cerc imaginar al cãrui centru se aflã la intersecţia diagonalelor dreptunghiului (stelele sunt poziţionate asemenea cifrelor pe cadranul unui ceas). Raza acestui cerc este egalã cu o treime din înãlţimea steagului. Fiecare stea are 5 vârfuri aşezate pe circumferinţa unui cerc imaginar a cãrui razã este egalã cu 1/18 din înãlţimea steagului. Toate stelele sunt aşezate având unul dintre vârfuri dispus vertical şi îndreptat în sus şi alte douã vârfuri aşezate pe o linie care face un unghi drept cu catargul steagului. Textul UNIUNEA EUROPEANĂ face parte din siglã şi este obligatoriu.
Simbolul are urmãtoarele culori:
- Pantone Reflex Blue pentru suprafaţa steagului (descompunere CMYK: 100-70-0-20);
- Pantone Process Yellow pentru stele (descompunere CMYK: 0-14-80-0)
În cazul folosirii siglei la o culoare, se va folosi Pantone Reflex Blue, negru sau alb.
Se recomandã plasarea siglei pe un fundal alb. Dacã totuşi se foloseşte un fundal multicolor, sigla va avea un contur alb cu grosimea egalã cu 1/25 din înãlţimea dreptunghiului.

Simbolul Uniunii Europene, color

Detaliu de poziţionare a stelelor (acestea sunt aşezate având unul dintre vârfuri dispus vertical şi îndreptat în sus şi alte douã vârfuri aşezate pe o linie care face un unghi drept cu catargul steagului)

--------------
NOTĂ(CTCE)
Simbolul Uniunii Europene color şi detaliu de poziţionare a stelelor se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 4 (a se vedea imaginea asociatã).


Sigla Uniunii Europene

--------------
NOTĂ(CTCE)
Sigla Uniunii Europene, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 4-5 (a se vedea imaginea asociatã).


Exemple de reproducere incorectã a siglei Uniunii Europene:
● Emblema este rãsturnatã.
● Steluţele nu sunt dispuse vertical.
● Steluţele nu sunt corect poziţionate în cerc: trebuie sã fie aranjate la fel ca orele de pe cadranul ceasului.

--------------
NOTĂ(CTCE)
Exemplele de reproducere incorectã a siglei Uniunii Europene, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 5 (a se vedea imaginea asociatã).


1.2. Sigla Guvernului României
Guvernul României finanţeazã toate programele operaţionale şi majoritatea proiectelor cofinanţate de Uniunea Europeanã în România. Prin urmare, stema României va fi prezentã pe produsele de comunicare ale acestor programe şi proiecte, însoţitã de textul GUVERNUL ROMÂNIEI. Cele douã elemente menţionate (stema României şi textul GUVERNUL ROMÂNIEI) compun sigla care va fi folositã pe produsele de comunicare.
Stema României are urmãtoarele culori:
- Roşu CMYK: 0-100-100-0, RGB: 236-28-36;
- Galben CMYK: 0-18-100-0, RGB: 255-206-0;
- Albastru: CMYK: 100-60-0-0, RGB: 0-102-178.
În cazul folosirii siglei la o culoare, se va folosi Pantone Reflex Blue, negru sau alb.
Se recomandã plasarea siglei pe un fundal alb. Varianta negativã se poate folosi atât în cazul fundalului colorat, cât şi al fundalului negru.

Sigla Guvernului României

--------------
NOTĂ(CTCE)
Sigla Guvernului României se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 6 (a se vedea imaginea asociatã).


1.3. Sigla instrumentelor structurale în România Ministerul Finanţelor Publice a elaborat şi a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci (anexa nr. 1) sigla instrumentelor structurale în România, simbolizând cooperarea dintre România şi Uniunea Europeanã.
Sigla este compusã din steagul României şi opt dintre stelele steagului UE, înscrise într-un cerc, iar textul INSTRUMENTE STRUCTURALE 2007-2013 are caracter opţional, putând fi înlocuit cu sloganul şi/sau cu numele programului operaţional respectiv. Culorile sunt cele ale steagului României. Pentru text, fonturile folosite sunt Arial, culoarea negru. Pentru text, se acceptã şi folosirea culorii albastre, aceeaşi cu a steagului.
Sigla va fi folositã pe toate materialele de comunicare aferente programelor şi proiectelor finanţate din instrumentele structurale, împreunã cu sigla Uniunii Europene şi cu sigla Guvernului României.
Varianta color a siglei:

--------------
NOTĂ(CTCE)
Sigla instrumentelor structurale 2007-2013 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 6 (a se vedea imaginea asociatã).

