Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 461 din 9 iulie 2002  privind Ordinul Virtutea Maritima şi Medalia Virtutea Maritima    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 461 din 9 iulie 2002 privind Ordinul Virtutea Maritima şi Medalia Virtutea Maritima

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 565 din 31 iulie 2002
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    (1) Ordinul Virtutea Maritimă şi Medalia Virtutea Maritimă cu însemne de pace şi de război, prevăzute la art. 8 lit. A şi B şi la art. 9 lit. A pct. V şi lit. B pct. I din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, fac parte din categoria decoraţiilor pe domenii de activitate.
    (2) Ordinul Virtutea Maritimă cu însemne de pace şi de război este asimilat în ierarhie, la grade egale, cu ordinele Virtutea Aeronautică şi Virtutea Militară.
    (3) Medalia Virtutea Maritimă cu însemn de pace este asimilată în ierarhie, la clase egale, cu medaliile cu însemne de pace Virtutea Aeronautică şi Virtutea Militară.
    (4) Medalia Virtutea Maritimă cu însemn de război este asimilată în ierarhie, la clase egale, cu medaliile cu însemne de război Barbaţie şi Credinţa şi Virtutea Aeronautică.

    ART. 2
    (1) Ordinul Virtutea Maritimă cu însemne de pace şi de război se prezintă:
    a) pentru militari, sub trei forme cu valoare ierarhica egală: însemnul, bareta şi rozeta;
    b) pentru personalul civil, sub două forme cu valoare ierarhică egală: însemnul şi rozeta.

    (2) Însemnul de pace al Ordinului Virtutea Maritimă este o cruce confecţionată din argint, emailată albastru, având braţul vertical mai lung, în forma unei ancore stilizate, iar braţul orizontal mai scurt, în forma de floare de crin.
    (3) Însemnul de război al Ordinului Virtutea Maritimă se distinge de însemnul de pace al Ordinului Virtutea Maritimă prin aplicarea între braţele crucii a două spade încrucişate, cu vârfurile în sus.
    (4) Bareta Ordinului Virtutea Maritimă cu însemn de război se distinge de bareta Ordinului Virtutea Maritimă cu însemn de pace prin aplicarea pe panglica specifică a două spade încrucişate, cu vârfurile în sus.

    ART. 3
    Medalia Virtutea Maritimă cu însemn de pace se prezintă:
    a) pentru militari, sub două forme cu valoare ierarhică egală însemnul şi bareta;
    b) pentru civili, sub o singură formă: însemnul.


    ART. 4
    (1) Însemnul de pace şi de război al Medaliei Virtutea Maritimă este o piesă circulară care are pe avers redată în relief o barcă cu pânze, iar la prova, în picioare, silueta lui Iisus Hristos.
    (2) Însemnul de război al Medaliei Virtutea Maritimă se deosebeşte de însemnul de pace al Medaliei Virtutea Maritimă prin aplicarea între medalie şi semicunună a două spade încrucişate cu vârfurile în sus.
    (3) Bareta Medaliei Virtutea Maritimă cu însemn de război se distinge de bareta Medaliei Virtutea Maritimă cu însemn de pace prin aplicarea pe panglica specifică a doua spade încrucişate, cu vârfurile în sus.

    ART. 5
    Descrierea formei, dimensiunile, modul de acordare şi modelul desenat ale Ordinului Virtutea Maritimă şi Medaliei Virtutea Maritimă, pentru fiecare grad sau clasă, sunt prevăzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezenta lege.

    ART. 6
    (1) Ordinul Virtutea Maritimă cu însemne de pace şi de război se poate acorda:
    a) ofiţerilor în activitate, în rezervă sau în retragere şi personalului civil cu pregătire superioară care lucrează în ministere cu responsabilităţi în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, aparţinând forţelor maritime şi fluviale şi marinei comerciale;
    b) navelor militare şi unităţilor militare româneşti ce aparţin forţelor maritime şi fluviale;
    c) navelor militare, unităţilor militare şi ofiţerilor sau personalului civil cu funcţii de răspundere, aparţinând forţelor maritime şi fluviale ale statelor cu care România are relaţii de colaborare în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

    (2) Medalia Virtutea Maritimă cu însemne de pace şi de război se poate acorda:
    a) maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate, în rezerva sau în retragere, militarilor în termen, militarilor angajaţi şi personalului civil fără studii superioare, care lucrează în ministere cu responsabilităţi în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, aparţinând forţelor maritime şi fluviale şi marinei comerciale;
    b) maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor şi personalului civil aparţinând forţelor maritime şi fluviale ale statelor cu care România are relaţii de colaborare în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.


