Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 75 din 16 iulie 1994  privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 237 din 26 august 1994
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    CAP. I
    Arborarea drapelului României

    ART. 1
    Modelul drapelului României şi intensitatea culorilor acestuia sunt cele prevăzute în anexa nr. 1.
    Drapelul României are formă dreptunghiulară. Laţimea drapelului este egală cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fâşiilor culorilor sunt egale.
    ART. 2
    Drapelul României se arborează în mod permanent:
    a) pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice;
    b) la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură;
    c) la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional;
    d) ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
    ART. 3
    Drapelul României se arborează temporar:
    a) cu prilejul zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, în locurile publice stabilite de autorităţile locale;
    b) cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfasoară;
    c) cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, precum şi de înalte personalităţi politice reprezentând principalele organisme internaţionale interguvernamentale, la aeroporturi, gări, porturi şi pe diferite trasee;
    d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;
    e) cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive, pe stadioane şi alte baze sportive;
    f) în timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale şi al secţiilor de votare.
    ART. 4
    Drapelul României poate fi arborat de persoane fizice la domiciliul sau resedinţa lor, precum şi de persoane juridice, altele decât cele prevăzute la art. 3, la sediile acestora.
    ART. 5
    Drapelul României se arborează la sediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statului român din străinătate, precum şi la resedinţa şefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, potrivit uzanţelor de protocol.
    De asemenea, drapelul României se arborează sub formă de fanion, pe mijloacele de transport ale şefilor de misiuni diplomatice şi oficii consulare române, în deplasările oficiale ale acestora.
    ART. 6
    Drapelul României în bernă se arborează în zilele de doliu naţional, stabilite de Guvern.
    ART. 7
    Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.
    Arborarea drapelului României la manifestările care se desfăşoară sub egida organizaţiilor internaţionale se face potrivit reglementărilor şi uzanţelor internaţionale.
    În locurile în care se arborează drapelul României poate fi arborat şi drapelul Consiliului Europei
    ART. 8
    În situaţia în care o dată cu drapelul României se arborează şi unul sau mai multe drapele de stat străine, drapelul României se arborează astfel:
    a) când drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin, drapelul României se va aşeza în stânga, privind drapelele din faţă;
    b) când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine şi numărul drapelelor este impar, drapelul României se va aşeza în mijloc. Dacă numărul drapelelor este par, drapelul României va fi aşezat în stânga drapelului împreună cu care ocupă centrul, privind drapelele din faţă.
    Toate drapelele de stat care se arborează vor avea dimensiuni egale şi vor fi amplasate la acelaşi nivel.

    CAP. II
    Intonarea imnului naţional al României

    ART. 9
    Imnul naţional al României este "Deşteaptă-te române", redat în anexa nr. 2.
    În interpretare vocală prescurtată, imnul naţional al României se intonează potrivit textului şi partiturii prevăzute în anexa nr. 3.
    În interpretarea fanfarelor sau a altor formaţii instrumentale, muzica imnului naţional se intonează o singură dată.
    ART. 10
    Imnul naţional al României se intonează:
    a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional;
    b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor "Radio România" şi "Televiziunea Română", în interpretare vocală;
    c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern;
    d) în cadrul ceremoniilor militate, conform regulamentelor militare;
    e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România;
    f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului;
    g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.
    ART. 11
    Imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestări festive organizate în unităţi de învăţământ sau alte instituţii de cultură.
    ART. 12
    La începutul manualelor şcolare: abecedare, manuale de citire pentru ciclul primar, manuale de limba şi literatura română, manuale de istorie şi manuale de limba maternă pentru minorităţi se tipăreşte textul imnului naţional al României prevăzut în anexa nr. 3.
    ART. 13
    Imnul naţional al României se intonează vocal şi se publică oficial numai în limba română.
    ART. 14
    Imnul naţional al altor state se intonează cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia.

