Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 91 din 19 aprilie 2018  privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 91 din 19 aprilie 2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi Centenarul Marii Uniri

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 349 din 20 aprilie 2018
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    (1) Se instituie următoarele distincţii naţionale:
    a) Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului“;
    b) Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri“.

    (2) Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului“ se acordă instituţiilor militare şi civile, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, unităţilor administrativ-teritoriale, organizaţiilor neguvernamentale, precum şi persoanelor fizice care, prin activitatea desfăşurată, păstrează într-o măsură deosebită memoria faptelor de arme şi a sacrificiului uman consemnat în Războiul pentru Întregirea Neamului, contribuie la protejarea mormintelor şi a operelor comemorative de război şi la studierea istoriei Războiului pentru Întregirea Neamului.
    (3) Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri“ se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale, autorităţilor administraţiei publice locale sau unităţilor administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă şi prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor şi personalităţilor care au contribuit la făurirea unităţii naţionale şi a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.
    (4) Distincţiile naţionale prevăzute la alin. (1) se conferă, prin decret, de către Preşedintele României, la propunerea motivată a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, a prim-ministrului, a preşedintelui Academiei Române sau a Departamentului cultură, culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
    (5) Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor medalii se vor asigura din bugetul Administraţiei Prezidenţiale.
    (6) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba, prin hotărâre, descrierea distincţiilor naţionale prevăzute la alin. (1), procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincţiilor, precum şi cazurile de retragere.

    ART. 2
    (1) Se instituie Medalia Parlamentară „România Centenară“, distincţie parlamentară care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituţii ale statelor care au sprijinit eforturile de realizare a statului naţional unitar român modern şi parlamentelor sau altor instituţii ale statelor partenere care au sprijinit şi susţin eforturile României de integrare euroatlantică.
    (2) Medalia Parlamentară „România Centenară“ se acordă de către Parlamentul României, la propunerea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
    (3) În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor înainta plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului propunerile de acordare a Medaliei Parlamentare „România Centenară“.
    (4) Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor medalii, precum şi sumele necesare organizării ceremoniilor de acordare a Medaliei Parlamentare „România Centenară“ se vor asigura din bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.
    (5) În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba prin hotărâre descrierea distincţiei prevăzute la alin. (1), procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincţiei, precum şi cazurile de retragere.

    ART. 3
    (1) Se instituie Distincţia Parlamentară „100 de ani recunoştinţă“, care se va conferi, prin hotărâre, de către Parlamentul României, parlamentelor sau altor instituţii militare ori civile ale statelor care au sprijinit România în Războiul pentru Întregirea Neamului.
    (2) Distincţia Parlamentară „100 de ani recunoştinţă“ se acordă de către Parlamentul României, la propunerea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
    (3) În termen de 5 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor înainta plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului propunerile de acordare a Distincţiei Parlamentare „100 de ani recunoştinţă“.
    (4) Sumele necesare confecţionării însemnelor, casetelor, brevetelor şi etuiurilor necesare conferirii acestor distincţii, precum şi sumele necesare organizării ceremoniilor de acordare a Distincţiei Naţionale „100 de ani recunoştinţă“ se vor asigura din bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului.
    (5) În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba, prin hotărâre, descrierea distincţiei prevăzute la alin. (1), procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincţiei, precum şi cazurile de retragere.

    ART. 4
    (1) Se instituie următoarele Medalii de onoare:
    a) Medalia de onoare „Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului“;
    b) Medalia de onoare „Loc al Marii Uniri“.

    (2) Medalia de onoare „Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului“ se acordă localităţilor sau locurilor de bătălie ale Războiului pentru Întregirea Neamului.
    (3) Medalia de onoare „Loc al Marii Uniri“ se acordă localităţilor, locurilor publice sau imobilelor în care s-au desfăşurat evenimente semnificative legate de Marea Unire din 1918.
    (4) Medaliile de onoare prevăzute la alin. (1) se acordă, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea motivată a Academiei Române, a instituţiilor de învăţământ superior, autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale sau a Departamentului cultură, culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
    (5) Medaliile prevăzute la alin. (1) vor fi afişate sub formă de panou sau plachetă, la intrarea în localitate ori, după caz, în locurile publice sau pe imobilele respective şi vor avea forma, dimensiunile şi grafica stabilite prin hotărâre a Guvernului.
    (6) Sumele necesare confecţionării panourilor şi plachetelor prevăzute la alin. (5) vor fi suportate din bugetele autorităţilor administraţiei publice locale pe teritoriul cărora se găsesc locurile publice cărora li se acordă medaliile prevăzute la alin. (1).
    (7) În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba, prin hotărâre, descrierea medaliilor prevăzute la alin. (1), procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a medaliilor, precum şi cazurile de retragere.

    ART. 5
    Pentru perioada 2019-2020, în urma consultării şi pe baza propunerilor venite de la autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din partea altor instituţii, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, organizaţii neguvernamentale şi creatori independenţi, Guvernul României va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul naţional de aniversare a Centenarului, aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

    ART. 6
    (1) Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări, ceremonii şi activităţi legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi al Marii Uniri. Activităţile din Programul naţional de aniversare a Centenarului vor fi finanţate din bugetele autorităţilor publice şi instituţiilor organizatoare.
    (2) Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va selecta activităţile incluse în Programul naţional de aniversare a Centenarului, pe baza criteriilor stabilite de acesta, privind relevanţa şi încadrarea bugetară a activităţilor propuse.

    ART. 7
    (1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se va constitui o Comisie specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată Centenarului.
    (2) Comisia specială se va constitui şi îşi va desfăşura activitatea prin hotărâre a Parlamentului României, în conformitate cu art. 4 alin. (2) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicat.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    PETRU-GABRIEL VLASE
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

    Bucureşti, 19 aprilie 2018.
    Nr. 91.
    ---

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016