Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 304 din 2 noiembrie 2023  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 304 din 2 noiembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a Ordonanţei Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1001 din 3 noiembrie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Ordonanţa Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 2000, aprobată prin Legea nr. 156/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Ministerul Justiţiei, prin compartimentul de specialitate care îndeplineşte atribuţiile acestei instituţii privind experţii tehnici judiciari, coordonează şi controlează, exclusiv din punct de vedere administrativ, activitatea de expertiză tehnică judiciară."

    2. La articolul 10^1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) În baza cererii formulate de solicitantul prevăzut la alin. (3), Ministerul Justiţiei recunoaşte automat titlul de calificare emis de autoritatea competentă din statul membru de origine şi îl înscrie în Tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari. În vederea înscrierii, expertul solicitant depune la Ministerul Justiţiei, odată cu cererea, copia documentului ce atestă dobândirea calificării profesionale de expert tehnic judiciar în statul de origine, precum şi copia documentelor care certifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a), b), e) şi f), care pot fi emise sau eliberate de autorităţile competente române ori de cele din statul de origine."

    3. La articolul 10^1 alineatul (6), litera b) se abrogă.
    4. La articolul 10^1 alineatul (6), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) dovada că a desfăşurat o activitate specifică pentru calificarea profesională de expert tehnic judiciar timp de cel puţin un an în decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul în care profesia nu este reglementată în statul de stabilire."

    5. La articolul 10^1, alineatele (7)-(10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(7) Declaraţia prevăzută la alin. (6) poate fi depusă prin orice mijloace, inclusiv prin Punctul de contact unic electronic, înfiinţat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010, cu modificările ulterioare, şi se reînnoieşte anual, dacă solicitantul intenţionează să exercite, în mod temporar sau ocazional, în decursul anului respectiv, activitatea de expert tehnic judiciar în România.
(8) În cazul unor îndoieli justificate, Ministerul Justiţiei poate solicita autorităţilor competente ale unui stat membru o confirmare a autenticităţii certificatelor şi a titlurilor de calificare eliberate în acest alt stat membru, prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne (IMI), în condiţiile legii.
(9) Înscrierea expertului tehnic judiciar prevăzut la alin. (3) în Tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, respectiv luarea în evidenţă a expertului tehnic judiciar prevăzut la alin. (5) se realizează de către compartimentul de specialitate din Ministerul Justiţiei, în temeiul ordinului ministrului justiţiei, în cel mult 3 luni de la data prezentării de către solicitant a tuturor documentelor care fac dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege.
(10) Termenul prevăzut la alin. (9) poate fi prelungit o singură dată, pentru o perioadă de cel mult o lună. Valabilitatea documentelor depuse iniţial nu este afectată de această prelungire. Prelungirea termenului de autorizare, precum şi durata acestei prelungiri trebuie motivate în mod corespunzător şi notificate solicitantului înainte de expirarea termenului iniţial."

    6. La articolul 10^1, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins:
    "(12) Cererea prevăzută la alin. (4), împreună cu documentele care o însoţesc, poate fi transmisă şi prin Punctul de contact unic electronic."

    7. Articolul 29^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29^1
    Dispoziţiile art. 10 alin. (1) lit. a) şi, respectiv, cele ale art. 10^1, cu excepţia înscrierii în Tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari, se aplică, în mod corespunzător, şi pentru dobândirea calificării profesionale de expert tehnic extrajudiciar şi exercitarea în România a acestei activităţi. Recunoaşterea titlurilor de calificare emise de autoritatea competentă din statul de origine, prin care se certifică dobândirea calificării profesionale de către cetăţeanul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, precum şi de către cetăţeanul român care a dobândit calificarea profesională de expert tehnic extrajudiciar într-un alt stat membru al Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European, revine ministerelor de resort şi celorlalte instituţii centrale, fiecare în domeniul său de specialitate, documentele doveditoare urmând a fi transmise acestora."

    8. La articolul 32, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) coordonează, din punct de vedere administrativ, activitatea de expertiză tehnică judiciară;"

    9. La articolul 32, literele f) şi h) se abrogă.
    10. La articolul 32, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "j) controlează, din punct de vedere administrativ, activitatea de expertiză tehnică judiciară, exercitând atribuţiile prevăzute de prezenta ordonanţă privind stabilirea şi sancţionarea abaterilor disciplinare săvârşite de experţii tehnici judiciari cu privire la aspectele de ordin administrativ; exercitarea atribuţiilor în materie disciplinară nu implică analiza fondului raportului de expertiză tehnică judiciară sau a operaţiunilor, metodelor, programelor şi echipamentelor utilizate pentru efectuarea expertizei tehnice judiciare."

