Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGEA Nr. 24 din 5 noiembrie 1976  privind recrutarea si repartizarea fortei de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGEA Nr. 24 din 5 noiembrie 1976 privind recrutarea si repartizarea fortei de munca

EMITENT: Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste Romania
PUBLICAT: Buletinul Oficial nr. 98 din 11 noiembrie 1976
În Republica Socialistã România dreptul la munca este garantat prin Constituţie, fãrã nici o discriminare. Fiecare cetãţean are, potrivit Codului muncii, dreptul şi îndatorirea de a desfasura o activitate utila societãţii, care sa-i asigure mijloacele de existenta şi de dezvoltare spiritualã.
Statul creeazã tuturor cetãţenilor posibilitatea de a munci în domeniul producţiei materiale, tehnico-ştiinţific, social-cultural şi sprijinã încadrarea lor în producţie, potrivit preferintelor, aptitudinilor şi pregãtirii fiecãruia.
Ţinînd seama de dezvoltarea rapida a forţelor de producţie este necesar sa se asigure în mod organizat recrutarea, calificarea şi repartizarea forţei de munca pentru toate sectoarele de activitate, în raport de necesitãţile fiecãrui judeţ şi ale economiei naţionale în ansamblul ei.
Totodatã, este necesar sa se creeze condiţii pentru a veni în intimpinarea dorintei cetãţenilor de a primi sprijinul organelor de stat pentru calificarea şi încadrarea lor în munca.
În vederea creãrii cadrului juridic corespunzãtor pentru recrutarea şi repartizarea forţei de munca,
Marea Adunarea Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
În Republica Socialistã România asigurarea forţei de munca necesarã unitãţilor socialiste se face în concordanta cu prevederile planului naţional unic de dezvoltare economico-socialã.
ART. 2
În vederea elaborãrii proiectului planului anual de perspectiva privind asigurarea, pregãtirea şi perfecţionarea forţei de munca, Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului, împreunã cu ministerele, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti sînt obligate sa stabileascã:
a) balanţa forţei de munca pe ansamblu economiei naţionale şi pe judeţe;
b) resursele de munca, structura şi gradul de ocupare a acestora;
c) evoluţia în perspectiva a forţei de munca în raport cu cerinţele dezvoltãrii economico-sociale;
d) corelarea dintre cerinţele dezvoltãrii economice şi ocuparea judicioasã a resurselor de munca pe judeţe şi ramuri ale economiei;
e) formele şi condiţiile de organizare a pregãtirii şi perfecţionãrii forţei de munca.
ART. 3
(1) Ministerele, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti sînt obligate sa ia mãsuri pentru ca unitãţile socialiste în subordine sa-şi asigure forta de munca necesarã prin şcoli profesionale, ucenicie la locul de munca, licee şi şcoli de specializare postliceala, precum şi prin încadrarea forţei de munca neocupate.
(2) În cazul în care forta de munca necesarã nu se asigura din rindul absolvenţilor formele de învãţãmînt prevãzute la alin. (1), unitãţile socialiste vor putea organiza cursuri de calificare la locul de munca.
CAP. 2
Recrutarea şi repartizarea forţei de munca
ART. 4
Forta de munca necesarã unitãţilor socialiste în vederea calificãrii, recalificarii sau executãrii unor lucrãri necalificate se asigura potrivit planului de recrutare, parte componenta a planului de asigurare, pregãtire şi perfecţionare a forţei de munca.
ART. 5
(1) Recrutarea forţei de munca se face de unitãţile socialiste pe baza autorizaţiilor eliberate de cãtre direcţia pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale.
(2) Recrutarea se face din localitatea sau judeţul în care unitatea socialistã îşi desfãşoarã activitatea. În cazuri excepţionale, cînd forta de munca nu poate fi asigurata din judeţul respectiv, recrutarea se poate face şi din alte judeţe.
(3) Recrutarea persoanelor care sînt membre ale cooperativelor agricole de producţie se face numai cu aprobarea adunãrii generale sau a consiliului de conducere, potrivit legii.