Codurile de culoare folosite pentru tipar sunt, în descompunere CMYK:
Roşu: 2-94-94-0
Galben: 4-5-93-0
Albastru: 95-49-4-0
Pentru aplicaţii electronice, se vor folosi urmãtoarele culori, în descompunere RGB:
Roşu: 220-55-30
Galben: 255-245-0
Albastru: 0-90-160
Este recomandatã folosirea siglei pe fundal bleu sau fond de culoare în acord cromatic. Se va evita folosirea pe un fond de aceeaşi culoare cu una dintre culorile siglei.
În documente alb-negru, se va folosi varianta alb-negru a siglei sau varianta sa negativã:

--------------
NOTĂ(CTCE)
Sigla instrumentelor structurale 2007-2013 - varianta alb-negru se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 7 (a se vedea imaginea asociatã).


Codificarea CMYK pentru varianta alb-negru pozitiv folositã pentru tipar:
Roşu: 0-0-0-50
Galben 0-0-0-0
Albastru 0-0-0-100
Codificarea RGB pentru varianta alb-negru pozitiv folositã pentru aplicaţii electronice:
Roşu: 128-128-128
Galben: 255-245-0
Albastru: 0-90-160
Ca element grafic suplimentar, necesar pentru diferenţiere, apare linia neagrã de contur la "galben" şi la stele, cu o grosime de 0,5 puncte.

--------------
NOTĂ(CTCE)
Sigla instrumentelor structurale 2007-2013 - varianta alb-negru negativ se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 7 (a se vedea imaginea asociatã).


Codificãrile pentru varianta alb-negru negativ sunt aceleaşi cu ale variantei negative, însã "albastrul" şi stelele au contur alb cu grosimea de 0,5 puncte.
Sigla mai are o variantã color pentru utilizarea pe fundalul paginii, prezentatã mai jos.
Codurile de culoare folosite pentru tipar sunt, în descompunere CMYK:
Roşu: 3-8-6-0
Galben: 2-2-11-0
Albastru: 15-5-5-0
Pentru aplicaţii electronice, se vor folosi urmãtoarele culori, în descompunere RGB:
Roşu: 242-228-227
Galben: 255-253-229
Albastru: 229-243-255

--------------
NOTĂ(CTCE)
Sigla instrumentelor structurale 2007-2013 varianta color pentru utilizarea pe fundalul paginii se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 7 (a se vedea imaginea asociatã).


CAP. 2
Reguli generale de identitate vizualã
Proiectele şi programele cofinanţate de Uniunea Europeanã au obligaţia sã facã referire la faptul cã Uniunea Europeanã asigurã cofinanţarea pentru acestea şi de a face cunoscute activitãţile care beneficiazã de finanţare. Regulile de identitate vizualã sunt stabilite pentru a sprijini pe cât posibil beneficiarii şi autoritãţile responsabile de managementul programelor sã îşi îndeplineascã aceastã obligaţie. Ministerul Finanţelor Publice - Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale (ACIS) va fi în contact direct cu instituţiile de management şi implementare, pentru promovarea programelor, iar acestea din urmã cu beneficiarul, pentru promovarea proiectelor.
Reguli generale
2.1. În utilizarea regulilor de identitate vizualã, toate pãrţile implicate acţioneazã în spiritul parteneriatului şi al ajutorului reciproc. În consecinţã, excepţii de la aceste reguli sunt acceptate, de la caz la caz, dacã acestea se justificã, dupã consultarea ACIS de cãtre autoritãţile de management/ organismele intermediare/secretariatele tehnice comune sau, dupã caz, dupã consultarea autoritãţilor de management/ organismelor intermediare/ secretariatelor tehnice comune de cãtre beneficiari.
2.2. Steagul Uniunii Europene va fi însoţit de textul: "UNIUNEA EUROPEANĂ".
2.3. Sigla instrumentelor structurale în România va fi folositã pe materialele de promovare împreunã cu sigla Uniunii Europene şi cu sigla Guvernului României. Textul care va însoţi sigla poate fi "Instrumente structurale 2007-2013", numele şi/sau sloganul programului operaţional finanţat din instrumente structurale (de exemplu: "Investim în viitor", "POS Transport").
De exemplu:

--------------
NOTĂ(CTCE)
Sigla POS Transport se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 8 (a se vedea imaginea asociatã).

2.4. Sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României şi sigla instrumentelor structurale în România vor fi folosite pe toate materialele destinate publicului. Ca regulã generalã, nu sunt acceptate alte sigle.
Excepţii:
1. Autoritãţile de management care îşi elaboreazã sigle proprii pentru programele finanţate din instrumentele structurale le pot folosi, însã doar împreunã cu sigla UE, sigla Guvernului României şi cea a Instrumentelor structurale în România.
2. În cazul în care proiectul/programul beneficiazã şi de finanţare de la companii private sau de la alte instituţii pe durata derulãrii sale, se poate menţiona aceastã contribuţie în evenimentele publice sau pe materialele distribuite, cu includerea siglei instituţiei respective, dar numai dupã consultarea ACIS sau a autoritãţii de management.
2.5. Ordinea siglelor pe documente este urmãtoarea:
● sigla Uniunii Europene (în stânga sus);
● sigla Guvernului României va fi plasatã la mijloc, sus;
● sigla instrumentelor structurale în România va fi plasatã în colţul din dreapta sus, obligatoriu ultima din rândul de sus. În cazul în care existã o siglã a programului operaţional/proiectului, aceasta va fi aşezatã la mijloc, în partea de sus sau de jos a documentului ori conform principiilor de identitate vizualã stabilite de autoritatea de management respectivã;
● siglele celorlalte instituţii implicate pot fi amplasate sus, în partea de mijloc, sau în partea de jos a documentelor.
2.6. Siglele Uniunii Europene şi Guvernului României vor utiliza majusculele pentru denumirea instituţiilor finanţatoare/cofinanţatoare: UNIUNEA EUROPEANĂ, respectiv GUVERNUL ROMÂNIEI şi litere de titlu pentru numele fondului din care se obţine finanţare: Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European, Fondul de Coeziune.
2.7. Se va folosi denumirea întreagã a instituţiilor UE (Uniunea Europeanã, Comisia Europeanã etc.); acronimele (de exemplu: UE, CE etc.) sunt acceptate numai dacã denumirea acelor instituţii apare în text de mai multe ori şi denumirea lor întreagã a fost utilizatã cel puţin o datã.
2.8. Sintagma "Program operaţional/Proiect cofinanţat din Fondul..." se va folosi pe toate materialele destinate publicului, beneficiarilor sau potenţialilor beneficiari (cu excepţia programelor operaţionale sau a proiectelor cofinanţate din mai multe fonduri), împreunã cu afirmaţia pe care autoritatea de management care gestioneazã programul respectiv a ales-o pentru a sublinia contribuţia Comunitãţii (de preferat "Investim în viitorul tãu"). În cazul în care programul operaţional sau proiectul nu mai beneficiazã în prezent de finanţare, textul care însoţeşte sigla se va completa cu perioada de finanţare (de exemplu: Proiect cofinanţat din Fondul Social European în perioada 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2008). Dacã existã suficient spaţiu, sintagma va fi plasatã în apropierea steagului Uniunii Europene.
2.9. Mesajele publicitare în favoarea societãţilor comerciale nu sunt admise în materialele destinate publicului, produse în cadrul unui proiect cofinanţat de Uniunea Europeanã.
2.10. Autoritãţile de management vor informa în scris ACIS despre principalele activitãţi şi mijloace de informare planificate (de exemplu: campanii, comunicate de presã, clipuri audio/video, publicaţii).
2.11. Beneficiarii proiectelor finanţate din instrumente structurale au obligaţia ca la finalizarea proiectului sã informeze toate pãrţile implicate cu privire la finanţarea obţinutã şi la rezultatele proiectului, cu menţionarea programului operaţional şi a fondului din care s-a acordat cofinanţarea. Obligativitatea asigurãrii de cãtre beneficiari a publicitãţii proiectelor este prevãzutã în Regulamentul (CE) nr. 1.828/2006 al Comisiei din 8 decembrie 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune şi a Regulamentului (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã şi se aplicã oricãrui tip de proiect (lucrãri, achiziţii, asistenţã tehnicã etc.). În cazul proiectelor în care contribuţia publicã depãşeşte 500.000 euro şi în cazul în care cheltuielile cu informarea şi publicitatea sunt eligibile, beneficiarul are obligaţia de a asigura acţiuni de comunicare mai mult decât cerinţele minime obligatorii. Mijloacele de informare rãmân la alegerea beneficiarului, cu condiţia sã se pãstreze o dovadã a îndeplinirii acestei obligaţii.

