Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 352 din 10 iulie 2003  pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/1999 privind înfiinţarea Academiei Române de Aviaţie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 352 din 10 iulie 2003 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/1999 privind înfiinţarea Academiei Române de Aviaţie

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 523 din 21 iulie 2003
    Parlamentul României adopta prezenta lege.
    ART. I
    Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 15 din 28 ianuarie 1999 privind înfiinţarea Academiei Române de Aviatie, emisă în temeiul art. 1 pct. 9 lit. d) din Legea nr. 259/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999, cu următoarele modificări şi completări:
    1. Titlul ordonanţei va avea următorul cuprins:
    "ORDONANŢĂ
    privind înfiinţarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă"

    2. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Se înfiinţează Şcoala Superioară de Aviatie Civilă prin reorganizarea Centrului de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilă - Bucureşti.
    (2) Şcoala Superioară de Aviatie Civilă, denumita în continuare Şcoala, este instituţie publică având personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului."

    3. Articolul 2 va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Şcoala se constituie şi funcţionează conform prevederilor prezentei ordonanţe, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 26 ianuarie 2001, şi a reglementărilor şi recomandărilor emise de organizaţiile internaţionale ale aviaţiei civile la care România este parte.
    (2) Şcoala realizează pregătirea de specialitate a personalului pentru prestarea activităţilor aeronautice civile, precum şi pregătirea periodică, specializarea şi perfecţionarea profesională a personalului aeronautic în funcţie, în conformitate cu cerinţele specifice ale organizaţiilor internaţionale ale aviaţiei civile şi ale Comunităţii Europene în domeniul aviaţiei civile. Nomenclatorul specializărilor pentru aviaţia civilă se aproba prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.
    (3) Şcoala poate desfăşura şi alte operaţiuni aeriene civile cu respectarea prevederilor legale specifice, activităţi de cercetare ştiinţifică şi prestări de servicii pentru necesităţile proprii sau pentru terţi, pe bază de contract, precum şi editare, traducere, multiplicare, tipărire şi comercializare de reglementări tehnice, publicaţii şi lucrări proprii, specifice domeniului sau de activitate, pe bază de tarife stabilite în condiţiile legii.
    (4) Şcoala se finanţează din venituri proprii, surse atrase şi din fonduri alocate de la bugetul de stat.
    (5) Şcoala are sediul în municipiul Bucureşti, Str. Gratioasa nr. 13, sectorul 1."

    4. Articolul 3 va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    Patrimoniul iniţial al Şcolii se constituie prin preluarea activului şi pasivului Centrului de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilă - Bucureşti, conform datelor din bilanţul contabil al acestuia la data de 31 decembrie 1998, cu modificările acestuia pe perioada cat centrul a funcţionat sub denumirea ”Academia Română de Aviaţie”, conform anexei care face parte integrantă din prezenta ordonanţă."

    5. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Conducerea Şcolii este asigurata de consiliul de conducere. Consiliul de conducere, denumit în continuare consiliu, este compus din 7-9 persoane. Preşedintele consiliului este şi directorul general al Şcolii.
    (2) Membrii consiliului şi preşedintele acestuia se numesc şi se revoca prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.
    (3) Durata mandatului membrilor consiliului Şcolii este de 4 ani şi acesta poate fi prelungit pe durate de câte 4 ani.
    (4) Indemnizaţiile membrilor consiliului şi salariul directorului general se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului."

    6. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    Şcoala întocmeşte anual bugetul de venituri şi cheltuieli în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor Publice, care se aproba de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, la propunerea consiliului."

    7. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Finanţarea cheltuielilor pentru funcţionarea Şcolii, precum şi a cheltuielilor de investiţii, retehnologizare şi achizitionare material aeronautic se asigura din surse proprii, surse atrase şi, în completare, din fonduri alocate cu destinaţie specială de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
    (2) Excedentele anuale rezultate din execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli ale activităţilor finanţate integral din venituri proprii se reportează în anul următor."

    8. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    Prestaţiile şi serviciile specifice asigurate de către Şcoala se fac pe bază de tarife aprobate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, la propunerea consiliului."

    9. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    Şcoala se organizează şi funcţionează potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare, aprobat de ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului."