(4) Direcţia pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale este obligatã sa stabileascã localitãţile care dispun de resurse de munca neocupate şi sa sprijine unitãţile socialiste în activitatea de recrutare a forţei de munca.
ART. 6
(1) Încadrarea în munca se face, la cererea persoanelor interesate, direct de cãtre unitãţile socialiste, în condiţiile Codului muncii.
(2) Persoanele care nu se încadreazã în munca în condiţiile alin. (1) vor fi sprijinite de cãtre direcţiile pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale sau de oficiile acestora, în vederea repartizãrii lor în munca, ţinînd seama de cerinţele de forta de munca, de pregãtirea, aptitudinile şi preferintele celor în cauza.
(3) Dispoziţia de repartizare emisã de direcţia pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale şi oficiile acesteia este obligatorie pentru unitatea socialistã care va asigura încadrarea în munca a persoanei repartizate, în condiţiile legii.
(4) Persoana repartizata în munca este obligatã sa se prezinte în termen de cel mult 15 zile la unitatea socialistã, în vederea încadrãrii.
ART. 7
(1) Direcţia pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale şi oficiile acesteia organizeazã, potrivit legii, cu sprijinul organelor locale de stat, evidenta locurilor de munca neocupate şi a persoanelor care nu sînt încadrate în munca şi nu urmeazã o forma de învãţãmînt sau de calificare profesionalã.
(2) În acest scop, persoanele apte de munca care au împlinit virsta de 16 ani şi nu urmeazã o forma de învãţãmînt sau de calificare profesionalã, ori nu sînt încadrate în munca, sînt obligate sa se înscrie la direcţiile pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale sau la oficiile acestora, în a cãror raza teritorialã îşi au domiciliul şi sa ceara repartizarea lor în munca.
(3) În cazul tinerilor între 16-18 ani, obligaţia prevãzutã la alin. (2) revine şi pãrinţilor sau reprezentanţilor legali.
(4) Nu au obligaţia prevãzutã la alin. (2) taranii care lucreazã în gospodãria individualã, mestesugarii cu ateliere proprii şi liber profesioniştii care desfãşoarã activitãţi autorizate de lege. De asemenea, nu au aceasta obligaţie femeile care îşi ingrijesc copiii sau desfãşoarã o activitate casnica, în gospodãria proprie.
(5) În îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din prezentul articol, direcţiile acestora vor fi sprijinite de organele militiei care, potrivit legii, ţin evidenta populaţiei.
ART. 8
(1) Obligaţia prevãzutã la art. 7 alin. (2) şi (3) trebuie îndeplinitã în termen de 30 de zile de la data ivirii situaţiei care determina necesitatea încadrãrii în munca.
(2) Pentru absolvenţii liceelor care se prezintã la concursul de admitere în învãţãmîntul superior, termenul prevãzut la alin. (1) curge de la data încheierii ultimei sesiuni de concurs, organizatã în anul în care au absolvit liceul.
(3) Pentru absolvenţii primei trepte a învãţãmîntului liceal, termenul de 30 de zile curge de la data încheierii ultimei sesiuni a concursului de admitere în treapta a doua a învãţãmîntului liceal sau într-o şcoala profesionalã, organizatã în anul în care au absolvit prima treapta a liceului.
ART. 9
(1) Direcţia pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale şi oficiile acesteia au obligaţia sa urmãreascã modul în care unitãţile socialiste asigura încadrarea în munca a persoanelor repartizate.
(2) Unitãţile socialiste sînt obligate sa comunice direcţiilor pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale şi oficiilor acestora, schimbãrile intervenite în necesarul de forta de munca, în vederea repartizãrii persoanelor luate în evidenta.
(3) De asemenea, unitãţile socialiste sînt obligate sa afiseze de îndatã posturile devenite vacante.
ART. 10
În vederea încadrãrii în munca a persoanelor ce urmeazã a se elibera din locurile de deţinere sau centrele de reeducare, organele Ministerului de Interne sînt obligate sa comunice, înainte de eliberare, direcţiilor pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale în raza cãrora domiciliazã persoanele în cauza, datele privind situaţia personalã şi calificarea profesionalã a acestora.
