Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 339 din 9 noiembrie 2023  pentru ratificarea Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, pentru aderarea la Acordul deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, de implementare a Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, pentru ratificarea Protocolului, semnat de partea română la Skopje la 30 noiembrie 2021, de modificare a Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, pentru stabilirea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, precum şi pentru completarea art. 11^5 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 339 din 9 noiembrie 2023 pentru ratificarea Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, pentru aderarea la Acordul deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, de implementare a Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, pentru ratificarea Protocolului, semnat de partea română la Skopje la 30 noiembrie 2021, de modificare a Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, pentru stabilirea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, precum şi pentru completarea art. 11^5 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1028 din 13 noiembrie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    Se ratifică Acordul dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, denumit în continuare Acord.

    ART. 2
    Se aderă la Acordul, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018, de implementare a Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018.

    ART. 3
    Se ratifică Protocolul, semnat de partea română la Skopje la 30 noiembrie 2021, de modificare a Acordului dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, deschis spre semnare şi semnat de partea română la Viena la 13 septembrie 2018.

    ART. 4
    Cu ocazia depunerii instrumentului de ratificare a Acordului prevăzut la art. 1, România formulează următoarele declaraţii:
    a) în temeiul art. 8 din Acord, România desemnează ca puncte de contact:
    (i) raportat la prevederile art. 3, 4 şi 6 din Acord, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru date de referinţă ADN şi date dactiloscopice, în scopul efectuării căutărilor şi comparărilor automate în vederea prevenirii, descoperirii şi combaterii infracţiunilor, precum şi pentru acordarea asistenţei în identificarea persoanelor dispărute şi a rămăşiţelor umane neidentificate;
    (ii) raportat la prevederile art. 7 din Acord, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru furnizarea datelor cu caracter personal disponibile şi a altor informaţii în legătură cu datele de referinţă ADN şi datele dactiloscopice;
    (iii) raportat la prevederile art. 9 din Acord, Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări;

    b) în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (2) lit. a) din Acord, România declară că prin ofiţeri special autorizaţi înţelege personalul anume stabilit din cadrul punctelor naţionale de contact desemnate potrivit prevederilor art. 8 din Acord, respectiv al autorităţilor române competente, în funcţie de atribuţiile specifice pentru aplicarea art. 9 al Acordului.


    ART. 5
    (1) Prezenta lege utilizează termenii şi expresiile având semnificaţia prevăzută în cuprinsul:
    a) Acordului, pentru termenii şi expresiile: „date ADN“, „date de referinţă“, „date cu caracter personal“, „caz individual“, „concordanţă“ şi „concordanţă certă“;
    b) Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, cu modificările şi completările ulterioare, pentru expresia „Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare“, denumită în continuare SNDGJ;
    c) Ordonanţei Guvernului nr. 10/2012 pentru crearea cadrului legal necesar căutării automatizate a datelor de referinţă în relaţia cu statele membre ale Uniunii Europene şi asigurării recunoaşterii activităţilor de laborator referitoare la datele dactiloscopice, aprobată prin Legea nr. 22/2013, cu modificările ulterioare, pentru expresiile: „sistemul AFIS naţional“ şi „date dactiloscopice neidentificate“.

    (2) În sensul prezentei legi, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) căutarea şi compararea automată a datelor de referinţă ADN din SNDGJ - flux de lucru care permite punctelor naţionale de contact desemnate de celelalte părţi la Acord căutarea automată şi compararea automată a datelor de referinţă ADN obţinute potrivit Legii nr. 76/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) căutarea şi compararea automată a datelor dactiloscopice din sistemul AFIS naţional - flux de lucru care permite punctelor naţionale de contact desemnate de celelalte părţi la Acord căutarea şi compararea automată a datelor dactiloscopice obţinute de la persoanele fizice înregistrate dactiloscopic potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a datelor dactiloscopice obţinute de la persoanele fizice pentru care s-a dispus luarea amprentelor potrivit art. 196 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, a datelor dactiloscopice aparţinând persoanelor fizice dispărute sau a datelor dactiloscopice neidentificate.


    ART. 6
    Se autorizează punctele naţionale de contact desemnate de celelalte părţi la Acord să efectueze căutări şi comparări automate ale datelor de referinţă ADN din SNDGJ şi să efectueze căutări şi comparări automate ale datelor dactiloscopice din sistemul AFIS naţional.

