Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 67 din 23 noiembrie 1991  privind organizarea si desfasurarea referendumului national asupra Constitutiei Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 67 din 23 noiembrie 1991 privind organizarea si desfasurarea referendumului national asupra Constitutiei Romaniei

EMITENT: ADUNAREA CONSTITUANTA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 236 din 23 noiembrie 1991
În temeiul articolului 3 din Hotãrîrea Adunãrii Constituante nr. 3/1991 privind unele mãsuri în vederea adoptãrii Constituţiei României,

Adunarea Constituantã adopta prezenta lege.

ART. 1
Cetãţenii României sunt chemaţi, pe data de 8 decembrie 1991, sa-şi exprime vointa asupra Constituţiei României.
ART. 2
Cetãţenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunţe prin "DA" sau "NU" la urmãtoarea intrebare de pe buletinul de vot: "Aprobaţi Constituţia României adoptatã de Adunarea Constituantã la 21 noiembrie 1991?".
ART. 3
Au dreptul de a participa la referendum toţi cetãţenii romani care au împlinit virsta de 18 ani, pînã în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau alienatilor mintal, puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotãrîre judecãtoreascã definitiva la pierderea drepturilor electorale.
ART. 4
Operaţiunile pentru desfãşurarea referendumului au loc la secţiile de votare stabilite potrivit Decretului-lege nr. 92/1990, pe baza listelor electorale existente, reactualizate în termen de cel mult 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Reactualizarea listelor electorale se va face de cãtre organele care le-au întocmit, cu respectarea regulilor pe baza cãrora au fost elaborate, prevãzute de art. 22 şi 23 din Decretul-lege nr. 92/1990.
Persoanele care se afla în executarea unei pedepse private de libertate nu se înscriu în listele electorale.
ART. 5
Afişarea listelor electorale şi aducerea la cunostinta publica a secţiilor de votare şi a localurilor de vot se fac în cel mult 48 de ore de la împlinirea termenului prevãzut de art. 4 alin. 1.
Listele electorale se vor afişa la sediul primãriei şi la fiecare secţie de votare pentru persoanele ce voteazã la acea secţie.
Originalul listelor electorale se trimite, în 24 de ore de la întocmirea acestora, spre pãstrare, judecãtoriei în a carei raza teritorialã se afla localitatea respectiva. Listele speciale pentru militari se pãstreazã la unitatea militarã.
ART. 6
Cetãţenii au dreptul sa verifice înscrierea în listele electorale. Intimpinarile impotriva omisiunilor, a inscrierilor gresite şi a oricãror erori din liste se fac la organele care au întocmit listele, acestea fiind obligate sa se pronunţe pe loc sau în cel mult 24 de ore de la înregistrare.
Contestaţiile îndreptate impotriva deciziilor luate de organele prevãzute la alin. 1 se soluţioneazã în cel mult 48 de ore de cãtre judecãtoria în a carei raza teritorialã domiciliazã participantul la referendum sau, în cazul celor înscrişi în listele speciale, de cãtre judecãtoria în a carei raza teritorialã acesta îşi are resedinta. Hotãrîrea judecãtoreascã este definitiva şi executorie; ea se comunica persoanelor interesate în cel mult 24 de ore de la pronunţare.
ART. 7
Cetãţenii care locuiesc în alta localitate decît unde îşi au domiciliul sunt obligaţi sa solicite primãriei din acea localitate înscrierea lor în liste electorale distincte. Nu se mai pot face înscrieri cu 3 zile înainte de data referendumului.
Organul care întocmeşte lista electoralã prevãzutã la alin. 1 este obligat sa ceara primãriei localitãţii de domiciliu radierea persoanelor în cauza de pe listele electorale ale acelei localitãţi.
ART. 8
Cetãţeanul care în ziua referendumului se afla într-o alta localitate decît aceea în care este înscris în lista electoralã poate sa-şi exercite dreptul de vot în localitatea respectiva, la orice secţie de votare, urmînd a fi înscris într-o lista separatã, de cãtre biroul electoral al sectiei de votare, pe baza buletinului de identitate sau a adeverintei care tine loc de buletin de identitate.
ART. 9
Organele care au întocmit listele electorale le vor inainta birourilor electorale ale secţiilor de votare cu 2 zile înainte de data desfãşurãrii referendumului.
