Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 56 din 3 martie 2023  privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 56 din 3 martie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 188 din 6 martie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 din 26 august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din 29 august 2022, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I punctul 3, punctul 4 al literei a) a alineatului (1) al articolului 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4. persoana cu vârsta de cel puţin 65 de ani necăsătorită, divorţată sau văduvă, care trăieşte în locuinţa sa de domiciliu sau de reşedinţă ori este găzduită, pe perioadă nedeterminată, într-un serviciu social cu cazare prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare;"

    2. La articolul I, punctul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "12. La articolul 10 alineatul (2), după litera g) se introduc cinci noi litere, lit. h)-l), cu următorul cuprins:
    h) stimulentul educaţional acordat potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, republicată, sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate;
    i) sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri ori sprijin financiar pentru situaţii excepţionale;
    j) ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie acordate în baza Legii nr. 226/2021, cu modificările ulterioare;
    k) indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificările şi completările ulterioare, şi indemnizaţia lunară de hrană prevăzută de Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei;
    l) sumele primite cu titlu de sprijin, asigurate din bugetul de stat sau fonduri nerambursabile, acordate în baza legii sau în baza programelor operaţionale aprobate."

    3. La articolul I punctul 13, litera b) a articolului 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) în situaţia în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni consecutive, acordarea ajutorului de incluziune se prelungeşte pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării."

    4. La articolul I punctul 18, alineatul (2) al articolului 13^1 se abrogă.
    5. La articolul I, după punctul 20 se introduce un nou punct, pct. 20^1, cu următorul cuprins :
    "20^1. La articolul 16 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:
    (2) Dacă din calculul prevăzut la alin. (1) rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei."

    6. La articolul I punctul 24, alineatele (1) şi (2) ale articolului 27^2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 27^2
    (1) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a elabora programe de acţiune comunitară destinate prevenirii şi combaterii riscului de sărăcie şi excluziune socială, care se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale.
    (2) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a include, cu prioritate, beneficiarii venitului minim de incluziune în programele de acţiune comunitară şi de a analiza anual modul în care au fost aplicate măsurile pentru prevenirea şi combaterea riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul beneficiarilor venitului minim de incluziune, stabilite prin programele de acţiune comunitară prevăzute la alin. (1)."

    7. La articolul I punctul 24, alineatul (1) al articolului 27^7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 27^7
    (1) Pentru persoanele apte de muncă cu domiciliul sau reşedinţa în mediul rural, aparţinând categoriilor vulnerabile, inclusiv beneficiari de ajutor de incluziune, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi alte ministere ori instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale iniţiază şi implementează proiecte/programe finanţate din fonduri europene, în scopul acordării unor măsuri de sprijin, în bani sau în natură, potrivit regulilor de finanţare aplicabile."

    8. La articolul I punctul 24, articolul 27^8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 27^8
    Persoanele apte de muncă aparţinând categoriilor vulnerabile, inclusiv cele care provin din familiile beneficiare de ajutor de incluziune, pot fi angajate în cadrul întreprinderilor sociale sau al întreprinderilor sociale de inserţie în condiţiile prevăzute de Legea nr. 219/2015 privind economia socială, cu modificările şi completările ulterioare, fiind incluse în grupul vulnerabil definit de art. 6 alin. (1) lit. j) din respectiva lege."

    9. La articolul I punctul 24, alineatul (4) al articolului 27^11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Refuzul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune de a participa la cursurile programelor educaţionale de tip «A doua şansă» conduce la încetarea dreptului la ajutor de incluziune, prin dispoziţie a primarului."

    10. La articolul I punctul 24, după alineatul (5) al articolului 27^11 se introduc trei noi alineate, alin. (6)-(8), cu următorul cuprins:
    "(6) Pentru persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune care urmează cursurile programului «A doua şansă» la o distanţă mai mare de 5 km faţă de locuinţa acestora, autorităţile administraţiei publice locale asigură transportul acestora, în limita sumei prevăzute la art. 27^5.
(7) Decontarea sumelor prevăzute la alin. (6) se realizează trimestrial din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile teritoriale, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale.
(8) Procedura de decontare se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."