    11. La articolul 35, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţia în care împotriva expertului tehnic judiciar s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie sau de serviciu ori pentru săvârşirea cu intenţie a unei alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare, se dispune suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice până la soluţionarea definitivă a cauzei."

    12. La articolul 38, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Radierea din evidenţă a experţilor tehnici judiciari se dispune, din oficiu, de către Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, în caz de deces, în cazul în care au devenit inapţi din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activităţii de expert, precum şi în cazul în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, s-a dispus condamnarea sau amânarea aplicării pedepsei pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie sau de serviciu ori pentru săvârşirea cu intenţie a unei alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare."



    ART. II
    (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul Ministerului Justiţiei, prevăzut la art. 4 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, aprobată prin Legea nr. 156/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se desfiinţează, iar atribuţiile, posturile şi personalul acestuia sunt preluate de către compartimentul de specialitate care funcţionează în cadrul Ministerului Justiţiei şi care îndeplineşte atribuţiile acestei instituţii privind experţii tehnici judiciari.
    (2) În tot cuprinsul Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000, aprobată prin Legea nr. 156/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, denumirile „Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din Ministerul Justiţiei“, „Biroul central pentru expertize tehnice judiciare“, „Biroul central pentru expertize judiciare“, „direcţia de specialitate din Ministerul Justiţiei“ se înlocuiesc cu sintagma „compartimentul de specialitate din Ministerul Justiţiei care îndeplineşte atribuţiile acestei instituţii privind experţii tehnici judiciari“.

    ART. III
    Ordonanţa Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 407 din 29 august 2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 488/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 4^1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) În temeiul cererii formulate de solicitantul prevăzut la alin. (3), Ministerul Justiţiei recunoaşte automat titlul de calificare emis de autoritatea competentă din statul membru de origine şi îl înscrie în Tabelul nominal cuprinzând experţii criminalişti autorizaţi. În vederea înscrierii, expertul solicitant depune la Ministerul Justiţiei, odată cu cererea, copia documentului ce atestă dobândirea calificării profesionale de expert criminalist în statul de origine, precum şi copia documentelor care certifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 4 lit. a), b), e) şi f), ce pot fi emise sau eliberate de autorităţile competente române ori de cele din statul de origine."

    2. La articolul 4^1 alineatul (6), litera b) se abrogă.
    3. La articolul 4^1 alineatul (6), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) dovada că a desfăşurat o activitate specifică pentru calificarea profesională de expert criminalist timp de cel puţin un an în decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul în care profesia nu este reglementată în statul de stabilire."

    4. La articolul 4^1, alineatele (7)-(10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(7) Declaraţia prevăzută la alin. (6) poate fi depusă prin orice mijloace, inclusiv prin Punctul de contact unic electronic, înfiinţat prinOrdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010, cu modificările ulterioare, şi se reînnoieşte anual, dacă solicitantul intenţionează să exercite, în mod temporar sau ocazional, în decursul anului respectiv, activitatea de expert criminalist în România.
(8) În cazul unor îndoieli justificate, Ministerul Justiţiei poate solicita autorităţilor competente ale unui stat membru o confirmare a autenticităţii certificatelor şi a titlurilor de calificare eliberate în acest alt stat membru, prin intermediul Sistemului de informare al pieţei interne (IMI), în condiţiile legii.
(9) Înscrierea expertului criminalist prevăzut la alin. (3) în Tabelul nominal cuprinzând experţii criminalişti, respectiv luarea în evidenţă a expertului criminalist prevăzut la alin. (5) se face în temeiul ordinului ministrului justiţiei, prin compartimentul de specialitate, în cel mult 3 luni de la data prezentării de către solicitant a tuturor documentelor care fac dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege.
(10) Termenul prevăzut la alin. (9) poate fi prelungit o singură dată, pentru o perioadă de cel mult o lună. Valabilitatea documentelor depuse iniţial nu este afectată de această prelungire. Prelungirea termenului de autorizare, precum şi durata acestei prelungiri trebuie motivate în mod corespunzător şi notificate solicitantului înainte de expirarea termenului iniţial."

    5. La articolul 4^1, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins:
    "(12) Cererea prevăzută la alin. (4), împreună cu documentele care o însoţesc, poate fi transmisă şi prin Punctul de contact unic electronic."



    Prezenta lege transpune art. 5 alin. (1) lit. b), art. 13 alin. (1) paragraful (1), art. 50 alin. (1) şi (2), art. 51 alin. (2), art. 53 alin. (3), art. 56 alin. (1) şi (2a), art. 57 alin. (1) şi art. 57a alin. (1) din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 255 din 30 septembrie 2005, precum şi art. 8 alin. (1) din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieţei interne, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 376/36 din 27 decembrie 2006.
    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VASILE-DANIEL SUCIU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 2 noiembrie 2023.
    Nr. 304.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016