Orice modificare ulterioara se comunica de îndatã birourilor secţiilor de votare.
ART. 10
Pentru organizarea şi desfãşurarea referendumului, în termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi se înfiinţeazã Biroul Electoral Central, birouri electorale ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti, precum şi birouri electorale ale secţiilor de votare.
ART. 11
Biroul Electoral Central este alcãtuit din 7 judecãtori, din care unul va îndeplini funcţia de preşedinte, şi delegaţi ai partidelor politice reprezentate în Parlament.
Desemnarea celor 7 judecãtori se va face, în cel mult 3 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, de Adunarea Deputaţilor şi de Senat, în şedinţa comuna, prin tragere la sorţi, de pe o lista cuprinzînd 21 de judecãtori, prezentatã de ministrul justiţiei.
Preşedintele Biroului Electoral Central se alege, prin vot secret, de cãtre judecãtorii acestuia, în cel mult 24 de ore.
ART. 12
Biroul Electoral Central vegheazã la reactualizarea listelor electorale, aducerea acestora la cunostinta cetãţenilor, supravegheazã corecta desfãşurare a referendumului, constata şi proclama rezultatele acestuia potrivit prevederilor prezentei legi.
Biroul Electoral Central soluţioneazã contestaţiile care îi sunt adresate, cu excepţia celor care sunt în competenta altor birouri electorale sau a instanţelor judecãtoreşti.
În cazul în care constata o frauda electoralã la un birou al unei secţii de votare, Biroul Electoral Central dispune anularea rezultatelor referendumului în cadrul acelei secţii de votare.
Biroul Electoral Central acrediteazã şi retrage acreditarea reprezentanţilor mijloacelor de comunicare în masa.
ART. 13
Birourile electorale ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti, precum şi birourile electorale ale secţiilor de votare, se compun dintr-un preşedinte şi cel mult 6 delegaţi ai partidelor politice reprezentate în Parlament.
Preşedinţii birourilor electorale sunt stabiliţi de cãtre preşedintele tribunalului judeţean sau al municipiului Bucureşti, în cel mult 3 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin tragere la sorţi.
Tragerea la sorţi se face de pe o lista care cuprinde, în urmãtoarea ordine: judecãtorii şi procurorii, precum şi alţi jurişti din judeţ sau municipiul Bucureşti care nu fac parte dintr-un partid politic.
Dacã numãrul juristilor este insuficient, tragerea la sorţi se face de pe o lista care cuprinde persoane de o alta specialitate, cu o reputaţie nestirbita şi fãrã apartenenţa politica.
Lista altor jurişti decît judecãtorii şi procurorii, precum şi a persoanelor prevãzute la alineatul precedent, va fi întocmitã de prefecturi sau Primãria municipiului Bucureşti şi va fi transmisã preşedintelui tribunalului judeţean sau al municipiului Bucureşti în cel mult 48 de ore de la publicarea prezentei legi.
Stabilirea persoanelor prevãzute la alin. 3 şi 4 se va face tinindu-se seama şi de domiciliul acestora.
ART. 14
Desemnarea delegaţilor partidelor politice potrivit art. 11 şi art. 13 este obligatorie şi se comunica, în scris, preşedintelui biroului electoral, în cel mult 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
În cazul în care partidele nu îşi pot desemna, de comun acord, reprezentanţii în birourile electorale, se va organiza tragerea la sorţi a acestora, în prezenta preşedintelui judecãtoriei în raza cãreia se afla biroul electoral.
Dacã birourile electorale nu se pot completa potrivit alineatului precedent, ele vor funcţiona cu numãrul de membri existent.
ART. 15
Birourile electorale ale judeţelor şi al municipiului Bucureşti îndeplinesc urmãtoarele atribuţii principale:
a) fac publicaţiile şi afişãrile necesare;
b) rezolva, de îndatã sau în cel mult 24 de ore de la sesizare, intimpinarile referitoare la propria activitate şi contestaţiile cu privire la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare;
c) totalizeazã rezultatele referendumului de la secţiile de votare din judeţ sau, dupã caz, municipiul Bucureşti şi le înainteazã Biroului Electoral Central, împreunã cu documentele care stau la baza acestora.
