Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 411 din 18 decembrie 2023  privind reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare, precum şi a etichetării şi comercializării acestor produse pe teritoriul României    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 411 din 18 decembrie 2023 privind reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare, precum şi a etichetării şi comercializării acestor produse pe teritoriul României

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1147 din 19 decembrie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    (1) Prezenta lege reglementează cadrul juridic privind utilizarea unor alimente noi autorizate în prepararea/ producerea produselor alimentare, precum şi al etichetării şi comercializării acestor produse pe teritoriul României.
    (2) Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul naţional al produselor tradiţionale şi Registrul naţional al reţetelor consacrate.
    (3) Dispoziţiile prezentei legi se aplică tuturor operatorilor economici care prepară/produc, etichetează şi comercializează pe teritoriul României produsele alimentare prevăzute în Registrul naţional al produselor tradiţionale şi Registrul naţional al reţetelor consacrate.
    (4) Formele de utilizare, respectiv congelată, pastă, uscată, pudră, întreagă, pulbere parţial degresată, şi condiţiile în care pot fi utilizate alimentele noi în produsele alimentare, respectiv categoriile specifice de alimente în care se pot utiliza şi proporţiile maxime admise sunt prevăzute în anexa la următoarele regulamente:
    - Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/169 al Comisiei din 8 februarie 2022 de autorizare a introducerii pe piaţă a viermelui galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2.283 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2.470 al Comisiei;
    – Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/58 al Comisiei din 5 ianuarie 2023 de autorizare a introducerii pe piaţă ca aliment nou a larvelor de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2.470;
    – Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/5 al Comisiei din 3 ianuarie 2023 de autorizare a introducerii pe piaţă ca aliment nou a pulberii parţial degresate de Acheta domesticus (greier de casă) şi de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2.470;
    – Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1.975 al Comisiei din 12 noiembrie 2021 de autorizare a introducerii pe piaţă a Locusta migratoria sub formă congelată, uscată şi de pudră ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2.283 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2.470 al Comisiei.


    ART. 2
    (1) Se interzic prepararea/producerea produselor alimentare, precum şi etichetarea şi comercializarea acestor produse sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate, menţionate la art. 1.
    (2) În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente ori denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele „cu ............“, „din ..............“, urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia procentajului acestuia în produsul finit.
    (3) Cerinţele specifice suplimentare privind etichetarea, respectiv denumirea alimentului nou menţionată pe eticheta produselor alimentare care îl conţin sunt:
    a) „vierme galben de făină în stare congelată (larva de Tenebrio molitor)“, „vierme galben de făină uscat (larva de Tenebrio molitor)“ sau „vierme galben de făină sub formă de pudră (larva de Tenebrio molitor)“, în funcţie de forma utilizată;
    b) „larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată/de pastă“ sau „larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă uscată/de pulbere“, în funcţie de forma utilizată;
    c) „pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)“;
    d) „Locusta migratoria (lăcustă călătoare) congelată“, „Locusta migratoria (lăcustă călătoare) uscată/pudră“, „Locusta migratoria (lăcustă călătoare) întreagă“, în funcţie de forma utilizată.

    (4) Etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi, respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră, trebuie să conţină o menţiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee şi la produse derivate din acestea, precum şi la acarieni. Această menţiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

    ART. 3
    Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene se prezintă în suprafeţele de vânzare clasice directe într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele alimentare consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.

    ART. 4
    (1) Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din spaţiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligaţia de a afişa, la loc vizibil, uşor accesibil, lângă standul separat prevăzut la art. 3, informaţia că produsele alimentare sunt/conţin specii de insecte.
    (2) Afişarea informaţiei prevăzute la alin. (1) va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
    (3) Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicat în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman - dimensiunea 20.
    (4) Indicarea informaţiilor privind produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, comercializate prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material publicitar.

    ART. 5
    (1) Indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncarea furnizat(ă) de unităţile de restauraţie colectivă, care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, înainte de finalizarea comenzii.
    (2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) trebuie să fie scrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, astfel încât să nu poată fi şterse şi nici ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau meniu.
    (3) Dacă produsele alimentare finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.
    (4) Pentru produsul finit/mâncarea furnizat(ă) de unităţile de restauraţie colective, oferit(ă) spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material publicitar.

    ART. 6
    (1) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (2)-(4) şi art. 2-5 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

    ART. 7
    Contravenţiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia prevederilor art. 28 alin. (1) şi ale art. 29 din acest act normativ.

    ART. 8
    Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 18 decembrie 2023.
    Nr. 411.
    ANEXA 1

    INFORMARE
    privind produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate ca alimente noi

┌──────────────────────────────────────┐
│În atenţia consumatorilor: │
│ACESTE PRODUSE ALIMENTARE SUNT/CONŢIN │
│SPECII DE INSECTE AUTORIZATE CA │
│ALIMENTE NOI. │
└──────────────────────────────────────┘


    NOTĂ:
    Font Times New Roman - dimensiunea 20.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016