    ART. 7
    (1) Pentru desfăşurarea activităţilor de prevenire, descoperire şi combatere a infracţiunilor, precum şi pentru acordarea asistenţei în identificarea persoanelor dispărute şi a rămăşiţelor umane neidentificate, în cazuri individuale, Institutul Naţional de Criminalistică caută şi compară automat, potrivit legislaţiei române, prin intermediul SNDGJ şi al sistemului AFIS naţional, datele ADN şi datele dactiloscopice proprii cu datele de referinţă ADN şi datele dactiloscopice aflate în sistemele de identificare ale celorlalte părţi la Acord la care are acces automat.
    (2) Căutarea şi compararea potrivit alin. (1) se realizează de către Institutul Naţional de Criminalistică la solicitarea scrisă a organelor de urmărire penală sau a instanţelor de judecată, în limita capacităţilor de căutare pe zi precizate de celelalte părţi la Acord.
    (3) Institutul Naţional de Criminalistică stabileşte şi comunică punctelor naţionale de contact desemnate de celelalte părţi la Acord capacitatea maximă de căutare pe zi.
    (4) Stabilirea concordanţei dintre datele ADN şi datele dactiloscopice proprii, pe de o parte, şi datele de referinţă ADN şi datele dactiloscopice deţinute de celelalte părţi la Acord, pe de altă parte, se efectuează prin căutarea şi compararea automată a datelor de referinţă ADN şi a datelor dactiloscopice necesare.
    (5) Căutările şi comparările automate, potrivit alin. (2), se realizează până la:
    a) stabilirea unei concordanţe certe;
    b) împlinirea termenului stabilit de organul de urmărire penală sau instanţa de judecată; sau
    c) data la care a intervenit prescripţia răspunderii penale pentru infracţiunea ce face obiectul cazului individual.

    (6) În aceeaşi cauză pot fi făcute mai multe cereri de căutare şi comparare potrivit alin. (1).
    (7) În cazul în care procedurile de căutare indică o concordanţă certă, furnizarea de date cu caracter personal suplimentare şi de alte informaţii în legătură cu datele de referinţă ADN şi datele dactiloscopice se realizează, după caz, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2006 privind unele măsuri pentru facilitarea cooperării poliţieneşti internaţionale, republicată, sau ale Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (8) În cazul unei probleme tehnice sau în situaţia în care, din motive de forţă majoră, nu poate fi realizată căutarea sau compararea automată, Institutul Naţional de Criminalistică informează imediat despre aceasta punctul/punctele naţional/naţionale de contact al/ale celorlalte părţi la Acord, în vederea stabilirii unor modalităţi alternative şi temporare de efectuare a schimbului de informaţii, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2006, republicată.

    ART. 8
    Accesul automat la sistemul AFIS naţional, la SNDGJ, precum şi la aplicaţia software a Sistemului european de informaţii privind vehiculele şi permisele de conducere - EUCARIS este asigurat 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

    ART. 9
    Prin act administrativ al conducătorului Institutului Naţional de Criminalistică se stabilesc categoriile de persoane care execută căutări automate şi comparări, respectiv categoriile de persoane cu atribuţii de prelucrare a datelor cu caracter personal.

    ART. 10
    Prin ordin al ministrului afacerilor interne se desemnează reprezentanţii României în cadrul grupului de lucru prevăzut la art. 21 alin. (2) din Acord.

    ART. 11
    La art. 11^5 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 543 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 362/2002, cu modificările şi completările ulterioare, după litera k) se introduce o nouă literă, lit. k^1), cu următorul cuprins:
    "k^1) îndeplineşte funcţia de punct naţional de contact pentru Acordul dintre părţile la Convenţia de cooperare poliţienească pentru Europa de Sud-Est privind schimbul automat de date ADN, date dactiloscopice şi date privind înmatricularea vehiculelor, denumit în continuare Acord, pe componenta aferentă schimbului de date privind înmatricularea vehiculelor, calitate în care acordă accesul automat la datele proprii pentru autorităţile competente ale părţilor la Acord, în condiţiile stabilite de acesta, precum şi accesul autorităţilor române competente la datele similare ale părţilor la Acord. Desemnarea autorităţilor române competente, în funcţie de atribuţiile specifice pentru aplicarea Acordului, precum şi stabilirea procedurilor şi a regulilor de prelucrare a datelor cu respectarea cărora se realizează comunicarea se stabilesc prin hotărâre a Guvernului."


    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    SORIN-MIHAI CÎMPEANU

    Bucureşti, 9 noiembrie 2023.
    Nr. 339.
    ACORD din 13 septembrie 2018
    ACORD din 13 septembrie 2018
    PROTOCOL din 30 noiembrie 2021

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016