Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 6 din 9 ianuarie 2007  privind aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 63/2006 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 6 din 9 ianuarie 2007 privind aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 63/2006 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 30 din 17 ianuarie 2007
    Parlamentul României adopta prezenta lege.
    ART. I
    Se aprobă Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 63 din 6 septembrie 2006 pentru modificarea şi completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 792 din 20 septembrie 2006, cu urmatoarele modificari şi completari:
    1. La articolul I, punctul 1 se abroga.
    2. La articolul I punctul 2, punctul 15 al articolului 6 va avea urmatorul cuprins:
    "15. unităţi de asistenţa medicală autorizate - unitatile sanitare cu personal calificat şi cu dotare corespunzătoare pentru examinarea medicală ambulatorie a candidaţilor la obtinerea permisului de conducere şi a conducătorilor de autovehicule sau de tramvai, autorizate de autoritatea de sănătate publică judeteana sau de cea a municipiului Bucureşti, după caz;"

    3. La articolul I, după punctul 2 se introduc trei noi puncte, punctele 2^1, 2^2 şi 2^3, cu urmatorul cuprins:
    "2^1. La articolul 6, după punctul 16 se introduc trei noi puncte, punctele 16^1-16^3, cu urmatorul cuprins:
    16^1 inmatriculare/înregistrare - operaţiunea administrativa prin care se atesta ca un vehicul poate circula pe drumurile publice. Dovada atestării înmatriculării/înregistrării este certificatul de inmatriculare/înregistrare şi numărul de inmatriculare/înregistrare atribuit;
    16^2. inmatriculare/înregistrare permanenta - operaţiunea de inmatriculare/înregistrare prin care se atribuie certificat de inmatriculare/înregistrare şi numar de inmatriculare/ înregistrare pentru o perioadă nedeterminata;
    16^3. inmatriculare temporara - operaţiunea de inmatriculare prin care se acordă certificat de inmatriculare şi numar de inmatriculare pentru o perioadă determinata;».
2^2. La articolul 6, punctul 34 va avea urmatorul cuprins:
    34. detinator mandatat - persoana fizica sau juridica care foloseşte un vehicul în baza unui contract de leasing sau contract de închiriere;
2^3. La articolul 6, după punctul 35 se introduce punctul 35^1 cu urmatorul cuprins:
    35^1 vehicul nou - vehicul care nu a mai fost niciodata înmatriculat;"

    4. La articolul I punctul 3, articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Proprietarii de vehicule sau detinatorii mandataţi ai acestora sunt obligati să le înmatriculeze sau să le inregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulatie, conform prevederilor legale.
    (2) Inmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea în circulatie până la scoaterea definitivă din circulatie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiţii, potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, şi presupune urmatoarele operaţiuni:
    a) înscrierea în evidentele autorităţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar;
    b) transcrierea în evidentele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.
    (3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) se realizează pe baza datelor de identificare ale vehiculului şi ale proprietarului şi condiţioneaza eliberarea de către autorităţile competente, potrivit legii, a unui certificat de inmatriculare, precum şi a plăcuţelor cu numărul de inmatriculare atribuit şi transcrierile necesare în certificatul de inmatriculare şi în cartea de identitate a vehiculului.
    (4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu în evidentele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar.
    (5) Solicitanţii unei operaţiuni de inmatriculare a unui vehicul în evidentele autorităţilor competente, potrivit legii, trebuie să faca dovada certificării autenticităţii vehiculului de către Registrul Auto Roman, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului şi al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Certificarea autenticităţii vehiculului contine şi atestarea faptului ca acesta nu figurează în baza de date ca fiind furat.
    (6) Dovada certificării vehiculului nu se impune în cazul vehiculelor noi pentru solicitanţii operaţiilor de inmatriculare.
    (7) Cu ocazia realizării oricarei operaţiuni privind inmatricularea unui vehicul, verificarea efectuării inspecţiei tehnice periodice şi a asigurarii obligatorii de raspundere civila, respectiv a valabilităţii acestora, se poate face şi pe cale informatica, în condiţiile stabilite prin protocol incheiat între autoritatea competentă din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu atribuţii de organizare şi coordonare a activităţii de evidenta şi eliberare a certificatelor de inmatriculare şi a plăcuţelor cu numere de inmatriculare şi Registrul Auto Roman, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
    (8) Autorităţile competente sa realizeze operaţiunile de inmatriculare a vehiculelor pot incasa de la solicitanţi toate taxele şi tarifele stabilite potrivit legii, aferente acestor operaţiuni.
    (9) Societăţile abilitate sa comercializeze vehicule noi şi societăţile de leasing din România pot solicita, pe cale informatica, inmatricularea sau autorizarea provizorie pentru circulatie a vehiculelor, prin intermediul unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie, în condiţiile stabilite prin protocol, de către autoritatea competentă din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu atribuţii de organizare şi coordonare a activităţii de evidenta şi eliberare a certificatelor de inmatriculare şi a plăcuţelor cu numere de inmatriculare.
    (10) Proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorităţii competente înscrierea în certificatul de inmatriculare sau de înregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului."