CAP. 3
Reguli specifice de identitate vizualã
Mai jos sunt prezentate cerinţele care trebuie îndeplinite pentru principalele categorii de materiale de informare folosite în cadrul proiectelor cu finanţare din instrumentele structurale. Orice exceptare de la regulile stabilite mai jos se face numai în cazuri bine fundamentate şi numai cu acordul prealabil al organismului intermediar (STC)/autoritãţii de management/ ACIS*2).
---------
*2) Beneficiarii obţin acordul organismului intermediar/secretariatului tehnic comun/autoritãţii de management; organismul intermediar/secretariatul tehnic comun obţine acordul autoritãţii de management, iar autoritatea de management obţine acordul Autoritãţii pentru coordonarea instrumentelor structurale.

Ca regulã generalã, urmãtoarele produse necesitã consultarea prealabilã a organismului intermediar/secretariatului tehnic comun/autoritãţii de management/Autoritãţii pentru coordonarea instrumentelor structurale*3):
-----------
*3) Beneficiarii informeazã organismul intermediar/secretariatul tehnic comun/autoritatea de management; organismul intermediar/secretariatul tehnic comun informeazã autoritatea de management, iar autoritatea de management informeazã Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale.

1. sigla specialã;
2. conceptul pentru campaniile publice;
3. site-uri internet;
4. materiale video/audio.
3.1. Siglã specialã
Instituţiile/Organizaţiile nou-înfiinţate cu finanţare din partea Uniunii Europene sau care gestioneazã instrumente structurale îşi pot crea propriul simbol ca parte integrantã a imaginii lor.
Utilizarea acestui simbol special nu va înlocui utilizarea siglei Uniunii Europene, nici utilizarea siglei instrumentelor structurale în România.
3.2. Conceptul pentru campaniile publice
În cazul campaniilor de conştientizare, educare sau informare realizate cu finanţare din partea Uniunii Europene şi care au ca grup-ţintã publicul larg ori anumite categorii ale acestuia, autoritatea de management (AM) va consulta în prealabil ACIS pentru conceptul campaniei*4). În cazul în care campania va fi contractatã extern, aceastã consultare va avea loc între AM şi ACIS înainte de elaborarea documentaţiilor necesare contractãrii.
----------
*4) În cazul campaniilor organismelor intermediare/secretariatelor tehnice comune, acestea vor consulta autoritatea de management; dacã beneficiarii vor derula campanii de informare, aceştia vor consulta organismul intermediar/secretariatul tehnic comun/autoritatea de management.

