Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 65 din 22 martie 2022  pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 65 din 22 martie 2022 pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 281 din 23 martie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    După articolul 140 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou titlu, titlul V^1 „Asistenţa medicală mobilă“, cuprinzând articolele 140^1-140^20, cu următorul cuprins:
    " TITLUL V^1
    Asistenţa medicală mobilă

    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 140^1
    (1) Obiectul prezentului titlu îl constituie reglementarea domeniului asistenţei medicale mobile.
    (2) Asistenţa medicală mobilă are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenţie şi profilaxie, screeningul afecţiunilor medicale prevalente, control medical periodic, general şi de specialitate, precum şi livrarea medicamentelor din programele naţionale de sănătate, la domiciliu, atât pentru bolnavii cronici, cât şi pentru pacienţii cu patologii acute, beneficiari ai asistenţei medicale în regim mobil.
    (3) Serviciile de asistenţă medicală mobilă se acordă cu prioritate gravidelor, copiilor şi altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenţilor medicali comunitari.
    (4) Serviciile de asistenţă medicală mobilă sunt furnizate şi persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate şi mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum şi persoanelor care nu au card de sănătate.
    ART. 140^2
    În înţelesul prezentului titlu, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) ambulatoriu mobil - unitate sanitară cu caracter temporar, ce presupune transformarea unui spaţiu aflat la distanţă faţă de sediul ambulatoriului propriu-zis într-un spaţiu adecvat pentru a furniza servicii medicale în regim mobil pacienţilor;
    b) caravană medicală - ansamblul personalului medical care se deplasează cu echipamente medicale în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate pentru a furniza servicii medicale;
    c) zonă cu acoperire deficitară cu servicii medicale - localitate sau zonă compactă dintr-o localitate unde accesul la serviciile de sănătate de orice tip este dificil din raţiuni sociale - zone cu un capital uman scăzut şi condiţii improprii de locuit, teritoriale - situate la peste 20 km de cel mai apropiat spital public sau ca urmare a lipsei furnizării unei anumite categorii de servicii medicale.
    CAP. II
    Metodologia de funcţionare a asistenţei medicale mobile
    ART. 140^3
    Asistenţa medicală mobilă se asigură de către medicii de specialitate împreună cu alt personal specializat şi autorizat potrivit prevederilor art. 653 alin. (1) lit. a), cu sprijinul lucrătorilor sociali şi asistenţilor medico-sociali ai organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii.
    ART. 140^4
    În cadrul asistenţei medicale mobile se acordă servicii medicale prin următoarele structuri:
    a) cabinete şi unităţi medicale mobile organizate potrivit normelor de aplicare a prezentului titlu, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii;
    b) caravane medicale, organizate în clădiri cu autorizaţie sanitară de funcţionare sau în corturi medicale special amenajate, conform normelor de aplicare a prezentului titlu, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.
    ART. 140^5
    Caravanele medicale pot fi organizate temporar şi în:
    a) unităţi medicale ambulatorii de specialitate, potrivit art. 135 alin. (1);
    b) cabinete de medicină de familie;
    c) centre comunitare integrate;
    d) corturi special amenajate;
    e) rulote sau vehicule echipate corespunzător furnizării de servicii medicale mobile;
    f) construcţii modulare;
    g) şcoli;
    h) cabinete şcolare;
    i) săli de sport.
    CAP. III
    Coordonarea activităţii din ambulatoriile de specialitate mobile
    ART. 140^6
    În structurile prevăzute la art. 140^4 şi 140^5 se pot desfăşura următoarele activităţi:
    a) activităţi de medicină preventivă;
    b) activităţi medicale curative;
    c) activităţi de investigaţii şi diagnostic;
    d) activităţi de investigaţii clinice şi paraclinice;
    e) asistenţă medicală prin telemedicină;
    f) activităţi de reabilitare medicală;
    g) servicii de screening pentru depistarea precoce a bolilor;
    h) activităţi conexe actului medical;
    i) educaţie pentru sănătate.
