Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 42 din 7 martie 2022  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 42 din 7 martie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 226 din 8 martie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 918 din 11 decembrie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 30
    (1) Sumele aferente rambursării oricăror împrumuturi contractate de schema de garantare a depozitelor pentru scopurile prevăzute la art. 25 şi 26 şi acoperirii costurilor asociate acestora vor fi suportate din resursele financiare ale acesteia constituite potrivit art. 11-24.
    (2) În situaţia în care schema de garantare a depozitelor a contractat un împrumut în temeiul art. 27, contribuţiile pe care le percepe de la instituţiile de credit participante trebuie stabilite la un nivel suficient pentru a asigura rambursarea sumei împrumutate şi acoperirea costurilor asociate şi pentru a restabili nivelul-ţintă cât mai curând posibil."

    2. La articolul 62 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) depozitele rezultate din evenimentul pensionării, disponibilizării, căsătoriei, divorţului, din situaţia de invaliditate sau deces al deponentului;"

    3. La articolul 65, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), pentru categoriile de depozite prevăzute la art. 62 alin. (1) pentru care se aplică un nivel al garantării peste plafonul stabilit la art. 61 alin. (3), deponentul garantat comunică o cerere către schema de garantare a depozitelor, care este însoţită de înscrisuri justificative care să ateste încadrarea depozitelor în categoriile respective, precum şi îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 62 alin. (1). Fără a aduce atingere dispoziţiilor alin. (2), (3), (5) şi (6), schema de garantare a depozitelor are obligaţia de a pune la dispoziţia deponentului garantat compensaţia cuvenită ce depăşeşte plafonul de acoperire prevăzut la art. 61 alin. (3) în termen de cel mult 7 zile lucrătoare de la data la care schema de garantare a depozitelor dispune de toate informaţiile necesare pentru a verifica îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 62 alin. (1)."

    4. La articolul 93, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Împrumuturile cu caracter preventiv reprezintă împrumuturi care pot fi contractate de Fond, anterior producerii vreuneia dintre situaţiile care impun folosirea acestor resurse, în scopul întăririi capacităţii schemei de a asigura un nivel adecvat de resurse financiare pentru acoperirea plăţii compensaţiilor ori pentru finanţarea, potrivit obligaţiilor schemei de garantare a depozitelor, a măsurilor de rezoluţie a instituţiilor de credit participante potrivit legislaţiei privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii."

    5. La articolul 98 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) bugetul de venituri şi cheltuieli, întocmit distinct pentru fiecare dintre activităţile prevăzute la art. 92 alin. (1) şi (2); pentru activităţile prevăzute la art. 92 alin. (3) se va avea în vedere exclusiv acoperirea costurilor de la instituţiile de credit la care Fondul deţine aceste calităţi;"

    6. La articolul 98 alineatul (2), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f^1), cu următorul cuprins:
    "f^1) impunerea taxei speciale în conformitate cu prevederile art. 111^2, a nivelului acesteia, atât ca sumă totală, cât şi defalcat pe fiecare instituţie de credit participantă, precum şi a perioadei pentru care se instituie taxa;"

    7. La articolul 98 alineatul (2), literele i), j) şi l) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "i) strategia anuală privind investirea resurselor Fondului, în calitate de schemă de garantare a depozitelor, potrivit art. 31 alin. (1), care are ca obiective principale minimizarea riscului şi lichiditatea plasamentelor, iar ca obiectiv complementar randamentul acestora; aceasta va include cel puţin categoriile de contrapartide eligibile, tipurile de produse financiare în care Fondul poate investi resursele sale disponibile, limitele pe categorii de contrapartide, tipuri de produse financiare, maturităţi şi, după caz, pentru ratingurile contrapartidelor;
j) strategia anuală privind investirea resurselor fondului de rezoluţie bancară, potrivit legislaţiei privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii; aceasta va include cel puţin categoriile de contrapartide eligibile, tipurile de produse financiare în care Fondul poate investi resursele sale disponibile, limitele pe categorii de contrapartide, tipuri de produse financiare, maturităţi şi, după caz, pentru ratingurile contrapartidelor;
    ..................................................................................................
l) raportul semestrial privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, cu evidenţierea distinctă a fiecăreia dintre activităţile prevăzute la art. 92 alin. (1) şi (2), precum şi raportul privind acoperirea costurilor aferente activităţilor prevăzute la art. 92 alin. (3);"

    8. La articolul 98 alineatul (2), după litera m) se introduce o nouă literă, litera m^1), cu următorul cuprins:
    "m^1) situaţiile financiare anuale ale Fondului;"

    9. La articolul 98 alineatul (2), după litera x) se introduce o nouă literă, litera y), cu următorul cuprins:
    "y) instituţiile de credit selectate de Fond pentru efectuarea plăţilor de compensaţii, în situaţia prevăzută la art. 122."

