Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 8 din 9 ianuarie 2003  privind Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 8 din 9 ianuarie 2003 privind Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 77 din 6 februarie 2003
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    (1) Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural, prevăzute la art. 7 lit. A şi B din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificările ulterioare, fac parte din categoria decoraţiilor civile pe domenii de activitate.
    (2) Ordinul Meritul Cultural este o decoraţie ce se acordă atât cetăţenilor români şi străini, cat şi instituţiilor şi aşezămintelor publice de cultură din ţară şi străinătate, pentru talentul şi serviciile deosebite aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovării spiritului caritabil, prin opere de creaţie, interpretare şi sociale, de impact naţional.
    (3) Medalia Meritul Cultural este o decoraţie ce se acordă cetăţenilor români şi străini, care răsplăteşte meritele, talentul şi serviciile aduse culturii, artei, ştiinţei şi promovării operelor sociale, de impact local sau regional.

    ART. 2
    (1) Ordinul Meritul Cultural se prezintă sub două forme cu valoare ierarhică egală: însemnul şi rozeta.
    (2) Ordinul Meritul Cultural cuprinde 8 categorii, corespunzător activităţilor specifice şi conexe domeniului cultural. Însemnul ordinului este identic pentru toate categoriile, dar panglicile sunt specifice fiecărei categorii.
    (3) Însemnul Ordinului Meritul Cultural este o cruce cu braţe egale, confecţionată din argint, emailată albastru-violet, având pe avers un medalion circular pe care este ştanţată stema României.

    ART. 3
    (1) Medalia Meritul Cultural se prezintă sub o singură formă: însemnul.
    (2) Medalia Meritul Cultural cuprinde 8 categorii, corespunzător activităţilor specifice şi conexe domeniului cultural. Însemnul medaliei este identic pentru toate categoriile de merite, dar panglicile sunt specifice fiecărei categorii.
    (3) Însemnul Medaliei Meritul Cultural este o piesă circulară, confecţionată din tombac, care are pe avers ştanţată stema României.

    ART. 4
    Regulamentele privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Cultural şi Medaliei Meritul Cultural, pentru fiecare grad sau clasă, precum şi modelul desenat şi panglicile specifice fiecărei categorii sunt prevăzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezenta lege.

    ART. 5
    (1) Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural se conferă de Preşedintele României prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale făcute, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare, de către ministrul de resort pentru persoanele din domeniul său de activitate.
    (2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Meritul Cultural şi a Medaliei Meritul Cultural sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (3) Preşedintele României poate să confere Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural şi din proprie iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege, pentru fiecare grad sau clasa a fiecărei decoraţii, cu excepţia gradului de Mare Ofiţer, în conformitate cu art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 6
    (1) Repartiţia numărului maxim de decoraţii privind Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural, care se acordă anual, se realizează de către Cancelaria Ordinelor, în limitele locurilor vacante.
    (2) Pentru primul an de la intrarea în vigoare a prezentei legi se poate conferi maximum 15% din numărul decoraţiilor pentru fiecare grad şi clasă.

    ART. 7
    (1) Ordinul Meritul Cultural este limitat la maximum 7.500 de membri.
    (2) Instituţiile şi aşezămintele publice de cultură, cărora li s-a conferit Ordinul Meritul Cultural, nu intră în numărul prevăzut la alin. (1).
    (3) Cetăţenii străini sau instituţiile şi aşezămintele publice de cultură din străinătate, cărora li s-a conferit Ordinul Meritul Cultural, nu intră în numărul prevăzut la alin. (1).

    ART. 8
    Ordinul Meritul Cultural cuprinde 4 grade. Ierarhia în ordine descrescătoare este următoarea:
    a) Mare Ofiţer;
    b) Comandor;
    c) Ofiţer;
    d) Cavaler.


    ART. 9
    Medalia Meritul Cultural cuprinde 3 clase. Ierarhia în ordine descrescătoare este următoarea:
    a) clasa I;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa a III-a.


    ART. 10
    (1) Medalia Meritul Cultural se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a şi a II-a şi este limitată la 6.800 de membri pentru clasa I.
    (2) Medalia Meritul Cultural clasa I, conferită cetăţenilor străini, nu intră în numărul prevăzut la alin. (1).

