Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 459 din 9 iulie 2002  privind Ordinul Virtutea Militară şi Medalia Virtutea Militară    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 459 din 9 iulie 2002 privind Ordinul Virtutea Militară şi Medalia Virtutea Militară

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 563 din 31 iulie 2002
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    (1) Ordinul Virtutea Militară şi Medalia Virtutea Militară cu însemne de pace şi de război, prevăzute la art. 8 lit. A şi B şi la art. 9 lit. A pct. V şi lit. B pct. I din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, fac parte din categoria decoraţiilor pe domenii de activitate.
    (2) Ordinul Virtutea Militară cu însemne de pace şi de război este asimilat în ierarhie, la grade egale, cu ordinele Virtutea Aeronautică şi Virtutea Maritimă.
    (3) Medalia Virtutea Militară cu însemn de pace este asimilată în ierarhie, la clase egale, cu medaliile cu însemne de pace Virtutea Aeronautică şi Virtutea Maritimă.
    (4) Medalia Virtutea Militară cu însemn de război este cea mai înaltă decoraţie de război care se poate acorda persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (2) din prezenta lege, fiind echivalentă ca importanţă cu Ordinul Mihai Viteazul pentru ofiţeri.

    ART. 2
    (1) Ordinul Virtutea Militară cu însemne de pace şi de război se prezintă:
    a) pentru militari, sub trei forme cu valoare ierarhică egală: însemnul, bareta şi rozeta;
    b) pentru personalul civil, sub două forme cu valoare ierarhică egală: însemnul şi rozeta.

    (2) Însemnul de pace al Ordinului Virtutea Militară este o cruce cu braţe egale, emailată albastru, cu bordura albă, având aplicată pe medalionul central, avers, o acvilă ţinând în cioc o cruce ortodoxă.
    (3) Însemnul de război al Ordinului Virtutea Militară se distinge de însemnul de pace al Ordinului Virtutea Militară prin aplicarea între braţele crucii a două spade încrucişate, cu vârfurile în sus.
    (4) Bareta Ordinului Virtutea Militară cu însemn de război se distinge de bareta Ordinului Virtutea Militară cu însemn de pace prin aplicarea pe panglică specifică a două spade încrucişate, cu vârfurile în sus.

    ART. 3
    (1) Medalia Virtutea Militară cu însemn de pace se prezintă:
    a) pentru militari, sub două forme cu valoare ierarhică egală însemnul şi bareta;
    b) pentru civili, sub o singură formă: însemnul.

    (2) Medalia Virtutea Militară cu însemn de război se prezintă sub trei forme cu valoare ierarhică egală: însemnul, bareta pentru militari şi rozeta pentru civili.

    ART. 4
    (1) Însemnul de pace al Medaliei Virtutea Militară este o piesă circulară care are pe avers redata în relief stema României.
    (2) Însemnul de război al Medaliei Virtutea Militară este o cruce cu braţe egale, având aplicată pe medalionul central, avers stema României.
    (3) Bareta Medaliei Virtutea Militară cu însemn de război se distinge de bareta Medaliei Virtutea Militară cu însemn de pace prin aplicarea pe panglica specifică a două spade încrucişate, cu vârfurile în sus.

    ART. 5
    Descrierea formei, dimensiunile, modul de acordare şi modelul desenat ale Ordinului Virtutea Militară şi ale Medalie Virtutea Militară, pentru fiecare grad sau clasă, sunt prevăzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezenta lege.

    ART. 6
    (1) Ordinul Virtutea Militară cu însemne de pace şi de război se poate acorda:
    a) ofiţerilor în activitate, în rezervă sau în retragere şi personalului civil cu pregătire superioară care lucrează în ministere şi în instituţii centrale autonome cu responsabilităţi în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale şi aparţin forţelor terestre, inclusiv apărării antiaeriene şi radiolocaţiei;
    b) unităţilor militare româneşti care aparţin forţelor terestre, inclusiv apărării antiaeriene şi radiolocaţiei;
    c) unităţilor militare şi ofiţerilor sau personalului civil cu funcţii de răspundere, aparţinând forţelor terestre ale statelor cu care România are relaţii de colaborare în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

    (2) Medalia Virtutea Militară cu însemn de pace se poate acorda:
    a) maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate, în rezervă sau în retragere, militarilor în termen, militarilor angajaţi şi personalului civil fără studii superioare care lucrează în ministere şi în instituţii centrale autonome cu responsabilităţi în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale şi aparţin forţelor terestre, inclusiv apărării antiaeriene şi radiolocaţiei;
    b) maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor şi personalului civil, aparţinând forţelor terestre ale statelor cu care România are relaţii de colaborare în domeniile apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

    (3) Medalia Virtutea Militară cu însemn de război se poate acorda persoanelor prevăzute la alin. (2), indiferent de categoria de forţe armate sau de instituţia de care aparţin.