ART. 16
Birourile electorale lucreazã în prezenta a jumãtate plus unu din numãrul total al membrilor şi iau hotãrîri cu majoritatea membrilor prezenţi.
ART. 17
Modelul buletinului de vot este cel prevãzut în anexa nr. 1.
Buletinele de vot se vor tipari prin grija Guvernului României şi se vor distribui, prin intermediul prefecturilor şi primãriilor, birourilor secţiilor de votare, cu cel puţin 2 zile înaintea datei referendumului.
Predarea şi primirea buletinelor se fac pe baza de proces-verbal.
Doua exemplare ale buletinului de vot, vizate şi anulate de preşedintele biroului electoral al sectiei de votare, se vor afişa, cu o zi înaintea datei referendumului, la sediul sectiei de votare.
La cererea partidelor politice, biroul electoral al sectiei de votare va elibera, pentru fiecare, un buletin de vot, vizat şi anulat.
ART. 18
Campania pentru referendum începe la data intrãrii în vigoare a prezentei legi şi se încheie cu o zi înainte de data referendumului.
În campania pentru referendum, partidele politice şi cetãţenii au dreptul sa-şi exprime opiniile în mod liber şi fãrã nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunãri publice şi prin mijloace de informare în masa.
Mijloacele folosite în campania pentru referendum nu pot contraveni ordinii de drept.
ART. 19
Fiecare secţie de votare trebuie sa posede un numãr suficient de cabine, urne şi ştampile de votare.
Cabinele şi urnele trebuie aşezate în aceeaşi încãpere în care se afla biroul preşedintelui. Cabinele, urnele şi stampilele se vor asigura de cãtre primãriile comunale, orãşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
Stampilele "Votat" şi ştampila de control trebuie sa fie conforme modelului aprobat pe baza prevederilor Decretului-lege nr. 92/1990.
Preşedintele biroului electoral al sectiei de votare trebuie sa fie prezent la sediul sectiei de votare în ajunul zilei referendumului, la ora 18,00, şi este obligat sa ia mãsurile necesare pentru pregãtirea operaţiunilor de votare.
Preşedintele va dispune fixarea posturilor de paza în jurul localului de vot.
ART. 20
În ziua referendumului, la ora 5,00, preşedintele biroului electoral al sectiei de votare, în prezenta celorlalţi membri, verifica urnele, existenta listelor electorale, a buletinelor de vot şi a stampilelor, dupã care închide şi sigileaza urnele, aplicind ştampila de control a sectiei de votare.
Preşedintele este obligat sa asigure aplicarea ştampilei de control pe buletinele de vot.
ART. 21
Preşedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia mãsurile necesare pentru ca desfãşurarea referendumului sa decurga în bune condiţii.
Puterile lui, în aceasta privinta, se întind şi în afarã localului de votare, în curtea acestuia, la intrãrile în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe strãzi şi în pieţe publice, pînã la o distanta de 500 metri.
În afarã de membrii biroului electoral al sectiei de votare şi de delegaţii acreditaţi de Biroul Electoral Central, nici o alta persoana nu poate stationa, în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot, peste timpul necesar pentru efectuarea operaţiunii de vot.
Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al sectiei de votare va avea la dispoziţie mijloacele de ordine necesare, prin grija Ministerului de Interne şi a Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 22
În ziua referendumului votarea începe la ora 6,00 şi se încheie la ora 21,00. În mod excepţional, biroul sectiei de votare poate prelungi votarea şi dupã ora 21,00, dar nu mai tirziu de ora 24,00, cu aprobarea biroului electoral judeţean sau al municipiului Bucureşti.
ART. 23
Accesul participanţilor la referendum în sala de vot are loc în serii corespunzãtoare numãrului cabinelor. Fiecare va prezenta biroului electoral al sectiei de votare buletinul de identitate sau adeverinta care tine loc de buletin de identitate. Biroul electoral, dupã verificarea înscrierii în lista electoralã sau dupã înscrierea în lista electoralã separatã prevãzutã la art. 8, va inmina participantului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea "Votat".