3.3. Site-uri internet
Conţinut obligatoriu pentru pagina de deschidere:
● sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României şi sigla instrumentelor structurale în România;
● un link cãtre site-ul web al instrumentelor structurale în România, www.fonduri-ue.ro, însoţit de textul: "Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitaţi www.fonduri-ue.ro" [textul reprezentând un link la adresa web (URL): http://www.fonduri-ue.ro].
Website-urile realizate în cadrul proiectelor cu finanţare din instrumentele structurale vor afişa citatul: "Conţinutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României" într-un loc vizibil, pe pagina principalã. Autoritãţile de management şi organismele intermediare care sunt autoritãţi publice sunt exceptate de la aplicarea acestui citat.
3.4. Comunicate de presã (anunţuri de presã), anunţuri publicitare
La începutul şi la finalizarea unui program/proiect finanţat din instrumente structurale vor fi publicate anunţuri publicitare sau comunicate de presã (anunţuri de presã). Beneficiarii finanţãrilor vor face dovada apariţiei comunicatelor (ştirilor rezultate) sau anunţurilor în mass-media relevante pentru program/proiect.
Comunicatele de presã (anunţurile de presã) pot fi emise la lansarea şi încheierea unui program operaţional/proiect, precum şi la finalizarea anumitor etape ale programului operaţional/proiectului, evidenţiind valoarea de ştire a informaţiei respective: proiectul prezintã un interes clar pentru public şi/sau impact la nivelul cetãţeanului (de exemplu: crearea de locuri de muncã, protecţia consumatorilor, creşterea calitãţii serviciilor publice etc.).
Comunicatul de presã (anunţul de presã) va fi transmis Autoritãţii pentru coordonarea instrumentelor structurale sau autoritãţii de management odatã cu transmiterea sa cãtre presã*5). Informaţiile şi elementele grafice obligatorii pentru un comunicat de presã (anunţ de presã) sunt urmãtoarele:
----------
*5) Organismul intermediar/Secretariatul tehnic comun va transmite comunicatul de presã/anunţul de presã cãtre autoritatea de management; autoritatea de management va transmite comunicatul de presã/anunţul de presã cãtre Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale; regula nu se aplicã beneficiarilor.

