Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 64 din 27 martie 2024  pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 64 din 27 martie 2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 267 din 28 martie 2024
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 906 din 10 noiembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, după litera p) se introduc cinci noi litere, lit. p^1), p^2), p^3), p^4) şi p^5), cu următorul cuprins:
    "p^1) dispozitiv electronic pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun - dispozitiv utilizat în cazul produselor din tutun încălzit sau al produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun;
p^2) ţigaretă electronică - un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin sau nu conţin nicotină, prin intermediul unui muştiuc, sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor. Ţigaretele electronice pot fi de unică folosinţă sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartuşe de unică folosinţă;
p^3) flacon de reumplere - un recipient cu un lichid care conţine sau nu conţine nicotină şi care poate fi folosit pentru reumplerea unei ţigarete electronice;
p^4) (pouch) pliculeţ cu nicotină pentru uz oral - un produs fără tutun care conţine nicotină şi care este folosit pentru consumul oral de nicotină, sub formă de pulbere sau particule sau în orice combinaţie a formelor respective;
p^5) produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun - un produs nou care nu conţine tutun, ci este bazat pe un substrat înlocuitor al tutunului (inclusiv produse bazate pe plante, ierburi, fructe), care este încălzit pentru a produce o emisie care conţine sau nu conţine nicotină şi alte substanţe chimice, care este apoi inhalată de utilizator/utilizatori."

    2. Titlul capitolului IV se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. IV
    Tutunul pentru uz oral, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral, vânzări transfrontaliere la distanţă de produse din tutun şi noi produse din tutun
"

    3. După articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 17^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 17^1
    (Pouch-urile) Pliculeţele cu nicotină pentru uz oral
    (1) Introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă.
    (2) Nivelul de nicotină conţinut în fiecare (pouch) pliculeţ cu nicotină pentru uz oral nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ (pouch)."

    4. La articolul 23, alineatele (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1), art. 4 alin. (1)-(3), art. 5 alin. (1) şi (3), art. 6 alin. (1), (4), (7) şi (8), art. 7 alin. (1), (8) şi (10), art. 8, art. 9 alin. (1)-(8) şi (10), art. 10 alin. (1)-(3) şi (5), art. 11 alin. (1)-(5), art. 12 alin. (1)-(4), art. 13 alin. (1) şi (2), art. 14, art. 15 alin. (1), (3), (7)-(10) şi (12), art. 16 alin. (1) şi (2), art. 17, 17^1, art. 18 alin. (3)-(5), (7), (8), (10) şi (11), art. 19 alin. (1)-(4) şi (7), art. 20 alin. (1), (3)-(5), (11)-(14) şi (19), art. 21 alin. (1)-(7) şi ale art. 22 alin. (4) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 75.000 lei la 100.000 lei.
    ..............................................................................................
(5) Nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (1), (8) şi (10), art. 17, 17^1, art. 19 alin. (1)-(4) şi (7) şi ale art. 20 alin. (1)-(5), (11) şi (14) se sancţionează cu măsura complementară de interzicere de la comercializare a produselor neconforme."



    ART. II
    Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, după litera n^2) se introduce o nouă literă, lit. n^3), cu următorul cuprins:
    "n^3) prin dispozitive de tip easybox/locker se înţelege o cutie/un spaţiu securizat destinat(ă) depozitării coletelor pentru a fi ridicate de către destinatari în baza unui cod/unei parole furnizat(e) prin mijloace de comunicare electronice sau în momentul efectuării plăţii ramburs la dispozitivul respectiv;"

    2. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepţie spaţiile de deţinere în care sunt cazate persoanele private de libertate."

    3. La articolul 3, după alineatul (1^2) se introduce un nou alineat, alin. (1^3), cu următorul cuprins:
    "(1^3) Se interzic pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun."

    4. La articolul 3, alineatele (6) şi (6^1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(6) Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
(6^1) Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse, vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate."

    5. La articolul 3, după alineatul (6^1) se introduc două noi alineate, alin. (6^2) şi (6^3), cu următorul cuprins:
    "(6^2) Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
(6^3) Produsele prevăzute la alin. (6^2) care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul «ATENŢIE! ACEST PACHET CONŢINE PRODUSE DIN TUTUN ŞI/SAU PRODUSE CARE CONŢIN NICOTINĂ. A SE VERIFICA VÂRSTA CLIENTULUI"

    6. La articolul 3, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării produselor din tutun, ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun tinerilor sub 18 ani."

    7. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Persoanele responsabile din instituţiile şi unităţile care administrează spaţiile menţionate la art. 2 lit. m), n), n^1) şi n^2) vor elabora şi vor pune în aplicare regulamente interne pentru aplicarea art. 3 alin. (1), (1^1) şi (1^3), inclusiv prin prevederea ca abatere disciplinară gravă a încălcării respectivelor dispoziţii şi marcarea spaţiilor menţionate cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.
    (2) Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta unităţilor de învăţământ."

    8. La articolul 10, literele a), b) şi b^1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor art. 3 alin. (1), (1^1) şi (6^3) se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei;
b) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1), (1^1), (5), (5^2), (6), (7^1) şi ale art. 4 alin. (2) se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii prevăzute de această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii. În cazul constatării nerespectării prevederilor art. 3 alin. (6), instituţiile publice abilitate conform art. 14^1 vor putea aplica sancţiuni conform prezentei litere şi deţinătorilor spaţiilor pe care sunt amplasate automatele;
b^1) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (6^1), (6^2) şi (6^3) se sancţionează cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârşirea unei noi contravenţii prevăzute de această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 20.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii;"

    9. Articolul 14^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14^1
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne."



    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 27 martie 2024.
    Nr. 64.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016