Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGEA nr. 333 din 21 decembrie 2018  privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGEA nr. 333 din 21 decembrie 2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1009 din 6 noiembrie 2023
    *) Republicată în temeiul dispoziţiilor art. V lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2022 privind modificarea unor acte normative care reglementează programele de sprijin pentru zona montană, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 7 septembrie 2022, aprobată prin Legea nr. 264/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 885 din 2 octombrie 2023.
    Legea nr. 333/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1111 din 28 decembrie 2018.
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Se aprobă Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, denumit în continuare Program, care are ca obiect facilitarea accesului la finanţare în vederea realizării de investiţii pentru înfiinţarea centrelor.

    ART. 2
    (1) Programul prevăzut la art. 1 vizează realizarea de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură din zona montană.
    (2) Investiţiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producţie, în scopul asigurării consumului intern, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe stoparea depopulării.
    (3) Investiţiile prevăzute la alin. (1) respectă prevederile Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020, partea a II-a, capitolul 1, secţiunea 1.1.1.1 - Ajutoare pentru investiţii în active corporale şi necorporale în exploataţii agricole care au legătură cu producţia agricolă primară sau, după caz, prevederile secţiunii 1.1.1.4 - Ajutoare pentru investiţii legate de prelucrarea şi comercializarea de produse agricole.

    ART. 3
    (1) În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) zona montană - teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale care îndeplinesc criteriile stabilite în Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 97/1.332/2019 privind aprobarea criteriilor de încadrare şi a listei localităţilor din zona montană, unităţi administrativ-teritoriale prevăzute în anexa nr. 2 la respectivul ordin;
    b) centre de colectare sau centre de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană - construcţii unde se face preluarea cantităţilor de fructe de pădure, ciuperci şi/sau de plante medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură şi au loc operaţiuni de sortare, spălare, prelucrare, condiţionare şi depozitare;
    c) beneficiari - producători de fructe de pădure, ciuperci şi/sau plante medicinale şi aromatice din zona montană cărora li se aplică prevederile părţii a II-a, capitolul 1, secţiunea 1.1.1.1 - Ajutoare pentru investiţii în active corporale şi necorporale în exploataţii agricole care au legătură cu producţia agricolă primară, precum şi producători agricoli din zona montană cărora li se aplică prevederile părţii a II-a, capitolul 1, secţiunea 1.1.1.4 - Ajutoare pentru investiţii legate de prelucrarea şi comercializarea de produse agricole din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020;
    d) prelucrarea produselor agricole - operaţiune efectuată asupra unui produs agricol care are drept rezultat tot un produs agricol, cu excepţia activităţilor desfăşurate în cadrul fermelor care sunt necesare în vederea pregătirii unui produs animal sau vegetal pentru prima vânzare, astfel cum este prevăzută la punctul 2.4 - Definiţii, subpunctul (35) din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020.

    (2) Beneficiarii prevăzuţi la alin. (1) lit. c) sunt încadraţi în următoarele categorii:
    a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) grupuri de producători înfiinţate conform Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) cooperative agricole constituite în baza Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare;
    e) persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industria alimentară.


    CAP. II
    Modul de finanţare şi de accesare a Programului
    ART. 4
    (1) Se instituie o schemă de finanţare prin care beneficiarii Programului, astfel cum sunt definiţi la art. 3 alin. (1) lit. c), primesc, după caz:
    a) 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de colectare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice de cultură în zona montană;
    b) 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

    (2) Intensitatea sprijinului prevăzută la alin. (1) lit. a) poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale pentru fiecare dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-c), cu condiţia ca ajutorul de stat maximum combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei pentru:
    a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de finanţare;
    b) investiţiile care se realizează în zona montană;
    c) investiţii colective - investiţii realizate de către grupurile de producători, cooperative agricole sau cooperaţii, prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. b)-d).

    (3) Finanţarea prevăzută la alin. (1) şi (2) se acordă o singură dată pentru un beneficiar şi pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.
    (4) Sumele necesare pentru finanţarea Programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, destinate în acest scop.
    (5) Valoarea schemei de finanţare pentru anul 2022, condiţiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanţării, precum şi modalităţile de verificare şi control se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Autoritatea de implementare este Agenţia Naţională a Zonei Montane.

    ART. 5
    Sprijinul financiar prevăzut la art. 4 se acordă beneficiarilor în vederea realizării investiţiilor stabilite prin Program.

    ART. 6
    Valoarea totală a Programului este de 66 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    CAP. III
    Dispoziţii finale
    ART. 7
    Centrele de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, realizate în cadrul acestui program, pot asigura prestări de servicii şi altor beneficiari pe bază de contract de prestări servicii.

    ART. 8
    Programul prevăzut la art. 1 se aplică până la data de 31 decembrie 2022, conform Deciziei Comisiei Europene C(2020) 9.360 final care prelungeşte Decizia Comisiei Europene C(2020) 3.492 final. Plăţile aferente Programului se acordă până cel târziu la data de 29 decembrie 2023.

    ART. 9
    (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este responsabil pentru recuperarea creanţelor bugetare rezultate din nereguli în cadrul prezentului program.
    (2) În cazul constatării faptului că s-au acordat, în mod nejustificat, sume în cadrul prezentului program, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia Naţională a Zonei Montane notifică beneficiarii cu privire la obligaţia restituirii acestor sume.
    (3) Dacă beneficiarii nu restituie sumele prevăzute la alin. (2) în termen de 15 zile de la data notificării, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia Naţională a Zonei Montane emite decizii pentru recuperarea sumelor nerestituite.
    (4) Decizia de recuperare constituie titlu de creanţă şi poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării.
    (5) Introducerea contestaţiei pe cale administrativă nu suspendă executarea titlului de creanţă.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016