    ART. 7
    (1) Ordinul Virtutea Militară şi Medalia Virtutea Militară se conferă de Preşedintele României prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale făcute, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, de miniştrii şi conducătorii instituţiilor centrale autonome de resort pentru persoanele din domeniul lor de activitate.
    (2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Virtutea Militară şi a Medaliei Virtutea Militară sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, în conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000.
    (3) Preşedintele României poate să confere Ordinul Virtutea Militară şi Medalia Virtutea Militară şi din proprie iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasa a fiecărei decoraţii, cu excepţia gradului de Mare Ofiţer, în conformitate cu art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000.

    ART. 8
    (1) Repartiţia pe ministere şi instituţii centrale autonome a numărului maxim de decoraţii privind Ordinul Virtutea Militară şi Medalia Virtutea Militară, care se acordă anual, se face de către Cancelaria Ordinelor, în limitele locurilor vacante, în baza consultării secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, proporţional cu efectivele fiecărei instituţii şi în funcţie de importanţa domeniului în care activează personalul asimilat forţelor terestre.
    (2) Pentru primul an de la intrarea în vigoare a prezentei legi se poate conferi maximum 15% din numărul decoraţiilor pentru fiecare grad şi clasa.

    ART. 9
    (1) Ordinul Virtutea Militară cu însemn de pace este limitat la maximum 7.000 de membri, cu însemne diferite pentru militari şi civili.
    (2) Ordinul Virtutea Militară cu însemn de pace, conferit cetăţenilor străini, nu intră în numărul prevăzut la alin. (1).
    (3) Ordinul Virtutea Militară cu însemn de război se poate conferi nelimitat.

    ART. 10
    Unităţile militare decorate cu Ordinul Virtutea Militară cu însemn de pace nu intră în numărul prevăzut la art. 9 alin. (1).

    ART. 11
    Ordinul Virtutea Militară cu însemne de pace şi de război cuprinde 4 grade. Acestea sunt în ordine crescatoare următoarele:
    a) Cavaler;
    b) Ofiţer;
    c) Comandor;
    d) Mare Ofiţer.


    ART. 12
    Medalia Virtutea Militară cu însemn de pace cuprinde 3 clase. Acestea sunt în ordine crescatoare următoarele:
    a) clasa a III-a;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa I.


    ART. 13
    (1) Medalia Virtutea Militară cu însemn de pace se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a şi a II-a şi este limitată la 7.000 de membri pentru clasa I, având însemne diferite pentru militari şi civili.
    (2) Medalia Virtutea Militară cu însemn de pace clasa I, conferita cetăţenilor străini, nu intră în numărul prevăzut la alin. (1)

    ART. 14
    (1) Medalia Virtutea Militară cu însemn de război cuprinde două clase. Acestea sunt, în ordine crescatoare următoarele:
    a) clasa a II-a;
    b) clasa I.

    (2) Medalia Virtutea Militară cu însemn de război se poate conferi nelimitat.

    ART. 15
    (1) Atestarea Ordinului Virtutea Militară şi a Medaliei Virtutea Militară se face printr-un brevet, în conformitate cu art. 24 din Legea nr. 29/2000.
    (2) Brevetele pentru Ordinul Virtutea Militară cu însemne de pace şi de război sunt validate, pentru gradele de Cavaler şi Ofiţer, prin parafa Preşedintelui României, iar pentru gradele de Comandor şi Mare Ofiţer, prin semnatura autografă a Preşedintelui României. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de miniştrii sau de conducătorii instituţiilor centrale autonome de resort şi de cancelarul ordinelor, în conformitate cu art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000.
    (3) Brevetele pentru Medalia Virtutea Militară cu însemn de pace sunt validate, pentru clasele a III-a şi a II-a, prin parafa miniştrilor sau a conducătorilor instituţiilor centrale autonome de resort şi prin semnatura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I prin semnatura miniştrilor sau a conducătorilor instituţiilor centrale autonome de resort şi prin semnatura cancelarului ordinelor, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 29/2000.
    (4) Brevetele pentru Medalia Virtutea Militară cu însemn de război sunt validate prin semnatura autografă a Preşedintelui României şi prin contrasemnăturile ministrului apărării naţionale şi cancelarului ordinelor, în conformitate cu art. 27 din Legea nr. 29/2000.

    ART. 16
    Membrii Ordinului Virtutea Militară, indiferent de gradul pe care îl au, sunt numiţi "Cavaleri ai Ordinului Virtutea Militară"

    ART. 17
    (1) Ziua Ordinului Virtutea Militară se sărbătoreşte la data de 23 aprilie, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al forţelor terestre.
    (2) Cu prilejul Zilei Ordinului Virtutea Militară Cancelaria Ordinelor organizează, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Ministerului de Interne, întrunirea Cavalerilor Ordinului Virtutea Militară.