CAP. 3
Repartizarea şi încadrarea în munca a absolvenţilor învãţãmîntului liceal, profesional şi tehnic
ART. 11
(1) Repartizarea şi încadrarea în munca a absolvenţilor cursurilor de zi ai liceelor, şcolilor profesionale, uceniciei la locul de munca şi ai şcolilor de specializare postliceala se fac de cãtre unitãţile socialiste cu care au încheiat contracte de şcolarizare.
(2) Repartizarea şi încadrarea în munca a absolvenţilor prevãzuţi la alin. (1), care nu au încheiat contracte de şcolarizare se fac, potrivit calificãrii obţinute, de cãtre organele centrale şi locale în subordinea cãrora funcţioneazã unitãţile şcolare respective, în termen de 30 de zile de la data absolvirii.
ART. 12
(1) Unitãţile de învãţãmînt sînt obligate sa sprijine absolvenţii primei trepte a învãţãmîntului liceal, care nu continua studiile într-o forma superioarã de învãţãmînt, în vederea încadrãrii în munca sau obţinerii unei calificãri profesionale.
(2) În acest scop, unitãţile de învãţãmînt vor colabora cu direcţiile pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale şi oficiile acestora, precum şi cu conducerile unitãţilor socialiste din localitãţile respective.
ART. 13
Repartizarea în producţie a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior, de la învãţãmîntul de zi se face potrivit legii.
CAP. 4
Sancţiuni
ART. 14
Constituie contravenţie, dacã faptele nu sînt sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii, sînt considerate infracţiuni, şi se sancţioneazã cu amenda de la 300 la 3.000 lei, încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 5 alin. (1) şi art. 9 alin. (2) şi (3) de cãtre cei care au asemenea atribuţii de serviciu, în cadrul unitãţilor socialiste.
ART. 15
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 200 la 2.000 lei, neîndeplinirea de cãtre persoanele fizice a obligaţiilor ce le revin potrivit dispoziţiilor prevãzute în art. 7 alin. (2), (3) şi art. 8 alin. (1).
ART. 16
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 14 şi 15, aplicarea sancţiunilor, precum şi exercitarea cãilor de atac se fac în condiţiile prevãzute de normele legale privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul muncii şi ocrotirilor sociale.
ART. 17
Contravenţiilor prevãzute în prezenta lege le sînt aplicabile şi prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
CAP. 5
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 18
Absolvenţii liceelor care nu-şi continua studiile într-o forma superioarã de învãţãmînt, ori nu s-au încadrat în munca, potrivit art. 6 şi art. 11, vor fi repartizaţi de cãtre direcţiile pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale sau oficiile acestora, în producţie, în vederea obţinerii unei calificãri profesionale sau în funcţii administrative pentru ocuparea cãrora legea prevede studii liceale.
ART. 19
Încadrarea în munca în condiţiile prezentei legi se face de cãtre unitãţile socialiste în limita numãrului şi structurii de personal aprobate.
ART. 20
Ministerul Muncii şi direcţiile pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale asigura îndrumarea unitãţilor socialiste şi controlul aplicãrii prevederilor prezentei legi, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii.
ART. 21
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 4457/1953 privind recrutarea şi repartizarea organizatã a muncitorilor calificaţi şi a personalului tehnic-administrativ; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 371/1955 privind recrutarea şi repartizarea organizatã a forţei de munca necalificatã; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 728/1956 , privind angajarea muncitorilor agricoli sezonieri în gospodãriile agricole de stat; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1051/1962 privind repartizarea în munca a persoanelor puse în libertate din locurile de deţinere; <>art. 1 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1375/1967 privind unele mãsuri pentru asigurarea forţei de munca necesarã executãrii lucrãrilor agricole din sectorul producţiei vegetale, în organizaţiile agricole de stat din subordinea Consiliului Superior al Agriculturii; <>art. 8 lit. a), b) şi c) din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2494/1969 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul muncii şi ocrotirilor sociale; <>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 947/1970 privind repartizarea şi încadrarea în munca a absolvenţilor învãţãmîntului de zi al liceelor industriale, agricole, silvice, economice şi sanitare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016