    10. La articolul 98 alineatul (3), literele a) şi c) se abrogă.
    11. La articolul 101 alineatul (2), literele a)-c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) supunerea spre avizare, respectiv spre aprobare Consiliului de supraveghere al Fondului a propunerilor prevăzute la art. 98 alin. (2) lit. a)-m^1) şi p)-y) şi alin. (3);
b) asigurarea implementării strategiei prevăzute la art. 98 alin. (2) lit. i);
c) asigurarea implementării strategiei prevăzute la art. 98 alin. (2) lit. j);"

    12. După articolul 111 se introduc două noi articole, articolele 111^1 şi 111^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 111^1
    (1) Prin excepţie de la dispoziţiile art. 112, Fondul va constitui un fond de rezervă alimentat cu profitul rezultat din activităţile desfăşurate potrivit prevederilor art. 92 alin. (1) şi (3), după repartizarea cotei prevăzute la art. 98 alin. (2) lit. s), până la atingerea unui nivel care să asigure acoperirea cheltuielilor Fondului estimate pentru o perioadă de 5 ani.
    (2) Fondul de rezervă constituit potrivit prevederilor alin. (1) va fi utilizat pentru acoperirea cheltuielilor Fondului în situaţia în care veniturile nu sunt suficiente pentru acoperirea acestora. După fiecare utilizare, fondul de rezervă se reconstituie potrivit aceluiaşi mecanism.
    ART. 111^2
    (1) În situaţii excepţionale, în care fondul de rezervă constituit potrivit art. 111^1 este insuficient pentru acoperirea cheltuielilor, Fondul va solicita instituţiilor de credit participante o taxă specială.
    (2) Taxa specială va fi aprobată de Banca Naţională a României, atât ca sumă totală, cât şi defalcat pe fiecare instituţie de credit participantă.
    (3) Banca Naţională a României va aproba perioada pentru care se instituie taxa specială."

    13. La articolul 114, după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1), cu următorul cuprins:
    "b^1) împrumuturi cu caracter preventiv contractate de la instituţii financiare internaţionale/instituţii de credit;"

    14. La articolul 117, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 117
    (1) Fondul comunică fiecărei instituţii de credit participante, până cel târziu la sfârşitul lunii mai a anului de plată, gradul de risc asociat, determinat cu respectarea dispoziţiilor art. 15 şi valoarea contribuţiei anuale datorate.
    ..................................................................................................
    (3) Fiecare instituţie de credit participantă este obligată să plătească, până cel târziu la data de 31 iulie a anului de plată, contribuţia anuală corespunzătoare comunicată de Fond. În situaţia în care plata contribuţiei anuale nu se efectuează în termenul stabilit, la cererea Fondului, Banca Naţională a României va debita contul curent al instituţiei de credit în cauză cu sumele datorate."

    15. Articolul 119 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 119
    (1) Fondul poate solicita Guvernului să garanteze împrumuturile sale, contractate potrivit art. 114 lit. b), acesta trebuind să ia o decizie în această privinţă în termen de 5 zile de la data primirii cererii. Garanţia astfel acordată de Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, este exceptată de la prevederile art. 4 alin. (1) lit. d) şi alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi acoperă în procent de 100% valoarea împrumutului/împrumuturilor, inclusiv dobânzile şi comisioanele aferente.
    (2) În situaţii excepţionale în care resursele financiare disponibile ale Fondului, în calitate de schemă de garantare a depozitelor, sunt insuficiente pentru acoperirea plăţii compensaţiilor ori pentru finanţarea, potrivit obligaţiilor schemei de garantare a depozitelor, a măsurilor de rezoluţie a instituţiilor de credit participante potrivit legislaţiei privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi în situaţia în care resursele fondului de rezoluţie bancară administrat de Fond sunt insuficiente pentru finanţarea măsurilor de rezoluţie a instituţiilor de credit potrivit legislaţiei privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, la solicitarea Fondului, pune la dispoziţia acestuia sumele necesare, sub formă de împrumut, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării.
    (3) Sursa fondurilor pentru împrumutul prevăzut la alin. (2) este reprezentată de vărsămintele din privatizare în lei şi valută înregistrate în contul Trezoreriei Statului.
    (4) În situaţia în care valoarea împrumutului ce urmează a fi solicitat depăşeşte suma disponibilităţilor din vărsăminte din privatizare în lei înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, Fondul poate solicita în completare un împrumut în valută din vărsăminte din privatizare în valută. La stabilirea sumei împrumutului solicitat se va lua în considerare şi riscul valutar.
    (5) Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, pune la dispoziţia Fondului împrumutul solicitat pe bază de convenţie încheiată între părţi, în care se precizează valoarea împrumutului şi condiţiile generale de acordare/rambursare a acestuia.
    (6) Dacă vărsămintele din privatizare sunt insuficiente, Ministerul Finanţelor poate lansa împrumuturi de stat, prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (1) lit. d) şi alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Condiţiile financiare ale subîmprumutului, potrivit definiţiei prevăzute la art. 2 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, acordat de Ministerul Finanţelor Fondului vor fi stabilite prin convenţie încheiată între cele două părţi. Sumele necesare vor fi puse la dispoziţia Fondului în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la solicitarea lor de către acesta.
    (7) Ministerul Finanţelor va vira sumele puse la dispoziţia Fondului ca împrumut/subîmprumut în conturile acestuia deschise în evidenţele Băncii Naţionale a României."

