Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 427 din 29 decembrie 2023  privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2023 pentru modificarea unor acte normative în domeniul educaţiei, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 427 din 29 decembrie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2023 pentru modificarea unor acte normative în domeniul educaţiei, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 2 din 3 ianuarie 2024
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 72 din 31 august 2023 pentru modificarea unor acte normative în domeniul educaţiei, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 792 din 1 septembrie 2023, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I, după punctul 3 se introduc două noi puncte, pct. 4 şi 5, cu următorul cuprins:
    "4. La articolul 211, alineatul (26) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    (26) Senatul universitar poate decide modificarea limitelor prevăzute la alin. (7)-(9), fără a depăşi valorile maximale.
5. Articolul 259 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    ART. 259
    (1) Autorii lucrărilor de licenţă, de disertaţie şi de doctorat răspund pentru asigurarea originalităţii conţinutului acestora. Îndrumătorii lucrărilor de licenţă, de disertaţie şi de doctorat au obligaţia de diligenţă în ceea ce priveşte verificarea conformităţii lucrărilor ştiinţifice în raport cu cerinţele specifice unei creaţii originale.
    (2) Este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţia persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări ştiinţifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.
    (3) Este interzisă cumpărarea unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări ştiinţifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.
    (4) Fapta de organizare şi desfăşurare de către orice persoană a unor activităţi de formare fără autorizare de funcţionare provizorie emisă de ARACIS şi desfăşurarea de activităţi educaţionale în cadrul unor specializări/programe de studii neautorizate se sancţionează conform prevederilor alin. (5).
    (5) Constituie contravenţie faptele prevăzute la alin. (2)-(4) şi se sancţionează cu:
    a) amendă de la 100.000 la 200.000 de lei, cele prevăzute la alin. (2) şi (3);
    b) amendă de la 50.000 la 100.000 de lei, cele prevăzute la alin. (4).
    (6) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (5) se fac de către ofiţerii sau agenţii de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competenţe în domeniu, la solicitarea motivată a instituţiei de învăţământ superior.
    (7) În cazul faptei prevăzute la alin. (2), care se săvârşeşte prin mijloace electronice, agenţii constatatori ai Ministerului Afacerilor Interne pot dispune şi sancţiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o reţea de comunicaţii electronice a conţinutului care face obiectul constatării unei contravenţii.
    (8) Nepunerea în executare a sancţiunii complementare de către contravenient, dispusă potrivit alin. (7), dă dreptul Ministerului Afacerilor Interne să solicite motivat Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, după caz:
    a) să solicite Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti să blocheze funcţionalitatea unui domeniu «.ro» prin intermediul căruia conţinutul care face obiectul constatării contravenţiei de la alin. (2) este disponibil online;
    b) să solicite furnizorilor de servicii de găzduire să întrerupă transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului care face obiectul constatării contravenţiei de la alin. (2), prin eliminarea acestuia la sursă;
    c) în situaţia în care eliminarea la sursă a conţinutului care face obiectul constatării contravenţiei de la alin. (2) nu este fezabilă, să solicite furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conţinutul respectiv.

    (9) Solicitările prevăzute la alin. (8) conţin elemente care să poată conduce la identificarea clară a conţinutului sau a domeniului «.ro» vizat şi a furnizorilor de servicii de găzduire şi sunt însoţite de o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii care cuprinde şi sancţiunea complementară aplicată contravenientului, precum şi de dovada faptului că aceasta nu a fost pusă în executare.

    (10) Măsurile prevăzute la alin. (9) se dispun prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, care se emite şi se motivează în baza şi în conformitate cu solicitările motivate ale Ministerului Afacerilor Interne.

    (11) Deciziile prevăzute la alin. (10) pot fi atacate în contencios administrativ la instanţa competentă potrivit art. 12 alin. (5) teza I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, aprobată prin Legea nr. 113/2010, cu modificările şi completările ulterioare, sub sancţiunea decăderii, în termen de 15 zile de la data comunicării, de către furnizorii de servicii de găzduire, furnizorii de conţinut, furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului sau de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, după caz, şi, în termen de 30 de zile de la data întreruperii, de către orice altă persoană care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim.

    (12) Acţiunea în contencios introdusă în temeiul alin. (11), respectiv plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii emis de către Ministerul Afacerilor Interne, introdusă în condiţiile art. 31 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, nu suspendă executarea deciziei Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii atacate.

    (13) În cazul anulării procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, indiferent de motiv, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii dispune încetarea măsurii impuse potrivit alin. (10), pe baza informării transmise de către Ministerul Afacerilor Interne privind apariţia unui caz de anulare.

    (14) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 5.000 la 50.000 de lei nepunerea în executare a măsurilor dispuse potrivit alin. (10) de către furnizorii de servicii de găzduire sau furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului.

    (15) Constatarea contravenţiei prevăzute la alin. (14) se face de către personalul împuternicit al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, iar sancţiunea se aplică de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, prin rezoluţie scrisă pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei."

    2. La articolul IV, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. IV
    Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:"

    3. La articolul IV, înaintea punctului 1 se introduc trei noi puncte, cu următorul cuprins:
    " La articolul 82, alineatele (7) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    (7) Personalul medical de specialitate din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv cel din unităţile de învăţământ special de stat şi cel din creşele publice, este angajat de autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul Ministerului Sănătăţii, şi salarizat conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

    (8) Finanţarea cabinetelor medicale din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv a celor din unităţile de învăţământ special de stat şi din creşele publice, în ceea ce priveşte cheltuielile de personal, se asigură conform prevederilor art. 3 şi 21 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Finanţarea poate fi suplimentată din fonduri externe nerambursabile, donaţii sau sponsorizări, conform legii.
 La articolul 82, alineatul (14) se abrogă.
 La articolul 82, alineatul (15) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    (15) Finanţarea cabinetelor medicale din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv a celor din unităţile de învăţământ special de stat şi din creşele publice, în ceea ce priveşte asigurarea dotărilor, consumabilelor, biroticii, medicamentelor şi materialelor sanitare, înfiinţarea şi amenajarea de cabinete, se asigură din bugetul de stat, din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetul unităţilor administrativ-teritoriale. Finanţarea poate fi suplimentată din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ, din fonduri externe nerambursabile, donaţii sau sponsorizări, conform prevederilor legale în vigoare."

    4. La articolul IV, după punctul 1 se introduc două noi puncte, pct. 1^1 şi 1^2, cu următorul cuprins:
    "1^1. La articolul 248, alineatul (24) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    (24) Personalul medical de specialitate din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv din unităţile de învăţământ special de stat şi cel din creşele publice arondate unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, este preluat în structura de personal medical, angajat de autorităţile administraţiei publice locale începând cu data de 1 ianuarie 2024, în baza protocolului de predare-preluare aprobat prin ordin comun al ministrului educaţiei, al ministrului sănătăţii şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, pentru personalul medical de specialitate finanţat de către Ministerul Educaţiei până la data de 31 decembrie 2023.
1^2. La articolul 248, după alineatul (24) se introduce un nou alineat, alin. (24^1), cu următorul cuprins:
    (24^1) Finanţarea cabinetelor medicale din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv din unităţile de învăţământ special şi a celor din creşele publice arondate unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, în ceea ce priveşte cheltuielile de personal, se asigură conform prevederilor art. 3 şi 21 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024."



    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    SORIN-MIHAI CÎMPEANU

    Bucureşti, 29 decembrie 2023.
    Nr. 427.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016