Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 4 din 5 ianuarie 2024  pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 112/2022 privind instituirea unor măsuri pentru stimularea investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienţei energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari şi întreprinderi mici şi mijlocii, energiei verzi din surse regenerabile destinate autorităţilor publice locale, precum şi unele măsuri în domeniul specializării inteligente, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 4 din 5 ianuarie 2024 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 112/2022 privind instituirea unor măsuri pentru stimularea investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienţei energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari şi întreprinderi mici şi mijlocii, energiei verzi din surse regenerabile destinate autorităţilor publice locale, precum şi unele măsuri în domeniul specializării inteligente, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 13 din 8 ianuarie 2024
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 112 din 15 iulie 2022 privind instituirea unor măsuri pentru stimularea investiţiilor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în domeniul eficienţei energetice, resurselor regenerabile de energie pentru întreprinderi mari şi întreprinderi mici şi mijlocii, energiei verzi din surse regenerabile destinate autorităţilor publice locale, precum şi unele măsuri în domeniul specializării inteligente, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 721 din 18 iulie 2022, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul 2, litera m) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "m) surse regenerabile de energie - sursele de energie aşa cum sunt prevăzute la art. 3 pct. 43 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 3, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) întreprinderile mari, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. j);"

    3. La articolul 5, literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) investiţii în echipamente/utilaje/dotări specifice necesare pentru obţinerea de energie din surse regenerabile, destinate consumului propriu de energie al IMM-urilor şi întreprinderilor mari, care se încadrează în capacitatea de producţie specifică prosumatorului definit potrivit art. 3 pct. 95 din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare; în categoria utilizării surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea surselor care sunt definite la art. 2 lit. m);
c) investiţii în măsuri de eficienţă energetică la nivelul unităţilor de cogenerare, trigenerare existente sau noi la momentul depunerii cererii pentru finanţare, inclusiv pentru lucrări de modernizare/reabilitare/creştere a puterilor instalate, utilizând sursele regenerabile de energie destinate consumului propriu, care se încadrează în capacitatea de producţie specifică prosumatorului;"

    4. La articolul 8, literele a)-c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) realizarea de unităţi de cogenerare, trigenerare noi pentru obţinerea în cogenerare de energie termică şi electrică din surse regenerabile destinate consumului propriu, care se încadrează în capacităţi de producţie specifice prosumatorului definit potrivit art. 3 pct. 95 din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
b) modernizarea, reabilitarea, creşterea puterii instalate pentru unităţile de cogenerare/trigenerare care obţin energie termică şi electrică din surse regenerabile destinate consumului propriu, care se încadrează în capacităţi de producţie specifice prosumatorului;
c) achiziţionarea de echipamente/utilaje/tehnologii/dotări specifice pentru obţinerea în cogenerare de energie termică/electrică din surse regenerabile necesare consumului propriu, care se încadrează în capacităţi de producţie specifice prosumatorului."

    5. La articolul 18, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează cadrul general pentru instituirea unor măsuri de producere a energiei din surse regenerabile destinate autorităţilor administraţiei publice locale care au în responsabilitate servicii publice de interes local pentru consumul propriu al acestora, cu scopul de a asigura creşterea nivelului de independenţă energetică şi/sau pentru comercializarea energiei din surse regenerabile."

    6. La articolul 19, litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) surse regenerabile de energie - sursele de energie aşa cum sunt prevăzute la art. 3 pct. 43 din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;"

    7. La articolul 37, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Apelurile de proiecte de specializare inteligentă, pentru selecţia rezidenţilor în calitate de beneficiari eligibili, lansate de autorităţile de management prevăzute la alin. (1), sunt apeluri cu depunere continuă, cu termen de închidere a apelului. Selecţia rezidenţilor se face, în limita bugetului alocat, pe baza metodologiilor şi criteriilor de selecţie prevăzute la alin. (1), a contractului de concesiune prevăzut la art. 42 alin. (2), respectiv în baza hotărârii de dare în administrare conform art. 38 alin. (2), dacă punctajul pentru proiectul depus depăşeşte pragul de calitate stabilit de către autoritatea de management, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare şi digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021-2027, cu modificările şi completările ulterioare."

    8. La articolul 42, alineatele (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Dovada încheierii contractului de concesiune cu condiţie suspensivă între unităţile administrativ-teritoriale în calitate de fondatori ai parcului şi rezidenţi persoane juridice de drept privat, pentru suprafaţa de teren din cadrul parcului de specializare inteligentă, reprezintă o condiţie obligatorie pentru participarea rezidenţilor în cadrul apelurilor pentru proiectele de specializare inteligentă, precum şi pentru încheierea contractului de finanţare între rezident şi autorităţile de management prevăzute la art. 37.
    ..................................................................................................
(4) Prevederile alin. (3) se aplică în cazul în care rezidentul nu a demarat investiţia pentru desfăşurarea activităţilor specifice parcului de specializare inteligentă în termen de 9 luni de la semnarea contractului de concesiune sau, după caz, de la data semnării contractului de finanţare, dacă investiţia se realizează cu fonduri europene alocate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă."

    9. La articolul 42, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Prin excepţie de la prevederile art. 324 alin. (5) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, investiţia realizată de concesionari, fie din fonduri proprii, fie din fonduri rambursabile/nerambursabile accesate de rezidenţi, în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite în planul de dezvoltare a parcului, sunt bunuri proprii ale concesionarilor şi la încetarea contractelor de concesiune rămân în deplina proprietate a acestora."

    10. La articolul 51, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) La expirarea duratei concesiunii, concesionarii beneficiază de un drept de preempţiune la achiziţionarea terenului. Preţul de vânzare se stabileşte pe baza unui raport de evaluare aprobat de consiliul local, judeţean sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz."

    11. La articolul 54, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "g) scutirea de la plata impozitului pe teren pentru categoriile de terenuri situate în parcurile de specializare inteligentă, cu respectarea prevederilor legale în materie de ajutor de stat şi cu aprobarea consiliului local, judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, începând cu data semnării contractului de finanţare de către fondator;"



    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 5 ianuarie 2024.
    Nr. 4.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016