● sigla Uniunii Europene (în stânga sus);
● sigla României va fi plasatã la mijloc sus;
● sigla instrumentelor structurale în România va fi plasatã în colţul din dreapta sus. În cazul în care existã o siglã a programului operaţional/proiectului, aceasta va fi aşezatã la mijloc, în partea de sus sau de jos a documentului ori conform principiilor de identitate vizualã stabilite de autoritatea de management respectivã;
● data şi titlul comunicatului de presã (în partea de sus), persoana de contact (numele, funcţia, instituţia, detalii de contact) vor fi menţionate în partea de jos a documentului.
Anunţurile publicitare (în presa scrisã, în media audio/video şi on-line) sunt anunţuri plãtite, care apar în media.
Anunţurile publicitare vor respecta urmãtoarele reguli:
a) conţin sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României şi sigla instrumentelor structurale, eventual şi pe cea a programului operaţional;
b) fac referire la sursa de unde se pot obţine mai multe informaţii despre program/proiect (de exemplu: site-ul internet propriu, o persoanã de contact etc.).
3.5. Clipuri video/audio
În cazul unor clipuri video pregãtite pentru difuzare publicã prin televiziuni/pe caseta video, se vor insera sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României şi sigla instrumentelor structurale în România pentru un timp suficient pentru ca acestea sã poatã fi vizualizate.
Textul "Program/Proiect cofinanţat din Fondul..." va fi citit/auzit şi în cazul clipurilor video, şi în cazul celor audio.
3.6. Publicaţii
Acest capitol se referã la publicaţii cum ar fi: pliante, broşuri de informare/poveşti de succes, buletine informative, afişe etc.
Pe coperta publicaţiei (coperta 1) vor apãrea sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României, cea a instrumentelor structurale în România şi, unde este cazul, sigla proprie a programului operaţional respectiv.
Pe ultima copertã se plaseazã o casetã tehnicã, ce va conţine urmãtoarele:
● titlul programului/proiectului;
● editorul materialului;
● data publicãrii;
● citatul: "Conţinutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României". (Autoritãţile de management şi organismele intermediare care sunt autoritãţi publice sunt exceptate de la aplicarea acestui citat.)
În cazul afişelor, nu este obligatorie plasarea casetei tehnice.
Afişul va sublinia mesajul care trebuie transmis şi va conţine, ca elemente de identitate, sigla Uniunii Europene alãturi de sigla Guvernului României, sigla instrumentelor structurale în România şi, eventual, sigla proprie a programului operaţional respectiv.
Cel puţin 10% din tirajul publicaţiei realizat de autoritatea de management/organismul intermediar/secretariatul tehnic comun (dar nu mai mult de 500 de exemplare) va fi pus de cãtre autoritatea de management/organismul intermediar la dispoziţia Centrului de Informare pentru Instrumentele Structurale în România.
3.7. Bannere
Bannerul va conţine, pe lângã titlul programului operaţional/proiectului, sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României, a instrumentelor structurale în România şi, eventual, sigla programului operaţional respectiv.
Se recomandã urmãtoarele dimensiuni ale bannerului:
● 2,5 m x 0,8 m, pentru o salã care poate gãzdui pânã la 100 de persoane;
● 4 m x 1,2 m, pentru o salã mai mare sau în exterior.
3.8. Panouri pentru afişare temporarã şi plãci pentru amplasare permanentã
3.8.1. Panouri pentru afişare temporarã
Pe durata implementãrii proiectelor cofinanţate din instrumente structurale, beneficiarul trebuie sã plaseze temporar un panou la locul fiecãrui proiect, cu urmãtoarele caracteristici:
a) contribuţia publicã la proiect depãşeşte 500.000 euro; şi
b) proiectul constã în finanţarea infrastructurii sau a unor construcţii.
Panourile care anunţã coparticiparea Uniunii Europene la finanţarea unui proiect vor fi instalate într-un loc vizibil, în apropiere de locaţia proiectului, când este posibil. Se va identifica cel mai potrivit amplasament în ceea ce priveşte vizibilitatea şi în conformitate cu reglementãrile din România.
Ele pot fi plasate în orice alt loc considerat potrivit din punctul de vedere al vizibilitãţii şi trebuie sã fie suficient de vizibile, astfel încât cei care sunt în trecere sã le poatã citi şi sã înţeleagã natura proiectului. În cazul în care proiectul este implementat în mai multe locaţii, se va amplasa cel puţin un panou. Panoul va fi expus pe toatã perioada implementãrii proiectului şi încã cel mult 6 luni dupã încheierea acestuia.
În cazul proiectelor care se referã la infrastructura de transport, dacã sunt utilizate pentru marcarea unor sectoare de drum/cale feratã, panourile vor fi amplasate pe ambele pãrţi ale infrastructurii respective. Numãrul acestor panouri este de minimum 4 *6), iar amplasarea lor se va face cel puţin la capetele sectorului de drum/cale feratã, câte unul pe fiecare sens. De asemenea, dacã pe lungimea sectorului de drum/cale feratã existã poduri, se va instala câte un panou publicitar la capãt de pod. În cazul în care pe traseul proiectului sunt mai multe poduri, se vor instala aceste panouri la minimum 3 poduri. Panoul va fi expus în maximum 4 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrãrilor.
---------
6*) Excepţiile se vor stabili punctual, prin dispoziţii ale autoritãţilor de management.