    CAP. III
    Folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice

    ART. 15
    Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statului român din strainătate vor folosi sigilii cu stema României, având înscrisă denumirea proprie.
    ART. 16
    Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice sunt răspunzători pentru păstrarea şi utilizarea legală a sigiliilor cu stema României.
    Păstrarea şi utilizarea sigiliilor pot fi încredinţate unor persoane special desemnate.
    ART. 17
    Sigiliile cu stema României pentru autorităţile şi instituţiile publice se execută de Regia Autonomă "Monetăria Statului".
    Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii pot executa sigiliile proprii în unităţile specializate din subordinea lor.
    ART. 18
    În caz de pierdere a unui sigiliu cu stema României, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice este obligat să înştiinţeze imediat organele teritoriale ale Ministerului de Interne şi să publice pierderea acestuia în Monitorul Oficial al României.
    ART. 19
    Regimul stabilit prin prezentul capitol se aplică sigiliilor, ştampilelor, precum şi matriţelor timbru sec pe care se imprimă stema României.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 20
    Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită nici un act prin care s-ar aduce ofensă acestora.
    ART. 21
    La ceremoniile de arborare a drapelului, precum şi la intonarea imnului naţional, cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii se vor descoperi, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.
    ART. 22
    În aplicarea prezentei legi, Guvernul va adopta norme referitoare la arborarea drapelului României şi intonarea imnului naţional, în funcţie de natura acţiunilor şi manifestărilor, precum şi de atribuţiile specifice care revin autorităţilor şi instituţiilor publice.
    La stabilirea acestor norme se vor avea în vedere reciprocitatea cu celelalte state şi uzanţele internaţionale în materie.
    ART. 23
    Formele ce se cer a fi îndeplinite pentru confecţionarea sigiliilor cu stema României, modelul sigiliilor, păstrarea şi utilizarea acestora, precum şi scoaterea din folosinţă a sigiliilor uzate sau care devin nefolosibile, ca urmare a modificării structurii sau desfiinţării unor autorităţi sau instituţii publice, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
    ART. 24
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta lege.
    ART. 25
    Pe data intrării în vigoare a prezentei legi sunt şi rămân abrogate: Legea nr. 33/1977 pentru aprobarea imnului de stat al Republicii Socialiste România, publicată în Buletinul Oficial nr. 111 din 28 octombrie 1977; Decretul nr. 90/1977 privind instituirea drapelului de luptă al gărzilor patriotice şi reglementarea acordării acestuia, publicat în Buletinul Oficial nr. 36 din 27 aprilie 1977, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 29 martie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

               p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                            IOAN GAVRA

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 6 iulie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

                PREŞEDINTELE SENATULUI
            prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN


    Bucureşti, 16 iulie 1994.
    Nr. 75.


    ANEXA 1

                            Drapelul României
--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Drapelul României se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 26 august 1994, la pagina 5, (a se vedea imaginea asociată).


    ANEXA 2


                          "DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE"

              Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
              În care te-adânciră barbarii de tirani !
              Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
              La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani !

              Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
              Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
              Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
              Triumfător în lupte, un nume de Traian !

              Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
              Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
              Un glas ei mai asteaptă şi sar ca lupi în stâne,
              Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii !

              Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
              Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
              Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
              "Viaţă-n libertate ori moarte !" strigă toţi.

              Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
              Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi !
              Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
              Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi !

              O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
              Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
              Şi blastămă cu lacrămi în ochi pe orişicare,
              În astfel de pericul s-ar face vânzători !

              De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
              Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
              Când patria sau mama, cu inima duioasă,
              Va cere ca să trecem prin sabie şi foc !

              N-ajunse iataganul barbarei semilune,
              A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim ;
              Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
              Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim !

              N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
              Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;
              Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
              Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm !

              Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
              Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri !
              Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
              Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri !

              Preoţi, cu crucea-n frunte ! căci oastea e creştină,
              Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
              Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
              Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost'pământ !


    ANEXA 3


              Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
              În care te-adânciră barbarii de tirani !
              Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
              La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani !

              Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
              Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
              Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
              Triumfător în lupte, un nume de Traian !

              Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
              Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
              Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
              "Viată-n libertate ori moarte !" strigă toţi.

              Preoţi, cu crucea-n frunte ! căci oastea e creştină,
              Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
              Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
              Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost'pământ !


--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Partitura cu imnul României se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 26 august 1994, la pagina 7, (a se vedea imaginea asociată).

                                -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016