Participantul la referendum îşi va exprima vointa în mod individual, într-o cabina închisã, aplicind ştampila "Votat" numai într-unul din cele doua patrate ale buletinului de vot, corespunzãtor opţiunii sale.
Dupã ce a votat, participantul la referendum va indoi buletinul de vot, astfel ca pagina alba, care poarta ştampila de control, sa ramina în afarã, dupã care îl va introduce în urna, avînd grija sa nu se deschidã.
Ştampila încredinţatã pentru votare se restituie preşedintelui, care va aplica pe buletinul de identitate al participantului la rubrica "Menţiuni speciale", sau pe adeverinta care tine loc de buletin de identitate, ştampila de control a sectiei de votare.
Preşedintele poate sa ia mãsuri ca stationarea celui care voteazã în cabina de votare sa nu se prelungeascã nejustificat.
ART. 24
Preşedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice.
Suspendarea nu poate depãşi o ora şi va fi anunţatã prin afişare pe usa localului de vot. Durata tuturor suspendãrilor nu poate depãşi doua ore.
În timpul suspendãrii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot şi toate lucrãrile biroului electoral vor rãmîne sub paza permanenta.
ART. 25
Prezenta oricãrei persoane în cabinele de vot, în afarã celui care voteazã, este interzisã.
Participantul la referendum care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme, în scopul de a-l ajuta, în cabina de votare, un insotitor ales de el.
ART. 26
Pentru persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, la cererea celor aflaţi în aceasta situaţie sau la cererea organelor de conducere ale instituţiilor sanitare sau de ocrotiri sociale în care cei netransportabili se afla internati, preşedintele biroului electoral al sectiei de votare desemneazã, din cadrul biroului, un numãr de membri care se deplaseaza cu o urna specialã şi cu materialul necesar votarii la locul unde se afla cel în cauza, pentru a efectua votarea.
ART. 27
Dupã încheierea votarii, preşedintele biroului electoral al sectiei de votare va proceda la anularea buletinelor de vot neintrebuintate şi la deschiderea urnelor, în prezenta membrilor biroului şi, dupã caz, a persoanelor acreditate sa asiste la referendum.
Preşedintele va citi cu voce tare, la deschiderea fiecãrui buletin, rãspunsul votat şi va arata buletinul de vot celor prezenţi.
Sunt nule buletinele de vot care nu poarta pe ele ştampila de control a sectiei de votare, buletinele de un alt model decît cel legal aprobat, cele pe care ştampila "Votat" a fost aplicatã în dreptul ambelor raspunsuri sau nu a fost aplicatã pe nici unul dintre ele.
Buletinele nule nu intra în calculul voturilor valabil exprimate.
Dupã încheierea numararii voturilor se va încheia un proces-verbal care se semneazã de preşedinte şi ceilalţi membri ai biroului şi se înainteazã, în cel mult 24 de ore, biroului electoral judeţean sau al municipiului Bucureşti. Prevederile art. 68 din Decretul-lege nr. 92/1990 se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 28
În timpul operaţiunilor de votare şi de deschidere a urnelor se pot face intimpinari şi contestaţii cu privire la aceste operaţiuni.
Contestaţiile se formuleazã în scris şi se prezintã preşedintelui biroului electoral al sectiei de votare, care va elibera dovada de primire.
Preşedintele biroului electoral al sectiei de votare va hotãrî, de îndatã, asupra contestaţiilor a cãror rezolvare nu suferã intirziere.
ART. 29
Biroul Electoral Central va centraliza la nivel naţional, numãrul voturilor valabil exprimate pentru fiecare rãspuns de pe buletinul de vot şi numãrul voturilor nule.
În funcţie de majoritatea voturilor exprimate pe intreaga ţara, Biroul Electoral Central va proclama rezultatul referendumului în şedinţa comuna a Adunãrii Deputaţilor şi Senatului, la care vor participa Preşedintele României, Guvernul şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.
ART. 30
Modelele proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare şi ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti sunt cele prevãzute în anexele nr. 2 şi 3.
ART. 31
În mãsura în care prezenta lege nu dispune altfel, prevederile Decretului-lege nr. 92/1990 se aplica în mod corespunzãtor.