Urmãtoarele elemente de informare trebuie sã fie prezente în mod obligatoriu pe panou:
a) sigla Uniunii Europene;
b) sigla Guvernului României;
c) sigla instrumentelor structurale în România;
d) numele fondului din care se acordã cofinanţarea (de exemplu: Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European, Fondul de Coeziune);
e) o afirmaţie aleasã de autoritatea de management care sã sublinieze contribuţia intervenţiei realizate din instrumente structurale (slogan);
f) titlul proiectului/investiţiei;
g) valoarea proiectului şi termenul de finalizare conform contractului;
h) valoarea contribuţiei comunitare şi valoarea contribuţiei Guvernului României.
Dintre acestea, suma suprafeţelor ocupate de informaţiile precizate la lit. a), d) şi e) trebuie sã fie cel puţin 25% din suprafaţa panoului.
Dimensiunile panourilor pentru afişare temporarã recomandate sunt: înãlţime 3 m şi lãţime 2 m. În toate situaţiile se va urmãri ca dimensiunea panourilor sã fie suficient de mare, astfel încât informaţiile afişate sã fie vizibile de la distanţe mari şi textul sã fie suficient de lizibil.
În acest sens, pentru proiectele de infrastructurã de transport, distribuţia informaţiilor pe suprafaţa panoului publicitar pentru afişare temporarã va fi de 50% pentru secţiunea dedicatã Uniunii Europene, inclusiv titlul proiectului/logoul instrumentelor structurale, şi 50% pentru informaţiile cu privire la contribuţia naţionalã.
Un model orientativ de panou pentru afişare temporarã este prezentat în anexa nr. 2.
3.8.2. Plãci pentru amplasare permanentã
Dupã finalizarea proiectelor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. 3.8.1 lit. a) şi b), panourile pentru afişare temporarã vor fi înlocuite cu plãci pentru amplasare permanentã la cel mult 6 luni dupã finalizarea proiectului. Momentul finalizãrii proiectului este asimilat, pentru proiectele de lucrãri, cu emiterea certificatului de recepţie la terminarea lucrãrilor.
De asemenea, vor fi instalate plãci pentru amplasare permanentã şi în cazul proiectelor în care contribuţia publicã la proiect depãşeşte 500.000 euro şi proiectul constã în finanţarea achiziţiei de obiecte fizice.
Plãcile vor fi instalate într-un loc vizibil, în apropiere de locaţia proiectului, când este posibil. Se va identifica cel mai potrivit amplasament, în ceea ce priveşte vizibilitatea şi în conformitate cu reglementãrile din România. Ele pot fi plasate în orice alt loc considerat potrivit din punctul de vedere al vizibilitãţii şi trebuie sã fie suficient de vizibile, astfel încât cei care sunt în trecere sã le poatã citi şi sã înţeleagã natura proiectului. În cazul în care proiectul este implementat în mai multe locaţii, se va amplasa cel puţin o placã.
În toate situaţiile se va urmãri ca dimensiunea lor sã fie suficient de mare, astfel încât informaţiile afişate sã fie vizibile şi textul sã fie suficient de lizibil.
Urmãtoarele elemente sunt obligatorii pe placa pentru amplasare permanentã:
a) sigla Uniunii Europene;
b) sigla Guvernului României;
c) sigla instrumentelor structurale în România;
d) numele fondului din care se acordã cofinanţarea (de exemplu: Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European, Fondul de Coeziune);
e) o afirmaţie aleasã de autoritatea de management, care sã sublinieze contribuţia intervenţiei realizate din instrumente structurale;
f) titlul proiectului/investiţiei.
Dintre acestea, suma suprafeţelor ocupate de informaţiile precizate la lit. a), d), e) şi f) trebuie sã fie cel puţin 25% din suprafaţa plãcii.
Opţional, se poate înscrie pe placã valoarea contractului la finalizare.
În acest sens, pentru proiectele de infrastructurã de transport, distribuţia informaţiilor pe suprafaţa panoului publicitar pentru afişare temporarã va fi de 50% pentru secţiunea dedicatã Uniunii Europene, inclusiv titlul proiectului/logoul instrumentelor structurale, şi 50% pentru informaţiile cu privire la contribuţia naţionalã.
Dimensiunile plãcilor pentru amplasare permanentã recomandate sunt: înãlţime 3 m şi lãţime 2 m. În cazul proiectelor care presupun doar achiziţia de obiecte fizice, se recomandã o înãlţime de 0,5 m şi o lãţime de 0,8 m.
Un model orientativ de placã pentru amplasare permanentã este prezentat în anexa nr. 3.
3.9. Autocolante şi plãcuţe pentru bunuri (obiecte fizice)
În funcţie de natura obiectelor pe care se aplicã, pentru a identifica obiectele fizice/bunurile (maşini, mobilã, utilaje, echipamente etc.) obţinute în cadrul unui proiect cofinanţat de Uniunea Europeanã, vor fi folosite autocolante sau plãcuţele.
Materialul se va alege în aşa fel încât sã se asigure durabilitatea în timp. Ele vor fi, de asemenea, utilizate lângã intrarea sau pe uşile clãdirilor unde se desfãşoarã asemenea proiecte.
Acestea vor fi plasate pe partea cea mai vizibilã pentru public a obiectelor. Dimensiunea recomandatã este 90 mm x 50 mm şi vor include sigla Uniunii Europene, sigla Guvernului României şi sigla instrumentelor structurale. În plus, dacã dimensiunea lor o permite, acestea vor include şi numele fondului din care se acordã cofinanţarea şi o afirmaţie aleasã de autoritatea de management, care sã sublinieze contribuţia intervenţiei realizate din instrumente structurale. În cazul produselor cu o suprafaţã foarte micã de expunere, în care informaţiile nu ar fi suficient de vizibile şi inteligibile, se utilizeazã cel puţin steagul Uniunii Europene, celelalte elemente fiind opţionale.
3.10. Evenimente
Toate materialele folosite la evenimente vor respecta prevederile prezentului manual.
3.11. Alte produse
Pentru produse de informare, altele decât cele cuprinse în manual (de exemplu: CD-ROM etc.), se vor utiliza siglele Uniunii Europene, Guvernului României şi instrumentelor structurale în România, precum şi o casetã tehnicã ce va conţine informaţiile prezente în caseta tehnicã propusã la cap. 3.6 "Publicaţii". În cazul produselor cu o suprafaţã foarte micã de expunere, în care informaţiile nu ar fi suficient de vizibile şi inteligibile (de exemplu, pixuri), se utilizeazã cel puţin steagul Uniunii Europene, celelalte elemente fiind opţionale.
4. Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul manual de identitate vizualã.