    ART. 140^7
    În structurile prevăzute la art. 140^4 şi 140^5, medicii specialişti pot avea în coordonare medici rezidenţi şi studenţi din domeniul sănătăţii. Medicii specialişti pot colabora şi cu alte categorii de personal medical, potrivit prevederilor art. 653 alin. (1) lit. a), precum şi cu asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, lucrători sociali şi asistenţi medico-sociali ai organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii.
    ART. 140^8
    Activitatea desfăşurată de către studenţii facultăţilor de medicină generală, stomatologie şi medicină şi farmacie în cadrul caravanelor medicale se poate asimila practicii medicale obligatorii desfăşurate pe perioada vacanţelor.
    CAP. IV
    Personalul care acordă servicii de asistenţă medicală mobilă
    ART. 140^9
    Medicii specialişti desfăşoară activităţi de asistenţă medicală mobilă astfel:
    a) ca persoană fizică independentă/autorizată potrivit prevederilor legale;
    b) ca angajaţi ai uneia dintre structurile prevăzute la art. 135 sau ai unităţilor sanitare cu personalitate juridică în structura cărora funcţionează entitatea ambulatorie de specialitate.
    ART. 140^10
    (1) Alături de medicii care acordă servicii medicale specializate îşi desfăşoară activitatea şi următoarele categorii de personal:
    a) medici stomatologi;
    b) farmacişti, cu respectarea competenţelor descrise la art. 568 alin. (1) şi (2);
    c) asistenţi medicali, cu respectarea competenţelor prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare, asistenţi de farmacie;
    d) moaşe, care îşi desfăşoară activitatea în regim salarial şi/sau independent, aflate în colaborare cu medicul specialist în medicină de familie sau cu medicul specialist în obstetrică-ginecologie, conform competenţelor prevăzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) lucrători sociali şi asistenţi medico-sociali ai organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii.
    (2) În realizarea activităţilor de asistenţă medicală mobilă poate fi implicat atât personalul medical, definit la art. 653 alin. (1) lit. a), cât şi furnizorii de servicii conexe actului medical - tehnician dentar, biolog, biochimist, chimist, fizician, fizio-kinetoterapeut, moaşă, psiholog, logoped, sociolog, profesor de cultură fizică medicală, opticianoptometrist, tehnician de proteze şi orteze, tehnician de proteze auditive, tehnician de aparatură medicală, astfel cum sunt prevăzuţi la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, aprobată cu modificări prin Legea nr. 598/2001.
    (3) În realizarea activităţilor de asistenţă medicală mobilă mai pot fi implicaţi: asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, paramedici, voluntari ai ONG-urilor de profil, asistenţi sociali, consilieri din programele medicale.
    ART. 140^11
    (1) Asistenţii medicali comunitari identifică persoanele vulnerabile din punct de vedere medical şi/sau medico-social care necesită servicii de sănătate preventive şi curative şi le facilitează accesul la serviciile medicale de specialitate desfăşurate prin intermediul furnizorilor de servicii medicale din cadrul ambulatoriilor mobile, al cabinetelor medicale, unităţilor mobile şi al caravanelor medicale. Asistenţii medicali comunitari colaborează cu organizatorii activităţilor de asistenţă medicală mobilă prin informarea şi mobilizarea pacienţilor care necesită intervenţia din cadrul acestor activităţi, dar şi la monitorizarea lor prin asigurarea consilierii, cât şi monitorizarea tratamentului la recomandarea medicului specialist şi/sau a medicului de familie.
    (2) În comunităţile lipsite de medic de familie sau cu un număr insuficient de medici de familie, autorităţile locale asigură prezenţa cel puţin a unui asistent medical comunitar.
    ART. 140^12
    Moaşele identifică în comunitate copiii, gravidele, lăuzele şi femeile de vârstă fertilă cuprinsă între 15 şi 45 de ani, vulnerabile din punct de vedere medical şi/sau medico-social, care necesită servicii de sănătate preventive şi curative şi le facilitează accesul la serviciile medicale de specialitate desfăşurate prin intermediul furnizorilor de servicii medicale din cadrul ambulatoriilor mobile, al cabinetelor medicale, unităţilor mobile şi al caravanelor medicale. Moaşele colaborează cu organizatorii activităţilor de asistenţă medicală mobilă prin informarea şi mobilizarea pacienţilor care necesită intervenţia din cadrul acestor activităţi, dar şi la monitorizarea lor prin asigurarea consilierii, cât şi monitorizarea tratamentului la recomandarea medicului specialist şi/sau a medicului de familie.