    5. La articolul I punctul 5, alineatul (1) al articolului 15 va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 15
    (1) Odata cu realizarea operaţiunilor de inmatriculare a vehiculului, autoritatea competentă elibereaza proprietarului sau deţinătorului mandatat un certificat de inmatriculare, conform categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, precum şi plăcuţe cu numărul de inmatriculare."

    6. La articolul I punctul 6, alineatul (1^1) al articolului 15 va avea urmatorul cuprins:
    "(1^1) La cererea scrisa a proprietarului unui vehicul, în certificatul de inmatriculare sau de înregistrare se poate inscrie şi o altă persoană decat proprietarul, specificîndu-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul, în virtutea unui drept legal. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este obligatorie menţionarea în certificatul de inmatriculare sau de înregistrare şi a datelor de identificare ale deţinătorului mandatat."

    7. La articolul I punctul 8, articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Conducătorii de autovehicule sau de tramvaie trebuie să aibă cunoştinţele şi indemanarea necesare conducerii şi să fie apti din punct de vedere medical şi psihologic.
    (2) Conducătorii de autovehicule sau de tramvaie vor fi verificaţi periodic din punct de vedere medical şi al capacităţilor psihologice, în condiţiile stabilite de reglementarile în vigoare."

    8. La articolul I punctul 9, litera b) a alineatului (3) şi alineatele (4), (5) şi (6) ale articolului 22 vor avea urmatorul cuprins:
    "b) obtinerii certificatului de atestare profesionala pentru conducătorii de autovehicule şi de tramvaie stabiliti prin prezenta ordonanţă de urgenţă;
    .............................................................
(4) Examinarea medicală se realizează în unităţi de asistenţa medicală autorizate, existente la nivelul fiecarui judet, care au obligaţia luării în evidenta a solicitantului sau a conducătorului de autovehicul ori de tramvai de către medicul de familie.
(5) Lista unităţilor de asistenţa medicală autorizate se stabileste şi se actualizeaza prin ordin al ministrului sănătăţii publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) Medicul de familie, atunci când constata ca o persoană din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezinta afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii publice emis conform alin. (2), va solicita unităţii de asistenţa medicală autorizate examenul de specialitate necesar. În cazul în care unitatea de asistenţa medicală autorizata a stabilit ca persoana este inapta medical pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunică aceasta imediat politiei rutiere pe a carei raza teritoriala îşi desfăşoară activitatea."

    9. La articolul I punctul 10, alineatele (3^1), (3^2), (3^4) şi (3^5) ale articolului 23 vor avea urmatorul cuprins:
    "(3^1) Pregătirea teoretica şi practica a persoanelor în vederea obtinerii permisului de conducere este precedata de o evaluare obligatorie a capacităţilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor. Evaluarea psihologica este obligatorie în vederea obtinerii certificatului de atestare profesionala pentru conducătorii de autovehicule şi de tramvaie stabiliti prin prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3^2) Conducătorii de autovehicule sau de tramvaie, deţinători ai certificatului de atestare profesionala, vor fi evaluaţi periodic din punct de vedere al capacităţilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor, în condiţiile stabilite de reglementarile în vigoare.
    ...............................................................
(3^4) Evaluarea psihologica se realizează în laboratoare de specialitate autorizate din cadrul instituţiilor abilitate.
(3^5) Lista laboratoarelor de specialitate autorizate se stabileste şi se actualizeaza prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I."

    10. La articolul I, punctul 15 se abroga.
    11. La articolul I, după punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 14^1, cu urmatorul cuprins:
    "14^1. Articolul 39 va avea urmatorul cuprins:
    ART. 39
    Proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat sa comunice politiei rutiere, la cererea acesteia şi în termenul solicitat, identitatea persoanei careia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.»"

    12. La articolul I, punctul 16 va avea urmatorul cuprins:
    "16. Articolul 40 va avea urmatorul cuprins:
    ART. 40
    Regulile de circulatie pe drumurile publice aplicabile autovehiculelor destinate transporturilor de marfuri, celor cu mase sau cu dimensiuni de gabarit depăşite ori care transporta marfuri sau produse periculoase se stabilesc prin regulament, în conformitate cu reglementarile în vigoare."

