Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 49 din 14 martie 2019  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil şi pentru modificarea altor acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 49 din 14 martie 2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil şi pentru modificarea altor acte normative

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 210 din 18 martie 2019
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 399 din 8 iunie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    În scopul funcţionării în condiţii de siguranţă, instalaţiile sub presiune şi instalaţiile de ridicat clasice, aparatele consumatoare de combustibil şi componentele acestora, prevăzute în anexa nr. 2, instalaţiile sub presiune, instalaţiile de ridicat, unele instalaţii din cadrul obiectivelor nucleare, precum şi componentele acestora, prevăzute în anexa nr. 3, precum şi instalaţiile sub presiune şi instalaţiile de ridicat clasice, aparatele consumatoare de combustibil şi componentele acestora la care verificările tehnice în utilizare sunt efectuate de către persoane fizice şi juridice autorizate de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, prevăzute în anexa nr. 4, se supun regimului de autorizare şi de verificare tehnică, potrivit prevederilor prezentei legi."

    2. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, denumită în continuare ISCIR, este organul de specialitate al administraţiei centrale, cu personalitate juridică, responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcţionare în condiţii de siguranţă a instalaţiilor şi echipamentelor prevăzute în anexele nr. 2, 3 şi 4, denumite în continuare instalaţii/echipamente."

    3. La articolul 4 alineatul (2), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
    "c) de reprezentare a statului în relaţiile interne şi internaţionale din domeniu."

    4. La articolul 4, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) ISCIR funcţionează în subordinea Ministerului Economiei şi este finanţată integral din venituri proprii, potrivit legii.
(4) ISCIR este condusă de un inspector de stat şef, numit prin ordin al ministrului economiei, iar modul de organizare şi funcţionare a ISCIR se stabileşte prin hotărâre a Guvernului."

    5. La articolul 5, după litera a) se introduce o nouă literă, litera a^1), cu următorul cuprins:
    "a^1) admitere a funcţionării - acordul emis de către o persoană fizică sau juridică autorizată de către ISCIR, pentru o/un instalaţie/echipament, în cazurile prevăzute de prescripţia tehnică aplicabilă, în scopul atestării faptului că acea/acel instalaţie/echipament îndeplineşte toate condiţiile şi cerinţele pentru a fi utilizată/utilizat în condiţii de siguranţă;"

    6. La articolul 5, după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins:
    "d^1) Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune - S.A. - societate înfiinţată în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.139/2010 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune - S.A., precum şi modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, denumită în continuare CNCIR;"

    7. La articolul 5, după litera h) se introduc două noi litere, literele h^1) şi h^2), cu următorul cuprins:
    "h^1) exploatare - totalitatea activităţilor care cuprind supravegherea tehnică, verificările tehnice în vederea autorizării/admiterii funcţionării şi verificările tehnice în utilizare, verificările tehnice în utilizare pentru estimarea duratei remanente de viaţă, reviziile, reparaţiile, lucrările de întreţinere, precum şi controlul nedistructiv, operaţiunile de sudare şi deservire a instalaţiilor/echipamentelor;
h^2) expert tehnic extrajudiciar ISCIR - persoană fizică atestată conform cerinţelor stabilite prin ordin al inspectorului de stat şef al ISCIR;"

    8. La articolul 5, litera u) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "u) verificare tehnică - ansamblul examinărilor şi încercărilor efectuate instalaţiilor/echipamentelor realizate în timpul activităţilor de montare, instalare, reparare sau revizie a instalaţiilor/echipamentelor, în conformitate cu cerinţele din documentaţiile tehnice şi/sau prevederile prescripţiilor tehnice;"

    9. La articolul 5, după litera u) se introduce o nouă literă, litera u^1), cu următorul cuprins:
    "u^1) verificare tehnică în vederea autorizării funcţionării - ansamblul examinărilor şi încercărilor efectuate în vederea autorizării funcţionării instalaţiilor/echipamentelor;"

    10. La articolul 6, partea introductivă şi litera b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    Fără a se aduce atingere prevederilor art. 3 alin. (2), se admit punerea/repunerea în funcţiune a instalaţiilor/ echipamentelor care îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:
    ...............................................................................................
    b) sunt omologate/certificate/recertificate;"

    11. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Activităţile de construire, montare, instalare, punere în funcţiune şi control nedistructiv, cele ce privesc supravegherea tehnică şi, după caz, verificările tehnice în vederea admiterii funcţionării şi verificările tehnice în utilizare pentru echipamentele/instalaţiile prevăzute în anexa nr. 4, verificările tehnice în utilizare pentru estimarea duratei remanente de viaţă, precum şi reviziile, reparaţiile, lucrările de întreţinere, operaţiunile de sudare şi deservire a instalaţiilor/echipamentelor se realizează de către persoane fizice sau juridice autorizate, în condiţiile stabilite de prescripţiile tehnice şi prezenta lege."

    12. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Verificările tehnice în vederea autorizării funcţionării şi verificările tehnice în utilizare pentru instalaţiile şi echipamentele prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 se efectuează de către CNCIR.
    (2) Verificările tehnice în vederea admiterii funcţionării şi verificările tehnice în utilizare pentru instalaţiile şi echipamentele prevăzute în anexa nr. 4 se realizează de către persoane fizice şi juridice autorizate în acest scop.
    (3) Responsabilităţile privind realizarea verificărilor tehnice în vederea autorizării/admiterii funcţionării şi a verificărilor tehnice în utilizare, precum şi corectitudinea rezultatelor aferente obţinute revin CNCIR sau persoanelor autorizate prevăzute la alin. (2), după caz."

