Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 323 din 29 decembrie 2021  privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 323 din 29 decembrie 2021 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1245 din 30 decembrie 2021
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6 din 3 februarie 2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 125 din 5 februarie 2021, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I, înaintea punctului 1 se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:
    " Alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 58
    (1) Unităţile de învăţământ, prin decizia consiliului de administraţie, îşi pot extinde activităţile cu elevii după sau înaintea orelor de curs, prin programe „Şcoala după şcoală“, dacă dispun de infrastructura şi de personalul de specialitate necesare implementării acestor programe. Pentru elevii până în clasa a IV-a inclusiv, părinţii, reprezentanţii legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea unui copil, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, poate opta pentru obţinerea tichetelor pentru educaţie pe suport electronic, în vederea achitării cheltuielilor din programul derulat în sistem public sau privat de tipul „Şcoala după şcoală“."
"

    2. La articolul I, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu următorul cuprins:
    "1^1. Alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    (4) Statul finanţează, în limita sumelor alocate cu această destinaţie, programul „Şcoala după şcoală“ pentru elevii de până în clasa a IV-a inclusiv, ai căror părinţi, reprezentanţi legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea unui copil, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicită în scris acest serviciu, prin tichete pentru educaţie pe suport electronic a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referinţă şi este de 0,8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul „Şcoala după şcoală“."

    3. La articolul I, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 3^1, cu următorul cuprins:
    "3^1. Alineatele (5)-(8) se modifică şi vor avea următorulcuprins:
    (5) Persoanele îndreptăţite prevăzute la alin. (4) optează pentru aceste tichete pentru educaţie pe suport electronic, în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală pentru noul an şcolar.

    (6) Tichetele pentru educaţie pe suport electronic destinate programului „Şcoala după şcoală“ sunt tichete de valoare pe suport electronic finanţate din fonduri externe nerambursabile şi în completare de la bugetul de stat, destinate exclusiv acoperirii parţiale sau integrale a costurilor aferente programului al cărui scop final este de a oferi sprijin familiilor sau persoanelor în îngrijirea cărora se află elevii până în clasa a IV-a inclusiv, precum şi de a contribui la îmbunătăţirea competenţelor educaţionale dobândite de aceştia în timpul orelor de şcoală. Tichetele pentru educaţie pe suport electronic nu sunt transferabile, iar utilizarea lor în alt scop îi obligă pe beneficiari la plata contravalorii serviciilor educaţionale de care au beneficiat.

    (7) Tichetele pentru educaţie pe suport electronic se emit numai de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor, denumite în continuare unităţile emitente, în baza autorizaţiei de funcţionare.

    (8) Decontarea tichetelor pentru educaţie pe suport electronic între unităţile de învăţământ sau organizaţiile neguvernamentale care acceptă tichete pentru educaţie pe suport electronic ca mod de plată a costurilor aferente programului „Şcoala după şcoală“ şi unităţile emitente ale tichetelor pentru educaţie pe suport electronic se face numai prin intermediul unităţilor bancare."

    4. La articolul I punctul 4, alineatul (8^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8^1) Pentru programul naţional pilot de tip «Şcoala după şcoală», sprijinul financiar prevăzut la alin. (4^1) va fi considerat barem standard de cost per elev. Monitorizarea îndepliniriicondiţiilor de acordare a sprijinului financiar şi a cheltuielilor incluse în baremul standard de cost se va realiza lunar, conform normelor de aplicare a programului naţional pilot de tip «Şcoala după şcoală"

    5. La articolul I, după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 4^1, cu următorul cuprins:
    "4^1. Alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    (9) Finanţarea acordării tichetelor pentru educaţie pe suport electronic se face din fonduri externe nerambursabile, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, cu respectarea criteriilor de eligibilitate specifice programului operaţional în cauză, şi în completare din bugetul de stat, în limita fondurilor alocate din bugetul de stat pentru această destinaţie."

    6. La articolul I, după punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 5^1, cu următorul cuprins:
    "5^1. După alineatul (9^2) se introduc două noi alineate, alineatele (9^3) şi (9^4), cu următorul cuprins:
    "(9^3) În bugetul Ministerului Educaţiei se cuprind creditele de angajament şi creditele bugetare aferente valorii totale a programului prevăzut la alin. (9^1), cu respectarea prevederilor art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările şi completările ulterioare.
(9^4) Achiziţia tichetelor pentru educaţie pe suport electronic finanţate din fonduri externe nerambursabile se realizează de către Ministerul Educaţiei la propunerea inspectoratelor şcolare, în urma centralizării cererilor depuse la unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi elevii de către persoanele îndreptăţite potrivit prezentei legi, iar acestea se distribuie prin inspectoratele şcolare către unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi elevii."
"

    7. La articolul II punctul 1, alineatul (1) al articolului II se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. II
    (1) Cerinţele privind emiterea, contractarea, utilizarea şi decontarea tichetelor pentru educaţie pe suport electronic se stabilesc prin ordin al ministrului educaţiei emis cu cel puţin 3 luni înainte de începerea anului şcolar 2022-2023."

    8. La articolul II punctul 2, alineatul (2) al articolul III se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Ghidul solicitantului pentru programul naţional pilot de tip «Şcoala după şcoală» se elaborează de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în urma consultării cu Ministerul Educaţiei."

    9. La articolul II punctul 4, alineatul (1) al articolului V se abrogă.
    10. La articolul II punctul 4, alineatul (2) al articolului V se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Normele de aplicare a prevederilor art. 58 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv regulile de decontare a tichetelor pentru educaţie pe suport electronic, în funcţie de zilele în care elevul a fost prezent în cadrul programului «Şcoala după şcoală» şi de fondurile alocate cu această destinaţie, se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei emis cu cel puţin 3 luni înainte de începerea anului şcolar 2022-2023, cu luarea în considerare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă."

    11. La articolul II punctul 5, alineatele (1) şi (2) ale articolului VI se abrogă.
    12. La articolul II punctul 5, alineatul (3) al articolului VI se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru anul şcolar 2022-2023, criteriile de eligibilitate pentru acordarea tichetelor pentru educaţie pe suport electronic elevilor până în clasa a IV-a, inclusiv regulile de decontare în funcţie de zilele în care elevul a fost prezent în cadrul programului «Şcoala după şcoală» şi de fondurile alocate cu această destinaţie, precum şi lista documentelor justificative pe baza cărora se va realiza încadrarea acestora pe categorii se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei emis până la cel puţin 3 luni înainte de începerea anului şcolar 2022-2023."



    ART. II
    Procedura şi criteriile de evaluare a programelor „Şcoala după şcoală“ organizate de unităţile de învăţământ se stabilesc de către Ministerul Educaţiei şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ROBERT-MARIUS CAZANCIUC

    Bucureşti, 29 decembrie 2021.
    Nr. 323.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016