Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 539 din 15 decembrie 2003  privind Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 539 din 15 decembrie 2003 privind Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 926 din 23 decembrie 2003
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar prevăzute la art. 7 lit. A şi B şi Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar prevăzute la art. 9 lit. A pct. VI şi lit. B pct. VI din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, cu modificările ulterioare, fac parte din categoria decoraţiilor civile pe domenii de activitate şi, respectiv, a decoraţiilor militare de război.

    ART. 2
    (1) Ordinul Meritul Sanitar se poate acorda medicilor civili sau militari şi persoanelor cu studii superioare, cetăţeni români sau străini, care au avut merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei, în combaterea unor epidemii, în domeniul cercetării şi practicii medicale, în creşterea prestigiului ştiinţei medicale româneşti şi în asigurarea asistenţei medicale, atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de conflict armat sau de război.
    (2) Medalia Meritul Sanitar se poate acorda personalului medico-sanitar civil sau militar fără studii superioare, cetăţeni români sau străini care s-au distins prin activităţi meritorii în toate domeniile curente medicale, atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de conflict armat sau de război.

    ART. 3
    (1) Ordinul Meritul Sanitar se prezintă:
    a) pentru personalul civil, sub două forme cu valoare ierarhică egală: însemnul şi rozeta;
    b) pentru militari, sub trei forme cu valoare ierarhică egală: însemnul, bareta şi rozeta.

    (2) Însemnul Ordinului Meritul Sanitar este o cruce confecţionată din argint, emailată roşu, având între braţe un fascicul de raze metalice.
    (3) Panglica şi bareta Ordinului Meritul Sanitar conferit ca decoraţie militară de război se deosebesc de panglica şi bareta Ordinului Meritul Sanitar conferit ca decoraţie civilă, prin aplicarea pe margini a unui fir auriu.

    ART. 4
    (1) Medalia Meritul Sanitar se prezintă:
    a) pentru personalul civil, sub o singură formă: însemnul;
    b) pentru militari, sub două forme cu valoare ierarhică egală: însemnul şi bareta.

    (2) Însemnul Medaliei Meritul Sanitar este o piesă circulară cu bordura puţin proeminentă, mărginită de un cerc perlat, şi este confecţionată din tombac.
    (3) Panglica Medaliei Meritul Sanitar conferite ca decoraţie militară de război se deosebeşte de panglica Medaliei Meritul Sanitar conferite ca decoraţie civilă, prin aplicarea pe margini a unui fir auriu.

    ART. 5
    Regulamentele privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Sanitar şi Medaliei Meritul Sanitar, pentru fiecare grad sau clasă, precum şi modelul desenat al ordinului şi medaliei sunt prevăzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezenta lege.

    ART. 6
    (1) Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar se conferă de Preşedintele României prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale formulate, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare, de către ministrul de resort, pentru persoanele din domeniul său de activitate.
    (2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Meritul Sanitar şi Medaliei Meritul Sanitar sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (3) Preşedintele României poate să confere Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar şi din proprie iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege, pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decoraţii, cu excepţia gradului de Mare Ofiţer, în conformitate cu art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 7
    (1) Repartiţia numărului maxim de decoraţii privind Ordinul Meritul Sanitar şi Medalia Meritul Sanitar, care se acordă anual, se realizează de către Cancelaria Ordinelor, în limitele locurilor vacante.
    (2) Pentru prima promoţie, de la intrarea în vigoare a prezentei legi, se poate conferi maximum 15% din numărul decoraţiilor pentru fiecare grad şi clasă.

    ART. 8
    (1) Ordinul Meritul Sanitar conferit ca decoraţie civilă este limitat la maximum 4.000 de membri.
    (2) Ordinul Meritul Sanitar conferit cetăţenilor străini ca decoraţie civilă nu intră în numărul prevăzut la alin. (1).
    (3) Ordinul Meritul Sanitar, ca decoraţie militară de război, se poate conferi nelimitat.

    ART. 9
    Ordinul Meritul Sanitar cuprinde 4 grade. Ierarhia în ordine descrescătoare este următoarea:
    a) Mare Ofiţer;
    b) Comandor;
    c) Ofiţer;
    d) Cavaler.


    ART. 10
    Medalia Meritul Sanitar cuprinde 3 clase. Ierarhia în ordine descrescătoare este următoarea:
    a) clasa I;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa a III-a.


    ART. 11
    (1) Medalia Meritul Sanitar conferită ca decoraţie civilă se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a şi a II-a şi este limitată la 3.000 de membri pentru clasa I.
    (2) Medalia Meritul Sanitar clasa I, conferită cetăţenilor străini ca decoraţie civilă, nu intră în numărul prevăzut la alin. (1).
    (3) Medalia Meritul Sanitar, ca decoraţie militară de război, se poate conferi nelimitat.