    ART. 7
    (1) Ordinul Virtutea Maritimă şi Medalia Virtutea Maritimă se conferă de Preşedintele României prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale făcute, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, de miniştri pentru persoanele din domeniul lor de activitate.
    (2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Virtutea Maritimă şi a Medaliei Virtutea Maritimă sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000.
    (3) Preşedintele României poate să confere Ordinul Virtutea Maritima şi Medalia Virtutea Maritima şi din proprie iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege, pentru fiecare grad sau clasa a fiecărei decoraţii, cu excepţia gradului de Mare Ofiţer, în conformitate cu art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000.

    ART. 8
    (1) Repartiţia pe ministere a numărului maxim de decoraţii privind Ordinul Virtutea Maritimă şi Medalia Virtutea Maritimă, care se acordă anual, se face de către Cancelaria Ordinelor în limitele locurilor vacante, pe baza consultării secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, proporţional cu efectivele fiecărei instituţii şi în funcţie de importanţa domeniului în care activează personalul asimilat forţelor maritime.
    (2) Pentru primul an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se poate conferi maximum 15% din numărul decoraţiilor pentru fiecare grad şi clasă.

    ART. 9
    (1) Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace este limitat la maximum 650 de membri, cu însemne diferite pentru militari şi civili.
    (2) Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace, acordat cetăţenilor străini, nu intră în numărul prevăzut la alin. (1).
    (3) Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de război se poate conferi nelimitat.

    ART. 10
    Navele şi unităţile militare decorate cu Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace nu intră în numărul prevăzut a art. 9 alin. (1).

    ART. 11
    Ordinul Virtutea Maritimă cu însemne de pace şi de război cuprinde 4 grade. Acestea sunt în ordine crescătoare următoarele:
    a) Cavaler;
    b) Ofiţer;
    c) Comandor;
    d) Mare Ofiţer.


    ART. 12
    Medalia Virtutea Maritimă cu însemne de pace şi de război cuprinde 3 clase. Acestea sunt în ordine crescătoare următoarele:
    a) clasa a III-a;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa I.


    ART. 13
    (1) Medalia Virtutea Maritimă cu însemn de pace se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a şi a II-a şi este limitată la 650 de membri pentru clasa I, având însemne deosebite pentru militari şi civili.
    (2) Medalia Virtutea Maritimă cu însemn de pace clasa I, conferită cetăţenilor străini, nu intră în numărul prevăzut la alin. (1).
    (3) Medalia Virtutea Maritimă cu însemn de război se poate conferi nelimitat.

    ART. 14
    (1) Atestarea Ordinului Virtutea Maritimă şi a Medaliei Virtutea Maritimă se face printr-un brevet, în conformitate cu art. 24 din Legea nr. 29/2000.
    (2) Brevetele pentru Ordinul Virtutea Maritimă cu însemne de pace şi de război sunt validate, pentru gradele de Cavaler şi Ofiţer, prin parafa Preşedintelui României, iar pentru gradele de Comandor şi Mare Ofiţer, prin semnătura autografă a Preşedintelui României. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de miniştrii de resort şi de cancelarul ordinelor, în conformitate cu art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000.
    (3) Brevetele pentru Medalia Virtutea Maritimă cu însemn de pace sunt validate, pentru clasele a III-a şi a II-a, prin parafa miniştrilor de resort şi semnătura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I, prin semnătura miniştrilor de resort şi semnătura cancelarului ordinelor, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 29/2000
    (4) Brevetele pentru Medalia Virtutea Maritimă cu însemn de război sunt validate prin parafa Preşedintelui României şi prin contrasemnăturile ministrului apărării naţionale şi cancelarului ordinelor.

    ART. 15
    Membrii Ordinului Virtutea Maritimă, indiferent de gradul pe care îl au, sunt numiţi "Cavaleri ai Ordinului Virtutea Maritimă".

    ART. 16
    (1) Ziua Ordinului Virtutea Maritimă se sărbătoreşte la data de 15 august, sărbătoarea Sfintei Maria "Adormirea Maicii Domnului", patroana spirituală a marinei.
    (2) Cu prilejul Zilei Ordinului Virtutea Maritimă Cancelaria Ordinelor organizează, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerului de Interne, întrunirea Cavalerilor Ordinului Virtutea Maritimă.

    ART. 17
    În cazul în care decernarea ordinului nu a fost făcută direct de şeful statului, persoanele decorate cu Ordinul Virtutea Maritimă în grad de Comandor şi Mare Ofiţer pot solicita prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite în audienţă la Preşedintele României pentru a-i mulţumi personal. În funcţie de programul Preşedintelui României Cancelaria Ordinelor va organiza audienţa personală sau în grup a celor decoraţi.