    13. La articolul I, punctul 18 va avea urmatorul cuprins:
    "18. Articolul 79 va avea urmatorul cuprins:
    ART. 79
    (1) Conducătorii vehiculelor implicati într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat numai avarierea vehiculelor respective sunt obligati să le scoata imediat în afara părţii carosabile ori, dacă nu este posibil, să le deplaseze cat mai aproape de bordura sau de acostament, semnalizandu-le corespunzător.
    (2) Dacă cel puţin unul dintre vehiculele implicate în accident nu poate fi deplasat la unitatea de politie, conducătorii implicati sunt obligati sa anunte imediat şi sa astepte politia în vederea întocmirii documentelor de constatare a accidentului şi eliberarii autorizatiei de reparatie.
    (3) În situaţia în care vehiculele avariate pot fi deplasate fără riscul de a periclita siguranţa circulaţiei, conducătorii acestora se vor prezenta imediat cu vehiculele la unitatea de politie pe a carei raza a avut loc evenimentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare a accidentului şi eliberarii autorizatiei de reparatie.
    (4) Pentru conducătorii de vehicule care s-au deplasat la politie cu vehiculele avariate, politia este obligata sa intocmeasca documentele de constatare a accidentului şi sa elibereze autorizatia de reparatie."

    14. La articolul I, punctele 19 şi 20 se abroga.
    15. La articolul I punctul 21, articolul 80^1 va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 80^1
    Persoanele fizice sau juridice autorizate să execute lucrari de reparatii la vehicule avariate au obligaţia sa tina evidenta proprie a reparatiilor executate, conform prevederilor legale, şi sa comunice imediat, la cererea politiei rutiere, datele înregistrate solicitate de aceasta."

    16. La articolul I punctul 22, alineatul (1) al articolului 81 va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 81
    (1) În vederea întocmirii dosarelor pentru despăgubire, la solicitarea societatilor din domeniul asigurarilor, autoritatea care are în evidenta vehiculele înmatriculate sau înregistrate comunică acestora datele referitoare la proprietarii sau detinatorii mandataţi ai vehiculelor."

    17. La articolul I punctul 23, alineatul (3) al articolului 81 va avea urmatorul cuprins:
    "(3) La solicitarea politiei rutiere, societăţile de asigurare comunică acesteia date referitoare la constatarile tehnice din dosarele înregistrate în evidentele acestora privind stabilirea pierderilor materiale rezultate în urma accidentelor de circulatie sau a altor evenimente rutiere."

    18. La articolul I punctul 26, alineatul (1) al articolului 88 va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 88
    (1) Recoltarea probelor biologice se face în unitatile de asistenţa medicală autorizate sau în institutii medico-legale şi se efectueaza numai în prezenta unui reprezentant al politiei rutiere."

    19. La articolul I, punctul 27 se abroga.
    20. La articolul I punctul 29, alineatul (4) al articolului 97 va avea urmatorul cuprins:
    "(4) Retragerea permisului de conducere se dispune de către politia rutiera dacă titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce vehicule pe drumurile publice de către o unitate de asistenţa medicală autorizata."

    21. La articolul I, după punctul 29 se introduc doua noi puncte, punctele 29^1 şi 29^2, cu urmatorul cuprins:
    "29^1. La articolul 100, litera g) a alineatului (3) va avea urmatorul cuprins:
    g) nerespectarea prevederilor art. 79 alin. (2) sau (3), după caz.
29^2. La alineatul (1) al articolului 102, punctele 7 şi 18 se abroga."

    22. La articolul I punctul 30, punctul 38 al alineatului (1) al articolului 102 va avea urmatorul cuprins:
    "38. nerespectarea obligaţiei de comunicare prevăzute la art. 80^1 şi la art. 81 alin. (3) sau comunicarea de date inexacte ori incomplete."

    23. La articolul I punctul 31, punctul 29 al articolului 105 va avea urmatorul cuprins:
    "29. nerespectarea obligaţiei de comunicare prevăzute la art. 80^1 şi la art. 81 alin. (3) sau comunicarea de date inexacte ori incomplete."

    24. La articolul I, după punctul 31 se introduce un nou punct, punctul 31^1, cu urmatorul cuprins:
    "31^1. Alineatul (5) al articolului 111 va avea urmatorul cuprins:
    (5) În situaţiile prevăzute la art. 90 alin. (1), art. 100 alin. (3) şi la art. 101 alin. (3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioadă de 15 zile."

    25. La articolul I punctul 36, litera b) a articolului 136 va avea urmatorul cuprins:
    "b) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, pentru prevederile art. 23 alin. (3^3) şi (3^5) şi ale art. 66 alin. (3);"

    26. După articolul V se introduce un nou articol, articolul V^1, cu urmatorul cuprins:
    "ART. V^1
    Până la data de 31 martie 2007, Guvernul va inainta Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare un proiect de lege privind constatarea amiabila în caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale."


    ART. II
    În termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi, în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Administraţiei şi Internelor va elabora propunerile de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 1.391/2006 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

    Această lege a fost adoptata de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicată.


                    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                    BOGDAN OLTEANU
                    PRESEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE VACAROIU

    Bucureşti, 9 ianuarie 2007.
    Nr. 6.

    ----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016