    ART. 11
    (1) Atestarea Ordinului Meritul Cultural şi a Medaliei Meritul Cultural se face printr-un brevet, în conformitate cu art. 24 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (2) Brevetele pentru Ordinul Meritul Cultural sunt validate, pentru gradele de Cavaler şi Ofiţer, prin parafa Preşedintelui României, iar pentru gradele de Comandor şi Mare Ofiţer, prin semnatura autografă a Preşedintelui României. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de ministrul de resort şi de cancelarul ordinelor, în conformitate cu art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (3) Brevetele pentru Medalia Meritul Cultural sunt validate, pentru clasa a III-a şi a II-a, prin parafa ministrului de resort şi semnătura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I, prin semnătura ministrului de resort şi semnătura cancelarului ordinelor, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 12
    Membrii Ordinului Meritul Cultural, indiferent de gradul pe care îl au, sunt numiţi "Cavaleri ai Ordinului Meritul Cultural".

    ART. 13
    (1) Ziua Ordinului Meritul Cultural se sărbătoreşte la data de 19 iulie, data primei instituiri a ordinului, în anul 1931.
    (2) Cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Cultural, ministerul de resort şi celelalte instituţii autonome abilitate să facă propuneri de decorare organizează, cu sprijinul Cancelariei Ordinelor, întrunirea Cavalerilor Ordinului Meritul Cultural.

    ART. 14
    Persoanele decorate cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor şi Mare Ofiţer, în cazul în care decernarea ordinului nu a fost facută direct de şeful statului, pot solicita, prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite în audienţă la Preşedintele României pentru a-i mulţumi personal. În funcţie de programul Preşedintelui României, Cancelaria Ordinelor va organiza audienţa personală sau în grup a celor decoraţi.

    ART. 15
    (1) Calitatea de membru al Ordinului Meritul Cultural se poate pierde în condiţiile prevăzute la art. 52 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele ce au dus la condamnarea membrilor Ordinului Meritul Cultural la o pedeapsă privativă de libertate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, se constituie un consiliu de onoare, în conformitate cu art. 53 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 16
    (1) Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Cultural este compus din 5 membri, astfel: câte un membru din gradele de Cavaler, Ofiţer şi Comandor şi câte doi membri din gradul de Mare Ofiţer. Preşedinte al consiliului de onoare va fi, de regulă, cel mai în vârsta membru din gradul de Mare Ofiţer.
    (2) În cazul în care din consiliul de onoare nu face parte nici un membru din aceeaşi categorie cu persoana învinuită, în consiliul de onoare vor fi cooptaţi pentru cauza în speţă şi doi Cavaleri ai ordinului din aceeaşi categorie, cu drept de vot deliberativ.
    (3) Consiliul de onoare se constituie sau se alege cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Cultural, pe termen de 5 ani, de Cavalerii acestui ordin.
    (4) Pot fi realeşi pentru o nouă perioada 3 dintre membrii consiliului de onoare, dintre care cel puţin unul din gradele inferioare.
    (5) Ministerul de resort va pune la dispoziţie spaţii adecvate desfăşurării activităţii consiliului de onoare.

    ART. 17
    (1) Cavalerii Ordinului Meritul Cultural pot semnala consiliului de onoare fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate că aduc prejudicii morale acestora.
    (2) Ca urmare a sesizării se convoacă consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
    (3) Cavalerii ordinului pot semnala şi direct Cancelariei Ordinelor fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate că aduc prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizării, Cancelaria Ordinelor convoacă consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (4) În cazul în care persoana învinuită nu se prezintă la termenul fixat, consiliul de onoare o convoacă la alt termen, iar în cazul neprezentării şi a doua oara, cazul va fi judecat în lipsă.
    (5) Consiliul de onoare deliberează şi decide după cercetarea cazului, dar nu mai târziu de 60 de zile de la prima întrunire pentru cazul respectiv. Dacă faptele aduse la cunoştinţa sunt întemeiate, consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoraţiei.
    (6) Retragerea decoraţiilor se face prin decret semnat de Preşedintele României, la propunerea Cancelariei Ordinelor, cu aplicarea art. 59 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 18
    Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Cultural judecă şi faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Meritul Cultural. În acest caz, în consiliul de onoare sunt cooptaţi pentru cauza în speţă şi doi titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 19
    Sumele necesare confecţionării însemnelor, rozetelor, brevetelor şi cutiilor decoraţiilor Ordinului Meritul Cultural şi ale Medaliei Meritul Cultural vor fi asigurate din bugetul aprobat anual Administraţiei Prezidenţiale.

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 noiembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    VALER DORNEANU

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 12 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    DORU IOAN TĂRĂCILĂ

    Bucureşti, 9 ianuarie 2003.
    Nr. 8.
    ANEXA 1

    REGULAMENT

    ANEXA 2

    REGULAMENT

    ANEXA 3

    Modelul desenat
    al Ordinului MERITUL CULTURAL
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    Modelul desenat
    al Medaliei MERITUL CULTURAL
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016