    ART. 140^13
    (1) Gravidele şi lăuzele care nu au împlinit 18 ani beneficiază de asigurarea cu prioritate a serviciilor de sănătate preventive sau curative şi a consulturilor medicale de specialitate desfăşurate prin intermediul ambulatoriilor mobile, al cabinetelor, unităţilor mobile şi al caravanelor medicale.
    (2) În cazul identificării gravidelor şi a lăuzelor care nu au împlinit 16 ani, asistenţii medicali comunitari şi moaşele vor sesiza serviciile sociale locale şi unităţile de învăţământ pentru aplicarea măsurilor de protecţie socială necesare, susţinerea continuării participării şcolare, inclusiv protecţia împotriva oricărei forme de abuz sexual.
    CAP. V
    Educaţie pentru sănătate
    ART. 140^14
    Complementar activităţilor de asistenţă medicală mobilă se pot desfăşura activităţi de educaţie pentru sănătate. Acestea constau în promovarea cunoştinţelor corecte privind diferite aspecte ale sănătăţii şi totodată de formare a atitudinilor şi deprinderilor favorabile unui comportament responsabil şi sănătos, inclusiv informare cu privire la sănătatea reproducerii, sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nounăscutului.
    ART. 140^15
    Educaţia pentru sănătate poate fi susţinută de către medici specialişti, medici specialişti în medicina de familie, medici rezidenţi, asistente medicale, moaşe, asistenţi medicali comunitari şi reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor care au ca obiect de activitate furnizarea de servicii educaţionale în domeniul sănătăţii. Aceştia vor folosi, în vederea informării, materiale educative alcătuite pe nivelul de înţelegere al persoanelor vulnerabile şi adaptate în funcţie de vârstă.
    ART. 140^16
    Prin educaţia pentru sănătate se urmăreşte informarea şi educarea populaţiei în domeniul medical pentru a cunoaşte manifestările bolilor şi prevenirea lor, dobândirea unor atitudini şi deprinderi care să fie favorabile sănătăţii şi să conducă la diminuarea numărului de îmbolnăviri ori la reducerea comportamentelor cu risc pentru sănătate.
    ART. 140^17
    Activităţile de educaţie pentru sănătate desfăşurate în cadrul asistenţei medicale mobile pot include şi informaţii ori ghidare în cariera medicală, precum şi promovarea domeniilor medicale deficitare din punctul de vedere al personalului calificat.
    CAP. VI
    Finanţarea
    ART. 140^18
    (1) Personalului medical menţionat la art. 140^7 i se recunoaşte serviciul prestat în cadrul activităţilor de asistenţă medicală mobilă ca program normal de lucru în cadrul unităţilor medicale în care profesează.
    (2) La indicaţia medicului de familie, gravidei aflate în situaţie de vulnerabilitate socială i se asigură decontarea transportului intrajudeţean sau interjudeţean, pentru deplasarea la spital, în vederea urmăririi sarcinii.
    ART. 140^19
    Pentru furnizarea serviciilor medicale prin asistenţa medicală mobilă şi decontarea transportului gravidelor vulnerabile, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prevăd anual fonduri din bugetul repartizat.
    ART. 140^20
    Pentru încurajarea organizării de activităţi de asistenţă medicală mobilă, autorităţile centrale sau locale pot acorda facilităţi şi stimulente financiare furnizorilor de servicii medicale din zonele cu acces deficitar la servicii de sănătate, inclusiv organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii."


    ART. II
    În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se elaborează normele de aplicare a dispoziţiilor titlului V^1, prevăzute la art. 140^4 lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost completată prin prezenta lege, şi se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. III
    Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu completările aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    FLORIN-CLAUDIU ROMAN
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    FLORIN-VASILE CÎŢU

    Bucureşti, 22 martie 2022.
    Nr. 65.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016