    10. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Personalul de instruire al Şcolii are calitatea de instructor şi asigura instruirea teoretică şi practica, în conformitate cu cerinţele organizaţiilor internaţionale ale aviaţiei civile la care România este parte.
    (2) Instructorii care asigura instruirea teoretică trebuie să fie absolvenţi ai învăţământului superior de lungă durata, cu diploma, şi să aibă experienta în domeniul de referinţa. Instructorii care asigura instruirea în zbor sintetic şi în zbor pe aeronave trebuie să fie atestaţi în conformitate cu reglementările aeronautice în vigoare.
    (3) Pentru desfăşurarea procesului de instruire şi perfecţionare profesională Şcoala poate folosi, în condiţiile legii, cadre didactice universitare, precum şi alţi specialişti români şi străini."

    11. Articolul 10 va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Salarizarea personalului Şcolii se stabileşte potrivit reglementărilor privind salarizarea personalului din instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii."

    12. Articolul 11 va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) Durata cursurilor de pregătire de specialitate a personalului în vederea atestării acestuia pentru efectuarea activităţilor aeronautice civile se propune de către consiliul Şcolii în baza standardelor, cerinţelor şi recomandărilor organizaţiilor internaţionale ale aviaţiei civile privind instruirea personalului la care România este parte şi se aproba prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.
    (2) În fiecare an ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului, la propunerea consiliului Şcolii, aproba numărul de cursanţi stabilit în funcţie de necesităţile aviaţiei civile, pe baza studiilor statistice şi a propunerilor agenţilor aeronautici."

    13. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    (1) Admiterea în Şcoala se face pe baza criteriilor şi condiţiilor stabilite prin regulament, aprobat de ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului, la propunerea consiliului.
    (2) Înscrierea la cursurile de perfecţionare profesională se face în baza cererilor agenţilor aeronautici sau la solicitarea persoanei interesate, în condiţiile îndeplinirii criteriilor stabilite de reglementările aeronautice în vigoare."

    14. Articolul 13 va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Candidaţii admişi la cursurile de pregătire de specialitate pentru efectuarea activităţilor aeronautice civile au calitatea de cursanţi.
    (2) Cursanţii care au cetăţenie română şi încheie cu Şcoala un contract prin care se obliga ca vor lucra cel puţin 5 ani în sistemul aviaţiei româneşti pot beneficia de o bursa acordată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, care să asigure acoperirea tuturor cheltuielilor de instruire teoretică şi practica."

    15. Articolul 14 va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) Personalului aeronautic admis la cursurile de pregătire periodică, de specializare sau de perfecţionare profesională i se asigura, pe toată durata cursurilor, de către agenţii aeronautici la care sunt angajaţi, drepturile cuvenite pentru funcţiile deţinute, potrivit contractului individual de muncă şi contractului colectiv de muncă.
    (2) Cheltuielile pentru instruirea teoretică şi practica a personalului aeronautic înscris la cursurile prevăzute la alin. (1) se suporta de către agenţii aeronautici care au solicitat instruirea acestora sau de către persoanele fizice, dacă instruirea se face la cererea lor."

    16. Alineatul (1) al articolului 15 va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    (1) Cheltuielile de instruire se aproba de ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului, la propunerea consiliului Şcolii, pe baza calculatiei de cheltuieli curente şi de capital, după caz, necesare executării fiecărui program de instruire."

    17. Articolul 16 se abrogă.
    18. Articolul 17 va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    (1) La încheierea cursurilor de specialitate pentru efectuarea activităţilor aeronautice civile se va susţine un examen de absolvire, iar la terminarea cursurilor de perfecţionare profesională se va prezenta şi se va susţine o lucrare de absolvire.
    (2) Probele teoretice şi practice, precum şi criteriile de apreciere pentru examenul de absolvire se stabilesc de către consiliul Şcolii pe baza reglementărilor aeronautice.
    (3) Stagiile de practica se vor efectua în cadrul Şcolii şi/sau al agenţilor aeronautici, potrivit contractelor încheiate de Şcoala cu aceştia.
    (4) Tematica lucrării de absolvire a cursurilor de perfecţionare profesională se stabileşte de către consiliul Şcolii, în colaborare cu agenţii aeronautici care au desemnat cursanţii respectivi."

    19. Articolul 18 va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    Absolvenţilor cursurilor de pregătire de specialitate pentru efectuarea activităţilor aeronautice civile li se eliberează un atestat, iar absolvenţilor cursurilor de pregătire periodică, specializare şi perfecţionare profesională li se eliberează un certificat. Modelul atestatului şi al certificatului se aproba prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului."

    20. Alineatul (1) a articolului 19 va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Personalul preluat la înfiinţarea Şcolii, existent la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe, se considera transferat în interes de serviciu şi păstrează salariile avute până la negocierea acestora conform reglementărilor în vigoare."