    ART. 18
    În cazul în care decernarea ordinului nu a fost făcută direct de şeful statului, persoanele decorate cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor şi Mare Ofiţer pot solicita prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite în audienţă la Preşedintele României pentru a-i mulţumi personal. În funcţie de programul Preşedintelui României Cancelaria Ordinelor va organiza audienţa personală sau în grup a celor decoraţi.

    ART. 19
    În cazul decesului unui cavaler al Ordinului Virtutea Militară familia va înştiinţa Cancelaria Ordinelor, autorităţile locale şi centrul militar teritorial, în vederea sprijinirii organizării funeraliilor, în conformitate cu art. 51 din Legea nr. 29/2000.

    ART. 20
    (1) Calitatea de membru al Ordinului Virtutea Militară se poate pierde în condiţiile prevăzute la art. 52 din Legea nr. 29/2000.
    (2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele ce au dus la condamnarea membrilor Ordinului Virtutea Militară la o pedeapsă privativă de libertate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă se constituie un consiliu de onoare în conformitate cu art. 53 din Legea nr. 29/2000.

    ART. 21
    (1) Consiliul de onoare al Ordinului Virtutea Militară este compus din 5 membri, astfel: câte un membru din gradele de Cavaler, Ofiţer şi Comandor şi câte 2 membri din gradul de Mare Ofiţer. Preşedinte al Consiliului de onoare va fi cel mai în vârsta membru din gradul de Mare Ofiţer. În mod obligatoriu cel puţin un membru al Consiliului de onoare trebuie să fie civil, în cazul în care din ordin fac parte şi civili.
    (2) Consiliul de onoare se constituie sau se alege cu prilejul Zilei Ordinului Virtutea Militară, pe termen de 5 ani, de Cavalerii Ordinului Virtutea Militară.
    (3) Pot fi realeşi pentru o nouă perioadă 3 dintre membrii Consiliului de onoare, dintre care cel puţin unul din gradele inferioare.
    (4) Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne vor pune la dispoziţie, prin rotaţie la 5 ani, spaţii adecvate desfăşurării activităţii Consiliului de onoare.

    ART. 22
    (1) Cavalerii Ordinului Virtutea Militară pot semnala Consiliului de onoare atitudini şi fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate că aduc prejudicii morale acestora.
    (2) Ca urmare a sesizării se convoacă Consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
    (3) Cavalerii Ordinului Virtutea Militară pot semnala şi direct Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte comise de alţi membri ai ordinului, considerate a aduce prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizării Cancelaria Ordinelor convoacă Consiliul de onoare şi persoana învinuită, în termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (4) În cazul în care persoana învinuită nu se prezintă la termenul fixat, Consiliul de onoare o convoacă la alt termen, iar în cazul neprezentării şi a doua oară cazul va fi judecat în lipsă.
    (5) Consiliul de onoare deliberează şi decide după cercetarea cazului, dar nu mai târziu de 60 de zile de la prima întrunire pentru cazul respectiv. Dacă faptele aduse la cunoştinţa sunt întemeiate, Consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoraţiei.
    (6) Retragerea decoraţiilor se face prin decret semnat de Preşedintele României, la propunerea Cancelariei Ordinelor, în conformitate cu art. 59 din Legea nr. 29/2000.

    ART. 23
    Consiliul de onoare al Ordinului Virtutea Militară judecă şi faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Virtutea Militară. În acest caz în Consiliul de onoare sunt cooptaţi pentru cauza în speţă şi 2 titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, în conformitate cu art. 55 din Legea nr. 29/2000.

    ART. 24
    Sumele necesare confecţionării Ordinului Virtutea Militară şi a Medaliei Virtutea Militară, precum şi a anexelor acestora, cuprinzând rozetele, baretele, brevetele şi cutiile decoraţiilor vor fi asigurate din bugetul aprobat anual Administraţie Prezidenţiale.

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 28 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    VALER DORNEANU

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 17 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României


                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    DORU IOAN TĂRĂCILĂ

    Bucureşti, 9 iulie 2002.
    Nr. 459.
    ANEXA 1

    REGULAMENT

    ANEXA 2

    REGULAMENT

    ANEXA 3

    Modelul desenat al Ordinului "Virtutea Militară"
    Gradul de Cavaler
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Militară"
    Gradul de Ofiţer
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Militară"
    Gradul de Comandor
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Militară"
    Gradul de Mare Ofiţer
    Civili - cu însemne "de pace"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Militară"
    Gradul de Mare Ofiţer
    Militari - cu însemne "de pace"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Militară"
    Gradul de Mare Ofiţer cu însemne "de război"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Ordinul "Virtutea Militară"
    Modele de panglică şi fundă
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 4

    Modelul desenat al Medaliei "Virtutea Militară"
    Militari - cu însemne "de pace"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Medalia "Virtutea Militară"
    Civili - cu însemne "de pace"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Medalia "Virtutea Militară"
    cu însemne "de război"
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016