Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 9 din 9 ianuarie 2003  privind Ordinul Meritul Sportiv şi Medalia Meritul Sportiv    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 9 din 9 ianuarie 2003 privind Ordinul Meritul Sportiv şi Medalia Meritul Sportiv

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 74 din 5 februarie 2003
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    (1) Ordinul Meritul Sportiv şi Medalia Meritul Sportiv, prevăzute la art. 7 lit. A şi B din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificările ulterioare, fac parte din categoria decoraţiilor civile pe domenii de activitate.
    (2) Ordinul Meritul Sportiv este o decoraţie ce se acordă atât cetăţenilor români şi străini, sportivi amatori sau profesionişti, cât şi cluburilor române şi străine, care au obţinut rezultate deosebite în întrecerile sportive de nivel internaţional şi naţional.
    (3) Medalia Meritul Sportiv este o decoraţie ce se acordă cetăţenilor români şi străini, sportivi amatori sau profesionişti, care au obţinut rezultate deosebite în întrecerile sportive de nivel naţional şi local.

    ART. 2
    (1) Ordinul Meritul Sportiv se prezintă sub două forme cu valoare ierarhică egală: însemnul şi rozeta.
    (2) Însemnul Ordinului Meritul Sportiv se prezintă sub forma unei plăci rotunde, cu un decupaj central în care se află fixată replica miniaturală a statuii antice a discobolului.

    ART. 3
    (1) Medalia Meritul Sportiv se prezintă sub o singură formă: însemnul.
    (2) Însemnul Medaliei Meritul Sportiv este o piesă circulară, confecţionată din tombac, pe care este redată, în basorelief, replica miniaturală a statuii antice a discobolului.

    ART. 4
    Regulamentele privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Sportiv şi a Medaliei Meritul Sportiv, pentru fiecare clasă, precum şi modelul desenat sunt prevăzute în anexele nr. 1-4, care fac parte integrantă din prezenta lege.

    ART. 5
    (1) Ordinul Meritul Sportiv şi Medalia Meritul Sportiv se conferă de Preşedintele României prin decret, pe baza propunerilor de decorare individuale făcute, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare, de către ministrul de resort pentru persoanele din domeniul său de activitate.
    (2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Meritul Sportiv şi a Medaliei Meritul Sportiv sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (3) Preşedintele României poate să confere Ordinul Meritul Sportiv şi Medalia Meritul Sportiv şi din proprie iniţiativă, cu excepţia clasei I, în conformitate cu art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 6
    Ordinul Meritul Sportiv se poate acorda nelimitat pentru toate clasele.

    ART. 7
    Ordinul Meritul Sportiv cuprinde 3 clase. Ierarhia în ordine descrescătoare este următoarea:
    a) clasa I;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa a III-a.


    ART. 8
    Medalia Meritul Sportiv cuprinde 3 clase. Ierarhia în ordine descrescătoare este următoarea:
    a) clasa I;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa a III-a.


    ART. 9
    Medalia Meritul Sportiv se poate acorda nelimitat pentru toate clasele.

    ART. 10
    (1) Atestarea Ordinului Meritul Sportiv şi a Medaliei Meritul Sportiv se face printr-un brevet, în conformitate cu art. 24 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (2) Brevetele pentru Ordinul Meritul Sportiv sunt validate, pentru clasa a III-a şi a II-a, prin parafa Preşedintelui României, iar pentru clasa I, prin semnatură autografă a Preşedintelui României. Brevetele pentru toate clasele sunt contrasemnate autograf de ministrul de resort şi de cancelarul ordinelor, în conformitate cu art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (3) Brevetele pentru Medalia Meritul Sportiv sunt validate, pentru clasa a III-a şi a II-a, prin parafa ministrului de resort şi semnătura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I, prin semnătura ministrului de resort şi semnătura cancelarului ordinelor, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 11
    Membrii Ordinului Meritul Sportiv, indiferent de clasa pe care o au, sunt numiţi "Cavaleri ai Ordinului Meritul Sportiv ".

    ART. 12
    (1) Ziua Ordinului Meritul Sportiv se sărbătoreşte la data de 2 mai.
    (2) Cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Sportiv, ministerul de resort şi celelalte instituţii autonome abilitate să facă propuneri de decorare organizează, cu sprijinul Cancelariei Ordinelor, întrunirea Cavalerilor Ordinului Meritul Sportiv.

    ART. 13
    Persoanele decorate cu Ordinul Meritul Sportiv clasa I, în cazul în care decernarea ordinului nu a fost facuta direct de şeful statului, pot solicita, prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite în audienţă la Preşedintele României pentru a-i mulţumi personal. În funcţie de programul Preşedintelui României, Cancelaria Ordinelor va organiza audienţă personală sau în grup a celor decoraţi.

    ART. 14
    (1) Calitatea de membru al Ordinului Meritul Sportiv se poate pierde în condiţiile prevăzute la art. 52 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele ce au dus la condamnarea membrilor Ordinului Meritul Sportiv la o pedeapsă privativă de libertate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, se constituie un consiliu de onoare, în conformitate cu art. 53 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 15
    (1) Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Sportiv este compus din 5 membri, astfel: un membru din clasa a III-a şi câte doi membri din clasele a II-a şi I. Preşedinte al consiliului de onoare va fi, de regulă, cel mai în vârsta membru din clasa I.
    (2) Consiliul de onoare se constituie sau se alege cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Sportiv, pe termen de 5 ani, de cavalerii acestui ordin.
    (3) Pot fi realeşi pentru o nouă perioadă 3 dintre membrii consiliului de onoare, dintre care cel puţin unul din clasele inferioare.
    (4) Ministerul de resort va pune la dispoziţie spaţii adecvate desfăşurării activităţii consiliului de onoare.

    ART. 16
    (1) Cavalerii Ordinului Meritul Sportiv pot semnala consiliului de onoare fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate că aduc prejudicii morale acestora.
    (2) Ca urmare a sesizării, se convoacă consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
    (3) Cavalerii ordinului pot semnala şi direct Cancelariei Ordinelor fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate ca aduc prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizării, Cancelaria Ordinelor convoacă consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (4) În cazul în care persoana învinuită nu se prezintă la termenul fixat, consiliul de onoare o convoacă la alt termen, iar în cazul neprezentării şi a doua oară, cazul va fi judecat în lipsă.
    (5) Consiliul de onoare deliberează şi decide după cercetarea cazului, dar nu mai târziu de 60 de zile de la prima întrunire pentru cazul respectiv. Dacă faptele aduse la cunoştinţa sunt întemeiate, consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoraţiei.
    (6) Retragerea decoraţiilor se face prin decret semnat de Preşedintele României, la propunerea Cancelariei Ordinelor, cu aplicarea art. 59 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 17
    Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Sportiv judecă şi faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Meritul Sportiv. În acest caz, în consiliul de onoare sunt cooptaţi pentru cauza în speţă şi doi titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 18
    Sumele necesare confecţionării însemnelor, rozetelor, brevetelor şi cutiilor decoraţiilor Ordinului Meritul Sportiv şi Medaliei Meritul Sportiv vor fi asigurate din bugetul aprobat anual Administraţiei Prezidenţiale.

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 noiembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    VALER DORNEANU

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 12 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    DORU IOAN TĂRĂCILĂ

    Bucureşti, 9 ianuarie 2003.
    Nr. 9.
    ANEXA 1

    REGULAMENT

    ANEXA 2

    REGULAMENT

    ANEXA 3

    Modelul desenat
    al Ordinului MERITUL SPORTIV
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    Modelul desenat
    al Medaliei MERITUL SPORTIV
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016