    21. Articolul 20 va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    Şcoala nu face parte din sistemul naţional de învăţământ şi educaţie şi nu este supusă dispoziţiilor legale în vigoare cu privire la acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor."

    22. Articolul 21 va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    Punctul 26 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 3/2001*) privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 14 din 10 ianuarie 2001, va avea următorul cuprins:
    "

┌───┬──────────┬─────────────┬──────────┐
│ │Şcoala │Extrabugetară│ │
│26.│Superioară│şi alocaţii │Bucureşti.│
│ │de Aviaţie│de la bugetul│ │
│ │Civilă │de stat │ │
└───┴──────────┴─────────────┴──────────┘

"
    *) Hotărârea Guvernului nr. 3/2001 a fost abrogată prin Hotărârea Guvernului nr. 740/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 496 din 9 iulie 2003."

    23. Ordonanţa Guvernului se completează cu o anexa care va avea următorul cuprins:
    "    ANEXA 1

    PATRIMONIUL
    Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă

┌─────────────────────────┬────────────┐
│Denumirea │Valoarea │
│ │- mii lei - │
├─────────────────────────┼────────────┤
│A. Mijloace fixe, │ │
│terenuri şi obiecte de │89.699.922 │
│inventar │ │
├─────────────────────────┼────────────┤
│Mijloace fixe │87.341.880 │
├┬────────────────────────┼────────────┤
││Construcţii, din care: │5.156.523 │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- clădire bloc şcoală, │ │
││teren (Str. Graţioasă │2.966 │
││nr. 13, │ │
││sectorul 1, Bucureşti) │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- împrejmuire, │87.517 │
││infrastructură şi reţele│ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- containere pentru │1.566.040 │
││personal şi materiale │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- atelier dotări │3.500.000 │
││specifice (hangar) │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││Echipamente tehnologice,│11.677.536 │
││din care: │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- staţii radio pentru │408.850 │
││comunicaţii │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- simulator de zbor │8.163.860 │
││FRASCA 242 │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- echipamente pentru │2.600.095 │
││mentenanţa aeronavelor │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- sistem de navigaţie │272.873 │
││aeriană │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- centrală telefonică │231.858 │
│├────────────────────────┼────────────┤
││Aparate şi instalaţii de│4.433.750 │
││măsurare, din care: │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- laborator multimedia │ │
││pentru instruire │1.115.461 │
││teoretică │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- boroscop cu fibră │217.062 │
││optică flexibilă │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- sistem electronic │ │
││pentru determinarea │201.234 │
││elementelor meteo │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- echipamente pentru │638.366 │
││teste aviatice │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- server reţea, │2.261.627 │
││calculatoare şi conexe │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││Mijloace de transport, │55.498.630 │
││din care: │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- avioane monomotor tip │16.742.659 │
││CESSNA 172 S (4 buc.) │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- avioane bimotor tip │37.543.048 │
││PIPER SENECA V (2 buc.) │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- avioane tip BN-2 (3 │10.410 │
││buc.) │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- suport mobil pentru │536.623 │
││echipamente de zbor │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││- mijloace de transport │665.890 │
││auto │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││Mobilier, aparatură │10.379.136 │
││birotică │ │
│├────────────────────────┼────────────┤
││Imobilizări necorporale │196.305 │
├┴────────────────────────┼────────────┤
│Obiecte de inventar │2.358.042 │
├─────────────────────────┼────────────┤
│B. Mijloace băneşti, │ │
│decontări, cheltuieli şi │43.371.485 │
│materiale │ │
├─────────────────────────┼────────────┤
│Disponibilităţi băneşti │309.229 │
├─────────────────────────┼────────────┤
│Mijloace băneşti şi alte │57.457 │
│valori │ │
├─────────────────────────┼────────────┤
│Decontări şi debitori │1.483.776 │
├─────────────────────────┼────────────┤
│Cheltuieli │40.441.249 │
├─────────────────────────┼────────────┤
│Materiale │1.079.774 │
├─────────────────────────┼────────────┤
│TOTAL GENERAL (A+B) │133.071.407"│
└─────────────────────────┴────────────┘

"


    ART. II
    Ordonanţa Guvernului nr. 15/1999 privind înfiinţarea Academiei Române de Aviatie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 29 ianuarie 1999, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE VACAROIU

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VIOREL HREBENCIUC

    Bucureşti, 10 iulie 2003.
    Nr. 352.

    -----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016