    16. După articolul 119 se introduc două noi articole, articolele 119^1 şi 119^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 119^1
    Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, la solicitarea Fondului, poate garanta împrumuturile prevăzute la art. 114 lit. b1). Garanţia astfel acordată este exceptată de la prevederile art. 4 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi acoperă în procent de 100% valoarea împrumutului/ împrumuturilor, inclusiv dobânzile şi comisioanele aferente.
    ART. 119^2
    Prin derogare de la art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, pentru garanţiile şi subîmprumuturile acordate Fondului de către Ministerul Finanţelor nu se percepe comision la fondul de risc."

    17. Articolul 120 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 120
    (1) Fondul are obligaţia de a lua toate măsurile necesare punerii la dispoziţia deponenţilor garantaţi a sumelor reprezentând compensaţii cuvenite, conform dispoziţiilor art. 65.
    (2) Pentru îndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (1), în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data la care depozitele devin indisponibile, Fondul stabileşte data începerii plăţilor, precum şi modalităţile de plată a compensaţiilor şi asigură publicarea informaţiilor necesare pentru intrarea în posesia compensaţiilor, potrivit art. 66.
    (3) Informaţiile publicate de Fond, potrivit alin. (2), trebuie să includă cel puţin următoarele elemente:
    a) data începerii plăţilor;
    b) modalităţile de plată, documentele şi formalităţile necesare pentru obţinerea compensaţiei.
    (4) Instituţia de credit ale cărei depozite au devenit indisponibile are obligaţia de a publica, în termen de o zi lucrătoare de la primirea acestora, informaţiile prevăzute la alin. (3) la sediile tuturor unităţilor sale teritoriale. Publicarea informaţiilor se realizează în condiţiile prevăzute la art. 73 şi 74."

    18. La articolul 122, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Până la sfârşitul lunii februarie a fiecărui an, Consiliul de supraveghere al Fondului stabileşte pentru perioada următoarelor 12 luni, cu aprobarea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, instituţiile de credit selectate pentru a fi mandatate în cazul în care, în eventualitatea apariţiei situaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (6), Fondul stabileşte efectuarea plăţilor de compensaţii prin instituţii de credit."

    19. După articolul 122 se introduce un nou articol, articolul 122^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 122^1
    În scopul asigurării stabilităţii financiare, în vederea acoperirii necesarului de lichiditate pentru plata compensaţiilor, în situaţii de urgenţă, Banca Naţională a României, pe baza propriei evaluări, poate acorda Fondului, în mod excepţional şi de la caz la caz, finanţări pe termene ce nu pot depăşi 90 de zile calendaristice, prin tranzacţii de tip repo, garantate cu instrumente financiare acceptate drept active eligibile în vederea participării la operaţiunile de piaţă monetară ale Băncii Naţionale a României, cu respectarea dispoziţiilor art. 123 şi art. 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene."



    ART. II
    În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Finanţelor, precum şi în baza consultării Fondului de garantare a depozitelor bancare şi a Băncii Naţionale a României, Guvernul aprobă norme metodologice de aplicare a prevederilor art. 119 alin. (1)-(4), art. 119^1 şi 119^2 din Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VASILE-DANIEL SUCIU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    FLORIN-VASILE CÎŢU

    Bucureşti, 7 martie 2022.
    Nr. 42.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016