Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 374 din 13 decembrie 2005  privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 35/2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere şi eliberarea cărţii de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 374 din 13 decembrie 2005 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 35/2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere şi eliberarea cărţii de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1138 din 15 decembrie 2005
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. UNIC
    Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 35 din 14 iulie 2005 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere şi eliberarea cărţii de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România, adoptată în temeiul art. 1 pct. III.8 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 673 din 27 iulie 2005, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I punctul 3, după punctul 4 al articolului 1^1 se introduc punctele 5-10 cu următorul cuprins:
    "5. prima utilizare a unui vehicul - punerea în exploatare pentru prima dată a unui vehicul care nu se înmatriculează sau înregistrează;
6. deţinătorul omologării de tip - persoana juridică ce a obţinut omologarea de tip. Persoana juridică poate fi fabricantul vehiculului, reprezentantul acestuia sau importatorul, după caz;
7. cartea de identitate a vehiculului - document eliberat de R.A.R., care atestă faptul că un vehicul a fost omologat şi îndeplineşte condiţiile tehnice privind siguranţa circulaţiei, protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei;
8. certificat de autenticitate - document eliberat de R.A.R. pentru un vehicul care a corespuns verificărilor efectuate la certificarea autenticităţii;
9. omologarea de tip a unui vehicul - omologare acordată unui vehicul în ansamblul său, condiţionată de existenţa tuturor omologărilor de tip ale vehiculului în ceea ce priveşte sistemele, echipamentele, componentele, piesele şi entităţile tehnice, prevăzute în legislaţia în vigoare în funcţie de categoria vehiculului respectiv;
10. omologare de tip a unui vehicul în ceea ce priveşte sistemele, echipamentele, componentele, piesele şi entităţile tehnice - procedura administrativă prin care R.A.R. certifică faptul că un tip de vehicul rutier îndeplineşte condiţiile tehnice, precum şi alte condiţii specifice aplicabile pentru sistemul, echipamentul, componenta, piesa sau entitatea tehnică respectivă, conform legislaţiei în vigoare."

    2. La articolul I punctul 4, alineatul (3) al articolului 2 va avea următorul cuprins:
    "(3) În vederea eliberării cărţii de identitate a vehiculelor, R.A.R. asigură şi încadrarea acestora din punct de vedere tehnic, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul emisiilor poluante. Caracteristicile tehnice ale unui vehicul înscrise de R.A.R. în cartea de identitate reprezintă datele oficiale de referinţă pentru acel vehicul."

    3. La articolul I punctul 5, literele a)-c) ale articolului 3 vor avea următorul cuprins:
    "a) omologarea naţională de tip a întregului vehicul - procedura administrativă prin care R.A.R. certifică faptul că un tip de vehicul rutier îndeplineşte condiţiile tehnice, precum şi alte condiţii privind admiterea în circulaţie, aplicabile conform legislaţiei în vigoare;
b) omologarea individuală a unui vehicul - procedura administrativă prin care R.A.R. certifică faptul că un vehicul rutier îndeplineşte individual condiţiile tehnice, precum şi alte condiţii privind admiterea în circulaţie, aplicabile conform legislaţiei în vigoare;
c) omologarea comunitară (CE) de tip a întregului vehicul - procedura administrativă prin care R.A.R. certifică faptul că un tip de vehicul rutier îndeplineşte condiţiile tehnice, precum şi alte condiţii privind admiterea în circulaţie, aplicabile conform legislaţiei în vigoare armonizate cu legislaţia comunitară în domeniu."

    4. La articolul I punctul 6, literele b) şi c) ale alineatului (1) al articolului 4 vor avea următorul cuprins:
    "b) vehiculele rutiere utilizate care nu au mai fost înmatriculate în România, cu excepţia, de la data aderării României la Uniunea Europeană, a vehiculelor prevăzute la art. 1 alin. (5);
c) vehiculele rutiere care au suferit modificări ale caracteristicilor menţionate în cartea de identitate a vehiculului."