Aceasta lege a fost adoptatã de Adunarea Constituantã în şedinţa din 22 noiembrie 1991.

PREŞEDINŢII
ADUNĂRII CONSTITUANTE
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU MARŢIAN DAN

În temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului şi a Preşedintelui României,
promulgãm Legea privind organizarea şi desfãşurarea referendumului naţional asupra Constituţiei României şi dispunem publicarea sa în Monitorul Oficial al României.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
ION ILIESCU


ANEXA 1

R O M A N I A

B U L E T I N DE V O T

PRIVIND CONSTITUŢIA




APROBAŢI -----
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI | DA |
ADOPTATĂ DE -----
ADUNAREA CONSTITUANTĂ -----
LA 21 NOIEMBRIE 1991 ? | NU |
-----

NOTA:
1. Buletinul de vot va avea dimensiunea unei jumãtãţi de coala A4.
2. Textul buletinului de vot se va tipari cu litere corp 24 romane verzale drepte, de culoare neagra.
3. Patratul va avea latura de 4 cm.


ANEXA 2

Judeţul*).............................
Comuna (oraşul, municipiul, sectorul
municipiului Bucureşti)...............
Secţia de votare nr...................

PROCES - VERBAL
privind rezultatele referendumului asupra Constituţiei României

1. Numãrul participanţilor **)....................
2. Numãrul voturilor valabil exprimate la rãspunsul "DA" ..........
3. Numãrul voturilor valabil exprimate la rãspunsul "NU" ..........
4. Numãrul voturilor nule .............
5. Numãrul voturilor contestate .........
6. Numãrul intimpinarilor şi contestaţiilor primite ..........
7. Numãrul intimpinarilor şi contestaţiilor soluţionate ..........
8. Numãrul intimpinarilor şi contestaţiilor înaintate biroului judeţean ...
9. Expunerea pe scurt a modului de soluţionare a intimpinarilor şi contestaţiilor ......

Preşedintele biroului electoral, Membrii:

(numele şi prenumele, (numele şi prenumele
semnatura şi ştampila) şi semnatura)


Data .................

---------------
*) Municipiul Bucureşti, în cazul în care secţia de votare face parte din acest municipiu.
**) Numãrul participanţilor trebuie sa fie egal cu suma ce rezulta din aditionarea cifrelor de la pct. 2, 3 şi 4.

ANEXA 3

Biroul electoral al judeţului *)
................................


PROCES - VERBAL
privind rezultatele referendumului asupra Constituţiei României

1. Numãrul participanţilor **) .................
2. Numãrul voturilor valabil exprimate la rãspunsul "DA"..........
3. Numãrul voturilor valabil exprimate la rãspunsul "NU" .........
4. Numãrul voturilor nule ..........
5. Numãrul voturilor contestate .............
6. Numãrul total al intimpinarilor şi contestaţiilor ..........
7. Numãrul intimpinarilor şi contestaţiilor soluţionate de cãtre birourile electorale ale secţiilor de votare ........
8. Expunerea pe scurt a modului de soluţionare a intimpinarilor şi contestaţiilor de cãtre birourile electorale ale secţiilor de votare ......
9. Numãrul intimpinarilor şi contestaţiilor înaintate biroului judeţean ...
10. Expunerea pe scurt a modului de soluţionare a intimpinarilor şi contestaţiilor de cãtre biroul electoral judeţean .......

Preşedintele Biroului electoral, Membrii:

(numele şi prenumele, (numele şi prenumele
semnatura şi ştampila) şi semnatura)

Data..............

--------------------
*) Biroul electoral al municipiului Bucureşti în cazul în care procesul-verbal este încheiat de cãtre acesta.
**) Numãrul participanţilor trebuie sa fie egal cu suma ce rezulta din aditionarea cifrelor de la pct. 2, 3 şi 4.

---------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016