Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 406 din 18 decembrie 2023  pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 406 din 18 decembrie 2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1144 din 19 decembrie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1032 din 28 decembrie 2017, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 18, alineatul (1) şi litera b) a alineatului (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are obligaţia de a pune la dispoziţia consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puţin pentru serviciile cuprinse în Lista prevăzută la art. 5 la nivel naţional. Site-ul internet oferă inclusiv informaţii cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată şi la localizarea bancomatelor şi a automatelor ce funcţionează pe baza acceptoarelor de bancnote şi monede ale acestora.
    ..................................................................................................
    b) sediile şi localizarea bancomatelor şi a automatelor ce funcţionează pe baza acceptoarelor de bancnote şi monede, cu cel puţin 5 zile înainte de data propusă pentru schimbarea acestora."

    2. Articolul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 44
    Instituţiile de credit nu pot refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăţi cu servicii de bază, exceptând situaţia în care consumatorul are deja un cont de plăţi cu servicii de bază deschis sau deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispoziţiilor prezentei legi sau a dispoziţiilor legale privind prevenirea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului, conform Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare."

    3. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 54
    (1) În cazul consumatorilor care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 4 lit. e), instituţiile de credit:
    a) oferă gratuit serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. a), c) şi lit. d) pct. (i) şi (ii) cu privire la alte plăţi cu cardul decât cele în legătură cu jocurile de noroc;
    b) oferă gratuit serviciul de interogare a soldului reţelelor proprii de bancomate şi al canalelor de comunicare la distanţă;
    c) percep comisioane rezonabile pentru serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1), cu excepţia serviciilor prevăzute la lit. a), c) şi lit. d) pct. (i) şi (ii);
    d) oferă gratuit serviciile prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. c) în cazul în care sunt furnizate la ghişeele sau bancomatele instituţiei de credit de pe teritoriul naţional.
    (2) Serviciile prevăzute la alin. (1) se vor asigura pentru şi în măsura încasării lunare în contul de plăţi cu servicii de bază a veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizaţiilor şi alocaţiilor de asistenţă socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti."



    ART. II
    La articolul 1 din Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Beneficiarii de plăţi de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizaţii şi alocaţii de asistenţă socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar."


    ART. III
    Articolul 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 16 aprilie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Instituţiile publice pot solicita unităţilor trezoreriei statului eliberarea de sume în numerar, din conturile de cheltuieli sau de disponibilităţi, pentru achitarea drepturilor prevăzute la art. 3 alin. (1) din Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru alte cheltuieli care nu se justifică a fi efectuate prin virament."

    2. După alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) Răspunderea privind încadrarea în prevederile legale în vigoare a sumelor pe care instituţiile publice le solicită în numerar unităţilor trezoreriei statului revine ordonatorilor de credite ai respectivelor instituţii publice."

    3. După alineatul (8^2) se introduc două noi alineate, alineatele (8^3) şi (8^4), cu următorul cuprins:
    "(8^3) Instituţiile publice care încasează prin casieria proprie sume în numerar reprezentând venituri cuvenite bugetelor proprii au obligaţia să asigure plătitorilor şi cel puţin o altă modalitate de plată a sumelor respective prin intermediul serviciilor de plată fără numerar, definite conform Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plată şi pentru modificarea unor acte normative, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu condiţia asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operaţiuni.
(8^4) Instituţiile publice pot opta, pentru încasarea veniturilor cuvenite bugetelor proprii, să utilizeze exclusiv mijloace de plată fără numerar, definite conform Legii nr. 209/2019, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu condiţia asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operaţiuni."



    ART. IV
    Articolul 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 250/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. După alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^2) Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a asigura implementarea şi de a accepta cel puţin un instrument de plată fără numerar, aşa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată şi pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31."

    2. Alineatele (5) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) Persoanele juridice prevăzute la alin. (1) şi (3) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă. Acestea afişează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului.
(6) Avansul prevăzut la alin. (5) se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat."



    ART. V
    La alineatul (3) al articolului 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 719 din 12 octombrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după litera g) se introduce o nouă literă, litera g^1), cu următorul cuprins:
    "g^1) instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică supravegheate şi controlate de Banca Naţională a României, pentru furnizarea serviciilor de bază, aşa cum sunt definite în art. 48 alin. (1) din Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază;"


    ART. VI
    În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Afacerilor Interne stabileşte, prin ordin al ministrului, metodologia privind accesul gratuit la datele cu caracter personal din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor al instituţiilor prevăzute la art. 11 alin. (3) lit. g^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 719 din 12 octombrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. VII
    Prezenta lege intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aplică contractelor aferente conturilor de plăţi cu servicii de bază încheiate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VASILE-DANIEL SUCIU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 18 decembrie 2023.
    Nr. 406.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016