    5. La articolul I punctul 9, alineatele (1), (3) şi (5) ale articolului 7 vor avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Omologarea naţională de tip a unui vehicul în ceea ce priveşte sistemele, echipamentele, piesele, componentele şi entităţile tehnice ale acestuia se acordă de R.A.R., la cererea fabricantului, a reprezentantului acestuia sau a importatorului, persoană juridică română, dacă vehiculul îndeplineşte condiţiile tehnice, precum şi alte condiţii aplicabile.
    .................................................................
    (3) De la data aderării României la Uniunea Europeană, omologarea comunitară (CE) de tip a unui vehicul în ceea ce priveşte sistemele, componentele şi entităţile tehnice ale acestuia se acordă de R.A.R., la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia, dacă vehiculul îndeplineşte condiţiile tehnice, precum şi alte condiţii aplicabile, armonizate cu legislaţia comunitară în domeniu.
    ..............................................................
    (5) Omologarea internaţională (CEE-ONU) de tip a unui vehicul în ceea ce priveşte echipamentele, piesele şi componentele acestuia se acordă de R.A.R., la cererea fabricantului sau a reprezentantului acestuia, dacă vehiculul îndeplineşte condiţiile tehnice, precum şi alte condiţii aplicabile."

    6. La articolul I punctul 11, alineatul (1) al articolului 9 va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Pentru menţinerea în circulaţie, vehiculele rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, care au suferit modificări ale caracteristicilor menţionate în cartea de identitate a vehiculului, trebuie supuse omologării individuale şi modificării cărţii de identitate a vehiculului."

    7. La articolul I punctul 14, litera a) a articolului 11 va avea următorul cuprins:
    "a) în cazul omologării individuale, precum şi în cazul vehiculelor rutiere deja înmatriculate sau înregistrate în România, dacă vehiculul poate fi identificat şi corespunde normelor tehnice de siguranţă a circulaţiei, de protecţie a mediului, precum şi folosinţei căreia îi este destinat;"

    8. La articolul I punctul 15, articolul 12 va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) Vehiculele rutiere prezentate în vederea omologării individuale sau eliberării cărţii de identitate a vehiculului, care nu pot fi identificate de R.A.R. din cauza lipsei sau modificării numerelor de identificare a acestora, aşa cum au fost ele realizate de către constructor sau de către autorităţile competente, după caz, nu pot obţine eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi nici eliberarea certificatului de autenticitate.
    (2) Vehiculele rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, care nu pot fi identificate, nu pot obţine eliberarea certificatului de autenticitate şi nici eliberarea/modificarea cărţii de identitate a vehiculului."

    9. La articolul I punctul 16, alineatele (3), (5), (7) şi (8) ale articolului 13 vor avea următorul cuprins:
    "(3) Activitatea de certificare a autenticităţii se efectuează prin metode nedistructive de către R.A.R.
    ...............................................................
(5) Pentru vehiculele care corespund din punctul de vedere al certificării autenticităţii, R.A.R. eliberează un certificat de autenticitate.
    ...............................................................
(7) Sunt exceptate de la certificarea autenticităţii autovehiculele destinate exclusiv competiţiilor sportive şi vehiculele istorice.
(8) Certificatul de autenticitate al unui vehicul rutier este valabil timp de 60 de zile calendaristice de la data eliberării acestuia."

    10. La articolul I punctul 18, litera b) a alineatului (1) al articolului 14 va avea următorul cuprins:
    "b) menţinerea în circulaţie a unui vehicul care a suferit modificări ale caracteristicilor menţionate în cartea de identitate a vehiculului, fără ca aceste modificări să fi fost menţionate în certificatul de înmatriculare;"

    11. La articolul I punctul 19, literele s) şi u) ale alineatului (1) al articolului 15 vor avea următorul cuprins:
    "s) asigură modificarea cărţii de identitate a vehiculelor care au suferit modificări ale caracteristicilor menţionate în cartea de identitate a vehiculului;
    ................................................................
u) efectuează operaţiunile impuse la certificarea autenticităţii vehiculelor şi eliberează certificatul de autenticitate sau nota de constatare, după caz."


    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    DAN RADU RUŞANU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE VĂCĂROIU

    Bucureşti, 13 decembrie 2005.
    Nr. 374.

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016