    11. La articolul I punctul 24, alineatul (1) al articolului 27^12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 27^12
    (1) Autorităţile administraţiei publice locale facilitează accesul persoanelor aparţinând categoriilor vulnerabile, inclusiv al beneficiarilor de ajutor de incluziune, la locuinţă şi la serviciile publice de strictă necesitate disponibile pe raza unităţii administrativ-teritoriale."

    12. La articolul I punctul 28, după alineatul (3) al articolului 32 se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) SNIAS este integrat cu sistemele informatice de asistenţă socială, precum şi cu celelalte sisteme informatice care conţin date privind venituri şi bunuri, în scopul acordării dreptului şi menţinerii acestuia."

    13. La articolul I punctul 29, alineatele (3) şi (8) ale articolului 33 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) În vederea efectuării verificării în teren se utilizează fişa de verificare, definită la art. 6 alin. (1) lit. y), al cărei model se aprobă prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
    ................................................................................................
(8) Odată cu prelucrarea cererii, pentru asigurarea îndeplinirii condiţiei prevăzute la art. 13 alin. (1), personalul serviciului public de asistenţă socială facilitează comunicarea la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă a persoanei apte de muncă şi a membrilor apţi de muncă din familia solicitantului componentei venitului minim de incluziune reprezentate de ajutorul de incluziune, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, şi transmite online către agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă o solicitare de luare în evidenţă, acompaniată de datele/informaţiile şi documentele justificative, scanate, prevăzute de lege."

    14. La articolul I, după punctul 37 se introduce un nou punct, pct. 37^1, cu următorul cuprins:
    "37^1. Articolul 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 41
    (1) Procedurile privind solicitarea, verificarea, acordarea dreptului, stabilirea cuantumului şi emiterea dispoziţiilor, respectiv a deciziilor privind venitul minim de incluziune se realizează în format electronic, în cadrul SNIAS.
    (2) Modul de operare a SNIAS se reglementează prin ordin al ministrului muncii şi solidarităţii sociale."
"

    15. La articolul I punctul 40, alineatul (2) al articolului 59 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) familiile pentru care suma aferentă ajutorului de incluziune este de până la 50 de lei. Pentru acestea, orele de muncă se stabilesc trimestrial şi se efectuează în oricare dintre lunile trimestrului."

    16. La articolul I punctul 49, alineatul (2) al articolului 71 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Deciziile directorului executiv al agenţiei teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială, prevăzute la art. 67 alin. (1) şi art. 70, se comunică primarului şi titularului dreptului în termen de 5 zile de la data emiterii lor."

    17. La articolul I punctul 57, alineatul (1) al articolului 91 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 91
    (1) Nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia prevăzute la art. 9 alin. (3), precum şi cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii prevăzut la art. 18 se majorează anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a venitului minim de incluziune şi a cuantumurilor acestuia."

    18. La articolul I, punctul 58 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "58. Articolele 92 şi 95 se abrogă."

    19. Articolul II se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. II
    Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data de 1 aprilie 2023."

    20. Articolul III se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. III
    La data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, articolul 97 din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 882 din 3 noiembrie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    ART. 97
    (1) Prezenta lege se aplică de la 1 aprilie 2023, cu excepţia art. 94 şi 96, precum şi a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului şi plata venitului minim de incluziune, inclusiv a măsurilor complementare acestuia prevăzute pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, care se aplică de la 1 ianuarie 2024.
    2. După alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
    (3) Pentru stabilirea drepturilor prevăzute de prezenta lege, cererile se pot depune cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare, potrivit alin. (1), a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului şi plata venitului minim de incluziune, inclusiv a măsurilor complementare acestuia prevăzute pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, inclusiv în cazul beneficiarilor drepturilor de ajutor social stabilite în baza Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi al celor de alocaţie pentru susţinerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."



    ART. II
    De la data de 1 ianuarie 2024, nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia prevăzute la art. 9 alin. (3), precum şi cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii prevăzut la art. 18 din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, se actualizează cu rata medie a inflaţiei pentru anul 2022.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    CIPRIAN-CONSTANTIN ŞERBAN
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU

    Bucureşti, 3 martie 2023.
    Nr. 56.

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016