    ART. 18
    În cazul decesului unui cavaler al Ordinului Virtutea Maritimă familia va înştiinţa Cancelaria Ordinelor, autorităţile locale şi centrul militar teritorial, în vederea sprijinirii organizării funeraliilor, în conformitate cu art. 51 din Legea nr. 29/2000.

    ART. 19
    (1) Calitatea de membru al Ordinului Virtutea Maritimă se poate pierde în condiţiile prevăzute la art. 52 din Legea nr. 29/2000.
    (2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele care au dus la condamnarea membrilor Ordinului Virtutea Maritimă la o pedeapsă privativă de libertate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă se constituie un consiliu de onoare în conformitate cu art. 53 din Legea nr. 29/2000.

    ART. 20
    (1) Consiliul de onoare al Ordinului Virtutea Maritimă este compus din 5 membri, astfel: câte un membru din gradele de Cavaler, Ofiţer şi Comandor şi câte 2 membri din gradul de Mare Ofiţer. Preşedinte al Consiliului de onoare va fi cel mai în vârsta membru din gradul de Mare Ofiţer. În cazul în care din ordin fac parte şi civili, în mod obligatoriu cel puţin un membru al Consiliului de onoare trebuie să fie civil.
    (2) Consiliul de onoare se constituie sau se alege cu prilejul Zilei Ordinului Virtutea Maritimă, pe termen de 5 ani, de cavalerii acestui ordin.
    (3) Pot fi realeşi pentru o nouă perioada 3 dintre membrii Consiliului de onoare, dintre care cel puţin unul din gradele inferioare.
    (4) Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne vor pune la dispoziţie, prin rotaţie la 5 ani, spaţii adecvate desfăşurării activităţii Consiliului de onoare.

    ART. 21
    (1) Cavalerii Ordinului Virtutea Maritimă pot semnala Consiliului de onoare atitudini şi fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate că aduc prejudicii morale acestora.
    (2) Ca urmare a sesizării se convoacă Consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
    (3) Cavalerii ordinului pot semnala şi direct Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate că aduc prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizării Cancelaria Ordinelor convoacă Consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (4) În cazul în care persoana învinuită nu se prezintă la termenul fixat, Consiliul de onoare o convoacă la alt termen, iar în cazul neprezentării şi a doua oara cazul va fi judecat în lipsă.
    (5) Consiliul de onoare deliberează şi decide după cercetarea cazului, dar nu mai târziu de 60 de zile de la prima întrunire pentru cazul respectiv. Dacă faptele aduse la cunoştinţa sunt întemeiate, Consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoraţiei.
    (6) Retragerea decoraţiilor se face prin decret semnat de Preşedintele României, la propunerea Cancelariei Ordinelor, în conformitate cu art. 59 din Legea nr. 29/2000.

    ART. 22
    Consiliul de onoare al Ordinului Virtutea Maritimă judecă şi faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Virtutea Maritimă. În acest caz în Consiliul de onoare sunt cooptaţi pentru cauza în speţă şi 2 titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 29/2000.

    ART. 23
    Sumele necesare confecţionării Ordinului Virtutea Maritimă şi Medaliei Virtutea Maritimă, precum şi a anexelor acestora, cuprinzând rozetele, baretele, brevetele şi cutiile decoraţiilor vor fi asigurate din bugetul aprobat anual Administraţiei Prezidenţiale.

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 28 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    VALER DORNEANU

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 17 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    DORU IOAN TĂRĂCILĂ

    Bucureşti, 9 iulie 2002.
    Nr. 461.
    ANEXA 1

    REGULAMENT

    ANEXA 2

    REGULAMENT

    ANEXA 3

    Modelul desenat al Ordinului "Virtutea Maritimă"
    Gradul de Cavaler
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Maritimă"
    Gradul de Ofiţer
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Maritimă"
    Gradul de Comandor
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Maritimă"
    Gradul de Mare Ofiţer - Civili - cu însemne "de pace"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Maritimă"
    Gradul de Mare Ofiţer - Militari - cu însemne "de pace"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Maritimă"
    Gradul de Mare Ofiţer cu însemne "de război"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Maritimă"
    Modele de panglică şi fundă
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    Modelul desenat al Medaliei "Virtutea Maritimă"
    Civili - cu însemne de pace
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Medalia "Virtutea Maritimă"
    Militari - cu însemne de pace
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Medalia "Virtutea Maritimă"
    cu însemne de război
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016