    ART. 12
    (1) Atestarea Ordinului Meritul Sanitar şi a Medaliei Meritul Sanitar se face printr-un brevet, în conformitate cu art. 24 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (2) Brevetele pentru Ordinul Meritul Sanitar sunt validate, pentru gradele de Cavaler şi Ofiţer, prin parafa Preşedintelui României, iar pentru gradele de Comandor şi Mare Ofiţer, prin semnătura autografă a Preşedintelui României. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de ministrul de resort şi de cancelarul ordinelor, în conformitate cu art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (3) Brevetele pentru Medalia Meritul Sanitar sunt validate, pentru clasele a III-a şi a II-a, prin parafa ministrului de resort şi semnătura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I, prin semnătura ministrului de resort şi semnătura cancelarului ordinelor, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 13
    Membrii Ordinului Meritul Sanitar, indiferent de gradul pe care îl au, sunt numiţi Cavaleri ai Ordinului Meritul Sanitar.

    ART. 14
    (1) Ziua Ordinului Meritul Sanitar se sărbătoreşte la data de 26 noiembrie, data primei instituiri a decoraţiei în anul 1913.
    (2) Cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Sanitar, ministerul de resort şi celelalte instituţii publice abilitate să facă propuneri de decorare organizează, cu sprijinul Cancelariei Ordinelor, întrunirea Cavalerilor Ordinului Meritul Sanitar.

    ART. 15
    Persoanele decorate cu Ordinul Meritul Sanitar gradul de Comandor şi Mare Ofiţer, în cazul în care decernarea ordinului nu a fost făcută direct de şeful statului, pot solicita, prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite în audienţă la Preşedintele României pentru a-i mulţumi personal. În funcţie de programul Preşedintelui României, Cancelaria Ordinelor va organiza audienţa personală sau în grup a celor decoraţi.

    ART. 16
    (1) Calitatea de membru al Ordinului Meritul Sanitar se poate pierde în condiţiile prevăzute la art. 52 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.
    (2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului Meritul Sanitar, altele decât cele ce au dus la condamnarea membrilor ordinului la o pedeapsă privativă de libertate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, se constituie un consiliu de onoare, în conformitate cu art. 53 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 17
    (1) Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Sanitar este compus din 5 membri, astfel: un membru din gradele de Cavaler, Ofiţer şi Comandor şi doi membri din gradul de Mare Ofiţer, din care cel puţin un membru al consiliului de onoare este ales din rândul medicilor militari, membri ai ordinului, iar preşedinte al consiliului de onoare va fi, de regulă, cel mai în vârstă membru din gradul de Mare Ofiţer.
    (2) Consiliul de onoare se constituie sau se alege cu prilejul Zilei Ordinului Meritul Sanitar, pe termen de 5 ani, de cavalerii acestui ordin.
    (3) Pot fi realeşi, pentru o nouă perioadă, 3 dintre membrii consiliului de onoare, dintre care cel puţin unul din gradele inferioare.
    (4) Ministerul de resort va pune la dispoziţie spaţii adecvate desfăşurării activităţii consiliului de onoare.

    ART. 18
    (1) Cavalerii Ordinului Meritul Sanitar pot semnala consiliului de onoare fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate că aduc prejudicii morale acestora.
    (2) Ca urmare a sesizării se convoacă consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
    (3) Cavalerii Ordinului Meritul Sanitar pot semnala şi direct Cancelariei Ordinelor fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate că aduc prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizării, Cancelaria Ordinelor convoacă consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (4) În cazul în care persoana învinuită nu se prezintă la termenul fixat, consiliul de onoare o convoacă la alt termen, iar în cazul neprezentării şi a doua oară, cazul va fi judecat în lipsă.
    (5) Consiliul de onoare deliberează şi decide după cercetarea cazului, dar nu mai târziu de 60 de zile de la prima întrunire pentru cazul respectiv. Dacă faptele aduse la cunoştinţă sunt întemeiate, consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoraţiei.
    (6) Retragerea decoraţiilor se face prin decret semnat de Preşedintele României, la propunerea Cancelariei Ordinelor, cu aplicarea prevederilor art. 59 din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 19
    Consiliul de onoare al Ordinului Meritul Sanitar judecă şi faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Meritul Sanitar. În acest caz, în consiliul de onoare sunt cooptaţi pentru cauza în speţă şi doi titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, conform prevederilor art. 55 alin. (1) din Legea nr. 29/2000, cu modificările ulterioare.

    ART. 20
    Sumele necesare confecţionării însemnelor, rozetelor, brevetelor şi cutiilor decoraţiilor Ordinului Meritul Sanitar şi Medaliei Meritul Sanitar vor fi asigurate din bugetul aprobat anual Administraţiei Prezidenţiale.

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    VALER DORNEANU

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 25 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE VĂCĂROIU

    Bucureşti, 15 decembrie 2003.
    Nr. 539.
    ANEXA 1

    REGULAMENT

    ANEXA 2

    REGULAMENT

    ANEXA 3

    Modelul desenat al Ordinului Meritul Sanitar
 (a se vedea imaginea asociată)
    Modelul desenat al Ordinului Meritul Sanitar
 (a se vedea imaginea asociată)
    Modelul desenat al Ordinului Meritul Sanitar
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    Modelul desenat al Medaliei Meritul Sanitar
 (a se vedea imaginea asociată)
    ──────────────────

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016