Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 98 din 15 iunie 2011  pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2009 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 98 din 15 iunie 2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2009 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 429 din 20 iunie 2011
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. UNIC
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95 din 2 septembrie 2009 privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 608 din 3 septembrie 2009, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I punctul 4, alineatul (2) al articolului 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţiile prevăzute la art. 97 alin. (1) din Constituţia României, republicată, data alegerilor va fi stabilită, prin hotărâre, şi adusă la cunoştinţa publică de Guvern în cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei."

    2. La articolul I punctul 19, alineatul (3) al articolului 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Cu cel puţin 15 zile înaintea datei alegerilor, macheta buletinului de vot se prezintă de Regia Autonomă <<Monitorul Oficial>> membrilor Biroului Electoral Central. Operaţiunea de prezentare a buletinului de vot se consemnează într-un proces-verbal care se semnează de toate persoanele prezente. Eventualele obiecţii se formulează pe loc, obiecţiile ulterioare nemaifiind luate în considerare. Membrii Biroului Electoral Central trebuie să solicite Regiei Autonome "Monitorul Oficial" modificarea machetei şi tipărirea corectă a buletinelor de vot, dacă numele şi prenumele candidaţilor, ordinea de înscriere a acestora, precum şi semnele electorale sunt incorect imprimate ori nu sunt vizibile."

    3. La articolul I punctul 25, litera a) a alineatului (1) al articolului 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) ale electoratului - de a primi informaţii corecte, astfel încât să îşi poată exercita dreptul de vot în cunoştinţă de cauză;."

    4. La articolul I punctul 26, alineatul (3) al articolului 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu conţinut electoral făcute pe stradă."

    5. La articolul I punctul 27, alineatul (1) al articolului 19^3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19^3
    (1) Birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale, soluţionând, prin decizii, plângerile cu privire la campania electorală. Decizia se aduce la cunoştinţa publică prin afişare la loc vizibil la sediul biroului electoral emitent."

    6. La articolul I punctul 28, alineatele (5), (10) şi (11) ale articolului 19^4 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) În ziua votării activitatea biroului electoral al secţiei de votare începe la ora 6,00. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenta celorlalţi membri şi, după caz, a persoanelor acreditate, verifică urnele, copiile listelor electorale permanente, buletinele de vot şi ştampilele, consemnând la pct. e) şi i) din procesul-verbal prevăzut la art. 21 alin. (1) numărul buletinelor de vot primite, respectiv numărul ştampilelor cu menţiunea <<VOTAT>> primite. Pe măsură ce deschide pachetele sigilate, preşedintele asigură aplicarea ştampilei de control pe ultima pagină a fiecărui buletin de vot din acestea. După încheierea acestor operaţiuni, preşedintele închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control pe toate deschizăturile acestora, cu excepţia fantei prin care se introduc buletinele de vot. Lipsa unor buletine de vot se consemnează la pct. j) al procesului-verbal prevăzut la art. 21 alin. (1).
    ..................................................................................................
(10) În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi şi de persoanele acreditate, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
(11) Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii, persoanelor acreditate şi operatorilor de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăţilor comerciale ori organizaţiilor neguvernamentale să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală."

    7. La articolul I punctul 28, alineatele (8) şi (16) ale articolului 19^5 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(8) Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
    ..................................................................................................
(16) În timpul suspendării, urnele de votare, ştampilele, buletinele de vot şi celelalte documente şi materiale ale biroului electoral al secţiei de votare vor rămâne sub pază permanentă. În timpul suspendării nu poate părăsi sala de votare mai mult de jumătate din numărul membrilor biroului electoral al secţiei de votare în acelaşi timp. Candidaţii şi persoanele acreditate care asistă la votare nu pot fi obligate să părăsească sala de votare în acest timp."

    8. La articolul I punctul 29, litera c) a alineatului (1) al articolului 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) stabileşte numărul alegatorilor înscrişi în copia listei electorale permanente; este interzis, cu excepţia prevăzută la art. 19^5 alin. (6), sub sancţiunea legii, ca pe aceste documente să existe ştersături, modificări sau completări; rezultatul numărării se va înscrie la pct. a) din procesul-verbal prevăzut la art. 21 alin. (1);."

    9. La articolul I, după punctul 32 se introduce un nou punct, punctul 32^1, cu următorul cuprins:
    "32^1. La articolul 24, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    (2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază."

    10. La articolul I punctul 35, partea introductivă şi literele e), r) şi ţ) ale articolului 26^1 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 26^1
    Constituie contravenţii, dacă acestea nu constituie infracţiuni, următoarele fapte:
    ..............................................................................................
    e) necomunicarea către judecătorii şi către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a modificărilor operate în exemplarul listei electorale permanente existente la primărie;
    ...............................................................................................
    r) refuzul de a înmâna buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea <<VOTAT>> alegătorului care a semnat în copia de pe lista electorală permanentă sau, după caz, în tabelul electoral; înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabelul electoral în care este înscris; nerespectarea dispoziţiilor art. 19^5 alin. (8) privind prezenţa altor persoane în cabina de vot;
    ...............................................................................................
    ţ) purtarea pe durata votării de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza, persoanele acreditate sau de către operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăţilor comerciale ori ai organizaţiilor neguvernamentale de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electorală;"

    11. La articolul I punctul 35, după litera aa) a articolului 26^1 se introduc două noi litere, literele ab) şi ac), cu următorul cuprins:
    "ab) nerespectarea dispoziţiilor art. 19^4 alin. (4);
ac) nerespectarea dispoziţiilor art. 20 alin. (1) lit. c)."

    12. La articolul I punctul 35, alineatul (1) şi litera b) a alineatului (2) ale articolului 26^2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 26^2
    (1) Contravenţiile prevăzute la art. 26^1 lit. b), c), d), e), g), j), k), l), m), o), p), ş), ţ), u), v), z), ab) şi ac) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, cele de la lit. f), h), q), t), w), x) şi aa), cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), i), n), r), s) şi y), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.
    ..............................................................................................
    b) preşedintele biroului electoral judeţean, biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti sau al biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, pentru faptele prevăzute la art. 26^1 lit. j), p), ş), ab) şi ac);"

    13. La articolul I punctul 35, alineatul (1) al articolului 26^3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26^3
    (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani."

    14. La articolul I punctul 35, articolul 26^10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26^10
    Bunurile şi banii destinaţi sau folosiţi la săvârşirea contravenţiilor prevăzute la art. 26^1 sau a infracţiunilor prevăzute la art. 26^3-26^8 ori rezultate din comiterea acestora se confiscă."

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.



                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    IOAN OLTEAN
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    MIRCEA-DAN GEOANĂ

    Bucureşti, 15 iunie 2011.
    Nr. 98.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016