ANEXA 1
la manualul de identitate vizualã

Înregistrarea siglei instrumentelor structurale în
România la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci

--------------
NOTĂ(CTCE)
Certificatul de înregistrare a Mãrcii, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 55 din 25 ianuarie 2010, la pagina 12 (a se vedea imaginea asociatã).



(verso)
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ TITULAR: │
│ MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE │
│ Str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucureşti, România │
│ Menţiuni: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ ANEXĂ │
│ │
│ Clasele de produse/servicii pentru care s-a înregistrat marca │
│ │
│ 9 Suporturi magnetice şi optice │
│ 14 Medalii, insigne, trofee jubiliare din metale preţioase │
│ 16 Publicaţii; produse imprimate pe hârtie │
│ 26 Insigne, trofee jubiliare nu din metale preţioase │
│ 36 Activitãţi financiare │
│ 38 Servicii de comunicaţii prin intermediul unui site web │
│ 41 Activitãţi de instruire, educare, popularizare, informare │
│ 42 Elaborare programe pe calculator; creare şi menţinere site web; │
│ asistenţã juridicã. │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2
la manualul de identitate vizualã



Model orientativ de panou pentru afişare temporarã

┌──────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ Sigla IS │ Titlul proiectului │
│ │ Locaţia │
─┬─┬───┬┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ │25 ││Sigla Uniunii Europene │Proiect cofinanţat prin FC/FEDR/FSE │
│ │ % ││ ├──────────────────────────────────────────┤
│ └───┘│ │Afirmaţia aleasã de autoritatea de │
│ │ │management, care sã sublinieze contribuţia│
│ │ │intervenţiei realizate din instrumente │
▼ │ │structurale │
────────┤ ├──────────────────────────────────────────┤
│ │Contribuţia UE (în moneda naţionalã*7) │
├──────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Sigla Guvernului României │Contribuţia Guvernului României │
│ ├──────────────────────────────────────────┤
│ │Numele autoritãţii de management │
│ ├──────────────────────────────────────────┤
│ │Numele beneficiarului │
│ ├──────────────────────────────────────────┤
│ │Valoarea proiectului şi termenul de │
│ │finalizare conform contractului │
└──────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



-----------
*7) Pentru programele operaţionale cuprinse în cadrul obiectivului "Cooperare teritorialã internaţionalã", moneda este euro.


ANEXA 3
la manualul de identitate vizualã



Model orientativ de placã pentru amplasare permanentã

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ UNIUNEA EUROPEANĂ ROMÂNIA │
│ │
│ Sigla UE Sigla Guvernului României │
│ │
│ │
─┬──────┤ │
├────┐ │ │
│ 25 │ │ │
│ % │ │ Proiect cofinanţat de UNIUNEA EUROPEANĂ prin FC/FEDR/FSE │
├────┘ │ │
│ │ │
▼ │ Investim în viitor │
────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Sigla instrumentelor structurale │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Titlul proiectului, │
│ programul operaţional │
│ Locaţia │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016