    13. La articolul 14, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să solicite şi să obţină autorizarea/admiterea funcţionării;"

    14. La articolul 19 alineatul (1), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) să solicite informaţii şi documente de la persoanele fizice sau juridice ce construiesc, montează, instalează, pun în funcţiune, repară, întreţin, asigură realizarea reviziilor, efectuează verificări tehnice în vederea autorizării/admiterii funcţionării, verificări tehnice în utilizare, verificări tehnice în utilizare pentru estimarea duratei remanente de viaţă, deţin, utilizează şi/sau comercializează instalaţii/echipamente;
b) de acces, cu scopul efectuării controalelor prevăzute la art. 4 alin. (2), la sediul şi/sau în locul în care îşi desfăşoară activitatea persoanele fizice sau juridice ce construiesc, montează, instalează, pun în funcţiune, repară, asigură realizarea reviziilor, întreţin, comercializează, efectuează verificări tehnice în vederea autorizării/admiterii funcţionării, verificări tehnice în utilizare, verificări tehnice în utilizare pentru estimarea duratei remanente de viaţă, deţin şi/sau utilizează instalaţii/echipamente, precum şi în locurile în care sunt utilizate instalaţii/echipamente, indiferent de forma de deţinere a acestora."

    15. La articolul 22, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Efectuarea fără autorizaţie a activităţilor privitoare la punerea în funcţiune, autorizarea de funcţionare, admiterea funcţionării, verificarea tehnică în utilizare, repararea, întreţinerea, exploatarea sau modificarea instalaţiilor ori echipamentelor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi."

    16. La articolul 23, alineatul (3) se abrogă.
    17. La articolul 25, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR, desemnaţi şi delegaţi pentru activitatea de control."

    18. La articolul 27, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta lege."

    19. La anexa nr. 2, după punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 2^1, cu următorul cuprins:
    "2^1. Instalaţii pentru gaze petroliere lichefiate - GPL, instalaţii pentru gaze naturale comprimate - GNC şi instalaţii pentru gaze naturale comprimate pentru vehicule - GNCV"

    20. După anexa nr. 3 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 4, cu următorul cuprins:


    "    ANEXA 4

    Instalaţii sub presiune şi instalaţii de ridicat clasice, aparate consumatoare de combustibil şi componente ale acestora
    la care verificările tehnice în utilizare sunt efectuate de către persoane fizice şi juridice autorizate ISCIR 1. Cazane pentru abur şi pentru apă fierbinte având presiune x volum ≤ 60 (bar x litru)
    2. Recipiente de categoria I stabilită conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 123/2015 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor sub presiune, cu modificările ulterioare
    3. Aparate de încălzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos cu puteri nominale ≤ 400 kW
    4. Arzătoare cu combustibil lichid sau gazos
    5. Butelii cu volum ≤ 150 litri şi butoaie cu volum ≤ 1.000 litri pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune
    6. Macarale cu sarcina nominală ≤ 1 t şi cele cu acţionare manuală
    7. Stivuitoare şi translatoare stivuitoare, cu acţionare manuală
    8. Platforme ridicătoare nedeplasabile/deplasabile exclusiv pentru materiale, cu sarcina nominală ≤ 1 t şi platforme ridicătoare pentru persoane cu dizabilităţi
    9. Elevatoare pentru vehicule, cu acţionare manuală
    10. Mecanisme de ridicat având sarcina nominală ≤ 1 t şi cele cu acţionare manuală
    11. Ascensoare destinate transportului de materiale având sarcina nominală < 100 kg
    12. Mecanisme şi instalaţii de ridicat pentru teatre, acţionate manual
    13. Echipamente pentru spaţii de joacă
    14. Dispozitive de siguranţă aferente instalaţiilor şi echipamentelor prevăzute la pct. 1-3 din prezenta anexă şi dispozitive de siguranţă aferente instalaţiilor şi echipamentelor prevăzute la pct. 1-3 şi 5 din anexa nr. 2"

    ART. II
    La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă art. II alin. (1) şi (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 26 august 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 93/2011, cu modificările ulterioare, şi poziţia nr. 21 din anexa nr. 2 la Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 761 din 9 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. III
    Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. IV
    În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prescripţiile tehnice elaborate şi aprobate în temeiul Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, se modifică şi se completează prin ordin al ministrului economiei, conform modificărilor şi completărilor dispuse prin prezenta lege.

    ART. V
    Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune - S.A. nu îşi poate schimba structura acţionariatului.

    ART. VI
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Hotărârea Guvernului nr. 34/2012 privind aprobarea tarifelor pentru activităţile cu caracter specific prestate de Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune - S.A. se modifică şi se completează conform modificărilor şi completărilor dispuse prin prezenta lege.

    ART. VII
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Hotărârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, cu modificările şi completările ulterioare, se va modifica şi completa conform modificărilor şi completărilor dispuse prin prezenta lege.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    EUGEN NICOLICEA
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

    Bucureşti, 14 martie 2019.
    Nr. 49.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016